- E-book olvasók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fooler89 #14338 üzenetére
Én KDE-n vagyok egy HD5670-el, eddig semmi grafikai problémát nem tapasztaltam vele, persze egy monitoron vagyok. Filmek mennek, pár játékot is toltam, még a komolyabbak is mennek, pl. Serious Sam Wine-val. A nyílt drivert sosem használtam, mert nincs benne scaling opció.
Nekem majd a Llano utódja lesz aktuális, ősszel mire kijönnek és jó árba kerülnek, az egész gépet cserélem APU-ra. Kb, azonos sebesség harmadannyi áramfelvétellel...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, mert nem x86 architektúrás proci van benne.
Amúgy ha x86-os (32bit) proci mellett akarsz sok ramot kezelni, arra is van mód, PAE-s kernelt kell felrakni, 4G fölé tudsz így menni a ram kezelésben. Mintha Debiannál már alapból ez lenne x86-os telepítőnél, vagy legalább is egy frissítés után ilyen kernelt rak alapból. Van más előnye is, de az most nem lényeg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #14233 üzenetére
Nem tudom hova tenni a dolgot, mindig ugyanazt az üzit kaptam, de teljesen random időpontban, mindegy volt, hogy USB-ről megy a telepítés, vagy lemezről, sőt, utoljára felment a rendszer, és az első elindulás befejeztekor kaptam...
Most a ramnál bár nem volt semmi elállítva, visszaraktam by spd-re, meg a 1T command módot visszaraktam 2T-re, egyenlőre nem volt azóta hiba. Viszont 1T állásban meg a memtest nem mutatott hibát, persze ez nem jelenti azt, hogy nem volt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Állandóan ez [link] történik telepítés alatt, holott korábban ugyanez a lemez ugyanebben a gépben ment. Szerintetek mi lehet a gond? Mindig ugyanez a szöveg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #14208 üzenetére
Értem. Az új vinyó kisebb, szal max partíciókat tudok átvinni.
Nem igazán értem a probléma okát. A HDSentinel szerint 8000 valamennyi adatkapcsolati hiba volt, de a hátralévő élettartam még 273 nap, meg nem is riogat a program.
A probléma annyi, hogy bejön a grub, indítom a Linuxot, és vagy elindul hiba nélkül, vagy a legváltozatosabb szövegekből tol ki több oldalnyit, még mielőtt túl jutna a karakteres részen, és megáll a tudomány, de minden esetben teljesen más a szöveg. Aztán mikor elindul, akkor meg semmi probléma nincs, fsck semmi hibát nem talál.Ebből gondolom, hogy talán kezd haldokolni a vinyó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Köszönöm a válaszokat. Az UUID-ket kézzel átírni nem kell?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehet, hogy szükségem lesz kicserélni egy HDD-t egyik gépben (valszeg kezdődő vinyóhalál van), amiben Windows7 és Linux van egymás mellett, grub-al. Erre milyen megoldás van?
Gondoltam egy olyat, hogy Live lemezről bootolok, felcsatolom mindkét vinyót, DD-vel átviszek minden adatot, aztán kicserélem az fstabban az UUID-ket az új vinyóéra.
Ez így működhet? A grub és a Win betöltőjével mi történik, ezeket hogyan kell / lehet átvinni?Vagy használjak valami ghost jellegű progit? Igazából a Win7-et nem szeretném elveszteni, mert azt sokáig tart újrarakni...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szilardsebok #14149 üzenetére
A Wheezy nincs kész. Jelenlegi stabil Squeeze és Debian backportsos friss kernel inkább párosa inkább. 3.2-es kernelnél tartanak a backportsnál, az majdnem a legújabb.
Viszont akár fordíthatsz magadnak kernelt is a jelenlegi disztródhoz. Én is csináltam, nem olyan nehéz, mint amilyennek hangzik, ha elolvasol 1-2 leírást róla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Nautilusos megoldást csináltam, a célgép felhasználónevével. Mindegy, most valahogy nem vagyok a toppon további kísérletezgetéshez, örülök, hogy az smb4k működik.
Otthon majd megpróbálom, ott legalább nem kell átkábelezni, meg két egyforma Linux van.ssh-t nem próbáltam még így soha. Most smb4k-val itt P4 celeron -> CoreDuo 2Ghz között 100Mb-s lannal a mappa másolás (11,6Gb - 156512 fájl, felfoghatatlan mennyiség) nagyobb állományoknál 10MiB/s-re ugrik fel ami elég jó, proci terhelés 50-70% körül. Közben a celeron terheltsége 20% alatt mozog. Itt a coreduon megy az smb4k.
3 óra 30 perc volt a másolás. Vesémet egy 16G-s pendriveért.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #14129 üzenetére
Csak azt, hogy nem olvastam el. Átsiklottam felette.
lapa nautilusos megoldását próbáltam, de akkor premission deniedot kaptam, így itt megakadtam.
scp parancsot kiadva meg jöttek a számomra kevésbé barátságos dolgok a terminálban, mint rsyncnél.Igazából kár, hogy nincs erre egy a sambánál egyszerűbben használható gui-s eszköz a népszerűbb disztrókra, a kevésbé hozzáértők számára. Egy egyszerű, drag and drop valami kellene. Aztán lehet, hogy van, csak nem tudok róla.
lapa: thx
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Köszönöm a tippeket. Igazából scp-t nem értem, az rsync még bonyolultabb, de végül a KDE-s Samba frontend, az Smb4k megoldotta, felcsatolta a hálózatos meghajtókat és tudtam másolni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy Debian Squeeze és egy Arch alapú Chakra között hogyan kellene fájlokat átvinnem, közvetlen össze vannak kötve, kézi IP-s megoldással, látják egymást a gépek.
Chakra és androidos teló között már meg tudtam oldani sambával, de itt nem jutok semmire. Nem egyforma a két samba verzió,mindkét gépen van samba szerver, azonos munkacsoportban.
Share hozzáférés van mindkét szerveren, de egyfolytában jelszót és felhasználónevet kér a munkacsoportba belépéshez, a default nobody-t meg nem fogadja el.Nincs valami egyszerű, GUI-s módja file átvitelnek, ami disztró független és nem a samba?
Pl. ott van a "személyes filemegosztás" Debianban, de oda meg a másik gépről nem lehet belépni, mert hogy gépnév nem található...
8 gigás fájlt kellene átvinnem egyben. Internet alapú megoldások most kiesnek az itteni adsl miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sweet Lou 6 #13960 üzenetére
Nincs ssd-m, csak érdekel a dolog. A nobarrier opcióval vigyáznék, azt csak ott adnám ki, ahol szünetmentes áramforrása van a gépnek, mert az nélkül egy áramkimaradáskor kínos problémák jöhetnek elő.
A tune2fs itt mit csinál?
Am. ha csak úgy simán egy modern, SSD támogatásos kerneles Linuxot felrak valaki SSD-re, attól még a rendszer semmi SSD tweak-et nem kapcsol be magától?
cashback: melyik asztalkörnyezetet használod és melyik disztrót?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mai kerneleknél már van trim támogatás az SSD-k számára. Ilyen kernelnél szükség van az fstab fájlban az opciókhoz hozzáadni a "discard" opciót, vagy esetleg megy magától?
Valamint rc.d-t használó Linuxoknál van egy ilyen az RC.CONF fájlban, hogy NETWORK_PRESIST, értéke lehet yes / no, a leírás szerint életben tartja a hálózati kapcsolatot, valamint csak akkor van rá szükség, ha NFS megosztás van a gépen. Ez a két dolog hogy jön össze?
Valami vacakol nálam, a wifi szereti eldobni a kapcsolatot, aztán baromi nehezen kapcsolódik újra, valamint ha hosszabb időre magára hagyom a gépet, a wifi akkor is bont... Segítene ez nekem? -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pont most írta ViZion nem rég egy kvázi bemutató cikket a témában: [link] és annak a folytatását [link]
1 - Ilyesmivel Ubuntunál találkoztam, más Linuxoknál nem kellett letölteni semmit. De ha jól rémlik, Ubuntunál is csak egy frissítés volt.
2 - a gépeden bármelyik Linux disztró gyors lesz. 384Mb ram és ez alatt szokott felmerülni az igény kisebb rendszerigényű, pl. LXDE vagy XFCE felületet használó Linuxra.
3 - ez azért már necces. Fejből nem tudok erre mit mondani, a GUI-s Linuxok szerintem nem nagyon állnak meg 4G alatt. Igaz sokkal többet sem esznek.
4 - csomagkezelője minden disztrónak van, felteszed belőle azt, ami kell. Alapból ált. van böngésző, film néző, Libre Office, ilyesmik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
és kovaax
A powernowd csak a szorzókkal variál itt Arch alapokon, a legnagyobb és legkisebb között ugrál. A cpufreq-utils is elvileg csak ennyit csinál, csak más logika (govenorok) szerint. A leírás azt mondja, hogy a powernowd a felxiblisebb megoldás, mert meg lehet adni, milyen terheltségek mellett ugráljon.
A powernowd hatása igen kellemes, jóval kevésbé teker a laptop ventije. Azt nem tudtam kideríteni, hogy mi történik a feszültségekkel, az lm_szenzor cuccot kipróbáltam, kiolvas sok mindent, de a feszültségeket nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Harcoltam kicsit a cpufrequtils cuccal, de nem jutottam vele semmire. Igazából per pill azt sem tudnám megnézni, hogy ha menne, működne-e, mert csak proci terheltség nézésére alkalmas eszközt találtam. Sebesség nézésére nem.
Feszültségekről nem is beszélve.
Kellene valami Aida64 féleség Linuxra. Valamelyik disztrón volt egy telepíthető eszköz erre a célra, talán Ubuntun láttam, az minden HW-t részletesen kiírt Gnome alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Olyasmire tudtok valami egyszerű megoldást, hogy a CoreDuo-s laptopomon visszavegye a proci feszültségét a rendszer? XP-n egy progival ezt simán megcsináltam, szóval tudom a stabil feszültség értékeket.
Azt gondolom az órajel visszavétel terheletlen állapotban alapból is megy a mai Linuxokon. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezek nélkül guest userként már be tudtam menni, ha a security = share opció van a globalban. Viszont ez így nem valami nyerő megoldás.
A security = user opció mellett kellene kérni a jelszavat felhasználónévhez, de arra nem jöttem még rá, hogy itt a felhasználóm jelszava kell, vagy egy külön fájlban definiált felhasználónév - jelszó páros...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Passz, kipróbáltam ezeket, meg még pár beállítást, de semmi hatás...
Most kap egy friss, 32 bites telepítést a gép, aztán megpróbálom újra.
Btw, milyen program az, aminél a csomagkezelős telepítés után először át kell írni a config fájl nevét, hogy egyáltalán el tudjon indulni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltam egy Samba megosztást a gépen, követve az itt leírtakat: [link] Igaz nem debian alapon, de mennek a dolgok. Viszont andoridos CifsManager progival sehogy nem tudok kapcsolódni, mindig Premission Denied van.
Abban sem vagyok biztos, hogy mi a pontos elérés címe. Belső hálón akarom a szomszéd gépet elérni, 192.168.1.100/Guest Share elvileg, de így sem jó.
Próbáltam a KDE-ben Dolphinból is, de az ottani "beépült" Samba modul nem igazán működik. Amit ott beállítok, az nem igazán módosul.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Babetta-X #13792 üzenetére
Ez érdekes, 1GHz-es P3-am XP-vel nem igen tudta szaggatás nélkül vinni a 360P-s videókat se. Mondjuk ez kicsit régebben volt, lehet valamit csiszoltak azóta a flash HW igényén.
Ahogy tapasztaltam, jelenleg egy 2GHz körüli P4 kell a 480P-hez, celeronból még inkább 2.6 feletti, ezeken szaggatva meg lehet nézni 720P-t is Linuxon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A böngészőn keresztül hogy kapna valami root jogokat? Erre nem figyel oda a rendszer?
Ezek a csomagok a felhasználó mappájában kerülnek telepítésre a /home/felhasználó/.cinstall mappa alatt, nem ott, ahová mondjuk a csomagkezelő telepít root jogokkal, felteszem ez miatt a home-ból nem jutna ki semmi root jogokkal.
Nem értek hozzá, de gondolom ez nem az a helyzet, mint mikor egy rendszergazdai fiókos XP-n veszik át a böngésző fölött az irányítást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Legrosszabb esetben valaki letörli a böngészőmet. Itthon ez a veszély nem fenyeget, ha cégnél használnám, akkor meg nem hagynám, hogy valaki csak úgy használja a gépet, mert akkor alapból kileshetné jelszavakat a böngészőből, stb.
Szóval ha csak én tudom használni a gépet, akkor nem nagyon látom okát ennél a pár proginál root jelszót kérni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, pedig pont ugyanúgy megy, mint minden más Linuxnak. Kell egy "/" fájlrendszer neki, ezt csináld meg EXT-4 -re, gondolom alapból is be lesz jelőlve a formázás, meg adj meg egy partíciót swapnak, aminek swap a fájlrendszere, ott nem kell formázni, meg semmit se csinálni vele.
aag: Igazából nem tudom, egy "desktop" Linuxnál miért kell root pl. a Firefox frissítéséhez. Am. olyat is tud, hogy felrakod a böngészőt és rögtön rak flashplayert is, kérdés nélkül, mindezt GUI-n, nem kell turkálni a csomagkezelőben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Újabb, KDE-s, kényelmes és a 10.04-nek jövő ilyenkor lejár a supportja, aztán valszeg kapsz egy unity-s 12.04-et, nekem biztos nem kellene.
Chakrába raktak egy bundle installert, ami a fakeroottal lehetővé teszi alapvető felhasználói progik telepítését és frissítését root jogok nélkül. Pl. böngésző, gimp, pidgin, stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan kellene belehallgatni a /dev/ttyUSB0-n beérkező uart kommunikációba?
stty ... parancsal létrejön a kapcsolat, innentől az usb-uart modulomon a tx led villog, jelzi h. küld csomagokat.
Ha kiadok egy ilyen parancsot, mint pl.:
od -x /dev/ttyUSB0, akkor megáll a csomagok küldése, és a terminálban semmi nem lesz a kimeneten. Ezt ellenőriztem Chakrán és Ubuntun is, mindkettőn ez a helyzet.Csakrán kipróbáltam a jpnevulatort is, [link], de ott is az a helyzet, ahogy a program elkezd figyelni, a modulom nem küld több csomagot. Ha kíhúzom, majd visszadugom, akkor már küldözget, de a progi kimenetén akkor sincs semmi.
Egyébként ilyen progit a terminálban hogyan lehet leállítani az nélkül, hogy bezárnám az egész terminált?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anakin007 #13507 üzenetére
Ugyanolyan T60-unk van, 14 col, ujjlenyomat olvasó, 1024*768-as kijelző, GMA945 VGA-val, mint neked. (1951-CTO néven létezik enyém, meg azt hiszem, T60P a teljes típusa)
Van egy csapat, akik írják a GMA cuccok Linux drivereit, de ez fejből nem ugrik be, ott lehetett több féle képességű driver közül lefordítani a neked kellőt, de nagyon sok munka.
Mi az a laptop mode? Meg IBM kernel modulok? Nem kerültek elő ilyesmik még semmilyen Linuxon, pedig Mint, Ubuntu, Debian és Chakra is járt a gépen. Semmilyen hosszú boot problémát nem tapasztaltam egyiken sem.
Használtam Firefoxot 384Mb rammal ellátott P3-as gépen Ubuntu alatt, lehet vele netezni, egyáltalán nem szörnyű. A Chrome nekem fapados.
lapa: pendriveról fut az Ubuntu nálam egy scope progi miatt kell, de amit írsz, az mire van? Minden megy vele gond nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anakin007 #13495 üzenetére
Pont ilyen laptopot hajtok én is Linux alatt. Milyen vga driver problémákat találtál? Én pl. Minecraftozni szoktam, az pont annyi fps-t csinál Linuxon (Debianon és Chakrán is megnéztem), mint ugyanezen a gépen XP-n.
Egyéb problémákkal nem találkoztam. Am. egy időben még külön VGA drivert is fordítottam, csak kegyetlen sok csomag telepítését igényelte és igazából nem lett tőle gyorsabb a játék, egyszerűen a videokártyának csúfolt gma valami elérte maximumát....
Most Chakra Projectet használok a laposon, ott van egy bundle telepítő a csomagkezelő mellett, onnan ha felrakod a Firefoxot, egyből teszi a flashplayert is. (nem is szerepel külön a csomagkezelőben a Firefox)
Filmezésre meg felraktam egy VLC-t, az egyben nálam a DVB-T tuner szerepét is betölti, simán visz mindent probléma nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #13473 üzenetére
Hmm, ebben biztos voltam, hogy te fogod ezt leírni. Lehet lottóznom kellene.
Minden tisztelettel, de az ilyen típusú hozzászólások, meg pl. az ilyenek: "a Linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait" stílusú kijelentések nem igen segítik elő, hogy eljöjjön a "Linux desktop" éve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #13460 üzenetére
Na csak annyi kellett, hogy a /usr/local/bin-ben kellett make -et csinálni a proginak.
Aztán megcsináltam az ftd2xx, libftd, UrJtag progikat is, így végre lefut a progi. Persze nekem nem nesys2 cuccom van, hanem basys2, így nem látja, én meg azt nem, hogyan lehetne átírni.
Van még lehetőség a WINE-s Adept (ez gyári cucc a basys2-höz) futtatására, az feltelepül és el is indul, de nem látja az USB eszközt. Ahogy itt olvasom, nem is igen van felkészítve a WINE usb eszközök kezelésére. [link]
lsusb szerint: Bus 004 Device 002: ID 1443:0007 Digilent CoolRunner-II CPLD Starter Kit
Van valami tippetek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #13454 üzenetére
Igen, az impact az egy része a Xilinx ISE-nek, és azt is tudom, hol van az indító fájl-ja.
export PATH=/win/d/Xilinix/ISE_DS/ISE/bin/lin/
Ezt most megcsináltam, túljutott ezen a részen. Viszont ez csak egyszeri beállítás, ha jól értem. Lehetne ezt valahogy állandóra megcsinálni úgy, hogy másnak ne zavarjon be?
Valamint még annyi a gondom, hogy csak simán az fxload futtatható állományát nem találja. Én sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #13452 üzenetére
Hopp, na ezt elfelejtettem megcsinálni, így már látja.
Viszont persze nem találja a telepített Xilinx fejlesztőkörnyezetet, gondolom valami környezeti változót kereshet itt:
sub find_xilinx {
my $ise = `which impact`;
$ise = qx(cd `dirname $ise`; /bin/pwd);
chomp $ise;
die "Cannot find Xilinx ISE installation directory.\n"
if $ise !~ /ISE\/bin\/lin$/;
$ise =~ s/\/bin\/lin$//;
die "Cannot understand Xilinx ISE installation tree.\n"
if !-d "$ise/spartan3e/data" or !-f "$ise/xcf/data/xcf04s.bsd";
$XILINX = $ise;
vlog("Located Xilinx ISE installation in $XILINX.\n");
}Csak nem igazán tudom, hogy mit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szeretnék FPGA-t programozni, de a .bit fájl USB-n letöltése kb. mint a szemműtét a végbélen át esete...
Van itt egy script, ami elvileg megcsinálja:
./nexys2prog topmodul.bit
which: no fxload in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/root/.cinstall/launchers/:/opt/java/jre/bin:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl)
Cannot find fxload executable.
Try: "apt-get install fxload" ?Keresi az fxload progit.
Ez most Chakra Project, és nincs rajta alapból fxload csomag a csomagkezelőben. Letöltöttem az fxload forrását [link], de azzal sem jutok semmire ezen kívül:$ make
cc -c -O -Wall ezusb.c -o ezusb.o
cc -c -O -Wall main.c -o main.o
cc -o fxload ezusb.o main.oSzóval van valami ötletetek, hogyan tudnám ezeket működésre bírni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ki kellene próbálnom egy Samsung, TV tetejére szerelhető USB-s kütyüt, amiben van kamera, mikrofon, hangszóró, stb. Ilyen konverencia hívások, stb. dologra jó elvileg, és az új, modern TV-k be kell bedugni.
Samsung TV camera CY-STC1100
Gépre dugva lsusb-nél látszik a felsorolásban, ilyenkor hogyan lehetne megtudni, hogy csinál-e valamit? Skype nem látja, mint videó eszközt, de ez nem lep meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Greenebola #12863 üzenetére
A DSL nem hallt meg 2008-ban?
Amúgy általánosságban ha először a Windowst rakod, aztán a Linuxot, akkor rendben lesz a boot menü, mert a Linux tudja kezelni a Windowsos dolgokat, de fordítva nem megy a dolog.
Gyorsaság miatt EXT2-t szokták javasolni ha jól tudom, mert az nem naplóz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12773 üzenetére
"Valahogy úgy érzem azt hiszed én a debianra akarlak visszakényszeríteni."
Hihetetlen, hogy vannak még emberek akik nem tudják, hogy debiant kell használni
Miből gondolnék ilyet?
Nah de lényeg, van még Debian a lakásban, oda feltettem a Squeeze-s deb csomagot. Működik, de nem tudja megnyitni a /dev/dsp eszközt, mikor kiválasztom forrásnak a hangkártyát. (audigy1 van a gépben, nem is valami modern cucc)
A laptopon nem próbálkoztam, valszeg ott is ment volna így, de mivel heteken át nem javult meg a rendszer és nem is kaptam semmi tippet, hogy mitől lehet perces delay a programok megnyílására ami még terminálban is jelentkezett, töröltem.
Aztán feltettem pendrivera egy Live Ubuntu 10.04 lts-t, ott egyből tudtam telepíteni a szkópot, viszont nem vagyok vele elégedett, mert nem tudja megtalálni a jelet a bemeneten, gondok vannak a triggereléssel.Az utolsó ok, ami miatt nem erőlködtem, az az, hogy bár a Xilinx ISE minden verziója gyárilag támogatott Linuxra is, viszont a programot az eszközre letöltéshez kellő USB drivert valamikor a 2.16-os kernel idején csinálták és semmi mai Linuxon nem települ.
Van ugyan alternatív, frissített usb driver, de az meg nem látja az én Digilentes starter kártyámat, a Xilinx saját cuccaihoz készítették.
Ehhez a Digilent cég ugyan csinált külön letöltő progit Adept néven mind Windowsra, mind Linuxra, de a Linuxosnál csak egy telepítési leírás van, használati nulla, majd lehet írok a cégnek ez ügyben, mert más is leakad itt, hogy felrakta, de csak ennyi.*szerk: a 64 bites binárisoddal nem tudok mit csinálni, ahová kellene, ott a laptop procija csak 32 bites, így a Linux is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12751 üzenetére
Mivel más gond is volt, így nem erőltettem. Nem is igazán fontos, csak annyi lett volna a cél, hogy az asztali gépen csináljam a vhdl írogatást meg szintetizálást, addig a laptop mint szkóp ment volna, de igazából ezek elférnek egy gépen is. Aztán majd csak frissíti valaki a scope forrását.
bambano: Zamek a Pollackról, ha ez mond valamit. Persze h. ős Linuxos-e, azt nem tudom, de lelkes MS ellenes amióta csak ismerem és észérvekkel is alátámasztja az érveit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12746 üzenetére
Nálam gtk2 csomag 2.24.5-3 van. Ha jól értettem a googleben a dolgokat, a 2.2-es főverzió óta vannak gondok.
És Bambano:
Egy ős Linuxos tanította nekünk a Linuxozást, azt mondta, van rá valami shell script, ami bent tartja a funkció gombokat az mc ablakában Gnome alatt, de valszeg nem foglalkozott vele, mert KDE-t használt mindig is és ott nem volt ilyen gondja.
Én meg rászoktam KDE-re és megszerettem.
Semmi gondom nincs a Gnome-al (csak mindig elveszek a beállítások és az adminisztráció menüben a sok ikon között mire megtalálom amit keresek), de amerre haladnak ott a dolgok kinézet ügyileg, az nekem nem tetszik. Maradok KDE-s. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12743 üzenetére
A túl új GTK2 csomaghoz kellene valami patch, vagy frissíteni a készítőnek a forrást, mert így a make kiakad tőle. Írtam a problémát ebben a topicban is pár hsz-el lejjebb. Fedórás patch nem oldotta meg, más meg nincs.
Én meg KDE-t fogok használni, mert nekem az tetszik, valamint pl. alapból ha megnyomom a funkció gombok valamelyikét a billentyűzeten a terminálban futó MC-hez, akkor az végre is hajtódik, nem a terminál ablakot basztatja, mint Gnome alatt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #12711 üzenetére
Alcatel x220 a modem?
Ha igen, akkor kell egy kicsit mókolni vele, hogy mass storage eszközből átváltson modem módba. Itt részletezik a dolgot [link], mivel gondolom ez nélkül nem lesz net, olyan disztró kell neked, ami legalább 2.6.31-es kernelt használ, és kell egy csomag, usb-modeswitch néven (majd keresned kell letöltési linekt, mert az disztró függő lesz), ezt előtte le kell töltened és mondjuk pendriveról telepíteni.
A gépben meg próbáld meg kicserélni egymással a két ramot, ha akkor sem látja az 512-t, és nincs valami elállítva a biosban, akkor keresd meg melyik a rossz, és szedd ki a gépből. Itt van pár disztró amiből tudsz válogatni kevés ramra: [link], de ha netán meglesz az 512, oda már kvázi bármelyiket fel lehet tenni a rendesek közül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Forrásból szeretném telepíteni az Xoscope progit [link] Chakra projectre.
A menete a szokásos, ./configure, majd make és make install. A configure megvan, nem hiányol semmit. A make-nál viszont tucat implicit deklarációt kapok. Googli szerint az a gond, hogy régi gtk2 csomaghoz készült a progi, a mostani 2.2-vel nem lehet fordítani, ez van a Chakrában is.
Találtam egy patchet hozzá erre a problémára a fedórásoknál, de nem változtatott semmit.Mondjak le erről a progiról?
Btw valaki tud valami hasonló progit, ami képes használni a hangkártya line-in bemenetét mint oszcilloszkópot? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kovaax #12583 üzenetére
Köszönöm, de Jester01 gecko-mediaplayer csomagjának telepítése megoldotta a dolgot.
Mondjuk ez nem az, ami volt korábban, ez egy másik lejátszót tett be az iceweaselbe, ezzel már ki lehet tenni a videót teljes képre, bár kell egy 5 másodpercet várni a cachelésre. A korábbi megoldás valami wmp11 plugin for Linux volt, de mivel a laptopban a vinyó semmi előjel nélkül eldobta a partíciós táblát, így minden ment a levesbe...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linuxon Iceweasel alatt hogyan lehet megnézni wmp11 plugint igénylő webes videót, mint pl. ezt? [link]
Anno találtam rá plugint, de képtelen vagyok megtalálni most.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kellene egy kis segítség.
A KDE-s MountISO progit akartam használni, de a progi nem tökéletes, pont a lényeg nem megy vele, ahogy írják is a kommentekben.
Ez lenne a megoldás: ln -s ./mountiso.sh /usr/bin/mountiso.sh, de én rossz könyvtárban adtam ki, máshol meg már nem engedi, mert túl sok symlink van. Hogy tudom eltüntetni, vagy módosítani? Próbáltam googleben, de nem egyértelmű a dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem is egyszerű a helyzet. [link]
aag: csak mondtam, hogy ne Firefoxot keress, Iceweasel néven meg bármelyik fejlesztési csatornában lévőt tudod használni, ez nem bonyolultabb, mint Windowson.
Az ellen nem tiltakoztam, hogy ilyen dolgot, mint internetböngésző, ezt frissíteni kellene még a Debian stabilban is.
Hogy miért nem teszik, azt nem tudom. Tényleg kínlódás használni az alapból benne lévő régi Iceweaselt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Böngésző és kernel meg ilyesmik frissíthetőek a backports-os tárolóból a Debian Stabil ágában is. Még a fejlesztési csatornák is kiválaszthatóak a böngészőnél.
Persze egy-két dolog lehetne alapból frissebb, mert pl. az alapból fent lévő konqueror böngésző (asszem firefox 3. valami az alapja) kínosan nehézkesen tölti be a lapokat és összeomló plugin problémái is vannak. Iceweaselt (Firefox) feltéve a backportsból persze minden tökéletesen megy.
utgyuru: próbáld meg kézzel beírni az SSID-det.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem volt gondom a Gparted használatával, volt külön rescatux lemezem, ami grub helyreállításra való.
A rendszermentet csak Ubuntura ismertem, majd most kap egy próbát. Viszont ha a laptop egyik vinyójára mentett volna, akkor is ez lett volna, mert a partíciós tábla egyszer csak lenullázta magát. XP felment, teszem be Debian lemezt, és a particionálásnál kérdezi, hogy mi legyen, mert vinyó szűz állapotban van.
Nem tudom mi tudott történni az XP telepítést követő 3 percben, a hdsentinel szerint a vinyó hibátlan. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltam egy kis gubancot a filerendszerben, részletek itt: [link] Gparted sajnos nem oldotta meg a gondot, nem tudok grubot telepíteni. Ha valaki tud, pls. modnjon valami tippet a megoldásra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #11133 üzenetére
Pedig jogdíjköteles az ntfs, legalább is ha valaki elad valamit, ami kezeli az ntfs-t, az után meg kell fizetni a jogdíjat. Ez miatt van h. sok asztali médialejátszó megreked a fat, fat32 és esetleg a Linuxos fájlrendszereknél. Hasonlóban jogdíjas pl. a DTS dekódolás is, de ez már más tészta.
Swapot azért írtam, mert emlékeim szerint az OpenSusénak mindenképpen kell swap.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vivaldi (böngésző)
- Xbox Series X|S
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- E-book olvasók
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Simbin topic (GTR, Race07, GTR Evolution, RaceRoom Racing Experience, stb.)
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest