- Házimozi belépő szinten
- Bluetooth hangszórók
- Hobby elektronika
- Azonnali fotós kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Mini PC
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hoorus
őstag
Sziasztok!
Most került hozzám egy 850 W-os XFX Black Edition táp, ami terhelés hatására, pl komolyabb játéknál durva, idegesítő zúgó hangokat ad ki, továbbá amikor a gépet bekapcsolom, elég hangosan kattan egyet.. :S Ezek miért vannak???? Nagyon nem erre számítottam egy csúcskategóriás, Seasonic belsős táptól..
Szerintetek vissza kellene vinnem a cumót? -
Hardver Arc
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémám van hogy játék vagy netezés közben a monitor kikapcsol de a gép megy tovább és csak a reset oldja meg a problémát.
Gigabyte 420wattos tápom van és lehetséges hogy kevés a konfigomhoz a táp?
Egy csomó cucc full új a gépben.
Videokártya HD 6670 DDR5 1gb
Processzor Amd Athlon ii x4 3Ghz 4mag
Ram 2*2Gb 1333Mhz
Vinyó Western digital 320gb sata 2
Sharkoon T9 value gépház
Lg Dvd író
Alaplap gigabyte 78lmt-s2p -
fero02
nagyúr
KERESŐ!!!
és
-
D731
csendes tag
Sziasztok. Van itt nekem egy 650 wattos chieftec tápom, ami leginkább játékok indításánál (Az intrók alatt) sípoló/nyekergő hangot ad, játék/film közben nem. Ami érdekes, hogy az előző gépemnél is ezt csinálta a táp. Mitől van ez?
-
draff
aktív tag
válasz
jobbacsabba #14793 üzenetére
Üresjáratban is meg lehet, de terhelten az ideális.
A két mért érték általában kissé el szokott térni egymástól, a valósághű azonban a terhelt állapot. -
Shodan
őstag
Na gyerekek szétkaptam az egész gépet. A lapot kitettem egy deszkára, cpu+venti és ramok más nincs rajta.
Enermaxal továbbra sem indul táp kipucolás után sem. (csak az alaplapi power led világit )
De próbaképpen azért csak rádugtam megint a régi chieftec tápot.
Egy pár mp-ig megint csak villogot a lapon a ledek, de most nem kapcsoltam le egyből. Aztán alaplapi bekapcsológombbal benyomtam a gépet, és láss csodát elindul.Szóval én már nem értem.... Eldöntöttem veszek egy új tápot. Ha azzal is ezt csinálja a lapcsere úgy is meglesz mert pont most akarok haswell-re vagy 1155-re váltani.
-
draff
aktív tag
válasz
Shodan #14784 üzenetére
Ha más gépet, más alaplapot simán elvisz a tápod, akkor abból azonnal és egyértelműen kiszürhető, hogy nálad inkább a lappal lehet valami nagy gáz ...
Tehát ne új tápot vegyél, hanem inkább lapot.
Vagy próbáld ki azt a lapot egy nagyobb teljesítményű (kölcsön)-táppal, arra vajon mit csinál?
Ha arra is tök süket, akkor tutira hogy laphiba.
Van ilyen .... -
Shodan
őstag
Teljesen tanácstalan vagyok.
Egy hete nem indul a gépem bekapcsoló és lapalapi bekapcsoló gombra semmi reakció., a táp
Enermax Liberty 400w
Átvittem haverhoz a tápom ,micro atx-es lap és vga nélküli AM3 konfig ott rádugtam a 24 pines csatit a lapra és elindult vele a gép.
Viszont ahogy halgattuk kikapcsolt állapotban is a táp ha áram alatt van nagyon magas hangon sípol egy kicsit.
Olyan magas és halk hogy én nem is hallotam, amilyen süket vagyok.
Ez mire vezethető esetleg vissza
?
A tápot szétszedtem kifújtam. Fizikai sérülést nem látok egyébként.
Csak azt nem értem hogy akkor a én lapommal miért nem indul?
Próbaképpen a a gépemre rádugtam egy régi 360 max loados chieftec tápot, azzal ha nem is indult el de a ventik elkezdtek rángatózni, meg a ledek villogni. De az enermaxal abszolút nulla.
Vegyek új tápot? -
tornas
őstag
válasz
Integrator #14780 üzenetére
Ha kék-halálozott, akkor esetleg meg lehet nézni, hogy mi volt az oka. Eseménynaplóban is benne lehet meg a WhoCrashed nevű programmal is meg lehet nézni a dump file-okat.
-
draff
aktív tag
válasz
tornas #14778 üzenetére
Találkoztam én már nemegyszer olyan (gyárilag buherált) megoldással, hogy simán kihagyták az említett zajszűrő vagy csillapító tekercseket. A helyük a nyákon rárajzolva megvolt, ámde simán át volt kötve egy vastagabb huzallal ... oszt ment.
Hogy aztán mindettől a kimenő jel elektromos zaja és minden egyebe milyen volt?
Az megint másik kérdés ... -
Integrator
aktív tag
Táp szétszedve, ventillátor kiemelve, majd a csapágya megzsírozva rendesen, átmozgatva, hogy mindenhova jusson, majd összeszerelés, és gép indítása.
Első 3 alkalommal kékhalált dobott a gép, majd szétszedtem újra, megigazgattam a kábeleket (Igazából minden a helyén volt, csak átmozgattam), majd újra beindítottam, és már minden okés.Kell attól félnem, hogy valami komolyabb baj volt, vagy lehet, hogy valami mégsem érintkezett rendesen, és ezért volt kékhalál.
-
tornas
őstag
"Ha neadjisten "zárlatos"lesz, na akkor mi van?"
Azért ha lehet, akkor az APFC tekercse ne legyen "zárlatos".
"Legfeljebb kisebb lesz az induktív ellenállása. Ezek alapján persze akár ki is hagyható."
Viszont a zárlat miatti melegedés, (bekapcsoláskor még ív is keletkezhet ráadásul) és a hőtágulás (ki-be kapcsolás) miatt az ellenállása (kis terhelésű, ezért melegszik majd egyre jobban) nőni fog. Végül megszakad a kör (szekunder-primer, mindegy...).
Egyébként mindegyik tekercsnek megvannak a maga funkciói, ezért a legkisebb károsodásakor illik kicserélni és nem áthidalni.
Mint minden minden hibás komponens esetében is.
-
tornas
őstag
"Esetleg egy ventilátort kötni kellene rá."
A 20 %-os terheléshez abból elég sok kell...
..de egy multiméterrel még ellenőrizhető, hogy reagál-e a zöld és a fekete drótok összezárására.
Mivel ez egy DC-DC konverteres táp, így elég 2-3 db 12 V-os és 50 W-os spotizzó is a ventilátor elindulásához. Nem kell a + 5 V-ot és a + 3,3 V-ot külön terhelni.
-
MMIX
addikt
válasz
jobbacsabba #14773 üzenetére
Ez egy félpasszív táp, nem fog forogni a venti, csak mert összezártad a zöldet a feketével. 20% terhelésig.
Esetleg egy ventilátort kötni kellene rá. Szervizt nem tudok így hirtelen, lehet, hogy külföldre kell elpostázni.Garancia matricán rajta lehet a gyártási év és hónap.
-
jobbacsabba
aktív tag
Üdv!
Van egy seasonic x-560-as tápom ami tegnap fogta magát és nem indult el. Ezt kipróbáltam és nem sikerült megforgatni a ventit. Garipapírom nincs hozzá, de öt év garit vállalt rá a gyártó és abból még lennie kell. Van link ahol ellenőrizhetem, hogy pontosan mikori vétel? Hazai szervizt tudtok ajánlani?
Köszi előre is! -
-
draff
aktív tag
válasz
tornas #14767 üzenetére
Az a tekercs egy sima gyűrű-vasmagos fojtó. Annak pedig csak két "baja" lehet általában - vagy átvezet, vagy nem. Ha nem, akkor valahol megszakadt - anno - szar! Ennek gyakorlati előfordulása: 1:10000000000-hoz. Ha nem estek neki baltával, nagykéssel, csípőfogóval, stb.
Ott inkább a elektrolitkondiknál kellene igazából vizsgálódni.
Ha puffadt - azért, ha meg nem - hát akkor azért.
Amikor az 1000 uF-os kondi valójában már 10 uF-ot sem tud, akkor van a gáz - meg az ilyen - kihagyunk meg kékhalálos események.
A teljes elkó-szettet meg lehet venni elvileg egy-két ezresből, aztán - jöhet a páka és a csere ... -
tornas
őstag
válasz
fntastic #14761 üzenetére
Szia!
"(vagy videókártya dobhat kékhalált? egyszer mondjuk csíkozottan indult be a gép, de újraindítás után ez is megoldódott)"
Igen...Elsőre én a VGA-ra gyanakszom...
A táp ventijével kapcsolatban csak ennyi: pár sorral feljebb és az utolsó két bekezdés.
A táp feszeiről pedig még további pár sorral feljebb olvashatsz.
-
tornas
őstag
válasz
OldJohnny66 #14760 üzenetére
Én a tekercsen semmiféle elváltozást nem látok. Amit gyanúsnak látsz (láttok), az szerintem csak egy jelölés akar lenni. Sok egyéb tápegység-elektronikai komponenseken is szoktak valamilyen filctollszerűséggel vagy valami mással jelölgetni.
-
syberia
veterán
válasz
Integrator #14765 üzenetére
Jó döntés, nekem eddig 3 tápot sikerült így lenémítanom :-)
-
OldJohnny66
tag
válasz
Hopkins_001 #14762 üzenetére
Látom képben vagy, ez kétségtelen...
-
Hopkins_001
tag
válasz
OldJohnny66 #14760 üzenetére
igen,bár én se tudod,hogy ez egészséges e vagy sem
fntastic amint látom neked is ugyan ilyen tápod van, lehet most kezd el az összes ilyen táp kimúlni.
Vajon egy tervezett elavulás áldozatai lettünk ?! -
fntastic
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy a gép havi 1-2 alkalommal kékhalált dob, vagy az nvidia driver leáll.
A tápom néha elég hangos ventilátor hangot produkál, ha leállítom a gépet aztán kis idő múlva újra indítom, akkor ezt abbahagyja. Ez is kb. ilyen gyakorisággal fordul elő, de nem egyszerre.
Bár én arra gyanakszom, hogy a tápom kezd öregedni (a ventilátor is és néha nem is ad talán elég áramot?)
GIGABYTE SuperB 460W (FSP belsős) a táp egyébként.
i5-2300 proci, GTX460 768MB vga
(vagy videókártya dobhat kékhalált? egyszer mondjuk csíkozottan indult be a gép, de újraindítás után ez is megoldódott)
(fesz-elve nem volt a videókártya, régen húzva igen, de most az sincs.)
Nektek mi a véleményetek? -
Hopkins_001
tag
válasz
OldJohnny66 #14757 üzenetére
[link]
Nekem is ilyen tápom van. A tekercs hasonlóan néz ki.
Itt éppen műtét alatt állt,a nagy puffer kondi szépen kipukkant -
fero02
nagyúr
válasz
OldJohnny66 #14757 üzenetére
Ha picit hozzáérsz körömmel, vagy valamivel megpiszkálod, akkor pattog le további lakkozás?
Nekem volt tekercs bajos táppal dolgom, de az megpörkölődött és így nézett ki:
Ehhez hasonló púpos kondikat nem látsz benne?
-
fero02
nagyúr
válasz
OldJohnny66 #14755 üzenetére
Amit lefotóztál az nem hiba. Ez egy teljesen elfogadott rögzítési módja a tekercsnek.
-
OldJohnny66
tag
Sziasztok!
Adott egy Gibabyte SuperB 460-as tápegység, ami az előző configban, hibátlanul működik.
Az új gép (ASrock Z77, I5-2400 ) viszont teljesen váratlanul lefagy, függetlenül attól, hogy a
terhelés éppen alacsony, vagy magas. A lap és a proci is már gariztatva lett, tehát telejesen új mindkettő, de a probléma továbbra is fennáll. Az új configot tesztelték több napig, de nem volt probléma vele, így fagyás sem.
(Ráadásul egy teljesen egyszerű táppal)
Végül szétszedtük a tápot (bár a teszter is hibátlannak mutatja) és ez a kép fogadott.A kérdés az, hogy okozhatta-e az a tekercs problémát?
(A kétmagos kis AMD-configban még most is hibátlanul megy)
Előre is kösz a válaszokat. -
Algol
senior tag
válasz
Integrator #14753 üzenetére
A tápodban
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25)
88 CFM, 2,6 mm-H2O, 40 dBA, 0,3A, 2200 RPM, Sleeve Bearing ventilátor van. A beletenni kívántXILENCE COO-XPF120.R Piros adatai
68 CFM, 2,3 mm-H2O, 21,2 dBA, 0,1A, 1400 RPM, folyadék csapágy
ventilátor légszállítása kevés és elnézegetve az adatait kétségeim támadnak, hogy 0,1A áramfelhasználással, 1400-as fordulaton hogyan tud ez 68 CFM légszállítást produkálni?N-BASE Silent Wind 12 cooler 1200rpm
Nem találtam részletesebb adatokat róla, de a megadott 1200-as fordulatszám kizárja hogy elegendő levegőt lenne képes szállítani.Javaslatom, hogy ha cserélni kell, akkor válaszd ezt:
Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing
jó helyettesítő és a Lomex-ben megkapod 1.120 Ft-ért. Ez nem igazán halkabb annál, mint a Yate Loon volt újkorában. Ha halkabb ventilátor kellene, akkor válaszd aCooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM! (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing
Ez halkabb, de a halkságnak ára van: ~4.000 Ft.Mielőtt még új ventilátort vennél, érdemes megvizsgálnod, hogy tényleg cserére szorul-e a régi. Gyakran elég szétszedi, megtisztítani a csapágyát, kenőzsírral megkenni, összerakni és akár még évekig is működőképes lehet. A mikéntjéről ebben a topicban olvashatsz Táp ventilátor csere, keress rá.
A bekötés módjáról is írtunk többen, ugyanott. Mindenképpen szükség lesz némi barkácsmunkára: a Jamicon ventiből csak két szál drót lóg ki, a többin meg valószínűleg olyan csatlakozó van amit közvetlenül nem tudsz rádugni a tápban levő aljazatra.
-
Integrator
aktív tag
Sziasztok.
Adott egy FSP400-60APN 85+ tápegység. Sajnos haldoklik benne a ventilátor, így ki kell cserélnem. Ezt a két ventilátort néztem ki:
XILENCE COO-XPF120.R Piros
N-BASE Silent Wind 12 cooler 1200rpmElviekben mindegy melyiket veszem meg, gond nélkül ki fogom tudni cserélni különösebb gányolás nélkül?
-
Old fox
tag
-
tornas
őstag
válasz
Laca25 #14747 üzenetére
Elsőre a tápok feszeit is megnézném...
Az alaplapi csatlakozón a zöld-fekete drótokat összezárni egy gémkapoccsal aztán rá a ~230 V, majd elő egy multiméter.
Fekete drót a föld vagy GND (Ground), ide kell dugni a multiméter fekete csatlakozóját, pl. egy molex fekete drótjába. A multiméter piros csatlakozójával pedig az alábbi feszeket kell mérni vele.
Piros drót: + 5 V
Sárga drót + 12 V
Narancs-sárga drót + 3,3 V
Lila drót + 5 V (SB, ezt az értéket a zöld-fekete drótpáros rövidre zárása nélkül is lehet mérni.)
Kék drót - 12 V
Fehér drót - 5 V (már ha van rajta, ha nincs, akkor ne törödj vele!)Eltérés a feszek között +/- 5 % lehet.
Kicsit "komolyabban"...
-
R1200GS
aktív tag
válasz
tornas #14746 üzenetére
Régebben egy 4870 x2 volt benne, az kajált rendesen. Bár annak is sok. Amikor vettem akkor annyira nem néztem utána. Biztosra akartam menni. Meg akkor nem volt olyan nagy árkülönbség egy kisebb táphoz képest. Majd nem soká lesz benne újra erősebb videokártya.
Minden külön van csatlakoztatva.
Valószínű a vezetékekkel van a baj. Ha átmozgatom utána jó, de elég kiszámíthatatlan. Pedig látszatra minden rendesen a helyén van. -
draff
aktív tag
válasz
Laca25 #14741 üzenetére
A tápnak mi köze lenne a videokártyához? Merthogy "beüzemeltem és nem ad képet" ...
Legfeljebb csak annyi, hogy nem ad le annyi áramot, amennyire valójában szükség lenne.
Ott szerintem inkább a videokari halt meg.
Egy 450-es tápnak már birnia kellene a munkát.
Nekem sima 300-as táp visz el komplett gépet - alaplapot 2 vinyóval, DVD íróval és GeForce4 videokarival. -
R1200GS
aktív tag
Időnként nem indul a gépem.
A tápom egy Chieftec CFT-750-14CS.
A gépben van két HDD egy SSD, egy Blu Ray író. 6 db ventilátor. Komolyabb videókari még nincs benne.
A kétt HDD egy tápkábelen van, valamint az SSD és a Blu ray egy másikon.
Indításkor se kép se hang, 15-20 másodperc után újra indul.Vezetékeket többször átmozgattam de semmi változás.
Próbáltam azt, hogy lehúztam a Blu Ray-t, meg a nagyja ventilátort, de így sem.
Az esetleg lehet, hogy öreg a táp. 2008 12.19.-én vásároltam? -
Laca25
csendes tag
Sziasztok.
Kéne nekem 1 kis segítség!!!!
Van 1 Enermax 405W-tápom,beüzemeltem és nem ad képet.A VGA venti pörög mint állat,és semmit nem ad be.
Mi lehet a gond,esetleg meghalt a táp?Nagyon szépen köszönöm előre is.
Laci.
-
tornas
őstag
Kíváncsi leszek a Haswell-kompatibilis tápok cicergésére is...
-
Algol
senior tag
válasz
fero02 #14731 üzenetére
Nem örülök annak, hogy pont ezt a hozzászólásomat idézted.
#14416-ban leírt
"így a feszültségek pufferelése elégtelen." mondatrész túl kategorikus állítás, ez így egyszerűen nem igaz.
A pufferelés megfelelő.Erre didyman hívta fel a figyelmem és beláttam, hogy igaza van, többet nem írtam le ezt a marhaságot.
Jelenlegi véleményem, hogy a szóban forgó jelenséget a CPU/GPU-k újabb keletű energiatakarékossági üzemmódjai okozzák, mert nagy sebességgel ki-be kapcsolgatják a magok tápellátását. Ezt támasztja alá az a megfigyelés is, hogy a BIOS-ban a processzor energiatakarékossági üzemmódjainak átállítása megszüntetheti a jelenséget, illetve az eltűnik, ha terheljük a rendszert.
Már egy ideje tervezem egy műterhelés megépítését, úgy alakítanám ki, hogy 1 - 10 kHz-es ütemben is tudjon terhelésugrásokat kapcsolgatni a vizsgálandó tápegységre. Így a jelenséget kísérletileg is előidézhetném.
-
-
nnandi
csendes tag
jahh miutan leirtam átolvastam az idézett posztot újra...
Nem tudom igy mi lesz, mert ezt nem fogom bírni idegekkel. -
fero02
nagyúr
válasz
nnandi #14730 üzenetére
"Hogy mostanában ezzel a jelenséggel egyre gyakrabban találkozunk, annak az újabb típusú, tartósabb kondenzátorok elterjedése az oka. Ezekből a régebben használt kapacitásokhoz képest kisebbeket használnak, így a feszültségek pufferelése elégtelen. "
-
nnandi
csendes tag
elhiszed h véletlen volt?
-
nnandi
csendes tag
sziasztok
tegnap üzemeltem be tök új alkatrészekből a gépemet, és azóta magas frekvencián ciripelő hangot hallok, szakosan hol kevésbé hol hangosabban...
úgy hallom hogy a tápból jón a hang,
elég idegesítő...
Rendben lehet ez így egy teljesen új tápnál?
vagy küldjem vissza ?
Köszönöm!Chieftec ctg 400 80p ről van szó
-
Cobra.
őstag
válasz
Bishoop #14715 üzenetére
A tápok 98%-ban hőmérsékletvezérelt ventillátor van. Ha garanciális a táp, akkor vidd vissza és mondjad, hogy bemelegedve zörög a ventillátor. Iponnál normálisan állnak hozzá a garanciához, főleg ilyen árkategóriában, szóval ha náluk is előjön a hiba, akkor vagy kapsz egy másik ilyen tápot, vagy lehet hogy választhatsz is egy másmilyet. Ha nem tervezel felső kategóriás videókártyát, akkorelég egy 400W körüli táp is, pl a BeQuiettől.
-
draff
aktív tag
válasz
tornas #14718 üzenetére
Az én gépeimben többnyire 400 W-os tápok vannak (az egyikben csak 300), de a multkoriban egy digit műszerrel lemértem a fogyasztást. Nagyjából 100-120 W-ot eszik, ha simán hajtom. Alapban meg kissé kevesebbet.
Tehát a tápok azért rendesen fölé vannak méretezve a valóságos fogyasztásnak.Van egy 200 W-os régi AT tápom, azt megcsináltam néhány éve univerzális tápnak, azaz - néha róla megy hálózatról a 12 V-os autós hűtőládám, vagy a gumimatrac felfújó campingpumpa és/vagy néha az autó kerekének dugattyús pumpája.
Amikor a pumpa már nagyjából a 3 bar-nál tart, hallani ám a hangján, hogy rendesen zabálja az amperokat,
de a táp még így is bírja.
Az Auchanban vett gyárilag kínai táp már alapból se rúg labdába (az tényleg csak a hűtőládával képes úgy-ahogy de megbirkózni). Egy komolyabb áramfelvételnél (5 A felett) már meg se nyikkan. -
LadaLord
aktív tag
válasz
atika88 #14719 üzenetére
Én is ugyanebben a cipőben járok sajnos. 7 hozzászólással a tiéd előtt kaptam a választ a kérdéseimre. Ajánlom figyelmedbe Algol kolléga kommentjét.
Üdv,
T. -
atika88
senior tag
Gondom volna a FSP Hexa 400W tápommal! A gond az magából a tápból néha elég hangos (a ventinél is hangosabb) cicergő zizegő hang jön elő... ez vajon mitől lehet? hol jó hol nem...össze vissza csinálja :/
Garis csere játszik sztetek? -
tornas
őstag
válasz
Core2duo6600 #14714 üzenetére
"150 W os terheléshez mi a bánatnak 560 w os táp.?"
Ilyenje van...
, de hol olvastad, hogy 560 W??
Egyébként 460-as Gigabyte SuperB-je van aminek a tartós leadható teljesítménye 400 W, peak-je meg 460 W.
300 W alatt meg ma már elég nehéz venni tápot (pláne normál ATX-eset), még 100 W-os max. terhelhetőségű géphez is. -
Bishoop
tag
Látom hogy másoknak pont ellentétes problémája van mint nekem, terheletlenül zajos.
A mostani tápok akkor ezek szerint dinamikus fordulatszámú ventilátorral vannak felvértezve és nem fix fordulatszámon megy a venti? Konkrétan engem az FSP HEXA 500 érdekelne, mert ezt az infót nem találtam -
Core2duo6600
veterán
válasz
tornas #14656 üzenetére
150 W os terheléshez mi a bánatnak 560 w os táp.?
(#14667) Toxy
Nem ide tartozik.
Nem írtad milyen a gép pontosan.De az intel chipsetes lapok, jellemző tulajdonsága, hogyha ki van merükve az elem a lapon, akkor így indul (mintha mindig bios resetet csinálnál.)
Vagy húzva van és azért.
-
LadaLord
aktív tag
Köszi a vàlaszt!
Az energiatakarékossàgi beàllìtàsok birizgàlàsàt eddig még nem ajànlottàk, de meló utàn ha hazaérek, akkor rànézek. Meg csak kìvàncsisàgból belepróbàlom a màsik gépbe a tàpot, h ott mit mutat....
És igen, a ventik a hàzba kerültek, a tàphoz nem nyùltam....Köszi még egyszer!
Üdv,
T. -
Algol
senior tag
válasz
LadaLord #14710 üzenetére
"a tápom terheletlenül cicergő hangot ad. Terhelve abbahagyja..."
Ha már régebben is kérdezted, akkor biztosan elmondták, hogy a BIOS energiatakarékossági beállításainak kikapcsolásával lehet próbálkozni, van amikor az segít.
"Gariban cserélik emiatt?"
Nem valószínű. Ha jelentős terhelés mellett tesztelik a tápot, akkor a jelenség elő sem jön. (Másfajta hibák felderítésének viszont ez a korrekt módja.) Alacsony terhelés mellett sem biztos, hogy náluk is megjelenik a cicergés, mert azt a tápegység, az alaplap és a videokártya együttműködése okozza, pontosabban az utolsó kettő energiatakarékossági funkcióinak használata idézi elő. Más alaplap (videokártya) használata esetén lehet, hogy nem fog ciceregni a táp. De itt senki sem fog olyan tanácsot adni, hogy cseréld le a hibátlan alaplapodat egy másikra és talán azzal majd nem fog ciripelni a tápod. Hasonlóképpen, ha kicserélnék a tápodat elképzelhető, hogy az új is ugyanazt művelné, mint a régi.
Tulajdonképp a tápegység és az alaplap (videokártya) energiatakarékossági üzemmódjai között nincs szabályozva az együttműködés, erről nem szól az ATX szabvány. Eme összehangolatlanság miatt az energiatakarékosság mellékhatása a cicergés. Amíg ez nem okoz működésbeli problémát, addig nem foglalkoznak vele. Itt a tápegység- és az alaplapgyártók közötti egyeztetésre, együttműködésre lenne szükség.
Valamelyest kapcsolódik a témánkhoz és tanulságos a következő cikk.
(#14711) fero02: Sejtésem szerint nem bontotta meg a tápot, a halk Noctua ventik máshova kerültek.
-
LadaLord
aktív tag
Nekem egy olyan gondom áll még mindig fenn, hogy a tápom terheletlenül cicergő hangot ad. Terhelve abbahagyja... Mondtátok már korábban, hogy ne foglalkozzak vele, működik rendesen a táp. De most már kezd az agyamra menni így, hogy beújítottam a halk Noctua ventiket. Így méginkább cseszteti a fülemet. Mintha egy egér lenne a házban....
Gariban cserélik emiatt?
Üdv,
T. -
Bishoop
tag
válasz
tornas #14708 üzenetére
Azt még megkérdezném, hogy a tápegység ventilátora nem tudod véletlenül hogy dinamikus fordulatszámú vagy fix?
Mert ha fix, akkor az az elméletem hogy terheléssel hogy gyorsabban előhozható a hibajelenség bukik !
Tehát FSP hexa 500 -as tápom van -
tornas
őstag
válasz
Bishoop #14707 üzenetére
"Tehát: Ha nagy a terhelés nagy lesz az áramfelvétel, jobban melegszik a táp, gyorsabban forog a venti, hamarabb el kezd erősen zörögni-> bizonyítható lesz hogy a garanciális csere jogos."
Igen, igaz ha a zörgés tényleg elég hangos.
"Arról speciel hogy egyből vissza lehetne vinni a nagykerbe, én nem tudok. Mert ugye a garancialevelet az IPON állította ki tehát csak ők fogadják el nemde?"
Nem kell neked a nagykerbe menned...Ez alatt csak azt értettem, hogy kicserélik a tápod (reméljük!) és ők (IPON) a rosszat visszaküldik a nagykerbe. Többek között ezért nem szokták túl alaposan tesztelgetni a hibás cuccokat, főleg ha nem túl egyértelmű a hiba forrása. Egy-két hét alatt nézik meg, ami arról szól, hogy rövid idő alatt megtudják-e állapítani a cuccról, hogy jó vagy rossz. Ha szerintük jó (és ilyenkor még ki is fizettetnék a vizsgálati díjat is), akkor még mindig kérheti a vevő a cseréjét. Én a vizsgálati díjat sem fizetném ki ilyenkor (nem tudom, hogy az IPON-nál így van-e, mert én még nem vásároltam ott).
Szerintem határozottan jelentsd ki, hogy mi a problémád és legyenek szívesek kicserélni a tápot! Csak nehogy a cserélt táp is ugyanezt a tünetet kezdje el megint produkálni. Sokszor olvastam a fórumokon a Yate Loon ventivel szerelt tápok ventibajairól. Én kenőanyag nem megfelelő minőségére illetve vagy a hiányára gondolok. Esetleg a csúszócsapágy nem megfelelő minőségére/tervezésére/gyártására is szóba jöhet még.
Az én kezem alá került Yate Loon ventik (12 cm-esek) kivétel nélkül tartósan rendbe jöttek egy kis zsírzás után.
-
Bishoop
tag
válasz
tornas #14706 üzenetére
Most az hogy 1 vagy két hét az átfutási idő az tökmindegy. Itt csak az a kérdés hogy a felvetésem igaz-e szerinted? Tehát: Ha nagy a terhelés nagy lesz az áramfelvétel, jobban melegszik a táp, gyorsabban forog a venti, hamarabb el kezd erősen zörögni-> bizonyítható lesz hogy a garanciális csere jogos.
Arról speciel hogy egyből vissza lehetne vinni a nagykerbe, én nem tudok. Mert ugye a garancialevelet az IPON állította ki tehát csak ők fogadják el nemde? -
tornas
őstag
válasz
Bishoop #14705 üzenetére
"Szóval az lenne a kérdésem, hogy ha elviszem a tápot önmagát az IPON szervizbe, és az mondom hogy valami izmosabb konfigot dugjanak rá, és egy 3dmark menjen kb. fél órát, akkor azért ugye jó esélyem van, hogy a hamarabb eléri azt a fordulatszámot a táp-venti, mint amit nálam csak hosszú órák múlva produkál,így bizonyítani tudom a hogy ez valóban hibás, zörög annyira hogy jogos a csere?"
Nem voltam még ilyen helyzetben, így nem tudom. De az biztos, hogy nem azonnal fogják ott neked megnézni, hanem egy bizonyos idő múlva (boltonként más és más az átfutási idő, legtöbbször egy hét szokott lenni). De ragaszkodhatsz a csere mellett is az általad említett okok miatt, hátha így hamarabb cserélik ki: megy vissza a nagykerbe, te meg megkapod a cserét. Elvileg...
-
Bishoop
tag
válasz
tornas #14704 üzenetére
A legfőbb probléma, hogy nekem pillanatnyilag nincs olyan hardver a gépemben amivel túlzottan meg tudnám terhelni a tápegységet, így elég sokáig tart amíg elkezd zörögni, és ahhoz hogy olyan mértékben elkezdjen zörögni, hogy garanciálisan cseréljék, jó pár órának el kell telnie.
Én azt feltételezem, ha rendesen meg tudnám terhelni, áramfogyasztás nő, táp jobban melegszik, venti magasabb fordulaton megy, ez lenne az alapfeltevésem, remélem helyesen.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy ha elviszem a tápot önmagát az IPON szervizbe, és az mondom hogy valami izmosabb konfigot dugjanak rá, és egy 3dmark menjen kb. fél órát, akkor azért ugye jó esélyem van, hogy a hamarabb eléri azt a fordulatszámot a táp-venti, mint amit nálam csak hosszú órák múlva produkál,így bizonyítani tudom a hogy ez valóban hibás, zörög annyira hogy jogos a csere?Azt találom még furcsának, hogy ha elkezd zörögni,kilépek a játékból,és a gépet kb 5 percre készenléti állapotba teszem, indítás után ugyanúgy elkezd zörögni, pedig nincs is terhelés alatt.
-
tornas
őstag
válasz
Bishoop #14703 üzenetére
"Hát én arra gondoltam, hogy valamiképpen gariba csináltatom meg, mert ha megpróbálom az általad leírt módszerrel javítani, az kockázatos, és egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy tartós megoldás."
Ha a ventinek csak annyi baja lenne, hogy kell neki egy kis zsiradék, akkor ez a legtartósabb megoldás, amit csak tehetsz.
"Én arra gondoltam, hogy a szervizben esetleg ki tudják cserélni a tápventillátort, ha meg mégsem teszik meg akkor én cserélem ki."
A szervizben nem fogják neked a ventit kicserélni, hanem inkább adnak egy újat (a rossz meg megy vissza a nagykerbe). Vagy ha nem cserélik, akkor te magad is megpróbálhatod először elnémítani egy kis kenőanyaggal. Közben azt is megnézném, hogy nem ér-e hozzá valami a venti lapátjához. Ha nem sikerülne, akkor jöhetne a csere hasonló paraméterű ventire.
"Amúgy biztos hogy Yate Loon venti van benne, tehát minden ilyen típusú tápegységben az van?"
Millió fajta ventik vannak, legfeljebb a méretekben lehet azonosság.
Leggyakoribb méretek: 120x120x25mm és a 80x80x25mm.Viszont ha nem értesz ehhez a témához, akkor tényleg kockázatos a javítás. Ha kell, akkor vedd igénybe egy szaki segítségét!
-
Bishoop
tag
válasz
tornas #14702 üzenetére
Hát én arra gondoltam, hogy valamiképpen gariba csináltatom meg, mert ha megpróbálom az általad leírt módszerrel javítani, az kockázatos, és egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy tartós megoldás. Én arra gondoltam, hogy a szervizben esetleg ki tudják cserélni a tápventillátort, ha meg mégsem teszik meg akkor én cserélem ki. Amúgy biztos hogy Yate Loon venti van benne, tehát minden ilyen típusú tápegységben az van?
-
tornas
őstag
válasz
Bishoop #14701 üzenetére
A tápban lévő Yate Loon venti zöröghet benne. Tipikus Yate Loon hiba mostanában. Ha nincs garicimke a tápon, én megkenném a ventilátor csapágyát. Hátha...
A ventiről a címke eltávolít, majd az alatta lévő kupak is, aztán a kis zéger-gyűrű is eltávolít. Azt követően a forgórész kiemelhető. A tengelyre és az állórész bronzperselyére egy kis csapágy-zsír (vagy valamilyen jobb minőségű kenőzsír). Én fogpiszkával szoktam felhordani. Aztán összerakhatod.
Szét- és összerakáskor ügyelnék rá, hogy semmi se sérüljön, mert akkor a garinak lőttek esetleg. A címke is úgy kerüljön vissza a ventilátorra, ahogy volt rajta eredetileg. A címke visszaragasztásához esetleg jól jöhet a kétoldalú ragasztószalag is.
-
Bishoop
tag
Van egy FSP Hexa 500W-os tápom, és az a problémám vele, hogy időközönként elég durván zörög, csak az a baj hogy elég sok esetben nem eléggé ahhoz hogy garanciába vissza lehessen vinni, legalábbis szerintem és a haverom szerint.
Én arra saccolok, hogy a ventivel lehet valami probléma, de nem 100%.
A pillanatnyi konfigommal nem tudom megterhelni, hogy annyira zörögjön hogy gariba kicseréljék, elég sokat kell futnia hogy elkezdjen durván zörögni. Konfig:
ASROCK Z77 Extreme4,INTEL Core i5-2500K 3.30GHz 1155 BOX,CORSAIR 8192MB Vengeance Low Profile DDR3 1600MHz CL9 KIT,Sapphire 5770,NEC AD-7260SSzóval főleg a videokari miatt nem tudom rendesem kihajtani, és kéne valami ötlet, hogyan lehetne megoldani, hogy jól meg legyen terhelve, és zörögjön. Arra gondoltam hogy ha futtatok egy 3Dmark-ot(legújabbat), és közben letakarom valamivel a táp szellőzőnyílását, akkor esetleg jobban melegszik/gyorsabban forog
Új hozzászólás Aktív témák
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- i7 Gamer konfig bővítési lehetőségekkel! - GARANCIÁVAL
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 83C3 - 83" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest