- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- LG LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
jim bcs
nagyúr
válasz jones965 #6598 üzenetére
na arra a projektre kíváncsi vagyok , köszönöm a te segítséged is, én is csak a cpu-ra gondoltam vizet, olvasgattam a D5-ről hogy leszabályozva (van az xspc-nek is) szinte semmi hangja nincs alacsony ventifordulattal a radin
(#6599) Pista0001 köszönöm, 16/10 szerintem maradni is fog, a K2 is fog ám, 3-4 naponta portalanítom az egész gépet mert utálom a port főleg a pc-ben
[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
jones965
Modder
válasz jim bcs #6595 üzenetére
Jómagam eddig csak DDC-t és D5 szivattyút használtam.
Előbbiből 2db, utóbbiból pedig 3 van szolgálatban. A DDC-k olyan gépekben vannak, ahol 5-6 db blokk és radiátor van a rendszerben, ergo le van terhelve és így nincs különösebben nagy hangja. ( Gyerkőcök meg ugye nem panaszkodnak )
A D5 szivattyúk pedig a szabályozhatóságuknak köszönhetően szintén halkan teszik a dolgukat.
Javaslom várd meg más tapasztalatát az előbb említett szivattyúkkal kapcsolatosan, mert én eddig még soha nem építettem "csak" cpu-ra vízhűtést.A jelenlegi projektem is 4 GPU-s monster lesz.
-
jim bcs
nagyúr
válasz Pista0001 #6596 üzenetére
eddig így állok, ez amit biztosra tudok
XSPC Raystorm CPU-Cooler for Intel – Acetal
XSPC Xtreme Radiator RX240 - 240mmmeik is az a Phobya pumpa ami ajánlott?
vékony vagy vastag cső a jobb (belső keresztmetszet), vagy itt annyira nem számít?
szerk: hát igen ez nem lesz olcsó mulatság, most 3 venti van a K2-n de semmi hangja nincs ha tv-zek néha rápillantok a ventiszabályzóra hogy megy-e a gép egyáltalán, ezért is kellene egy halk pumpa és mert könnyebb takarítani mint a léghűtőt, bár még nemtudom megérné-e váltani
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz jim bcs #6593 üzenetére
Ahogy Jones is írja valószínűleg jobb, csak nem biztos hogy ki tudod használni. Árban kb duplája a DDC, főleg aftermarket tetővel, hangosabb is, mellesleg a leszabályzás is lutri. A Phobya stabilan működik akár 5 voltról is, maxon tekerve sincs sok hangja, mellesleg elég kicsi teljesítményű hogy bármilyen alaplap vagy normálisabb ventivezérlő szabályozni tudja. A szállítása a várható rendszeredhez bőven elég lesz. Nekem 260-as van a "nagy" gépben fixen 5 V-ról, teljesen jó. Egyszer kipróbáltam hogy mennyivel jobb 12 V-on, gyakorlatilag semennyivel (idle hozott 2 fokot, terhelésen semennyit). Nem akarlak rábeszélni, inkább csak jó ha vannak ismereteid választás előtt. Remélhetőleg beesik mrbig25 és megosztja a tapasztalatait a 220-asról, mert én még egy darabig nem fogom tudni beüzemelni az enyémet (olyan tartállyal van mint ahogy linkeltem). A 260-as is nagyon jó, de ehhez nincs tartály, a 400-ashoz van tartály, de az többek szerint elég zajos. Annak a leszabályozhatóságáról nem tudok semmit, de ha úgy teljesít mint a kicsik akkor az is jó lehet, úgy még tartalék is marad bőven.
Szerk.: #6595 ez esetben lehet hogy nem éri meg vízre váltanod, hacsak nem akarod a dolgot. Előnyt nem nagyon fog ehhez képest hozni. Plusz zajforrás lehet a pumpa, illetve 2 venti lesz a radin legalább (a léghűtődön nem tudom mennyi van). Ja, és sokba is kerül
[ Szerkesztve ]
-
jim bcs
nagyúr
válasz jones965 #6594 üzenetére
értem, hát nem ártana ha csendes lenne, most az Alpenföhn K2 650rpm-es ventifordulat mellett a cpu-t mind a 4 magot 26-30fok között tartja alapon, valami ilyesmi lenne az elképzelés hőfokban és csendben,
ez csak tájékozódás mert azért erre össze kell gyűjteni de jól megtervezve nem 3 évre veszi az ember általában
a Koolance megéri a felárat, vagy azon kívül hogy jól néz ki teljesítményben is jobb a többitől?
[ Szerkesztve ]
-
-
Pista0001
addikt
válasz kaktusz2 #6587 üzenetére
Az étolajat azért ne keverjük össze a trafóolajjal. Az étolaj szerves, romlandó, míg a trafóolaj ásványi eredetű. A pumpa kenésére abszolút alkalmatlan. Gyerekkorodban nem kented vele a matchbox kerekeit? Én próbáltam, jó is volt 1 hétig, aztán valami kásás trutyi lett a helyén és beállt az egész.
(#6589) jones965 válasza jim bcs (#6578) üzenetére: Az eddig itt olvasott tapasztalatok és mrbig25 véleménye alapján (róla tudok egyedül hogy volt neki mindkét pumpa) EK DCP2.2/Phobya DC12-220 jobb lehet mint az Alphacool DC-LT. Van hozzávaló egybeépítős tartály is, mellesleg "alig" drágább egyben mint a DC-LT a pöttöm tartályával.
-
Telegdy
aktív tag
Üdv!
Az én procimhoz milyen blokkot ajánlanátok, amivel biztosan nem lesz gondom?
FX-8150, overclockolva lesz.Tudom, hogy sok múlik a többi cuccon is, de feltételezzük, hogy mindenből sikerül olyat vennem ami elbírja a rendszert. Ezekre is adhattok tippeket, gyakorlatilag a nullából építkezem.
Előre is köszönöm!MacBook Air - i7 - 128GB - 4GB
-
jim bcs
nagyúr
válasz jones965 #6589 üzenetére
köszönöm , csak azért nem voksoltam kifejezetten az XSPC mellett mert általában mindenhol az EK-t ajánlják így úgy voltam vele hogy az a jobb, bár külföldi oldalakon az xspc-t eléggé szeretik, csatlakozókból a Fehér Bitspower tetszik de azt eddig még sehol nem találtam, 4-90 fokos és 6-egyenes csati kell majd ebben benne vannak a tartalék csatik is, 16/10-es lesz valószínű fekete csővel mert minden fekete fehér a házban és tetszik is
[ Szerkesztve ]
-
jones965
Modder
válasz jim bcs #6578 üzenetére
Amennyiben csendes és jó teljesítményű vízhűtést szeretnél, akkor egy extrém dual radit veszel.
Javasolt az XSPC, Phobya termékeit szemrevételezni, bár kategóriájukban az egyik legdrágább termékek, csak úgy mint minőségben. Cpu blokkot megint csak a pénztárcádhoz és tetszés szerint válassz, lévén mint írtad a tuning nem szempont.
Ha nem akarsz később fejleszteni, célszerű az alphacool dc-lt pro szivattyúját választani.
A csatlakozókat pedig a kívánt vastagságú csövekhez kell igazítani. Itt is a gyártók különböző árfekvésű termékeivel találkozhatsz, amiket célszerű úgy összeválogatni, hogy előtte fejben vagy papíron rögzíted hogy hogyan szeretnéd elrendezni, és akkor a csatlakozók típusát ( egyenes, 45°, illetve 90°) ki tudod választani.
A darabszám pedig a használt vizescuccok x 2-vel.Minden alkatrészt megtalálhatsz mind a hazai, és külföldi webshopokban.
-
DigitXT
nagyúr
válasz kaktusz2 #6587 üzenetére
az elméleti használhatósága volt kérdés
A válasz: nem ajánlott a használata. (Sem elméletileg, sem gyakorlatilag.)megpróbálkozok valami csendes és hatékony hütést összerakni
Igazából ebben két gyenge láncszem lehet. Maga a szivattyú (ha nem csendes),
valamint a radiátor, amit szellőztetni kell (és az sem feltétlen csendes). Sajnos a
költségek alacsonyan tartása nem kedvez a hatékonyságnak. Értsd: egy bontós,
autóradiátorból barkácsolt hőleadó közel sem lesz olyan jó, mint egy arra a célra
gyártott PC-s vízhűtő-radiátor. Adott esetben pont a hatékonyságot, az egyszerű
szerelhetőséget, jó esetben a megbízhatóságot kell megfizetni a célhardvereknél.
Hasonlóképpen egy "baltával faragott" CPU blokk sem LEHET olyan jó, mint egy
mikrostruktúrás, turbulens blokk. Márpedig a hatékonyság ilyeneken dől el.nem is 20-40k ból
Körülírhatnád azért, hogy mekkora összeget szánsz a projektre, mert mint írtam:
ha azért érdekes számodra az étolaj (pl. a trafóolajjal szemben), mert olcsóbb,
akkor nem sok jó fok kisülni* a rendszerből - annyira nem lehet költséghatékony!Ha olcsó, és jó megoldást keresel, akkor nézz egy combosabb léghűtőt. Tele
vannak hőcsővel, szóval már elég jól lerántják a hőt a prociról, valamint böszme
nagy bordákat alkalmaznak, így nagy méretű ventivel halkan is átszellőztethetők.
(Azokra is rá kellene költeni legalább 10K-t, de akkor rámondhatjuk, nem rossz.)*: esetleg sültkrumpli... Ha meg ki kell önteni az olajat, még mehet az autódba.
sok pénzel nem nehéz ilyen gépeket és rendszereket összerakni!
Sok pénzzel is nehéz lehet, ha valaki nem ért hozzá... Hozzáértést nem adnak
pénzért - én hogyan építsünk vízhűtést fizetős tanfolyamról sem tudok. Extrém
esetben mondjuk meg lehet fizetni a szakembert, hogy pakolja össze a cuccot
neked A-tól Z-ig, de annak igen borsos ára lesz, ami nem 2500 Ft-ot fog kitenni.Teszem hozzá, hogy ha az ember túrja a netet, meg elkezd próbálkozni, akkor
előbb utóbb kialakul valami érzéke a dologhoz, csak az brutális "tanulópénz"...[ Szerkesztve ]
-
kaktusz2
tag
válasz DigitXT #6586 üzenetére
igen köszi neked is!teljes mértékben igazatok van!és tudomásul is veszem!attól függetlenül hogy Lama vagyok e téren!!viszont csak mint hütö folyadék(olaj) alkalmasságát vetettem fel!igaz nem volt teljesen helyes megfogalmazás és csak az elméleti használhatósága volt kérdés!!és az elsö hsz ben is irtam hogy a pumpa a gyenge láncszem!mivel az olaj sürübb a viznél!!söt olvasgattam és láttam is pár hozzá szóló rendszerét amire gondolom büszkék !én is az lennék!!De sok pénzel nem nehéz ilyen gépeket és rendszereket összerakni!
Lehet nekem nem lesznek soha olyan cuccaim de azért megpróbálkozok valami csendes és hatékony
hütést összerakni nem épen a legujabb bolti cuccokból és nem is 20-40k ból
További szép napot -
DigitXT
nagyúr
válasz kaktusz2 #6584 üzenetére
1 adott témára kértem véleményeket
Szerintem kaptál elég véleményt: ezért, meg ezért, meg ezért nem javasoljuk az étolajas történetet. Ebből kifolyólag: támogatni sem tudjuk az ötleted. Nem azért, mert el fogod vele áztatni a lapod - habár te magad emelted ki, hogy emiatt is JOBB* a víznél, mert nem vezeti az áramot... Hanem ezer és egy más okból sem. (Hadd ne foglaljam össze az összes elhangzott HSZ-t, s ellenérvet.)Ha viszont ezen HSZ-ek ellenére továbbra is úgy gondolod, hogy drága pénzen megépíted magad is a számítógépes vízhűtésed, majd azt étolajjal töltöd fel, és üzemelteted (amíg bírja), akkor rajta! Mi szóltunk: ha nem válik be, vess magadra...
*: igazából annyi érved lett volna még mellette, hogy magasabb a forráspontja, miközben tudhatnád, hogy PC vízhűtésben 60 fokos víz sem szokott előfordulni (sőt, általában az már elég necces, a szivattyúk sem szeretik, stb.), nemhogy a víz forráspontja közelében lévő hőfok.
[ Szerkesztve ]
-
kaktusz2
tag
Köszi a H.sz -ket !nem okoskodni jöttem hanem 1 adott témára kértem véleményeket adott esetben ellen véleményeket!mint leirtam nincs és nem is használtam még vizes rendszert !!igy vitázni sem akarok és olajba se akarom fürdetni a lapom!persze aki elárasztja a vessen magára
köszi az infot -
DigitXT
nagyúr
válasz kaktusz2 #6577 üzenetére
Bocs, de 2000-2500 Ft egy liter "akármiért" is hol borsos ár a vízhűtésben?
Tudod milyen árakon lehet egy ilyen rendszert összerakni? Alsó hangon
~30-40K, és akkor még nagyon alap alkatrészekből operálsz. Szóval ha
azért akarnál étolajat, hogy azon spórolj, akkor messzire kerüld el a témát,
mert nem egy low-budget történet. Illetve van olyan ága is, csak azt meg
annyira nem kultiváljuk itt, mert mind nagyon "egyedi". (Autóradi, akváriumi
szivattyú, házbarkács blokk, stb. Nem divat már na.) Általában az a kérdés,
hogy mi célból épít az ember vízhűtést? Legtipikusabb cél az szokott lenni,
hogy minél csendesebb gépe legyen - miközben a tuningot is igen jól bírja.
Ha valami sz*rt rak össze az ember, azt egy komolyabb lég is simán leveri,
akkor meg nem éri meg a macera a vízzel, ugyanannyiért, vagy drágábban.a desztillált viz is hagy vizkövet !
A desztillált víz? És miből válik ki az a vízkő? Amúgy nem kifejezetten
a vízkövesedés a probléma a vízhűtésben, inkább az alga, ha már említed...
(Nem is szokás tisztán desztvízzel járatni a kört - raknak bele pl. fagyállót.)továbbá ha bele is megy a gépbe semmi gondot nem okoz az olaj!!
Ezt gondold végig még egyszer. Írtam példát, hogy okozhat gondot. Pl. ha
belefolyik egy slotba. Onnan ki kell pucolni, mert ha nem vezeti az áramot,
akkor ugye szigetel, ha meg szigetel, akkor nem lesz kontakt. Pont ezért
nem valami jó ötlet az egész PC-t trafóolajba süllyeszteni, mert utána azt
többet szét nem szeded. (A PC viszont már csak ilyen moduláris cucc.)Igazából azon gondolkodom, hogy most kérdezel, vagy mondod a frankót?
Senki nem csinálja -> szerintetek jó ötlet? Nem. Azért nem csinálja senki,
mert... De szerintem akkor is jó ötlet, ne haragudjatok meg! Akkor csináld.[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz kaktusz2 #6577 üzenetére
Azt felejted el, hogy a trafóházban nem vékony csövekben keringetik az olajat, hanem egyszerűen beleteszik a hűtendő alkatrészt cakk-pakk az olajba. PC is van ilyen, de spéci kondik és alkatrészek kellenek hozzá. Olajállóak.
sz: Nem mellékesen az étolaj megromlik.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
jim bcs
nagyúr
Sziasztok! O.C. nélkül csak procira terveznék hűtést, a kérdésem az lenne hogy kell-e a dupla radiátor vagy elég a single illetve normál vastag vagy slim azaz a vékony kivitel a hatékonyabb és 120-as vagy 140-es legyen? EK vagy XSPC? köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
kaktusz2
tag
válasz Kekebatta #6575 üzenetére
köszi a véleményed!!és bocs de nem akartalak megsérteni de használnak olajat elekromos cuccok hütéséhez
PL:trafóházak de más alkalmazása is fel lelhetö!nem én találtam ki?
csak mivel azok a folyadékok amik ehhez a rendszerhez van kitalálva elég borsos áron van!! 2000-2500ft litere
ezért is gondoltam az olajra!ami nem algásodik nem képzödik vizkö lerakodás nem melegszik tul gyorsan nem vezeti az áramot és nem is drága -
-
DigitXT
nagyúr
válasz kaktusz2 #6570 üzenetére
A forráspont hol érdekes a vízhűtésben? A másik meg,
hogy kb. kinyírod vele a szivattyút: talán nem véletlen nem
használt senki étolajat a vízhűtéshez, mert nem való oda...Desztillált vízben gondolkodj első körben. Az sem vezeti az
áramot. Amúgy meg nem kell vele lelocsolni semmit. (Ugye
mondanom sem kell, hogy ha étolajjal locsolnád le a drága
alkatrészeidet, utána azt kitakarítani elég kellemetlen lenne:
pl. belefolyik slot-okba, ott permanensen kontakthibát okoz,
a desztillált víz meg simán kiszárad, ha valamire rá is folyt.)Szerk: én is paráztam párszor, amikor sikerült "eláztatni" a
gépem (volt, hogy saját hibából, volt, hogy anyaghibából).
De szerencsére a desztvizes megoldás tényleg(!) kiszárad:
az ázás után közvetlenül vacakoló gép, idővel meggyógyult.[ Szerkesztve ]
-
kaktusz2
tag
sziasztok
Látom sok profi van itt és én még csak most kacsingatok ezen hütés mód felé ami csendesebb és hatékonyabb mint a léghűtés!
olvasgattam pár topikot !de sehol nem láttam hogy valaki használt volna vizhütéshez Pl: étolajat?
Lehet ostobaságnak hangzik?de magas a forráspontja nem vezeti az elektronosságot szerintem növelné a pumpa élet tartamát is a forgó részeknél és olcsóbb mint a spec folyadékok!kérdés csak az hogy ,mivel az állaga sűrűbb a pumba hogy bírkózna meg a forgatással?AquariusII pumpám van de mielött ki próbálnám
érdekelne a véleményetek -
DigitXT
nagyúr
válasz apollo12 #6564 üzenetére
Ha olyan nagyon bőven elfér, akkor van 80 mm vastag is.
A linkelt szivattyú nem nagy eresztés: Kicsi, de legalább gyenge.*
(Viszont egy kis ellenállású rendszerrel valószínűleg megbirkózik.)*: mármint relatíve, pl. itt egy összehasonlító teszt. Más kérdés,
hogy szvsz a 103 l/h-tól sem kell a rendszer üzemeltetőjének félnie.[ Szerkesztve ]
-
apollo12
veterán
hali egy gyors kérdés, valakinek össze kell raknom egy víz hűtést a gépében, cpu blokk meg a vga blokk megvan, az a legnagyobb gondom, kitalálta hogy mindent be kéne rakni a gépbe, és azt szeretném kérdezni melyik a legjobb 60mm vastag radi 240mm ben?? az még bőven elfér a gépben
erről a házról lenne szó [link]
meg egy másik kérdés ez a pumpa elbírna egy cpu blokkot, egy ek fc 580blokk, és egy radit ?
-
Telegdy
aktív tag
Sziasztok!
Még nem igazán olvastam vissza a topikban, ezért előre is elnézést kérek ha volt már ilyenről szó.
A napokban megfordult a fejemben, hogy neki kéne állnom vizesíteni a gépet.
Ebben a témában teljesen laikus vagyok, de nem rettenek vissza a dologtól. Esetleg tudtok linkelni valami (lehetőleg magyar) leírást arról hogy pontosan merre is érdemes elindulni, vagy lenne valaki aki (privátban vagy valami IM platformon) válaszolna egy-két kérdésemre?
Előre is köszi!MacBook Air - i7 - 128GB - 4GB
-
csabi112
Modder
Indítottam egy új blogbejegyzést a vizes-gépem építéséről.
Néhányatoknak már ismerős lehet ez a házépítés, de aki most kapcsolódik be az sem fog lemaradni a lényegesebb munkafázisokról.“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”
-
opti06
aktív tag
válasz DigitXT #6560 üzenetére
nem teljesen, de másik boltban sikerült kapnom 3 lábú két állású kapcsolót
konkrétan úgy lesz, 1. állás 12v egyből pumpának és csókolom..
2. állás rámegy szabályzóra ami állítható potival és úgy megy pumpához.
( nem pont erre a célra való szabályzóm van, pici csavarral állítható fesz rajta feszmérő ami mindig jelzi pumpa mit kap, plusz mellette vízhőfok mérő, előlapi panelra építve) -
opti06
aktív tag
valahogy túlélem este be is építem, vagy holnap, előtte még szabályzót be kell fejeznem, csak nem kapok boltban 2állású 3ágú kapcsolót.. csak 3állású volt nekik, sebaj jó lesz ideiglenesen, csak gyorsan kell majd kapcsolnom ne álljon le a pumpa
zajtesztet majd beépítés előtt mérek gyári/ek tetővel, meg szabályozva is, kíváncsi leszek mit tud..
-
opti06
aktív tag
válasz DigitXT #6552 üzenetére
papír szerint M4x25 kell, azt kapok sima boltban, még jó, hogy sima metrikus csavar kell.. bolt elég távol van ezért nem küldözgetek, nem érné meg, postát úgy is én fizetném gyanítom.
őszintén szólva én is hülye voltam, mert személyesen hoztam ám el
kibontva valszeg azért lehetett mert megnézte valaki, mert használat tényleg nem látszik rajta, viszont csak ránézett srác is, nem néztem csavart én se.. csak itthon láttam, hopp kéne, nem jó hozzá gyári ddc csavar. -
DigitXT
nagyúr
Á, a nagy ellenállású rendszer nem itt kezdődik...
5 blokk környékén szokták rámondani: nekem van 9.Szerintem nem neked kéne csavarboltban keresgélni,
hanem a forgalmazónak pótolnia a hiányt - amit lehet.
Eleve mi az, hogy bontott terméket ad? Jó, hogy nem
mindjárt használtat, nem? Az mindjárt nem 5,5K-t ér. -
opti06
aktív tag
válasz DigitXT #6549 üzenetére
ellenállás jó kérdés, most két blokk van csak rendszerben, procin egy enzotech luna, vga-n meg fullcover Ł-cool hd6970, ezeknek annyira nem lehet nagy az ellenállása, talán radinak, az egy elég méretes kígyócső
(egyébként tegnap hoztam hardverkerből x-top v2-őt, bontott volt zacskója is, bár nem látszik használtnak, viszont csavar nem volt a csomagba.. , remélem csavarboltban kapok hozzá...) -
rambo4ésfél
senior tag
válasz rambo4ésfél #6520 üzenetére
szereztem egy másik tápot azzal már megy hiba nélkül, köszönöm mindenkinek a segítséget, további jó vizeskedést
-
DigitXT
nagyúr
aquastreamet kéne kivenni alóla
Kicsit macerás, de megoldható. Permanensen nem tudom szoftverből leállítani, szóval vagy a légtelenítési módját használom, ahol ~5 mp-ként ~2 mp-et áll, vagy le kell húznom a tápját: na ez az, amit eddig nem tettem meg a teszt kedvéért.Ellenben felesleges lenne a teszt, ha a hőfokváltozás érdekel, mert az marginális. Tapasztalatom szerint 60 l/h és 160 l/h közt is csak 2 fok dT volt a CPU magokon, tehát ilyen 60->80 váltástól még ennyi sem változna. Inkább lefelé érdekes, mert a túl kevés áramlás miatt már drasztikusan kezd romlani a CPU blokk teljesítménye.
Azt viszont két ok miatt nem érdemes mérni... Egyrészt az áramlásmérő már kezd pontatlan lenni 40 l/h alatt, másrészt "értelmes rendszer" nem nagyon van, amiben egy 18W-os DDC csak ennyit tudna tolni, főleg ha nincs leszabályozva. Persze, ha valaki 7V-on tolja, akkor karcolhatja (lásd 36 l/h mért érték), de ahhoz is egy ilyen hülye nagy kör kell, mint az enyém. Normál rendszerben ennél sokkal de sokkal többet tud tolni egy DDC. Aminek mondjuk kellemetlen mellékhatása, hogy csobog a víz egy ilyen tartályban. Nálam viszont erre esély sincs. 120 l/h-nál sem csobog.
Szerk: a linkelt képen figyelmedbe ajánlom, hogy mennyivel többet tudott (igaz, egy másik, de ugyanúgy 18W-os DDC) anno, amikor még csak 1 VGA-m volt bekötve, valamint épp nem voltak alaplapi blokkjaim, és az egész rendszer egy kicsit másképp volt összerakva. Már akkor is túl nagy ellenállása volt az átlagos rendszerekhez képest, de hát ez már csak ilyen... Ha az ember sorba pakol rengeteg blokkot, akkor IJ kategóriás.
[ Szerkesztve ]
-
opti06
aktív tag
válasz DigitXT #6547 üzenetére
nem rossz, már csak aquastreamet kéne kivenni alóla, és fordulat/vízszállítás hatását nézni hőfokokra
nekem nincs semmi ilyen log cuccom, se szállítás mérő, egyedül rpm visszajelzés van 18ason, fesz szabályzó meg kézi cucc. de majd mindenképp csinálok egy tesztet szabályzás közben hogy változnak hőfokok.nálam is hasonló egyébként 18w ddc, 6v-on áll le menet közben, 6.5ön már indul is
-
DigitXT
nagyúr
Ha már 18W-os DDC, és feszültségszabályozás került szóba: szórakoztam
az imént egyet a log-elemző cuccal... Végigtoltam 7-12V között a DDC-met,
miközben az Aquastream XT folyamatosan 70Hz-en járt (alap ~60l/h-t tartva).
Ne kérdezd, miért maradt le a széle. A kétnyelvűségért meg elnézést.
Szerk: utóbbi abból adódik, hogy az egyes elemek neveit automatikusan veszi:
persze át lehet írni, de egyelőre csak ismerkedem a cuccal: eddig tetszik.[ Szerkesztve ]
-
opti06
aktív tag
válasz DigitXT #6545 üzenetére
plusz helyfoglalás az nem gond, igazából 1db volt hardverkerbe, holnap megyek pestre, beugrok hozzájuk már félre is rakattam magamnak, csak kíváncsi voltam véleményre
megszorulás nagyon remélem nem lesz, elsősorban hangcsökkentés, feszültséggel egybevéve, csak nem tudom még hogy 10w vagy 18w-osra rakjam, de valószínűleg 18ason lesz, mivel az alacsonyabb feszültségen is megy, csak a szabályzó még később lesz beépítve -
DigitXT
nagyúr
Nekem volt ilyen: szerintem jó cucc. Hogy megér-e annyit?
Azt neked kell eldöntened. Előnye, hogy G1/4"-es csatiból
olyat raksz a DDC-dre, amiket nem szégyellsz... Hátránya,
hogy nagyobb helyet foglal a szivattyú... Viszont több vizet
tud tolni ezzel a "tuning" tetővel. Már ha az a célod vele.Egyszer viszont volt, hogy megszorult benne az rotor. Hm.
Kicsit meg kellett mozgatni, és utána magához tért. Most
egy XSPC plexi tetőm van, de igen ritkán járatom a DDC-t.
Teljesítményben nagy különbség nincs köztük. De a gyári
tetőnél mindenképpen jobbak mind, így megérheti cserélni. -
opti06
aktív tag
ddc x-top v2 acetal mennyire jó cucc? megér 5.5k-t ?
-
DigitXT
nagyúr
A D5 több vizet szállít. Átlagos rendszerekben mindenképp.
Emellett csendesebb is, legalábbis más frekvencián szól.Hogy miért van most mégis egy Aquastream XT-m - aminek
alapja az Eheim 1046 -, azt nagyjából leírtam. (Szeretem
szoftveresen buzerálni a cuccot - és "optimálisra" belőni.)A D5-öt potival kellett "tekergetni" ehhez. (Fárasztó móka.)
Amin esetleg elgondolkodnék, az ez. Viszont tudom, hogy
az én hülye rendszeremben ez sem tudna sokkal többet...Jövő héten érkezik majd* az SLI csati Tody56-tól. Ha jól
alakulnak a dolgok, akkor le tudom mérni a hatását. Addig
íme még egy vicces görbe, ami mutatja, hogy kb. 1 lph az
eredménye az Aquastream XT 1 Hz-cel való gyorsításának.Szerencsére kifogyott az Aquatuning készlete pár cuccból,
mert ott sokkal olcsóbb lett volna az SLI csati, de magában
nem akartam csak azt rendelni. Csomó mindent mellé meg
szívás lett volna anyagilag. Megint egy fellángolás miatt.*Szerk: igazából már pénteken megérkezett - volna, de az
"okos" postafutár nem képes sikertelen csöngetés esetén
a cuccot lepakolni a központban, hogy aznap felvehessem.
Nem, ő hétfőn is megpróbálja kihozni: vagy lesz otthon vki,
vagy nem. Ha nem, akkor lerakja a központban, tehát már
hétfő este esetleg hozzájuthatok, legkésőbb kedden... Ha
meg eleve lerakta volna, akkor már ma is tesztelhetnék.
Nyilván a hét közben nem fogom buzerálni a gépet, így ez
praktikusan azt jelenti, hogy csúszok vele 1 hetet, hehe...[ Szerkesztve ]
-
TaaT
nagyúr
válasz DigitXT #6540 üzenetére
Nálam ilyen fellángolások vannak vízhűtés témában, de van amikor kialszik egy kicsit
Most megint előjött mert szereztem egy ládányi vizes cuccot [link] és nemsoká nagyobb gépházba költözök.
Eddig 2db HPPS volt a kezeim között, kíváncsi vagyok a D5 hogy fog teljesíteni
Give them hell Ukraine!
-
DigitXT
nagyúr
Akkor az már jó ideje lehetett, mert már lassan egy éve megvan a cucc...
Pariban vannak, igen: elég nagy ellenállású rendszerem van, azért... Kisebb
körben a D5 "alázná" az Aquastream XT-t, mert nem esik úgy a nyomása...TESCO-Zsömle: nem bántam meg, nem bántam meg... Igazából kíváncsiság
hajtott, meg tetszett az XT szoftveres szabályozhatósága. Azóta ugye az
Aquacomputer kihozott szoftveresen szabályozható D5-öt is: azon azért már
gondolkodom egy ideje. Igaz, hogy más frekvencián szólnak... Pl. az XT búg,
a D5 meg inkább süvít, de szerintem a D5 most már halkabb lenne. Tekintve,
hogy a DDC-t is milyen jól el tudom viselni itt a tesztekhez - olyan 10V körül.Nemrég felraktam amúgy az Aquasuite 2012 release verzióját (sokáig volt a
Beta 13 fent, mert ami működik, azt minek javítsuk meg). Sokat fejlődött.
Mindenféle gadget-eket lehet benne összepakolni, szóval most már azok is
megtalálják a számításukat, akik "csilivili" monitorozó felületet szeretnének.
Én egyelőre maradtam az eddigi old-school beállításaimnál, de a "pasztell"
színekkel nem szarakodtam, hogy megint olyan legyen, mint azelőtt volt.Elég jó funkciója a log-elemző rész, ahol frankó grafikonokat lehet gyártani.
-
TaaT
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #6538 üzenetére
Az különbözik vmiben az usb interface-t és hasonló elektronikákat leszámítva egy HPPS-től?
[ Szerkesztve ]
Give them hell Ukraine!
-
TaaT
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #6536 üzenetére
Nem gondoltam volna hogy az Eheim pariban van a D5-el
Vagy ő vmi spec Eheim-et vett?
Give them hell Ukraine!
-
Lacza_26
aktív tag
válasz rambo4ésfél #6532 üzenetére
Tudom hogy nem mai csirek az a P35 6600 kombó de a i3 2100 kicsit visszalépésnek tűnik. Asrock nem rossz márka az utóbbi időkben elég jókat ad ki, és ha jól tudom bérgyártat a foxconnal, mindenkinek lehet rossz példánya. Nekem is már ment vissza 1 hét után asus, his vga gariba.
-
rambo4ésfél
senior tag
válasz DigitXT #6531 üzenetére
esélyes hogy mégis csak a táppal lesz valami összeférhetetlenség mert most hogy mondtad felfigyeltem én is egy kis ciripelésre főleg az indításnál míg a másik lappal nem ciripel lehet hogy akkor ez lesz a megoldás
(#6534) kb egy szinten van vagy legalábbis amire használom ott nincs különbség csak gondoltam újabb szebb jobb kevesebbet eszik ilyesmi
[ Szerkesztve ]
-
rambo4ésfél
senior tag
válasz Lacza_26 #6530 üzenetére
megpróbáltam egy noname táppal is uagyanez a szitu soha többet nem veszek asrockot...
(#6531) DigitXT
próbálok szerezni egy újabb tápot hátha tényleg a túl energiatakarékoskodás miatt van vmi mert már csak ez maradt vagy gondoltam még az alaplapra is de a molex csati ahonnan kapja az áramot mégis csak a tápból jön de a tápot meg az alaplap kapcsolja ááá fene se érti már ezt
a több éve működőt pedig a régire írtam csak ugye most fejleszteni szerettem volna
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz rambo4ésfél #6527 üzenetére
ez egy több éve működő összeállítás csupán annyi történt hogy
Magyarán amivel most próbálod, az nem hogy több éve működő,
hanem még sohasem működött (indult) együtt normálisan.
Csak a miheztartás végett mondom, hogy nem lehet egyszerűen
lesöpörni az egyik legjobb ötletet... Kérj kölcsön tápot havertól,
mert az egy dolog, hogy nem gyenge típus, de lehet neki nyűgje.Nekem pl. az addig hibátlanul üzemelő Corsair tápom az i7-es
konfigra váltva ciripelésbe kezdett. Vmi energiagazdálkodással
függött össze, mert amikor terhelve volt a proci, akkor kussolt.
Kénytelen voltam eladni, mert "nem szerették" egymást... Aki
meg elvitte, azóta is megelégedéssel használja más konfiggal.#6532: esetleg még azt próbáld meg, hogy a másik táp csak
a szivattyút hajtja... Végső esetben külső tápról is meg lehet
hajtani ugyanis. Viszont érdekes, mert nekem is Eheim alapú
szivattyúm van, és pl. egy ilyen külső tápról nem volt hajlandó
elindulni, és fogalmam sincs, hogy miért volt rá háklis.[ Szerkesztve ]
-
Lacza_26
aktív tag
válasz rambo4ésfél #6529 üzenetére
Érdekes, ennek az új konfignak kisebb elvileg a fogyasztása. Mégis úgy tűnik, mintha zárlat lenne vagy túlterhelés. Elég komoly az a 650
Jobbat sajnos nem tudok mondani, mint hogy méresd ki a tápot. -
rambo4ésfél
senior tag
válasz Lacza_26 #6528 üzenetére
fentebb leírtam mindent, régi proci q6600 régi alaplap asus blitz extreme új proci i3 2100 új lap asrock h67m a többi tényező ua maradt ram ocz platinum 2x1gb pumpa eheim hpps és ami fura hogy még meg van a régi lap és proci ezért összeraktam és azzal minden megy rendesen, indul egyből ezért nem értem hogy az újjal miért nem akar indulni
-
Lacza_26
aktív tag
válasz rambo4ésfél #6527 üzenetére
Többet lehetne kisilabizálni ha tudnánk, hogy miről mire váltottál és mekkora a táp, illetve a többi komponens ismerete sem ártana.
A tápok alkatrészei is fáradhatnak az idő múlásával, akár mennyire is minőségi darab. Nekem is kellett már cserélni az Enermax liberty-ben kondikat.
-
ThodEE
őstag
válasz rambo4ésfél #6524 üzenetére
Nem ide
[ Szerkesztve ]
http://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
Lacza_26
aktív tag
válasz rambo4ésfél #6524 üzenetére
Nem lehet, hogy kevés a táp? Az induláshoz több kell, mint amennyit elbír.
-
SSJmeszes
senior tag
válasz rambo4ésfél #6522 üzenetére
Esetleg molex csati hiba?
Flickr: flickr.com/photos/63962202@N05 | Insta: natural.sight
-
Kekebatta
tag
válasz rambo4ésfél #6520 üzenetére
Valamilyen más áramforrásról nem tudod kipróbálni a pumpát?
Elég zárlat gyanús...?! -
rambo4ésfél
senior tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám hogy a gép nem hajlandó elindulni ha a pumpa csatlakoztatva van a tápra.
Jelenség: power gomb megnyom-->olyan mintha elindulna de le is áll azonnal majd kb 2-4mp-enként periodizál a végtelenségig... ha a pumpát lehúzom akkor egyből beindul mintha misem történt volna
alaplap: asrock h67m
proci: i3 2100
ram: ocz platinum 2x1gb
táp: corsair tx 650
pumpa eheim hpps 12V molex csatlakozóaz előző konfigomnál semmi probléma nem volt q6600+asus blitz exreme a többi változatlan
Találkozott már valaki ilyen problémával? ha igen mi a megoldás? BIOS összes menüpontján végigmentem hiába állítgatok semmi változás...
-
csabi112
Modder
válasz Pista0001 #6489 üzenetére
Pista0001, DigitXT : Köszi a mindenre kiterjedő válaszaitokat.
Szóval készítettem egy chipset-blokkot és a rákerülő csatikkal együtt nyomáspróbáztam le.
Így néz ki a tesztalany:
A képen is látszik, hogy a 2,5 bar nyomástól szépen kigömbölyödött a 8/12-es szilikoncső. A csatik és a blokk viszont állta a próbát, nem ereszt sehol.[ Szerkesztve ]
“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”
-
TaaT
nagyúr
válasz ZetorGumi #6501 üzenetére
Igen, a neten is azt írják hogy az alacsony FPI-s radik alacsony CFM-nél teljesítenek jól.
Pista0001: Nekem Danger Den Black Ice Extreme volt régen, meglepő módon azt is át tudták fújni az alacsony fordulatú ventik. Tesztelgetni nem tudok mert újként szeretném eladni a másik 2 radit
Bár van egy olyan érzésem hogy nem nyúlok mellé bármelyiket választom.
Give them hell Ukraine!
-
Seri21
tag
-
Pista0001
addikt
Én pont a Sysradot tartanám meg. Nekem is elég sűrű lamellázású radijaim vannak (HW Labs GTS), nekem bevált. De akár csinálhatsz tesztet is, csak egy pumpa, egy blokk, némi cső meg csati kell, nomeg persze egy hőforrás, és akkor biztosan tudni fogod hogy neked melyik a legjobb.
-
DigitXT
nagyúr
válasz brady28 #6509 üzenetére
Igazából a radin spórolnál csak, de minden mást meg kéne venned.
(Egy CPU blokk is elég húzós, és olyat nem szedsz ki az autóból.)Amúgy igen: megvalósítható, hogy kint van a radi, és bent a gép.
Csak mondjuk télen szívás van, mert vagy belefagy a víz, vagy ugye
fagyállózod, DE akkor túl hideg folyadék fog keringeni a gépházban,
ami miatt frankón párakicsapódás lesz, stb. Szóval elviekben sok
minden megvalósítható, az más kérdés, hogy mit érdemes.Ha a mostani procid a mostani léghűtésed mellett is ilyen kiválóan,
tuningosan üzemel, akkor semmit nem érnél el annak vízhűtésével.
(Értsd: nem valószínű, hogy csak ezért menne mondjuk 5 GHz-et.) -
Joshi
titán
válasz brady28 #6509 üzenetére
A lényeg hogy nem minden a radiátor, oké hogy az a hőleadó de számtalan kérdés van még addig. Még1x felteszem ezeket a kérdéseket: mennyi pénzt szánsz a projektre? Házon(PC) belül vagy kívül akarod megoldani a vízhűtést? A PC teljesítménye, zajszintje vagy esetleg mindkettő fontos? Designe?
Szerintem gondold át ezeket a nap folyamán és segíteni fogunk.[ Szerkesztve ]
-
brady28
tag
Igazad van, csak ramjott az ötperc és ilyen hulyesegeken agyalok :-) Olyan egyszerűnek gondolja az ember...laikus szemmel persze... Autobol ki a radi, hozza par cso, egy ket venti, felfogato, pumpa kesz is :-) Persze....
A jelenlegi gepem is két évembe telt mire minden olyan lett mint ahogy en elkepzeltem a kezdetek kezdetén :-)
Koszonom a valaszokat, akkor lemondok inkabb rola :-) Marmint az autos megoldasrol :-) Kompakt viszont nem jon be.... Elkezdem akkor nezegetni darabonkent a cuccokat. Megvan az idei ev projektje legalabb-meg a karacsonyi ajandek :-) Esetleg tudtok ajanlani vmi tenyleg nagy radiatort?Rablótámadás! Kezeket fel! Jobb ha te mondod, a te hangod mélyebb!!! :)
-
Joshi
titán
válasz brady28 #6507 üzenetére
Ha meg vagy elégedve a jelenlegi léghűtéseddel akkor miért akarsz vízhűtést? Számomra itt hibázik a dolog. Nem kötekedni akarok de egy Thermalright Silver Arrow se két fillérbe kerül, egy ilyen kategóriájú vízhűtés sokkal többe fog fájni. A jelenlegi léghűtésed hatékony és jól néz ki tehát van ízlésed és feltehetően igényes vagy. Na ebbe egy autóradi nagyon nem fér bele hidd el.
-
brady28
tag
válasz DigitXT #6505 üzenetére
Ès ha teszem azt a radit kipakolom a szabadba mint a legkondit, es raengedem a gyari ventijét?
Hagy örüljenek a szomszédok :-) Persze mindezt nem tizenakarhany meteres csovekkel :-)
Jo tudom h ez nagyon beteges de elviekben megvalosithato?Rablótámadás! Kezeket fel! Jobb ha te mondod, a te hangod mélyebb!!! :)
-
brady28
tag
Igazàbol meg vagyok elégedve a jelenlegi léghutesemmel is-Silver Arrow-ami egy FX8350-et tart kordaban 4200mhz-en 40fok alatt (csak jatekra hasznalom a gepet) , csak kivancsi lennèk hogy mennyivel lenne hatekonyabb egy bazi nagy autohutovel felvértezett vizhűtés? :-) HafX házam van sztem még jol is mutatna mellette :-) Ergonomia nem igazan fontos :-) igy is elfoglalja a fél asztalt. Tuning egyenlore minimalis, igy is boven eleg a 4200mhz jatekokhoz meg a HD6970hez. Bár a tavoli jovo a proci meg a vga vizezese lenne, aztan ha az megvan akkor johet a tuning is :-)
Rablótámadás! Kezeket fel! Jobb ha te mondod, a te hangod mélyebb!!! :)
-
DigitXT
nagyúr
válasz brady28 #6502 üzenetére
Mármint az autó hűtőjéből a radiátort. Azt "szokták" low-cost rendszerekben.
De ott is inkább a fűtés-radi, ami jobb lenne, eltekintve attól az apróságtól, hogy
nincs "értelmes" (PC-s) venti, ami képes lenne normálisan szellőztetni. Az autó
ugye tipikusan hangos üzem, a PC-vízhűtés meg halk, szóval nem játszik, hogy
az autóból 1:1-ben kiszedett ventit megküldjük a radin, és hadd szóljon.Szóval a böszme hűtés-radi még szóbajöhet, ha van hova lepakolni a gép mellé,
viszont minden más (szivattyú, blokkok, csatlakozások) praktikusan illesztendő
a PC-s környezetbe: azon nem lehet nagyot spórolni... Használtat ki lehet fogni.Szerk: megelőztek. Na ja, nem ugyanarra találták ki ezeket. Igaz, hogy "brutál"
sok hőt le tud adni, uis egy sok kW-os motort tart üzemi hőfokon a vízkör, teszi
ezt viszont olyan nagy légáramlat mellett, hogy öröm nézni. (Vö. száguldó autó,
menetszél.) Nem véletlen van szükségmegoldásként (amúgy jó hangos) venti is
felszerelve a hűtőre, mert ha nincs menetszél (dugózás pl.), akkor túlmelegedne
a motor. Na most ha PC hűtésre használnál egy ilyen radit, akkor azt hangosan
kéne szellőztetni, hogy a teljesítmény (hőleadó képesség) ott legyen a szeren...
Azt meg PC mellett nem szereti az ember, ha vízhűtést épít -> nem lenne brutál.
(Btw. a kompresszoros megoldás az tényleg az, de a kompresszor sem néma.)[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Mindent lehet de ennél több infóra lenne szükség, ami még hiányzik: tuning lesz?, zaj, ergonómia, designe, pénz. Ha ezekre is meg adod a választ akkor könnyebb lesz segíteni. Attól hogy egy radi batár nagy még nem biztos hogy eléred a megfelelő hűtőteljesítményt, ez ennél sokkal összetettebb.
-
ThodEE
őstag
Szia, lehetségesnek lehetséges de az biztos hogy nem lesz brutál, brutál nekem a kompresszoros
Más körülményekre találták ki azokat a radiátorokat, többen is alkalmazzák mert jóval olcsóbb, szóval ha a csatlakozást megtudod oldani akkor próbáld ki aztán kiderül hogy a te vágyaidat kielégíti-ehttp://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
brady28
tag
Sziasztok!
Elore is szolok hogy teljes lama vagyok vizhutes temaban szoval lehet a kerdes is egy suletlenseg lesz :-)
Szoval: regota foglalkoztat a gondolat hogy osszerakjak vmi brutal hutest. Az az elvetemült ötletem támadt hogy mi lenne ha egy autònak a hűtőjét hasznàlnám fel :-) Mennyire megvalosithato szerintetek ez a dolog ha megvalosithato egyaltalan?
Varom valaszotokat.
Koszonettel.
Ui. Bocsi mobilrol irok azert nincs ekezetRablótámadás! Kezeket fel! Jobb ha te mondod, a te hangod mélyebb!!! :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Autós topik
- Apple asztali gépek
- Építő/felújító topik
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.