- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ZIDOO médialejátszók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
- BIOS topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A partnerektől függ, hogy lesz-e Arc csúcs-VGA az aktuális generációban
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Androidos fejegységek
- SONY LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztsoft
őstag
válasz
ztsoft #27294 üzenetére
Sikerült megoldani a hibát!
A csomagkezelő nem segített, de szerencsére még a régi tesztelős partíción meg volt a Xubuntu 14.04-es, így az eltéréseket sikerült kijavítani.
Van viszont egy valami, amit nem értek. A chown miért módosítja az Setuid-et (pl. a ping csak root-ként volt futtatható a javítás előtt)? -
-
kezdosql
tag
Milyen modon lehet megtudni, hogy milyen forgalom zajlik tenylegesen az internetkapcsolatomon, amire a tuzfalam azt irja, hogy semmi se tortenik?
Ahogy csatlakozok a webre, azonnal 400 MiB adatforgalom tortenik, es meg el se inditottam a bongeszot.
Ubuntu Mate kliensrol van szo, ha fontos.
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Fedora 28 rendszeren szeretném a telefonomat modemként használni. Net előfizu van rajta és a net beállítások is jók rajta. USB-n csatlakozik a gépre "PC adatátvitel" módban.
A NetworkManager-rel viszont nem tudok hozzá kiválasztható kapcsolatot létrehozni mert nem látja mint hálózati eszközt.Anno XP-n egy SE T230 telefont be tudtam fogni modemként, de ez kifog most rajtam.
Kérlek segítsetek, mert ezzel elakadtam.Üdv,
J -
ztsoft
őstag
válasz
sh4d0w #27291 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ha lenne backup, nem kérdeztem volna. Olyanra gondoltam, hogy a csomagkezelő helyre teszi az eredeti jogosultságokat (ha jól emlékszem, Arch alatt volt ilyen ha egy csomagban változott a fájl(ok) jogosultsága, akkor szólt, hogy nem jó), de eddig még nem akadtam rá a megoldásra.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Sajnos egy elgépelt parancs (
chown -R root:root ./*
helyett ez sikerültchown -R root:root /*
) miatt kezd meghalni a rendszerem (Kubuntu 14.04.5).
Mikor észre vettem a hibát, már késő volt, jó pár fájl, könyvtár áldozatául esett. A home könyvtárat helyre hoztam, de a rendszer is sérült ez által, pár program, szolgáltatás nem, vagy csak root-ként indul.Esetleg van rá mód, hogy vissza állítsam az eredeti állapotot újratelepítés nélkül?
Android alatt ez nem lenne probléma, ott a teljes rendszer vissza állítható egy fájlból (tulajdonos, csoport, jogok, linkek).
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
felora:)
tag
válasz
felora:) #27288 üzenetére
2.4ghz conf:
driver=nl80211
######################### basic hostapd configuration ##########################
#
interface=blue1
country_code=00
ieee80211d=1
ieee80211h=1
channel=9
hw_mode=g
ieee80211n=1
wmm_enabled=1
ht_capab=[HT40-][SHORT-GI-40][DSSS_CCK-40][TX-STBC][RX-STBC1][64-QAM]
logger_syslog=-1
logger_syslog_level=0
logger_stdout=-1
logger_stdout_level=4
dump_file=/tmp/hostapd.dump
auth_algs=1
ctrl_interface=/var/run/hostapd
ctrl_interface_group=0
ssid=ap2ghz
ignore_broadcast_ssid=0
######################### wpa hostapd configuration ############################
#
wpa=2
wpa_passphrase=xxx
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
rsn_pairwise=CCMP5ghz conf:
driver=nl80211
######################### basic hostapd configuration ##########################
#
interface=orange0
country_code=00
ieee80211d=1
ieee80211h=1
channel=0
hw_mode=a
ieee80211n=1
ht_capab=[HT40+][SHORT-GI-20][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][DSSS_CCK-40]
ieee80211ac=1
vht_capab=[MAX-MPDU-11454][MAX-A-MPDU-LEN-EXP3][SHORT-GI-80][TX-STBC-2BY1][RX-STBC-1][RX-ANTENNA-PATTERN][TX-ANTENNA-PATTERN]
vht_oper_chwidth=1
logger_syslog=-1
logger_syslog_level=0
logger_stdout=-1
logger_stdout_level=4
dump_file=/tmp/hostapd5ghz.dump
auth_algs=1
ctrl_interface=/var/run/hostapd5ghz
ctrl_interface_group=0
ssid=ap5ghz
ignore_broadcast_ssid=0
wmm_enabled=1
######################### wpa hostapd configuration ############################
#
wpa=2
wpa_passphrase=xxx
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
rsn_pairwise=CCMPÖtlet, hogyan tudnám megoldani a sebességet? ....
-
felora:)
tag
Sziasztok!
Olyan problemam lenne: mini itx lap, 2 mini pci e foglalattal. Ezt riser kabellel, mivel a lap aljan van kivezettem es 2 mini pcie wifi kartyat rakotottem. Egy ath9580 (2.4ghz, 300mbit max) es egy ath9880 ast (5ghz, wifi ac 1300mbit max). A ket kartyat hostapd-vel ap modba hasznalom. Tokeletes megy minden, kapcsolodnak a gepek, stb. Viszont a masolassal az a gondom, hogy a serverrol laptopra barmelyik wifi halon masolok 2-3 mb/s az atvitel, viszont a laptoprol serverre masolas hozza az elvart sebesseget.....
Ifire rendszert hasznalok, most a 2.21 es legujabb kiadast, a regebbi 2.19 es kiadasuval meg jol mukodott oda vissza minden. A 2.21 esbe kernel csere volt, ujabbat kapot. 4.14.72 est.
A hostapd.conf fajlok tartalmat mindjart kuldom, ha erdekes, bar nem azzal lesz a gond....
-
IBM megvette a Red Hat-et. Szomoru napja ez a szamitastechnikanak, szerintem. Az egyetlen multimilliard dollaros ceg volt, aki 100%-osan open source fokuszu.
-
válasz
MasterMark #27282 üzenetére
Ctrl-A Ctrl-K (mint Kill) zárja be, vagy Ctrl-D (minz Disconnect)
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #27281 üzenetére
Ok, ez is megvan, én vagyok a béna úgy hagytam a session-öket. Azt hittem ctrl+a, ctrl+d-re teljesen bezárja, de volt vagy 25 detached screen ami futott.
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #27274 üzenetére
Valami nem teljesen oké, mert most eléggé szétesett kimenetet mutat. Reggel még jó volt, meg most is jó néha.
Valami ötlet?
Próbálkozom most ilyesmivel:
screen /dev/ttyS0 115200,cs8,-parenb,-cstopb,-hupcl
De nem tűnik jónak egyelőre. Ami kellene:
Baud rate: 115200
Data bits: 8
Parity: NONE
Stop bits: 1
Flow control: NONELenry: Kb. öt másodpercenként bekerül a log-ba.
-
-
-
az egyik leghasznosabb program az
mc
utánnálam legalább 10 különböző screen fut, mert vannak egyszerűbb programok, amiket nem lehet "démonizálni", de valahogy muszáj megoldani, hogy mindig fussanak
(#27274) MasterMark nálad akkor valami használni is próbálja, mert bár nálam is előfordul nem egyszer, de azért spammelésnek nem mondanám, hogy néhány naponta megjelenik...
-
válasz
MasterMark #27274 üzenetére
Screen máshol is használatos, Unixon is használják a kollegák, nekünk is volt hasznos már a Linux szervereken.
-
MasterMark
titán
Áh, sikerült:
screen /dev/ttyS0 115200
Ha kéne valakinek UnRAID NerdPack-ból telepíthető ez a screen.
Köszi a segítséget mindenkinek.
Lenry: Csak azért zavar kicsit, mert spamolja a logokat, meg ugye most a serialt onnan jó lett volna kinézni, de már szerintem elpörgette.
-
válasz
MasterMark #27271 üzenetére
Valószínű nekem is csak ez van, ugyanúgy HP szerver.
nekem is tele vannak a HP szerverek ezzel, amíg nem okoz problémát, ignorálom
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #27271 üzenetére
root@RELATIVITY:~# setserial -g /dev/ttyS[0123]
/dev/ttyS0, UART: 16550A, Port: 0x03f8, IRQ: 4Itt látni, akkor valamennyire jó lehet. A catolást kipróbálom.
-
MasterMark
titán
Tudom mi az SMBus,
de a GenericSerialBus az nem a sima soros port?[link] Valószínű nekem is csak ez van, ugyanúgy HP szerver.Valami interaktív terminál kellene, illetve lehet állítani kell a sebességet, meg a biteket hozzá.
bambano: Köszi, megnézem.
UnRAID oprendszer alá kellene valami, lehet csak VM vagy dokkerből tudom megoldani.
szerk.: Hogy tudom listázni, hogy látja-e a soros portot?
dmesg | grep tty
Amit próbáltam, de üres. A dmesg meg tele van a fenti hibával. -
válasz
MasterMark #27268 üzenetére
SMbus az nem a soros port, annak mennie kéne ettől függetlenül is. Amúgy tesztnek : cat-eled a /dev/ttyXXX eszközt, vagy tail -f, vagy ilyesmi (nekem read < /dev/ttyXXXX volt) , akkor olvasnod kell tudni aról a portról. Echo-val meg kiküldeni karaktereket. (echo "izé" > /dev/TTY....)
-
bambano
titán
válasz
MasterMark #27268 üzenetére
"Illetve hogy linuxból hogy tudom használni a soros portot": minicom
-
MasterMark
titán
Üdv, két kérdésem lenne, első, hogy ez mi:
[1778140.144387] ACPI Error: SMBus/IPMI/GenericSerialBus write requires Buffer of length 66, found length 32 (20180531/exfield-393)
[1778140.144398] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PMI0._PMM, AE_AML_BUFFER_LIMIT (20180531/psparse-516)
[1778140.144413] ACPI Error: AE_AML_BUFFER_LIMIT, Evaluating _PMM (20180531/power_meter-338)Illetve hogy linuxból hogy tudom használni a soros portot úgy, mint Win-en a putty-val? Tehát terminálként máshoz csatlakozni vele.
Kicsit tartok tőle, hogy az előző hibaüzenetnek van valami köze ehhez.
Előre is köszi.
-
-
Hozzátenném : a Xen kernel fagyásaiért a Marvell hálókártyával valószínűleg még mindig ez felelős
-
válasz
bambano #27263 üzenetére
Hát másra már nem tudtam gondolni; ott a bridge, ami kb. egy buta switch, mi a francért nem látják egymást; olyan, volt, mintha valami routing lenne, NAT-olás, akármi, holott a háló bridge.
A francot.
A guesten volt rossz a beállítás (elsőnek egy wint telepítettem, mert az az elsődleges, hogy ne a saját gépemen zabálja a virtuál win az erőforrást, ha éppen kell; na most ezen bekattintottam a távoli asztalt, de valamiért nem lehetett elérni - másodszorra beállítva megy, pingelni meg gondolom a saját tűzfala miatt nem lehet).
Sry + köszi help(S azért RDP, mert a konzol nem mindig kényelmes, ahogy most észrevettem, gyakran leszakad a lassú háló miatt.)
-
válasz
bambano #27261 üzenetére
Kintről - értsd, pl. a saját gépemről, ugyanabból a hálóból. (A hoston kívülről.)
Tehát a fut a guest ő látja a hálómat, de a hálóról ő már nem érhető el. Valamit a bridge-n kéne csinállni, de mit? A dom0-n a forwarding engedve van, de az mondjuk sokat nem jelent.
Trace meg csak no reply-okat dob, ha a gépemről indítok egy lekérdezést a guest felé. -
válasz
bambano #27259 üzenetére
Ja, ez nem volt egyértelmű
Igen, tehát a kifele lát minden, de a guestek kintről nem láthatóak. Pedig IP-t DHCP-vel kapnak a routeremről, és az működik.
A xnebr0 pedig igen, az lenne a híd, illetve mellé van még egy virbr0, amit gondolom a libvirt csinál.
De hogy lehet a kintről befele érkező kéréseket is beengedni?
Fél napja Google, de még normális útmutatást erre nem láttam. -
bambano
titán
használ.
"Látják a hálót, kifele megy minden róluk, de befelé nem.": ezt nem teljesen értem, ahhoz, hogy kifelé lássa a hálózatot a gép, mindkét irányba mennie kell a csomagoknak.
"A virtuálgépeken a xenbr0 van beállítva hálónak.": a guesteken hagyományosan eth0-t kell állítani.
tehát azt kellene megírnod először, hogy a guestekről lehet-e netezni, pl. egy apt-get update lefut-e.
-
Hello,
Xen-t használ valaki?
Va ey Ubuntum, amin felhúztam egy Xen környezetet, szépen megy, de arra nem találok megoldást, hogy kintről elérjem a guest gépeket. Látják a hálót, kifele megy minden róluk, de befelé nem. IP-t a routerem oszt nekik, amúgy meg sima bridge konfiguráció van, egy xenbr0-al, meg engedélyeztem az ipv4 forwardot a systemd konfigjában. A virtuálgépeken a xenbr0 van beállítva hálónak.
Ha jól értem, akkor itt a virtuálgépek kb. azonos hálón vannak a hosttal, de ha a bridge a kb. drót, miért nem érhetőek el kintről a guestek...?Minden ötletet köszi
-
-
Freel
tag
Üdvözletem a szakértőknek.
A következő lenne a gondom: adott egy SSD, rajta egy Xubuntu 18.04. És adott 2x1TB WDEZEX10 mdadm-el RAID0-ba. A RAID tömb a /home2. Szeretnék föltenni az SSD-re még egy Manjaro-t a Xubuntu mellé úgy, hogy lássa a RAID tömböt és a rajta lévő adatokat! Ezt hogyan kell megoldani?
-
vadger
tag
Sziasztok! Nagyon kezdő kérdés, még sokat kell tanulnom erről a rendszerről.
Syslog-ng a témakör, hálózati eszközök syslog üzeneteit logolom egy ubuntu szerveren. A syslog-ng minden nap csinál egy új mappát, benne minden hálózati eszközhöz egy adott fájl tartozik.
Tehát így néz ki a mappa: /var/log/syslog-ng/2018/10/20 és ebben meg a firewall1.log mondjuk.
A problémám, hogy minden nap amikor egy új mappa jön létre, abba a mappába nincs joga belépni a sima usernek, csak a rootnak.User neve: netops
A következő részlet a syslog-ng.conf-ból ami releváns lehet:
destination d_nordc-5k-01 { file("/var/log/syslog-ng/$YEAR/$MONTH/$DAY/nordc-5k-01.log" create_dirs(yes) dir_owner(netops) dir_group(netops) dir_perm(0666) owner(netops) group(netops) perm(0666)); };root@N-P-SYSLOG-01:/var/log/syslog-ng/2018/10# ls -l
total 20
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 18 05:17 16
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 18 04:55 17
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 19 03:09 18
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 20 03:09 19
drw-rw-rw- 2 netops netops 4096 Oct 20 04:34 20A 20as mappába nem tud belenézni a netops user. Mit rontottam el a configban?
Köszi szépen! -
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Feltelepítettem magamnak egy OpenVPN szervert ezen install script-el, a server.conf-ba pedig bekerült a következő:push "route 192.168.1.0 255.255.255.0"
push "dhcp-option DNS 192.168.1.105"(teljes tartalom)
Ezután legeneráltam a szükséges .ovpn fájlokat. A gond annyi csak, hogy a helyi hálózatot elérem, de a külső internetet már nem. Ezt hogy tudnám elérni? -
brickm
őstag
-
brickm
őstag
Kiürítettem átnéztem mindent. Az lesz a probléma, higy a www-data user ugyan kap egy mappa tartalmára sudo jogot, viszont a /dev és /media mappára nem. Így oda nyilván nem tud mountolni. Sajna elsőre nem volt egyértelmű, hogy ha egy sudo jogosult mappában lévő sudo tartalmú shell scriptet futtatok további jogosultság gondom akadhat. Vagy rosszul gondolom és működnie kellene?
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Egy raspberry vezérlő PHP lapot készítettem itthoni felhazsnálásra.
A problémám azzal gyűlt meg, hogy a lapon van egy HDD manager rész, ami egyszer a hdparmot paraméterezi fel és küldi ki, egyrészt 2partíciót csatol fel\le. Minden más ezeken kívül tökéletesen végbe megy, tanácsokra lenne szükségem, hogyan kereshetném meg mi a baja.A kódrészletek:
html:<input class="button2_start" type="submit" value="HDD on" name="hdd_on">
<input class="button2_stop" type="submit" value="HDD off" name="hdd_off">
<br><br>
<input class="button2_start" type="submit" value="Mount" name="mount_sda">
<input class="button2_stop" type="submit" value="Unmount" name="umount_sda">php:
/**HDD on */
if(isset($_GET['hdd_on'])){shell_exec("sudo ./script/hdd1_on");}
/**HDD off */
if(isset($_GET['hdd_off'])){shell_exec("sudo ./script/hdd1_off");}
/**Mount */
if(isset($_GET['mount_sda'])){shell_exec("sudo ./script/hdd1_mount");}
/**Unmount */
if(isset($_GET['umount_sda'])){shell_exec("sudo ./script/hdd1_umount");}Scriptek:
#on:
sudo fdisk -l
sudo hdparm -B 254 /dev/sda
sudo hdparm -S 0 /dev/sda
#off:
sudo hdparm -B 1 /dev/sda
sudo hdparm -S 1 /dev/sda
#mount:
sudo mount /dev/sda1 /media/pi/backups
sudo mount /dev/sda2 /media/pi/data
#unmount:
sudo service smbd stop
sudo service qbittorrent stop
sleep 5
sudo umount /media/pi/data
sudo umount /media/pi/backupssudoersben a /script mappa tartalma futtatható www-data által, minden más script szépen le is fur(reboot, shutdown, ufw on\off, kodi on\off, smb start stop stb stb)
-
-
sh4d0w
félisten
Muszáj a /boot/efi partíciónak mountolva lennie egy, már működő, elindult rendszeren Debian 9 alatt? Move-olnám a lemez végére, de amíg mountolva van nem lehet és nincs kedvem Live-ot indítani.
-
válasz
sh4d0w #27233 üzenetére
Na meg ez egy Xenserver, ki tudja, mi van benne összemókolva. Még nem volt időm nagyon nézegetni a konfigot a mélyében. Az alap Xen-es mókák vagy működnek majd, vagy nem (de kéne nekik, hiszen az alapja mégiscsak egy Xen kernel).
Nem tudom azt sem még, mi az alapbeállítása, de nem hinném, hogy alapból passtrhough lenne a guestek felé...@Bambano : Jelenleg a wifit nem kéne bridgelni, csak akkor lenne még egy hálózati interfacem, amit tudok management hálónak használni, a kábelest meg használnák a guestek.
-
válasz
sh4d0w #27230 üzenetére
Na ezt nem tudom még, hogyan kell. Alapbeállításon van minden, tegnap du. jutottam el addig, hogy volt működő guestem, és nincs háló. Amikor telepítettem, ki sem tudtam választani, hogy hálót adjak neki, aztán egy szerver restart után már volt mit odaadni neki (Network 0) , de mint kiderült az maga az a háló, amin a management interfész is kommunikál (???). Legalábbis ha odaadom a hálót a guestnek, akkor az kap IP-t, de onnantól nincs management hozzáférés.
Az interface-ek között azt látom, hogy a xenbr0 -nak van IP-je, de hogy miért az a management háló is...? (Jó, persze, azért mert csak az van- van a gépben egy wifi kártya is, csak nem hiszem, hogy azt be lehet izzítani
)
Azt még nem tudom, hogyan kell ezen külön hálókat csinálni, majd a jövő héten tudok szórakozni virtuál Windowsról a Xencenterrel.
Amúgy elég jól összepakolt valami ez a Xenserver, simán elhiszem róla, hogy oda lehet tenni egy Vmware mellé. -
Tanulási céllal is lett volna - több mindent ki akartam próbálni, Vmware ESXi, Hyper-V, stb., aztán az egyiket kiválasztani, és használni is. Nem jött össze egyik sem
.
Valószínű a kernel / hálókártya modul bugos, mert amint hálót kap, kifagy.
Most Xenserver van rajta, ez már frankón megy (elég jól összerakták), az OpenXenmanager-rel elég jól el is lehet managelgetni, csak az a problem, hogy csak egy hálókártya van. Amint hálót adok a virtuálgépnek, meghal a management interfészValahogyan meg lehet oldani...
Meg akarok még próbálni egy Ubi-t Xen kernellel aztán ha nem megy, akkor KVM amíg nem ér ide a második hálókártyám, és akkor Vmware, Xen teszt megint. -
bambano
titán
válasz
Morro18x #27225 üzenetére
ha fizikai raid-et használsz, akkor a probléma a gép hardveréhez kötődik, nem a linuxhoz.
tehát amíg a raid vezérlő biosában nem állítottad helyre a raid5 kötetet, addig nem linuxos a probléma.hcl: nekem van xen-em vagy 12 éve, de sose volt vele semmi bajom, így nem tudom, a tieddel mi lehet a gond. kipróbálnék előtte egy routolt xen-es hálózatot, illetve megnézném, hogy a bridge-t jól rakja-e össze a xen. én mindig összerakom debianból, a xen-re csak a virtuális interfész beléptetését hagyom.
illetve meg lehetne nézni, hogy nem csináltál-e hurkot a hálózatba.
szerk: még azt is megnézném, hogy nincs-e összenyitva az iptables meg az ebtables, mert abból is lehet gond. emlékeim szerint alapértelmezetten össze van.
-
Morro18x
újonc
Sziasztok,
Debiannal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Gépinfó: Dell PowerEdge2900, 2.1.0 bios, RAID vezérlő, 4gb ram, 2db 4 magos 2ghz Intel Xeon 5300 prociDebian 8.2 fizikai RAID5-ben van, 3 hdd-ből 1 "megdöglött" (sárgán villogott a hdd), majd amikor kivettem és visszaraktam már jó volt(zölden villogott), de a foreign importnál nem sikerült helyreállítani (Failed to import: 0xC) a retag pedig nem opció.
Egy még régebben kivett hdd-t újra beletettem de ekkor a grub2 jött be. Más OS nincs a lemezeken.
A grub-nál ezekkel próbálkoztam: [link]
De a kernel nem tudta mountolni a root fájlrendszert:
Kernel Panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
Mielőtt a grub bejönne ezt pörgeti végig kb 30-szor: error invalid variable name 'x' (x 0-tól nő kb 30-ig)Találkoztatok már hasonlóval? Szűkös linux tudásom miatt mindenhol falba ütközök, ezért is örülnék ha valaki tudna segíteni legalább az egyik problémát megoldani, vagy útmutatás tudna adni hogy merre nézelődjek.
Linux kezdőknek topicból lettem átirányítva ide.
-
Hello,
Xen kernellel van valakinek tapasztalata?
Gondoltam összerakok egy virtuális környezetet, hasznos is, meg tanulok is.
Debian fel (9.5 stable, 9.5 testing volt próbálva), mind a kettő ugyanazzal a hibával küzd. Amint hálózatot kéne kezelni (azaz van háló) , és a Xen kernel fut, meghal a cucc, Cpu soft lockup-pal.Ezt mi okozhatja? Valakinek volt már ilyenre megoldása?
A hardver amúgy Core2 E8400, és Marvell 88E8071 hálókártya. Annyit találtam, hogy a hálóra a gro, lro feature-ket volt, aki lekapcsolta, és megjavult neki - nekem nem. Meg olyan is volt, akinél a memory ballooning kikapcsolása oldotta meg, és egy proci kiallokálása a Dom0-ra.
Köszi minden ötlet
-
ztsoft
őstag
válasz
brickm #27222 üzenetére
Szia!
Csak egy ötlet. Én ezt úgy csinálnám, hogy ketté szedném a feladatot. Adott a webserver, meg lenne egy root joggal futó script (daemon vagy cron-ból indítva), és szöveges fájl vagy adatbázis útján kapná az aktuális parancsot (természetesen nem a teljes parancsot), csak a legszükségesebb adatokat megadva (még mindig előnyben van a Magyar elnevezés használata ilyenkor, csak, hogy egy kicsit nehezebb dolguk legyen).
-
brickm
őstag
Service szolgáltatások indítása/leállítása. Particiok mountolása/unnountolása és ehhez hasonló dolgok.
Nem szeretném a könnyebbik utat választani,inkább a jobb megoldást. Olvastam a témában olyat, hogy cgi-bin. Nem tudom ezzel kapcsolatban mik a vélemények. Gondolom a webmin és társai így oldják meg az extra privilégiumokkal való együttlétet(vagy nem?)
Szerk.: kipróbálom egyelőre az általad írt megoldást. Úgyis csak belső hálón él a dolog. (Ott is fog maradni, de azért na 😏)
-
0xmilan
addikt
válasz
bambano #27220 üzenetére
Ez teljesen fuggetlen attol, hogy mit hany perc alatt dontenek meg. A korlatlan sudo jog a privilege escalation-bol csinalna gyerekjatekot, miutan mar van egy limited shell.
/etc/sudoers:
www-data ALL = (ALL) NOPASSWD: /path/to/script.sh
aztan igy futtatni:
sudo /path/to/script.shIgy egy fokkal jobb, mert a scriptre van korlatozva. Annak fuggvenyeben ongyilkossag, hogy a script mit csinal.
-
bambano
titán
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Broadcast webserveren mennyire öngyilkosság a www-data usernek sudoer jogot adni?
Vagy mi más módszer a javallott?
A cél az, hogy olyan shell scriptek futhassanak le amihez sudo jog szükséges.Illetve a kérdés elméleti. Egy csak belső hálón elérhető szerverről van szó, de szeretném azt a megoldást erőltetni ami akár kintlévő szerveren is lehetne.
-
Sziasztok!
Egy elég advanced systemd-s kérdésem lenne. Szóval fejlesztek egy rendszert amiben vannak olyan systemd service-ek amik ugyan azt csinálják és nagyon nem kéne egyszerre futniuk. Hogyan lehetne ezt megoldani, valamilyen módon, hogy ha új service hozok létre akkor valami wildcard alapján ne engedje futni egyszerre (pl. a nevében valami flag)? Szóval valami olyasmi kellene mint a Conflicts= mező a service fáljban, csak wildcarddal. Nyilván ha mindig mindegyiket átírom kézzel az működik. -
tonyrulez
őstag
válasz
tonyrulez #27209 üzenetére
Ismét én. Tökéletesen működött minden, rutorrent, pi-hole, owncloud, worpdress, webmin, mígnem újraindítottam a szervert. Weblapom helyett az Apache Debian Default Page jön fel kép nélkül. A beállított /pihole /rutorrent és társai nem működnek, helyette ez van. Pi-hole és webmin eredeti címükön még feljönnek.
Config check:
root@brix:/# apache2ctl configtest
AH00558: apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1. Set the 'ServerName' directive globally to suppress this message
Syntax OKIndítanám újra:
root@brix:/# systemctl restart apache2
Job for apache2.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status apache2.service" and "journalctl -xe" for details.root@brix:/# systemctl status apache2.service
● apache2.service - The Apache HTTP Server
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apache2.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2018-09-22 17:21:39 CEST; 28s ago
Process: 2564 ExecStart=/usr/sbin/apachectl start (code=exited, status=1/FAILURE)
Sep 22 17:21:38 brix apachectl[2564]: (98)Address already in use: AH00072: make_sock: could not bind to address [::]:80
Sep 22 17:21:38 brix apachectl[2564]: (98)Address already in use: AH00072: make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
Sep 22 17:21:38 brix apachectl[2564]: no listening sockets available, shutting down
Sep 22 17:21:38 brix apachectl[2564]: AH00015: Unable to open logs
Sep 22 17:21:38 brix apachectl[2564]: Action 'start' failed.
Sep 22 17:21:38 brix apachectl[2564]: The Apache error log may have more information.
Sep 22 17:21:39 brix systemd[1]: apache2.service: Control process exited, code=exited status=1
Sep 22 17:21:39 brix systemd[1]: Failed to start The Apache HTTP Server.
Sep 22 17:21:39 brix systemd[1]: apache2.service: Unit entered failed state.
Sep 22 17:21:39 brix systemd[1]: apache2.service: Failed with result 'exit-code'.Mivel írta hogy valami használja már a 80-as portot:
tonyrulez@brix:/etc/apache2/sites-available$ sudo lsof -i TCP:80
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
lighttpd 715 www-data 4u IPv4 15007 0t0 TCP *:http (LISTEN)
lighttpd 715 www-data 5u IPv6 15008 0t0 TCP *:http (LISTEN)Illetve journalctl -xe. Sajnos fogalmam sincs mi lehet a baja, interneten rákeresve írtak sokmindent, de megoldani nem tudom
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Nekiláttam egy otthoni szerver összeállításának Debian 9-en. Egyelőre a Pi-Hole, webmin működik, viszont pár dolog nem, ráadásul még majd jönnek új dolgok telepítésre, úgyhogy sajnos többször fogok kérdezni.
Feltettem rutorrent-et, viszont a képen látható sáv összes füle javascript://void(), nem kattinthatóak. Ezt hogy lehetne megoldani?
A telepítést ezen leírás alapján végeztem el.
-
Osiris
őstag
válasz
bambano #27206 üzenetére
Ezen a vonalon sikerült megtalálni a hibát:
When bash is invoked as an interactive login shell, or as a non-interactive shell with the --login option, it first reads and executes commands from the file /etc/profile, if that file exists.
Ez alapján ezt találtam:
/etc/profile.d/sshpasswd.sh
Benne pedig a service parancs:
if service ssh status | grep -q running; then
check_hash
fi
...kiegészítettem az elérési úttal ( /usr/sbin/ ).Ezek szerint ez a szkript előbb lefut mint ahogy a PATH betöltődik.
Köszönet a tippért.
-
válasz
Osiris #27203 üzenetére
az oké, hogy futtathatja bárki, de a usered PATH-jában alapesetben nincs benne az
/usr/sbin
, így a bash nem fogja megtalálni aservice
binárist, hacsak nem teljes elérési útvonallal adod meg.lenry@Echo-Five:/$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/gamescronban nincs esetleg valami?
crontab -e
ha@reboot
-tal kezdődik ott egy parancs, az pl minden bootkor lefut a nevedben/etc/init.d
,/etc/rc.d
meg/etc/cron.d
mappákban nézz körbe, bár itt inkább a root cuccai szoktak lenni...nézd meg mit mond a
journalctl
, esetleg a/var/log/daemon.log
, hátha ott látszik valami -
Osiris
őstag
A service nálam:
$ll /usr/sbin/service
-rwxr-xr-x 1 root root 9270 Sep 5 14:35 /usr/sbin/service
...futtatható mindenki számára, ráadásul a .bashrc-ben egyszer sem fordul elő ez a parancs.
Emiatt akadtam el a hiba keresésével.
Honnan futtat még parancsokat a linux login alkalmával a .bashrc-n kívül? -
qwertly
addikt
Köszönöm a tanácsokat,nagyjából sikerült összeállítani egy gyerekbarát rendszert
ezekkel a domén szűrésre MintNanny időkorlatozásra Timekpr most még a Norton ConnectSafe DNS tartalom szűrésre és a firefoxot ill a google crome böngészőt inkognitó módba tettem.Már csak két zavaró gondom van amikor a google chrome beálliásánál inkognitó módba tettem ledöbbentem,hogy a korlátozott felhasználóként a /usr/share/applications mappába módosíthatok hogyan tudnám védetté tenni? Másik pedig a panelt vagyis a start menüt ne tudják módosítani linuxmint 19 alatt,most elrejtetem és a böngészőket teljes képernyőre raktam de ez nem megnyugtató megoldás.Esetleg még van a böngészőkhöz valami külső eszköz amivel zárolhatom ne tudják módosítani a beállításokat?
-
tonyrulez
őstag
válasz
qwertly #27190 üzenetére
Pi-hole + az itt felsorolt DNS-ek közül valamelyik családbarát + ez a gyűjtemény. Szerintem torrentoldalakhoz is található valahol ilyen lista.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest