Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • GalaHU

    őstag

    Elkészült a Nagy Topiclakó Elemzés 1.0-ás verziója, nagyon köszönjük mindenkinek, aki rászánta az idejét és kitöltötte a táblázatot. Az már most látszik, hogy óriási igény van erre a fajta felmérésre, ahogyan azt ígértük, Karácsony tájékán újra nekiveselkedünk egy komolyabb célszoftverrel, mert ez a mostani adatgyűjtés és elemzés is bájosan amatőr lett. 😊 De a szívünk-lelkünk benne van, s ami még fontosabb: a hardvereink is!

    A következő elemzést mindenki tekintse vidám mókázásnak, a komolyság rejtett csíráival fűszerezve, s ne feledjük Churchill szavait: csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok! :D

    A táblázatot 51 topiclakó kolléga töltötte ki, ami egy meglepően magas szám a topic általános aktivitását nézve. Úgy tűnik, hogy a grafomán szűk mag (8-10 fő) mellett van egy jóval nagyobb réteg, aki szinte csak read-only módban működik, és alapvetően csak információkért jár ide.

    Különösebb nagy meglepetést nem okozott, hogy a kitöltők 80,4% csak PC-n szimulátorozik, ez egy ilyen műfaj. Annak ellenére, hogy a konzolokon is elérhető a „slágerszimek” nagy része, mégis csak 2 kolléga gyűri a kormányt kizárólag Xbox-on, és csak egy legény van a gáton PS5 fronton. 2-2 társunk azért szemérmesen bevallotta, hogy PC mellett PS-t és Xbox-ot is köt a Base végére, bár ez utóbbira alig van magyarázat…

    A legfőbb hardverkomponensek tekintetében a hardverháború papírforma eredményeket hozott, a CPU-k tekintetében az AMD a remek x3D szériájának és szimezésre termett architektúrájának hála 58,1%-os részesedést szerzett, míg az Intelnek 41,9% szavazott bizalmat. VGA fronton győzött a nyers erő, illetve a preferált szimek igénye, itt az nVidiának jutott a torta legnagyobb része, a maradék 20,9% csak vígaszdíj az AMD-nek.

    Jó-jó, de gyerünk már a lényegre, milyen szettekkel nyomjuk?! Nos, itt érte az egyszeri elemzőt az első sokk, ugyanis a Logitech mint gyártó teljesen eltűnt! Egy olyan cég nem szerepel a listában, ami több mint 30 éve gyárt kormányokat, minden hipermarketben, szatócsboltban ott kacsingat a polcon, valaha meg teljesen elérhető árú is volt. De a Thrustmaster sem lehet büszke magára, mert alig 15,7%-ot tudott összekaparni.

    Há’ mi folyik itt Gyöngyösön??? Úgy tűnik annyi, hogy lezajlott a DirectDrive forradalom, és a topic-ot olvasó kollégák a komoly-félkomoly szimesek táborába tartoznak, aki észrevették és értékelték az új technológia előnyeit és lecserélték a kőkorszaki cuccaikat. A „budget” kategóriás G29-ek meg megmaradtak a hébe-hóba csikorgó rétegnek, vagy méltatlanul a padláson porosodnak szívfájdító módon.

    A világ minden szegletét átfogó összeesküvésnek és az arcátlan, fizetett promótereknek hála (vagy csak mert alapvetően jó a termék, ki tudja) a Fanatec letartolta a piacot. 70% fölötti részesedésének döntő többsége a CSL sorozat valamelyik példánya, a régi motoros DD1-es társaság érthető módon kisebbségben van. A minőségben egy magasabb szintet képviselő Simucube és Simagic 7,8 és 2,0%-al van jelen, jól bizonyítja, hogy a prémium minőségre is van igény, pláne ha ezek az igények lehetőséggel is társulnak. Már korántsem lehet nyeretlen 2 évesnek tekinteni a MOZA-t, ennek ellenére a közösségünkben csak 2 kolléga használja, ám ők annál nagyobb megelégedéssel.

    A pedálszettek tekintetében enyhül kissé a szorító Fanatec nyomás, bár még a többség itt is ezt használja (62%). Jól látszik azonban, hogy a komolyabb féket kereső Fanások hamar megtalálták a Simagic, Heusinkveld pedáljait. Nem is csoda, ebben a szegmensben számos remek termék érhető el a piacon. BJ, MOZA, Simjack, Simlab, Simucube, SRA, VRS mind-mind 1-1 darabbal színesítik a táblázatot.

    A bázisra tett kormányok tekintetében aztán ismét magának követeli az első helyet a Fana, lehengerlő 78,9%-os arányával nehéz vitatkozni. Ehhez persze az is kell, hogy jóval több perecről nyilatkozzon a nagyérdemű, mint base-ről (57db vs. 51db) ebből következően néhány társunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy cserélgetheti a kormányait kedélyének függvényében. Vagy kevésbé szerencsés, ha arra gondolunk, hogy mennyibe lesz a QR2 átállás… 😊 Perecek tekintetében meglepő, hogy a Fanatec termékek harmadát a kissé lenézett McLaren adja, amiből arra lehet következtetni, hogy a remek ára és funkcionalitása feledteti a tulajdonosokban a termék esetleges gyengeségeit. Ezen felül survivor különdíjat érdemel a GT2-es kormány, amin úgy tűnik nem fog az idő vasfoga, és 3db-al még mindig közöttünk van. A kormányok között találunk olyan egzotikus példányokat, mint a Gomez Sim Industries (3db), vagy Alimiun, Gerisoft, Sim Racing Bay, vagy Sylracing 1-1 példánnyal.

    Ha már megvan ez a remek szett, akkor mire is szereljük? 51-ből 46-an a cockpitre esküszünk, és gyaníthatóan a többieket is csak a helyhiány tántorítja el… Örömteli látni, hogy a PH-s közösség jelentős része (30,4%) nem rest, hegesztőt-fúrót-csavarhúzót ragadni, ha arról van szó hogy saját cockpitet kell készíteni. A technika órán felmentettek legnagyobb része Atesz-hoz fordult, aki kvázi egy szakmai standard lett az évek során, 12 kollégát látva el megfelelő vasalakzatokkal. A nagyobb gyártók termékei közül a Next Level Racing viszi a prímet (13%), hozzá képest csak fele ekkora mennyiségben van Playseat, Sim-Lab , Trak Racer és Wheel Stand Pro a csapatnál.

    Az alapszetten kívül azonban különböző extra csiri-birire nem ad az átlagos PH-s. H-s vagy Szekis váltót csupán 10-en birtokolnak, kéziféket még ennél is kevesebben, alig heten. Ők lehetnek a rallys társaság alapkövei… Dash-el 10 kolléga javítja fel az immerziót, de ebből hárman csupán tablet vagy telefon segítségével. Nagyságrendileg ugyanennyi ButtonBox van a cockpitekre szerelve, és csak 7 shaker rázza a kasznit csapatáskor. A talpmasszázsról 4 szerencsésnek gondoskodnak a reaktorok, 8-an pedig a hűsítő szellőt is élvezhetik futam közben. Az immerzió netovábbját azonban csak egy kollégánk élvezheti a motion Simrig SRII-jében, őt innen is őszintén irigyeljük! 😊

    Annak ellenére, hogy mekkorát futottak a VR headsetek szimes körökben, nálunk csak minden 5. kolléga birtokol ilyet. Ezek többsége valamilyen Oculus termék (6db), de HP Reverb G2, és Varjo Aero is bizonyítja, hogyha valaki rákap a VR élményre, nehéz tőle szabadulni. A Gran Turismo 7 VR módja egy társunkat vett rá, hogy PSVR2-vel kergesse a többieket. A másik nagy szimes álom a többmonitoros rendszer, de az látszik, hogy ez 40 nyilatkozó számára még nem valósult meg. 3-an vannak akik 3 monitorral tolják, és egy harcostársunk még egy negyedik monitornak is talált helyet.

    Most, hogy látjuk hogy áll össze a hardver, lássuk hogy milyen szoftverek miatt költöttük rá egy autó árát a szettünkre! Sajnos ebben a témában nem nyilatkozott mindenki, de a trendek jól láthatóak. (a pontozás alapja a besorolás volt, az első helyért 5 pontot, az ötödikért 1 pontot adtunk).
    A lista első helyén az Assetto Corsa Competicione került 104 ponttal, ami verstappen-i magasságú fölény, hiszen a mögötte érkező 2 helyezett összesen alig tudott ennyit összekaparni. Az ACC sikeréhez vélhetően a LFM is nagyban hozzájárul, mert a barátságos gépigény biztosan nem.
    A második helyen szintén a cicások állnak, a classic Assetto-t 65 ponttal jutalmazták a hűséges olvasók. Vélhetően sokat lendített a megítélésén az, hogy jelenleg már egy karórán is elfut, és a modder kultúra folyamatosan ellátja friss tartalommal.
    Némileg meglepő az AMS2 harmadik helye, de egy hajszállal mégiscsak megcsípte a dobogót. Ha valami, akkor ez a program rengeteget változott a bemutatkozása óta, és apró lépésekkel, de mindig jó irányba fejlesztettek, nem csoda, hogy ennyien tartják érdemesnek arra hogy rááldozzák az idejüket. VR-ban meg talán nincs ettől szebb…
    A negyedik helyre a pénztemető iRacing érkezett, aki 43 pontot szedett össze. Úgy tűnik, hogy itt a Túlkeleten borsosnak számító árszabása ellenére megtalálta nálunk is a maga közönségét és egyedülálló Multiplayer élménye mindenkit kárpótol.
    Őt követi az apránkénti pénz-szipolyozásban szintén nagymester RaceRoom, ami az elavult grafikai engine-je ellenére a folyamatosan frissülő tartalmával mégis tömegeket tud lekötni.
    Bár a hardverekből nem ez látszik, jelentős rajongói bázisa van a rally-s játékoknak, a Dirt Rally 2.0 30 pontot szedett össze. Érdekes lesz látni, hogy az új EA WRC év végéig mennyi rajongót tud majd elhappolni.Régi motorosként az rFactor2 is tartja a helyét, kíváncsian várjuk a LeMans érkezését. A Gran Turismo és Forza Motorsport vonal is bejön a társaság egy részének, sőt páran még mindig NFS-ekhez használják a kormányukat. A nyugisabb szórakozásra vágyók az ETS2-vel töltik az időt, de az F1 széria is megtalálja évről-évre a rajongóit. A scene doyen-je a Richard Burns Rally is kitéphetetlen a rally-s szívekből, s arra különösen büszkék lehetünk, hogy egy magyar csapat tartja 20 éve életben…

    A végére pedig egy teljesen értelmetlen összegzés, avagy vonjuk le a logikus következtetést, hogy milyen egy átlagos PH Kormányos topiclakó:

    Büszkén tekeri Fanatec bázisára tett Fanatec kormányát ami jó eséllyel egy McLaren perec. A Fanatec pedálját a saját maga által készített cockpitjére rögzíti, ahol nem bajlódott külön váltó-kézifék felszereléssel. Jó eséllyel a Dash-ButtonBox-Shaker jellegű úri huncutságok is hidegen hagyják. A játékokat AMD-nVidia páros által fűtött PC-jéről 2D-ben futtatja, csupán egy monitoron vagy Tv-n élvezi az ACC által nyújtott izgalmakat…

    Valamelyikőtök magára ismer? 😊

    [ Szerkesztve ]

    Az empátia kifogyott, szimpátia nem is volt!

Új hozzászólás Aktív témák