Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cseneles
őstag
válasz
Hardstyler01 #72494 üzenetére
Ram süniknek semmi értelme mivel ott nincs légmozgás! Megoldás lehet ha egy kétoldali ragasztóval odaragasztasz egy 6cm -es slim ventit(egyik oldalat a cpu hátoldalán lévő merevítő lemezre, másikat a VRM hátoldali lemezre) tapasztalatom szerint ez is elég h 60c alatt tartsd halkan a VRM-et bár nem 1,544v-al
Praktikerben vagy hasonló boltban lehet kapni 1500FT körül olyant ami 75KG-ot bír
az tuti ott marad. nem árt ha kb 1mm vastag a kétoldali ragasztó és abból duplán ragsz, így hagy helyet kicsit a légmozgásnak
Viszont elég lehet az is ha a VRM fölé és a CPU közé raksz egy 8cm-es ventit de ismétlem nem a borda hűtése a lényegesebb hanem az alaplap panelját levegővel fújatni
Jó barkácsolást -
Beretvás
veterán
válasz
Hardstyler01 #72497 üzenetére
Nem kell semmit kifejtenem mert ezek tények. Alapon a turnbo szétfeszeli. Az hogy te valamiféle késztetést érzel arra hogy az ellenkezöjét bizonygasd az egy dolog.zon meg el lehet gondolkodni , hogy ha a hütö teteje 67 fok akkor mennyin izzik alatta a kocka.
-
Beretvás
veterán
válasz
Hardstyler01 #72495 üzenetére
Minden fx nél szétfüt gyárin csak neked nem. Nem gyanus ez kicsit?
-
Hardstyler01
tag
válasz
Cseneles #72492 üzenetére
Igazából én vagyok az egyedüli aki Turbóval hazsnálja az fx-et szóval csak turbón megy 1,4 ; 4.6 , 5Ghz-en ha mind a 8 mag megy lásd IBT akkor csak alap 3.2:
Mit gondolsz nekem domború a hátlapon van valami rendes megoldás hogy ezt a hátlapi lemezt feltúrbózzam plusz mondjuk ram hűtőkkel van ere valami ragasztó?
Boccs Hogy kételkedtem
-
jokeph
nagyúr
válasz
Hardstyler01 #72489 üzenetére
Pénteken összeszerelem az FX-em (Hardstyle config azonos, alias CPU+MB), megjött a TT CoreX31 házikó, azt nézek én is hőfokokat.
-
Cseneles
őstag
válasz
Amugy ha jol latom 1,544v al kinalod a cput, ami azert a felso hatar! Fogad meg a tanacsom es csak egy tesztre tedd oda mondjuk egy Ibt very high teszt erelyeig egy ventit, latni fogod a hofokokbok mirol beszelek! Sajnos az alaplapokon talalhato vrm hoatadasa nem tul jo, nem ertem h miert nem lehet olyant ratenni az alsplapokra mint ami a vgakon van????? Azt legalabb bordazva lehet normalisan huteni, a magas socket hofok meg adodhat a pcb-ben alkalmazott 1oz vastagsagu rez alkalmazasa vegett is. Egy 8cm-res venti a vrm borda felett is megteszi mivel az fujatja szepen az alaplapot is
-
Slavia
aktív tag
válasz
Hardstyler01 #72487 üzenetére
Dobj 1 kisebb szélkavarót elé/ mögé. Amd gyári tökéletesen megfelel.
Or dobd be amíg elmegy a hőhullám a fagyasztóba.
-
Cseneles
őstag
válasz
igen, próba képpen
-
Hardstyler01
tag
-
Cseneles
őstag
válasz
Hardstyler01 #72487 üzenetére
Az aux a VRM! Hiába nem süt a borda, ez nem olyan vrm mint a vga-n ez egy muanyag vagy bakelit bevonat van a hőátadása katasztrófa! hűteni úgy lehet legjobban ha az alaplap hátoldalán fújatod egy ventivel a processzor körül a lapot próba képpen!
-
Hardstyler01
tag
válasz
Cseneles #72423 üzenetére
Szia néztem az alaplap hátulját szinte kéz meleg!
Amit már inkább melegnek mondanék az a VRM borda és az Északi híd borda, de egyik sem süt!
Nem mondanám 82-nem mert ahogy észrevettem amikor az Aida szerint AUX 80 fölé megy akkor jönnek a fagyások! Általában nap végére!
Lőttem pár félhivatalos hőfok eredményt a saját mérésem szerint és az aida szerint is amit alaplapnak ír max 60 fokMi a Fene LEHET az AUX?
-
Bossp
addikt
Srácok! Egy Fx 8320 és egy Sabertooth Kombó mit érhet most a piacon? (léggel 4,8 Ghz-re van stabil IBT és Prime biztos profil). Lehet váltanék rízsönre (bár bassza a szemem ez az anti tuning
)
-
Cry0
őstag
válasz
bebe159 #72480 üzenetére
jelenleg csak 1 ventilátor van a porcim ami hamarosan pótolva lesz tehát jobb hűtést fog eredményezni. meg most még tesztelem.
amúgy meg játék közben bizonyos telefon is felmelegszik 80-85 fokra és az normális akkor egy gépnél
de természetesen én is azon vagyok hogy ezt a hőfokot lentebb vigyem! -
Cry0
őstag
válasz
ViZion #72478 üzenetére
reggel hallgatva a tegnapi tanácsodra kicsit toltam a feszen.
3. ibt után kicsi már melege volt 82fok. de többi 2-ő tűrhető volt.
lehet megpróbálok egy nagyon kicsit visszavenni még a feszből hogy úgy hogyan muzsikálna de szerintem már így is egész jó4.4Ghz-n még nem annyira de 4.7 nél már nagyon pörgős lett a rendszer
ha a proci kész akkor megpróbálok rá állni a ramokra és ha az is sikerül akkor minden fasza lesz
-
Cry0
őstag
sziasztok!
múltkor a megígért ram tesztet idő hiányába nem tudtam elvégezni. viszont mivel pár napig itthon leszek úgy gondoltam neki kezdek a tuningolásnak újra. szóval minden vissza állítottam alap beállításokra. majd csak a procit húzva próbálgattam viszont ismét előjött a facebooknál való akadozás.alap beállításokon viszont nem volt ilyen problémám tehát a memória hibát kihúznám. van valami tippetek mit állítsak át vagy előtte küldjek bios képet ?
előre is köszi skacok -
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Pancsermeste #72470 üzenetére
Na akkor leírom még egyszer laaaasssaaaan még 1x hogy, mi az amit meg én modonk.
Én minden szavaddal egyet értek, kivéve amivel nem
Na de akkor. Ahogy Te is állítod, van egy atomstabil rendszer (amin prime, ibt, összes 3d mark 3 napig futott, és nem dobott hibát). Ezt a rendszert modnjuk 4.5Ghz-n hajtom, és kiteszteltem, hogy nekem ehhez 1.404 volt kell. Kapok x pontot 3d markban, y Gflopot ibt alatt, és mondjuk z fps-t valley alatt. Ha ugyanezen a rendszeren emelek 1-2 lépcsőt, akkor hidd el az lesz a vége, hogy x, y, z +0,05% pontokban, fps-ben, és minden egyébben. Amit nem lehet az egekbe növelni, mert kb a 2-3. lépcsőnél efogy ez a növekedés. Kis mértékű de jobb pontokat kapsz.
Amin most vitázunk az kb. játékok alatt mérhetetlen. 3d mark alatt kb 120 pont +, de létező jelenség. Hangsúlyozom, csak és kizárólag 1-2 lépcsőn működik, és ott is minimális.A másik ilyen "téma" az a memória Mhz emelés, csökkentés hoz e a konyhára. A fele fx es arra esküszik, hogy nem használ semmit, én aki 2133 -on hajtom a memóriákat és mindezt fsb emeléssel értem el és nem a saber lap menüjéből válaszottam ki, igen is kiderült hogy hoz a konyhára. Nem azt mondom, hogy sokat, de kb 2-3 fps-t. Játék alatt. Tudom az fx max 1866 ra van kitalálva, de teszt erejéig én még 2500 ba is belekergettem a ramjaimat, és ott már nagyot ugrott a telejesítmény, viszont a szerencsétlen kis kockám nem szereti a magas fps-t így összefossa magát bármilyen beállítással ami 235fsb fölött van. Hidd el, nekem annyi időmben és bios resetben van már ez, hogy már én szégyenlem. Inkább gyakoroltam volna anyán ezen idő alatt
Én odáig is képes voltam elmenni, hogy nem modulokat tiltottam, hanem az egyik szálat a modulon belül. Értékelte is a win, soha többet nem állt föl, csak ujratelepítés után. AZ is azért volt, mert kísérletezni akartam, hogy a 4/8 ból ha tényleg 4/4 et csinálok akkor vajon játékok alatt hova mozdul az fps? Asszem Lovasnak sikerült is megoldania, a titok viszont abban volt, hogy az egyes modulból nem szabad tiltani...na de elkanyarodtam...
befejezem... -
Slavia
aktív tag
válasz
Pancsermeste #72470 üzenetére
Nah ezt legalább olyan szépen leírtad mint Jakuskacsa fentebb megfogalmazta az amd procik/motorvezérlést!
Kár hogy ezeket az igazán jól megfogalmazott gondolatokat 10 másodperc alatt archívumba vágja 1-2 újonc fx tulaj -
Pancsermeste
őstag
válasz
Jakuskacsa #72468 üzenetére
Nem tagadok semmit.
Mindig is stabil rendszerről beszéltem, és nem olyanról, ami prime alatt elhasal. (vagyis nem stabil)
Arról beszéltem, hogy ha van egy stabil rendszered, akkor annak már hiába adsz plusz feszt, nem fogsz teszt progikban jobb eredményt elérni. (és még értelmetlen is, mivel nagyobb lesz a fogyasztás és hőtermelés)
Nem is forgatok ki semmit!
Konkrétan elhangzott, hogy ne foglalkozzunk a Prime-al, mert bugos! Azt már senki se magyarázta meg, hogy ha kap a CPU plusz feszt, vagy csökkentjük az órajelet, akkor mitől javul meg.(#72469) Slavia:Igen, erről van szó! A Prime ebben nagyon jó. Ha leáll egy worker, akkor már tuti nem stabil a rendszer, nyilván CPU fesz emelés segíthet rajta. Aztán, ha Small FFT stabil, akkor Blend is mehet neki, a RAM-okat, és az egész rendszert megdolgoztatja.
-
Slavia
aktív tag
válasz
Pancsermeste #72467 üzenetére
Egy teszt példa:Amikor 3.8-ra emeltem az órajelet 1.08V mellett 4 magot rögtön eldobott!
Meg ugye kékhalál win10,aztán adtam neki 1.1 V-t nah akkor már csak 1 magot a hatos mag ment 50%-n.
Akkor mondom adok még neki egy picit és így lett a vége 1.1640. Ezzel nem akarok vitatkozni senkivel csak egy teszt eredményt közöltem veletek.
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Pancsermeste #72467 üzenetére
Teljesen elbeszélsz mellettünk... és kiforgatod az anno elhangzott szavakat is. Mi azt mondtuk, hogy prime azoknak kell akik komoly munkát végeztetnek egy fx-el. Akik belőttek egy szintet, és stabil volt ibt alatt, azoknak adtunk (lehet) olyan tanácsot, hogy hagyja úgy, még akkor is, ha mondjuk 1 óra alatt feladja a prime meg hibát dobott mert azzal a játék alatt életben nem fog találkozni. Játék alatt soha de soha nem lesz akkora terhelés hogy az hibázzon. Igen ilyen lehet mondtunk, de olyat amit Te leírtál mi soha nem tanácsoltunk senkinek.
A kevés pontszám meg sokmindentől lehet. Nálam csak a rohadt win10 legalább 5-10% ot rontott minden teszteredményemen, (köszönjük winfos), mert annyival több a háttérben futó progi. Sok oldalról meg kell ám nézni miért is kap kevesebb pontot, és igen a kevés feszkó is lehet az oka.Na de befejeztem... Aki akar neked hisz, aki nem az nekünk. De van ilyen jelenség. Még akkor is ha tagadod
-
Pancsermeste
őstag
válasz
ViZion #72460 üzenetére
Nem kell vissza keresnem, mert bár mostanában ritkábban nézek be ide, de akkoriban rendszeresen olvasgattam a topikot, tudom, miről van szó!
Nekem akkoriban is az jött le, hogy nem rendesen kitesztelt beállításokkal estek neki IBT / CBR15 teszteknek, és jött a csodálkozás, hogy kevés a pontszám. Erre jött a nagy javaslat, hogy kérem emelni kell a feszen, akkor jobb lesz.
Én azért voltam mindig Prime párti, mert azzal biztosabban meg lehetett találni a 'valóban' stabil beállításokat.
Sokan panaszkodtak, hogy a "stabil" rendszerük ellenére leáll egy-két mag a teszt alatt, amire a válasz az volt, hogy ne is törődj vele, inkább IBT-vel tesztelj, a Prime nem jó!
Ha csak annyira stabil egy rendszer, hogy IBT éppen lefut hiba nélkül, akkor abban én se nem kételkedem, hogy még 2-3 + lépcső fesz is hoz némi plusz pontot, de én ugye nem erről az esetről beszéltem. -
Slavia
aktív tag
válasz
ViZion #72460 üzenetére
ViZion
"Másik topikban mondták, h mi lehet az oka: olyan határon van, h még tudja korrigálni a hibákat, nem omlik össze, de a pontok ez miatt alacsonyabbak, feljebb lépve megszűnik a "bizonytalanság". Ettől még stabil mindkét esetben a gép."
"Aki viszont alapórajelen használja az efiksz procit azt megkorbácsolják'
Pontosan ez volt amit írni akartam az első hozzászólásomban is.
Én nem renderelek 0-24-ben,nem végzek űrszámításokat,néha egy kis gém.Te ebben az esetben nálam a stabilitás és a hőmérsékletek határok között tartása a fontos.
-
ViZion
félisten
válasz
Pancsermeste #72458 üzenetére
Kérlek keress vissza, többen tesztelték/tük. Nem vita téma, mert ezek a tények
. Persze a második, harmadik emelésnél már nem nőnek tovább a pontszámok.
Másik topikban mondták, h mi lehet az oka: olyan határon van, h még tudja korrigálni a hibákat, nem omlik össze, de a pontok ez miatt alacsonyabbak, feljebb lépve megszűnik a "bizonytalanság". Ettől még stabil mindkét esetben a gép.
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Pancsermeste #72458 üzenetére
Na majd hétvégén letesztelem újra
de nem pont erre való időt írnak
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Jakuskacsa #72457 üzenetére
Akkor az nem 'stabil' beállítás.
Értem én, mire gondolsz, de a stabilon van a hangsúly! Ha valóban stabil lenne, akkor hiába adsz plusz feszt, nem fogsz több pontot kapni.
Nyilván, én is lecsekkoltam ezt a városi legendát, de a stabil beállításra hiába emeltem feszt, nem kaptam több pontot semmiben. -
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Pancsermeste #72454 üzenetére
Én ezt cáfolom. Stabil beállítással egy lépcsőt emelve van változás. Ha minimális is, de van! Majd jön hablaty és ugyanezt fogja mondani!
IBT-vel sokat szórakoztam. Meg prime -val is. Volt olyan beállításom, hogy mindkettő hibátlanul futott, mégis (csak példát mondok) 90Gflop volt az ibt eredménye x GHz-n. Miután lőttem rá 1 lépcsőt, lett 92, majd 2 lépcsővel 96.
Vagy: Cinebench15 ben is ugyanez volt a helyzet. kb 10-15 pontokat jelentett egy egy lépcső. Persze, ennek is van határa. x Ghz-n 1.44 el 2. lépcsőben ugyanazt hozza mint 1.5volton. Természetesen ez igaz. SZóval értem mit mondasz, csak van hogy 2-3 lépcső is emel a teljesítményen. Úgy hogy mellette mind a 3 feszbeállítással már stabil.Összegezve ami fontos ebből: Nem éri meg túlsokat alalfeszelni...
-
Slavia
aktív tag
válasz
Jakuskacsa #72453 üzenetére
Az alulfeszelés szempontjából írtam is hogy amikor felraktam 3.8-ra 1.08 alapfeszen mutatott egy fuc*off-t a prime95 kb 15 másodpercután majd 2 másodpercel később a win10 is egy szomorú smilet.
-
Slavia
aktív tag
válasz
Pancsermeste #72454 üzenetére
Pancsermeste:Igen természetesen.Persze hogy külömböznek a processzorok illetve alaplap felépítés estébé rengeteg dolog közrejátszik.Én csak szimplán megosztani akartam hátha valakinek jó lesz még később.kiindulási pontnak.A "felesleges" feszültség emelés + teljesítményt nem okoz.Ezt én is így tudom.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Slavia #72452 üzenetére
Értem szavad... De a melegedés/fesz téma sem ilyen egyszerű.
Azonos proci esetén világos, hogy ha növeljük a feszt, látványosan nőni fog a disszipáció is. Nos, különböző procik esetén már nem lehet a melegedés mértékét a CPU feszültségekkel összehasonlítani.
Régebbi 8320-as procim azonos órajelhez jóval több feszt igényelt, mint a 8350-es.
Pontos adatokra már nem emlékszem, de a 4,0GHz-hez kb. 1.28-1,3V körül kellett neki.
Azt tapasztaltam, hogy azonos órajelen ugyan annyira melegedett mind a két proci, hiába volt a feszültségük különböző.
Tehát az, hogy adott procit adott feszen adott hűtővel x hőfokon tudod tartani, az nem jelenti azt, hogy egy másik procit ugyan ilyen körülmények és fesz értékek mellett is ugyan úgy tudod hűteni.(#72453) Jakuskacsa: Ez csak a szükséges minimum fesz határán érvényes. A valóban stabil órajelhez szükséges feszültséget hiába emeled, a teljesítmény nem fog emelkedni.
Ezért szoktam az IBT mellett Prime-al is tesztelni, ha eldob egy magot, akkor még IBT lefuthat, de nyilván rosszabb eredményt fog produkálni.
Biztonság kedvéért prime stabil + 1 lépcső fesz beállítása a receptem, ahonnan már a további plusz fesz nem hoz a konyhára. -
Jakuskacsa
senior tag
válasz
Slavia #72452 üzenetére
AZt azért ne felejtsétek, hogy a feszültség levételével egyenesen arányos a teljesítmény romlása is. Láttunk már itt a tipicban nem egy cpu tesztet, (én is raktam föl ilyet) hogy alacsony fesszel simán elment hiba nélkül a cpu, csak kb egy 4Ghz-s cpu-nak 3.6Ghz-s teljesítménye volt alacsony fesszel.
Rég volt már erről szó, de már rég megállapítottuk, hogy csak addig érdemes az Fx-et alulfeszelni amig nem megy a teljesítmény rovására. -
Slavia
aktív tag
válasz
Pancsermeste #72451 üzenetére
Igazából a melegedésre akartam utalni,hiszen alacsonyabb feszkó mellett azért egy univerzális hűtővel is könnyebben kordában lehet tartani a hőmérsékletek.Legalábbis úgy tapasztaltam-felraktam 1.2V-ra 3.8Ghz órajel mellett nem sokat kellett várni a hőmérséklet emlekedésre prime95 mellett.Aztán most ahogy írtad hogy a tiéd 1.152 meg 4Ghz-n akkor gondoltam még jó hogy vissza tekertem.Lehet még egy kicsit még fogok is megnézem hol az alja.(1.08)az kevés a 3.8Ghz-nak az biztos) Jó persze víz vagy mugen4 használata mellett nem szívóznák a feszkó beállításával.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Slavia #72450 üzenetére
Nem igazán van jelentősége, hogy milyen 83xx FX-ről van szó. Az 8300 vagy az 'E'-s procik se igényelnek feltétlenül alacsonyabb feszt adott órajelhez.
Pl. az én 8350-es chip-em is az átlagnál alacsonyabb feszt igényel. 4,0GHz@1,152V -
Slavia
aktív tag
FX-8300 #1: 4200 MHz, 1.375V #2: 3600 MHz, 1.2125V
Ezeket a feszkókat ajánlotta az amd az órajelekhez.(gondolom fagyasztó ládában tesztelték)Mert hogy biztos nem 25C szobahőmérsékleten.
Én azért megpróbáltam alacsonyabb feszkóval is:
Gigabyte 970A- UD3P(8+2)
3.6Ghz--->VCore: 1.08 V Prime95 1óra
3.8Ghz--->VCore: 1.15 V Prime95 1óra A 3.8Ghz kevés volt a 1.08!
Mondjuk nagyon kevesen használnak 8300-t szóval nem sok haszna lesz a hsznek.
És abban is 1-t kell értenem az Fx veteránokkal amit már sokan említették hogy felesleges sok esetben túl nagy menkőt adni a procinak.Szépen puhatolózni kell mennyi az elég.
-
Leon77
őstag
Basszus, elvitték ma a 8320-as konfigom lappal, rammal (pusz adtam ajándékba egy hyper 103 hűtőt) és haza viszik és nyomnak majd egy load bios defaultot azon a rendszeren, amin 0-24-ben 4,9 ment a cpu és 1866-on az 1600-as ramok. Mindjárt sírok... annyira jó fej voltam, hogy tele raktam az alaplap dobozát kitesztelt bios beállításokkal(kinyomtatva), amiket az a hűtő is visz...
Xar volt ezt így eladni, sok szívás, de talán emiatt sok öröm is volt benne, jó lett volna, ha egy hozzá értő valaki, vagy legalább lelkes amatőr és nem egy olyan tag vitte volna el, akinek minden kínaiul volt
Na jó, béke poraira, jó cucc volt bye bye baby
-
ViZion
félisten
válasz
rantotthusi #72441 üzenetére
Semmi speciális dolog nem kell. Egyszerűen nincs fejes erősítő az alaplapokon, abból nem lesz bikaviadal. Olyan hangkarit kell keresned, amiben van erősítő. EQ-t minden normális lejátszó tud, de a hangkarik programja is, szal. az a legkevesebb. Más kérdés, h ki mennyire szereti állítgatni, én szinte flat-on hagyom, szóljon úgy, ahogy azt a szerző megálmodta.
-
macy
addikt
válasz
rantotthusi #72439 üzenetére
Realtek progiban nincs? Meg elvileg a windows hangbeállításoknál is lennie kellene magas és mély állítási lehetőségnek.
-
rantotthusi
tag
Ha már itt vagyok lenne egy kérdésem felétek nem tudtok véletlen valami jo softvert ami segit a hang beallitásában van ugye az Asrock 970 extreme 3 as lapom elmegy egynek de a fülesem mintha halk lenne nem tudok véletlen valami progit amivel növelhető a basszus és társait is be tudom állitani magyarán egy jo equalizer!?
-
rantotthusi
tag
válasz
Ekiamedve #72424 üzenetére
Persze látom azert ezen a lapon van egy nagyobbacska aluminium borda a vrm részen ami ugye ha szellős a ház nem rossz dolog nagyon sok Asrock lapon viszont sokkal kisebb van plusz a táp fázisuk is gyenge! Valoszinűleg a tied pont egy kivétel de ettől függetlenül nem veszek ezutan csak 990 es lapot mert az az igazi!
-
lee56
őstag
válasz
Ekiamedve #72432 üzenetére
Találni lehet, csak jól kell keresni, végtére is van vagy 20-30 db 970-es lap összesen, és ennek kb 10%-a ajánlható nyugodt szívvel komolyabb OC-ra.
A leírásai alapján amúgy tényleg egy jó lapnak tűnik ez most, kissé elkéstek vele asrockék, de sebaj.
Most már van legalább valakinek tapasztalata is vele itt, köszi hogy megosztottad velünk.
-
Od!3
tag
-
lee56
őstag
válasz
Meg is találtad a kivételt, ami a szabályt erősíti.
Asrock általában kuka tuningra (és nem ok nélkül kukázzák a kedves fórumtársak itt, tényleg sok gond volt velük tuningban tessék visszaolvasni vagy rájuk keresni : asrock 990 ex3-4, a régi pros 970-esekről nem is beszélve meg a még 8-as szériás upgrádolt próbálkozásokról nem is beszélve), kivéve 1-2 jobban sikerült lapját.
Az az ASRock 970A-G/3.1 kb fél-egy éves jószág csupán, még jó hogy volt miből tanulniuk, amíg piacra dobták.
(#72426) Od!3 : VRM fázisok nem azonosan minden egyes lapon, gyártók között, de még gyártón belül különböző modellek közt is lehet eltérés a minőségük terén. Asus általában elég jó minőségűekkel dolgozik, ezért elég lehet kevesebb is darabra, a többi gyártó meg a minél több, annál jobb elvet követi.
És akkor megint vissszatérhetünk az asrockra (megjegyzem a többi gyártónak is vannak hulladék lapjai, ezeket egyszerűen nem kéne tuningra használni, ha már ilyen gyászosak) akik előszeretettel próbálkoztak a kevés de gyenge VRM kombóval is eleinte.
-
Cseneles
őstag
válasz
Hát igen, ez 8+2fázisú lap, ezek szinte gond nélkül bírják a 125w-os FX8xxx szériát és tuningban is jól mennek
8+2 fázis alatt felejtős alapórajelen használhatók 6+2VRM felszereltségű alaplapokkal is de túlfeszelik és magasabb hőmérsékleten futnak bennük a cpu-k mivel kevesebb VRM nagyobb energiával állítja elő a kellő feszültséget így felfűti a környezetét
Az Asus 970 Gaming/Aura is jó tuningra de rengeteg panaszkodás van ott is a magasabb hőmérsékletre mind CPU/VRM fronton pedig ennek a lapnak szerintem a leg modernebb a VRM része csak kevés 7+1
-
Ekiamedve
tag
válasz
rantotthusi #72421 üzenetére
[link]
Fx 8350-em van 4,7-ig bírja benne cpu-nb:2600 mhz ht link:2600mhz Lassan egy éve használom így eddig semmi problémám nem volt vele.Játék alatt olyan 40-55 fok egy mugen 4-el.Remélem tudtam segíteni -
Cseneles
őstag
válasz
Hardstyler01 #72422 üzenetére
szerintem az lehet a cpu socket hőmérsékleted
alaplapot hátulról fújasd meg ventilátorral próba képen
annó én MSI 970 Gamingel így oldottam meg, legalább az nb is normális hőfokon ment és nem fűtötte fel az egész környékét meg a nyákot
https://prohardver.hu/tema/amd_fx_bulldozer/hsz_65220-65220.html
-
rantotthusi
tag
Sziasztok En is beallok a sorba azokhoz akik azt mondjak hogy az fx 8xxx es felette levo szeriakhoz minimum 990 es lap kell elismertem es elfogadtam a tenyt hogy ez igy van es a tapasztalataim is ezt mondjak! Barmilyen kecsegteto egy 970es lap annak boven eleg a 95wattos fx a 125wattosakat lehet alapon ugy ahogy elviszi de koztudott hogy az fx eknek kell a huzas igy a 970es lapokba En is azt mondom hogy csak 95wattos proci menjen azt valemnnyi huzassal el is birja jo pelda erre az enyem: Asrock 970 extreme 3 fx6300 4,4ghzen a vrm sut eleg forro de ezt meg elbirja a 4,5 ghzet nem mertem megprobalni el ne fustoljon irtak sokan es belatom ha ebbol a procibol tobbet akarok kohozni kell a 990es alaplap hiaba van egy jo nagy hutom Alpenfohn Brocken 2 es 5 db 12 centis hazventim a vrm meleg es a proci is az oke hogy a 55-60-62 jatek alatt ebben a melegben elmegy de a prime mar nagyon futene es azt erzem es gondolom a leirasok alapjan hogy egy jobb lapban mèg ennyisem lenne ide ertve a vrm et is es ki ne szeretne azt hogy a hardverei huzva is viszonylag huvosek maradjanak, mert En e parti vagyok!!! ☺ es azon gondolkozom hogy egy jobb alaplapot fogok venni azert hogy a kis fx6300 at meg jobban ki tudjam hasznalani ugy hogy ha veletlen lesz egy fx 8350 em akkor se legyen gond a hutessemmel azt meg majd az ido donti ele hogy egy fx8350 huzva lesz kesobb egy erosebb vgaval igy meg egy kicsit alaplap teren fejlesztek a gepen hogy jobb legyen ugyan akkor idovel tudom hogy mar az am 4 re kell atallni aminek majd eljon az ideje de addig is mindig egy kicsit foljebb!✌☺
-
Habugi
addikt
válasz
.zSoLTi. #72417 üzenetére
Osztom, megjegyzem ha a topicban van mondjuk 100ember akkor ebből 98 óvaint mindenki mást az AM3+os Asrock lapoktól, főleg ha 8/9***-es CPU-ról van szó és/vagy OC-ról, ugye nem véletlenül..
Most ha annak alapján/okán hogy néha beszállingózik egy-két ember és ajánlás szinten szóváteszi mégis az Asrockot majd ebből adódóan követve vagy közvetlenül valaki megveszi az Asrock lapot az megérdemli a sorsát.., lazán Darwin dolgozik kategóriás történet.
Nyilván nem párhuzamra hozható azokkal az esetekkel ha valaki nem járt/olvasott utána, esetleg nem ért hozzá és a boltban ezt állították össze neki, szóval.. félreértés ne essék, fejem venni ne tessék.
(#72418) jokeph:
Olvass utána a topicban, ezerszer levezetésre/kitárgyalásra került már, jó mulatást.
-
Omli85
őstag
válasz
Krisztianby #72413 üzenetére
Feszemelés nélkül kikapcsolt turbóval kb alap feszen elszoktak ezek menni fix 4GHz-n egy próbát megér
.
-
Omli85
őstag
válasz
Krisztianby #72410 üzenetére
Mennyi idő után áll be így a hőmérséklet ? Mert nekem elég okénat tűnik minden ha így megáll Prime alatt akkor normál használatban nem nagyon fogod ennek a közelében se látni. Kivéve ha nem 0-24-ben kódolsz vagy egyéb cpu gyilkoló dolgot futtatsz
.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Cseneles #72403 üzenetére
Üdv!
Nekem és Hardstyler fórumtársnak is MSI 970A Gaming Pro Carbon van.
Mindkettőnknek FX 8320e cpu van benne, és egyáltalán nem produkálja az általad leírt jelenségek egyikét se. (lehet csak 2-en mázlisták vagyunk, vagy azért, mert ez az FX 95W TDP osztályú.).
Vidáman megkínáltam (alapból valóban túlfeszeli a lap a CPU-t) 3,2 -ről 4,5-re 1,45V-al, majd 1,5 V-al 4,8-ra.
A VRM minden esetben a "langyos" szintet érte el, az "északi híd" nak csúfolt hűtőbordázott rész pedig nem lépte meg a 41 fokot.
A CPU-t én játékvízzel hűtőm, egész pontosan egy Cooler Master Nepton 140-essel, ez 1 DB 140-es radiátort jelent, egy 140-es ventivel, átfújva használva. A Max CPU hőfok az az 56 fok volt 4,8 GHZ-nél.
Nekem ebben a lapban a BIOS nem nyerte leginkább el a tetszésemet, fórumtárssal nagyon átnéztük, de nem találtuk meg benne az "LLC", load-line calibration opciót, pedig ez lenne az igazán kemény és pontos finom tuning szükséglete.
Az ASROCK lapok BIOS-a kezelhetőbb, szerintem (ASROCK 970 PRO 3 R2.0 alapján).Természetesen igazán jó tuningra én sem ajánlom az MSI eme lapját, 990-es lapokból viszont Asrock, Gigabyte és Asus az ok. Főleg a Sabertooth.
-
Cseneles
őstag
Ezt irtam en is h FX8xxx ala nem valo, alapbol agyon feszeli! Pl turbo kikapcs alapon minden 1,35v amit ad a cpunak vcort, 990fx ugyszinten alapon 1,3v. A masik az CPUnb feszultseg, hiana hagyod alapon elinditasz egy Intelburn vagy Cpu stress testet es meghuzza magatol ad neki pluszba feszt +0,2v-t. Alap beallitasok mellett egye szerias fx 8320 lehet elfutkozik bent huvosen de 125w-os nem es mondom kismillio hibat irnak es problemat a forumok a vrm korevel kapcsolatban. Remeljuk a haverod szerencses es nem jo ki a hiba. Szolgaltatasok teren jo kis lap!
-
Od!3
tag
válasz
Cseneles #72403 üzenetére
Nem tudom! Munkatársamnak sokkal jobb lett a gépe az MSI 970 Gaming után. Ott egy FX 8320E került bele és probléma mentesen működik, mondjuk nincs húzva. A másik meg hogy itt szó se volt tuningról. Krisztianby sem írta, hogy akar tuningolni, szóval pláne nem tudom miért hoztad ide. A harmadik, hogy lehet neked valami hibás darab jutott, mert azért azok a lapok nem rosszak egyáltalán. Egy FX 6300 alá tökéletes.
-
Omli85
őstag
válasz
Krisztianby #72401 üzenetére
Milyen hűtőről van szó mert nem igazán találom sehol leírva
.
Prime alatt 60-65 fok az nem a világ vége kupakon mérve, de kicsit pontosabban és több infóval szolgálva talán válaszolni is tudnánk.hwinfo kép vagy feszültség, órajel adatok hűtő típusa stbstb
-
Cseneles
őstag
Az msi 970 gamig fx8xxx ala nem valo! Ugyan ugy forralja s cput es agyon feszeli, egy kalap sz@r a Vrm része, gagyi (Nikos) csak egy pelda az esetemben fx8350@4300mhz, msi 970 gamingel ez fole nem ment tuningban es ehhez is kert mar 1,417v feszultseget es a socket majd felgyulladt😃😃😃 asrock 990fxextreme 9-el ehhez 1,325v eleg full huvosen, 4800mhz is csak 1,45v-ot ker. Azert csereltem le az Msi-t mert eljezdett ciripelni majd csendbelett es azota a cpunak max 0,9v amit adott igy mindig 1400mhz-n pihent es nem kapcsolt feljebb. Semmi hiba mas nem jelentkezett csak ez es a vrm resznel az alaplap tuloldalan mintha lett volna 2db folt, mintha szir vagy olaj odafolyt volna csak ezt nem tudod lemosni.... Neten olvass utanna, kismillio hasonlo hibakat irnak a vrm-re panaszkodva. Msi 970 gaminben ugyan igy forralja magat a cpu es huteni sem tudod! Komplett vizem van egy 360 es egy 240-es radival, vrm felett is volt egy venti!
-
Od!3
tag
válasz
Krisztianby #72401 üzenetére
Ahan. Most már tudjuk az alaplapod. Érdekes pár hónapja egy munkatársam is erre panaszkodott mint te. Neki ugyanez a lapja volt. Neki is melegedett a proci, plusz neki dobálta le az órajeleket akárhogy is állítgatta. Ott alaplapcsere oldotta meg a problémát. Neki egy MSI 970 Gaming-et raktunk a proci alá. Tudom nem szép kilátások, de az én tippem ez lenne.
-
Krisztianby
tag
válasz
Krisztianby #72353 üzenetére
Üdv.
Hütőt újra rá próbáltam rakni (tesztelés közben érzem egész része meleg szv teszi dolgát)
Lap biosát frisitettem.(asrock 970 extreme3 r2.0)
CPU vcore értékét lejebb szedtem.
Összes "gazdálkodos" modot kikapcsoltam.Így is fenáll a probléma proci Prime 95 alat vígan felkúszik 65c ra tovább nem is merem járatni.
Ha megtoldom +1 ventivel akkor is csak -5c ot produkál (60c).lehetséges tényleg hőszenzoral van valami?
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kés topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- ASUS notebook topic
- Tőzsde és gazdaság
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hobby elektronika
- Redmi Note 7 - nota bene
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest