-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
lowzor
veterán
válasz
Tomdriver #23745 üzenetére
Sajnos eléggé leherélték a DC2-t.
A 79** széria V2-es 3 slotos hűtése nagyon profin megvolt csinálva minden tekintetben. Ahoz képest ez 1 vicc.
Viszont még ez is szépen és halk működés melett 80 fok körül tartja egy alapfeszes OC-val (1070/1350) a GPU-t, a hátára gányolt ventinek köszönhetően a VRM-et is kb ilyen hőmérsékleten. Szóval az árához képest elégedett vagyok vele.
A Sapphire Trixx-el annyival lennék előrébb, hogy lehetne talán +25-30mV-ot adni a GPU-nak és +30-40 mhz-et 24/7-re. Cserébe viszont 2 év garit és műanyagot kapnék.
A Giga hangos (meg más dolgok miatt sem szívlelem) lenne, az MSI meg nagyon felengedi a GPU hőmérsékletét.
Ami épkézláb kártya lenne számomra (3 év garival) az Asus helyett az a Lightning, de az már jóval drágább. -
Habugi
addikt
válasz
Tomdriver #23742 üzenetére
Az utolsó mondatod alapján akkor a 280X-ek között egyedülikét vRam hűtés nélkül maradt DCII-esek valójában nem az ASUS hibájából artifactolnak sokkal nagyobb valószínűséggel mint a többi gyártó kártyái, hanem azért mert az AMD engedi, hogy olyan Hynix/egyéb ramchipeket tegyenek a kártyára ami túlmelegedhet ha nincs "normálisan" hűtve?
-
lowzor
veterán
válasz
Tomdriver #23737 üzenetére
Akkor lenne problémás, ha gondot okozna a működésében, hogy kicsit melegebb a VRM, mint a többin (mondjuk ez nekem sem tetszik), de tökéletesen működik így is.
Az Asus mérnökei azért gondoltak arra, hogy jól viseljék a hőt a rajta lévő alkatrészek.
Ventivel a hátán meg már egy nagyon jó kártya.
Persze én is aztmondom, hogy akkor éri csak meg, ha jó áron lehet hozzájutni.
De én akkor is tennék a hátára ventit, ha mondjuk Sapphire kártyám lenne. -
lowzor
veterán
válasz
Tomdriver #23721 üzenetére
Azért közel sem olyan rossz ez a kártya, ahogy egyesek elképzelik, sőt...
Ha a backplate-re kerül egy venti, onnantól minden téren jó hőfokokkal operál és teszi mindezt halkan.
A GPU-t is korrektül lehűti a hűtés méretéhez képest.
A VRM környezetében lévő alkatrészek jobb minőségűek, mint a többi gyártónál, ezért a hőt is jobban bírja.
Memóriából Elpida van rajta, ami jobban bírja a hőt és kevésbé melegszik, mint a Hynix.
Ha nem teszel a hátára ventit, akkor is tökéletesen működik. Te gondolom csak addig látsz el, hogy nincs hűtés az alkatrészeken, de addig már nem jut el a gondolatmeneted, hogy szükség is van-e rá.
Továbbá 3 év gari van rá és igényes anyagokból van.
Persze meglehet venni a Sapphire-t is drágábban 2 év garival, meg bugyiműanyag burkolattal, ami nem kis eséllyel rezonálni fog. A hűtése valamivel jobb, de a gariidő és a minősége nem biztos, hogy ezt kompenzálja. -
Fapomogacs
tag
válasz
Tomdriver #23721 üzenetére
A gépház még nem dőlt el melyik lesz, ha megvan minden alkatrész majd Ő néz kint egyet, a cuccokat kiküldöm futárral és kint már csak össze kell raknom. Itthon tesztelek előtte mindent, valamint fel is telepítem.
A hűtő valószínű: alpenföhn brocken 2
A tápból még variálok, szimpatikus a Seasonic S12 II 620W-os tápja is. -
GAbre
veterán
válasz
Tomdriver #23654 üzenetére
Nem rossz bár a sapphire kicsit jobban adja a sárga-feketét(a "darázst").
(#23671) idegbeteg18:
Üdv a klubban,jó kártya,remélem elégedett leszel vele te is! -
fatal1ty1984
őstag
válasz
Tomdriver #23619 üzenetére
erre meg én azt mondom,mig kinem probálod addig nemtudod milyen.nekemis vapor van,messze álljon tölem a reklámozás,de volt nekemis lighting amitöl nemestem hasra.elözö hozzászoláshoz pedig annyit,hogy nemsok ember használja az LN2-t.aki meg arra vesz kártyát nem azt nézi milyen a gyári hütöje hanem hogy mennyit megy a gpu,viszont a gpu-t nem válogatják ami köztudott igy lehet,hogy a leggagyibb kártyára fog kerülni a legjobb chip.
Asbee:viszont,hogy legyen egy kis Off,abbol a nagyon prémium iphone-bol 2-t csaptam eddig neki a falnak.annyira prémium hogy normálisan egy szar cseng9hangot se lehet a retek itunes nélkül felrakni rá,mikormeg nemakarta lefrissiteni a software-t akkor repült neki a szomszéd falának az i5s és én ezzel befejezteem az apple prémiumot.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Tomdriver #22641 üzenetére
Magasabb ugyan akkor hűvösebb mint a régi Asus Ref 290-eme ami +120mv-vel 1.298v-fölé nem ment viszont nem bírtam normálisan lehűteni.Hozzáteszem ETS2-alatt néztem és sajnos ott kötelező a V-Sync használata,mert szétlaggol nélküle +100fps-el (szar a motor).Ebből kifolyólag kártya folyamatoson le-fel dobálja az órajelet,így belterületnek "üresjárati tüskék" is,de majd kipróbálom mással is.
Mondjuk örülök neki,mert így elég tág mozgásterem van OC-ban.
A 970/980-ból is simán kifogsz gyengébb példányokat (290-ből meg baromi könnyű).Azért ott sincs kolbászból a kerítés.Míg az elején aszt olvasgattam,hogy mindegyik ennyin meg ennyin megy...van már ott is gyengébb példány.
-
KillerKollar
őstag
válasz
Tomdriver #20813 üzenetére
Én nem azért írtam ezt mert AMD fanboy vagyok,hanem azért mert a 980 megint egy középkategóriás kártya amit felső kategóriásként akarnak eladni a zöldek.Ha kijön egy GM 200-as 980 Ti ami árban és teljesítményben vetélkedni tud a 390X-el,vagy ha drágább akkor indokoltan az és péppé veri a 390X-et akkor simán lehet hogy váltok a zöldekhez,ezelőtt GTX 690-em volt,azelőtt GTX 590-em,azelőtt viszont 5970-em,tehát nem vagyok "márkahű" azt veszem amelyik éppen jobb.De amit mostanában az Nvidia csinál az vicc.Pl Titan Z 1 millió forint több mint kétszer annyi mint a 295X2 és LASSABB nála?
-
hdekakas
senior tag
válasz
Tomdriver #20810 üzenetére
Talán nem? Pl nézzük Unity-t:
Minimum fps 980: 64; 290: 43. Különbség: +49%.
Átlag fps 980: 73; 290: 49. Különbség: +49%.Négyszeres élsimítás mellett akár 60% is van.
Nekem ezért megéri váltanom két 290-esről szinte ingyen egy db 980-ra, és elérek kb 50% teljesítmény növekedést.
Persze tudom, vannak játékok (Hitman Absolution), ahol "csak" 20-25% az előnye, de én azokat néztem sorra, amikkel ténylegesen játszok is. -
ThodEE
őstag
válasz
Tomdriver #16309 üzenetére
És már bruttó ezer forint alatt lehet kapni hozzá zaj csökkentőt ha mégis zavarna
-
Dtomka
veterán
válasz
Tomdriver #16307 üzenetére
Igen, itt....mert ebben a topicban ezeket írták le. Persze, hogy nem tudod hiszen nem ref kártyád van.
Rékerestem a két szóra (helyetted) és azért van találat....:
hangos
meleg
(#16308) Televan
Igen, úgy már mind a 2 probléma "orvosolható".(#16309) Tomdriver
Így van az gyengébb több szempontból is. De hát valamit valamiért -
Werkly
őstag
válasz
Tomdriver #14415 üzenetére
Ja nem akarok többet csak nézegettem. Amúgy alapon 0 mV fesszel 1080/1250-ben működtetem. Jó kari nem bántam meg a vételét. A hőfokok is jók. Eddig a Sniper Elite 3 alatt volt a csúcshő 83 fok. 4790K-ról is lebeszéltem magam a 3570K leváltása ügyében. Kiszolgálja ez így is az igényeimet szerintem.
-
Devid_81
félisten
válasz
Tomdriver #14403 üzenetére
Lightning-ra eddig nem igazan volt panasz itt, bar most 2 honap kimaradt ATI oldalrol nalam, szoval nem kovettem annyira a dolgokat.
Ezek nem black screen-eznek, meg ilyenek, ugye?
Tudom barmelyik gyartonal lehet hibas cucc, meg a legnagyobb markaknal is, csak ugy atlagban ezekrol keves panaszt hallottam toletek, nyilvan azert mert jol osszeraktak -
Enclave
aktív tag
válasz
Tomdriver #13851 üzenetére
Porszűrőket 1-2 hetente takarítom, az alsó ventis dolgot kipróbálom de nem tudom, hogy mit érhet a gyári ventire közvetlen ráfújva. Amúgy nem értem, hogy az MSI miért nem rakott erősebb ventiket a Gaming-re, 100%-on is járatva max 2200-2500rpm-et forognak a ventik, vagy még annyit sem...
Bár az tény, hogy a házam eléggé zsúfolt.
Alul lukacsos a házam de a tápom lent van, a rács felett végig, így nincs honnan szívnia levegőt és a raid kártya is útban van de azért megpróbálom, köszi a tippet!
Ezt is a napokban vettem észre, hogy a több száz watt bizony nem "vész el nyomtalanul", érezni lehet az asztal alatt, mintha egy "fűtőtest lenne beépítve", az asztal alól szinte "ömlik a meleg" már 20-30 perc után...
-
Enclave
aktív tag
válasz
Tomdriver #13848 üzenetére
"Nálam sokat segített, hogy alulra betettem egy ventit."
Ezt hogy érted? A kártyára merőleges venti ami közvetlenül ráfúj a kártyára alulról, tehát a legalsó pcie foglalat felől?
Vagy a házba legalulra? (mert nálam ott a táp van a szellőző rostély előtt, így oda nem tudok ventit tenni).A pci takarólemezeket kivettem ha erre gondolsz "zárólap" alatt, csak az alsókat tudom kivenni, mert felette egy hangkártya van közvetlen. A legalsó pcie foglalatban nálam egy raid kártya van, így csak egy második vga-nak megfelelő helyem van szabadon (3 pci slotnyi összesen, mint itt a fotón), így csak oda tudok tenni egy ventit esetleg, kék ventitartóhoz hasonlóan ráfújva a levegőt de olyan kicsi helyen nem tudom, hogy mit segítene (elfekvőben van 1-2 db 12cm-es ventim), inkább csak a meleget keringetné, nem? Amúgy ha ráfúj a gyári ventikre még egy venti, az ilyen módon ér valamit? (a rögzítés részletkérdés)
Még az is eszembe jutott, hogy esetleg rákérdezni gariztatásra (amúgy semmi baja a kártyának), szóval ezzel nem tudom mit kezdenének (szerintem semmit), viszont azt írták külföldi fórumon, hogy az újabb Gaming-ek valami "rev2"-esek vagy mi és a hűtő felépítésében is van egy minimális eltérés (több borda a rev2 javára)...
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #13848 üzenetére
Nem tudom, nálam a Gigabyte tuning nélkül is 80-85 fok, ha jobban meg van hajtva, pedig ugye nálam jó szellős a ház. Nálam most 30 fok van. 3500-ra is felmegy a venti (a max 4400rpm). Igaz, már egy porszűrő-takarítás is ráférne a masinára, addig is ráadtam a V-syncet.
Nálam 22 fokban is marha meleg volt az 1100/1400, ilyen melegben végképp nem erőltetném.
Mondjuk a 94 fok soknak tűnik tuning nélkül, de ha nem szellőzik jól a ház, ilyen melegben simán el tudom képzelni, hgy addig felmenjen.
-
Maotun
őstag
válasz
Tomdriver #13710 üzenetére
Na akkor nálam is megy -63 azaz csuszika 0-án 1125/1455 mhzvel atom stabilan....
DE
Ha aktiválom a gpu voltaget akkor +63 +100 +200 mv. plusszal se jutok feljebb, ha meg lefele mozdítom egyből fekete kép nálam ez van.
Valakinek ötlete? hogy fesz emeléssel hogyan jutnék feljebb 1250/1500 szerintem a hőfokok gpu/mem/vrm miatt bőven beleférne jól szellőzik a ház -
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #13638 üzenetére
Ha engem kérdezel, szerintem itt is tuningosabbak lesznek a sima 290-ek jó kártyán.
Mivel a nagyobb szivárgású csipek általában joban mennek, de nem felelnek meg az X-es fogyasztási elvárásainak, így X-nélküliek lesznek. Amúgy ilyen 50Mhz-ekért amúgy is kár lecserélni egy Lightninget, szerintem, pláne egy X-nélküli bármire.
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #13633 üzenetére
Átdolgozott, erősebb hűtés, sikló helyett dupla golyóscsapágyas venti (bye bye zsírozás, viszont kis plussz zajforrás) és a legfontosabb, hogy jóval erősebb VRM, ami így lényegesen hűvösebben is dolgozik, és tuningban is segít. Olyasmi, mint a Lightning, csak talán annyira nem durva. Bár egy tesztet meglesnék azért, ahol jól megtuningolva, direktben összehasonlítják őket.
Ja, és a Vapor tudja az IFC-t, azaz ha hűvös a kari (üresjárat) lekapcsolja a két szélső ventit. Hogy megéri-e a jelenleg árkülönbözetet, azt mindenkinek maga kell eldöntse.
Ha azt veszem, mai árán szűk 15%-al drágább a Tri-X-nél, ami azért nem olyan borzalmasan nagy felár a jobb tuningpotenciálért, hűvösebb működésért, és valamivel hosszabb várható élettartamért.
-
TTomax
félisten
válasz
Tomdriver #13118 üzenetére
De az látszik.
Megvan a mosott kép oka,RGB 4:4:4-et be kellett állítani,itt legalább van full támogatás gyönyörű képet ad így.Viszont támadt egy kis gondom,rádugtam egy másik monitort is,kiterjesztette az asztalt lehúztam a monitort de jobbra ugyanúgy ki tudom vinni a nyilat a nem létező desktopra,valaki találkozott már ilyennel?A plusz monitort amúgy az igpre dugtam...
-
hdekakas
senior tag
válasz
Tomdriver #12450 üzenetére
Tudtam hogy csak ez lesz, hogy valaki beleköt, hogy miért oda dugom.
Akkor elmondom: Amelyikre van csatlakoztatva a monitor, annak kell adnom feszt, hogy húzott memória mellett ne legyen idle állapotban bs hiba. Na már most az Asusnak nem akarok adni feszt, mert úgyis nagyon meleg a vrm1. Tehát az msi-t kell feszelnem.
És hogy miért nem cserélem meg őket? Mert felül meg az msi throttling-ol. Ez már volt feljövő téma többször.
Szóval az msi-t szeretném feszezni, vagyis erre kell kötnöm a monitort. Felülre pedig nem rakhatom.
Nos, valahogy megoldható, hogy Windows-on kívül is lássam az alsó kártyát? -
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #11891 üzenetére
Sajnos a GPU bármilyen %-ú is legyen, egy ponton elfárad, és hibázni kezd, amin plusszfesszel is kevéssé lehet orvosolni. Halkan megjegyzem, az előd Tahiti-nél is 1200Mhz körül volt a legtöbb GPU vége, a max 1,3V mellett, de többel se nagyon mentek volna efölött.
Melegedés nem csoda, hogy nincs olyan brutális nagy hűtéssel, és két 290-eshez is elég VRM kapacitással.
Ahogy írtam is, a tuningpotenciálra nem igazán lehet az ASIC-ból következtetni. -
Gilthanas
aktív tag
válasz
Tomdriver #11891 üzenetére
Melyik drivert használod? 13.12 -est vagy az új 14.4 est?
Én 13.12-zöm amíg nem lesz a ventiforgás javítva.Azt azért kalkuláld bele, hogy a REF gpu-k gyári 1000 mhz-es órajelétől a miénk alapból 80 mhzel magasabb ami 1080 mhz és ezt 1175 re felvinni az majdnem plusz 100 mhz még ... az nem kevés öregem
A gyárihoz képest 170 Mhz ed van
Ráadásul csendesen és hűvösen
Win-win.
Én már ennek az 1150/1500 nak is örülök
Illetve annak, hogy egy ilyen jó videókártyám van. Nehogy itt elszomorkodjál egy lightinggal, mert "Meg leszel villámcsapva--Thunder!"
-
Gilthanas
aktív tag
válasz
Tomdriver #11881 üzenetére
A játék lehet engem is megfingat majd, én 3d mark extremet nézem, mert az előbb beültet mint a sima teszt
Nyilván a játék adja majd meg az igazságot (csak most nincs semmi ami igazán érdekelne, talán a THIEF-et megnézem).
Amúgy az Asic Q nekem is valami 74% körül van.
Azt a korábban említett 55mV feszt felvittem +63mV-ra, biztos ami biztos.
55 mV- al 2940 pont körül ad a Valley +63mV al meg 2970 körül. Valszeg kicsivel több fesszel jobban működik a gpu1170/1500 nál pl a 75mV is kevéskének tűnik, de le kellett feküdni már aludni. Majd ma este még rámegyek.
Amúgy lehet, hogyha nekiállnék egy Tombraidernek nekem is kéne a plusz 100mv ki tudja.
-
Gilthanas
aktív tag
válasz
Tomdriver #11263 üzenetére
Nekem az új driverrel nem vette vissza a GPU órajelét magától. Viszont, ha a tuningprogival levittem 300 mhz re alkalmaztam, majd visszaállítottam 1040-re akkor már maradt a 300-on idle ben.
Esetleg a windows energiatakarékos módjánál lehet állítani valamit a VGA-nál. A procinál ugye be lehet állítani a 800 mhzet idle-ben.a memória órajel sem áll vissza vagy csak a GPU?
-
andro93
aktív tag
válasz
Tomdriver #11216 üzenetére
Egy átlag játékosnak sokkal jobban megéri egy sima custom 290 120-125 k-ért, mint egy Lightning 180-ért. Egyszerűen jobb a 290 ár teljesítmény arányban. Én a helyedben meghagytam volna az egyik Gaminget, mert így a két kártya eladásán buktál durván 40k-t, plusz még ráfizettél a Gaming eredeti árára egy jó 60ast, szóval kifizettél durván 90-100k-t pár % plusz teljesítményért. Két év múlva meg ha kijönnek a 20nm-es kártyák, a 290es széria már nem sokat fog érni. Persze én is örülnék, ha magaménak tudhatnék egy lightningot (az a híres e-pénisz
), de még az aprós 165k-t is sokalltam érte, ha most állnék kártyavásárlás előtt, inkább 135-ért vennék egy 290X Gaminget, egy fórumtárs úgy is árulja az övét.
-
-
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #10690 üzenetére
Az általad említett ház szellőzése pite ahhoz, ami egy ilyen CF meghűtéséhez kell. Hacsak nem raksz bele turbina erősségű ventiket, és használsz fülvédőt játék közben. Ne érts félre, jó ház, de én örülnék, ha egyszem 290 nem sülne meg benne, nemhogy kettő... Semmivel nem lenne vele előrébb a fórumtárs a jelenlegi házához képest.
(#10678) hdekakas: Elég zsúfolt ez a ház, az a kábelrengeteg se tesz jót szerintem. Ha engem kérdezel, én egy SilverStone RV03 házat vennék: [link]. Szerintem az gyári hűtésével is szépen elbírna a CF-el vállalható zajszint mellett, rendesen porszűrőzve. De amúgy ez inkább már házas topik...
-
-
hdekakas
senior tag
válasz
Tomdriver #10570 üzenetére
Nincs cpu limitem, 80-85%-os a proci kihasználtsága Unigine alatt. (Játékok alatt 75-80%.)
Az AfterBurner bétát hogy tudom üzemre bírni?! Hiába teszem fel, azt írja hogy "expire", vagyis lejárt a felhasználhatósági ideje a programnak. Béták nem indulnak el, csak a végleges program.
Malibutomi: Pont hogy a másik vga csinálja!Az alsó kártya 84 fokos (msi), az csinálja a gpu kihasználtság visszaesését. (Sotyks94 -nek is ugyanez az msi kártyája csinálja a visszaeséseket.
) De a képeken ez látszik is, meg hogy már 65foknál is csinálta. Az alatt is, csak onnantól látszódik a diagram. A felső asus kártya meg azért olyan meleg, mert ugye ő a felső, és alulról fűtik, na meg akkora a házam, hogy épp hogy befértek.
Nálatok akinek cf-e van, mindkét kártya folyamatosan megy 100%-on terhelés alatt? Vagy lehet, hogy ténylegesen nem használja ki a program, és azért esik vissza? -
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #10443 üzenetére
Ha engem kérdezel, a Matrix egy elhízott DC2, míg a Lightning egy vérbeli, kitűnő minőségű, prémium termék, mely minden porcikájában korrekt. Nem egy ligában versenyeznek szerintem. A marix-ban csak nyers erő van a PCB-ben, a hűtés gyenge, a PCB anyagfelhasználása legfeljebb középszerű, és a tervezés is, míg a Lightningra a létező legjobb minőségű alkatrészek kerültek, ésszel megtervezve. A Matrix legfeljebb extrém tuningban jó LN2 alatt, vagy vízzel hűtve, míg a Lightning gyárilag is kitűnő az eredeti léghűtésével.
(#10447) andro93:Ez alapján írtam:[link]. Nekem nincs ilyen kártyám, és amíg más típusok közül is válogathatok, nem is lesz.
Elképesztően igénytelen, olcsó konstrukció a véleményem szerint. De mint már sokszor leírtam, működőképes, de én inkább nem kérek belőle.
-
daveoff
veterán
válasz
Tomdriver #10443 üzenetére
Nekem hétvégére lesz meg a Lightning, majd én is jövök tapasztalatokkal. Matrixról még nincs sok tapasztalat, de szerintem ha a két hűtést összehasonlítod, nem kérdés, hogy a Lightning a jobb koncepció a méreted borda miatt.
(#10444) h1mpi: Szerintem nem a tuningolhatóságra gondolt, le is írta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest