Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
válasz
spleenszuru #32962 üzenetére
Ha asrock lapod lenne, akkor azt mondanám, hogy szokásos gyártói "ficsör". Mert néha eldobja a beállításokat kb 3/4 - egy egész évente a tuning jutiliti és minden "meghülyül". Nem kell hozzá win ápdét. Simán megcsinálja és csak az eseménynaplóban találsz rá utaló magatartást.
@ETOM: Sajnos most nem a 6800xt-s gépről vagyok - így nem tudom megnézni - de a dual display kezelése egyes drivereknek feladja a leckét. Keress olyat, amivel működött és amíg nem szükséges ne válts feljebb. Nekem a 7 colos moncsitól halt be a rendszer, amin az aquasuite futott, hogy lássam a vízhőfokokat és az áramlást. Jah és szintén Acer, de xv272u.
-
ETOM
addikt
Arra valakinek ötlet, hogy amikor elmegy alvóba monitor néha elkezd "ki-be" kapcsolni mármint fekete kép > aztán feljön: no signal majd újra fekete kép rendesen.
Túrtam netet és ott találtam egy leírást ez alapján a vga csinál valamit: [kép] Kábelt cseréltem olyan delock dp van most amin nincs bekötve 20 pin gyártó szerint..
Egy TV van még HDMI-n csatlakoztatva mondjuk azt még nem próbáltam kihúzni. De eddig nem csinálta úgyrémlik. Lehet az új chipset driver? Más nem jut eszembe.Drivert is legyalultam DDU-val. Acer Nitro XV275UP3 + RX 6800 a kártya.
-
mpierre
veterán
válasz
spleenszuru #32960 üzenetére
Win 11?
-
spleenszuru
őstag
Sziasztok!
Tegnapról mára egész egyszerűen elkezdett nem működni a megcélzott FPS vezérlés.. nem volt Win update, driver is ugyanaz, játék is ugyanaz (FC4), minden ugyanaz, kivéve, hogy ma nem akar működni..
Mi lehet a gondja?
-
kolopele
nagyúr
válasz
tobias88888 #32958 üzenetére
Ezért írtam, hogy tegyél mindent maxra. A procit is tedd teljesítménycentrikusra, ne ugráljon az órajel, ahogy a kártyánál sem, csak minimálisan (max. 100 mhz különbség legyen a min. és a max. között). Mondjuk én nem erőltetném ennél a játéknál a 144 fps - t, sajnos képes 60 alá is bezuhanni amikor úgy tartja a kedve, ezért is kell közepesre állítani a grafikát. Direct storage probléma van a játékkal, a fejlesztők is elismerték.
-
kolopele
nagyúr
válasz
tobias88888 #32956 üzenetére
Rossz lett a port, maguk is megmondták, nem lehet rendesen kijavítani. Amennyiben nincs crash annak már örülj. A grafikát mindenképpen állítsd közepesre (textúra mehet magasra), Win11 - ben gépház-grafika résznél teljesítménycentrikusra tedd, driverben ne hagyd alapon a minimum órajelet, felskálázót ne használj. Jól néz ki így is, nincs mit tenni ha ez az ára hogy jobb legyen a futás. Droppok még így is előfordulhatnak, de nem olyan sok. Én így játszottam végig, a mellékküldetések meg már hidegen hagynak.
-
tobias88888
őstag
válasz
kolopele #32952 üzenetére
Hát, random fps drop aktivalodik spider man 2nel. Alt Tab és vissza és elmulik, ez mi miatt lehet? Például ha térképet megnezem egyből frame droppol 144rol 90re fix laggal. Alt tab es vissza, fix 144fps.
Volt anno civ6nel is hogy 40-50 fpsre elment, bármit csináltam, gép restart vagy néha alt tab megoldotta ott is.
-
kolopele
nagyúr
válasz
tobias88888 #32953 üzenetére
Akkor oké. Gyerekeimnek nem raktam fel a 25.3.1 - et eleve, de kellett a grafikán módosítani, plusz a Win - ben is, de ugyanez van a 4070 - nél is.
-
fejesg2
senior tag
válasz
tobias88888 #32953 üzenetére
Én is úgy látom, hogy az új driver hagy némi kívánni valót maga után...
-
kolopele
nagyúr
válasz
tobias88888 #32951 üzenetére
Annál a játéknál van pár trükk amiket be kell vetni, majd leírom priviben. Nálam is crashelt minden kártyán bármelyik driverrel, legyen az piros vagy zöld, amíg meg nem csináltam ezeket. Mondjuk a legfrissebb patch is sokat javított, de nem oldotta meg teljesen.
-
tobias88888
őstag
Próbálta más is a spider man 2őt az 25.3.1es driverrel? Kikapcsoltam az Image Sharpeninget de ugyan úgy crashel 1 perc után
-
kolopele
nagyúr
Megint le vagyunk hülyézve ahogy olvasgatom a topikot, és ugyan kik teszik ismét mindezt? Költői kérdés volt.
-
deakzozo
csendes tag
válasz
ScomComputer #32918 üzenetére
köszi!
te már tesztelted esetleg valami tapasztalat?
sima 6800 pulse -hoz érdemes felrakni? most még a 24.12.1-van fent.
(nálam tökéletesen megy... tudom ez mindig szubjektív)
köszönöm.
üdv. zozohun -
kuBu94
csendes tag
válasz
Aprósólyom #32946 üzenetére
Természetesen nem csak azt, de mivel nekem csak azzal van problémám ezért hozom szintr csak azt fel
-
kuBu94
csendes tag
válasz
Aprósólyom #32943 üzenetére
Na de viszont látod neki lowon az órajelet? Sokkal magasabb és stabilabb mint nekem!
Igen használtan vettem, a biztonság kedvéért ráhúztam az eredeti biost. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Aprósólyom #32943 üzenetére
Ebben a videóban azt is bele kell számítani, hogy Radeon ReLive-val veszi fel a srác. Értsd.: A videófelvétel a GPU-t terheli. Könnyen lehet, hogy szimplán csak ez okozza a GPU freki eltérést. Könnyen ki tudod próbálni, ha te is csinálsz videófelvételt, hogy lásd a változást.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
kuBu94 #32939 üzenetére
Valorant Videót RX 6600 + R5 5800X3D kombóval: https://youtu.be/DcfffUqJgN0?t=1480
Ez a csatorna megbízható. Érdemes menteni/feliratkozni.Az én konklúzióm, hogy a CPU/RAM kombód a limit. A fentebbi videóban még az 5800X3D sem tudja kihajtani az RX 6600-at. Túl erős az RX 6600 a low beállításokhoz, ezért is teker csak 50-70%-on a GPU, kvázi a központi egységek (CPU és/vagy RAM) a limitációs tényezők.
Egy ötlet: esetleg próbáld ki a Radeon anti-lag bekapcsolását. Lehet még jobban meghajtja a GPU-t a low fps környezetben. Ez csak egy ötlet, nem azt mondom, hogy így lesz. Egy próbát megér.
Megbízható alternatív HW teszt csatornák: @i2hard, @gecid.com.
Egyik ukrán, másik orosz, viszont nagyon beszédesek a grafikonok, meg a monitorozók adatai. Ha kell az elhangzottakat is elégségesen fordítja a youtube feliratozója.Szerk.: Második ötlet: Ha használtan szerezted a kártyát, érdeklődj az előző tulajtól, hogy eredeti BIOS-van-e rajta. (Kvázi volt-e használva bányászatra, bányász BIOS-szal.)
De a POWER limitet is érdemes kihúzni maxra vagy közel maxra, még ha nincs is kihasználva a kártya, hogy a pillanatnyi fogyasztási tüskék ne limitálják a kártyát. -
KAMELOT
titán
válasz
kolopele #32940 üzenetére
Igen mert nem zagyvaságokat kell nézni, hanem mondjuk teardown-t, hogyan is működik egy kártya. 95% a videóknak szemét és semmit nem mond. Még a HU és GN is esetleg csak a kanyarban van.
Egyszer olvasd el Alex írásait a cpu-ról, meg ilyen AHOC videóhoz hasonlókat nézzél.
Ott szépen elmagyarázzák a dolgokat mi miért van és hogyan működik! -
kuBu94
csendes tag
Lehet inkább csak rossz berögződés.. akadozás csak addig van egy kevéske amíg mondjuk egy új drivernél tart a shader betöltése. Csak azt nem értem hogy másnál miért magasabbak az órajelek és mintha stabilabb lenne az fps is.
Első körbe pl kezdőn néhol felmegy 600-700ra is az fps aztán rá pár körre már "csak" 400-500. -
kolopele
nagyúr
válasz
kuBu94 #32933 üzenetére
Ezek az újabb AMD kártyák okosak már, takarékoskodnak az energiával ahol csak lehet, de ez nem megy feltétlenül a teljesítmény rovására. Egy Valoranthoz nem kell nagy teljesítmény, nagyon magas órajel, éppen ezért nem is fog feljebb menni, kivéve ha úgy állítod be hogy a minimum freki ott legyen 2500 mhz - en (a max. ugye 2600), viszont nem lesz tőle nagyobb a teljesítmény, csak feleslegesen melegszik jobban. Low grafika esetében meg a proci terhelődik jobban (pláne egy Valorantnál, amihez mondhatni egy kenyérpirító is elég), a kártya kevésbé, előfordulhat limit ezáltal egy gyengébb CPU - val.
-
mpierre
veterán
válasz
kuBu94 #32933 üzenetére
Adrenalinban a Valoranthoz hozz létre profilt, ha nem lenne és ott állíts be egy minimum tempót. Mondjuk 2000-t. Aztán ennyi. Ha azzal játszol, akkor 2000 és 2500 közt fog csak változni a gpu frekije.
Szerk.: Csak ne feledd a változásokat elmenteni. Pár játéknál eljátszottam ezt. Aztán volt ám csodálkozás, amikor 120-ról beesett 40-re az fps.
-
kuBu94
csendes tag
Viszont arra még mindig nem sikerült megoldást találnom, hogy pl. Valorant közben a gpu órajel miért csak 1000-1500 között ugrál javában
yt vidikben általában sokkal magasabb és stabilabb órajeleket látok.. de persze láttam már hasonlóan alacsony vagy alacsonyabb órajelet is.. nem értem! Meg 1080p low grafikán ( kivéve az élsimítást, az max ) 50-70%on megy a kártya de alacsony órajellel.. valami nem stimmel nálam az fix.
Egyébként más játékokban normálisan megy.
Lehet lecserélem az rx6600-at egy épphogy picivel gyengébb nvidiára, aztán remélhetőleg nem fog fájni a fejem miatta -
kolopele
nagyúr
válasz
kory24 #32931 üzenetére
Nekem is az volt, nem is volt vele gond, a két gyereknek van jelenleg is két 6600 - asuk, MPT - vel egyedül a venik ki-be kapcsolását állítottam be, az nagyon oké, de a fesztől minden bajuk volt, ahogy sok más embernél is. Azt lehúztam adrenalinban a ref. 2500 mhz - ére meg 1090 mv - ra tettem a feszt és tényleg csak valami váratlan rendszerhiba folytán állnak vissza, de nagyon ritka az ilyen. Azért a végtelenségig nem lehet a feszt csökkenteni úgy hogy az órajel meg az egekben marad, valamit valamiért, meg -100 mhz egyébként sem jelent szinte semmit.
-
kuBu94
csendes tag
válasz
kolopele #32925 üzenetére
Full stock beállitásokkal, kivéve a feszt azt 1080-ra raktam 1150-ről és egyéni ventillátor beállításokkal atom stabil!
Csendes és mellé hűvös is. Ha esetleg crashelne valaha, akkor majd feljebb tolom a feszt mindenképp.
Úgy gondolom nekem nem éri meg túlhúzni, annyit nem ad.. viszont sokkal hangosabb és melegebb a kártya!
Ez viszont így tökéletes egyenlőre sok teszt és játék után -
kuBu94
csendes tag
válasz
kolopele #32923 üzenetére
Köszönöm szépen. Eddig 2200min-2600max on használtam csak láttam egy yt vidibe a 700-2700-et, azért gondoltam rá, de akkor visszarakom 2600-ra
Igazából próbáltam már úgyis hogy csak a feszt vettem lejjebb és adtam neki 20% limitet, minden más stock, szerintem talán az az egyik legjobb opció -
kolopele
nagyúr
válasz
kuBu94 #32922 üzenetére
Amennyiben elégedett vagy a hűtéssel is akkor maradhat így. A minimum frekit csak akkor kell megemelni ha egy játék rosszul van megírva, anno tapasztaltam amikor a 6800 - asom volt, de eddig csak egy ilyen játékba futottam bele, illetve most a Pókembernél az nVidia esetében, azt is maxra kell tenni normálról. Amúgy meg a max. frekiből nyugodtan vehetsz lejjebb is, a 2600 mhz bőven elég, eleve a referencia kártya 2500 mhz - re van állítva, 2600 - ig az egyedi kártyák mennek alapból, tudom mert van két 6600 - as itthon is. Egyébként 2500-2700 között nem sok különbség van ha játszol, a pontszámoknál látod ezt jobban benchmarkoknál.
-
kuBu94
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek megfelelő lehet ez az OC/UV egy rx6600-nál?
Min freq:700
Max freq:2700
Voltage:1100
Vram:1900 default timing
Power limit:20%Mindenféle helyzetben stabil! Viszont valahol azt ajánlják hogy a min freq-et 100-al kell a maximum alá állítani, valahol pedig azt hogy hagyni kell az alapon
Megfogadok és megköszönök mindenféle jó tanácsot! -
Wasp91
aktív tag
válasz
Milyen rendesek hogy az fsr4 csak a 9es kártyákon megy.
Bezzeg a dlss4 még a 2000es geforce-okon is megy..
-
Bandit21
addikt
válasz
Itt a topicban a 2.1 fm-nek örülhetünk nem?
-
ScomComputer
veterán
AMD Software: Adrenalin Edition 25.3.1 Release Notes!
Letöltés a fenti linken alul! -
R0GERIUS
tag
válasz
kolopele #32910 üzenetére
AMD processzor mellett az AMD a "kiegyensúlyozott" teljesítmény profilt ajánlja Ryzen 5xxx széria és újabb esetén, annál régebbieknél van saját energiagazdálkodási profilja, amit ajánlott használni.
Szóval ez nagyon processzor függő dolog, azért nincs általános javaslat. -
Aprósólyom
addikt
válasz
kolopele #32914 üzenetére
Hmmm....
Érdekes. Én nem emlékszem ilyenre 10600K-nál, de lehet nem teszteltem ki mindent. Pláne, hogy nekem kiválóan működött a 10600K minden BIOS energia menedzsment + kiegyensúlyozott windows mód 4.8GHz-ig is, tovább nem is próbáltam. Hosszabb távon meg 4.7Ghz max boostot használtam, mert ott találtam ideálisnak a teljesítmény/fogyasztás sweet spotot a játékomhoz.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Aprósólyom #32913 üzenetére
A fesz csökken ha nem terheled, hiába van maxon állandóan az órajel. Terheléskor pl. amíg a 10700 - asom volt 1.26 volton ment játék közben, idle meg lement 0.7 voltig, az órajel meg maradt all core 4700 - on. 3-4W - tal a fogyasztás volt ami nyilván több lett, elenyésző. Most a Ryzen másként működik ellenben, teljesen mindegy kiegyensúlyozottra teszem vagy teljesítmény centrikusra, idle ugyanúgy 2800-3600 mhz között van, terhelésnél meg 4050 - en. Ugye kiegyensúlyozottnál az Intel lement 800 mhz - re idle, és ott is maradt.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
kolopele #32910 üzenetére
Nem pontosan úgy van, hanem: a feszültség és az órajel ilyenkor nem csökken/állandó. Viszont az áramfelvétel csökken, mivel ha nem dolgoznak a tranzisztorok, akkor áramot sem fogyaszt annyit a lapka, de ettől még a feszültség/órajel állandó. Viszont így idle/light load alatt (böngészés, youtube, stb...) magasabb fogyasztást fog eredményezni.
Nnekem meg az a tapasztalatom, hogy a kiegyensúlyozott mód tökéletesen működik.
(Általában amúgy is csak addig szokott baj lenni, mikor megjelenik egy új CPU architektúra, és a Microsoftnak finomítania kell a feladatütemező működését. Addig mindenki sír a neten és jönnek a világmegváltó tutorialok, hogy mit állíts, de ezek a Microsoft update után értelmüket vesztik.)
Mondjuk lehet van kivétel, pl. a 2CCD-s AMD-knél nem tudom mennyire jól szuperál a dolog, mert ott sajna a 2db CCD közötti latency is még nagyobb mint 1db CCD-n belüli magok közötti késleltetés. -
blackmacs
senior tag
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem.Nemrég cseréltem le a videókártyámat egy MSI RX 6600 xt-re.Először egyáltalán nem adott képet,ahol vettem az üzletben ott frissítettek valamit a windowson utána működött.Azóta működik is rendesen, winben minden ok, driver a legfrisebb.A probléma az, hogy mikor újraindítom és be szeretnék lépni a biosba,akkor nem látom a biost,nem ad képet.Idításnál a post képernyőt sem látom, az előző kártyával mindég mutatta.A biosba belép, de a videókártya ilyenkor nem ad képet,így nem tudok semilyen bios beállítást elvégezni!A monitoron csak annyit látni hogy "input not supported".
Mi lehet a hiba?Valakinek van ötlete?
Alaplap MSI B 450 Tomahawk.Upgrade: vettem egy DP-HDMI átalakítót,sajnos a hibát nem orvosolta,sőt DP-ról egyáltalán nem ad képet
Hibás lenne a kari?
Sajnos még másik monitorral nem tudtam tesztelni hogy ott is jelentkezik e az anomália. már kezdek kiakadni. -
kolopele
nagyúr
válasz
bozont #32896 üzenetére
"A windows energiagazdálkodást teljesítménycentrikusra állítod. Ezt én mondjuk nem ajánlom"
Hát szerintem meg ez pont hogy nagyon is ajánlott, jobban mint a kártyát piszkálni. Nem értettem egy időben miért akadozik több játékom is, aztán átkapcsoltam teljesítménycentrikusra, és minden megoldódott. Nem jó az ha procinál ugrál az órajel nagyon, és semmi baja nem lesz ha állandóan maximum turbó frekin jár (még alapjáraton sem), mert a feszt úgyis leveszi terhelés nélkül, azaz nem fog melegedni. -
kuBu94
csendes tag
válasz
Aprósólyom #32908 üzenetére
Egy ilyen válasz sosem érkezik túl későn és köszönöm szépen!
Ezen rágódtam már egy jó ideje én is, de most jó páran alátámasztottátok nekem
-
Aprósólyom
addikt
válasz
kuBu94 #32889 üzenetére
Ez normális. Sőt, ha Radon software-ben magasabbra teszed a min és max. frekvenciát, a a GPU kihasználtság függvényében a belőtt min. frekvencia alá is simán lemegy. Ez gyári működés, így van tervezve.
Egyébként az "aktuális" frekvencia, amit látsz egy monitorozó szoftverben az is csak átlag, mert másodpercenkét tucatszámra változik a ténylegesen valóságos órajel, annak függvényében, hogy mennyire van leterhelve a GPU.
De a mai prociknál ugyan ez a helyzet: a HWiNFO 64 programban is találsz olyat a procihoz,. hogy effektív órajel, amit ha figyelsz sokszor eltér a névlegeshez képest.
Alapvetően a CPU/GPU sokkal gyorsabban változtatja az aktuális órajelét, mint amennyire sűrűn lekérdezheti egy monitorozó program.
Szerk.: Ooops, nem görgettem előre, lehet túl későn válaszoltam?#32907 kuBu94: Szerintem -50mV túl sok. Ha alacsony a feszkó, akkor nem biztosa, hogy stabil lesz a gyors freki u. Tudom sok tutorial mutogat 1080mV-t meg 1100mV-t, de sok értelme nincs, mert a tapasztalatom alapján, 10-20mV-t nem számít a fogyasztásban. Inkább jobban befolyásolja a maximális boost freki limitje, hogy mennyire akarjuk kihajtani a Radeon-t.
-
R0GERIUS
tag
válasz
kuBu94 #32904 üzenetére
Van és szinte mindig megéri, de a feszültség levitelének mértéke teljesen szilícium lottótól függ és a stabilitási pont megtalálása erősen időigényes, főleg hogy a driver-es csúszka nem a maximum-ot állítja, hanem az offset-et.
MPT-vel állítható a maximum.
Itt egy ábra a különbségről: -
Dagohun
tag
Üdv.
Van egy rx6600-os kártyám, és egy Icarus nevű játékom. A probléma hogy ezek ketten nem igazán jönnek ki egymással. Ryzen 5 3600 és 32GB ram társaságában se. A jelenség a játékba hogy kb 10 percenként 60fps-ről leesik 1-3 Fps-re és kb 10-15 másodpercre úgy is marad aztán vissza 60-ra . A másik probléma villámokkal van a játékba mert akkor konkrétan megáll minden. Esetleg valakinek nincs e tapasztalata ez ügyben, és talált e rá megoldást. Olvasgattam a steam-es forumot és hivatalost is ott a fejlesztők az AMD-re kenik a dolgot mivel nem hajlandókak driver szinten támogatni a játékot. Nos ez engem nem vigasztal.
A válaszokat előre is köszi. -
R0GERIUS
tag
Az első 2, illetve a 4. eredmény OC beállítás, ahol a max fel lett húzva 2800 MHz-ig (gyári az maximum 2664-2669 MHz, minimum 500 MHz).
Volt ebben egy -100-as, az rosszabb lett mint a gyári.
Ahol nincs max megjegyzés az gyári maximum mellett megy.Tehát:
1. OC
2. OC (minimum -300)
3. gyári
4. OC (minimum -100)
5. gyári (minimum -300)
6. gyári (+20% Power Limit)
7. gyári (minimum -300 + 20% Power Limit)
8. (valamilyen anomália, elfelejtettem pontosan mi volt az)Ebből látszik, hogy rosszabb lett, amikor a minimum-hoz hozzá lett nyúlva gyakorlatilag minden esetben.
Vannak olyan játékok, ahol használ valóban ez a technika (minimum = maximum - 100), de nem univerzális. -
Ribi
nagyúr
válasz
R0GERIUS #32901 üzenetére
Képet értelmezve a legjobb a min 500, max 2800 volt. És nem a factory beállítás. Vagyis akkor mégis jobb lett. Az értem, hogy a min 2500, max 2800 nem jó. Illetve az sem a legideálisabb ha a max is addig megy ameddig csak lehet. Ilyenkor valszeg kicsit túltolja a dolgot. Amúgy én is úgy használom a karit, hogy a max lentebb van véve és a min fel van tolva 1000-re.
De lehet én értelmezem rosszul a képet -
R0GERIUS
tag
Amúgy ez valós probléma VGAnál, hogy a túl széles skálán mozgó freki állítgatás mikrolagotkat okoz.
Vannak mérések, amik igazolják, más mérések az ellenkezőjét hozzák ki, CP2077-nél volt olyan mérésem, amikor a fordítottja jött ki és csökkent a teljesítmény a min FPS beállítása után (max-100-ra állítva).
Emiatt én azt szoktam javasolni, ha nincs detektálható mikrolag, akkor nem érdemes átállítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Relatív gyári teljesítmények:
● RX 6400-hoz képest
● RX 6500 XT-hez képest
● RX 6650 XT-hez képest
● RX 6750 XT-hez képest
● RX 6950 XT-hez képest
Fogyasztási keret állításához:
● MorePowerTool
/link a weblap közepe fele/
● MorePowerTool leírás/guide, mit hogyan, miért !!!
Aktuális AMD driver:
● AMD.com
EXCEL-tábla topiklakók méréseivel:
● [LINK]
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest