- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Relatíve kompakt, "platinás" tápszörnyekkel gyarapodott az ASUS kínálata
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- VR topik
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Everest / AIDA64 topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
9950x se lett megváltó sajnos. Volt ahol azon gondolkoztak a windows a ludas é? Nincs 100% ban kihasználva é a proci? Érthetetlen ez pár % előny csak. Meg kell várni még a x3d-set de szerintem az is drága lesz. Kérdés mekkorát ugrik e majd teljesítményben. Egyedüli pozitívum a 30% al kisebb hőmérséklet és a kisebb TDP kb, de minden más ár, teljesítmény nagyon nem jó. Munkára jobb egyedül valamennyivel. De Nálam kb max a negyede a munka rész a gép használatnak.
-
S_x96x_S
addikt
https://x.com/AnhPhuH/status/1823912091503485346
1️⃣0️⃣.1️⃣0️⃣ Strix PRO, Turin (Classic & Dense), MI325X, some new Xilinx
CES2️⃣5️⃣ Strix Halo, Kraken (Krackan) -
gV
őstag
csúcs kategoriás lapom a Rampage II Gene (X58) volt 2009.05 65000Ft. rájöttem felesleges, ma már nekem elég ha van 3db venti csati, 2x M2, Type-C, 5.1 arra az esetre ha előveszem a majd' 20 éves Ozakit, pcie 5 meg nem érzem, hogy kell nekem vagy az erős vrm. 5800X jelenleg 3.8GHz@0.9V, CB közben 55W.
-
S_x96x_S
addikt
-
paprobert
őstag
Szuper nem lett a Zen5, de el kell ismerni, hogy a mag szélesítését úgy tudta megoldani az AMD, hogy gyorsult a legtöbb dologban.
A Intel-nél a hasonló szerepet betöltő, 14nm-en tartott Rocket Lake ezzel szemben inkább oldalra-hátra lépett, és a fogyasztás is irdatlanul elszállt.
A Zen5 inkább szól az architektúra mélyének az átszabásáról, a teljesítmény pedig már mutatja magát a következő generációban egy node váltással egybekötve.
Illetve az sem utolsó szempont, hogy a pirosaknak nem 250W-ról kell visszahozni a földre az aktív power-t, hanem a TDP keretből akár "költeni" is tudnak ha kell.
#9793 Petykemano
A 4nm-en egy 10% biztos elment. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9787 üzenetére
Ugye-ugye, én már hónapok óta károgok...
Azt mondják egyébként, hogy az eredeti N3-ra tervezett változathoz képest N4-re kényszerült implementációt csúnyán vagdosták. Pl állítólag a dual-dekódert nem tudja megfelelően etetni RAMbó'.
Nem tudom igaz-e, de ha igen, akkor az X3D a korábbiakhoz képest jobban csilloghat.
Valahol logikus volna, ha úgy osztották volna el, hogy a hagyományos zen5 érdemben csak a szerver jellegű terhelés esetén gyorsabb elődjénél. A másodlagos piacra pedig majd az X3D lesz jó.
De majd meglátjuk. Lehet ott is csak pár százalék difi lesz. -
Én általában felső közép vagy felső kategóriás deszkákkal nyomultam anno. HEDT stb de a mai csúcs processzorokhoz nézve azok sem kerültek ennyibe mint most egy felső közép kategóriás Asus vagy MSI deszka. Mondjuk talán lassan lejjebb mennek azon X670 árai, amik már tényleg támogatnak mindent, kb 120 tól kezdődnek, az már nem annyira rossz de mondjuk ha egy TUF ot venném, még csak nem is a Strixet akkor 150 körül kellene érte kiadnom.
-
gV
őstag
Intelt nem tudom és sajnos Pro4-et nem találtam B650-ből, viszont a 2018.10 28000 Ft-os B450M Pro4-hez hasonló ASRock B650M PG LIGHTNING - OázisComputer.hu (oaziscomputer.hu) 48600 Ft. ez nálam oké kategória.
-
Devid_81
félisten
válasz
Busterftw #9786 üzenetére
Semmi gond nincs itt kerem, sokan teszteltek mindenfele beallitassal koztuk PBO, emelt TDP, ugy sem volt csak 1-2% al gyorsabb, belefer a hiba %-ba
Allcore terhelesnel lesz csak jobb mint volt, de nem igazan menti meg az sem a Zen5-ot.
Egyszeruen tul keves 2 ev utan, lehetett volna Zen4+ a neve, senki nem kopkodne most rajuk. -
Devid_81
félisten
AMD set to boost TDP for Ryzen 5 9600X and Ryzen 7 9700X to 105W with upcoming AGESA update
AMD-nel kezd siralmas lenni ami megy (megint)
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9776 üzenetére
A TDP (mondjuk 15W felett) szerintem továbbra sem lehet korlátozó tényezője az egyszálas teljesítménynek.
Érteném az érvelés, hogy ezeket az egységeket, amiket 5500X3D néven adnak ki, azért nem 5600X3D néven adják ki (annak forgalmazását globálisra terjesztve), mert kifejezetten a low power gaming szekciót akarják vele célozni. Tehát mondjuk a 15-35W mini PC-ket. Monduk elég fura olyan processzort kiadni miniPC-be, aminek nincs IGP-je, hanem egy dGPU-val való párosításra szorul akkor is, amikor nem játszol vele. Nem mondom, hogy az 5-10W idle többletfogyasztás teljesen vállalhatatlanná teszi, de azért nem mutat szépen, hogy nem igazán tud csendes lenni.
Szóval szerintem az akkor lenne jó magyarázat, ha csak a MT frekvencia és a TDP lenne érdemben kisebb. De itt ha jól értettem, akkor a ST frekvencia is szépen meg van vágva.
Szerintem éppen ez teszi kevéssé vállalhatóvá a 5700X3D-t is az 5800X3D-vel szemben, hiába hogy játékok alatt hibahatáron belül van, de közben elég sokat vesztesz a ST teljesítményből.
Számomra az sem világos, hogy miközben az X3D procik elég jók a fogyasztásban, miért magasabb a TDP-jük, mint x3D nélküli párjaiknak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #9780 üzenetére
Ne offoljatok már!
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #9773 üzenetére
Talán a fogyasztása lesz lényegesen kedvezőbb az alacsonyabb frekvenciából következően, és így a vele szerelt gaming mini pc méretét lényegében csak a felhasznált VGA méretéhez kell igazítani. A tesztek alapján az "X3D" a lényeg, nem a processzor frekvenciája. Frissebb játékokban a 4,1 GHz-es 5700X3D hibahatáron belül van a 4,5 GHz-es 5800X3D-hez képest.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9773 üzenetére
na az szep baleset, a sima 5500 az Cezanne, de olyanra eddig nemraktak 3d cachet ; szoval Vermeer kellene legyen, de azt meg minek ?
szerintem az Inteleseket akarjak osszezavarni
-
Petykemano
veterán
5500X3D - ezt Vajon mi indokolja, v eredményezi?
Létezne, hogy oly mértékben lenne selejtes, hogy még 5600X3D frekvenciáit se éri el? És ebből ilyen mennyiség van? -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9768 üzenetére
nem sok remény van.
"According to a statement given to Tom's Hardware, AMD said, "There are some older products that are outside our software support window." AMD has no plans to update its older Ryzen 3000 series processors, and it is possible that the vulnerability extends back further than the processors listed in AMD's advisory. We're following up for more details."
( tomshw ) -
paprobert
őstag
válasz
S_x96x_S #9738 üzenetére
Miért szivatja a Zen2 tulajokat az AMD?
https://www.amd.com/en/resources/product-security/bulletin/amd-sb-7014.html
Ryzen 3000 (Zen2)
No fix plannedHa ezt beszívja az ember, utána se BIOS frissítés, se OS újrarakás nem segít, a támadó irányítása marad a gép. (hétköznapi ember nem flashel EEPROM-ot)
Azaz kukázni kell a gépet, már ha tudsz róla egyáltalán hogy letérdeltették.Ezek után vegyen valaki olcsó használt AM4-es gépet/alaplapot...
Tényleg olyan sokba került volna az AMD-nek az AM4-nél meghúzni a támogatási határt?
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #9766 üzenetére
Az Arrow Lake nagyjából egyetlen igazán elképzelhető előnye szerintem pont a magas Fmax lehet, amivel a több szálon nehezen párhuzamosítható feladatokhoz passzolhat jobban, mint a Zen 5.
Összteljesítményben a legerősebb Arrow Lake változat is valószínűleg elmarad a 9900X összteljesítményétől, hiszen a 8 erős szál és 16 gyenge szál már számosság tekintetében is elmarad a 24 száltól, és utóbbiak teljes értékű Zen 5 szálak. Ráadásul ott lesz még a 9950X 32 db Zen 5 szállal. Energiahatékonyság szempontjából pedig az X3D lényegében behozhatatlan előnyt jelent, amivel fölösleges is lenne megpróbálnia versenyezni az Arrow Lake-nek. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9754 üzenetére
Szerintem az Intel gyártástechnilógiája frekvenciában jobb. Fogyasztásban viszont talán inkább gyengébb.
Ezért én arra számítanék a tsmc-nél gyártott Intel cumóknál, hogy sokat javul az energiahatékonyság, de romlik az Fmax. Így ugyanolyan felemás érzést fog kelteni.mint a Zen5. Ha ez így lesz, lehet, hogy érthetővé válik az is, miért olyan lett a Zen5, amilyen.
-
Alogonomus
őstag
válasz
paprobert #9764 üzenetére
Igen, több analyst forecast is azt a véleményt képviselte/képviseli, hogy az Intelnek – rövidtávon mindenképpen – növelnie kell a TSMC gyárainak használatát, mert a saját IFS komoly lemaradásban van. Bob Swan ezt átlátta már 2020 előtt, aztán viszont (vissza)jött Pat Gelsinger, aki a Bob Swan által elindított folyamatot a saját IDM 2.0 stratégiája mentén visszafordította, és jelenleg is lehetőleg mindent házon belül próbál legyártatni.
Az elképzelhető, hogy egyedül az Apple rendelkezik valódi kiemelt státusszal egy új node lefoglalásával kapcsolatban, és már a második helyezett is legfeljebb azonos értékű licitajánlat esetén preferált a TSCM számára, de több százalékkal magasabb licittel már a magasabban licitáló kapja meg a gyártási kapacitást.
-
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #9758 üzenetére
Rákerestem, elnézést kell kérnem, csak azonos százalékon álltak a múltban, tizedszázalékkal az AMD volt elöl.
Illetve analyst forecast-ek szóltak a helycseréről csak.
Mindenesetre egy nem kiemelt partner is lehet adott esetben nagyobb ügyfél, mint az AMD, aki kiemelt.
Azaz nem csak az általad felvázolt AMD-maradékért mehetett a foglalás. -
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #9761 üzenetére
Ha előzetesen tippelni kell, akkor egyetlen szálon az Arrow Lake nyers teljesítménye szerintem is valószínűleg a Zen 5 előtt lesz. Persze a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az Arrow Lake maximális változata csak 8 "P" szálat és 16 "L" szálat biztosít majd, amivel összteljesítményben csak a felső-középkategóriás 16 szálas 9700X felülmúlása lehet a valós célja csúcsmodellként. Mindezt egy sokkal drágább node segítségével elérve.
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9759 üzenetére
"Lévén az Arrow Lake nem a Raptor Lake "P" magjait használja, így annyira mégsem világszenzáció az a "P" mag."
még nemtudjuk milyen teljesitmenyu lesz az arrow, de ha tippelni kéne, akkor aszondom, hogy most nem +5% -ot fog hozni az Intel, hanem sokkal többet.
-
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #9754 üzenetére
"ha ezt az Intel leviszi olyan technologiara, ami redukalja a fogyasztast"
Lévén az Arrow Lake nem a Raptor Lake "P" magjait használja, így annyira mégsem világszenzáció az a "P" mag. Talán pont az a hibája, hogy a stabil működéséhez kell az a magonként legalább 30 watt neki, amit 3 nm-en is biztosítani kellett volna a magnak, szóval nem lehetett volna takarékosabb.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Busterftw #9755 üzenetére
az Intel sok-sok évig élvezte a legjobb technológia előnyeit, csak ugye a 14 nm után eltévesztette a lépést, és megrekedt. Mégis oda kellett volna figyelni, hogy a Zen5 -nek minden verzióban legyen biztositva a 3nm ; mert a 4-es node az "csak" egy tuningolt 5nm ; míg a 3 -as node valódi előrelépést kínál.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9752 üzenetére
"Az viszont legkésőbb a Raptor Lake bemutatkozásától kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy az alacsonyabb piacokra szánt CCD-khez elég lesz a sokkal olcsóbb 4 nm-es gyártósort használni."
a Raptor bemutatasanal nyilvanvalova valt, hogy ha ezt az Intel leviszi olyan technologiara, ami redukalja a fogyasztast, akkor kapaszkodni kell, mert amugy a "P" magok baromira erosek. Ez a 4nm nem a mérnökök döntése volt az tutti.
@paprobert : jah az meg a másikfele, hogy $tizmilliárdot szándékozik az Intel a TSMC zsebébe rakni ( mondjuk annyiból már azért kijönne egy kisebb 5 ( esetleg 3nm ) üzem ) szvsz az AMD stratégiai partnerként 3 év alatt nem fizet ennyit.
-
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #9752 üzenetére
És azt a tényt hogyan tudod beilleszteni az elméletedbe, hogy az Intel több pénzt rak a TSMC zsebébe mint az AMD?
-
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #9751 üzenetére
Az Intel valószínűleg a TSMC kiemelt partnereit követően tudott a megmaradt 3 nm-es kapacitásra licitálni a többi kisebb céggel közösen. A válaszommal főleg arra akartam utalni, hogy az AMD terveit nem az húzta keresztbe, hogy "de az Applen kivul bejott meg 1 nagy megrendelo a kepbe, ugy hívják, hogy INTEL", mert kiemelt stratégiai partnerként az AMD – minden valószínűség szerint – az Intel előtt lefoglalhatta azt a 3 nm-es kapacitást, amennyire szüksége volt. Sőt az AMD ki is ad 3 nm-es Zen 5c magokkal Epyc processzort.
Az viszont legkésőbb a Raptor Lake bemutatkozásától kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy az alacsonyabb piacokra szánt CCD-khez elég lesz a sokkal olcsóbb 4 nm-es gyártósort használni.
Az persze valószínű, hogy valamikor 2019 magasságában, amikor megnyílt a 3 nm-es kapacitásra jelentkezés, akkor felmerült opcióként a teljes Zen 5 termékskála 3 nm-en gyártásának a forgatókönyve, de az valószínűleg gyorsan le is került az asztalról, mivel nem voltak szorongatva az Intel által.
Az Intel talpa alatt volt nagyon forró a talaj, ezért vásárolt egyáltalán az inteles Bob Swan kapacitást a TSMC 3 nm-es gyártósorán. Bob Swan a belső bizalmas inteles állapotjelentések alapján előre láthatta, hogy az inteles gyártósorok 2024-ig sem lesznek képesek olyan "effektív csíkszélességre", amit 2024-ben a TSMC nyújtani tud majd. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9731 üzenetére
az Intelnek kb. ugyanakkor kellett szerzodnie a 3nm -re, amikor a TSMC meghirdette, hogy lehet szerződni a 3nm -re
azaz vagy beeloztek, ( es már akkor tudták, hogy nemlesz versenyképes technológiájuk ) vagy ahogy valahol ABU valahol irta, licit van, és aki többet igér, az kapja.
akármelyik ; az arrow nem lesz olcsó... -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #9748 üzenetére
Értelmezés kérdése, de a két interjút egyben nézve számomra ez inkább mérnök-politikusi PR mellébeszélés. A komplexitás szó eléggé ködös ahhoz, hogy ne kelljen a fájó részletekbe menni az interjún.
Az összetettség nem akadályozó tényező önmagában, illetve ha ez igaz lenne, akkor lehetetlen lett volna megoldani a korábbi Zen-eknél is ezt.Ami valószínűbb, hogy vagy szétcsapta volna a floorplan-t (bár a kisebb CCD ellentmond ennek), vagy már egyébként is célfogyasztáson kívül volt a dizájn 4nm-re (vissza?)ültetve.
A részletekbe menő fogyasztás miatti Tom'sHW-es fogadkozás, a Zen-ekre nem jellemző erősebb MT órajelvisszavétel, és a PBO melletti tisztes gyorsulás alapján én az utóbbira tippelek.
Vagyis hogy vágni kellett ahol csak tudtak, a fogyasztásból. -
Devid_81
félisten
-
S_x96x_S
addikt
AMD’s Strix Point: Zen 5 Hits Mobile
https://chipsandcheese.com/2024/08/10/amds-strix-point-zen-5-hits-mobile/ -
paprobert
őstag
Most, hogy kint vannak az első Zen5 tesztek, eléggé érthetővé teszi az interjúkat.
Pl. a fogyasztás miatti mentegetőzést, vagy hogy eltűnt a no op fusion, de visszajön a jövőben, amikor a kisebb csíkszélesség újra megengedi, stb. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9739 üzenetére
Sok nincs, de nekik is ugyanazt fogom mondani.
Nem, nem kell kidobni a CPU-t, nem fog 50%-ot lassulni és nem, nem lopják el a cicás képeidet, hiába mondják ezt páran a ph-n.wwenigma
Intelnél sem volt az usereknél.
Gondolom anno te voltál az egyik , aki 2 éven keresztül lyukas sajtozta az Intelt. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Busterftw #9737 üzenetére
Elfogadom hogy utána se olvastál mert minek ezért elmondom hogy nincs teljesitmenyvesztes a javítással a hiba típusa miatt.
Nem mint intelnél de sebaj.
S_x96x_S : Ahogy néztem proof-of-concept -et sem tettek közzé eddig AMD kérésre és a javítást is megnézték akik jelentették.
-
HookR
addikt
válasz
Petykemano #9734 üzenetére
Zen 5 makes PERFECT sense - Coreteks
-
S_x96x_S
addikt
válasz
wwenigma #9736 üzenetére
(Sinkclose)
- Ha jól látom a zen5 nincs a listában, habár ez lehet tévedés is.
- Holnap majd megtudjuk a részleteket. https://info.defcon.org/event/?id=54863
- 1-2 hónap múlva meg a javítás hatásával is tisztában leszünk. -
S_x96x_S
addikt
‘Sinkclose’ Flaw in Hundreds of Millions of AMD Chips Allows Deep, Virtually Unfixable InfectionsResearchers warn that a bug in AMD’s chips would allow attackers to root into some of the most privileged portions of a computer—and that it has persisted in the company’s processors for decades.
https://www.wired.com/story/amd-chip-sinkclose-flaw/https://www.amd.com/en/resources/product-security/bulletin/amd-sb-7014.html
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9727 üzenetére
A.legújabb fejtegetés szerint...
1.)az AMD azért csökkentette a 9600X és 9700X tdpjét, hogy ezzel elfogadhatóvá tegye az OEM gyártóknak.
Viszont ezzel az a baj, hogy ezt a szerepet eddig az X nélküli változatok vitték (mintegy 10-15%-os diszkont áron). Ha azokhoz hasonlítjuk, az előrelépés valamivel többnek tűnik, de egyben áremelést is jelent.Nem mondom, hogy nem érdemes sku képességeket tisztázni. Az,.hogy volt 5700, 5700X, 5700X3D, 5800, 5800X és 5800X3D is, talán tényleg zavaró volt.
De.legalább ennyire zavaró, hogy az AMD képtelen két generáció között konzisztens névkonvencióhoz tartani magát.Itt most nyitva van pl a kapu 105W-os 9800X piacra dobása előtt. De sok a dilemma. Ezzel lehetne foltozni a 9700X látható hiányosságait, de nyilván elvonná a fényt a 9800X3D elől.
De 9700X3D és 9800X3D egymás melletti létezésére sincs szerintem jó indok.
Ha már így alakult, akkor szerintem az volna a helyes, ha az X3D változat más, az eddigiekben nem ismert előnyt nem tud felvonultatni, akkor a 9800X3D legyen 105W-os és akkor egyszerre tud jobb lenni a 9700X-től játékokban és MT teljesítményben is.
Persze feltehető a kérdés, erre mi szükség van, hiszen PBO által lehúzható a hiányzó teljesítmény. Vex szerint itt az a bibi, hogy a PBO.használata garanciavesztéssel jár.
2.)
A másik elgondolás az, hogy a 9900X és 9950X számára akar az AMD kifejezetten nagyobb csinnadrattát. Vagyis hogy nagyobbnak látsszon a kükönbség az 1CCD és 2CCD-s változatok között. És afelé terelje a.vásárlókat. -
S_x96x_S
addikt
Még mindig emésztem ... 4 különböző ZEN5 -ös van
"""
- Zen5 with 512-bit datapath
- Zen5c with 512-bit datapath
- Zen5 with 256-bit datapath
- Zen5c with 256-bit datapath
"""
http://www.numberworld.org/blogs/2024_8_7_zen5_avx512_teardown/ -
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #9730 üzenetére
Ez a magyarázat már ott hibás, hogy megfelelő méretű leszerződött 3 nm-es TSMC gyártási kontingens hiányában az AMD nem is tervezte volna 3 nm-re a Zen 5-öt. Amennyiben pedig rendelkezésre állt megfelelő méretű leszerződött 3 nm-es TSMC gyártási kontingens az AMD tulajdonában, azt az Intel legfeljebb megvásárolni tudta volna az AMD-től csillagászati áron, de a TSMC nem adhatta át az Intelnek csak úgy.
Az Intel legfeljebb a még le nem szerződött 3 nm-es kapacitásra jelentkezhetett be.A 3 nm-es Arrow Lake esetét sokkal jobban megmagyarázza ez a verzió két megfogalmazásban 1, 2.
A Pat Gelsinger előtti Bob Swan az Intel kikászálódását nem az Intel saját gyárainak a felfejlesztésében látta, hanem az AMD-hez hasonlóan egy fabless megközelítésben. Ezért Bob Swan nagy mennyiségű 3 nm-es waferre adott le megrendelést a TSMC felé még 2019 környékén. Aztán jött Gelsinger, de a szerződésből már Gelsinger sem tudott visszalépni, ezért bármennyire is fájt Gelsinger számára, de az IDM 2.0 szekerének irányítgatása mellett a jelenlegi időszakban kénytelen volt valamit gyártani a TSMC 3 nm-én is, mert a Swan által 2024-es szállítással lekötött wafereket akkor is kiszámlázta volna nekik a TSMC, ha azok üresen futnak végig a TSMC gyártósorán. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Obliterátor #9725 üzenetére
valahol volt róla szó, hogy a Zen5 -ot eredetileg 3nm -re szantak ; azzal nemcsak ipc de parszaz Mhz orajelnovekmeny is lett volna ; de az Applen kivul bejott meg 1 nagy megrendelo a kepbe, ugy hívják, hogy INTEL.
-
S_x96x_S
addikt
piaci részesedés ( Mercury research )
"AMD’s Client x86 CPU Market Share Grows To 21.1%, Server “EPYC” & Mobile “Ryzen” Gained In Q2 2024"
https://wccftech.com/amd-x86-market-share-grows-server-epyc-mobile-ryzen-gained-q2-2024/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9726 üzenetére
> Ez azt is jelentheti, hogy a X3D változatok magasabb TDP besorollással
> akár le is hívhatják ezt a pár százalékot - nem csak játékokban.egyes esetekben igen - valamikor meg nem.
Ezért is lesz jó a következő Phoronix -teszt.De a fő probléma, hogy várhatóan az 9950X3D -nél is - csak az egyik CCD kap X3D -t.
Vagyis mégha az X3D be is tud segíteni az egyik CCD-nél - a másik CCD -nél nem.Amúgy is főleg a 16 zen5 magnál lesz a sávszél probléma érzékelhető;
Ha a 2x AVX feldolgozó egységnek 2x gyorsabban kell adagolni az adatokat,
akkor belátható hogy több sávszél kell a zen5-nek mint a zen4-nek.
Persze ha ugyanazt az adatot többször is feldolgozza, akkor az X3D cache tud hasznosulni, egyéb esetben meg nem. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9724 üzenetére
Ha ennyire az IF (CCD-IOD kapcsolat sávszélesség és késleltetés) ennyire korlátozó tényezővé vált, akkor a Zen 6 és persze a Strix Halo, de akár már az Zen5X3D is nagyobb mértékű (néhány százalékban mérhető) előrelépést hozhat.
A TDP kereteket nézve akár fel is merülhet, hogy nem azért történt-e a korlátozás, mert hiába menne magasabb frekvencián a szűk sávszélességgel már nem skálázódna.
Ez azt is jelentheti, hogy a X3D változatok magasabb TDP besorollással akár le is hívhatják ezt a pár százalékot - nem csak játékokban.
-
Obliterátor
tag
válasz
S_x96x_S #9724 üzenetére
Abban látom a csekély előrelépést h ez a 4 nm (half node) nem egy nagy előrelépés az 5nm-hez képest. Kb mint Zen,Zen+. Kicsit jobb több memoria kezelés , egy ket gramm cash stb. Mivel az apple meg masszívan ül a 3nm-en, ezert arra nem tudtak tervezni. (Ha jól tudom az N3P csak most fog majd tömegtermelni , az almás cég köv telefonjának). A 2nm meg 2025 Q2 re mondják. Ergó jövő ilyenkorra tudnak csak átmenni 3 nm-re. Ez lesz majd gondolom a Zen6, Rdna5?
-
S_x96x_S
addikt
(mem sávszélességhez)
Igen, az X3D sok problémát elfed ..
De sajnos nem minden alkalmazás érzékeny az X3D -re.Pár gondolat még:
1.)
A phoronix tervezi, hogy teszteli majd a DDR5-6000 vs. DDR5-8000 memóriát is,
abból talán többet tudunk.
"Stay tuned for more Ryzen 9000 series Linux benchmarks in the days to come in looking closer at the AVX-512 improvements, DDR5-6000 vs. DDR5-8000 memory performance, and other benchmarking to look closer at other Zen 5 change" ( via )2.)
és jön majd a Strix Halo - teljesen új I/O die-al és 256 bites memóriával.
én arra leszek majd kiváncsi.3.)
Talán a Zen5 elérhetősége a fejlesztők számára - ad egy újabb löketett az AVX-512 elterjedésére.
De a hatás úgyis csak 1-2 év múlva látszik .. talán a Zen6 launch-nál.pl.
az új gcc (fordító program) 1 hete jelent meg,
ami jobb (~gyorsabb) zen4/zen5 kódot generál.
"GCC 14.2 Compiler Brings Latest Fixes - Including Adjustments For AMD Zen 4 / Zen 5"
https://www.phoronix.com/news/GCC-14.2-Releasedúgyhogy az avx-512 olyan mint whisky ... kell még pár év, hogy megérjen ..
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #9722 üzenetére
Ez egyébként a Zen4-nél is látható volt, de a probléma nem a kétcsatornás DDR5, hanem az AMD csipek Infinity Fabric kapcsolata a processzor és a memóriavezérlő között. Meg lehet nézni, hogy az aktuális Intel generáció felsőkategóriás DDR5-el könnyedén a 100GB/s környékén van, míg Zen4-el örülni lehetett korábban olyan bő 70GB/s-nek is.
Nyilván az X3D modellek jelentős előnye is részben ebből fakad, hogy a nagy gyorsítótárból jobban kifutják magukat a feldolgozók, kevésbé támaszkodik a rendszer a memória alrendszerre.
Az Intel amúgy nem hiszem, hogy kinyírni akarná, csak nekik így jött ki a lépés, mikor alkotni kellett valami sokmagosat a Ryzenek ellen az éppen polcon lévő alkatrészekből... Az évtized mérnöki vicce, hogy az Alder Lake-ben mesterségesen kellett tiltani a benne lévő, működő AVX512-t a kis magok kedvéért... [link]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9720 üzenetére
Az y-cruncher fejlesztője szerint:
2 gyenge pontja van a Zen5-nek
- memória sávszél
- minimális avx512 adaptáció.A cikk aug14 után kiegészül .
http://www.numberworld.org/blogs/2024_8_7_zen5_avx512_teardown/"""
The biggest achilles heel of Zen5 is the memory bandwidth and the limited adoption of AVX512 itself. There simply isn't enough memory bandwidth to feed such an overpowered vector unit. And the amount of people who use AVX512 is rounding error from zero - thus leaving the new capability largely unutilized.
Memory bandwidth will not be easy to solve. We can expect Zen6 to improve things here with the new I/O and packaging improvments. But the bottleneck on AM5 and dual-channel DDR5 will remain. Perhaps a future platform with bigger caches (dual CCD X3D?) and 4-8 channels of CAMM memory will we see some light at the end of the tunnel.
As far as the adoption of AVX512 itself. The reason why it's low right now is largely because of Intel's fumbles. You can't introduce a shiny new instruction set, stack a ton barriers to using it, and expect people to quickly adopt it. And by the time AMD was able to do their implementation, Intel had already given up and bailed out.
So at no point in AVX512's history did both x86 CPU vendors support it at the same time. That sounds like a pretty big disincentive to developing for AVX512 right?
With Zen5, AMD finally delivers what Intel could not. A quality AVX512 implementation that not only bring substantial performance gains, but also avoids all the negatives that plagued Intel's early implementations.
Will that be enough to save AVX512? Will developers bite on that 2x performance? Only time will tell.
In an ideal world, Intel will support AVX512 on all their CPUs even if they need to nerf it on some of chips the same way AMD has done with Strix Point. But as of today, Intel seems committed to killing off AVX512 for the consumer market. Thus they are playing a game of whether they can hold out long enough for AVX512 to die.
However, Intel's ability to do this may be jeapardized by their recent (company-wide) problems which are almost certain to shed market share to AMD. And this does not bode well for trying to kill off AVX512. Regardless of what happens, I wish Intel luck. Competition is good for consumers.
""" -
brabbitz
aktív tag
válasz
Petykemano #9720 üzenetére
Szerintem meg kapni fog optimalizaciot is. Most sokan “csalodnak” Zen5-ben, pedig szerintem teljesen korrekt eredmenyeket hoz. Kesobb sztm sokat fog hozni meg a single core megerosodese, a 3D-s procikrol nem is beszelve.
-
Petykemano
veterán
A 9600X és 9700X tesztek elég közepes képet festenek. MLiD 10-15%-os infója inkább fedi a valóságot.
De energiahatékony -
HSM
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #9713 üzenetére
Hol? Augusztus 2-án még azt írták, hogy jelenleg hasonló a helyzet megbízhatóságban, de a 13/14 generációnál azért erősen kérdéses, mennyi fog még a közeljövőben kidőlni...
A Ryzen 7000 pedig kifejezetten alacsony számban ment gallyra eddig felhasználóknál. -
Busterftw
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #9713 üzenetére
A fenti videó konkrétan nem mond el semmit, amit már nem tudni. Épp azt mondják, hogy saját tesztek és mérések nélkül nem is akarnak állást foglalni jobban, most csak felmondják a sztorit.
-
Devid_81
félisten
-
hahakocka
őstag
[link]
Why We Can't Recommend Intel CPUs - Stability Story So Far Hardware Unboxed
Ez milyen gáz már.
Ebből is sokat profitálhat szerintem majd a 9000 es széria -
S_x96x_S
addikt
"""
new AMD and Intel codenames
-- AMD Escher (Zen4 value mobile [1])</i>
-- AMD Shimada Peak codename added (Zen5 Threadripper [1])
-- AMD Bald Eagle Point codename added (Zen5 mobile, [2])
-- AMD Venice codename added (Zen6 server, SP7 socket?, [3])
-- Intel WildCat Lake codename added (Darkmont? only [4])
-- AMD Strix Point CPUID refresh B20F40
-- Deleted Projects section
"""
https://github.com/InstLatx64/InstLatx64/commit/14caae689b2f3964423736bab1ad5f43e334fd94 -
S_x96x_S
addikt
(PugetSystems reagálása az Intel stabilitási problémákra)
Érdekesség:
Az AMD (5000, 7000) - hibák aránya elég nagy ( ~4%)
és nagy részük már a boltba is kiszűrhető.
Szerintem nem ártana alaposabb tesztelés az AMD részéről.
A PugetSystem-nél amúgy azért alacsonyabb az Intel hibák aránya,
mert nem overlockolnak és a stabilitásra mennek rá.
"Since that time, our stance at Puget Systems has been to mistrust the default settings on any motherboard. Instead, we commit internally to test and apply BIOS settings — especially power settings — according to our own best practices, with an emphasis on following Intel and AMD guidelines. "
https://www.pugetsystems.com/blog/2024/08/02/puget-systems-perspective-on-intel-cpu-instability-issues/ -
S_x96x_S
addikt
> Vajon a Strix Haloban mi készül N3-on?
A régi chiphell-es leak szerint semmi:
ZEN5 CPU: N4X
RDNA3.5 : N4P
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9704 üzenetére
Az 1.18 nem valami sok.
Kiváncsi lennék, mi lenne, ha csak a teljes értékű magokon kapcsolnák ki.
Mármint persze nyilván a MT teljesítményt rontaná, de az általános/játék felhasználói élményre gondolok, amit a 4 magos CCX szűkössége okoz.Nem biztos, hogy kizárólag jót tenne, hiszen ez azt jelentené, hogy az 5. programszál nem az első CCX valamely magján futó szálat rontaná, hanem átkerülne a másik CCX-re. Ez mondjuk már hangzásra is ilyen "melyik kezembe harapjak" szituáció, de azért mégis érdekelne.
Vajon a Strix Haloban mi készül N3-on?
A CPU CCD? De az fura volna, hiszen miért gyártana az AMD kétféle CCD-t? Kivéve persze ha az már a következő Mi termékhez készül, ahol esetleg fogyasztás és méret vonatkozásában is indokolt lehet a gyártástechnológia váltás.
Vagy az GPU-t is tartalmazó IOD? Számomra az is kicsit fura lenne.
Ha jól emlékszem, akkor a Strix Halo esetében ilyen 40CU-ról, vagyis 20WGP-ről beszéltek.
Ez 25%-kal több, mint ami egy N6-on készülő Navi33, ami ~200m2, ha arányosítjuk, akkor ~250mm2. Illetve van egy N4-en készülő Navi44, ami elvileg szintén ~200mm2 körül alakulhat. Namost abban már ugye benne van a PCIe vezérlő, meg a ram vezérlő is, tehát elvileg nem kéne úgy lennie, hogy ehhez még hozzá kell adni az IOD >100mm2 területét is. Persze cache-ből biztos több van benne, mint a Navi44-ben. De valahogy az az érzésem, hogy 300mm2-ből ezt is ki kéne tudni hozni N4 gyártástechnológián.Azonkívül egy 300mm2-es lapka kihozatal szempontjából is nagynak számít. Szóval én remélem, hogy ha valami N3-on készül belőle, akkor az inkább a CCD.
Picit sajnálnám egyébként a 2025 CES bejelentést. Mert abból termék nagy eséllyel csak tavaszra lenne, mitöbb az ilyen minisforum, meg társai által készített minipc meg bőven 2-3 negyedévvel még az után kezdenek csak megjelenni. Aztán persze lehet hogy egy ilyen Halo terméket nincs értelme kihozni a Copilot+ és hasonló AI okosságok megjelenése előtt.
-
S_x96x_S
addikt
SMT ( Ryzen AI 9 HX 370 ) geoátlag: + 1.18X
( de nem mindig
és kivételes esetben lassít , pl. GraphicsMagick egyes tesztjeiben.
és az embree -nél látok +37% -ot is ..)
SMT Performance Benchmarks Continue To Show Benefit With AMD Zen 5/5C
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-zen5-smt
"Simultaneous Multi-Threading (SMT) still proved very much useful for AMD Strix Point with the new Zen 5/5C cores. Contrary to Intel abandoning Hyper Threading (HT/SMT) with Lunar Lake, SMT was providing measurable performance gains across a wide mix of multi-threaded workloads. The impact of SMT varied but when taking the geometric mean of 57 benchmarks in full, SMT on the Ryzen AI 9 HX 370 was around 1.18x the performance of running this 12-core Zen 5/5C laptop SoC with SMT disabled." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #9702 üzenetére
> Szerintem nem jogos.
> A gyorsitok piacan eddig is piacvezetok voltak, az AI ezt csak tovabbviszi,
> az Nvidia elobb ismerte fel ezt az igenyt.A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
és az erőfölénnyel való visszaélés a probléma
és nem az eddigi befektetett munka vagy a piacvezetés.Annó az Intel is szívatta az AMD-t.
és az Intel piacvezető volt és előbb ismerte fel az igényt,
de jellemzően a tisztességtelen verseny miatt marasztalták el.
https://www.amd.com/en/legal/notices/antitrust-ruling.htmlMint a sportban!
- Ha te vagy a világbajnok, akkor nem kell csalnod.
- És ha csak csalással tudod megőrizni az első helyedet, akkor nem érdemled meg! -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9700 üzenetére
Szerintem nem jogos.
A gyorsitok piacan eddig is piacvezetok voltak, az AI ezt csak tovabbviszi, az Nvidia elobb ismerte fel ezt az igenyt.
Illetve rengeteg ceg keszul AI gyorsitora, van eleg konkurencia, nincsenek egyedul a piacon."as well as concerns about its recent acquisition of startups"
Nem tudom, az Nvidia ne moszerolja be az AMD-t, a Silo AI miatt?
Nem gondolod, hogy ott is vizsgalodni kellene, ha ennyi a kriterium? -
S_x96x_S
addikt
itt már több INT-t mértek.
"""
STX vs PHX
+12.3% INT ipc
+24.7% FP ipc
"""
https://x.com/9550pro/status/1819317213008220290
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Macbook Pro 14" (2024) - M4 - 16GB/512GB (mw2u3sl/a) Asztrofekete - Garancia - 18 Ciklus
- OMEN 15-ce01nh 15.6" FHD IPS i7-7700HQ GTX 1060 16GB 256GB NVMe + 1TB HDD magyar vbill új akku gar
- GARIS! Lian Li HydroShift !!!! LCD !!!! 360TL (RGB)
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- KFA2 RTX 3060 12GB GDDR6 1-CLICK OC Eladó!
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged