-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kraftxld
félisten
válasz
bambano #31188 üzenetére
1KB-os alap email-től kezdve mondjuk 20MB-os scannelt doksikig lesz minden.
Lehet majd beállítanék rajta valami throttling-ot, hogy ha beesik 1000 mail valami okos alkalmazásból akkor azt ne azonnal dobja tovább, hanem mondjuk max 10-et egy mp alatt.
2 proci, 4GB ram elég lesz? -
kraftxld
félisten
válasz
bambano #31186 üzenetére
Nem kell semmi cicoma, csak az on-prem leveleket boronálja majd össze (scannerek, alkalmazások, minden vacak ami SMTP-n kommunikál) és azt tolja majd tovább O365-nek, lehetőleg TLS-en.
Intel Xeon Platinum 8272CL-ből kap 2 magot a VM, 8GB ramot, meg egy 64GB-os SSD-t ami tud 500 IO/sec-et és 60MB/sec átvitelt. És ebből lesz kettő. -
-
válasz
bambano #31138 üzenetére
mindkét swapfájl a /-ben van, az meg SSD.
egyébként valószínűleg tényleg felszabadítgatja a dolgokat, de még van 5GB a kezdeti 8-ból.
mondjuk az se világos hogy alapból minek swappel, van még vagy 20GB szabad RAMha éppen nem használt szolgáltatásokat leállítasz ideiglenesen.
én csak az infrastruktúrát adom, azt se tudom mit csinál ez a gép, nemhogy leállítsak rajta bármit.
mindegy, elindítottam screenben, reggelig ráér.köszi a segítséget
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #31111 üzenetére
Nem azt kell nézni, hanem ezt: [link] Kernel modulként már régóta használják. Tavaly csak annyi történt, hogy lecserélték a kernelben is a régit, de ez nem egy hirtelen döntés volt. Amúgy aggódnak, hogy ellinuxosodik a ZFS is, de úgy látszik nincs náluk már kapacitás a fejlesztésére. Én most a CUDA hiánya miatt kacsintgatok inkább a Linux felé. Bár nem életbevágó, mert lecserélhetném AMD-re a kártyát, de fel akarok lőni egy rendszert zfs-el és tensorflow-al még ebben a hónapban.
-
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #31097 üzenetére
Ez így kevés. Addig amatőrnek számítasz, amíg legalább 128 routing táblád nincs, mert az a mennyiség már egymagában elő-routing-táblát igényel a többi routing tábla elé
Persze, azért életszerű a 17 hálózati kapcsolat is, szóval valamilyen szinten tekintsd magad megdicsérve.
És akkor én itt vagyok 1 hálózati kapcsolattal, de az is olyan szarul működik, hogy tekintsük 0,5-nek, de egy komlett routing tábla azért dukál neki
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #31058 üzenetére
Mate-et nem használok, de a legtöbb DE-nél elég a ~/Desktop/ mappát elmenteni, az új rendszerre meg bemásolni a home-odba. Tálcaikonokra passz, max. arra a workaroundra gondolok, hogy kézzel lehúzgálod őket az asztalra, és így mented őket, az új rendszeren meg visszahúzgálod a panelra. Esetleg egy terminálban futtatsz lsof vagy iotop valamelyikét, és hozzáadsz a panelhez egy új alkalmazást, megnézed melyik mappába írja a fájlt, és mented azt a mappát.
Ha a 10.6 Debian akar lenni, akkor szerintem nem kell semmit költöztetni, felveszed bele a testing tárolókat, nyomsz egy frissítést, és elvileg működnie kéne.
-
válasz
bambano #31035 üzenetére
"játék nem lesz, fejlesztés meg hibátlan videó és tecső lejátszás a feladat két displayporton meg egy hdmi-n"
"rx 570 van, ennél kellene egy kicsit jobb"
Magam részéről úgy vélem, hogy az AMD driver most nagyon jó linux alatt, szóval a vonalon maradva nem sok jobb értékű kártya van, mint az rx 570.
Tecsőt nem igazán gyorsítja semmi, de ha az megoldott, akkor esetleg az 5500XT, amin van VP9 decoder is, és kevesebbet eszik default. És egy hangyányit jobban is teljesít. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31037 üzenetére
Tudom mire gondolsz, de nem kikapcsol a gép, hanem szabályosan elindul a leállítási folyamat és le is áll. Hiába van kikapcsolva a démonban ez.
Most beírtam egy exit 0-t a szkript elejére ami powerfail esetén a jelek szerint lefut, így megy a gép batteryről. Low battery esetén egy másik szkript fut le.
-
-
-
válasz
bambano #30921 üzenetére
Simán ment. Új lap megjött, beszerel, külső SSD-ről boot, mdadm --scan --assemble , mdstat szerint 1 winyó nincs meg (wtf, úgy kapcsoltam le, hogy megvolt mind), mdadm -a -val visszarántottam, helyrerakta a tömböket, reboot, és indult is.
Háló is volt elsőre, DHCP-n felhozta az első kártyát, amit talált. -
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #30923 üzenetére
2G-t levesz az apu-nak, és használok belőle 256M-t... És nem lehet állítani a bios-ban, hátha a frissben lehet.
[root@lip3 ~]# lspci|grep VGA
03:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso (rev c4)
[root@lip3 ~]# lspci -v -s 03:00.0
03:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso (rev c4) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Lenovo Device 3805
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 57
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=2M]
I/O ports at 1000 [size=256]
Memory at d0400000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
Capabilities: [48] Vendor Specific Information: Len=08 <?>
Capabilities: [50] Power Management version 3
Capabilities: [64] Express Legacy Endpoint, MSI 00
Capabilities: [a0] MSI: Enable- Count=1/4 Maskable- 64bit+
Capabilities: [c0] MSI-X: Enable+ Count=3 Masked-
Capabilities: [100] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=010 <?>
Capabilities: [200] Resizable BAR <?>
Capabilities: [270] Secondary PCI Express
Capabilities: [2a0] Access Control Services
Capabilities: [2b0] Address Translation Service (ATS)
Capabilities: [2c0] Page Request Interface (PRI)
Capabilities: [2d0] Process Address Space ID (PASID)
Capabilities: [320] Latency Tolerance Reporting
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpu
[root@lip3 ~]# glxinfo -B|egrep -i 'device|memory'
Device: AMD RAVEN2 (DRM 3.39.0, 5.9.11-200.fc33.x86_64, LLVM 11.0.0) (0x15d8)
Video memory: 2048MB
Unified memory: no
Memory info (GL_ATI_meminfo):
VBO free memory - total: 1780 MB, largest block: 1780 MB
VBO free aux. memory - total: 2995 MB, largest block: 2995 MB
Texture free memory - total: 1780 MB, largest block: 1780 MB
Texture free aux. memory - total: 2995 MB, largest block: 2995 MB
Renderbuffer free memory - total: 1780 MB, largest block: 1780 MB
Renderbuffer free aux. memory - total: 2995 MB, largest block: 2995 MB
Memory info (GL_NVX_gpu_memory_info):
Dedicated video memory: 2048 MB
Total available memory: 5120 MB
Currently available dedicated video memory: 1780 MB
[root@lip3 ~]#
-
válasz
bambano #30923 üzenetére
van gyártó, ami elcigánykodja és csak windowsos frissítő appot ad ki, és nem tölthető le a fw file amit be tudnál adagolni a BIOS-nak.
most kíváncsiságból letöltöttem a frissítőta kolléga laptopjához, egy önkibontós exe, amivel még megbirkózott a wine, de ahelyett hogy a firmwaret bontotta volna ki, egy másik exe van benne, ami a frissítő program lenne (gondolom)
-
válasz
bambano #30918 üzenetére
Azért gondolom, hogy kell valamit alkotni vele, mert egyrészt systemd-s, másrészt a diszkeknek is van UUID-je (bár jó esetben nem úgy adtam meg őket). A háló persze, hogy nem fog menni az UUID miatt (bár mivel sima DHCP, lehet - mondjuk az nekem sokszor init-es OS alatt sem ment, abból is volt, ami új kártyának vette fel az alaplapon levő egyetlen darabot).
@Jester01 : Elvileg a GRUB mindegyik diszken ott van.
Köszimindenkinek
-
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #30792 üzenetére
Lehet csak pongyolán fogalmazok, én hardveres RAID-ről beszélek. Szoftveres RAID-et, meg ZFS poolt, azt valóban lehet bárhova tenni rétegügyileg, ahogy az LVM-et is. Gyanítottam a kollégának hardveres RAID van a LUKS rétege alatt, de abban igazatok van, hogy nem kéne látóasszonykodni, amíg nem tartalmaz a kérdés minden lényeges adatot, addig nem kéne próbálni konkrét választ adni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #30747 üzenetére
Ma volt azzal is egy köröm, de ezen a gépen nem szeretnék semmi ilyet állítani, mert nekem kínzás ezekkel a kilométeres manpage-el rendelkező dolgokkal kínlódni.
Annyit tud, hogy smtp-n küld egy emailt azzal a swis army knife smtp dologgal, ennyi nekem elég is.
Ez csak egy backup gép ami csinál x időnként mentést a felhős dolgainkról, és ilyenkor küld róla emailt a részletekkel, meg ha sikerül azt a nyamvadt szkriptet lefuttatnia, akkor a HDD-k állapotáról is, egyébként ellesz magában egy sarokban mint git és svn szerver. -
Archttila
veterán
válasz
bambano #30733 üzenetére
Akkor maradjunk annyiban, hogy holnap ujra felzuzom es megirom amiket kertel.
Igy raktam ossze a vargalex altal linkelt motyot:
makepkg -sicA
Jah igen most nem vagyok gep elott de ugy emlekszem a kapott fajl neveben benne volt az architectura neve, valahogy igy:
filename.armv7h.pkg.tar.xz
-
-
Archttila
veterán
válasz
bambano #30729 üzenetére
Ha az ARM-es Firefox forrásra és wayland patch-re gondolsz akkor még semmit, mindössze arról van szó, hogy az Arch AUR repóban láttam, hogy Chromium-hoz létezik wayland patch így gondoltam biztosan rá lehet hegeszteni az eredeti ARM-es Firefox source-ra is.
De az is lehet, hogy csak egy flag kell neki és beleforog a wayland, nem tudom.Arch ARM Firefox source code
Firefox Fedora Wayland VA-API jóságokÉn egyébként ezt próbáltam összehozni de sajnos az eltérő architectura miatt nem jártam sikerrel: [link]
-
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #30595 üzenetére
Igen, nem lehetetlen, hogy én értek félre valamit, azért nem értem.
Amit ti írtok, az a megoldás azt csinálja, hogy bekéri az előre rögzített fájlinput mellé az én felhasználói billentyűzetinputomat, de mikor azzal végeztem, csak UTÁNA indítja a programot, és mikor már a progi fut, akkor én már NEM tudok utólag beleszólni, más parancsot is bevinni.
Ami nekem kell megoldás, ott a dolgok SORRENDJE teljesen más. Először indul a progi, aztán hajtja végre automatikusan a fájlinputot, amibe az előre beszögelt utasítások vannak (amolyan autorun jelleggel), majd átadja NEKEM az irányítást, mert előre én sem tudom, hogy mit fogok majd bevinni a billentyűzetről, az annak lesz a függvénye, hogy az előre berögzített input alapján mit ír ki a progi.
Abban valószínű igazad van, hogy át kéne írnom a kpcli-t, hiszen csak valóban csak egy Perl-script, és nekem nem is kéne nagy módosítás, csak annyi, hogy induláskor bevegyen több parancsot is, és azok végrehajtása után ne lépjen ki automatikusan. Magyarán nem sok változást kéne a kódban eszközölnöm.
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #30593 üzenetére
Bocsánat, nem láttam, hogy olyan topik is van. Ez a megoldás nem jó. Ugyanis ezzel ugyan nem csak a fájlban eltárolt és az általam kézzel megadott input kerül be, és UTÁNA indul a program. Nekem úgy kéne, hogy a progi induláskor végrehajta a fájlban lévő parancsokat, aztán visszakerül az irányítás hozzám, de úgy, hogy a program NEM lép ki. Ezt félinteraktív módnak nevezik, a terminálos calc progi pl. tud ilyet a -i kapcsolóval, elindul, a proginak előre átadott inputot végrehajtja, majd ha ezzel végzett, visszaadja a felhasználónak az inputot, hogy további parancsokat vihet be.
Jelenleg viszont ez a kpcli csak annyit tud, hogy végrehajt előre megadott parancsot (már ez önmagában problémás, hogy csak egyet), és utána KÖTELEZŐEN kilép, ami nekem baj, ezt akarom megkerülni. Az is igaz, hogy a megoldás se fog segíteni, mert < fájl inputból meg valami miatt cseszik végrehajtani a parancsokat. De a megoldást továbbra is keresem, mert más CLI/TUI alkalmazásoknál is jól tud jönni.
-
válasz
bambano #30512 üzenetére
ez oké, de kicsit továbbgurulva a cikkben, kifejti, hogy az nem baj, ha a fájljaid titkosítva vannak, mert azokat fel tudod oldani, amikor kellenek, addig meg védve vannak, de annak mi értelme, hogy le van titkosítva a /bin/bash-tól a /dev/nullig minden?
(#30513) debfan
titkosítsd, aminek félted a tartalmát. minden mást titkosítani erőforrás-pazarlás -
Frawly
veterán
válasz
bambano #30452 üzenetére
Igen, azért írtam, hogy zenésznek fontos lehet a low latency. Hifista Jóskának viszont nem, és továbbá nem, nem 5 másodperc múlva hallja a zenét, hanem pár ms késéssel, ami nem határoz meg semmit minőségben, mert minden adat ugyanannyi ms-ot fog késni, így jitter sem lesz, a hangminőségbe nem fog beleszólni, recsegés sem lesz, mert amik lennének késés miatt hirtelen egyenetlenségek, azokat a buffer és az azt kezelő eszköz belső órája, szinkronizációja kisimítja.
-
válasz
bambano #30364 üzenetére
történhet-e memória hiba detektálatlanul, és az a sima ramnál sem fordulhat elő
De, bőven előfordulhat.
(#30366) Frawly
Erről szoftveres rétegben kéne gondoskodni, hogy az ellenőrző-összeg nyilván legyenek tartva, meg összehasonlítva eltárolásnál. Erről nem tudsz a szoftveres rétegben gondoskodni. Bőven fut olyan kód a rendszeren, amihez nem lehet plusz ellenőrzést rakni (pl. egy interrupt handler a kernelben).
Egyébként mióta PC-zek, kb. 32 éve, nekem sose volt ilyen bitflip hibám. Volt olyan, hogy a RAM vagy az alaplap volt teljes kaka, akkor sem bitflip volt, hanem azonnal fagyott az egész OS-estől, vagy be sem bootolt, olyan szinten volt hibás. Volt bőven, csak nem tudsz róla
(#30368) inf3rno Nagyon ritkán előfordulhat, hogy nem detektál egy több bites hibát, de ennek az esélye minimális. Ha unrecoverable error van akkor meg jön a fatal machine check és a kernel pánik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #30364 üzenetére
"de nem ez számít, hanem az, hogy történhet-e memória hiba detektálatlanul, és az a sima ramnál sem fordulhat elő."
Ez jó, akkor kukázom a memtest-et, nem is értem a sok hülye miért futtatja mindig. Azt se vágom miért hangsúlyozza mindenki, hogy használjunk ECC memóriát ZFS-hez. Én is csak pár bejegyzést olvastam arról, hogy valakinek teljes adatvesztése volt belőle. Kicsi a kockázat.
Amennyire én tudom az ECC is csak single bit flip ellen véd, esetleg 2 bit flip ellen, de 3-nál már az is csődöt mond. Wikipedia szerint row hammer-nél volt már példa 3-as flipre, amit nem detektált.
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #30364 üzenetére
Egyetértek. Erről szoftveres rétegben kéne gondoskodni, hogy az ellenőrző-összeg nyilván legyenek tartva, meg összehasonlítva eltárolásnál.
A DDR5 állítólag megszünteti ezt a mizériát, mert abból csak ECC-s lesz, még desktopon is. Megszüntetik ezt a kettős vonalat.
De elvileg a DDR4 vezérlésében már most is vannak olyan elemek, amik valamilyen szintű hibajavításról gondoskodnak, ettől még a non ECC DDR4 RAM nem lesz ECC-s, azt teljesen nem váltja ki, de a semminél jobb.
Egyébként mióta PC-zek, kb. 32 éve, nekem sose volt ilyen bitflip hibám. Volt olyan, hogy a RAM vagy az alaplap volt teljes kaka, akkor sem bitflip volt, hanem azonnal fagyott az egész OS-estől, vagy be sem bootolt, olyan szinten volt hibás. Vagy HDD lett bad sectoros, vagy áramszünet miatt sérült az adatintegritás. De bitflipből még sose lett gondom. Amikor meg nagyon ritkán mégis előfordul valakivel, annak a kivédésére jók a szoftveres megoldások. Ez az ECC-mánia túl van spilázva. Ilyen szintű biztonság max. bankoknál, hadseregnél, CIA-nél, stb. indokolt.
-
válasz
bambano #30364 üzenetére
Lehet, de egyrészt ilyen nem volt beállítva, másrészt igen valószínűtlen hogy pont azt a 600+ torrentet töröljék, ami nálam seedben volt.
Igazából ez lett gyanús, miután sehol nem volt semmi hibaüzenet vagy napló, ami nyomra vezetett volna, hogy hová lettek az adatok és miért pont az tűnt el, ami.
Beléptem a torrentbe és az tűnt fel hogy nem az van hogy 600-szor ki van írva hogy "missing files", hanem hogy tök üres az egész... 0 betöltött torrent. -
válasz
bambano #30312 üzenetére
csak hogy meglegyen a follow-up...
egyszerű LVM kötetbe volt szervezve 5 db 2TB-os HDD-m.
pár óránként jött a dmesg-be a fentihez hasonló üzenet, hogy most az ata5 esett le egy pillanatra, aztán az ata6, stb, de egy másodpercen belül már újra elérhető volt.
aztán egyik nap eltűnt 4TB-nyi adat, ezen felbuzdulva úgy láttam, hogy igazad volt*, és ez így nem mehet tovább, viszont gyanús volt, hogy egyébként a lemezek jók, a hiba máshol lesz.
lementettem mindent a kötetről, és az egészet átszerveztem egy ZFS kötetté, egész pontosan RAIDZ1-é (ami kb RAID5-nek feleltethető meg, egy lemez kiesését tolerálja). Azóta egyetlen esetben sem jött elő a fenti hibaüzenet.
úgy gondolom, hogy a SATA vezérlő nem tudott valamit elég gyorsan és / vagy jól csinálni, amire az LVM-nek igénye volt, aztán időnként feladta, és eldobta a lemezt, a ZFS meg talán hatékonyabb és nem fut bele ugyanabba a korlátba.* a torrentkliens webfelülete nem volt lejelszavazva, szerintem ott jött be valaki vagy valami, és egyszerűen kitörölte amit talált, mert kizárólag a seedben lévő dolgok tűntek el minden hibaüzenet nélkül.
-
válasz
bambano #30317 üzenetére
Gondolom nem teljesen haladó a kérdésem, de tudnátok segíteni?
Ez parancssorból simán lefut és küld szép emailt:clamscan -i -r /home |& mail -s "Az új szerver home vírusellenőrzése lezajlott" root
A cronból viszont megint ezt kapom:
Cron <root@szerverneve> clamscan -i -r /home |& mail -s "Az új szerver home vírusellenőrzése lezajlott" root
jún. 13., Szo 4:30 címzett: root
/bin/sh: 1: Syntax error: "&" unexpected
Mit rontok el?
-
togvau
senior tag
válasz
bambano #30298 üzenetére
ja, van valami kitutdjami
ata2.00: exception Emask 0x0 SAct 0x1000000 SErr 0x0 action 0x0
[2020-05-26 11:11:43] ata2.00: irq_stat 0x40000008
[2020-05-26 11:11:43] ata2.00: failed command: READ FPDMA QUEUED
[2020-05-26 11:11:43] ata2.00: cmd 60/08:c0:30:4e:dc/00:00:10:00:00/40 tag 24 ncq dma 4096 in
[2020-05-26 11:11:43] ata2.00: status: { DRDY ERR }
[2020-05-26 11:11:43] ata2.00: error: { UNC }
[2020-05-26 11:11:43] ata2.00: configured for UDMA/100
[2020-05-26 11:11:43] sd 1:0:0:0: [sda] tag#24 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[2020-05-26 11:11:43] sd 1:0:0:0: [sda] tag#24 Sense Key : Medium Error [current]
[2020-05-26 11:11:43] sd 1:0:0:0: [sda] tag#24 Add. Sense: Unrecovered read error - auto reallocate failed
[2020-05-26 11:11:43] sd 1:0:0:0: [sda] tag#24 CDB: Read(10) 28 00 10 dc 4e 30 00 00 08 00
[2020-05-26 11:11:43] print_req_error: I/O error, dev sda, sector 282873392
[2020-05-26 11:11:43] ata2: EH complete
-
-
válasz
bambano #30260 üzenetére
read raw
megwrite raw
opciókat belevettem, meg párat kivettem, amire azt írták, hogy gondot okozhat, így most sikerült 500 MBps környékére feltornászni.amúgy tuti, hogy valami triviális fasságon bukik el a dolog, mert a céges gépem egy semmi extra i3 Arch Linuxszal, és fut azon is egy Samba, és ha fel kell másolni valamit egy Windows kliensre, az gond nélkül 970-980 MBps, pedig most annak is néztem a konfigját, a globalban semmi nincs, ami ne lett volna az alapbeállítás része.
-
válasz
bambano #30258 üzenetére
Windows
C:\Users\lenry>netsh interface tcp show global
Querying active state...
TCP Global Parameters
----------------------------------------------
Receive-Side Scaling State : enabled
Receive Window Auto-Tuning Level : normal
Add-On Congestion Control Provider : default
ECN Capability : disabled
RFC 1323 Timestamps : disabled
Initial RTO : 1000
Receive Segment Coalescing State : enabled
Non Sack Rtt Resiliency : disabled
Max SYN Retransmissions : 4
Fast Open : enabled
Fast Open Fallback : enabled
HyStart : enabled
Pacing Profile : off
Linux
lenry@Echo-Five:/$ cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling
1
nincs ezen mit állítani
-
-
Krystal_s
addikt
válasz
bambano #30208 üzenetére
Ugyanaz a gép... Windows alatt ilyenek az értékek. Itt az RSSI értéket írja, de azon is látszik, hogy jó.
Közben találtam egy ilyet. Nála is 15.00 dBm a txpower Linux alatt és pont az a gondja, hogy csak fele sebességen megy a net.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #30171 üzenetére
Miért nem? Hülye vagyok a hálózatos dolgokhoz, de valami ilyet képzelek el: a fontos nyomtató lóg a debianban levő második hálókártyán egyedül, és azon figyel csak a dnsmasq, aki mindkét hw címre ugyanazt az ip-t osztja ki dhcp-n, amit meg átenged a debian a "külvilág" felé. (Mondjuk első körben a routerben próbálkoztam volna én is, ha értenék hozzá.)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #30171 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy erre az egészre van tényleges igény. Mármint egy irodában azért előbb vagy utóbb mindenkinek világossá válik, ha nem megy egy nyomtató, és a másikra kell küldeni a nyomtatni valót. Utána meg pár lépéssel több, de ideiglenesen belefér. Ha valami program nyomtat, akkor meg gondolom az is kap valami visszajelzést, hogy sikerült e a nyomtatás vagy nem. És ha nem, akkor megpróbálhatja a másik nyomtatóval.
Tulajdonképp amit akarsz az az, hogy egy bizonyos porthoz legyen kötve az IP cím. Ezt tudják bizonyos managed switch-ek elvileg. Ez is alátámasztja [link].
Lehet még elé tenni egy gépet, CUPS szervert rátenni, és arra kötni a nyomtatót, pl USB-vel és úgy nyomtatni. Viszont akkor tök felesleges hálózati nyomtatót tartani.
Ezen kívül jogkör nélkül nem hiszem, hogy bárki bele tud nyúlni abba, hogy melyik mac address melyik IP címet kapja. Max még azt lehet, hogy a hosts fájlba írsz bele egy programmal vagy DNS szervert használsz.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #30166 üzenetére
Valami ilyenre gondolsz?
https://serverfault.com/questions/272299/dnsmasq-mapping-2-mac-addresses-to-the-same-ip-address -
-
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #30111 üzenetére
Ezt nem tudtam, hogy az is ott van a kernelben. Akkor lehet kipróbálom azt is. Én eddig úgy tudtam, hogy a Xen-t külön fel kell telepíteni.
(#30112) inf3rno: ezt teljesen jól tudod. De ha már VM-ben próbálgat valaki, akkor valós szimulációként próbálkozzon, és maradjon a dedup, cow, tömörítés, mindenféle redundancia stb. bekapcsolva. Ahogy kikapcsolgatsz mindent, meg ilyen minimalista ideálkörnyezetben próbálkozol, az nem fogja visszaadni, amit majd a valóságban tapasztalsz.
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #30109 üzenetére
Nekem meg elsőnek a KVM. Xen csak akkor, ha nem akar valaki még host OS-t is telepíteni, meg konfigurálgatni. De teljesen jó a KVM, nem kell semmilyen extra virtualizációs szoftver, pláne nem fizetős. Ott a KVM a kernelben, azt lehet használni QEMU-ban, tökéletes kombináció ilyen tanulásra szánt VM-ekhez, még a VT-x, VT-d is támogatott benne, ha a gép is támogatja, akkor simán megy.
A Hyper-V-t kipróbáltam anno sima desktop Win10 Prof-on, 64 bitesen, 2. gen i7-es laptopon, hát, lomha, lassú fosch az egész, de a MS-tól nem is vártam mást. Akkora overheadje van, mint az állat (ThinkPad X220 i7-2620M + 16 GB RAM mellett próbáltam). Ezt max. az ellenségemnek ajánlanám. Ha Windowson akar valaki hobbi VM-ezni, akkor VirtualBox, ha az nem tűnik elég stabilnak a feladathoz, akkor VMware Workstation ingyenes verzió.
(#30106) Dißnäëß: de én pont azt mondom, hogy én nem fukarkodnék, ha már virtuális gép, főleg szerver (vagy nem szerver, de valami modern desktop OS), én alapból min. 4GB-ot adok neki RAM-nak, és min. 2 prociszálat. Ezeket emelem is, ha szükséges, mert nem fut kielégítő sebességgel. 1 szál, meg 1 GB RAM nevetséges, annyit max. ilyen retro Win9x-es virtuális gépnek adnék, esetleg WinNT4, Win2k-hoz, de már utóbbiakhoz is belőnék 2 szálat, mert tudják kezelni.
-
Frawly
veterán
válasz
bambano #30099 üzenetére
Ja, hát ezek a legmodernebb 8-10 genesek már igen, mert az Intel érzi az AMD Ryzen konkurenciának a szorítását, és most bevetnek mindent, mert már nem élhetnek vissza az erőfölényükkel. Így most pakolják bele dögivel a legalsó kategóriás procikba is a sok magot, cache-t, hiányzó utasításkészleteket, hogy ne kelljen lehúzniuk a rolót. De szerintem ezek a modern i3-ak sem érik meg, mert hasonló árban vehetsz helyettük Ryzent.
De a szóban forgó 2-3. gennél még abszolút fölénye volt az Intelnek, és az i3-akból sok mindent letiltott.
-
törölt tag
válasz
bambano #30035 üzenetére
Nem tudom mit kellene figyelnem.
Valami log-ba nem kerül bele a sok boot üzenet? Akkor onnét kilesném.Csak azért gondoltam, mert samba másolásnál 80-85MB/s esetén az egyik cpu szálat szinte teljesen lefogja az smb.
Ezért jött rám egy kis para a cpu teljesítményt illetően. Ha ez maradni tudna már jó lenne. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
bambano #29983 üzenetére
Szemeztem én is már ezzel szerelt lappal, de egyelőre okafogyottá vált, még mindig csak 1 gépen ülök. [link] Pár tavalyi és tavalyelőtti komment lentebb, linux érintettségű, akkor még azon kattogtak, hogy melyik disztróba kerül be támogatás és az milyen, illetve állítgatják páran, hogy jó a támogatása. Azóta ez csak javulhatott tovább, szerintem mint hardver, nemigen lehet gond vele, persze nem enterprise grade cucc, de otthon akár a külön szerelt kártyát, akár az alaplapra tett verziót akarjuk, simán behúznám ilyen itthoni célra, hogy akár egy drágább switch-el, akár direktben, összekössem az asztali fotó és video feldolgozó PC-m a pincében lévő NAS-al (ha nincs switch, direktben a két gépet, a többiek meg mehetnek a klasszik 1Gbit és wifi vonalon).
(Most hoztam is választ a kérdésedre, meg nem is, de inkább a megbízható ágra tippelnék, mint a vacakra).
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #29941 üzenetére
Itt azt mondják, hogy jobb clusterben csinálni, mert egy gépnél hamar elfogy a memória és a processzor idő. [link]
Itt wireguard-ot ajánlják clusterbe, talán hasznos lehet: [link] Openconnect még amire azt mondták, hogy jobb, mint az OpenVPN, de azt már régebben olvastam, és kb. minden jobb annál az eddigiek alapján. Mondjuk a helyi kórházban attól még OpenVPN-el tolják valamiért, de lehet csak a kliens gépeken. Nem tudok sokat a témáról, de gondolom vannak szabványos megoldások, amik miatt sok VPN kliens kompatibilis sokféle VPN szerverrel...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest