Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- ZIDOO médialejátszók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Sokkal jobban jártál még ígyis mint én. Fiatal koromban a négy fős család egyetlen bevételi forrásaként, én nem ezekre hanem megélhetésre vertem el a pénzt "értelmetlenül". Így nekem ezek sajnos kimaradtak
a hozzájuk kapcsolódó éleményekkel együtt, utólag meg nem sok értelmük lenne.
A kritikus évtizedet előbb az Athlon XP 1466@2669MHZ és 7300GTvel próbáltam kihúzni. Majd mikor volt szerencsém egy Phenom 9500-at, 2GB DDR2-t és HD3870X2-t szerezni akkor is félévbe telt köré építeni egy konfigot (alaplap, +1TB HDD + ház), amikorra már indulásból... bár a haveroknak áll leesős volt itt vidéken, de már nálam induláskor elavult volt. Meg olyan 5 év jött, hogy nemhogy egy csavart nem tudtam venni a géphez, de még VGA és RAM downgrade következett, mert kellett a pénz.
Aztán ebben az időszakban csak úgy jött a I3 4330-as gép (alaplap + RAM + addigra a HD4890 megvolt más forrásból), hogy eladtam az előző gépet és pár egyéb cuccomat jó áron.
Kb sosem sajnáltam a gépre a pénzt, mert egyrészt érdeklődésem fő középponthja, másészt szabaidőm jelentős részét azzal töltöm. Ehelyett abban az időszakban pont nem arra kellett költsek éveken át amire akartam, míg haverok végig próbálagtták ezeket a részeket, utazás, kocsit stb. A 2007-2017 közötti időszakra, anyagi és munka szempontból mindenképp úgy hivatkozok mai napig mint az "elveszett évtized", és inkább öntöttem volna ezekbe a pénzt és a megtapasztalásukba.(Az egyetlen jó dolog ebben az időszakban, hogy azért akadt pár barátnő, bár mai szemmel, velük is lehetett volna másképp, ha nem abban a helyzetben vagyok amiben ... )
Szóval nem volt ez értelmetlen, ha kihasználtad, és örültél neki.
-
F e Z o
veterán
Ma megkérdezte egyik munkatárs, van-e pasztám? Mondom otthon akad. Laptopot pasztáztam-e, mondom párszor takarítottam. Mert kellene segítség...
3k-ért szoktam csinálni, szerintem nem pénz érte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Vigneau #42084 üzenetére
Nem is figyeltem, de a GTX950-nél még ott volt a PhysX. Mafia 2-ben meg még Mirrors Edge-ben szerettem.
Aminek nem örültem, hogy egy régebbi Win10 frissítés kicsinálta a glide(wrapper)t a rendszeremből, így már nem tudtam Voodoo2-t emulálva jéátszani nagyon régi játékokkal
Erre gondotlam is egy (virtuális) gépet, de sehogy sem állok vele -
-
KROK640
nagyúr
-
smiti
veterán
Az év üzleti ajánlata, szerintem kitaláljátok hol írhatták..... Mondjuk pont nem keresek semmit, nem is értem miért.
szia, nem ide kapcsolodik, de lenne egy ojan kerdesem, hogy esetleg nem venel meg egy i3 10100f proceszort, kedvezo aron ajanlom, 12000ft-ert, csak mert nekem nem kell, es nincs mar turelmem bajlodni az eladasal, viszont szeretnek egy ojat kerni, hogy utalasal kernem a penzt, es en 100% biztositom hogy a csomag meg reggel fel lesz adva
-
KROK640
nagyúr
válasz
Vigneau #42076 üzenetére
Nekem is sok a régi cím, de akadnak maiak is, és már bizony elkél a 8+ GB VRAM, már FHDban is.
Cserébe pl a Spiderman 2-nél olyan látványvilág van a városban, hogy rendesen lehidalok.
(De már a 2021 novemberi FH5 is meghálálja ha 8GB felett van a VRAM, pedig az már nem is olyan mai játék) -
KROK640
nagyúr
Pedig a mai játékoknál már jó, ha több van mint 8GB.
Itt pl a Spiderman 2-ből pár random screnshoot. FHD, és full grafika, jól látható, hogy még 8600MB foglaltságot is megtudja haladni a VRAM.kép1 - 8188MB
kép2 - 8405MB
kép3 - 8169MB
kép4 - 8657MBVan valahol 9GB feletti érték is, de azt már keresni kéne. Itt a lényeg az volt, hogy 4 random shootot elővéve is mindenhol 8+ GB. (A Remastered, ami ugyanez az engine, csak pár évvel régebbi, elmegy low-on a 2GB-os GTX950-en is, igaz csak 1680-as felbontásban)
De egyébként extreme-n a Forza 5 is simán átlépi a 8GB VRamot FHD-n is akár. Meg mostanság már kezd jól jönni ez a +4GB VRAM, nem mellesleg jót tesz a kártyám időtállóságának is
(az előző 3 VGA-mat a túl kevés textúra memória miatt kellett cseréljem, szóval most nagyon biztosra mentem. De eleve úgy voltam vele, hogy a korábbi duplázás most nem lesz elég egyből minimum 4×-ezni akartam, végül 6× lett
)
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
F e Z o #42059 üzenetére
Amikor bányaláz volt (kettő volt, én alapvetően a 2020-2023-asra szoktam gondolni, amikor engem is érintett) az szerintem nagyon durva volt.
Emlékszem, hogy mikor kinéztem 2020 őszén a GTX1660S 6GB-t akkor 68 ezer volt. Mire meglepett rá a pénz már majdnem 90 ezer volt. Mire az is meglett rá, már bőven 100 fölött járt. Januárra meg meghaladta a 220 ezret is. Emlékszem, hogy mikor Weiller Simmerbergben laktam, egy Németországi magyarral alkudoztam, hogy egy RX580 8GB-os kártyát tőle vennék, és elég országon belül postáznia, mindenféle fórumtársi meg egyéb kedvezménnyel is bőven 100K huf felett lett volna a vége. Mikor az RX 570 8GB jött, akkor 160 ezer körül mentek ezek*. De RTX 3060 12GB megjelenése után 300K körül volt, RTX 3080-at pedig fél millóból sem lehetett venni.
Most meg ... nekem is van egy RTX 3080 10GB is a nagyon hangos Gainward Phoenix. Neked melyik van?* 2024 májusára már 20 ezerért mentek az RX580 8GB-osok is itt nálam, de a HA-n is 22-25 körül, már dobozosok komplettek voltak 25-ért. Ehhez képest most 25 alatt nincs
és akad jó pár 30 ezer körül is. Pedig a mesh shader hiánya azóta már egyre több címben jelent ledolgozhatatlan hátrányt ezen VGA-k számára.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Vigneau #42057 üzenetére
Sajnos a 3000-es szériából is már csak a vackokat lehet újan venni. Van RTX 3050 6GB, meg RTX 3060 8GB. Mindkettő csökkentett VRAM-al és memória busszal. Mintha szándékosan rosszabb színben akarnák feltüntetni a korábbi generációt. Az RTX3050 6GB-hoz képest még a RTX 4060 8GB is jónak tűnik, pedig egy RTX 3060 12GB mellett lószar ám az ...
De nem baj, én most biztos nem veszek VGA-t, bár a Radeonokat azért várom, hogy mit tudnak majd.
-
KROK640
nagyúr
válasz
F e Z o #42053 üzenetére
Bár ezúttal nem a tápcsatlakozó volt, de az se jó. Ezekkel az AI-s képkockákkal is azt az érzést keltik bennem, hogy valamiféle limitbe ütköztek, csak elszállt fogyasztással és rengetegbe kerülő kutatással tudnak alig-alig gyorsítani a nyers erőn.
Az árak elszállásának a másik oka, hogy mesterséges hiánnyal kezdték ezt a szériát is, aki akarja megveszi ígyis, de jó emelt áron mehet. Gondolom a criptos idők öteleteket adtak nekik.
Ezenfelül abban is lehet valami, hogy leszarják ők már a játékosokat nagyjából, az AI irányba fejlesztenek. Mindeközben az AMD meg középkategóriától felfelé mindent elengedett, szóval még ez sincs ami kordába tartsa az árakat, szóval minden adott, hogy a felsőház árazása elboruljon.
Rosszabb az annál, hogy ez a használt piacra is hatással van -
KROK640
nagyúr
válasz
Vigneau #42051 üzenetére
Reggel én is olvastam
Ráadásul nem is a tápcsatinál, hanem egy kondinál megégetve az alaplapot is, és mindezt egy prémium ASUS kivitel.
Mintha az NVidiának az lenne a célja, hogy a lehető legelégedettebb legyek az RTX3060 12GB-val és az RTX 3080 10GBvalÉrdekes, haverom is pont erre jutott, csak ő az RTX3090-nél marad.
-
Vigneau
félisten
-
Vigneau
félisten
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vigneau #42041 üzenetére
Bingo! Az indiai Apollo ceg. Gyongyoshalaszon van gyaruk. Az europai piacon nem cseng jol a nevuk, ezert megvettek a Holland Vredestein markat. A fentebb pozicionalt gumikat Vredi-kent a lentebb pozicionaltat sajat (Apollo) neven forgalmazzak.
Sluszpoen, hogy otthon naluk meg pont forditva van. -
Vigneau
félisten
-
KROK640
nagyúr
Jó neked, én általában szombaton dolgozni mentem
De magam részéről én egyébként utáltam a LAN partykat, mert nincsennek jó emlékeim róla. Amikor régen összeálltunk LANozni, akkor a teljes első (néha a második is) nap mindig arról szólt, hogy legalább 1-2-3 ember nem látta egymást hálón, vagy hogy teljesen jól működő Windowsokat rakjunk újra, és mindenféle egyéb technikai szenvedés volt.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy mekkora élmény volt a CRT monitorokat és gépházakat távolsági és helyi buszon cipelni oda-vissza. Emellé öcsémmel nekünk akkor "közös" gépünk volt. (technikailag addigra már én kicseréltem belőle mindent, -- szóval olyan volt mint nagyapám baltája, aminek azóta háromszor ki lett cserélve a nyele, kétszer a feje, de még mindig nagyapám baltája -- de a szüleink szerint a gép mégis közös volt, mert anno egy sokkal korábbit úgy kaptunk, hogy az én ballagásomra, de ketten --> BTW ha a gépnek valami baja volt, vagy költeni kellett rá, akkor rögtön az én gépem volt! Ha játszani kellett/lehetett, akkor meg egyből közös).Tehát ha bárki kettőnk közül öcsémmel LAN partyra ment, (és persze mindig öcsém szorgalmazta talán csak egyetlen egyszer én), akkor a másik automatikusan ment vele, és "plusz ember"ként jelentkezett a partyn, ami akkor volt a legrosszabb ha csak egy plusz ember volt. Ráadásul az ilyen kis általában 4-5, maximum 8 fős partyk hamar belterjesek lettek, minden játékban kialakult, hogy ki a legjobb, és persze mindenki azt a játékot akarta volna folyton tolni amiben a legjobb volt. De bármelyik játékot is toltuk, az eredmény egy idő után borítékolható volt. Ezeket a partykat általában 2-3 nap után már nagyon untam. Meg megvolt az az ember is aki 20-30 percenként mást akart játszani, és miatta többet telepítgettünk meg hálón kerestünk egymást mint amennyit játszottunk. Aztán mikor megunta a társaság, akkor 1-2 ember duzzogva, a helyszínen maradva, de offline kezdett el szórakozni. Egyébként plusz emberként várva az 1-2 órás váltásokra fel-alá sétálgatva is eléggé unalmas volt, ha pedig én kerültem végre gép mellé, akkor öcsém nagy szokása volt, hogy odaállt mellém, és folyamatosan beleszólt, úgy mint : "most mért balra mész? menj jobbra!" "nem igaz, hogy nem tudod lelőni!" "jajj, add már ide, hagy lőjjem már le vagy kétszer" és társai, szóval nehéz volt számomra eldönteni, hogy melyik részét is utálom jobban ezeknek az összejöveteleknek
Később én ezt úgy bekkeltem ki, hogy szalajtottam magamnak egy régi Pentium 133-as gépet 128MB EDO RAMmal, Voodoo 2-vel és 8GB-os HDDvel (egy 2700+-os Athlon XP után nem kis visszalépés volt persze) amin legalább netezni, sőt akár régi játékokat tolni is tudtam otthon, meg mivel az egyik ilyen alkalommal akkoriban lett barátnőm, és konkrétan inkább vele voltam. Vagyis egyszerűen már el sem mentem ezekre.
Legtöbbször ennek ellenére sem örültem, mikor öcsém hazajött, és akkor a tök jól beállított Win helyett egy újrarakott semmilyen rendszer fogadott, "véletlenül" leformázott másik meghajtó (szerencsére akkor már két HDDm volt és az egyik mindig itthon maradt a fontos dolgokkal), vagy leütött gépház sarok, elhagyott oldallap, teleszemetelt gép... de volt, hogy vadidegen hálókártyát találtam benne (pedig volt integrált) és két nap múlva öcsém haverja hívott fel, eléggé irritáló stílusban, hogy legyek szíves visszaszolgáltatni a hálókártyát, nehogy már behúzzam ... Mert ugye mikor hazajött a gép, akkor, hiába szedtem ki belőle előtte mindent ami nem volt feltétlenül fontos, azért érdemes volt le leltározni, hogy akkor minden megvan-e? Nem jelentkezett egy plusz tétel?
Egyébként egyszer volt nálunk is lanparty, a hatalmas kupi ellenére az volt valahogy a legjobb. Igaz, az az én barátaimmal volt és nem az öcsémévelDe ennek ellenére, az idő múlásával sem tudott nekem ez a dolog nagyon megédesedni.
Plusz létezett az is, hogy helyi "PC barlangokba" lehetett 1000ft-ért éjszakázni, és inkább igyekeztem abba az irányba terelni mindenkit, váltakozó sikerrel. Pedig ott csak leültél a gép mellé és nyomtad. (fura módon ott a belterjesség már mindig az éjszaka felére előjött). Egy-két ilyen éjszakázást lenyomtam, aztán rájöttem, hogy ez sem nekem való. De örültem ha ez volt, mert nem kellett szétbarmolni a gépet.
Aztán mikor öcsémnek is lett külön gépe, pont attól a nyártól kezdve már nem voltak ezek az összejárós LAN partyk, igaz ami igaz, hogy addigra megérkezett az ADSL is, és az itthon kényelméből lehetett multizni. És nem volt kötelező reggelig húzni mert "de kifizettük egész éjszakára".
Szóval összességében, ha valamit, akkor ezeket a klasszikus LAN partykat rohadtul nem sírom vissza.Persze ma már korszerű Windowsokkal, lapos monitorokkal, és kocsival szállítva, "plusz ember" nélkül, jelentősen könnyebb lenne az előkészítés, és rengeteg múlik a társaságon is, esetleg az alkohol bevitelen, de bizonyos problémák szerintem akkor is léteznének. Szóval nálam a LAN ma már maximum a Hamachi-ig terjed.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
KROK640 #42019 üzenetére
Offline-on nem olyan sokszor voltam én sem. Általában évi 1-2-n. Kezdetben haverokkak, később már PH-s lan-okon nyomultam, aztán meg kollégákkal melóhelyen összeülve. Máig nevetek azon mikor szombat reggel kérdik ősök, hogy hova megyek? Mondom a munkahelyemre. Szombaton??? Mondom igen de nem melózni, hanem CS-zni.
-
KROK640
nagyúr
Jó pár dolgot én is mai fejjel másképp csinálnék. Gondolok itt arra, hogy a "békesség" jegyében nem engednék el dolgokat, amiket aztán 10-15 éve múlva is bánok.
Jááájj, Lan partyk, hát nemigazán szerettem őket
Hamachival viszont nekem is megvolt az élmény, egy időben csütörtök este a Flat Out 2-é volt -
Qru
MODERÁTOR
válasz
KROK640 #42016 üzenetére
Nyilván mai fejjel pár dolgot másként csinálnék de amúgy nincs okom panaszra. Inkább a nevetésről szólt és nem a sírásról szerencsére az az időszak.
Pont kezd betelni a postaládám így elkezdtem kipucolni a nem fontos leveleket. Most olyan 2006 táján járok amikor éppen arról dumáltam a haverokkal, hogy tegyük fel a Hamatchit és akkor tudunk lanparty-zni online is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
eszakas #42011 üzenetére
Amúgyis a legjobb <3 (épp tegnap mondta, hogy már nem tudná nélkülem elképzelni az életet, mondtam is neki, hogy ez kölcsönös)
Azt már nem is mondom, hogy ráadásul nem csak hogy nem szól bele, hogy hová és kivel megyek, de olyan helyre is elkísér akár mint pl kocsma.
Sőt, volt olyan, hogy mondtam neki, hogy "na akkor most elmegyek 10 napra fesztiválra, Németországba" és csak annyit mondott, hogy érezzem jól magam meg vigyázzak magamra. Na meg persze mindennap hívott vagy 1 óra beszélgetésreDe amikor ennyi fórumon voltam admin/modi az 20 éve volt (akkor épp hol volt, hol nem volt barátnő), manapság van összesen egy admin, és ennyi.
-
KROK640
nagyúr
Az egyik pörgött úgy mint a PH, a másik kettő sokkal kevésbé. (mondjuk a kettőből a nagyobbik helyen napi 100-120 körüli komment ment, a kissebbiken meg 10-20)
De akkor még fiatal voltam, ráadásul 2005-2006-ban napi 4 órában dolgoztam egy irodában, így mindenre is volt időm
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni, de kérjük, hogy inkább a Hardverapróra tegyétek fel a terméket és azt linkeljétek be, mert úgy tudjátok módosítani később, az aprón is ott lesz és értékelést is kaphattok.
Kérjük, hogy nem megjelölt topikokban továbbra se hirdessetek, köszönjük!
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Fűnyíró topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Wii U
- További aktív témák...
- HP FireFly G11 patika
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus 5G 256GB Midnight Black, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 AERO OC SFF - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus 5G 256GB Midnight Black, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- HP EliteBook 840 G10 i5-1350P! ÚJ, Fóliás gép!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD