- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Epson nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fujifilm X
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsirfecske
addikt
hopp, mégis van tényleg, de nekem elsőre nem adta ki a kereső, csak a screenshotodban lévő pontos név alapján: [link]
akkor viszont akinek ráér hó végéig, és nem bízik benne hogy idehaza jó árak lesznek addig, annak 163k-ért most rendelhető a fenti linken (ugye amazonnál ha lerendeled tutira nem emelkedik az ár, csak kérdés hogy tényleg június 28 lenne-e a szállítás. de általában náluk inkább leőbb jön mint később. ja és érdemes EUR-ban venni mert forintot sz*rul váltanak).
-
Jacek
veterán
válasz
zsirfecske #3869 üzenetére
Ez volt.
-
zsirfecske
addikt
nincs (már) fent ilyen, gondolom rárabolnak egyből ha felkerül bármi hasonló, tartósan csak 3rd party cucc elérhető, jóval drágábban és plusz szállítással. 9070-eknél (főleg XT) sincs 3 hónap után amúgy amazonról magyarországra rendelve jobb áron semmi
(pl. Gigabyte Gaming OC 9070 / XT "akciósan" rendre 714 € / 799 € még a 19% VAT-tal... közben firstshop-ban 291k / 321k-ért van jó ideje)szóval sajna jelenleg ez a ~160k a 9060 xt 16gb pulse-ra még túl jó ár, caseking de-n magyar áfával 425,82 € + szállítás, azaz 178k már, és ez csak előrendelés. ugye fentebb írtam, hogy 165k lett volna még kezdetben náluk. hamar kifogyott az ócsó készlet, de sajnos mostanában így megy ez. én nem vagyok hajalndó elfogadni, remélem a többség szintén inkább vár akkor és nem támogatja a közösségi scalpingot
-
goccer
aktív tag
Azzal van a baj amit írsz. 200w alatti (anno ezt hívtuk közép kategóriának?) kártyából milyen valaszték van most? Egy RX5700 van a gépemben lassan 6 éve, amihez képest nyers erőben legyen mondjuk +60% teljesítménye a zsír új fejlesztésnek. Azért ez elég karcsú előrelépés ennyi idő alatt bárhogy nézem. 6 év alatt nem sikerült kijönni egy olyan kártyával ami hasonló fogyasztásban lényegi előrelépés lenne. Persze kinek mi számít annak, én talán egyszer életemben cseréltem úgy videokártyát hogy nem volt legalább 100% teljesítmény difi. Most még nem tudom hány évet kéne várnom ehhez.
-
Jacek
veterán
Amazon.de-n láttam most 163e--ért Pulse 9060XT 16G , amazon az eladó.
Szállítás nem tom mennyi nekem ingyenes. -
válasz
ggbuffon1897 #3862 üzenetére
250k Q sok pénz én már a 175 is sokallom
kéne egy olyan 150 körüli 16gb-os kártya ami 200w alatt fogyaszt de ebben az árban csak 8gb van az meg szerintem kevés -
Krend
tag
válasz
arnoldito #3846 üzenetére
Köszi, közben mire visszanéztem már elfogyott és normál árban nincs semmi már itt se.
Ha neked nem volt velük problémát ügyintézéssel, akkor az nekem elegendő infó.Tehát most marad a várakozás... de ha közben végleg megpusztul a 5700xt-m akkor legrosszabb esetben megveszem az iponos feláron.
-
zsirfecske
addikt
akkor nem pure oázis 183k-ért hanem pulse 173-ért? igen, ha fehér akkor a steel legend alzán most elég jó, annak szerintem 170k körül lenne az msrp-je szóval nem olyan vész. amúgy én nagyon nem gondolom hogy megér ilyen felárakat a túlméretezett hűtés ebben a teljesítménykategóriában, de az is igaz, hogy manapság mit ér 15-30k? egy szolidabb bevásárlás. mondjuk enni kell, +1 venti meg nem muszáj
-
ggbuffon1897
őstag
Teljesen mindegy. Sztem ez egy kifejezetten rosszul sikerult kartya lett. Azt sem ertem h mit szandekozik az amd kezdeni a 9070 es a 9060xt kozotti ar es teljesitmenysavval. Tudom h jon majd a gre a pletykak szerint mint toldozas foldozas.
A sima 9070 arat bevaghatnak h 250 alatt legyen, akk igazi "nepkartya" lehetne abban a kategoriaban. De mire eljut az agyukig, a sima 5070ekkel siman viszi az nV azt a szegmenst.
-
válasz
ggbuffon1897 #3860 üzenetére
Hát már alig olcsóbb nincs már 156-ért felment egy tízest az ára 168 a legolcsóbb
így csak 5 k a különbség -
ggbuffon1897
őstag
válasz
zsirfecske #3858 üzenetére
Hat a 7700xt erosebb sok helyen. RT-ben kb 10-15% os hatranya van. Cserebe jocskan olcsobb. A 7800xt meg teljesen mas tortenet es kvhaz teljesitmenyben.
Amig a 7700xt/7800xt t belehet szerezni ujonnan, addig nem sok ertelmet latom ennek a 9060xt-nek.
-
válasz
zsirfecske #3858 üzenetére
Én is rendeltem egy pulse-t de még beszerzés alatt
közben az alzán beesett 188-ra a steel legend az elvileg holnap reggel a boxban lesz
Még gondolkodom hogy meg ér-e nekem 15k felárat a jobb hűtés -
zsirfecske
addikt
amúgy srácok itt senki sem vett 9060 xt-t? azt hittem ez népkártya lesz. vagy a jelenlegi ár túl közel van a 7800 xt-hez és szimplán nem éri meg
nekem csak ma adták át futárnak a pulse-t, felteszem kedd lesz belőle, de majd írok róla azért. najó, közben rájöttem deshroud nem lesz szükséges rajta, de a teszt kedvéért a vram temp-et tuti megpróbálom majd lehúzni kicsit passzívan
-
Zilko87
aktív tag
A videóban van egy kis infó további FSR4 érkezésekről, illetve van egy "kiegészítő" driver még további 8 támogatott címmel.
Ancient Gameplays: [link]
-
zsirfecske
addikt
válasz
zsirfecske #3855 üzenetére
tök jó egyszerű cucc, pár csavarral levehető a fan shroud, azaz simán lehet tisztítani garivesztés nélkül egyszerűen, vagy cserélni vastagabb ventikre! nekem már úton is van a gpu pwm kábel hozzá, vsz meg fogom próbálni 2x120 mm normál vagy slim ventikkel egy ponton.
illetve nagyon szépen van padozva a backplate-hez a vram a hátoldalon, plusz kivágás a fémhez a műanyag szigetelő fólián:
tutira fogok tenni bordát a hátlap külsejére is egy ponton -
zsirfecske
addikt
-
zseko
veterán
Nálam is megy vele
Annak örülök hogy a Stellar Blade-be már eleve beleteszik, azt a játékot majd megveszem, viszont kipróbáltam most a a letölthető demót belőle és azt kell mondjam elég jól fut így is, elég jól optimalizálták, natív 4K + minden maxon és megvan a 60fps
RT nincs, amit sajnálok is meg nem is
-
PuMbA
titán
Jelenleg az FSR4 egy játékba sincs beépítve, ha nézel grafikai beállításokat, mert még nem készült el a játékokba implementálható verziója, azaz innen a Software menüből nem tölthető le
FSR 3.1 van a játékokban, ami az AMD driverből felülbírálható FSR4-gyé, hiszen rákapcsolódik az FSR 3.1 bemenetre és a driverben lévő FSR4 dolgozik.
-
PuMbA
titán
CP2077-ben megy az FSR4 OptiScaler-rel jelenleg is szépen nálam
Illetve ma jelentették be a 2.3-as nem várt javítást hozzá, így megvan az esély a hivatalos módra is, ha beleteszik az FSR 3.1-et, amit pedig driverből majd lehet 4-re fejleszteni.
Clair Obscur-ban is megy szerencsére az OptiScalerrel az FSR4
-
-
Krend
tag
Casekingen vajon bonyolult lehet garit intézni?
Lehet bevállalom, mert 10-20k-t biztos nem fizetek rá egy szaros magyar boltban. -
válasz
zsirfecske #3843 üzenetére
Igen
2 ventis fehér pure (pulse) lesz az oazisnál 183-ért
néztem az alzát de ott még drágák a vga-k meg szerintem feleslegesen drágít rajta a 3 ventis kiszerelés -
zsirfecske
addikt
pulse?
van amúgy alzán "végre":
(8gb párjaikat bele se tettem a keresésbe, rendre 162 290, 179 490 és 162 390 Ft és vannak rakin. gondolom maradnak is. a harmadik a tuf helyett sima asus dual a 8gb)
firstshop még mindig gatya, ez csalódás, náluk terveztem átvenni holnap személyesen. de akkor gondolom várok a foramax-ra keddig
-
Berendeltem egy 9060xt 16gb-ot az oazistól 173k- ért
-
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Hetek óta hibátlanul megy az Adrenalin, erre ma kapcsolom be a gépet és előjön egy kis ablak hogy a számítógép képernyője elsötétült. Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki de aztán látom hogy az Adrenalin eltűnt a gépről teljesen.
DDU-val nyomtam egy driver törlést majd felraktam újra és most hibátlan. Ez mi lehetett szerintetek?
Asus TUF 9070XT kártyám van. -
válasz
zsirfecske #3823 üzenetére
Jo latni, hogy tevedtem
Remeljuk ezek az alacsonyabb arak nem csak a kezdo keszlet erejeig tartanak ki.
-
zsirfecske
addikt
most hogy kimondtam, caseking.de in stock jelenleg!
pont 165k szállítással, már magyar áfával:
(lehet hogy nem elfogyott mikor néztem korábban, csak most került fel, gondolom még 5 percig lesz max)ha valakinek jó áron van eurója és mondjuk kettőt vesz, már megéri. de valószínű jobb várni magyar kiskerben vagy aprón is még ha nem sürgős.
-
válasz
zsirfecske #3830 üzenetére
Szerintem az az 157k pulse az pontosan a “limitált első 10-20-30 kártya msrp” áron volt. Annyiért abszolút good buy a 9060XT 16GB.
175k már necces, ez pont az a határ, hogy vajon megér-e az Nvidia DLSS ennyivel többet -
zsirfecske
addikt
hát a 165k sajna úgy tűnik, hogy már egy tizessel több lesz, de talán megéri kivárni egy kicsit.
illetve elvileg ma jön ki a 9060 xt pulse teardown is steve-nél, legalábbis a tegnapi videóban ezt mondta.
amúgy 165-ért én meg a hellhound-ot választottam volna szívesen, mert jobban illene a házba. de 185-ért már kösz nem. bizony az ár sokat számít, főleg ebben a kategóriában. objektíve viszont valószínőleg abszolút nem számít a +1 venti egy jól szellőző házban, 1x8 pin low power vga esetén legalábbis. ahogy remélem a cw se lesz probléma egyik karinál se emiatt.
de ha valakinek lesz olcsó hellhound ami mégse fér be és pulse-ra cserélné, szóljon
-
Davx97
újonc
válasz
zsirfecske #3828 üzenetére
Igen az ő tesztjét láttam róla , de 3 ventis kártyákról nem igen, mennyivel rosszabb pl. Most pont vacilálok rendeljek-e, mert amit terveztem , hogy kiadok érte az a maximum 165k (kb erre az árra lőttem be a pulse-t).
-
zsirfecske
addikt
gn steve most is a pluse xt-t tesztelte, a 23 fok pgu/hotspot deltát még említettem is itt hszben, de amúgy tök jó a kari, még túl halk is szerinte. lehet érdemes feltekerni kicsit a ventiket akinek jobban számít a hőfok.
amúgy 9070 esetén is úgy volt, hogy a 2 ventis pulse semmivel nem volt rosszabb mint a 3 ventis alap modellek. ezért is mertem itt rámenni, PTM7950 ugyanúgy, szignifikánsan kisebb fogyasztással (-30%) nem olyan orbitális nagy eltérés a két kari méretei közt:
Pluse 9060 XT
240*124*46.1mm, 2.3 slot
170W Typical Board PowerPulse 9070
280*120.25*51.5mm, 2.5 slot
220W Typical Board Power -
zsirfecske
addikt
hopp, éreztem, hogy nem kell sz*rozni. 9 percet mondjuk így is tököltem mire leadtam a rendelést. amúgy 9070-nél is ez volt, nagyon hamar elfogyott a kezdőkészlet, aztán emelkedtek folyamatosan az árak. ocsmány ez az egész sajnos. szóval megint az járt jól aki lecsapott, mert utána 1+ hónap kellett mire visszaértek az árak ugyanarra a szintre. később meg jönnek az akciók. mondjuk 307k a pulse 9070 xt alja azóta is boltban, az még nem msrp, de már elég közel van. itt is erre számítok, a pulse 16 gb ára ez a 155k kéne legyen árfolyamtól függően.
firstshop-ot még érdemes lehet figyelni, 9070-nél én este adtam csak le rendelést rá. persze egy olyan karira amit nem sokan akartak (nonxt is, reaper is), mégis azóta nem volt 299k az ára, még mindig 308k a legolcsóbb, de alig kapható.
alzán gondolom akkor ez a 170k lesz az alja elsőre ha lesz. szlovákból meg olcsóbb. de egyelőre egyikben sincs.
-
tray86
tag
New Game Support for AMD FidelityFX™ Super Resolution 4 (FSR 4)
Deadzone: Rogue
F1® 25
Frostpunk 2
Legacy: Steel & Sorcery
Lords of the Fallen
Planetaries
QANGA
Rem Survival
Runescape: Dragonwilds
Star Wars Outlaws
Steel Seed
Stellar Blade™
Virtua Fighter 5 R.E.V.O
Wild AssaultAmúgy az első lista nem ez volt, ami kikerült a driver notes oldalra. Tartalmazta pl. a GTA5 enhanced editiont és a First Berzerker: khazant is.
-
Davx97
újonc
Azt a 16 gb-os pulse-t gyorsan korrigálták.
Nekem így nagyon gondolkodtató 175 ipon 180-ért átlagos vétel inkább ha tényleg 160 lenne már most venném.Valaki látott olyan tesztet hogyan viselkedik a kis sapphire pulse kártya a 3 ventisekkel szemben ? (leginkább hőfok érdekelne) én bárhogy kerestem nem találtam.
-
zsirfecske
addikt
válasz
Zilko87 #3820 üzenetére
ennyit a 200k+ 16gb árakról
az msrp bizony a foramax 157k volt! ahogy mondtam 399 EUR max ami reális. és biza ennyiért bestbuy. hiába hellhound-ot akartam, +30k-t nemér a 3 venti. kis itx gépbe kell amúgyis alacsony fogyasztással.
firstshop-ra még nem jött meg a launch, ez fura, továbbra is a 203k áron van ugyanaz a két modell. alza szokásos semmi, aqua szintén. amazon-on még csak 3rd party sellerek drágán (486 EUR). caseking-et nem is néztem, megint azonnal kifutott a launch msrp készlet (képen már a magyar áfás árak!):
jó kis 9000 széria volt ez nekem, 9070-ből asrock challenger vagy steel legend dark helyett lett reaper, 9060 xt-ből meg hellhound helyett sapphire. mai világban sosem tudhatod, le kell csapni arra ami van
-
Jacek
veterán
válasz
zsirfecske #3821 üzenetére
Az lesz a bestbuy szerintem
-
zsirfecske
addikt
pulse 157-ért nem kicsit jobb deal!
(foramax)
(ipon) -
Zilko87
aktív tag
válasz
zsirfecske #3819 üzenetére
Foramax 175 a reaper 16gb
-
zsirfecske
addikt
jók az árak!
-
zsirfecske
addikt
válasz
SirRasor #3816 üzenetére
ironizáltam nyilván, megjelenés óta ezen pörgök, hogy hogy lehetett lehagyni, a nyák fonákján is 80+ fok van ezeknél a kariknál... lehet hogy úgy meg túl meleg lett volna a backplate?
közben mindjárt jön a 9060 xt launch, iponból már korábban eltűntek a karik, de firstshop-nál megint olcsóbb lett:
jó esetben ez még mindig nem nyitóár, csak pre-launch anomália, tekintettel arra hogy nem is szabadna kint legyen még pár óráig semmi
nehéz ügy lesz ez, 209k alzán a legolcsóbb 7800 xt...
-
SirRasor
addikt
válasz
zsirfecske #3815 üzenetére
Erre nem innék mérget, de ha még nincs is a hátoldalon chip, a nyákon keresztül pár fokot el lehetne így is vonni a másik oldalról, nem?
Ja igen, egy 150$-os kártyánál még oké, de ilyen összegnél is megy a spórolás
-
zsirfecske
addikt
válasz
SirRasor #3814 üzenetére
mert spórolnak vele 1$-nyi thermal pad-ot vagy putty-ot egy 600$ karin, de szét meg nem bonthatom garivesztés veszélye nélkül, hogy magam pótoljam
amúgy a 9070-eknél nincs hátul vram, tehát akkor nincs is hőtermelés, nincs mit elvezetni!!!
szerencsére 9060 xt esetén van, így nem tehetik meg hogy pőrén hagyják, mert elfüstölne a chip. azért a 20 gbps gddr6 eléggé csúcsra van járatva.
-
SirRasor
addikt
válasz
MaddeNNNN #3812 üzenetére
Mimimi? Pont ezt írtam én is
"..de kérdés mit kapsz a pénzedért. Csendesebb hűtést biztos nem."Nem mindenkinek az az igénye, hogy kapjon egy csendes alap kártyát, de külön írta, hogy nem lesz OC. Akkor minimális gyári OC-sat minek venne 15-50k-val többért?
zsirfecske felfoghatatlan, hogy ez miért nem alap minden kártyán. Még azt is megkockáztatom, hogy ilyen megoldás mellett nem lenne hynx->samsung mizéria.
-
zsirfecske
addikt
na így kell ezt, két oldali ram miatt kötelező thermal padozás minden karin @ 9060 xt asus prime techpowerup review:
-
MaddeNNNN
addikt
-
SirRasor
addikt
Komolyan egyre vaksibb vagyok: megnéztem az adatlapon és mire átmentem a gugliba 5800x-et írtam
7800X3D-nél nem lesz CPU-limit, pláne 4K-n.
Sapphire Pulse XT most 307 foramaxnál.
XFX gaming sima 280k szintén foramaxnál, de XFX olcsóbb példányoknak relatíve hangos a ventijük.
285k Aqua-nál a Pulse, ami elég csendes.
Azaz 22k difi van a 2 pulse között, azaz XT-t jobban megéri.
Persze drágább modellt is lehet nézni, de kérdés mit kapsz a pénzedért. Csendesebb hűtést biztos nem.Mivel megtaláltam a végleges kártyát, kitöröltem a 12 gyakran követett webshopot, úgyhogy nem teljes a kép, de jellemzően
Kazy, Foramax, Aqua, Firstshop és Mysoft volt az, ahol elég olcsón feltűntek a kártyák, tehát ezekben lehet, hogy jobb áron is találsz valamit. -
válasz
Gebriel #3808 üzenetére
Az alábbi alapján az a legmagasabb mért hőpont a chipben, szóval a deltát ahhoz méred:
In HWiNFO, "GPU Hotspot Temperature (Max)" refers to the highest temperature detected by the GPU's internal sensors, specifically the hottest part of the GPU die (the silicon chip).
De ha még az alacsonyabb hotspot-hoz nézed, akkor is 30-as deltánál jársz...
Persze, lehet vele élni, de nem ideális.
-
válasz
zsirfecske #3805 üzenetére
Ha tartósan "meleg" a kártya (üzemi hőfok tartományon belül) az nem akkora gond, mint a konstans nagy delta load alatt, mert az azt jelenit, hogy ilyenkor terhelés alatt a szilícium folyamatos stressz alatt van a belső hőkülönbözet miatt.
Nem véletlen volt, aki 2-3 havonta pasztázta újra a 7900XT/XTX-ét, mert ennyi idő alatt jött a pump out és a delta szépen elmászott a 20 pluszos tartományba. Aztán mikor megunta a folyamatos újra pasztázást, akkor dobott rá PTM-et és az eléggé jól orvosolta a pump out jelenséget és az ebből fakadó magas deltát.
nV ugye megoldotta okosba az új szériánál, nincs hotspot kijelzés
(nem látod, nem fáj
)
-
zsirfecske
addikt
fyi steve a fent linkelt 9060 xt pulse kari review videóban 23 °C deltát mért, elmondása szerint jól működő (nem hibás) karinál ilyet még sosem látott. kicsit későn kapcsol be a venti, cserébe full csendes, valamit valamiért.
sztem nem az a baj amúgy, ha a kártya néha belenyaldos a nagyon magas hőmérsékletekbe, hanem ha tartósan vészesen forró. ezek szerintem még nem ilyen tartományok. akit meg zavar fan profilozza gondolom, vagy vesz gigabyte-ot ami alapból 1500 rpm-ről indul stock-on.
( megjegyzem a hot spot lehet hogy egész egyszerűen túlságosan pontos és tényleg abszolut max hőpont kijelzés a radeonokon, talán felesleges abból messzemenő következtetéseket levonni. rtx-ek esetén ennyi gonddal is kevesebb, ott nincs is min agyalni
)
-
SirRasor
addikt
Ne haragudj, de csak felületesen olvastam az egész kabarét
Igazából most is csak átfutottam a szösszenetedet, viszont ahelyett, hogy foggal-körömmel védenéd az álláspontodat, inkább gyerünk vissza a gyökerekhez fogadd meg a tanácsom: ne adj eszetlen tanácsot az itt kérdezőknek.
A kedves tag megkérdezte, hogy jók-e a hőmérsékletek, erre azt "tanácsoltad" neki, hogy egy garanciás, vadi új kártyát pasztázzon újraInnentől kezdve még felületesen se olvasom el a válaszodat.
EDIT: ha már ilyen szépen kiszámoltad a 33.6 deltát és Gebriel is profitáljon belőle: ez olyan sok, hogy ha az enyém lenne, gondolkodás nélkül elállnék a vásárlástól. Ugye nem Kazy-ból való?
-
válasz
SirRasor #3801 üzenetére
Kicsit nagy az a mellény, nem?
Ha elővennéd egy pillanatig a logikádat, akkor magadtól is tudhatnád, hogy 60-90 foknál a 30 nem ugyanúgy hat, mint mondjuk 75-105 foknál.
Erre annyit írok csak, hogy frissítsd fel a fizika tudásod, itt leginkább azt kéne elővenni
, a nominális delta ugyan az lesz 60-90nél és 75-105nél is és a deltából fakadó belső hőfeszültség/stressz hatása lényegében azonos lesz (ha nekem nem hiszel örömmel megadom pár mérnök kontaktját a chipgyártásból akikkel együtt dolgoztam...).
Szóval valóban zárjuk rövidre, 25 feletti delta sok minden csak nem kívánatos...
És akkor térjünk át a matematikára a fizikáról:
89.6-56=33.6 (ennyi esetében a delta, quick math
)
Van még kérdés?
-
SirRasor
addikt
Kevered a szezont a fazonnal, pláne szakmai fórumban
Ne terjesszél badarságot, vagy legalább minimum nézz utána alaposan a témának.
Az idézett szövegben semmi szakmaiság nincs, mert nincsenek hőértékek. Ha elővennéd egy pillanatig a logikádat, akkor magadtól is tudhatnád, hogy 60-90 foknál a 30 nem ugyanúgy hat, mint mondjuk 75-105 foknál.Amúgy meg a szakirodalom szerint pont a probléma HATÁRÁN van.
0-15°C Delta (e.g., 60C GPU, 70C Hotspot):
This is generally considered excellent to good. It indicates very efficient thermal transfer, likely due to good thermal paste application, proper cooler mounting pressure, and effective cooling solution (heatsink, fans, or liquid cooling). Your GPU is well within its comfort zone.
15-25°C Delta (e.g., 60C GPU, 80C Hotspot):
This is often considered normal or acceptable for many modern GPUs under load, especially high-performance cards. While not ideal, it's typically within design specifications and shouldn't cause immediate concern for thermal stress. Some GPUs (especially AMD cards) can naturally have higher hotspot deltas.
25-30°C Delta (e.g., 60C GPU, 90C Hotspot):
This is starting to enter the concerning range. While some GPUs might tolerate this for short bursts, sustained operation with such a large delta indicates that heat isn't being dissipated effectively from the hottest points. This can lead to:
Thermal throttling: The GPU will automatically reduce its clock speeds to lower temperatures, leading to performance loss.
Accelerated degradation: The repeated expansion and contraction of silicon due to these significant temperature differences can put stress on the solder joints and the silicon itself, potentially leading to micro-fractures over time.
30°C+ Delta (e.g., 60C GPU, 95C+ Hotspot):
This is problematic and strongly suggests an issue with the thermal interface material (TIM) or the cooler mounting. Common causes include:
Poor thermal paste application: Uneven spread, air bubbles, or dried-out paste.
Insufficient mounting pressure: The cooler isn't making good contact with the entire GPU die.
Faulty cooler: Issues with the heatsink or heat pipes.
High hotspot temperatures: Even if the average GPU core temp seems okay, the hotspot reaching 95°C or higher consistently is a sign that the GPU is under significant stress and is likely throttling hard. AMD generally states up to 110°C is "fine" for their hotspot, but a large delta still suggests an issue with thermal transfer to the cooler. Nvidia cards typically throttle around 105°C hotspot. Sustained temperatures close to or above these limits can significantly shorten the lifespan of the GPU.Van kérdés?
Szerintem zárjuk a témát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Google Pixel topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xbox Series X|S
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Hobby rádiós topik
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- További aktív témák...
- RX 6650 XT 8GB Core Gaming 3 év Alza garancia.
- ASRock Steel Legends RX7900 GRE 16GB 2 év garancia
- ASUS RTX 3080 10GB GDDR6X TUF GAMING OC Eladó! Eladó!
- Inno3D GeForce X3 RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- ZOTAC GeForce GTX 1080 8Gb ArcticStorm+Raijintek Triton 240mm radiator (+ventilátorok és fittingek)
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged