- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
forras2
őstag
Nahm, win reinstall megvolt. Heaven Benchmarkot futtattam jó 20 percen keresztül, nem volt gond. Elszólni nem akarom magam, de talán megoldódni látszik a dolog.
Nem tudom, az mennyire normális, hogy ha Trixx-be autó-ra állítom a ventit, akkor 69-70 fokos VGA-nál is csak 18-20%-on pörög. Normális ez? -
b1sti
senior tag
válasz
->Raizen<- #30385 üzenetére
Hogyan is miként tudom biztonságosan cserélni rajta a BIOS-t?
Ezt le kell leszednem?
-
b1sti
senior tag
válasz
Speed® #30362 üzenetére
Megcsináltam a tesztet. Remélem minden adatot jól írtam ki
ha nem akkor szóljatok kérlek. Először mediumon csináltam tesztet, meg is lepődtem az FPS értéken
Extreme körülmények között viszont már jócskán csökkent az érték. Viszont a kép nem tűnt el. A hőmérséklet sem volt brutál, ha jól látom.
De azért nézzétek meg kérlek és alkossatok egy véleményt, hogy akkor mi a további teendőm. Gondolom a pasztázásra nincs szükség. Táp csere? Szellőzés megoldani a házban? Vagy alapból a kártya nem jó, mint Orbb kollégának?
Előre is köszi! -
HSM
félisten
válasz
Alvin_ti4200 #30378 üzenetére
Nagyjából reális értékek. Nálam ezt csinálta gyári módokban, gyári alapfeszen, csak a GPU órajellel játszva WattMan-ból, Superposition extreme-ben: [link]
Ez még a régi ventivezérléses driverrel volt (2019 előtti Adrenalin).
Nálad az 1340Mhz-es BIOS is leginkább azt csinálja mintha az órajelet kézzel 1340Mhz-re állítanád. -
->Raizen<-
veterán
Breaking news cs go 2560 ba mindent maxon 60 fok korul van max xfx 480 al 3 rendszerventi maxon porog most a 300 rpm helyett 😂
-
F.B.I.
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #30378 üzenetére
Lehet neked is játszanod kellene, egy kis feszültség állítással a wattmanban.
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
Speed® #30371 üzenetére
No, valóban a kártyán lévő kapcsoló hozott némi pozitív változást, így már jóval elviselhetőbb a hangja terhelésnél (fülesen keresztül most már nem is nagyon hallom), persze csendesnek még így se mondanám, de ezzel már együtt tudok élni. Csináltam egy szöveges log fájlt GPU-Z-vel, azok alapján ezek az adatok születtek játék közben:
GPU Core Clock: 1340 MHz
GPU Memory Clock: 1750 MHz (gondolom, ez 7000 MHz effektív)
GPU temperature: 74C
Fan speed: 21-30% (950-1310rpm)
GPU load: 14-100% (többnyire 100 vagy ahhoz nagyon közel)
GPU only power draw: 125-160W
VDDC power draw: 90-135W
VDDCI power draw: 16W
VRM efficiency: 90-92%A kártya bő egy éves, nem tudom, bányásztak-e vele, használtan vettem itteni fórumtárstól (több darab is volt eladó, szóval gyanús, hogy rigből van).
-
forras2
őstag
Agresszívnak agresszív, tesztelés szempontjából állítottam így!
Tegnap ugyan ez volt. Ajánlották a Srácok, hogy tegyek fel régebbi drivert. Felraktam a 18.12.1-et, és jó is lett, pörgött a venti mindig, amikor kellett. Most megint nem csinál semmit. 71 fokos kártyánál alapon pörög a venti, meg sem moccan. -
->Raizen<-
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #30366 üzenetére
Szia eleg sok rx szerias vga hangoskodik custom hutessel is. Wattmannal a cel fordulatszamot is megadhatod neki. Nekem 2800 rpm el is vallalhato a hangszin 480 gtr oc-val.
-
Speed®
titán
válasz
forras2 #30372 üzenetére
Esetleg kipróbálhatnád, hogy mi történik akkor, amikor kigyomlálod rendesen az OSt és nem akadhat össze 3rd party progikkal a wattman. Sokaknál megy a mókolás ezerrel és gondok vannak, de valahogy mindig kiderül, hogy a háttérben user error..tiszta OS, új driver, aztán ha úgy is hülyül, lehet továbblépni.
-
-
Speed®
titán
válasz
Nem arról híresek vs. a Nitro+ a legjobb kb. ilyen téren. Valami nem kóser ott, nálam az 580 is totál halk, ki se hallatszik a gépházból, aztán az 570 2/3 fűtőértéket képvisel
Új/használt? Hőmérséklet/venti rpm, terhelt órajel/feszültség? Ezek nélkül látatlanban nehéz megjósolni, mi segítene..vedd elő picit a régi teszter éned
-
Devas
őstag
válasz
Azt mondják van egy kis kapcsoló a Nitro kártyán, ami a gyári OC-sről csendesre vált.
-
athomi
veterán
válasz
GPU-Z-vel terhelés alatt lőhetnél a sensors fülön egy shotot, mert ez így nem sok infó.
-
Alvin_ti4200
félisten
Adtam még egy esélyt az RX 570-nek, de nem vagyok túlságosan elégedett. A teljesítmény most oké (a Gigabyte WindForce-nál "néha" nem sikerült megemelni az órajeleket 3D-ben még decemberben, túl is adtam rajta, bár gondolom, szoftveres probléma volt), viszont ez a Sapphire Nitro+ olyan hangos játékok alatt egy őrült nagy és üres házban, hogy ha nem lenne rajtam fejhallgató, már kivágtam volna a kukába a harmadik emeletről. Ez normális? Üresjáratban kikapcsolja a ventiket, az addig oké, de 3D-ben annyira hangos, hogy nem értem, hogy adhatnak ki valamit így
Még nem néztem hőfokokat, de tartok tőle, hogy nem lesz egyszerű lejjebb venni a ventilátor sebességét, mivel a Radeonok nem arról híresek, hogy olyan nagyon hűvösek lennének
-
b1sti
senior tag
válasz
Speed® #30362 üzenetére
Oké, megpróbálom a teszteket a hétvégén megcsinalni. Biztos, ami biztos berendelem a pasztát is. Szted milyen ventire cserélném a gyárit? Vagy inkább az egész házat cseréljék?
mit érdemes beállítanom alapjában véve a gépen? Mi az amivel jobbá tudom tenni/melyik gyári értéket kell átállítani? (Ha így jobb a kérdés)Brenor:
Teljesen új a konfigom. Sztem összesen 100 óra üzem idő sincs benne. Nincs túl sok időm mostanság huzamosabb ideig ülni előtte. Viszont majdnem monitor csere volt, amikor végre volt idom leülni és nem működött 🤜🏻👊🏻először megpróbálom a hűtés részét megoldani, majd ha az nem segit, akkor táp csere lesz!
-
Brenor
aktív tag
Olvastam a tápos csoportban a bejegyzésedet és van egy olyan érzésem, hogy az a 400w-os tápod gyenge hozzá. Viszont nekem is voltak vagy vannak ilyen problémáim, mivel állítólag a régebbi tápommal volt a gond. Amikor elromlott a régi hd6850-es kártyám vettem egy radeon r9 380-as kártyát és utána lekellet cserélnem a tápomat egy másikra, mert nem adott képet. Rámsóztak egy gagyi cooler master elite power 600w tápot, ami egy gyenge tápnak számít, de úgy voltam vele, hogy cooler master jó hűtőket gyárt, híres márka és biztos jó tápot csinálnak.
Az volt a problémám, hogy játékok közben teljesen radnom lefagyott úgy, hogy tálcára tette a játékot és nem tudtam visszalépni csak ctrl alt delel tudtam bezárni. Drivert többször próbáltam újrarakni, de ugyanúgy fenállt ez a probléma. Majd elvittem a gépet szervízbe és nem találtak semmilyen hibát és képesek voltak kifizetetni velem 6000 forintot.
Majd csapágyas lett a videókártya ventilátorom, vissza vittem és 3 hét után nem tudták megjavítani ezért letudtam vásárolni egy asus rx470 videókártyát. Pár hét múlva lecseréltem a többi alkatrészemet, mert már régiek voltak a monitorral együtt. Utána 1 hónapra rá előjött az a problémám, mint neked, hogy játékok közben kikapcsolat a monitor és teljesen random csinálta. Nem tudom neked is random előjön vagy fixen fél óra és egy egy óra után? Reagált a reset gombra? Én hiába nyomta nem jött vissza a kép csak rendes kikapcsolás tudtam visszahozni a képet.
Nekem volt amikor folyamatosan ment 2 órán keresztül, volt mikor 5 perc után csinálta ezt. Egyik srác azt mondta nekem, hogy szerinte az alaplapommal van a gond mivel egy olcsó h110m-es alaplapot vettem és neki az lapjával volt a gond, amikor vett egy jobbat elmúlt nála a hibajelenség. Hardveraprón vettem egy asus z170pro gamer lapot és kiderült, hogy nem a lappal volt a gond. Nagyon ideges voltam.
Aztán visszaemlékeztem arra, hogy az instabilitási problémák akkor kezdődtek el amikor új videókártyát és tápot vettem. Csak az r9 380-nál ott szimplán lefagyott tálcára tette, míg az rx470-nél meg elsötétült a monitorom. Mivel sokat olvastam erről a cooler master elite force 600w-ról, hogy egy hulladék táp úgy gondoltam, hogy lekéne cserélni és tegnap vettem egy be quiet pure power 11 500w tápot, ami egy minőségi tápnak számít.
Nem tudom, hogy ez táp probléma volt e vagy kifogtam 2 instabil videókártyát vagy lehet a cpu-val vagy memóriával van gond. Amúgy lefutottam videókártya, memória és cpu teszteket és semmi baj nem volt. Mikor bevittem egy másik szervízbe a gépet ott se találtak semmilyen problémát egésznap megállás nélkül, ment a furmark semmi gond nem volt vele. A cpu tesztnél felment 100 fokra a hőmérséklet, de nem nem történt semmi instabilitás. Ha most is gond lesz én befejeztem a pcvel való foglalkozást, mert már a tököm tele van az egésszel.
Viszont a tápod az minőségi, de 400w szerintem kevés lesz ahoz a rendszerhez. Ha tudsz kérj kölcsön tápot valakitől és próbáld meg vele. -
Speed®
titán
-
b1sti
senior tag
Speed(R):
HWiNFO-t felraktam. később lesz majd infom. Minden gyári, mert semmit nem állítottam. Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ideje lenne egy teljes konfigurálásnak. Ebben tudsz segíteni?Orbb:
Néztem videókat beállításokat illetően. per pill 33 fokos a kártya, ami talán még megfelel. De lehet, hogy nem.->Raizen<-:
Nekem is az általad írt driver van fent. Fórumozás utána azt tettem fel... többen említették, hogy az a jó. Valószínűleg újra fogom pasztázni. Rendelek is egy Thermal Grizzly Conductonaut-ot.
Aztán meglátjuk! -
->Raizen<-
veterán
Nézd én bányász kártyát vettem és 2 évig ment. Megsemmisült és keménnyé szilárdult a gyári rágógumi szerű paszta. xfx rx 480 8 gb gtr oc Újra kellett pasztáznom mert nem volt hőátadás és a vezérlés a kártyát letiltotta, throttlingolt aztán nem adott képet, sok esetben az egész gépet lekapcsolta. Szerencsére a hardveres védelem miatt ezeket a karikat már nem lehet megsütni. Azt a pasztát kapta amit a 6600k amikor összeraktam a gépet mx4-es ha jól emlékszem. Aztán wattmanban meg kellett találnom azt az egyensúlyi állapotot, ahol még nem éri el a target tempet a gpu /90 fok/. Pasztázd újra a kártyád! A vrm hőfokok is nagyon fontosak azt is monitorozni kell nekem nem éri el a 60 fokot.
És még a globális beállításoknál a vezérlést 60 fps-re korlátoztam be. Ha nem számol ennél több képkockát valamivel hűvösebb is. Na így játéktól függően most 70 és 84 fok között vagyok. A házam zalman z3 pro mindössze 4 ventivel. Van elől egy nagy ledes befújó a tetején 2 12 centis, és a hátulján 1 db 12 centis venti. Alsó tápos, így a vga befelé termeli a meleget. Még megpróbálom biosban az összes rendszerventit ami az alaplapra van kötve felpörgetni. De ezekhez a custom rx 480-as kártyákhoz nagyon jó házszellőzés kell. gtx 1080-at 71 fokon bírta tartani dupla ventiset, de az rx 480-at már nem.
18.12.1.1-es drivert használom a legújabb nálam sem igazán stabil. Néha zöld képet adott a kártya, aztán custom wattman profilnál megszűnt a zero core 0 db-es álló venti 2d-ben /tekert a venti/. A far cry 5 döbbenetesen részletgazdag hd texture packkal és simán meg 2k-ban. Hála a 8 gb vramnak be tudtam kapcsolni. 970 gtx-ről jöttem át hozzátok és nem bántam meg.
-
Orbb
aktív tag
miáltal egy cipőben járunk, annyit még nézz meg, hogy (asztalon) jobb klikk radeon beállitások, és a wattman felületén nézd meg milyen órajeleken járatja a ramodat, és a GPU-t.
ahogy olvasom sokan elkerülték a hozzászólásod azon részét, hogy a wattman is hibát dob, és nem sikerült a helyreállitása.a driver frissitést benézi, ok.
nekem alapjáraton 53fokos volt a kártya, aminek 27-28nak kellene lennie, winben.
tehát igen, valamiért 1750en járatta a memóriámat, és folyamatosan "melege" volt a kártyának.
a heat pipe-ok kézre nekem még melegebbnek tűntek, a ventit ez a kártya, ha jól tudom 60fokig nem járatja, esetleg bekapcsolás után lehet, hogy fullra megpörgeti őket, és sláfen.
Nekem egy cserekártyával (580X 8Gb) full szar házban, 2szar ventivel, asztal alatt sem volt gondom a hőmérséklettel.
és tényleg pingelés nélkül irom, ha van a közeledben bármilyen kártya, dobd át, és nézd meg azzal.
nekem a végén felezte a képet, teteje csikos, alja totál fekete, és onnantól kezdve kb 5percet ment a gép... -
Speed®
titán
Az a helyzet, hogy rajtad kívül senki nem tud elindítani egy HWiNFOt a háttérben, hogy aztán megnézhető legyen, mi-meddig melegszik, mennyi feszt kap, stb. De már egy GPUz sensor fülön is megteszi maxra állítva ezeket az értékeket..
A házad az 5 venti ellenére nem szellőzőbajnok, az intake le van fojtva az ajtóval, maguk a ventik pedig ha a gyáriak és esetleg 5Vot kapnak a csend érdekében, kb. semmit nem érnek. Csinálj mérést zárt, majd nyitott ajtó, végül levett oldallap felállásban, kiderül mi a helyzet.
2 első befújás és a hátsó-felső trio kifújás mellett nem igazán okozhat gondot amúgy az a <300W, amit a setup eszik/fűt.Azt sem ártana megnézni, más játék alatt van-e gond..kizárandó a software oldali hibát.
-
b1sti
senior tag
Újabb info a problémámhoz, ami talán közrejátszik.
Elindítom a játékot, ismét ride 3... egy ideig semmi gond, majd egyre hangosabb a szerkezet, és egyre jobban érzem a meleget a lábamnál és a kezemnél, ahogy csap fel a meleg levegő. Minden bizonnyal a kártya okozza a melegedést, mert korábban vga nélkül ilyet nem tapasztaltam. A kérdésem igazából az lenne, hogy akkor paszta miatt hő problémákkal küzd a kártya avagy a házban kevés a levegő áramlás? Zalman Z9 Neo a gyári 5 ventivel, teljesen alap beállítással, semmit nem állítottam.Lehet érdemes lenne mindent rendesen beállítanom? Nem vagyok szaki, így nem tudom mi az az alul feszelés és társai, amiket a fórumon olvasok folyamatosan, viszont nagyon megköszönném, ha kapnék egy kis segítséget ahhoz, hogy hogyan és miként állítsam be megfelelően a gépem?!
Lenne valaki, aki tudna nekem ebben segíteni??
-
Csupingo
veterán
Neked is ezzel kéne kipróbálnod, amit feletted írtak: 18.12.1. Akár ddu-val is csinálhatsz előtte egy teljes törlést. Ha vannak kártyapiszkáló progik, pl. msi ab, trixx, azokat is törölheted. Hagyj mindent alapon. Ha néha felpörög a venti, akkor szemmel is figyelhetnéd, hogy rendesen pörög e. Ez inkább erősen tápegység gyanús. Talán kevés neki. Ha meg akarod tartani a tápot, még kipróbálhatod, hogy visszább veszed a feszültséget a kártyán, de ha ennyire határeset, akkor inkább tápcsere.
-
b1sti
senior tag
Eddig 3x csinálta. Így gondolom, hogy a jelenség nem nálam kezdődött, hanem már a korábbi tulajnál. Egyszerűbb megoldásnak látom, hogy visszakérem a pénzt és nézek egy másik kártyát. Csak kérdés, hogy akkor mit?! Mondjuk, ha bármi megoldás van erre, akkor szívesen meghallgatom. Bár, ha már azt tudnám, hogy mitől van, akkor jobb lenne a helyzet, mert google a barátom és tudnék megoldást keresni én is. De így nem az igazi, hogy játszok kb fél órát, egy ráadásul nem nagy gépigényű (Ride 3) játékkal, mondanom se kell, hogy nem max grafikán. Mondjuk az érdekesség az, hogy olykor olykor felpörög irdatlan sebességre a venti pár másodperc erejéig... aztán abbamarad.
-
forras2
őstag
Felraktam a 18.12.1-es drivert, ezzel megy faszán! Akkor a legújabb driver volt a gond!
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest