-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
scope2007
addikt
hali!
egy kis segítség kellene.. PS-ben hogyan lehet megcsinálni a homályosítást?
de csak bizonyos területekre.. tehát én jelölöm ki hol legyen elmodósva/kitakarva a dolog... -
paralele
csendes tag
válasz
BonFire #9696 üzenetére
1. • szöveg a képre
• igazítás jobb szélre
• igazítás alulra
• majd kurzormozgató billentyűvel visszamozgatodÍgy lehet, hogy jó lesz (mindjárt kipróbálom), én a "Szabad alakítás" (Ctrl+T) -ra megjelenő penelen állítottam, (így azért egyszerűbb lenne, mint lép-lép-lép-....-lép) utána annyi volt, hogy: "-1.23 cm" nem is pixel.
Egy baj mindenképp lesz: különböző szövegeknél (ez is okés már, hogy script közben írjam be az adott képhez tartozó szöveget) van/nincs alul vagy felül kilógó betű (yg ŐÚ stb.), akkor már nem kerülnek egy sorba ugyanannyi lépéssel, bár ez kis betűméretnél nem lesz feltűnő.(Esetleg egy OFF ötletem van: a keretezést megcsinálom a PhotoShopban, a feliratozást meg pl. a XnView-ban.)
2. Sajnos valami belső kóddal megy a dolog, ha ilyen egyszerű lenne, már átírtam volna. (Arra már rájöttem, hogy hogyan lehet egy-egy műveletet kicserélni, de gyorsabb lenne átírni, ha menne.) Sajnos neten sem találtam semmit.
Azért ez furcsa nekem, hogy egy ilyen programnál, ezt nem oldották meg. Nem tudom, a "nagy" action-készítők hogyan csinálják.3. Össze még nem borult, meg néhány egyszerűbb action megy némi manuális állítgatással (kiírja, hogy mit nem talál, ha leállítom, átváltok, folytatom) megy is. De a komolyabak nem.
De, igenis van de!
Köszönöm.
-
BonFire
veterán
válasz
paralele #9695 üzenetére
1. Itt valami tévedés van, ugyanis egyáltalán nem relatív helyet számol, hanem pixeleket. Ha kinyitod az Action egyes műveleteit, az mutatja, hogy X ennyi, és X ennyi pixel. És minden felirat ugyanoda fog kerülni. Ez természetesen a bal felső sarokra értendő. Amennyiben a jobb alsóba szeretnéd, akkor már egy-két lépést be kell iktatni.
• szöveg a képre
• igazítás jobb szélre
• igazítás alulra
• majd kurzormozgató billentyűvel visszamozgatod X pixelnyit, amennyit szeretnél. Így a mozgatás negatív értékeit fogja megjegyezni (és az igazítást persze).Akkor lehet eltérés, ha a képek nem egyforma felbontásúak. Pl az egyik 72, a másik 96, a harmadik 300 dpi. Ilyenkor nem csak a pozíció, de a felirat mérete is megváltozik értelemszerűen.
2) Ilyet még sosem próbáltam. Nem is tudom, hol tárolja a Ps és milyen formában ezeket a szkripteket, de ha jegyzettömbben megnyitható, akkor át is lehet írni a paramétereit.
3) Ne futtasd az angol Actiont magyar nyelvű Photosopon, mert mint láthatod, nem működik. Sőt, valami agyas a magyar változatban még a mappaneveket is megmagyarította, így az angolra írt dolgokat nem fogja találni a program. Jobb esetben. Rosszabb esetben összeborul.
Angol Photosopot kell használni! Nincs de!
-
paralele
csendes tag
Sziasztok!
Sok képet szeretnék keretezni, ill. felirattal ellátni. "Egyértelmű", hogy kötegelten, rögzített művelettel (actons) csinálom. Eddig nincs is baj.
Amivel gondom van:
1. Hogyan tudok egy szöveg-réteget "pixel pontosan" pozícionálni?
"Rendesen" megy, de amikor rögzítem műveletként, akkor relatív elmozdulásként menti, nem abszolút kooordinátákkal, így a művelet futtatásakor nem jó helyre teszi. Megoldható, hogy a rögzítésnél ezekkel tárolja?2. Ha már rögzítettem egy műveletsort, abban hogyan tudom egyszerűen javítani - anélkül hogy a többi műveletet ne kelljen újra végigcsinálni- pl. azt, hogy ne 12 képponttal, hanem 20-szal növelje meg a kép méretét. (Vagy pl. ha az 1. menne, hogy ne a 100-100, hanem a 111-111 pontban legyen a szöveg közepe.)
3. Még egy jutott eszembe: találtam pár angol nyelvű actiont. Ha a magyar PS-ben futtatom, nem megy mert pl. Layer 1-et keres, nem Réteg 1-et. Lehetséges ezek fordítása valahogy? (Végszükség esetén a nyelv átváltásával meg tudom oldani, de hátha van egyszerűbb módszer is...)
Köszönöm.
-
válasz
Mr President #9691 üzenetére
Amikor előhívatom, akkor a hátuljára fel van "bélyegezve" a fájl neve és dátuma.
-
Mr President
senior tag
válasz
BonFire #9690 üzenetére
Elküldtem privátban a képet.
A dátumbélyegző szerintem is egy felesleges marhaság. Mert ha előhívni akarjuk akkor éktelenkedik a képen, ha pedig letároljuk akkor ott van különböző megoldás, arra hogy tudjuk mikor készült. Valamint a kép hátuljára is rálehet írni a dátumot ha már ez annyira számítani -
BonFire
veterán
válasz
Mr President #9689 üzenetére
Nem tudom mennyire fontos, vagy hogy milyen a felirat. Ahhoz látni kéne, hogy megmondhassuk, megoldható-e, vagy sem. Egy-egy kép igazi kihívás, mások egyszerűbbek. Ha szabálytalan tereptárgyakon helyezkedik el a felirat, azt jó eséllyel ki lehet szedni. A CS5-ben erre már van "intelligens" tartalomfüggő kitöltés, ami a demóképeken mindig 100%-osan teljesít ugyan, én viszont akárhány képpel próbáltam, nálam mindig elvérzett. Úgyhogy egyelőre maradok a Patch tool, a Healing Brush tool, és a Clone Stamp tool kombójánál. Plusz ecset, ha egy-egy rész rendkívül necces. Ha gondolod, töltsd fel valahova (amennyiben publikus), és meg tudjuk mondani, széna-e vagy szalma.
A fényképezőkbe épített automata dátumbélyegző a legnagyobb marhaság, amit a büdös életben kitaláltak.
Gyakorlatilag a biztonsági kamerákon kívül nincs értelme belevésni a dátumot a képbe, mert később azt már semmilyen célra nem tudjuk felhasználni. Sajnos sokan erre már csak akkor jönnek rá, amikor maguk tapasztalják káros mivoltát.
-
BonFire
veterán
válasz
Mr President #9687 üzenetére
Nem minden feliratot lehet tökéletesen eltüntetni, mivel a mögötte lévő kitakart részeket ki kéne a programnak találni.
Volt egy plakát, amit magyarítottam, és rengeteget cummantottam vele. Ez ni:
Végül ez lett belőle:
Felhívnám a figyelmet a fenti szlogenre. Ott mindenféle fénycsóvák törnek keresztük a gerendákon; azok egy részét sem a Healing Brush-sal, sem a klónozóval nem tudtam hatékonyan javítani. Bele kellett sokszor nagyítani, és pixelszinten átfesteni a környező színek alapján ecsettel! Gyakorlatilag újra festettem a plakátot. Így tudtam ráírni a magyar szöveget, ami az esetlegesen fennmaradt hiányosságokat azért jótékonyan takarja.
Szöveg kiretusálásának 1000 módja van, és sokszor nem elég egyetlen eszközt használni. Többet is kell, és ismerni mindegyiket, hogyan működik. A healing brush pl egy olyan klónozó, ami a képnek csak a textúráját viszi magával, a színeket és árnyalatokat nem bántja. De nem csodaeszköz. Ha nem elég nagy a kép, és a betűk között nincs elég hely, akkor a kontrasztos részeknél a patch tool is csúnya elmosódásokat csinál. Voltak betűk, amelyeket 2-3 pixeles ecsetmérettel, klónozással sikerült eltüntetnem.
Jó pepecs munka.
-
BonFire
veterán
Most én kérdezek egy triviális dolgot, amire még mindig nem jöttem rá.
Hogy lehet azt beállítani, hogy a rétegstílusok kövesség az átméretezést. Ha pl beállítok egy alakzatra egy 3 pixeles körvonalat, majd a duplájára nagyítom Free Transformmal, a körvonal arányosan növekedjen 6 pixelre. Ha csökkentem a méretet, csökkenjen.
Van ilyen a Ps-ben? Mert dolgozok már vele évek óta és még nem sikerült megtalálnom.
Xar, amikor nagyban megvektorozok valamit, aztán lekicsinyítem mondjuk névjegyre, és a körvonalak ugyanolyan vastagok maradnak.
-
BonFire
veterán
válasz
#40835072 #9680 üzenetére
Nem világos, hogy mit is akarsz tulajdonképpen ezzel az Illustratorban trace-elt (vektorizált) képpel. Az eredetijét keresed? Jimmy Hendrixnek hívták az úriembert, és milliószám fogsz róla portrét találni.
Ha ezt a képet akarod körbevágni, az necces lesz, ha meg egy ceruzát sem tudsz. De egy egyszerű módszert mondok.
• Réteggé alakítod a backgroundot
• Sokszögű lasszóval az arc kivételével mindent durván kijelölsz és új rétegre rakod.
• Színtartomány kijelöléssel kijelölöd a fehér területeket, majd törlöd.
• Ezt kijelöléssé konvertálod, és hozzámaszkolod az eredeti képhez. Így átlátszó hátterű lesz.
• PNG-ként elmented transparency bepipálvaA trollarcot a Liquify effekttel hozhatod létre. Nem nagy vaszisztdasz.
Ha ezt megértetted, gratulálok, ha nem, akkor kezdd az elején. Ha határidős a munka, akkor kérj meg vele valakit, aki meg tudja csinálni. Én momentán nem érek rá, éppen kitűző emblémát tervezek a sógoromnak.
-
törölt tag
-
törölt tag
Helo!
1. kérdés Abode Photoshop CS5 magyar nyelvű verzió van meg nekem , és az a kérdésem hogy portréra/ fényképre, ahol egy ember láthatót pl EZ
hogy tudok a feje helyére vagy rá rakni egy képet , úgy hogy ne egy fehér négyzetben legyen rajta hanem úgy mint pl hogy ilyen legyen! a következő képet!
magyarul ezt a képet egy előbbiekhez hasonló fotóra szeretném rátenni de nekem csak úgy sikerült hogy egy fehér négyzetben van
2. kérdés ilyet hogy tudok csinálni saját fotóval ?
-
BonFire
veterán
válasz
geckowize #9677 üzenetére
Még mindig nem mondtad meg, hogy állóképet akarsz (mert az Photoshop), vagy mozgót (mert az nem ez a topic). Bár az eljárás a videoszerkesztőkben is hasonló. A Photoshopban a Color Balance-szal tudod a különböző területeket eltérő árnyalatúvá tenni. A videoszerkesztőkben is van egy három komponensű színkeverő, amivel ugyanezt el tudod érni. Nézegetni kell filmképeket, hogy hogy vannak eltolva bennük a színek. Itt egy jó példa a folyamatra állóképpel prezentálva Photoshopban:
Hollywoodi hatású kép készítése Természetesen a színeket úgy tologatod, ahogy neked tetszik, de sokszor több réteggel dolgozunk, kompozitiot csinálunk; minden stílushoz más-más keverési módok és áttetszőségi értékek tartoznak. Ezt csináld meg, és valami fogalmad már lehet a színek megváltoztatásáról.
Pl egy háborús film kékes-zöldes árnyalatú, alacsony szaturációval, míg a régi westernek mind narancs-barna színűek voltak jól megszaturálva. A stílus dönti el, milyen színeket használunk.
-
geckowize
őstag
-
BonFire
veterán
válasz
geckowize #9675 üzenetére
Abban rengeteg effekt és trükk volt. A filmes trükkök pedig két részből állnak. Először is úgy kell a snitteket felvenni, hogy az utómunka minél kevesebb legyen. Gondolva itt a világításra, ködre, díszletre és egyebekre. Ha Palpatine császár arcán villogtak a szikrázó petárdák fényei, és egy kis füstöt is befújtak, utólag már "csak" a villámokat kellett odarakni, és kész volt az élethű effekt. stroboszkóp és füst híján az egészet programból kellene megoldani, ami sokszor nagyobb feladat, ha nem lehetetlen. Az ilyen speciális effektusokra külön brigád van szakosodva, rengeteg minden kell hozzá. Ezeken belül vannak a maszkmesterek, a kaszkadőrök, a "drótosok", akik röptetik az embert, stb. Ez mind külön szakma, és a Special Effects Supervisor koordinálja őket egybe.
Aztán kell egy profi videó effektező szoftver, amivel tovább torzíthatják-alakíthatják a képet. Ilyen pl az After Effects.
Így érthető, hogy erre konkrét tutorialt nem találsz.
-
geckowize
őstag
Hali!
Valaki tudna segíteni abban, hogy A kör c. filmben látott, "halálos" videókazettán található anyaghoz hasonlító effektet hogyan tudnék előállítani? Ilyen 19. század végi zöldes régi filmfelvételként tudnám megfogalmazni, de sajnos guglin nem jártam sikerrel ennek angol fordításával se. -
BonFire
veterán
válasz
mpierre #9673 üzenetére
A tologatás nélkülözhetetlen, ha részletgazdag grafikát csinálsz, és mondjuk 400-500%-ra nagyítod a nézetet a programban. Ilyenkor az ablakba nyilvánvalóan nem fér ki az egész grafika, csak az a része, amin éppen dolgozol. Ezért kell tologatni az ablakban a kinagyított részletet.
A pont-pont-vesszőcskéhez természetesen nem kell.
-
BonFire
veterán
válasz
mpierre #9669 üzenetére
A méret elhanyagolható tényező, hacsak nem vagy szobafestő, és nem kensz méteres csíkokat egyszerre!
Mivelhogy a grafikai programban a virtuális rajzvászon képkivágását tologatod.
A felbontás akkor is nagy, ha kis felületen dolgozol. A toll természetesen nyomásérzékeny, sőt, irányérzékeny. A Photoshopban pl azt is érzékeli, merre van döntve.
Viszont egy A4-est nem hiszem, hogy meg tudsz fizetni, hacsak nem vagy kitömve pénzzel, és mivel ráadásul az emberek többsége nincs, így raktáron sem szokott ilyen méretben lenni, úgy kell megrendelni külön.
Mindenképpen nézd meg azt a topicot, amit Dluinet linkelt.
Egyébként az ilyen cuccokat mindig ki kell próbálni. Bemégy egy márkakereskedésbe, és kiválaszthatod, hogy a te rajzstílusodnak melyik a legmegfelelőbb. Lehet, hogy ott meg is elégszel egy kisebbel, ha majd kipróbáltad.
-
mpierre
veterán
válasz
BonFire #9667 üzenetére
Grafikus volnék, tehát ez túl mutatna a skiccelésen...
Elsősorban a felbontás érdekel, meg milyen szofver alkalmas erre. Pl egy tusrajz, tollrajz vagy rézkarc "finomságát" fel tudja-e dolgozni? Ebből következőleg a méret is befolyásoló tényező, mert A/4 méret még elfogadható - kompromisszumokkal - az A/6 sajnos nem elegendő. Általánosságban A/4, B/4, A/3 és A/2 lapméretben dolgozom (a nagyobbak már csak tussal készülnek)
Továbbá, meg tudja-e különböztetni a nyomás erősségét?Szerk.: Jut eszembe: Csak egyféle toll létezik hozzá? Tehát van-e lehetőség az irónok cseréjére? Vagy megküzd mindenféle, a felületet érintő behatással?
-
BonFire
veterán
válasz
mpierre #9666 üzenetére
Szvsz mindenki a Wacomra esküszik. Az A Tábla. Egy Wacom Bamboo A6-os olyan 15 körül van, és a kicsisége ellenére elég nagy rajzfelületet biztosít. Az A5-ös nagyobb ugyan, de az már 50+ ezer kategória, és nem is használja ki az ember. Skiccelgetni, festegetni, vagy netán próbálgatni bőven elég az A6-os is, és megfizethető. És a legjobb.
-
mpierre
veterán
Nem kapcsolódik szorosan a témához, de lenne egy kérdésem:
Melyik digitális rajztáblát érdemes megvenni? A papír alapú rajzolást cserélném, próbálnám ki más felületen.
-
BonFire
veterán
Vagy:
• Ha külön rétegen van, Ctrl+klikkel kijelölöd a négyzetet, majd Select->Modify->Smooth. Itt az ablakban megadsz egy számot (ez attól függ mekkora a négyzet), majd hozzáadsz egy rétegmaszkot, és máris kerek.
• Ha egy rétegen van, Pennel kijelölöd a csücskeit, majd Ctrl+Enterrel kijelölöd. Ctrl+J-vel új rétegre teszed, az eredeti réteget meg kihajítod. Innentől ugyanúgy kerekíted, ahogy fent leírtam.
Ha minden külön rétegen van, a helyedben még azt a brutális árnyékot is levenném róla. Csak olvashatatlanná teszi a szöveget. Nemkő.
-
törölt tag
"...Sarok lekerekítés:
-a lekerekítendő részt jelöld ki, majd töröld-a színátmenet ne a background-on legyen, hanem valamelyik layeren, ha nem így van, akkor csinálj róla másolatot, és töröld a hátteret...
layer/add layer mask/reveral all
ekkor a window/layers-nél az aktív layer mellé megjelenik egy kis képa bal oldali kis négyzetben a normal képet látod, a jobb oldaliba a maszkot, amivel a baloldali kép átlátszóságát tudod vezérelni... ezen a képen szürkeárnyalatban tudod megadni, hogy a baloldali kis négyzet tartalma hol és mennyire legyen átlátszó
egy keret jelzi, hogy éppen melyik négyzet van kijelölve, valamint a köztük lévő kis láncszem határozza meg, hogy a két rész együtt lehessen-e pl. mozgatni, ha kikapcsolod, akkor külön-külön életet élnek
ezzel a maszkolással pl. a kerekítést is megtudod oldani...
színátmenetet a gradient tool-lal is tudsz csinálni!..."
-
BonFire
veterán
válasz
Dluinet #9661 üzenetére
Egyrészt igaz, hiszen ellenőrzés előtt kölcsönkérhettem a szomszédét is, másrészt necces, hogy több éves számla hol hányódik el. A PS 7-es már nem két éves program, és nekem sincs meg minden blokkom az összes vásárolt cuccomról.
De ha külföldön vásárol, akkor is kap számlát, mondjuk a banki tranzakcióról, De hogy egy pénztárgépen kinyomott fecnit őrizgessünk évekig, egy kicsit abszurd.
Emlékszel, amikor valamelyik kormány kitalálta, hogy a bolti blokkot köteles vagy megőrizni amíg hazaérsz, mert bárhol megállíthatnak, belenézhetnek a cekkeredbe, és megkérdezhetik, nem loptad-e a 25 dkg csirkefarátat és nyakat...
-
BonFire
veterán
Azaz a mai árfolyamon több mint 1000 dollár, és már tegnap este leírtam neked a PCfórumon, hogy 699-ért kapsz jogtisztát szoftverdiszkontban, persze nem minálunk. 799-ért pedig akár 6.0-ról is upgradelhetsz CS5-re, ami nagyságrendekkel többet tud, ráadásul nincs ennyire túlárazva, mint a magyar termék.
Persze ezt külföldről kell behozatni, azonban a licenc úgyis érvényes, és ha a CE verziót elfelejted (mert jobb, ha elfelejted), akkor úgyis angol verziót kapsz, amivel a felhasználók 99%-a dolgozik.
Magyar diszkontban használt szoftvert venni, tisztára pénzkidobás.
999 dolárért CS5 Extendet (bővített változat) kapsz, ami még mindig olcsóbb, mint az ezer dolláron felüli használt szoftver licence.
Szóval így számolj.
-
Sabbas
csendes tag
Sziasztok!
Keresek jogtiszta Photoshop 7.0-t vagy 8.0-át, elsősorban a CE verziót, de az EN is érdekel.
Egyúttal könyvet is keresek ezek valamelyikéhez!
Köszi!
Sabbas -
BonFire
veterán
válasz
#40835072 #9655 üzenetére
Pedig amint a képen is látható, egyáltalán nem bonyolult felépítésű az egész. A Layer Paletta bélyegképét figyeld!
• Az egyes réteg egy szimpla négyzet, amit elfeleztem, és az alsó felét feketére, míg a tetejét fehérre festettem. Ezután került rá egy pár pixeles belső fekete körvonal.
• Amit aztán bármelyik csatornára kattintva, majd a kijelölést megfordítva, elkészítettem egy munkagörbét (Work Path). Ezt a réteget utána már ki is lehet kapcsolni.
• A munkagörbéhez kapcsoltam egy Solid Color (egyszínű) réteget, és már kész is volt a felül üres, körvonalazott, alul teli réteg.
• Ezután két rétegre külön elkészítettem a feliratot. A felsőt feketére, az alsót fehérre. Majd a szövegeket görbévé konvertáltam. Amit a görbeválasztóval (fekete nyíl) kijelölünk, kivágunk, majd a Shape layerünkre illesztünk. Már csak ki kell a tömör shape-ből vágni a szöveget. Ehhez a Shape-nek Add üzemmódban, a szöveggörbének pedig Exclude overlapping módban kell lennie. Így megmaradnak a lyukas betűk "lyukai" is. A Combine gombbal egy Shape-pé konvertáljuk immár.
• A fekete szöveggel ugyanez a helyzet, csak ez az üres helyre kerül. Ennek is Exclude overlapping módban kell lennie, és már meg is tölti az üres helyet.
Már is kész az egyetlen Vector Shape layeren az egész logó, amely akkorára nagyítható, amekkorára szeretnénk. Ezt a shape-et áthúztam illustratorba, és elküldtem egy 3D szakmunkásnak, aki meg 3D-zte. Kábé ennyi.
-
TotO'
aktív tag
Sziasztok, a segítségeteket kérném, egy apró png fájlt szeretnék át színezni [link] .. képnézegetőbe rendesen nyitja meg a képet, PS böngészője is a thumbnailnál jól mutatja (a fehér rész átlátszó lenne...) de lent (és megnyitáskor szintúgy) ilyen randa fekete a körülötte lévő rész, tehát aminek átlátszónak kéne lennie az fekete. Valakinek van valami ötlete miért, és hogyan lehetne ezt helyrehozni ?
köszönöm
-
válasz
Mr President #9652 üzenetére
-
Mr President
senior tag
Hello
Elő szeretnék hívni egy képet, de van rajta egy felirat. El lehet azt tüntetni? Tudna esetleg vki segíteni? -
BonFire
veterán
válasz
EddyRancing #9648 üzenetére
A topic legelső hozzászólásában össze vannak gyűjtve a legjobbak. Lapozz vissza az első oldalra. Ott vannak a linkek.
@Dluinet: a lyndával vigyázni kell, elsősorban nem tudjuk, boldogul-e az angollal, másrészt nagy része mézesmadzag, és fizetés nélkül nem láthatja a teljes videót.
Az már persze más kérdés, hogy máshonnan is be lehet szerezni őket.
-
válasz
EddyRancing #9648 üzenetére
-
EddyRancing
csendes tag
Köszi mindkettőtöknek!
És esetleg még valami hasznos oldalt tudnátok mutatni?Ilyen tutorialosat.A Google-ba látom van millió, de mégis melyik olyan hasznos, népszerű? Nem gond ha angol nyelvű egyáltalán.
Bonfire a blogod is nézegetem, tetszik.
-
BonFire
veterán
válasz
Dluinet #9646 üzenetére
Ha nincs rá pénzed, akkor is a tutorialokat javaslom. Az egészen könnyűektől haladva fokozatosan a nehezebbekig. Abból meg van videó bőven. De fontos, hogy a kezdőknek szólót kezdd el, abban ugyanis még mindent elmagyaráznak, aztán a haladó tutorialokban a magyarázatok nagy részét kihagyják, hiszen feltételezik, azon már túl van a tanuló.
+ még egy jó tanács! Amit eddig Corelben tanultál, azt igyekezz minél hamarabb elfelejteni, mert a Ps-ben minden teljesen megfordított logika szerint működik. Tudom, mert anno én is Corellal kezdtem.
-
válasz
EddyRancing #9645 üzenetére
Ezzel tudsz a leggyorsabban fejlődni az elején.
-
EddyRancing
csendes tag
Sziasztok
Majdnem 3 év Corel használat után úgy döntöttem ideje továbblépni. Beszereztem a Ps-t pár hónapja de még csak úgy ismerkedtem vele, annyira nem is volt rá időm, most azonban úgy néz ki lesz bőven.
Van valamilyen tanácsotok arra, hogyan lehet a legjobban fejlődni?
A Corelhoz annak idején könyvet vettem, amin át is rágtam magam rendesen, csakhát annyi minden le van írva benne, és nagyon időigényes...mondjuk sok mindent megtanultam belőle, és a tutorialok is segítettek.
Látom a Ps azért jóval összetettebb, ezért kérnék tanácsot:tutorial-okkal kezdjem, vagy könyvvel inkább itt is?Köszönöm előre is a segítséget.
-
Inv1sus
addikt
Na megpróbálom újra, hogy egyéni arcképet kaphassak. Wyl, te hogy lettél arcképgyáros?
-
BonFire
veterán
válasz
#40835072 #9640 üzenetére
Én kizárólag síkban készítettem el vektoros objektumként. Shape layer + Font. A fontot legörbéztem, majd a shape layer üres részéhez a felső pathokat hozzáadtam, míg az alsó "teli" részből kivontam. Így kész volt a vektoros logó.
A 3D-sítést már Met kolléga csinálta az általam elküldött vektoros állományból valamilyen 3D szoftver segítségével.
Már csak egy homogén háttérre kell rakni, némi árnyékot alá, és ilyen lesz.
-
Pityke78
őstag
Sziasztok!
Először is bocsi az off-ért, de sürgős segítség kellene és nem igazán találtam rá a megoldásra a neten.
Hogyan tudom PS-al kivágni egy alakot a képről? Mondjuk ha több személy van a képen és az egyiket ki szeretném vágni?
Tudnátok valami megoldást belinkelni a netről, vagy elmagyarázni?Köszi
-
BonFire
veterán
válasz
BonFire #9637 üzenetére
Végre, nagy nehezen sikerült beregisztrálni. Itt az accom.
Elég nehéz nem foglalt url nevet találni, magyar szavakkal próbálkoztam, így elfogadta a "bonfirecuccai" azonosítót. A képfeltöltés is baromi nehézkes és hátulról mellbejövős. Flash alapon működik, tele van csicsával, és marha nehezen töltődik be.
Nem tudom, leesne-e a karikagyűrű az Adobe ujjáról, ha optimalizálná az oldalát egy kicsit.
A lényeg, hogy bent vagyok, muti a topicodat, és szavazok rájuk. Meg győzködhetjük a világpolgárokat ott a továbbiakban.
-
Wyll
őstag
válasz
BonFire #9635 üzenetére
Igen, így írta, hogy "rávenni" embereket, de sztem ez úgy működik, hogy ha valaki nagyon jó tippet ír, arra úgyis szavaznak egy csomóan. Szerintem is demokratikus, meg hát üzletileg is ésszerű, főleg ha aztán tényleg megvalósítják a "legkértebb" fícsöröket.
Regel valaki? -
BonFire
veterán
Vagyis az Adobe visszajelzés oldalára kéne beposztolni, és rávenni minél több embert, hogy szavazzanak egyes pontokra? Mondjuk ez eléggé demokratikusnak tűnik. Mostanában indult, ha jól olvasom ki.
Mondjad, hogy ezek mögött egy igen kis ország olyan topikja áll, amely már majdnem 10 000 hsz-nél tart!
-
Wyll
őstag
Hmm, jó (gyors) ez a twitter, itt van ami írtam, meg amit válaszolt:
- Dear Marc! Can you help us hungarian photoshoppers how to try to get these fulfilled? will.impulzus.com/wiki/doku.php
- Some good suggestions. Adobe are definitely reading the feedback on this site: feedback.photoshop.com
So I suggest posting there and trying to get people to vote for the important ones. (The site was started recently.)Érdemes lehet megnézni, mások már biztos kértek olyat, mint mi. Pl kapásból látom a Ctrl+J -s dolgot kérve, történetesen pont Marc Edwards-tól
-
BonFire
veterán
Reméljük, respektálják az igyekezetünket. Ha csak a fele megvalósul ennek a wishlistnek, akkor már érdemes lesz CS6-ra váltani.
Érdekes módon a CS5 megjelenése óta nemigen hallok híreket, hogy valaki csodákat művelt volna a bábu hajlítással, vagy a festőecset+színkeverés párossal. A tartalomfüggő kitöltés lehet, hogy jó, de annyira azért nem volt nagy visszhangja. No, talán majd a CS6-nak.
És remélem, nem butítják tovább a GUI-t mert a mai trendektől hányok. Már-már kezdett valami kialakulni, most meg az a trend, hogy mindent lecsupaszítanak, a letisztultság jegyében. Az új Reader X is úgy néz ki, mint az az okádék Foxit reader. Köpedelem ránézni. Lassan visszatérnek a dizájnerek a Win 3.11 látványhoz.
-
BonFire
veterán
Ezeket tudom, de a rács egyedi beállításával mindig elszar az ember egy csomó időt, ha éppen szükség lenne rá.
Amit linkeltél, az egy blog, tehát ott nincs feltüntetve email, de a posztokhoz lehet kommentet küldeni (reg nélkül), és szerintem fel lehet vele azon keresztül venni a kapcsolatot. Ha vevő rá, ő fog írni neked, hiszen ő láthatja az Admin felületen az email címedet.
-
Wyll
őstag
válasz
BonFire #9629 üzenetére
Középre pozicionálni nehogy nem tudsz rács nélkül
A margó meg kifutó számoláshoz pedig mi lenne ha azt mondanám, hogy Ctrl+R (vonalzó a széleken), rajta jobb katt, mértékegység beállít, et voilà.
Azokat a fejlesztéseket szerintem már régen elkezdték...
Lehet hogy az ő példájuk alapján nekünk is ennek az ipsének kéne elküldeni? Láttok ti ímélcímet?
Vagy kinek kéne ezt küldeni? -
BonFire
veterán
Hát, már el kéne, csak meg kéne tudni az Adobe Photoshop Developer Team címét valahogy. Mert szerintem lassan már kezdik a fejlesztéseket. És ha lemaradunk...
Ami még eszembe jutott, hogy a rács automatikusan a dokumentum méreteihez állítaná magát, nem kéne számolgatni. Pl nyitok egy 600*400-as doksi, akkor a függőleges rácsok beállhatnának 60 illetve 6 pixelre, a vízszintesek meg mondjuk 40 illetve 4 pixelre (a kis számok az alvonalakat jelentik). Igaz, hogy így nem négyzetes rácsok lennének, de pontosabban lehetne pozicionálni középre is, meg margókat, kifutókat számolni.
De ezt még magyarul sem tudom röviden megfogalmazni.
-
Wyll
őstag
Sziasztok! Rég jártam itt
Pár dolog PS-sel kapcsolatban:
1. Tettem egy új sort, plusz lefordítottam, ami még nem volt lefordítva.
2. Nem akarjuk ezt végre valaki(k)nek elküldeni?!3. Sokszor felmerül kérdésként itt is a PS ill. a számítógép teljesítménye.
Egy erre vonatkozó blogbejegyzés --> ahol ezt linkelik --> -
andorra
őstag
A CS5 PS-be szerettem volna a CS4 gyorstalpaló keyboard shortcuts kys fáljt a megfelelő könyvtárba másolni, majd a default helyett beállítani, de így nem lehetséges, bizonyára az eltérő verzió miatt. Van megoldás erre, anélkül, hogy egyesével kellene beállítanom az összes parancsot?
-
BonFire
veterán
válasz
#40835072 #9623 üzenetére
Ezeket nem én csináltam: ezek létező céglogók. Mindössze arra kívántam rávilágítani, hogy milyen egyszerűen ki lehet fejezni a dolgokat. Továbbá, hogy a trapdoor nem azt jelenti, amire te gondolsz.
Nem mondom, hogy céglogót tervezz, de azt már elmondtam két nappal ezelőtt is, hogy a zenekari logó az általában névlogó, és a betűket kell csűrni-csavarni, egyedi arculatúvá tenni. Nem tudom, miért íratod le velem újra, és újra!
Ha nem fogadsz meg semmilyen tanácsot, akkor miért dobálod be ide minden nap hatszor ugyanazt? Tessék papíron vázlatot rajzolni! Húszat, százat. Majd kialakul. Vagy olyat megkérni, akinek fantáziája is van hozzá, mert ebből így nem lesz semmi.
-
válasz
BonFire #9621 üzenetére
Na ez az! Pont most akartam írni(nem Neked), hogy a Trapdoor/Trap Door kifejezésekkel tessék vigyázni, mert ezek nem olyan ajtókat jelölnek, mint amit a korábbi logók mutatnak... A trapdoor, az a falon, padlón/mennyezeten elhelyezett ajtók, amelyeken át felvihetnek a padlásra, avagy le a pincébe stb.
Ezen utóbbi logók már valóban ezt tükrözik...(Google translate meg hasonló fordítókkal tessék vigyázni, mert csúnyán mellétrafálhat az ember)
-
BonFire
veterán
válasz
#40835072 #9620 üzenetére
#9619: Ezt a kérdést nem értem. Lekicsinyíted, aztán kisebb lesz.
#9620: Minél tovább bonyolítod, annál kevésbé lesz jó. Törekedj arra, hogy a minél egyszerűbb minél többet mondjon.
Nézd meg ezt a logót! Az egész épület benne van.
Vagy ezt. Tökéletesen kifejezi, amiről szó van, pedig csak egy egyszerű szimbólum.
Már két nappal ezelőtt megmondtam, hogy szerintem az az ajtó vakvágány. A felirat futása is megtörik: lefelé irányul, mintha a kútba készülne ugrani az egész. Minek? Egy jó fontból kiinduló névlogó kellett volna mindenféle ajtó meg csicsa nélkül. Számtalan esetben egyetlen jól eltalált ív megadja, ami kell.
Az a baj, hogy igazából nincs ötleted, és megakadt a lemez egyetlen téma körül (ami rossz), és azt faragod, alakítgatod, de sosem lesz jó.
Mondtam: nézegessél rockzenekari névlogókat, rajzolj kézzel sokat, ha már skicceltél egy tetszetőset, azt beszkenneled és végiggörbézed. Ez így készül.
Nézd ezeket:
Céglogók, de egyszerűek és kifejezik a trapdoor lényegét, ami egyébként is afféle pincelejárat, és nem sima ajtó.
-
BonFire
veterán
válasz
#40835072 #9614 üzenetére
A lekerekített téglalap rádiuszát a "radius" mezőben a fenti eszköztáron lehet beállítani. Alaphelyzetben 10 pixel van megadva, de megadhatsz kisebbet vagy nagyobbat is.
#9615: Ez már kezd alakulni. Eltűntek a fölösleges keretek. Én igazából a T betű elejéig húznám csak a vízszintes, és az R betű végéig húznám csak a függőleges vonalat. Tovább nem kell variálni. Minél bonyolultabb, kicsiben annál kevésbé mutat.
Az a legjobb logó, ami a mappában "miniatűr" vagy ikonméretben is jól mutat.
-
BonFire
veterán
válasz
#40835072 #9611 üzenetére
Kezdjük ott, hogy eleve nem Paintben dolgozunk. Ha már ez itt egy Photoshop topic, akkor azzal is meg lehet csinálni, bár praktikusabb Illustratorban, mert az a vektorgrafikus rajzprogram. Bár a Ps-ben ugyanúgy lehet vektoros állományokat készíteni.
Ez a kilincs pedig három db shape layerből (alakzatréteg) áll.
• A téglalap eszközzel rajzoltam egy ajtót. Ez az első réteg.
• A lekerekített téglalap eszközzel rajzoltam egy függőleges kisebb téglalapot, immár fehérrel, kis rádiusszal.
• A lekerekített téglalap eszközzel rajzoltam egy vízszintes kilincset jóval nagyobb rádiusszal.A kilincs nincs kivágva az alatta lévő alakzatból, mindössze egy fekete körvonalat (stroke) dobtam rá a rétegstílusokból. Ennyi az egész.
A Paintet felejtsd el, hacsak nem vagy festőművész és nincs hozzá egy digitalizáló táblád.
-
BonFire
veterán
Jól van, én még mindig a tegnapi logónál tartottam valami miatt.
Itt van AI-ban és PSD-ben a szöveg, ha így megfelel. Illustratorban tovább szerkesztheted. PSD-ben is, kijelölöd, aztán legörbézed.
Amúgy is érdemes nyomda előtt legörbézni a fontokat, úgy nem tudják elb@szni.
-
BonFire
veterán
Mivel nem ingyenes font, valószínűleg csak warezolni lehetne, de a torrentekbe 2000 font is bele van csomagolva, és nem látsz bele, benne van-e, amit akarsz, vagy nincs. Rosszabb esetben.
Én ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy ha csak egy feliratra kell, egyszerűen betűnként lelopom az előnézeti képről, berakom Illustratorba és letrace-elem.
Innen letöltheted a feliratot Illustrator és PSD fájlban is.
Illustratorban természetesen még tovább szerkeszthető, hiszen vektoros. Ps-ben már nem, bár smart objectként van beillesztve, Illustrator híján nem tudod a forrásfájlt szerkeszteni. Ha csak körbe nem rajzolod szépen pennel. Az se olyan nagy baj, legalább gyakorlod annak is a használatát.
-
Met
nagyúr
Ilyen fontja nincs valakinek kölcsönbe?
-
BonFire
veterán
válasz
hólabda #9597 üzenetére
Hát, ha működik illesztő nélkül, az azt jelenti, hogy már feltelepített egyet önállóan. Az eszközkezelőben minden hardverelem tulajdonságait meg lehet nézni, azt is, hogy van-e hozzá illesztőprogram. De ha nincs, az úgyis látszik, mert sárga felkiáltójeles az eszköz. Ennek ellenére még mindig működhet kiválóan, maximum az eszköznek csak az alapfunkciói működnek, az extrák nem. Pl 30 fps helyett csak 12 a képfrissítése. Nem lehet benne fényerőt, kontrasztot és egyebeket állítani.
A minőség meg olyan, amilyen. Nekem egy Microsoft LifeCam, VGA felbontású kamerám van, és videotelefonálni tökéletes, meg Skype-ra is. 2 Mbites nethez nem feltétlenül kell HD felbontású led megvilágítású, nagy látószögű kamera. Lehet ugyan neked gyors az interneted, de ha a másik félnek (akivel videózol) lassú, annak úgyis szaggatni fog, meg minden baja lesz vele. Elmegy a hang, dadog, széthullik a kép stb. Szóval véleményem szerint a magyarországi átlag internetsebességeket alapul véve bőven elég egy VGA kamera (640*480 pixel). Arról nem beszélve, hogy az MSN sem támogatja a HD felbontást, ha az adó félnek lassú a netje. Lebutítja szépen magától. Akkor meg minek a HD?
Filmet forgatni meg nem webkamerával kell. Nem tudsz vele. Rövid a kábel, nincs rajta zoom, gyakorlatilag semmit nem lehet rajta beállítani. Videó forgatásra videó recordert kell venni. Hálózati csevegésre meg webkamerát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest