Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    AMD ZEN4 and RDNA3 architectures both rumored to launch in Q4 2022
    [link]

    Ebből elég nagy blama/zúgolódás (=> idővel térvesztés) lesz. Szerintem.
    ... amennyiben az AMD a Vermeer-X-et (Zen3 refresh) nem úgy fogja bevezetni, hogy minden chiplet kap egy v-cache-t, hanem csak a 12,16, esetleg a legerősebb 8 magos kapja meg és az is komoly áremelkedéssel.

    Gondolhatnánk, hogy tök jogos az áremelés, meg hogy csak a drágább modellek kapják meg, mert hát drága technológia. Persze, érthető.
    Akár nevethetnénk is, hogy ugyan minek kéne erőlködni, az intel sehol sincs, a Vermeer-X bőven elég lesz az Alder Lake ellen (a lényeg úgyis az, hogy chartokon folyó versenyt ki nyeri )
    Ahogy az is lehetséges, hogy az AMD az 5nm-hez előbb ha akarna se férne hozzá.
    És persze az is érthető, hogy minek gyártsanak jobb terméket, ha még abból se tudnak eleget gyártani, amijük most kapható.

    De közben Apple oldalról érkezik az M1X meg az M2.
    Ha az Apple hoz 10-15% generációs növekményt, akkor azzal még mindig megőrzi az előnyét és ha 4+4 helyett komolyabb konfigurációt hoz, az nagyon el fogja halványítani az AMD erőfeszítéseit. Mindezt ráadásul úgy, hogy lényegesen kisebb TDP-ből kijön.
    Mondjuk egy 16+4-es konfigurációban (az apple kis magjai emlékeim szerint nem efficiency, hanem Low Power magok) még az sem feltétlenül biztos, hogy az AMD marad a desktop környezet megkérdőjelezhetetlen királya.

    A Nuvia a saját csodáját 2023-ra ígérte. A Qualcomm felvásárlással esetleg felgyorsulhatott annyira, hogy 2022-ben ledobjanak valamit, ami emlékeztet az M1-re.

    Valahogy azt érzem, hogy ebből az lesz, hogy az AMD küszködik itt a kapacitásokkal, meg az intellel való küzdelemben és az ARM-os megoldások a külső íven fogják előzni mindkettejüket.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák