- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Fórumtársak szimulátor komponenseinek/hardvereinek/játék preferenciájának táblázata és annak 2023-as konklúziója majd 2024-as konklúziója GalaHU tollából, illetve itt található a fórumtársak cockpitjeinek galériája.
Itt egy nagyon hasznos setup guide, mindenre kiterjedően, angol nyelven.
Új hozzászólás Aktív témák
-
akela91
addikt
Nekem bőven befért az asztal alá becsúsztatva félig, tehát abszolút nem foglal sok helyet. Szélességre 55 cm a legszélesebb pontnál, hosszúságra pedig nálam 1 méterre lóg ki pont az asztal alól. Amíg átpakoltam az egész cuccot a megfelelő helyre, bevallom rendesen megizzadtam
Megvolt a teszt is, atom-stabil a cucc. -
barcalaci84
őstag
az rendbe van , csak nem akarom versenyenként a, autónként állítgatni a menüben mert mindig elfelejtem visszaállítani...
mostmár lenne lehetőség h hozzá se kelljen nyúlni a menüben, hanem csak tetszőlegesen használjam a pillangót vagy botváltóként a H-t , de a profilerben nem találtam lehetőséget h ezt megoldjam...
valami trükk jó lenne -
atomeec
senior tag
Köszi. Pont erre volt szükségem. Akkor nem erőltetem, mert már két éve tökéletesen megy a kormány. Esetleg láttam korábbi hozzászólást, hogy maratnak fémből csapágyházat...viszon annyi ráköltéssel lehet már lassan ott lennék, hogy lecseréljem egy T500 RS-re. Persze ahhoz meg váltó még majd 40 rugó...na, akkor marad így ahogy van, ne rontsam el, ha egyszer nincs baja
(leszámítva a motorok fogaskereinek hangját, de azt már orvosoltam még az elején, 2 csavar és jobb mint az új
).
-
AndrewTdi
addikt
Ettől én is féltem amig bele.nem.ültem. a láccat ellenére.nem.ér.le annyira a kormánytartó, amennyire hittem. Tuéajdonképpen logikus. Vezetls kpzben sem.lr össze sem a vádlid, sem a bokád. Egyátslán nincs útban seü ballébféknél, sem jobbláb gáz-féknél. Amellett állítható az ülés és pedál közötti távolság, apedál és a kormány közötti, az ülés és korüány közötti táv, továbbá a kormány magassága és dőlésszge. Illetve az ülésnek 3 helyzete van.
Már csak karos kéziféket szeretnék csinálni a váltó mellé. -
-
-
batai15
félisten
Na szóval én úgy tudom hogy :
a pillangó váltó az lényegébe automata váltó, és az elektronika végzi.
szekvenciális váltónál is kell váltani.
amelyik váltónál nem kell kuplung az az atutomata váltók(pillangó. automata triptronic etc )
illetve a toló kerekes váltóknál. általában rally kocsikban van, 1-esbe érdekes csattanó hangot ad.
Váltáskor amugy érdemes gáz fröcsöt adni hogy szinten maradjon a fordulat szám
[link]
[link]
itt minden le van írva érthetően. -
KaraDani
addikt
Egyik nagyon jellemző széria a vegyes technikára az ausztrál V8 supercar. Hiába szekvenciális a váltás, néhány pilóta mégis kuplungol a leváltásoknál. [link]
(#12427) batai15: A potis pedálnál attól függ a fékerő, hogy meddig nyomod le a pedált, még a load cellesnél, attól, hogy miylen erősen nyomod. Egy igazi autóban sem lineáris a fékpedál útja és a fékhatás közti kapcsolat. Az elején könyebben benyomod, majd egy ponttól a pedál már kevesebbet mozdul, viszont minnél erősebben taposod annál nagyobb a fékerő. Szóval én azt mondanám, sokkal természetesebb érzés, és könnyebb a határon tartani. A PTR modos G27 pedálom úgy néz ki, hogy a pedál útjának elején a gyári rugó dolgozik majd egy pont után eléred a rugóba behelyezett kemény téglalap alakú gumit, ami progresszívan keményedik. Nagyon hasonló érzés mint egy utcai autó fékje, annyi különbséggel, hogy keményebben használom, mint egy utcai szervós féket.
-
fLeSs
nagyúr
Értettem én amit mondasz, nem vettem kötekedésnek, tanulni kell a vezetést és kész.
Nem leszek übermensch ennyi vezetés után.
Viszont a játékokra rátérve amikkel akkor foglalkoztunk, amikor vettem a DFGT-met és volt egy kis eszmecsere a szimulátorokról.
Szóval, jó lenne letelepedni 1, max 2 szimulátornál.
Kipróbáltam az AC-t, iRacinget, rFactort, netkar prót, LFS-t és a Game Stock Cart (egyelőre csak a 2012 demóját).
Nálam az a lényeg a játékban a jó FFB mivel ez az egyetlen fizikai visszacsatolás a játék részéről, hogy történik vmi. Jó lenne vmi normális grafika és kell, hogy legyen multiplayer.A netkar prót jó vezetni, de a grafika gyenge és alig játssza vki.
Az AC-ről ugyanez a véleményem, csak van egy olyan problémám, hogy az egész játéktól elment a kedvem miután az autók hangja "tompa" vagy nemtom hogyan mondjam. Röviden számomra egy rakás sz@r, egyáltalán nem élvezem így a játékot. Olyan, mintha egy dobozban lennék, ami igaz is ha azt veszem, hogy az autó is egy "doboz", de így nem tetszik.Az rFactor nagyon jó leszámítva a grafikát és hogy nem találtam még egyetlen szervert sem amire csatlakozni tudnék és bajnokságot sem találtom DRM-hez.
És az Iracing. Rfactor után elindítva az Iracinget totál gagyi az egész, az autó olyan, mintha lebegne az út felett. HIába jó a grafika és OK az FFB, ez a lebegés fáj. Viszont ez az egyetlen játék, amiben folyamatosan találni multiplayer lehetőséget. Még nem számoltam utána, de ha mondjuk a GT autók vezetésére hajtanék rá (Ford GT, Corvette C06, McLaren MP4) akkor hosszabb távon a fontosabb pályákkal együtt sztem 3-400 USD lenne + az előfizetés. Hehe...
Az rFactor 2 demóját most szedtem le, DFGT-vel a Corvettet abszolút nem tudtam vezetni, összevissza csúszkált alattam, most megpróbálom megint picivel több tapasztalattal.
Game Stock Car 2013: ha nem ismernétek, akkor ez rFactor alapú szim,. Ez lenne a tökéletes szerintem (a 2012 alapján mondom), minden szuper benne, csak nemtom, hogy mennyien játsszák online.
-
fLeSs
nagyúr
Youtube-on találtam egy BMW M1 Procar @ Hungaroring videót, ugyanilyen időt ment mint én, sztem ez nem rossz fél óra játék után.
Egyelőre ennyire vagyok képes. Próbálok az ívek szélén menni de nem mindig jön össze, nyilván. Igazából a lényeg nekem az autó hangja meg a kormány (valszeg ezért nem szeretem az F1-et, mert nem bírom a vinnyogó hangjukat). Nem akarok Schumacher lenni.
szerk: 3 hét után tegnap jöttem rá, hogy iracinigben a jobboldali kormányos Mazdát vezettem eddig. kicsi a FOV. Sokszor furcsáltam is dolgokat...
-
fLeSs
nagyúr
Na egy kis leírás.
A WSP-t csütörtökön rendeltem meg, következő héten (ezen a héten) kedden adták fel, és másnap, szerdán este már itt is volt. Én a Fanatec Porsche 911 GT2-höz való verziót vettem, +5 EUR-ért adtak hozzá egy plusz rögzítőpanelt ami jó a Thrustmaster TH8 RS-hez (meg remélem, hogy a Fanatec CS shifterhez is jó lesz).Egy "szép" kartondobozban kaptam kézhez, a cucc nem volt kibélelve, de minden alkatrészcsoport körbe volt tekerve ezerszer csomagoló nylonnal. A WSP kb. 8 kg, elég nehéz, ahogy elnéztem a neten egyes cockpitek üléssel együtt vannak 20 kg körül, szóval ebben van anyag. A leírást egy rakás nyomtatott papír jelenti, legalább vehették volna a fáradtságot hogy összetűzzék őket. Igazából én nem a leírás, hanem a youtube videó alapján raktam össze az egészet.
Nos öszeszerelés közben a problémáim a következők voltak.
A váltótartót (videó 4:33) a kormánytartóra kell felfogatni, ami értelemszerűen a kormány alatt helyezkedik el (miután a kormány fel van szerelve). Ezt én elsőre nem húztam meg rendesen és elkezdett kotyogni, így aztán ahhoz, hogy meghúzzam rendesen a csavarokat (hogy ne kotyogjon a váltótartó), le kellett szerelnem a kormányt. Ez igazából a saját bénaságom, de jó lesz másnak figyelmeztetés gyanánt.
A Porsche shiftereket (és a CSR Shiftereket is) két bazinagy csavarral kell rögzíteni a váltótartóhoz (videó 6:51). A váltó extrémstabil, igazából ezen el is csodálkoztam, abszolút nem kotyog, játék közben abszolút stabil (én H-váltót használok). A problémám az, hogy a két nagy csavarhoz tartozó anya összeér a túloldalon (nem úgy mint a videóban) így aztán elég nehézkesen sikerült őket teljesen meghúzni. Szimplán az ujjaimmal esélyem sem volt, fogalmam sincs hogyan fogom szétszedni ha erre sor kerül. 7:23-nál látható egy eszköz (bazinagy imbuszkulcs) amivel meghúzták ezeket a csavarokat, na ilyet nem mellékeltek.
Ez volt az egyik problémám. A másik a pedálnál jelentkezett, ez a nagyobbik gond.
Először is: ha a Clubsport pedált pontosan középre rögzítem (mint a videóban), akkor heel&toe közben útban van a kormánytartó rúd. Erre sajnos csak azután jöttem rá, hogy felszereltem a pedált. De nekem elég vastag combjaim vannak.
Szóval utólag úgy szereltem fel, hogy jobbra tettem amennyire csak lehet. Ez csak pár cm különbség, de így a heel&toe jól megy, játék közben abszolút nem veszem észre hogy van vmi a lábam között. És én bal lábas fékezést használok (most hogy így belegondolok, a heel&toe-n kívül a jobbat fékezésre nem nagyon használom). Kétpedálos pedált (pl. DFGT) sztem nyugodtan fel lehet szerelni középre.
De nem ez a problémám.
A problémám az, hogy a pedál rögzítőcsavarjai (amiket a videóban 1:08 környékén raknak a helyükre) leérnek a padlóig. Meg is karcolták nálam a laminált parkettát. Ha belegondolunk ez elég nagy lol és nevetséges egyben, ez ugyanis egy tervezési probléma. A gond az, hogy rövidebb csavarokkal nem lehet felszerelni a pedált.
Szóval én azt csináltam, hogy egy gumilabdából kivágtam két kis szeletet és ráragasztottam a csavarok aljára, így a padlóval a gumi érintkezik. Nem igazán tetszik a dolog, de egyelőre megteszi. Le is fűrészelhetném a csavarok végét csak akkor ha egyszer szétszedem, akkor többé nem rakom újra össze, mert a pedált rögzítő két lemez összecsavarozás után egy picit meghajlik, szóval így is éppenhogy csak elég hosszúak a csavarok.Mondtam, hogy kisregény lesz belőle.
Ezeket leszámítva elégedett vagyok a WSP-vel. Pontosan megfelel annak amit elvárok. Így most a pedál féknyomás közben nem csúszik el (végülis csak emiatt kellett nekem egy kormányállvány), az IKEA székben ülve pedig egészen komfortosan elvagyok játék közben.
Hogy mennyire jó egy termék abból derül ki, hogy az ember újra megvenné-e. Hogy megvenném-e újra?
Jó kérdés...A WSP-t használva rájöttem, hogy a teljes komfortérzethez egy különálló cockpit kéne egy különálló számítógéppel és monitor(okk)al.
Így, hogy nem akarok rááldozni több helyet a WSP nagyon is megfelel és megvenném újra. De ha egyszer úgy döntök, hogy rááldozom a helyet és a pénzt, akkor rendes cockpitet veszek + külön szim számítógép és monitor. Mert most az van, hogy ha játszani akarok, akkor ugye ide kell cipelni WSP-t a számítógép/munkaasztalhoz, be kell csúsztatni nagyjából jó mélységig az asztal alá, tökéletesen el kell helyezni a WSP-t a monitorhoz viszonyítva, újra be kell állítanom a kormány magasságát, a monitort az asztal szélére kell húznom, át kell állítanom a magasságát majd ide kell tennem a széket és be kell csúsztatnom magamat a kormány alá. Aztán óránként amikor felállok pl. wc miatt a székkel újra el kell bűvészkednem. Játék közben kényelmes, de amíg leülök az nem igazán OK.
Cserébe nagyon kevés helyet foglal és könnyű eltenni szem elől.
-
seawolf570
aktív tag
És mi tart vissza, hogy feltekerd?
Egyébként ha ilyenbe gondolkodsz, akkor gyűjts egy T500 RS-re. Na arra akár buszkormányt is feltekerhetsz, olyan nyomatéka van a motornak (nem tudom mire tervezték a motort, de kicsit elgurult a gyógyszere a mérnököknek a Thrustmasternél). Pont minap néztem, jól felment az ára. Kb. másfél éve 120K-ért adták az újat, most 170k. (ennyit ér a jó magyar valuta).
-
seawolf570
aktív tag
Biztos, hogy kényelmesebb és a nagyobb átmérő miatt még pontosabban lehet kanyarodni. A nagy kérdés az, mennyire tolerálják a kormánycsapágyház és a motorok a többletsúlyt. Hosszútávon biztosan rövidíti az élettartamot. Ráadásul nagyobb FFB-t kell használnod ugyanahhoz a hatáshoz, mivel a megnövekedett erőkar miatt könnyebben ellen tudsz tartani a motorok erejének. Ez biztosan nem lenne jó hatással az egész szerkezetre nézve, főleg annak tudatában, hogy amúgy is ez az Achilles sarka a Logi kormányoknak.
A Fanatec kormányok esetében ez nem lenne probléma, ott amúgy sem nagyon lehet 50 % felett használni az FFB-t, mert kicsit túl lett méretezve az egész. Azoknál viszont nem lehet ilyen egyszerűen kicserélni a kormányt.
-
-
KaraDani
addikt
Nem én voltam az elkövető: [link]
zolee5016: Egy monitor + track IR nálam szóba sem jött. Nem látom a logikáját. Periférikus látás ugyanúgy 0, ahhoz hogy oldalra kinézz el kell forgatnod a fejed, miközben a kijelző ugyanúgy előtted van, szóval tekerheted a szemed visszafelé. Biztos működőképes és az egy monitornál praktikus lehet, ha csak azzal a céllal használod hogy könnyen nézegethess oldalra, de valóságérzet keltésre szerintem nem alkalmas. A field of view mindíg úgy van beállítva nálam, hogy méretarányos legyen a látott kép, így eléggé közelít a valós látványt.
Az Oculus rift már érdekesebb lehet[link]
-
Kis mókolással át is lehet szerkeszteni a modokat SW-ből rF-be.
Öh... igen, kb. a mappaszerkezet ugyanaz, de semmi más. Ugyanis minden kódolva van. Szóval nem "kis mókolással", hanem kb. sehogy. GSC-ből is kilopkodták (SandroX neve gondolom ismerős) a cuccokat elég gyorsan, nem véletlenül van már a Game Formula Truck is kódolva. Nem is jelent meg rF alá a tartalom belőle.
-
fLeSs
nagyúr
Nem értettem félre, értem miről beszéltek. De tudom, hogy kelleni fog egy komolyabb set.
Szimplán azért, mert jobb pedálok kellenek és kell egy váltó. Nem azért, mert én akarom a legjobb köröket futni hanem az élvezet és a realitás miatt. A DFGT-nek a kormányon kívül nincs sok köze a realitáshoz.
Zolee5016: a cockpit csak felvetődött mint ötlet, de már el is vetettem, mert nálam szimplán nem oldható meg, én itthon a gépnél melózok és nem akarok egy nagy cuccot ide-oda huzogatni, meg hely sem lenne neki. Valszeg egy kormánytartó állványt veszek, marad az asztal és marad a szék is.
Joshi: a Race07 és a többi kiegészítő demóját képes vagyok letölteni...
Már meg is történt. Btw a Steam meg a többi játék nekem külön SSD-n vannak...
-
neilszab
őstag
Az NFS Shift és Shift2 az rFactor fizikai motorját használták, csak a kocsik készítésekor pár paramétert máshogy lőttek be benne, hogy árkádosabb legyen (súlypont, tapadás, stb), meg hát kapott egy jó kis grafikai update-et, ami azért nem tett rosszat neki!
Pont ezért, ezeket a paramétereket visszabütykölve reálisabb értékekre egész jó kis szimuláció hozható ki belőle
, bővebben erről itt olvashattok:
GTR-Masters.hu: Need For Speed SHIFT - avagy ISI gMotor2 másképpEgyébként ugyan ez a csapat dolgozik most a Project CARS-on... bár gondolom a kezdeti rFactor-os alapokat azóta lecserélték, amiről mondjuk még nem egyértelmű, hogy a javunkra válik..
-
proci985
MODERÁTOR
gumi fizikát meg kellett moddolni, utánna kb 10secen belüli köröket tudtam menni GTR Evolutionhoz képest Nordschleifén ugyanolyan autókkal. leszorítóerő modellezésében volt erősebb eltérés, de egyébként egész használható lett végeredményben.
egyébként shift 1-2höz normális köridőkhöz kormány kellett. pár autót meg még kormánnyal is elég nehéz volt pályán tartani (classic packban volt régi turbos 911es Porsche, na ahhoz képest az S7-320bhp variáns is kezes bárány volt kb).
-
neilszab
őstag
Ez a 3 kör arra való, hogy kicsit jól érezd magad és némi bepillantást nyerj ebbe a világba, de ennyi autóban töltött idő tényleg nem alkalmas arra, hogy feszegesd a határokat, meg hogy "tehetségnek" bizonyulj...
Ellenben a Hotlap verseny annál inkább, ha megnézed az eddigi köridőket, olyan nevek tűnhetnek fel, mint például az idei hazai Nissan GT Academy győztes Sinka Dániel, így előbb őket kéne tudni megszorongatni ahhoz, hogy megmutatkozzon mekkora tehetség bújik meg benned...
-
-
-
Joshi
titán
-
szacsee
nagyúr
-
SOAD19
addikt
Kicsit kifejtenéd, hogy miért nem érzed hasznosnak a játékot. Azért tetszene a játék, mert be kell tartani a kressz szabályait, és oldalt felugrik egy kis ablak, ha szabálytalankodsz. Csak, jó lett volna begyakorolni a mozdulatsorokat, váltás, indexelés, és a többi, hogy reflexszerűvé váljanak.
Lehet, hagyom akkor, eléggé sokba lenne a projekt. -
neilszab
őstag
Két gond van ezzel:
- Egyrészt igencsak strapabírónak kell lenni szerkezetnek, egy kézifékkar rángatása igen nagy erőket tud felszabadítani
- Másrészt pont ezért a kézifékkar forgástengelyéhez igen nehéz lenne egy forgó potit korrektül beszerkeszteni.Ezért kell a toló potméter, amihez egy bowdenen át sima előre-hátra mozgásként jutna el a kézifékkar fel/le húzogatása, de ehhez is egy olyan poti kell, amit azért viszonylag masszív mind a felépítése, mind a rögzítése.
-
neilszab
őstag
Meg a GT Legends-re is:
http://store.steampowered.com/app/44690/Most 2,70 euro!
-
szacsee
nagyúr
Sokan elsőként az elektronika cseréjét és mellette valami modot ajánlanak, amivel memorizálhatod a lenyomás erősségét. Valós életben is a pedál lenyomás ereje alapján tudja az ember kb, hogy mennyire taposott a fékbe nem pedig a pedál elfordulás alapján.
Leo Bodnar féle kábel átalakító kell neked, így átalakítás nélkül megúszod + Nixim mod szerű valami megoldás.
Gyári is lehet, vagy Pl kisállat kereskedésből veszel tömör gumilabdát és vágsz belőle 12-13x12-13mm-es téglapot, amit igény szerinti hosszúságúra vágsz. Általában 32-33mm-es hosszt vágnak le és ezt vágják rövidebbre, ha azt akarják, hogy "beljebb fogjon/blokkoljon" a fék.
Bodnar kábelt tudok eladót 9K-ért. (ha megvan még)
Ha megvan az elektronika, akkor variálhatsz, hogy mechanikusan oldod meg a fékhatás realizálását, ami olcsóbb megoldás pl Nixim mod.
Esetleg ha nem számít a kesh, akkor load cell + LC Amp és bekötöd a kábelbe, vagy veszel kész megoldást.
PTR pedált is vehetsz, denem tudninem hallottam mikor lesz elérhető újra (írj e-mailt), vagy konkurens megoldást. Perfect pedal, AP Electrix stb. -
Hát, ahhoz nagyon meg kellene buherálni, ami nem biztos, hogy könnyen menne. Eléggé fix ott minden. De némi kitartással szerintem megoldható. Amikor kézzel megmozgattam, akkor kiderült, hogy a poti nagyobb utat is tudna érzékelni, de fizikailag erre nincs lehetőség, a pedál két végállása miatt.
-
-
KaraDani
addikt
neilszab remek cikkét ajánlom a témában, átfogóan leír mindent
: Kormány Kalauz Szimulátorozáshoz
"a Car setup / Kocsi beállítás menüben:" pontban találod pontosan a kérdésedre a választ
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Mozgásban a PIONER című orosz MMOFPS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Posta, csomagküldés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged