Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    adoredtv : the end of gpu wars

    Megnéztem ezt az értekezést. Elég érdekes.
    A lényege, hogy az ati megvásárlását követően technikai fölénye ellenére (kisebb és relatíve gyorsabb kártyákat adtak ki jellemzően olcsóbban, elvileg bestbuy, mindenki által cukorkaként kellett volna hogy fogyjon) pénzügyileg elvesztették a harcot. Okként azt nevezik meg, hogy az AMD akkori technikai fölényét az enthusiast réteg ki is aknázta, de a techikai fölényre (akkor még nem csak ígérgetés, hanem több fps azonos áron, vagy akár legtöbb fps) süket és vak a többséget kitevő vásárlói réteg az AMD legjobb pillanataiban is megfontolás nélkül nvidia terméket vásárolt. Ezért az AMD pénzügyi számai legjobb pillanataiban is alacsonyabbak voltak, aminek hatására szép lassan elvesztették technikai előnyüket és inkább hátrányba szorultak.

    Az adoredtv a jelenség hátterében a mindshare fogalmát nevezi meg. Ami persze sokmindent jelenthet és sokmindentől alakulhat: királytermék, hibás termék, driver, kinek a logóját látod a játékokban, tesztek, stb.

    Nekem az jutott eszembe, vajon az ati felvásárlását követően at ati mint ismert márkanév eltűnése a polcokról nem okozhatta-e azt, hogy a cikkben megnevezett technikai dolgokban nem járatos average Joe egyértelműen az nvidia felé fordult?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák