-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #25796 üzenetére
Nekem az rémlik, hogy a legacy gyorsítás erőltetése ami megoldja a gondot, ezért nem is az az alapértelmezett, persze a gyakorlat azt mutatja hogy jobb lenne ha inkább az lenne az alapérték.
Kicsit olyan ez, mint a Wayland vs. X, tudjuk hogy elviekben jobb a Wayland, de gyakorlatban mégis X van majdnem mindenhol, és nem is úgy fest hogy ez egyhamar megváltozna.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #25793 üzenetére
Ubi/Intel páros mellett nekem majdnem mindig kellett ez, hogy ne legyen tearing. (Manjaro alatt nincs rá szükség egyik gépen sem a háromból).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nyaralásnál egy nagyon dzsunka TV-t kellene a laptoppal meghajtani hdmi-n, de a kép kilóg a képernyőről és Inteles vga miatt nem tudom, miként lehetne underscan / overscan értékét állítani. Ez még mondjuk kibírható, a nagyobb baj az, hogy tearinggel a kép.
Windows alatt sem jó a képernyő kitöltése, de ott nincs tearing. Legalább a tearinget meg kellene szüntetni valahogy. -
Rsyncnek lehet valahogy olyan listát adni, amiben nem csak a feltöltendő fájlok, de azok célmappái is meg vannak adva?
Tehátfoo1.bar -> /egyik/mappa
foo2.bar -> /masik/mappa
Stb...? -
törölt tag
Köszönöm mindkettőtöknek, az /etc/default/rcS megoldást választatottam. 3/3 reboot completed.
-
törölt tag
Van egy gepem, amit egyelore ismeretlen okbol idonkent sajnos ujra kell inditani. Viszont az ssh kenyelmesseget felboritja, hogy az fsck manual mode miatt minden egyes reboot utan log es varja a parancsomat. Lehet hatranya annak, hogy ezt automatizalom? A manpage bizonytalanitott el, de akar felre is erthettem azt. Szeretnem automatikus hibajavitasra beallitani. /etc/fstab-ba manualisan piszkalas vagy inkabb terminalban fsck a megfelelo kapcsoloval es mount point-al? Pl. fsck -a /dev/sdX?
-
-
Eh, nem az volt a baja. Félrevezető volt a libaüzenet.
Azt mondta a végén, hogy libusb.h not found. Előtte, hogy pkg-config : not found.
Nem a pkg-config mondta, az usb liba nincs ott, hanem a pkg-config nem volt feltelepítve. Sudo apt-get pkg-confg ... és jó isDeköszi )
-
-
-
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Curl-nak valahogy megadható, hogy ha egy adott oldal nem válaszol X másodpercen belül, akkor lőjje ki
magát? -
-
olyan nyűgöm akad, hogy időről időre igen csúnyán belassul a Samba a céges szerveren. értsd >1000kByte/sec-t se éri el a másolási sebesség.
mindenféle mindent kipróbáltam hasztalanul, mire a démonidézőmtől kaptam egy ősi tekercset, amin az állt, hogy
# echo 3 | tee /proc/sys/vm/drop_caches
ez ideig-óráig működik, de egyrészt nem szeretem a feketemágiát, másrészt nem tiszta, hogy ez miért működik, és ezért sem tetszik, plusz nyilván nem oldja meg a problémát, de sajnos a leghalványabb ötletem sincs, hogy merre induljak el a probléma keresésében...
lenry@RenderServer ~ $ uname -a
Linux RenderServer 4.9.0-3-686-pae #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u1 (2017-06-18) i686 GNU/Linux
lenry@RenderServer ~ $ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 15903 281 15307 58 314 14517
Swap: 0 0 0 -
kispx
addikt
válasz
bambano #25775 üzenetére
Szerintem igen. Holnap megpróbálom a default route-ra küldeni a kérést.
Más megközelítésből összefoglalva:
"Internet of things":
- Ez szeretne adatot továbbítani a webszerverre
- Tudja a Hotspot SSID-jét
Ennyiből még nem tudunk adatot továbbítani a webszervnek.Számítógép:
- Wifi Hotspot (ezzel a módszerrel lett megcsinálva)
- Rajta fut egy webkiszolgáló
- nincs domain név beállítva; nem tudjuk, hogy milyen IP címe lesz
- kábelen éri a netet (dinamikus IP-t kap); (Feldolgozás után majd egy fix szerverre továbbítja az adatot)A kérdés: az "Internet of things" hogyan tud adatot továbbítani a a számítógépnek? Milyen módszerrel tudja az eszköz elérni a webszert a hotspoton keresztül?
(Ez a két szereplő van a hálózaton; routert vagy más eszközt nem lehet közbeiktatni) -
bambano
titán
nem teljesen értem a problémát.
a wlan kiszolgáló ugyanaz, mint a webszerver? mert ha igen, akkor a default route-ra kell küldeni a kérést.a másik lehetséges válasz, hogy dhcp opcióban bármit le lehet küldeni a kliensnek. tehát pl. beállítod az X font szerver opciót (amit szinte kizárt, hogy használnának normális hálózatban), ezt kikeresteted a kliensekkel, és ennyi.
szerk: további lehetőség, hogy egy fix hálózatra irányítod a klienseket, és annak a pontos helyét dinamikus routing protokollal adod az ap-k tudtára.
-
kispx
addikt
Sziasztok,
félig hálózatos, félig linuxos kérdés. Adott egy gép fut rajta egy webkiszolgáló. Az eth0 interfész dinamikusan kap egy IP címet, amivel a netet eléri. wlan-on pedig eszközök tudnak a géphez hozzácsatlakozni (hotspot).
Hogyan lehetne megoldani, hogy ezek az eszközök elérjék a gépen található webkiszolgálót?
- az eszközök firmwarebe a megoldást fixen belekell égetni
- ha a wlan-on keresztül látnánk egy fix IP-t, amin lenne a webkiszolgáló, akkor az jó lenne. De mivel hotspot módban van a wlan, ezért nem tudtam beállítani neki egy fix IP-t.Mi a lehető legegyszerűbb megoldás rá? Nem vagyok járatos a hálózatokban.
-
Frawly
veterán
Eddig úgy volt, a /home mappából használtam a képet, és a fájl tulaja a korlátozott jogú felhasználóm volt, de mindenki számára olvasható volt a fájl. Most áttettem az Arch Wiki hatására a /usr/share/pixmaps mappába, az attribútumok azonosak, de a fájltulaj már a root. Így már kevesebbszer csinálja, de így is beszopat néha.
-
-
Frawly
veterán
Hetek óta a login managerek is szivatnak Archon. Először a lightdm csinálta, most már az lxdm is: ha a felhasználóváltó képernyőt hozom elő (ezzel zárolok), vagy ezen a zárolt login képernyőn bejelentkezek, akkor csak fekete kép fogad, és egy text curcor ott villog a képernyő tetején, de semmi nem jelenik meg. Ötletem sincs, hogy milyen logot nézzek, vagy mitől van.
Kezd az a gyanúm lenni, hogy a háttérkép miatt van, amit az adatpartícióról használok. Milyen jogosultságot kellene annak adni?
-
Frawly
veterán
Egyelőre most az udiskie-t úgy használom, hogy nem indul automatikusan, kézzel indítom el, mikor szükség van rá, így nem foglal feleslegesen.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #25734 üzenetére
Erről az udev-es automountról tudna írni valaki? Elég bonyásnak tűnik, hogy scriptet kell hegeszteni hozzá. Esetleg félautomata megoldás is jó, hogy eszköz csatlakoztatása előtt elindítok valamit, mondjuk grafikus felületen, az detektálja milyen eszközöket csatlakoztatok, és egyszerűen, pár kattintással tudom csatolni, root jog nélkül.
Közben kipróbáltam az udisks2-őt udiskie-vel, de ez utóbbi is 42,2 MB memóriát eszik, szóval ugyanott vagyok vele, mint gvfs-sel (MTP és Trash Can nélkül). Ráadásul a gvfs az MTP-kezelést is megoldja, ami anélkül libmtp + android-file-transfer kombóval elég kényelmetlen.
-
-
whYz
őstag
Sziasztok
Az miert lehet, hogy ez a systemd script nem inditja el a kis test php serverem boot utan automatikusan? Ha manualis elinditom a service-t akkor mukodik. A rendszer ubuntu 16.04.2.
[Unit]
Description=PHP Web Server
After=network-online.target mnt-x2.mount
Requires=mnt-x2.mount
BindsTo=mnt-x2.mount
[Service]
Type=simple
User=user
Group=user
UMask=007
ExecStart=/usr/bin/php -S 0.0.0.0:8080 -t /mnt/x2/index.php
Restart=on-failure
# Configures the time to wait before service is stopped forcefully.
TimeoutStopSec=300
[Install]
WantedBy=multi-user.target -
sonar
addikt
Sziasztok,
Hogyan tudnék létrehozni olyan környezeti változót ami az adott user minden sessionjében megjelenik menetközben is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy Debian-os problémám, de hátha így előbb lesz megoldás, ránéznétek? https://prohardver.hu/tema/debian_gnu_linux/hsz_8159-8163.html - azóta megkapta a legújabb biost a laptop, de nem történt változás.
Köszi.
-
Dave™
nagyúr
Tegnap már a desktop gépen is eltűnt a panelem, és a különböző parancsokkal sem volt hajlandó újra előjönni, sőr, reboot után sem (!). Pont frissítettem utána a plasmát 5.10.2-re, gondoltam az biztosan helyreteszi, hát nem. Végső megoldásként találtam a .config mappában található plasma config fájl törlését, ami után újraindítva a plasmát egy szűz panel fogadott, amit újra beállíthattam/testreszabhattam, de remélem most már megoldottnak tekinthetem a dolgot. Nem használtam még KDE-t (tesztelési időszakon túl), így csak remélni merem, hogy ez abszolút nem általános jelenség, bár elég sokszor dokumentált a dolog. Lehet újabb plasma verziókkal idnként frissíteni kell a config fájlt vagy nem tudom, eddig ez a legnagyobb és gyakorlatilag egyedüli negatívum amivel találkoztam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megújult a PROHARDVER!
- Milyen alaplapot vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Háztartási gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged