Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen széket vegyek?
- reMarkable - paper tablet
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Hobby elektronika
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Horney
csendes tag
Csőváz, tudom mennyek a pokolba, de haverom venni fog egy 64-es Athlont... 3000+ , de szerintem valahol 2GHz körül szaladgál... Azon mennyit húzhatunk, ha van rajta normális hűtés? Úgy értem egy nagyobb, de nem profi...
-
Solad
addikt
az elozo beallitast kellokepp stabinak talaltam, most egy ilyennel probalkozom:
[link] -
válasz
vidobali #1586 üzenetére
Igen!
Ha 110FSB-nél 420-on megy a ram, lehet, hogy az nem bírja az órajelet! Próbáld ki, hogy átállítod, úgy, hogy a ramok 266MHz-en menjenek, gyorsabbak úgyse lennének 400-on se, mivel a proci a szűk keresztmettszet....
Ha úgy sem megy, akkor a hynix nélkül próbáljátok ki, mert az Nforce2 nem szereti őket!
Ha ez sem orvosalja, akkor valszeg teljesen tanácstalan leszek! -
vidobali
aktív tag
na, szal, ha az MSI-ben is és az Abit-ban is ugyanaz a jelenség, tehát 133FSB-nél újraindul a gép, akkor elviekben az alaplapi problámát kizárhatjuk, bár gondolom azért nem ártana kiprobálni egy másik procival,
a proci nincs lesarkazva, nem hamisitott, megkapja az 1,75V-t és elviekben nem lockos(bár ezt nem tudom, ezt honnan tudhatom meg?), szal elviekben itt sem lehet gond. 110Mhz-s FSB-nél feljebb nem akar menni, ami 1,38Ghz-t jelent, ennél a a DRAM clock 420Mhz, a proci 46 fokon jár stabilan.
a ramok: 2db 3200-es Kingmax DDR400 512 super ram + 1 db 3200 Hynix 512,
1db kingmax a purple dimm-ben, 1db hynix a purple dimm-ben, 1db kigmax a green dimm-ben, a válaszidőket az spd-re állitottam. Itt még azért lehet gáz nem, okozhatja ezt a jelenséget ram baki is igaz? -
BaKeSZ87
őstag
Ennek megakadályozására találták ki ezt:
-
vidobali
aktív tag
Már beazonositottam, elviekben minden ok, bár arról nem tudok, hogy lokos lenne,(azt sem tudom azt, hogy tudnám megnézni), meg az is nyugtató az ügyben, hogy nem kézalatt, vagy használtan vettem, hanem garival, boltban,
Én is az alaplapra gondoltam, csak tényleg itt van az az érdekesség, hogy egy Abit NF7-ben is ugyanez, pedig az NF7-re pont nem jellemző ez, egy nagyon jó tuning lap, elviekben az NF7-ben 1,8Ghz-ig simán húzható ez a proci.
szal teljesen tanácstalan vagyok -
vidobali
aktív tag
újra írtam a biost, de ugyanugy semmi, lehet nem a legújabb biost kéne feltennem?
-
vidobali
aktív tag
[link]
CPU-Z-ről egy kép -
vidobali
aktív tag
Sziasztok
Segitséget szeretnék kérni töletek.
Vagy egy Athlon XP 2000+ Palomino magos procim, egy MSI K7N2 Delta ILSR lapom.
Alap beállitások melett 100Mhz FSB-n 1,2Ghz-en fut a proci. Mondom ez nem lehet, az elöző 1700+ procim alapból 1,4Ghz-n futott. Nah feltoltam az FSB-t 133Mhz-re és a gép folyamatosan újra indult. Mondom, biztos szar a tápom, vettem egy 400W coolinket, a jelenség ua. Mondom biztos szar a ram, vettem 2*512 Kingmax 3200 DDR400 szuper ramot, a jelenség ua.
FSB-t max 110Mhz-re tudom feltornászni, felette már újraindul a gép.
mit szurhatok el? Ennek a procinak alapból tudnia kéne az 1,666Ghz-t és a 133FSB-t, és mégsem.
HELP! -
mr_ricsi
veterán
válasz
_Volkovy_ #1543 üzenetére
''A dióda mindig sokkal többet mér, mint a cpu hasa alatti szenzor''
Ha ez így lenne, akkor az alsó szenzornak nem sok értelme lenne.
A tok külseje 1-2 fokkal hűvösebb, mint amit a dióda mér. És egy normálisan kivetelezett alsó szenzor ezt is méri. Csak a változásokat követi jóval lassabban, mint a belső.
(Azzal együtt, hogy az alaplapi hwmonitorokat a legnagyobb jóindulattal sem lehet műszernek tekinteni, mutatnak össze-vissza mindent.)
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''az 1500+-os palominot meghúztam''
Nincs sok értelme ezzel kísérletezni, mert 1500+-os procit az AMD eredetileg nem tervezett, de végül a gyártási selejtet adta el ezzel a számozással.
''kíváncsi vagyok, hogy mire való akkor a feszültsáég megemelése?''
A nagyobb feszültség növeli a logikai ''1'' és ''0'' közötti feszültség különbséget, azaz a jel-zaj viszonyt, így könyebb különbséget tenni a két állapot között, ami javítja a stabilitást. -
mr_ricsi
veterán
válasz
kadettmester #1552 üzenetére
''soha ne menj 1,775 volt fölé.''
A Palomono 0.18um-es mag. Ennél az 1,85V még megengedett. -
kadettmester
tag
Nyugi a palonimo nagyon melegedős fajta! Bírja nagyon. Nekem volt egy 1,8+-om, az volt nem1x 75-77 fokos is. Semmi baja lett. Bírják 80-85 fokig!!!
A feszültség emelést akkor kell megcsinálni amikor az fsb emeléssel elérted azt a határt amikor már bizonytalankodik a proci. Nem bootol be, hirtelen újraindul stb... Ekkor egy kis feszemelés mindíg segít. De csak 0,025 voltos lépésekben csináld és soha ne menj 1,775 volt fölé. Az már nem egészséges a procinak!
Szorzót azért nem tudsz állítani mert lockos a procid! -
kadettmester
tag
-
Horney
csendes tag
Mostmár tényleg befejezem a pofázást...
De újabb fejlemény történt!
Ugyebár az 1500+-os palominot meghúztam, 1400ra (addig 1333on) így 140*10 a cuccos. Nem értem egészen, hogy akkor most mit lehet még. Nem akarom tovább erőltetni, mert így is 51-52 fokos, de kíváncsi vagyok, hogy mire való akkor a feszültsáég megemelése? Attól nem nő semmi, vagy igen? 1,75-ről 1,85-re csúszott fel, de akkor már 55fokos volt, és nem kísérleteztem tovább, mert 0%-os kihasználtság mellet volt ennyi...de nem lett semmivel sem több a MHz...Gondolom ettől valami más változik, de mi? A másik meg az, hogy az FSB-t (vagy mit???) ugyebár sikerült húznom, de aszorzót nem tudom átállítani...
-
Tom5
addikt
válasz
kadettmester #1547 üzenetére
3200+(2200Mhz,megy feljebb is de nemhajtom) 1,6V Alcomp borda + 12cm-es venti , terhelt állapotban max 45 fok...alig hallani,hogy a venti forog...
-
Horney
csendes tag
No... Felraktam a CPU-Z-t és fény derült a valóságra.
Egy 1500+-os Palomino magos Athlon XP-m van, ami 134*10-es szorzón 38 fokon stabilan 1340,2MHz-en produkál... Nos, ha az alaplap nem hagyja, hogy húzzam, akkor nem fogom, és ennyit erről...Ha valaki mégis sejtene valamit a dologról, hogy mit csináljak, azt megköszönöm!
-
_Volkovy_
nagyúr
Ahány alaplap, annyiféle hőmérsékletet kapsz..
Rosszul mérnek. Az Abitok alámérnek, az Asus-ok fölé, stb.
Mivel most beraktad egy másik fajta alaplapba, szinte természetes, hogy más hőmérsékletet kapsz.
Az egyetlen, amivel mérheted a cpu hőmérsékletét, az az, hogy megfogdosod a hűtőbordát. Ha kézmeleg, akkor 50 alatt vagy jóval.. Ha meleg, 50 körül. Ha forró, 60 fölött. Az sose csal. -
magi20
senior tag
hát most végülis mi a tuning???200-as fsb re állítom 11,vagy 11,5-ös szorzóval....ennyi a nagy tuning...így már járt asusban ógy a dióda 59 fok volt..állandóan..átlagba...de most valahogy sokallom mert akkor a cpu 44 körül volt..most meg 2600+-on több simán mint 3200+-on...vagy valami elmérés van vagy nemtudom hogy mi lehet.....ugyanaz a hűtő...vagy lehet hogy ez az msi alaplap jobban érzékeli.fura
-
_Volkovy_
nagyúr
A dióda mindig sokkal többet mér, mint a cpu hasa alatti szenzor, az 50 fokkal semmi gond nincs.
Tuningolni én egy picit kevésnek találom ezt a hűtést, de ha feszültségemelés nélkül megy a dolog, akkor oké.
A Jet7-ről személyes tapasztalatom nincs, de tudom ajánlani használtan a Zalman CNPS-7000 sorozatú hűtőket. -
-
-
magi20
senior tag
válasz
_Volkovy_ #1539 üzenetére
persze......de akkor most az everestben hogy lehet hogy csak cpu van???nincs cpu dióda?????akkor a cpu a tényleges.....????lehet hogy egy barton 2600+ 47 fok körül járna???egy falcon 2-vel???hát nem hinném.....szerintem valami gáz vann.mert asusba a cpu dióda 56-57 volt...szerintem az volt reális
-
_Volkovy_
nagyúr
A foglalat közepén az egy hőmérő, jól gondolod..
Azt írja ki az alaplap a processzor hőmérsékletének, amit az mér.
Ne parázz a dolgon, semmi gond nincs nálad. Jól van felrakva a hűtő..
Amíg meg tudod fogni a hűtőbordát, mert nem forró annyira, addig rendben van. (meg tudod fogni?)
-
magi20
senior tag
sziasztok......én is msi tulaj lettem k7n2 delta....benne egy barton proci.....van egy kis gondom szerintem de lehet hogy nem az nem tudom.....tehát eddig volt egy asus a7n8x-x-em.....abban az everst látott egy olyat hogy cpu,,valamint cpu dióda.....sosem tudtam hogy melyik a végleges...mindig azt néztem hogy a cpu dióda ne menjen 60 fok fölé...kb-ra...viszont amikor átraktam a proci...láttam hogy a socket a fogalat közepén az alaplapon van valami kis hosszúkás pöcök gondolom az lehet valami érzékelő??????az a pc alert egy rakás szar amikor 47fok hoz ért a proci sípolt meg minden..leszedtem szerintem egy rakás szar...de most az everestben nincs cpu dióda...csak cpu....és az meg most 47-48 fok.....egy falcon 2van rajta.....mert ha ez a cpu 50fok körül mozog akkor a dióda elvileg 60 fölött lenne..akkor most mi van?melyiket nézzem?????vagy szarúl raktam fel a hűtőt???bár nem hiszem....a maradék hűtőzsírt újból rá raktam a magra....
please help thx -
-
Horney
csendes tag
Nem tudtam előhozni a rejtett opciókat... Ivan15 azt mondta priváton, hogy lehet, hogy az alaplapom nem támogatja a tuningot... létezik ilyen? Szóval nem jött elő semmi a Ctrl+F1-re, se a F2-re. No, erre mitaszondtok?
-
Monya78
veterán
Ha abban az alaplapban szeretnéd húzni ami az adataidnál van akkor a biosban kell plusz feszt adnod +5% , 7,5% , 10% lesznek a lehetséges változatok...
ha ezt az opciót a biosban nem látod akkor a Gigabyte szokás hogy elrejtik a tuning opciót, tehát amikor belépsz a biosba akkor nyomsz egy CTRL+F1 gombot és előjönnek a rejtett opciók...
Tehát a Procihűtődhöz hatékonyságához képest szabad +feszt adnod, hatékonyságot úgy tudod meg hogy a terhelt hőmérsékletet figyeled, ha az tartósan 55-60 fok az már sok...
Maga a tuning mehet FSB emeléssel, vagy ha a procid engedi akkor cpu szorzó váltással...
Br lehet hogy CTRL+F2-vel jön be...feledékeny vagyok...
[Szerkesztve] -
Horney
csendes tag
Emberek!
Sziasztok, eléggé kezdő vagyok, és azt szeretném kérdezni, hogy hol állítom be a procim feszültségét? Ő egy 1333MHz-es AMD. Csak meg szeretném lesni, hogy mi van, ha meghúzom picit... -
pg012345
senior tag
hu működik
-
mr_ricsi
veterán
-
pg012345
senior tag
válasz
Monya78 #1515 üzenetére
kösz csak a tulaj beleegyezése nélkül nem akartam
reset után meg ez jött ki
most sincs kép most 6f hiba van kijelezve 1.initialize floppy controller
2.set up floppy related fields in 40:hardware floppymeghajtóm nincs a gépbe most akkor mi van??
azt mondta a srác hogy kikapcsolt állapotban dugjam át a jumpert 10mp ig és vissza azt kapcsoljam be a gépet nem bekapcsolt állapotban kell kisütni?? -
FNZ
őstag
-
pg012345
senior tag
hali most vettem egy abit an7 alaplapot és se kép se hang a monitoron, 90-es hiba jött ki complete uguru initial process award bios take over booting job ez mit jelent???
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
_Volkovy_
nagyúr
A palomino mag vége olyan 1700Mhz körül van, szerintem nem fogja bírni a 166-os FSB-t..
Ahhoz, hogy bírja a magasabb FSB-t, plusz feszültséget is elképzelhető, hogy kell adnod neki. 0.15V-nál többel nem nagyon érdemes emelni, ha annyival nem megy, akkor többel sem fog.
Melegedni sokkal jobban fog, főleg a feszültségemelés után, jó hűtő nélkül inkább ne piszkáld.
Olyan 150 körüli FSB-re szerintem van esélyed, de ott gond lehet, hogyha nem lehet fix 33-ra állítani a PCI frekvenciát.
Ugye az alaplap a 133-as gyári FSB-t 4-el osztja, így jön ki a 33-as PCI freki. Ha 166-ra teszed az FSB-t, leosztja öttel, így jön ki a szabvány 33.
De ha 150-re állítod, és osztja néggyel, az már 37MHz a PCI-nak, ez pedig nem túl egészséges (lehet, hogy bírná, de nem tiszta munka).
Az lenne az igazi, ha fix 33-ra lehetne állítani. Milyen alaplapod van?
[Szerkesztve] -
FNZ
őstag
válasz
kadettmester #1506 üzenetére
csak ezért kérdem, mer mr_ricsi kapásból 166-os fsb-t írt, hogy arra állítsam.
akkor addig kell próbálkozni az emeléssel, amíg megy és nem fagy le, igaz?
és az fsb emeléssel nem lehet hazavágni a procit ?
köszi -
_Volkovy_
nagyúr
Ha emeled az FSB-t, nő a processzor frekvenciája.. Ezt látod számszerűsítve a bios-ban is, illetve sokféle programmal meg tudod nézni (pl. cpu-z, everest).
Észrevenni elég könnyű külön szoftverek nélkül is a dolgot, pörgősebb lesz az egész gép.
A szorzó állítása más tészta, azt vagy tudod állítani, vagy nem, ez a konkrét processzortól függ. A hatása kb. ugyanaz, mint az FSB felhúzásának, és függetlenek egymástól..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Elektromos autók - motorok
- One mobilszolgáltatások
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest