- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Oppo alapokra szabta új tábláját a OnePlus
- OLED monitor topik
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.
Új hozzászólás Aktív témák
-
otamas
csendes tag
Sziasztok,
Roon (Tidal + saját könyvtár) használatra szerintetek melyik lenne a jobb a RPi4-hez:
a.) valamilyen DAC HAT (HiFiBerry DAC+ Pro; Boss DAC v1.2; JustBoom DAC, stb.), vagy
b.) AQ Dragonfly Cobalt USB porton keresztül?
A táp mindkét esetben egy Raspberry Pi 4 power supply 5.1V/3A. -
Ear001
addikt
válasz
Panthera #5490 üzenetére
A HDMI csatlakozó nem szabványos I2S csatlakozó és kábel, de miután elég zavarvédett és jó nagy adatátviteli sebességre képes ezért használják, de akkor ezt nagyon feltüntetik, hogy ne legyen zavar.. Vannak viszont pár tényleg HDMI bemenetes DA, ami nem tud I2S-t fogadni.
Azt jó tudni még, hogy az I2S jel nem arra van kitalálva, hogy messzire vezessük, a DA-kban gyakran még öt-tíz centi is kritikus, túl hosszú, szóval csak óvatosan.
-
Patice
Topikgazda
-
bogyo74
tag
Sziasztok, belefutottam egy problémába, hátha van tippetek.
Adott egy volumio + raspberry pi 4 alapú lejátszóm. Valószínűleg elköszönt a korábban rajta lévő HiFiBerry Digi HAT, így szereztem ideiglenesen egy egyszerű később egy komolyabb USB transzportot (épített mindkettő).
A simával teljesen jól szól, a komolyabb (XMOS alapú) viszont van egy olyan problémám, hogy 16/44,1-es felvételnél kb. 8 másodpercenként egy rövid hiba hallható. Magasabb mintavételű felvételnél sűrűbben.
Próbáltam sikertelenül:
- PI táp csere
- Transzport önálló táp
- moode audio telepítése
- zene lejátszása SD kártyáról, hálózatról, pendrive-ról
- USB kábel csere
- CPU energiagazdálkodás
- USB 2.0, 3.0 aljzatba átdugás
- ethernet hálózatból kihúzás
- WiFi letiltásHa ugyanezt a transzportot egy PI zero-ra kötöm, vagy számítógépre, akkor jó.
Elgondolkodtam egy audio pc építésén, de egyelőre adnék még egy esélyt a PI-nek. Főleg, hogy mostanában állt össze a PI: lineáris táp, tök jó távirányíthatóság (RemotePI - nagyon tetszik), és lassan egy LCD kijelző is felpattan rá, csak még kellene faragni kicsit a scripten.Netet túrva úgy sejlik, hogy a PI USB vezérlőjét okolják sokan, hogy az OTG-re nem igazán jó. Persze a workaround-ok nem hoztak eredményt.
-
feket663
tag
válasz
stahlhelm79 #5482 üzenetére
Az AVX.hu-n azt olvastam, hogy a kolléga egy Auralic Aries Mini-nél jobbnak, vagy legalábbis hasonló szintűnek hallotta a Raspberry PI 4 alapú futóművét, igaz egy Audioquest Jitterbug közbeiktatásával. Én nem nagyon tudom mihez hasonlítani, nincs is túl kifinomult hallásom, de azt tudom mondani, hogy a mostani RPI4-kínai ES9018K2M DAC panel (táp és kondi tuninggal) I2S-en csatlakoztatva egymáshoz, egy KD Mester féle DIY erősítővel, a végén pedig a Canton LE900 dobozkáimmal eleddig a legnagyobb örömet okozza a szobámban, ahol megfordult már többek között dobozokból TDL Studio 1M, tölcséres Lowther, nagy érzékenységű 15 inches JBL 2226H mélyközéppel és nyomókamrás magassugárzóból összeálló félig DIY 4PI speaker hangdoboz, Dynaudio Contour 1.3 SE, meg még ezen kívül is néhány, erősítőből volt 300B triódás, direkt csatolt SE, Dénes Péter féle tetródás PP és 211SE, Musical Fidelity X-A200 monoblokkok, forrásként pedig Marantz CD17, Squeezebox Touch futóműként, trafós kicsatolású Wolfson 8742 DAC-al, valami alsóbb Sony ES CD játszó. Szóval nem olyan rossz magában az RPI, mint futómű, a legjobb, ha az USB-I2S konverzió is kimarad, és direktben csatlakoztatsz egy ilyen bemenetű DAC-ot hozzá.
-
base-soft
lelkes újonc
Köszönöm a választ. Igyekszem minél hamarabb átnézni ezt a fórumot. Az általad leírt egy "streamer" gép optikai kimenettel a meglévő dac felé. Mi a helyzet ha a Pi-re dac kerül építésre. Milyen változatok vannak amelyik képes külső jelet is fogadni?
És nem utolsó sorban ha usb-n összekötöm a dac-al szerelt Pi-t a PC-vel, a PC látja e a dac-ot, mint egy külső hangkártya ?
Köszönöm a válaszokat .
-
Polllen
nagyúr
válasz
stahlhelm79 #5484 üzenetére
Az Allo digi one rpi4-gyel ~220 dollár körül van.
Ha mellé teszem a saját tápjukat, akkor is ~370 USD. [link]
Amúgy nem akarlak rábeszélni, nekem is elég volt a hifiberry megoldása, de 50k-t biztosan megér az allo megoldása is.
-
stahlhelm79
csendes tag
válasz
Polllen #5483 üzenetére
egy csöves DAC-om van. Az Allo cucc teljesen fullosra felkonfigolva 615 USD... azért meg már kész hifi komponenst lehet venni... ennek az lenne az értelme (?) hogy olcsóbban veszel cuccot, amivel szüttyögni kell, de 600 USD-ért már van kész megoldás is... szóval az Allo nekem nem játszik, bár biztosan jó!
-
Polllen
nagyúr
válasz
stahlhelm79 #5482 üzenetére
Milyen dac-hoz lesz?
Más streamert nem próbáltam, csak különböző pc-ket, szerintem kifejezetten korrekt eszköz.
Az allo digi one a teteje a dolognak, ha drágább a lánc, lehet megéri befektetni.Amúgy szerintem ez a digi+ pro megoldás kb. best buy az allo digi one-ig ár-értékben.
-
stahlhelm79
csendes tag
Sziasztok!
kacérkodom egy Raspberry alapú digiális futómű építésével. a cél file alapú lejátszás lenne SSD-ről (streaming nem érdekel, Tidal és társai) SPDIF kimenettel a jelenlegi DAC-om felé. a következő konfigot gonoltam:
-Raspberry Pi 4 (4 vagy 8 GB RAM)
-HiFiBerry Digi+ Pro
-AP Linux
-ház, táp, apróságok.mit gondoltok erről a konfigról, milyen lehet? valaki hasonlította már össze Raspberry alapú lejátszóját más hifi streamer-ekkel? és ha igen milyen eredménnyel? gondolom egy Lumin-t nem ver meg, de ez nem is ez az árketegória...
köszönöm!
-
-
base-soft
lelkes újonc
Sziasztok! Kattog az agyam mióta megtaláltam ezt a topokot. Jelenlegi rendszerem a következő, és ehhez képest szerenék előrelépni, és ebben kérem a segítséget, ötleteket.
Igazi chifi:
fx audio dac x6 - CS4398 dac chp van benne. csatlakozások:USB : 24 bit / 96 kHz ; 16 bit /192kHz ;Optical / Coaxial : 24bit / 192kHz. jelenleg usb csatlakozás van a pc-vel a opa2134 opamp cserélve opa 2604 -ra
FX-AUDIO TUBE-01 preamp - a 6J1 cső cserélve GE 5654W csövekre
az amp pedig fX-Audio FX-502E NE5532 opaamp cserélve opa 2604-re.Zenehallgatásra (főleg) szerenték ebből előrelépni. Spotify / tidal lejátszás.
Filmnézés : netflix / hbgo
A VODFONE TV BOX hangját is kellene erősíteni (HDMI)Viszont a pc -n is zenélek (ableton/reaper) - ezt is szeretném minék jobb minőségben hallani. Tehát a Pi-t a pc-m külső dac-jaként és szeretnám használmi. Amennyiben ez lehetséges.
Ezt szeretném megvalósítani, minél kevesebb ketyerével.
Van erre javaslatotok PI alapon?
Köszönök minden észrevételt és javaslatot.
-
mpierre
veterán
Ugyebár aztat mondja az alapvetés: "hogy ami jól működik, azt nem kell javítani..."
Ámde ez a szerelhetnékem van nevezetű - nem upgraditis! - betegség okozott az elmúlt 5 percben pár fejvakarós pillanatot, miközben éppen a daphile-t futtató gépet hallgattam. Érdemes újabb - ha van - daphile-t felrakni? (hp t610-en fut + dragonfly black)
Alapvetően annyi "gondom" van, hogy a jelenlegi Daphile néha elfelejti, hogy a dragonfly-t használja kimenetként... Semmi más. Igaz ez havonta, két havonta előfordul. Eddig csak a wifi miatti copás tartott vissza egy ilyen lépéstől.
-
PpenoO
őstag
Köszi szépen a segítséget.
Megtaláltam a megoldást, azaz rájöttem a bugra ami ezt okozza, amihez van köze a Sync playback to displaynek viszont nem teljes mértékben.
A probléma fő okozója az Audio Output Device.
Amennyiben HDMI & Analogue mode-ot választom, mindegy mire állítom a Sync playkback to displayt, analóg kimeneten nyávogni fog, HDMIn nem.
Viszont Analogue kimenetet választva csak akkor nyávog a hang, ha be van kapcsolva a Sync playkback to display.
A kérdés már csak az, hogy miért nem tudja Analogue kimeneten ugyanúgy kezelni a hangot mint HDMIn amikor Sync playback to display be van kapcsolva. Ezt a kérdést viszont már a Kodi fejlesztőinek fogom feltenni. -
wassermann
addikt
"Zenelejátszásnál nem jelentkezik a probléma"
...eszembe jutott egy lehetséges válasz: a Pi2 sajnos nem mai gyerek és látom, hogy új Librelec van rajta. Lehet, hogy ki kéne próbálnod mit csinál egy néhány évvel ezelőtti Libreelec-kel, mert lehet hogy ezzel az újjal a Pi2 már szenved filmlejátszás közben (sok neki)
-
PpenoO
őstag
Raspberry Pi topikban jártam már, de nem tudtak segíteni, hátha közületek valaki tudja a megoldást.
Pi2 analóg audio kimenetét egy Focusrite Scarlett 2i2 kártyára kötöttem és Libreelec 9.2.4 rendszert futtatok. A Scarlett nem csatlakozik USBn a Pire, csak a Pi analóg kimenetele van rádugva a Scarlettre ami így előerősítőként szolgál és továbbítja a jelet 2db M-Audio BX6ra.
Nem tapasztalható semmiféle pattogás, sistergés vagy audio drop, viszont a hang filmlejátszás közben csúszik, mármint ilyen mágnesszalag jellegűen nyávog, mintha egy magnó be akarná kapni a szalagot. Beszédhangnál nem észlelhető, da amint megszólal egy hegedűhang, azonnal hallhatóvá válik a dolog. Zenelejátszásnál nem jelentkezik a probléma.
Próbáltam már állítgatni az audio illetve a player szekciót de nem találom azt a beállításkombinációt amivel megszüntethetném ezt a macskanyávogást.
-
tsilver
aktív tag
-
Patice
Topikgazda
válasz
contaxg #5466 üzenetére
Ropieee, ahogy előttem írták, ami egy csak Roon végpont futtatására kihegyezett rendszer. A raspberry analóg kimenete nem fog szólni ezzel!
Roon Bridge pedig Ubuntu vagy Debian alapú rendszerekre simán felrakható pár paranccsal. Ezek a Roon Knowledge Base-ben vannak leírva a Linux Install alatt. Raspberry 3-hoz az armhf7 verzió kell. -
contaxg
veterán
Raspberry Pi3-ra létezik Roon kliens??
-
wassermann
addikt
Ez a hőmérséklet a félvezetőben mért maghőmérséklet. A Pi-k el vannak látva beépített hővédelemmel. Ha mégis idegesít, lejjebb veheted a feszültségeit és az órajeleit a config.txt-ben (ez a PI BIOS-a) Íme egy péda (kb lapközépen, tekerj lefelé a lapon) [link]
-
sejt
tag
Előszőr is köszönöm szépen a segítséget mindenkinek. Sikeresen megérkezett az Allo Digione és sikerült is működésre bírni a Rasberry Pi 4-el. Teljesen jól müködik
. Majd az egészet bezártam a hozzá vásárolt tokba. De legalább még szép is.
Itt kezdődtek a gondok. Ha lehet hinni a Volumio-nak akkor az elsö bekapcsolást követően 70 fok fölött kezdte meg a müködést, majd ahogy ránéztem néha, volt olyan is amikor elérte a 80 fokot. Természetesen nem tudtam más módon ellenőrizni csak a Volumio-n keresztül.
Ezek után utána néztem, de egyedül sajnos nem találom a megoldást rá. Ezért szeretnék tanácsot kérni tőletek, hogy hogyan lehetne levinni a hőmérsékletet akár szoftveresen vagy hardweresen (a bordák sajnos nem férnek el)?
Mivel a Pi-nek nem biztos hogy árt ezzel annyira nem is foglalkoznék, de az Allo Digione-nak nem biztos, hogy jót tesz ha alulról fütik a forasztásait és az alkatrészeit.
Segítsetek kérlekTisztelettel: MoRC
-
Patice
Topikgazda
Ha nem kell a "csicsa" és a kényelem, akkor ott van a full fapad Voyage MuBox, ami felrakható egy Raspberry-re is és téma letudva. Ezzel csak helyi lejátszás van hálózati tárhelyról, vagy helyiről.
-
Patice
Topikgazda
válasz
wassermann #5460 üzenetére
A Roon is csak akkor keres a neten, amikor importálja a zenéket és adatbázist épít a metaadatokból. Tidal nagyon jól integrált.
Vas ügyben egy olyan modellről tudok, ami Cerka procit NVMe lehetőséggel kombinál az pedig az Odroid H2 vagy H2+.
Vagy a másik út, hogy komponensekből rakja össze az ember, de az sem lesz olcsó mostanság.
Hardveraprón érdemes lehet szétnézni használt komponensek után. -
Patice
Topikgazda
válasz
adodaniel #5457 üzenetére
A gyári ajánlás i5 szintű procit ír, "a megfelelő élmény érdekében" meg persze dedikált gépet. Attól is függ az ajánlás, hogy mekkora gyűjteményt kell kezelnie.
Nálam egy Core i5 7500T proci + NVMe SSD-s (PCIe x4) gépen fut jelenleg 16 GB RAM-mal, de nekem mást is csinál ez a gép.
Roon futtatásához vannak erősebb gyári NAS-okhoz is csomagok, amikben jellemzően 2-4magos Intel Celeron procik vannak.
Szerintem egy J4105-ös Cerka meg tud bírkózni egy 10-20ezres könyvtárral, csak legyen mellette mondjuk 8GB RAM, meg SSD az adatbázis miatt. A zenék lehetnek HDD-n. -
Patice
Topikgazda
válasz
funkmester #5455 üzenetére
-
Patice
Topikgazda
válasz
Frogged #5453 üzenetére
Én sem csak Tidal-lal használom, nagyobb részt itthon, szerveren tárolt zenét tolok vele.
Azt aláírom, hogy nem a hangja az elsődleges, ami miatt ezt választottam, inkább az, hogy könnyen kezelhető.
A tuningolás meg szerintem minden audio célra szánt rendszernek kell. Egy belépő laptopból a Daphile sem fog kiemelkedő streamert csinálni. Nálam a Roon a szerveremen fut, de a végpontoknál ugyan azokat a trükköket követem el a jobb hang érdekében. Ezt is ki kell tapasztalni. Cserébe egy csomó telepítgetéstől megkíméltem magam.
Pl. azt is csípem hogy a telefonom is lehet végpont és átlövöm a hangot egy BT hangszóróra a kertben és egyből ott van minden tartalom, minden lejátszási lista, amit mentettem a Roon-ban. Az adatbázis mentése is kiforrott, állítottam már vissza mentésből és minden korábban létrehozott beállításom, listám, stb. ott volt, nem kellett előröl kezdenem.
Most épp a zenekockám újra a végpontom, miután sikerült egy alap minimal Debian-t tovább csupaszítani a DietPi scriptjével. -
Frogged
aktív tag
Én a pénzt nem sajnálom software elötte win10, Audirvana plusz, Audiophile optimezer volt az audio pc-men de a Daphile ingyen is jobb hangú volt így váltottam.
Tudom régi módi vagyok de csak saját háttértáról hallgatok zenét semmi spoty tidal stb, és semmi előfizus dolog nem jön szóba ha kell valami meg veszem ha reálsi áron adják.
Nem mondom hogy minden zenéért fizettem ami a gépen van de azért csak idén elköltöttem fél havi fizum legalább albumokra.A Roon nekem sosem volt igazán szimpi és tudom ízlés kérdése de több embertől is hallottam hogy önmagában a hangja nem nagy szám amíg nincs meg támogatva egyéb fizetős segéd progikkal.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Frogged #5451 üzenetére
Igaz évente számlázzák, de havonta a Roon 9.99$ ~ kb. 3000 HUF mai árfolyamon.
Spotify Premium = 4.99€ ~ 1765 HUF
Tidal Premium = 9.99$ ~ 3000 HUF
Tidal Hifi = 19.99$ ~ 6000 HUF
stb.OK, a Roon előfizuval nem tartalmat kapsz, hanem szolgáltatást, kényelmet és rugalmasságot. Tudom, hogy a magyar ember árérzékeny, de szvsz. ez nem akkora tétel még nálunk sem, amit nem lehet kibírni. Én is fizetésből élek (mondjuk jelenleg pont nem
), és egyáltalán nem érzem azt, hogy feleslegesen fizetnék érte.
A fejlesztőknek nagyon sok munkája van benne és folyamatosan fejlesztik a visszajelzések alapján + ha valami mégsem OK van support.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- PlayStation 5
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Horgász topik
- EA Sports WRC '23
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Oppo alapokra szabta új tábláját a OnePlus
- További aktív témák...
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest