- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Gaming notebook topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeBee73
veterán
Igen.
(Holnap meló, utána viszont a laposon a sor, ott meg az új nVidia driver vágta haza az 1050Ti-t. OpenGL, DC12, Vulcan API alatt is. MOD: ott csak csontra fagy a gép, és 100%-on pörgeti a ventiket, de ki/bejelentkezés működik, amíg nem indítok 3D-s játékot. A PvsZ. megy csont nélkül.
)
-
zolee0307
őstag
Ahogy vga driver felmegy, elmegy a kép. Mikor csak igp-vel ment a win, akkor a dVGA-t ismeretlen eszközként mutatta az eszközkezelő. Nem szabványos vga-ként.
Egyébként rájöttem, hogy legelőször miért fagyott be a win, mikor átálltam igp-re. Biosban úgy állítottam be, hogy mindkét vga engedélyezve volt. Mikor csak az igp volt engedélyezve, akkor hiba nélkül települt a win.
-
zolee0307
őstag
Az a baj, hogy jelenleg nincs feltelepítve a win, szóval csökkentet mód nem játszik. Gondolom telepítéskor a win jóval régebbi drivert pakol fel, úgyhogy szerintem mindegy mikori a driver, egyből megfő a vga, ahogy drivert kap. A win telepítő is júliusi, szóval ezzel sem kellene, hogy gond legyen.
-
Hafy75
aktív tag
Az alaplap meg minden a leírás szerinti. Tudom, hogy az csak 2.0-t támogat, a kártya tudná a 3.0-t, de ugye visszafele kompatibilis.
Csak a kártya van a PCI-ex ben, semmi más.
Ezt is csak véletlenül vettem észre, mert azt figyeltem, hogy a kártya ahogy megkapja a terhelést, a szenzor azonnal 94C-ra ugrik és maxon pörgeti a ventiket(R9 290X Tri-X) Paszta rendben, megnéztem...(friss).. -
Baryka007
addikt
És ha netán, nagyon jó áron találtam egy Sapphire Toxicot, és egy asus DCU2 -t akkor melyik érné meg jobban ugyan abban az árban, melyik minőségibb? Mert ha jól tudom, akkor az asusnak a memóriái nincsenek hűtve, viszont azzal reklámozzák magukat hogy a kondik sokkal időtállóbbak, meg ugye a digi + vrm..
-
mpierre
veterán
Az is előfordulhat. Mondjuk ha, egy tavalyi drverrel, hogy "megjavul", akkor ez is megeshet, de az csak hosszabb használat után derül ki.
Elég konteós elmélet, de miért ne? Valahogy ösztönözni kell a vásárlást.
Nekem a béta driverekkel volt gondom. A w10 pro nem ismerte fel szabványos win alkalmazásnak ezért mindig leállt, majd helyreállt és mindezt büszkén ki is írta jobb alsó sarokba. Addig babráltam a w10-et, amíg meg nem asz'ontam neki, hogy ez bizony win alkalmazás onnantól rend volt, van... Leszámítva a pár csíkot üzemmódváltáskor.
-
skL86
tag
Szia, köszi olvasom már fent, de úgy látom megoldás nincsen rá, majd még pm-ben értekezek.
Egyébként próbáltam már pár dolgot, újra raktam az összes drivert, a windowst, teljes gép csere, kivettem, beraktam, ellenőriztem a csatlakozásokat, alulfeszeltem, levettem az energia gazdálkodást, sajnos nem túlmelegedésről van szó, azt is ellenőriztem.
-
darealkilla
aktív tag
-
-Gondoltam az integráltra, de rádugattam vele a monitort és azon sem volt kép(másik városban van, telón konzultáltunk).
-Nincs sípolás
-Felpörögtek a ventik
-A tápcsatlakozókat is ellenőriztettem vele
-Szerintem iArena, de nem vagyok benne biztos. Furcsa, mert bár nem CTG, de abban kéne normális védelemnek lennie. Ne ijesztgess.Mint mondtam, visszadugva a HD7870-et, minden pöpec. Gugliztam egy kicsit és 290-esnél írta valaki, hogy BIOS frissítés megoldotta a hasonló gondját. A gond az, hogy azt nem szeretném, ha ő csinálná a BIOS frissítést, mert azért az kicsit érzékenyebb dolog(könnyen téglázható vele a lap).
-
Johnny_vT
senior tag
...szóval ma elkezdtem összevágni az újrapasztázásról készült felvételeket és mivel nyilvánvaló okokból nem volt ingame videóm a kifagyás pillanatáról, gondoltam felveszek utólag pár másodpercet.
Na ez addig ment, hogy 15 perc Euro Truck Simulator és 20 perc Mordhau sem volt elég neki, hogy újra kifagyjon. Időközben frissítettem a videó drivereket és a vírusírtót is lehet, hogy szoftveres oka (is?) volt eredetileg a black screen-nek?
Holnap mindenképp folytatom a jatekteszteket. A hőmérséklet egyébként remek, szóval a pasztának már legalább volt értelme. Újrakenés előtt Mordhau-ban 85 foknál megelégeltem és kézzel 100%-ra állítottam a fan speed-et, de az se volt elég neki és tovább kúszott. Most pedig 50% fan mellett throttling nélkül (1040 MHz) atomstabil 74°C-ot rajzolt az Afterburner grafikonja
(Véletlenül még a pálya is azonos volt a két esetben, sőt, most ment vele együtt a ReLive felvétel!)
-
Johnny_vT
senior tag
Na megjött a hővezető paszta, megesett a műtét.
Egyelőre csak idle-ben tudom járatni, mert más dolgom van és a hőmérséklet ca. 4-5 fokkal ment lejjebb 3-5%-kal kisebb ventilátor sebesség mellett (MSI Afterburner szerint). Később meghajtom játékban és figyelem mit tud.
Euro Truck Simulator 2 lesz az egyik benchmark, mert az fixen 64-66 °C között mozgatta a korábban a kártyát és egyszer közben is kifagyott. A másik teszt Mordhau-val lesz, hogy vajon vissza bírja-e hűteni magát vagy ismét túlhevül. (Több referenciám idő hiányában sajnos nincs, de úgysem a hőmérséklet, hanem a fagyás a fő kérdés most
)
A szétszerelésről és az eredményekről videó is lesz pár nap múlva a YouTube csatornámon, ha valaki mozgásban nézné meg ugyanezt
-
-
FoLey-v
addikt
Nekem javasolta megfogadtam a tanácsát igaz első mutatványom volt,de nagynehezen megcsináltam,de a következőnél már könnyebb lesz számomra. CMD-re körömlakkal körbekentem gpu felületre TGC-vel megkentem és azóta jók a hőfokok.
Tegnap The Witcher 3 alatt 71 fokra felkúszott igaz valamiért beakadt a MSI AB fan vezérlés,mert csak 728rpm-en ment a ventilátor,de így is szép eredmény. De 65 fok fölé soha nem ment igazából.
A következő kártyám amit valószínű RX580 lesz arra is TGC-t fogok rákenni. -
Speed®
titán
Van az a mondás, hogy ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye..vagymi. De tényleg, ha valaki nem ért hozzá, nyilván ne akarja használni..bár akkor rendes pasztát se használjon, mert azt is tudni kell jól csinálni, ill. a kártya szétszedése/összerakása is igényel némi tudást, tehát ne nyúljon hozzá, ha tök laikus..ebben nincs semmi sértő, én sem állok neki olyannak, amihez nem értek
-
Speed®
titán
5 perc meló, többet nem kell szétkapni és kimaxolva a hőátadás..szvsz nem kérdés, megéri-e. Gaming-OC MSIn MX2 szintű kence után 5°Ct és csendesebb üzemet hozott, GTX680on 8at, ráadásul az bloweres volt, sokkal csendesebb lett. De ami a legdurcább, a laposom, ott 85ről 55 lett a max., annyira gagyi volt a gyári kence :S Utóbbit meg nyilván nem öröm sűrűn szétkapni, így örökélet+1 napra rendben van.
-
Raggie
őstag
Hát igen, a neten sokszor teljesen rossz infókat is találni.
Az Accelero Exptreme 3 egész jó hűtő, de a VRM hűtése nagyon csirke. Ezeknek a kártyáknak már majdnem GPU szintű hőleadása van a VRM-nél is. Oda nem elegek azok a kis szaros bordák. Én azt javasolnám, hogy valami nagyobb bordát kellene oda faragni.
A legszerencsésebb kialakításúak persze azok a hűtések, ahol a VRM hűtést is már a főborda lamelláihoz csatlakoztatják. -
Raggie
őstag
-
crm250
csendes tag
Köszi szépen a képet, akkor jól gondoltam.
Lehetséges megvan a hiba.
A radeon beallitasok is gyari ertekeken voltak. Azaz, a wattmanban a megengedett max hofok 95 fokon volt. Ezert nem ment az Accelero csak 650 rpmen, ami légáram nem volt elég a vrm1 lehűtéséhez. Levettem a hőfokot 72-re, igaz így a ventik pörögnek 1800 körül stresz teszten, de a vrm1 beáll 86 fokra. Hangja pedig alig van így is. Főleg a stock hűtő után.
Vrm2 63 fokos volt max a teszten12 perces aida64 gpu stressz teszten.
Ez elfogadható már?
A gpu-t arctic mx4-el pasztáztam. -
Raggie
őstag
Igen én is olvastam. Azzal én sem értek egyet, hogy ez "fejlődés" volna és én sem értem, hogy miért csinálják ezt.
Talán azért, mert a Fiji-től kezdve a lapkák túl bonyolulttá váltak és lehet így olyan hardverhibát előidézni beleturkálással, amit utólag nem- vagy csak nagyon körülményesen lehet visszanyomozni, hogy ezért történt és az így kelektezendő többlet gariztatásokat akarják elkerülni. Nem tudom. Mindenesetre mindenképp visszalépés, az Nvidia féle "zárt fekete doboz és csak tologassuk a csúszkát" mentalitás felé. -
Tails111
aktív tag
Most vettem észre elírtam én is 4870 volt. Viszont a referencia hűtő nem lopta be a szívembe magát. Ezért is választottam a r9 290 nél más hűtőmegoldást. Sógorom gépében még megy egy X1950 pro
kártyám 2006 os. A 4870 es kicsivel több mint öt évig ment de ref hűtője miatt elég forrófejű volt. A végén meg is adta magát. A R9 290 es is lassan 4 év felé közeledik ezért is féltem kicsit. Igaz a hűtése sokkal jobb az elődnél. Normál esetben már ennyi idős kártya értéke sokkal kisebb szokott lenni. Nem csinál belőle túl nagy gondot senki ha megadja magát. Igaz nem is örül neki senki. Ez a bányász mizéria viszont jól elintézte a VGA árakat. Irreális áron nem szeretnék újat venni ami érdemi előrelépés volna. -
hellboy0415
aktív tag
-
VGYke
addikt
Mindenkinek köszönöm a választ! Lényeg amit leszűrtem: most felejtős Asus ROG-STRIX-RX580-T8G-GAMING vásárlása nem használtan hanem újonnan, 126.900 Ft-ért, a jelenlegi Asus R9290X-DC2OC-4GD5 helyett, várni kell a Vega jóárasítására.
Érdekes ám, hogy az Asus lapján még nem is létezik a Vega... A referencia Vega 56 meg ki tudja milyen, de drága. -
Semin
őstag
Valakinek van tapasztalata mennyit hozhat a dolog?
Jelenleg mAtx házban 78C-nál áll meg gyári profillal, ezt szeretném kicsit lejjebb tornászni
Télen kb73C bár ott halkabb a hűtés is, valsz. visszaveszi a profil.
Gondolom a fogyasztásra is jótékony hatása van, bár nem ez az elsődleges szempont. -
Omli85
őstag
"Out of the box" módban mindenféle ventiprofil buhera nélkül ha elmelegszik a kártya akkor bizony miért ne lehetne gariztatni?
Azért a 90 fok körüli hőmérsékletet ne tekintsük már normálisnak főleg ha még van garancia a terméken ha más nem a szervízben újrapasztázzák vagy valami ami szintén garanciás javításnak minősül adott esetben és nem kell kockáztatni. Igaz egy darabig kártya nélkül marad az ember de ez már csak ilyen.
Azt már nem is említve, hogy az MSI hovatalos oldalán is úgy van feltüntetve a marketing anyag az említett kártyánál, hogy 23%-al hűvösebb mint egy referencia modell és 70 fok környéke az általuk kalkulált optimális érték. Ezekhez az adatokhoz képest azért messze van a 80-90 fok környéke klímás helységben.. Szóval ezekre is lehet hivatkozni nyugodtan.Legegyszerűbb írni egy mailt vagy a boltnak vagy konkrétan az MSI-nek, hogy mit javasolnak mi a teendő.
-
Habugi
addikt
Nem tudok mit mondani..
Van némi/minimális valószínűsége annak, hogy a 390X Tri-X VRM-je annyira egyedi, hogy ez okozza a kalamajkát nálam, kvázi egyéb gyártók/típusok Grenadáival elképzelhető hogy nincs már probléma, akinek van még hozzá türelme az függetlenül attól hogy nálam missön failed még ránézhet.
Az OC/extrafesz az pipa de ez azért nem kunszt mert a két-három hónapos Crimson Reliveal** / Beta6 AB párossal is működött már.
**Verziószámot továbbra sem tudok mondani de ha jól emlékszem postoltam róla annak okán, hogy a hivatalos AMD fixlistára is pont azzal a driverrel kerül fel az, h végre korrigálták a hibát miszerint a 300-as széria esetén nem veszi be a beállításokat a Wattman.
-
Tubica
senior tag
Igazából az érdekelt volna, hogy van-e értelme tuningolni, vagy az alapot is alig fogja kihajtani a processzor.
A kártyát 2560x1080-ba szeretném majd hajtani a kártyát !
Az árat azért kérdeztem, mert ugye ez a bányászatos dolog eléggé felvitte az árakat, és emiatt nem akarok + 30 ezret fizetni egy kártyáért.
A tuningnál azért kérdeztem, hátha van itt valakinek ez a fajta kártyája, és hogy melyik órajelt érdemes felhúzni, mennyire, milyen feszültség adással
De akkor olvasok kicsit vissza !
Üdv, Tubica
Szerk: Omli, Habugi
a két mentorom
freesync-et már tud a 390 ugye ? Mert sok helyen láttam, hogy nem tud....
-
chopin42
őstag
Köszönöm, igazad van, alszok rá párat, júliusban kiderül. A megbánás kb arra utalt, egyforma-e a teljesítményük-ha igen, nem szomorkodom (kb megkaptam a választ).Több okból ilyen bonyolult számomra a döntés:
nincs túl sok pénzem, 8 éves gépet cserélnék, halódik a mostani, és sajnos nem tudom egyben megvenni,
alkatrészenként gyűlik a cserére. Amikor lett volna pénzem rx-re jó áron, nem vettem, mert azt hittem "ráér"...aztán jöttek a bányászok. -
Habugi
addikt
Ezek alapján nálad, ugyan nem alulfeszelted volna hanem OC csak ugye írtad h nem volt stabil annyival mint korábban.., nos ez pontosan ugyan azért történhetett amiért nálam túl sok lett az az alulfesz ami korábban nem volt az, más stateből számolja (vagy átlagol/egyéb, fene sem tudja nem értek hozzá), szépen átírod az utolsónak megfelelően és valószínűleg ugyan az fog történni mint nálam, 1:1 megkapod azt amit korábban tudott, adott MSI AB beállítások mellett.
-
Habugi
addikt
Ezer köszönet a linkért..!
Ennek hozományaként jelentem leboxoltam a 12 menetes meccset ezzel a két rohadékkal..
Nem is tudom hol kezdjem.., töröltem az AB 4.3-at, a 16.11.5 -öt, szokásos történet, DDU ill. CClenaer bevetésével is.
Crimson Relive 17.5.1 felmegy, ám még a letöltés előtt ráleltem erre a gyöngyszemre a leírásában:
Na mondom vazze, el vagyunk kényeztetve így fél év után..
Szóval Relive telepít, AB 4.4 b6 és lelkesen álltam neki próbálgatni vajon mi változott.
Összefoglalva AB-t érintően, SEMMI..
Alulfeszre egyből meghalt de még -5mV hatására is, PP/PT Off nem műxik, oké.
Afterburgerben Reset, mondom nézzük meg a Wattmant tényleg lehet-e már legalább abban feszt adni/elvenni.Igen! "Tökéletesen" működik immár minden funkció, ha decembert írnánk nem májust még mondanám is h köszi AMD..
Persze masszív hikó még mindig, profilozni még mindig nem lehet max minden egyes játék mellé egyesével, feltételezem programozásügyileg nagyon fájó és hosszadalmas lenne ha felkerülne Wattman panelre 3-4 profilváltó ill egy save/load gomb..Gondoltam egyet és elkezdtem az AB egyes beállításait ismét firtatni, nem mennék bele mert elment vele elég sok idő, továbbá nem kevés restart ugyanis még mindig meg lehet vele borítani olyan szinten az egész hóbelevancot hogy újra kelljen telepíteni a drivert és az AB-t..
A lényeg.., azt hiszem kijelenthetem hogy rájöttem arra a rohadt szolúúúsönre..!
Kéne majd megerősítés valakitől aki hozzám hasonlóan, választékosan szereti használni a kártyáját MSI AB-vel, külön alulfesz, alapfesz, rommáfesz profilokkal ill. hozzájuk tartozó venti beállításokkal.Miután mindkettő frissen lett telepítve ( a sorrend ezúttal szerintem nem számít..), Wattmant el kell indítani és a fesz szabályzást manualra állítani, ekkor ugyanis láthatóvá/szerkeszthetővé válnak a Relive szerinti, egyes statekhez tartozó feszültségek (mV), ugye ez kártya ill. gyártónként eltérő lehet.
Rengeteg csiki-csuki után kiderült, hogyan tudom elkerülni hogy MSI AB alulfesz hatására beboruljon a gép.., az összes létező statehez az utolsó, azaz a legmagasabb értékeit kell megadni..:
Illetve a szószoros értelemben véve nem kell, hanem erősen ajánlott, ugyanis ez eredményezte nálam azt, hogy az MSI AB-n keresztüli -50/-100mV egészen pontosan ugyan azokat az értékeket produkálta terhelésre mint korábban, két benchel és két játékkal ellenőriztem le.Nálam alapon s egyben ahogyan elpusztul AB féle alulfesz hatására:
Nem kell megijedni, ettől még Idle állapotban nem fogja felvenni ezt az értéket.
Na és a csoda/megdöbbenés/stb ezután következett, előrebocsájtom senki meg se kérdezze nem tudom de az agyam eldobtam ettől, ugyanis.., ezt így Wattman Globalban lementve, semmi máshoz nem nyúlva benne, sem venti se TDP sem semmi, az MSI AB nemhogy nem vágja hanyat az egész gépet alulfesz hatására és érvényesíti is a megadott értéket/értékeket DE a végeredmény mV-ra pontosan annyi lesz HWInfo64 szerint is, mint amennyi a megadott értékekkel az AB 4.3 & 16.11.5-el volt..!
Nálam így tökéletesen hibátlan most minden, egy az egyben tudom használni az elmúlt másfél évben kitesztelt profiljaimat AB-ben, hihetetlen..
Egyetlen dolog nem működik továbbra sem, az pedig az Extended OC féle PP/PT Off de ez már lazán kibírom.A teljesség kedvéért, az AB beállítások:
Tehát mégegyszer, Wattmanban shemmit nem állítottam, kizárólag annyit h kézileg megkapta az összes Relive szerinti state az utolsó, azaz a state7 értékét.
Ettől még az Idle fesz nem hülyül meg, viszont az AB-ben ennek hatására immár tökéletesen működik a fesz szabályozás/profilváltás, TDP-stül, fix ventifordulatostul, mindenestül!Az adta egyébként az ötletet a Wattman @state7 értékének felhasználására, hogy látványosan lassabban halt meg a rendszer ha alulfeszt nyomtam neki AB-ben, pl -50re vagy -100ra insta kampecolt, -5mV-ra kicsit csíkozott, ugrált és utána halt meg..
Adta magát a következtetés, miszerint a Relive megújult működése kapcsán valószínűleg más értékből/stateből vonja le a megadottakat az AB sem mint korábban, Crimsonok mellett. Nem derült ki végül melyikből, ennyit nem szarakodtam vele de simán elképzelhetőnek tartom hogy a state 1-ből és ezért pusztul el már Idle órajelen is a gép ha Wattmanban nincs átállítva..Ebből pedig az következik, hogy valószínűleg még az AB sincs hozzáigazítva a Relivehoz, kvázi valószínűleg nem kell ide 4.4 b6, a történet jóeséllyel működik 4.3 finallal is, mert gyakorlatilag ott ugrik a majom a vízbe hogy a Relive ezen verziójában már normálisan tudtam Wattmanban feszeket állítani, ez pedig ugye előfeltétele a statek megbuherálásának.
-
Habugi
addikt
& Raggie:
Azért így fél év távlatából csak azért nem kezdek el dühöngeni miatta mert ez már sokkal inkább nevetséges..
Ez már pont annyi idő ami eltelt, hogy lassan el lehet kezdeni szándékosságot felfedezni a dologban, AMD-nek mostanság jól jön minden kicsi extra bevétel, van már Polaris egy ideje ami kevesebbet eszik és kb ennyi, jó pár játékban még lassabbak ezeknél, nem rég jött ki az 500as széria, pepitában ugyan ez rájuk húzható azzal a kitéttel, hogy az órajel sajtolás okán szerintem azok már esznek annyit mint a belőtt 390X-em..
Mit akarok ezzel mondani..?
Nos igen.., olyan mintha abban bíznának HOGY, pedig qrvára DEHOGY..
.."Mert hülye azért nem vagyok.." szól az a bizonyos szlogen ugye..
Eleve azt sem értem a Crimson után miért babráltak bele újra a PowerTune profilokba a ReLive-al, ezen felül is annak ténye hogy egyik 3rd party OC softver gyártó sem állt elő semmivel.., na mindegy. Unom! -
nubreed
veterán
Tudom, hogy irónikusan írtad de most kicsit komolyabbra véve, nem rossz kártya a 290, főleg a Sapphire Vapor-x Trix félék, de nem, rohadtul nem elég már FHD -ban ha Ultrán/Very High -on akar játszani az ember. (Márpedig miért akarnék lemondani a legjobb képminőségről?)Kompromiszumokkal még el megy. Deus Ex Mankind Dividedet is végig toltam vele, de ugye nyilván egyedi beállításokkal, high-medium között és bizony igencsak 40-60 fps között váltakozott így is a framerate.
A Vega várós továbbra is, de nincs már nekem időm június végéig, ha tényleg olyan jó lesz, (hoz egy 1080 szintet) kb 1070 áron, akkor engem megvettek. Egyébként nem érdekel. Legrosszabb esetben eladom a tervezett 1070 -et ha érdemes lesz váltani Vegára. Nem félek attól, hogy nem lehet majd eladni, úgy, hogy az nVidiáé a piac 85% -a.
-
haxiboy
veterán
-
Gtaati
őstag
Helló!
Köszi a választ! Hát ez elég kiábrándító.... Hát ezek az összegek rettentő kevesek. Sima kártyák 65 körül mennek. A morpheus volt csak 20ezer ft, ami szerintem használtan minden tartozékával ér 10ezer ft környékét önmagában. A gyárira visszaalakított kártya garanciával szerintem 60-65 környékét érhet..... Arról meg nem is beszélve, hogy a morpheus szinte teljesen csöndben teszi a dolgát, míg egy gyári hűtőről ez messze nem elmondható. Azért köszönöm még egyszer!
-
HSM
félisten
Hát nem tudom... Az mindenképpen érdekes, hogy mindezek a dolgok remkeül működtek a Crysis 3 multi módjában, tehát nekem fura, az említett játéknál miért szívtak vele annyit.
Nem vetném el a gondolatot, hogy valamit esetleg rosszul csináltak a motor koncepciójához képest.
Hogy kapható lesz-e? Azt írták igen, világszinten elérhető lesz a startkor. És elnézve, hogy most is kaphatóak a nyolcasok, nincs okom ebben kételkedni. Tuti hiánycikk lesz egy ideig, de akinek fontos szerintem meg fogja találni a módját, hogy vegyen.
Nézd, az i3 sem épp olcsó. Nem sokkal kerül többe az i5. Ha pedig ez akkora gondot okoz, akkor lehet, kicsit később kéne erre költeni, amikor telik rá....
-
HSM
félisten
Hát, azért a 390 masszívan erősebb egy 7970-nél.
Cryengine hulladék?
Az egy iszonyat jól megírt motor... Abban az időben amit grafikailag megvalósítottak a mai napig a párját ritkítja.
2013-ban kiadott játék. Meglesve a működését 11 (!!!!) szálon dolgozik a motor DX11-ben, és nem kicsit jól skálázódik a magokkal. [link] Mégegyszer, 11 szálon dolgozó motor 2013-ban! Ha valami, akkor ez NAGYON messze áll a hulladéktól....
"Nincs ellenvetés a 4/6 magvas Ryzen procik ellen, csak gondolom nem egy-két hónap múlva akarja használni a gépet..."
Április 11 az én naptáram szerint nincs 3 hét, nem 1-2 hónap... [link]Azért írtam, hogy játékfüggő, mert pl. Crysis3-ban ez nem szélsőséges eset. AHogy BF4 multiban sem szélsőséges eset, hogy a CPU keményen korlátoz akár egy alaposan húzott i5-nél is, nemhogy egy pici és ártalmatlan alap szorzózárasnál.
"számtalan videót találsz fent a Youtube-on, ahol i3-as (vagy akár pentium G4360) CPU-kkal GTX 1050 / RX 470 szintű VGA-kkal tök jól eljátszanak Battlefield 1 multiban."
Persze, mint írtam, kinek mi az élmény. Lehet játszani 20-30FPS-es minimumokkal is, csak van, aki jobban szeret úgy játszani, hogy ő is versenyképes, és nem csak áldozatnak van a pályán....Azt amúgy vágod, hogy egy 4770K is vicc 70K-ért? Meg nem venném annyiért... Nem véletlen van az ősrégi hatmagosom.... Szerencsére most az AMD a Ryzenekkel hozott CPU-kat, amik értelmes áron kínálnak jó szolgáltatásokat és nem ez az i7-es négymagos lehúzás megy tovább, mint eddig, hanem végre van jó alternatíva.
-
HSM
félisten
Csináltam egy tesztet, és nem ez a helyzet. Ahogy jön az akció (bemész ott a füves részre és elkezd lőni rád a torony) még durvább lesz a CPU-limit.
[link]. A GPU-használat mérő elég hektikusan működik, de az szépen látszik, hogy elég hosszan van masszív CPU-limit, mert fel-le ugrál 30 és 100% között.
Ez az egész pályarész korábban a húzott i5-4690K-val (ugye 4,5Ghz és 2133Mhz ramok) gyakorlatilag játszhatatlan volt benn az akciódús részen (pedig itt 52FPS) ehhez képest most a hatmagosomon egész játszható maradt, nem igazán esett 30FPS alá. Ez a proci egy 7700K szintje töbszálon, és így is CPU-limit, csak már használható sebességgel.Per pillanat nincs Ryzen 100e alatt, mivel csak a 8 magosok jelentek eddig meg, de pár héten belül jönnek a 4 és 6 magos lényegesen olcsóbb kiadások.
Tudod, mire jó az i3 szvsz egy ilyen GPU mellett? Netezni. Nekem már a 4890-es Radeonom alatt is i7 920 proci volt, húzva.
Egy alap tuningmentes i5-öt a mai napig lelépne az a cucc. Ehhez képest ez a VGA nagyságrendekkel erősebb a 4890-nél, durván 8X?
Ja, és a Crysises rész "i3"-al: [link], 22FPS (2 mag, 4 szál) a fullos 6mag 12 szál 44FPS helyett...Szvsz erősen nem mindegy.
Hát, ez az ökölszabály, "hogy a proci ne legyen drágább, mint a VGA" egy hatalmas FAIL, mert semmi köze az áraknak ehhez. Egy jó i7 ma is sokba kerül (~100 000) míg ehhez képest manapság ez a valamikor 120-150 000-es VGA 60-ért megy.
(#40867) Whysperer: Ennyiért jó vétel volt. Ennyiért max 4GB-os 480 kapható, az azért nem az igazi. A normális 8GB-osok 70 vagy afölött mennek.
(#40869) Whysperer: +1 az 1600X-nek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Formula-1
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Gitáros topic
- Hyundai, Kia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Futás, futópályák
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4060Ti 8GB GDDR6X Videokártya
- DOBOZOS!! ASUS GTX 1660S Phoenix (6GB GDDR6 192bit) -- tesztelt :: BESZÁMÍTÁS!
- Asus TUF RTX 3080 010G
- Csere-Beszámítás! ASROCK Radeon RX 9070 16GB GDDR6 Steel Legend OC Videokártya
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest