Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Simid

    senior tag

    válasz joysefke #1056 üzenetére

    A pozitív megvilágítást én itt csak arra értettem, hogy a chiplet nyújtotta nagyobb mozgástér a külső szemlélő számára bizonytalanságot vagy kapkodást sugallhat. Lisa Su szerintem az év elején még azért nem mondta ki, hogy lesz 16 magos Ryzen mert élni akartak azzal a lehetőséggel, hogy erről csak később döntsenek és nem azért, mert ez volt a B terv ha gyászosak az órajelek.

    Persze ez csak tippelgetés részemről is. Nem azt zárom ki, hogy rosszabbak lehetnek az órajelek mint várták, hanem azt kétlem, hogy ezen múlna részükről a 16 magos verzió.

    A GloFo-val kapcsolatban nem mondanám tökölésnek, akkor sem ha tényleg ők a szűk keresztmetszet. Egyszerűen csak lehet, hogy nem megoldható részükről, hogy gyorsan átállítsák a gyártósorokat más termékekről IO die gyártásra.

    Egy teljesen légből kapott példa:
    Korábban teljesen logikusnak tűnhetett, hogy minden fullos 8 magos chiplet menjen EPYC-be meg TR-be mert ott hoz a legtöbb profitot, a desktopot meg elindítják 6-12 magos darabbokkal a hibás, de még használható chipletekből összerakva.
    De ha a Rome esetében olyan megrendelések jöttek be az utóbbi időben, amik elsősorban az olcsóbb kevesebb magos, de körítés szempontjából verhetetlen (PCIE4.0, brutál cache, 8 csatornás mem., CCIX stb.) SKU-kra mutattak igényt, akkor pont az lenne a logikus lépés amit most látunk. Csúsztatják a TR-t így az I/O die mehet EPYC-be, a jobban sikerült 8 magos chipleteket pedig bevetik mainstream vonalon és jöhet a 16 mag. Cserébe a 6-8 magos verziókat (már azokat amik 2+1 die-ból épültek volna fel) szintén csúsztatják és a CPU chipletek mehetnek EPYC-be, a Matisse I/O meg ugyanúgy fel lesz használva csak 16 magos kiszerelésben, nagyobb profittal.
    Most persze nem állítom, hogy ennek bármi köze lenne a valósághoz. Csak azt szeretném érzékeltetni, hogy pont az ilyen legózás és utolsó pillanatos variálás lehetősége az egyik nagy előnye a chiplet felépítésnek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák