- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Az idei év nagy kérdése: bele lehet férni 8 GB VRAM-ba?
- Hobby elektronika
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- VR topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nikon DSLR topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
janeszgol
félisten
A cégnél, ahol dolgozom 13 db 4090 lett véve, de van 4080 is, meg 3080. Egy sem égett le. Pedig be lettek szerelve a régi gépekbe, aztán a vga-k az új gépekbe.
A gyári kábel van használatban. Én szereltem a többségét. Egy sem égett le. -
Sinesol
veterán
válasz
Dragonovich
üzenetére
El tudja látni stabilan, kb 0.0001%-ban hibásodnak meg és még lehet sokat is mondtam. Csak a clickbait média hajtja a dolgot pár tucat user error miatt (szinte mindig 3rd party shit tápcsatik olvadtak el), miközben százezernyi/millionyi kártya hibátlanul működik.
Egyébként nálam tvaly olvadt meg egy 8 pines csati, akkor most melyik lapot hivjam fel, hogy kiverjük a balhét a leégő 8 pin miatt?

-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Lord Amper
üzenetére
Én inkább úgy vagyok ezzel, hogy a vga-n legyen terhelés elosztás a pinek közt, mert nekem az nem segítség, hogy a szarul megtervezett vga miatt a táp kapcsolgat, aztán boldogan használd így a gépet.
-
laed
aktív tag
válasz
Dragonovich
üzenetére
Az is a baj, hogy ezek kínai minőségben vannak legyártva.
A múltkor 1 egyszerű molex-xel gyűlt meg a bajom, pedig az aztán ősrégi szabvány. -
Dragonovich
csendes tag
Lehetséges, hogy olyan irányba kellene fejleszteni ami a nyers fizika egyszerű törvényeit is figyelembe veszi.
Lehet itt csicsás kicsi táp csatlakozót implementalni egy kártyára. De ha az nem képes stabilan ellátni a tervezett funkciót akkor érdemes lenne az egészet újra gondolni, és ami folyamatosan xar, azt elengedni
-
Sinesol
veterán
válasz
Lord Amper
üzenetére
Meglepö, hogy még mindig fujják ezt a buborekot, sz.rul megy vajon a Cooler Master tapreszlege, hogy ilyen szalmaszalakba kapaszkodnak?
-
Szerintem sok tápban csak ágaként van áramfigyelés, még szerintem a a 12V-os PCIE ágak sincsenek külön figyelve. Itt meg nem hogy a csatinkénti figyelés nem elegendő, hanem lábanként kéne. Mert az a gond ugye hogy kevesebb éren folyik adott áramerősség, ha néhány pin nem kontaktol. De maga a kontakthiba is melegedést okoz.
Ha van mondjuk 2db ilyen ág, akkor 2 x 6 azaz 12db multimétert kvázi, kellene kiépíteni az áramkörben. Ami rohadtul drágítaná a tápokat, csak azért mert valami idióta kitalálta hogy kisebb átmérőjű pinen vékonyabb vezetékeken egy mechanikailag is kisebb gyengébb csatin toljunk át jóval nagyobb teljesítményt.
Csak emlékeztetnék hogy a 6 pines csati 75w a 8 pines 150 w-ra van validálva. Ez a 12 pines meg 600... az egy dolog hogy 4db 8 pines csatiban ugyan annyi érpár visz át teljesítményt mint ebben a 12v2x6-ban.
Szerk: javítottam a dolgokat mert rájöttem közben hogy a 6pinesnél csak 2 a 8 pinesnél meg 3 lábpáron megy táp. A többi sense.
Nem felokosítani kell a tápokat emiatt hanem oda száműzni ezt a csatit ahová való, a számtech világ pöcegödrébe az Itanium mellé.
Amúgy mára minden táp jöhetne USB csatlakozóval. Lehetne vennük pl condition monitoring.
-
válasz
Lord Amper
üzenetére
Túl egyszerű lenne. Még az ilyen atomdrága tápegységekbe is bele van szerelve a folyamatos feszültségfigyelés és nem képesek szoftveresen megoldani, hogy a paraszt figyelni tudja, hogy a 2x6 pinen éppen mi a helyzet. Mindent lehetne, csak nem akarják. Azt nem hiszem el, hogy azért nem, mert nem lenne rá kereslet, mert aki csak Nvidia kártyában gondolkodik (ők többen vannak, mint kereslet), az biztosan megvenné.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én hülye meg azt hittem mikor elkezdtem olvasni, hogy megcsinálták végre, hogy a táp pinenként figyeli a felvett áramot és korlátoz és vagy letilt ha megszalad valamelyik éren.
-
D.Va
őstag
Úgy látom sokaknak nem jött le a lényeg: Nem kell egyfolytában látni, nézegetni, hanem mikor összeszereled a gépet, akkor kell gondolom egy több órás gaming, vagy terheléses teszt ideéig nézni, és ha ott nem jelentkezik a hiba, akkor minden ok, és utána nem kell állandóan nézegetni.
-
Kosh Naranek
tag
Nekem még mindíg az Asrock Phantom Gaming széria megoldása a nyerő, ott a kábelbe épített hőszenzor valóban kikapcsolja a tápot, ha a tápcsatlakozónál túl magas hőmérsékletet mér.
-
Beleraktak egy filléres alkatrészt, aztán ezért majd valami vastag felárat fognak kérni.
-
villamos
őstag
Esetleg egy olvadóbiztosítékot beiktatni a megfelelő helyre?

-
Nem is tudtam, hogy a cooler master-nél dolgoznak politikusok!

...Semmilyen más forgatókönyv nem jut eszembe, hogy egy ekkora baromság hogy juthatott el az ötlettől egészen addig, hogy még büszkék is rá.
-
laed
aktív tag
A Cooler Master nem árulta el, hogy mennyibe kerül majd a GPU Shield adapter, de valószínűleg olcsóbb lesz egy lakatfogós multiméternél.
Ezt jól megmondta. Multiméter van a párezertől a százezres típusokig.
De olyan is van, amelyik már milliós kategória.
De legalább tudjuk így az árát...
--
De jobban belegondolva, csak azt mondta, hogy "valószínűleg".
Tehát nem biztos. Többe lesz a védelem, mint a kártya.
-
nihill
őstag
Azt még tegyük hozzá hogy sosem a kábellel volt gond eddig sem, hanem hogy az NV kispórolta a kártyákból az egyenetlen terhelést figyelő részt ami eddig benne volt.
Eddig is lehetett xarul bedugni kábelt, a régieket is, csak ott a kártya észrevette.
Sajnos az 5090 árába ez már nem fért bele nekik. -
ralfee106
tag
Ilyenkor ki kell húzni mindent, majd újra bekötni, és ezt a műveletet addig érdemes folytatni, amíg huzamosabb terhelés során nem világít állandóan a zöld lámpa.
Tehát ha terhelés során nem világít állandóan a zöld lámpa az a jó? Nálam a zöld lámpa vagy csak villog, vagy a piros világít folyamatosan szóval megnyugodhatok nem?

4db rtx pro 6000-et hajtok, és örülök hogy nyugodt lehetek, szeretem biztonságban tudni a karikat!!!

-
JohnyX
tag
A 12V-2x6 nem egy egy konkrét személy szabadalma, hanem egy ipari csatlakozó- és tápcsatlakozó-szabvány/frissítés a számítógépekben használt GPU tápcsatlakozók körében.
📌 Mi az 12V-2x6?
A 12V-2x6 egy 16 tűs 12 V-os PCIe tápcsatlakozó specifikáció (új vagy továbbfejlesztett verzió), amelyet a korábbi 12VHPWR csatlakozó helyett vezettek be, elsősorban nagy teljesítményű videokártyák (GPU-k) és tápegységek közötti biztonságosabb, nagyobb áramú tápellátás biztosítására.📌 Ki „alkotta meg” ezt a szabványt?
➡️ A PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) nevű iparági szervezet dolgozta ki és vezette be a specifikációt, mint részt a PCIe (PCI Express) szabvány frissítéseként (PCIe Base 6.0 és ATX szabványokhoz kapcsolódó CEM/ECN frissítések).
A PCI-SIG egy nonprofit ipari szervezet, amely a PCI Express és kapcsolódó technológiák szabványosításáért felel.
Az olyan gyártók (pl. Nvidia) és más tagok együtt dolgoznak ezen a szabványon, de a szabványosítás jogi „szabadalma” vagy szellemi tulajdona a PCI-SIG-hez és a szabvány szerzőihez kötődik. -
energy4ever
addikt
Ezzel az adapterrel, innentol nem a vga tapcsatlakozoja fog elegni, hanem az adapere!?
-
YLi
tag
Erről a "jól sikerült" csatiról az jut az eszembe, hogy nem olyan rég olvastam egy cikket az USB csati fejlesztőjétől. Talán évforduló volt és annak kapcsán nyilatkozott. Ott volt az asztalon a megfordítható változat az USB-A-ból, de a fillérbaxxás fontosabb volt. Így szív az egész világ.
Mintha csak Mo. lenne.
-
válasz
CptAdamica
üzenetére
Mit kellene újra tervezni? Semmit. Ez: kuka. Vannak ipari csatlakozók (ne a bumszli 3 fázisúra gondoljatok, pici cukik is vannak...), amik bizonyítottak (YT videón a halálba kergetik őket, jóval a gyári értékek felett...). Ne tervezzenek semmit, használjanak bevált, működő csatlakozókat. Ezeknél nagyobb amperek cikáznak drónokban, e-bike-ban, stb...
Ez a ledes dolog aranyos, ahogy írták is többen: értelmetlen, ha nem nyitott frame házban van az asztalon. De miért nem raktak mellé egy 500 Ft-os MCU-t, ami belső USB-re csatlakozik és jelez a gépnek, leállítja ha baj van?
-
Igazi nesze semmi fogd meg jól! Csak add a lóvét a többi meg le van sz@rva. Ez a nyűglődés a tápcsatlakozóval egy vicc. Az NV kitalált valamit és nem akarja elismerni, hogy ez hibás tervezés. De az is röhely, hogy a tápgyártóknak is ilyen sufnituning megoldás jut eszükbe, legalább sípolna,zenélne vagy valami, de a leglobb lenne a lekapcsolás, mert a user utána úgyis megnézni mi van, és akkor már a LED villoghatna a gpushield logo mellett, hogy sz@r a csatlakozás. De ez akkor is kész kabaré.
-
JulianSinulf
őstag
Mindenki próbál megoldást találni, csak épp a problémát generálók nem.
Ez olyan, mint halottnak a csók.
A minimum, amit elvártam volna, hogy legalább ezeken a csatlakozókon korlátozzák a pin-enkénti áramot. Feltéve, ha ilyenkor nem akar a pcie foglalaton keresztül többet felvenni, mint lehetne. Bár tudtommal ott van korlát. Annyira nem mélyedtem bele, hogy ezzel most pontosan tisztában legyek.Emellett semmit nem véd. Ettől még nyugodtan leéghet a csatlakozó. A minimum egy USB összeköttetés lett volna a táp és gép között, hogy szoftveresen legalább szólni tudjon.
Akinek védelem kell, az nézzen be a thermal grizzly-hez. Romanék megcsinálták a frankó mérőt, ami képes akár a gépet is leállítani.
A végleges megoldás ennek a csatlakozónak a kukázása lenne. Vagy téjenek vissza a régihez vagy váltsanak egy erősebb, stabilabb kialakításra. Amíg ez lesz, addig gond is lesz.
-
frosty001
csendes tag
Minimum kéne mellé egy program, ami azonnal pirosan villogtatná a képet a monitoron, sípoltatna valami hangot, esetleg azonnal lekapcsolná a gépet is. Így ennek semmi értelme, mert úgy sem látod a tápegységet szinte soha és sehogy sem.
-
CYBERIA
őstag
válasz
CptAdamica
üzenetére
Mindig úgy sem szerelsz gépet. Gondolom hogy ha egyszer összerakod, akkor belefér utána még annyi, hogy amíg fut valami stressz teszt, addig ránézel néha hogy történik-e valami. Ha addig jó, utána már kisebb a valószínűsége hogy mégis elfüstöljön. Pozitív hozzáállás kérdése hogy mennyire hasznos ez a megoldás.
-
CptAdamica
veterán
Ez tök jó megoldás, mert amúgy mindig rálátok a gép belsejében lévő tápegységre, amit még egy asztal is eltakar.
-
JohnyX
tag
Tápegység elhelyezkedés= Alsó ATX. A "normális méretű" házak ilyenek. Ebben ki és hogyan látja a LED-et. A kábelnak/csatlakozónak gondolom használ a minél többszőri ki/be húzás.
-
MLaca
őstag
mennyivel elegánsabb megoldás lenne egyszerűen kukázni ezt a tápcsatlakozót és valami életképes, bolondbiztos verziót implementálni végre? az ember nem vesz másfél milláért egy vga-t, hogy aztán azt nézze, ahogy az leég.
-
mrzed
senior tag
Az Asusnak is valami hasonló agyas megoldása van a vga-i tápcsatlakozójánál.. piros led világít, ha nincs, vagy nem jól van bedugva a tápkábel. Tök jól látszik az asztal alatt zárt, hangszigetelt házban.
A lakatfogós megoldás sem túl szerencsés, hiszen ha úgy elvannak vezetve a kábelek, ahogy azt szeretnénk, akkor nem tudod egyesével átfogni a kábelköteg vezetékeit. Ha meg meg kell, hogy mozgasd a méréshez, akkor benne van a pakliban, hogy visszaigazgatásnál elmozdítjuk a csatlakozót. -
Az milyen lehet, amikor valamit nem ténylegesen oldanak meg?
-
egy komplett rendszer arra, hogy megakadályozza a 12V-2x6 típusú tápkonnektorokat használó VGA-k leégését
...ami amúgy egyáltalán nem akadályozza meg a 12V-2x6 típusú tápkonnektorokat használó VGA-k leégését.
Kiválóan megírt cikk. -
atus72
őstag
Eskü nem értem (vagy igen?), tehát egy ledet kell figyelnem hogy túlterhelt az egyik VGA ág? Semmi hangjelzés?

MSI megoldása:
"MSI introduces GPU Safeguard tech on its latest PSUs to fend off RTX 5090 meltdowns — warns users with pop-up and buzzer when abnormal current is detected on the 12V-2x6 connector" -
Motyi
senior tag
Ennél haszontalanabb Temu-s megoldást nem is készíthettek volna. A legtöbb gépben nem is látszik a tápegység, ha igen, akkor sem azt figyeli az ember (a kismillió RGB fényorgia mellett). Ha már nem kapcsolja le a gépet legalább sípolhatna... Ez így haszontalan...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Metal topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Az idei év nagy kérdése: bele lehet férni 8 GB VRAM-ba?
- sziku69: Szólánc.
- Indul a ChatGPT Health
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby elektronika
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Apple Watch Series 11 46mm Jet Black BONTATLAN
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i7-8550U I 16GB I 512SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 200db SZETT! REFURBISHED - DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest