Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tóniszomszéd

    csendes tag

    válasz Vladi #24497 üzenetére

    Miért pont neki higgyem el? ;)
    Egyébként tényleg érdekel a miértje, mert a szerverem építèsekor kicsit nézelődtem, hogy mit érdemes és rootfs-nek használni, ami lejött a találatokból, hogy elsősorban ext4, utána btrfs, bár ez némileg lassú, esetleg zfs, de érdemes várni vele, mert még friss darabnak számít linuxon. ReiserFS-t úgy vettem észre, annyira nem.
    Valami dereng, hogy egy kört már futottam vele, és akkor is kiderült, hogy csak arra nem jó, amire én használnám, de ő azt írta, hogy egyáltalán ne...

    Többieknek: NEM backup megoldást keresek, azzal boldogulok. Olyan eszköz kellene, amivel egy restore-nál gyorsabban és kisebb adatvesztéssel fel tudom éleszteni a rendszeremet, ha tönkreteszi akár egy update, akár egy félresikerült átkonfigurálás. Pl. ha GUI tool segítségével konfigurálok valamit és nem tudom, milyen fájlokat piszkál. Ezért mertem említeni a system restore-t Windows-on, ami ha nem is 100%-ban, de kb. ezt tudja.
    Nem akarok óránként hagyományos értelemben vett mentést futtatni, csak azt nem látom, hogy az lvm/fájlrendszer snapshotok alkalmasak lennének ilyesmire.

    Az egész meg onnan indult, hogy vannak olyan grafikus eszközök, amikről már nem tudom, hány helyen rondítanak a rendszerbe, nem is érdekel igazán, mert használni akarom a gépet, nem bitről bitre ismerni.
    Például az nvidia konfiguráló programja okozott most kellemetlen meglepetést, karöltve a grub konfiggal.
    Váltottam az integrált vga-ra, reboot, grub nem áll meg a menüben, ezért nem tudom letiltani a GUI indítást. Rendszer ssd-ről villámgyorsan indulna, de az X valami bugba szalad és nem tud elindulni, helyette telefossa a konzolokat a hibaüzenetekkel, végtelen ciklusban, emiatt bejelentkezni is alig lehet, nemhogy konfig fájlokon matatni. Végül találtam "megoldást": belépés, sudo -i után sysctl kernel.printk="0 0 0 0" után elhallgatott és rendbe tudtam tenni a grubot is és az X-t is, de ez szerencsés eset volt. Láttam ennél rondábbat is, nem örülnék, ha egy ilyen miatt egy komplett rendszert vissza kellene másolni legközelebb.

Új hozzászólás Aktív témák