Hirdetés
- Hobby elektronika
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10013 üzenetére
Kifulladni látszik a lendület szerintem.
Persze a fő irány biztos mindig a szerver és az ottani igények, de ugyanezért valószínűtlen valami nagyobb DT előrelépés leesése is.A zen6 közelebb hozza a CCD-t és az IOD-t. Sok energiát lehet nyerni azon, hogy a sávszélesség bővül, az adatátviteli frekvenciát meg le lehet csökkenteni. Talán 5-10ns nyerhető késleltrésen is.
Viszont óriási kérdés, hogy ezt az egymáshoz közel ültetést 2.5D vagy 3D csomagolással fogják-e megoldani. Modularitást úgy tudnak elérni, ha a base Die is közös az epyc es a ryzen között. Viszont úgy a base die szeletek között is interconnect kell.
Az szerintem jól látható, hogy a zen szélességét alig növelték, Aminek az lehet az oka, hogy így is alig tudják etetni. Nagyobb L1$ és L2$ pedig a késleltetés követelmény miatt nem igazán lehetséges. Az L3$ méretének további bővítése pedig nyilván csökkenő mértékben volna eredményes.
Tehát szerintem vagy az L3$ victim jellegét kellene megváltoztatni, vagy valahogy átalakítani a cache hierarchiát. Régóta várjuk pl azt, hogy legyen az IOD-on L4$. De ez szerintem csak akkor jönne létre, ha az AMD átszabná a hierarcihát. Hogy pl meg is duplázva összeolvasztaná az L2$-t 4 magos klasztereket kialakítva, és az L3$ teljesen átkerülne az IOD-ba, vagy az IOD és CCD közé.
Ez a klaszteres megközelítés az Apple-nek bejött, a Qualcommnak nem annyira. De valahogy nem látom, hogy az AMD unortodox megoldással próbálkozna.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Milyen routert?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Hobby elektronika
- PlayStation 4
- E-roller topik
- Milyen videókártyát?
- LEGO klub
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó két darab JBL PartyBox 520 hangszóró újszerű állapot, 34hónap garanciával!
- Megválnék a fotós arzenálomtól 6D MkII, Sigma üvegek, vakuk, és még sok más
- DELL T3620 WORKSTATION INTEL XEON I7-6700 / NVME SSD / DDR4 - vga tápkábel
- Gamer PC - R5 5500, RTX 2060 és 16gb RAM + GARANCIA
- 2025-Ös 10 Magos Legújabb Intel Core Ultra 5 225F 10x4.9Ghz RTX 5060TI 16/32Gb DDR5 5600Mhz 1TB M.2
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Részletre elviheted akár 365 napra. Bankmentes. Gamer Laptopok , Gamer monitorok
- Samsung Galaxy S24 FE / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest