-
PROHARDVER!
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
maglew
aktív tag
Sziasztok .
Anyáméknál a vezetékes telefon Rj11-es csatlakozójából kiszakadt a kábel .
Mivel nincs speciális fogóm,nem tudom rárakni egy új csatlakozóra.
Létezik valami házi megoldás, hogy fogó vagy szerelő nélkül be tudjam tenni a vezetéket egy új csatlakozóba? -
Ramoskaa
senior tag
Köszönöm a felvilágosítást!
-
kisskd
tag
válasz
Ramoskaa #1795 üzenetére
CCA = jól álcázott (rézzel bevont) alumínium, Cu = tiszta réz. Az álmoskönyv szerint mrg ugye rézből készül a rendes vezeték (minden szakágban), aluból max. az olcsó.
UTP esetén az a fő mondás, hogy ridegebb, könnyebben törik meg az ér. Ezen kívül nem olyan jó vezető, így rosszabbul viseli a nagy távokat, POE-ra kevés/nem hatékony. Olvastam még olyan véleményt is, hogy oxidációs problémákra is hajlamosabb, de ezt még nem láttam a gyakorlatban.
-
kisskd
tag
válasz
Ramoskaa #1793 üzenetére
Ne told, annyira szerintem egyik sem merev. Behúzószalagot ereszd le, és azzal húzd be. Egyébként pedig húzástól/tolástól függetlenül tömör eres (fali) vezetéket nézz + lehetőleg a végére aljzatot rakj, és abba egy rövid patch kábelt, hosszú távon jobb így, mint direkbe dugózni. Valszeg gigabites eszközeid vannak, ha nincs nagy zavarforrás/extrém zajforrás, akkor elég a Cat5e, a Cat6(a) jobb, de nem fogod érzékelni. A linken van CCA, és Cu eres, ebből nyilván az utóbbi a javasolt, előbbi a spórolósabb.
-
Ramoskaa
senior tag
Sziasztok! Szolgáltató ingyen lehúzta a padlásról az utp kábelt, de valószínűleg megtört,mert nagyon lecsökkent a sebesség. Másik kábelnél ok. Csak az meg rövid és nincs behúzva. Próbáltam a 2 véget kicserélni ,de nem lett jó.
Olyan kábel kellene nekem ,ami nem annyira hajlékony, mert vékony csövön keresztül kell letolnom, amibe már a fej bele se megy, tehát krimpelnem kellene megint.
Milyet érdemes vennem innen?
(Telekom,2000-es net)Köszönöm!
-
luciferc
őstag
Cat5e tömör réz UTP kábelre kell moduláris dugó 1GBit-es átvitelhez. Mire figyeljek a dugó vásárlásakor illetve a krimpeléskor (sodrás szétszedési hossza, hasonlók)? Itthon olyan dugóim vannak, amiken három "hegy" látszik.
-
e-newsee
addikt
Azt kiderítettem, hogy ahhoz a csatihoz, amit linkeltél nekem a 9/125-ös kanóc kell, de ott akadtam el, hogy van belőle többféle. 2, 4, 8, 14, stb. szálas, a külső átmérőjük meg olyan 6-8mm között mozog. Azok közül melyik a használható? Vagy mindegy? Nekem lehet, hogy az a vékony sárga, vagy fehér tyúkbél is elég lenne, amivel házon belül szoktak kötözködni a szolgáltatók.
-
Essejó
veterán
Ha IPTV is lenne a hálózaton akkor olyan switch kell ami IGMP képes. Az az a Tv adatfolyamát csak a Tv felé engedi a switcből.
Ez a Mercusys a TP Link olcsósított verziója. Amivel olcsósítani tudják az adott esetben az alkatrészek minősége, bár ettől még jó is lehet, de én személy szerint nem vagyok híve a legolcsóbb eszköz beszerzésének. Én két TP Link switchet használok, egy fémházas TL-SG105 ez IGMP képes. Ebbe jön a HGW-ből a kábel és adja a jelet az IPTV boxnak, párom asztali gépének, és egy TL-SG1005 switch-nek ami az én gépemet és egy HP Gen7 mikroszervert kapcsol a hálózatra. Ez utóbbi a NAS. -
e-newsee
addikt
Igen, jelenleg csak TV, de ha van rendes kimenet, akkor onnan már csak egy switch, és mehet rá kis PC, NAS, laptop, bármi, a jövőre is gondolva. Annyival nem drágább a gigabites cucc, hogy azon spóroljak.
korcsi:
Köszi, ezek hasznos infók. Mondjuk a kábel linkje már nem jó. Vagyis a termék már nem létezik. Ahhoz van valami spéci paraméter, vagy szabvány, amire figyeljek? -
Essejó
veterán
válasz
benike123 #1780 üzenetére
Ilyen körülmények mellett nem indokolt az árnyékolt kábel. Veszel egy tekercs szerelt patch kábelt, és akkorára vágod, amekkora kell. Az olcsóbbak jobbára CCA kábelek. Bár én legutóbb azzal oldottam meg az itthoni hálózatot, és nem tapasztaltam hátrányát. Végül is a nagyfrekis jel úgy is a kábel felületén megy, az pedig réz.
-
benike123
tag
Sziasztok,
Panellakásban szeretnék UTP kábelt behúzni, bejárat felett indulna kábelcsatornában, majd egy falon át a nappaliba és onnan a szegélylécben (műanyag, középen kipattintható kábelcsatornás ez is)
Olvasgattam a témában néztem a fórumot is de annál jobba belezavarodtam....
Cat6a S/FTP patch kábelben gondolkoztam de ehhez spec krimpelő kéne, plusz a földelést se tudom megoldani.
Utána néztem U/FTP kábelen de azt meg nem találtam patch kábelnek.
Felmerült a kérdés, hogy kell-e egyáltalán árnyékolt kábel, ha nem fut mellette vezeték, csak egy helyen lenne egy konnektor kb 10-20 cm-el felette?
Tudnátok valami okosat mondani, esetleg ajánlani 1-2 oldalt, márkát amit érdemes lenne venni?
Előre is köszi!
-
e-newsee
addikt
Sziasztok!
A problémám a következő:
Felújítok, és most szembesültünk vele, hogy nem lett a falban cső kiépítve az internet központ (szolgáltatói eszközök, stb) és a nappalim között, amiben a netet oda tudnám vinni kábelen. Tudom, lehetne wifin is, de a fix eszközöknek (márpedig egy falra szerelt tévé annak tekinthető), jobban szeretem a kábeles megoldást. Lényeg a lényeg, el tudnám húzni utólag a villanyvezeték mellett, de ez több okból is kockázatos. Egyrészt akkora kerülővel kellene mennem (a normális 4-5m helyett lenne vagy 30), hogy ott már nem mernék még STP kábelt sem elhúzni, másrészt sok a vezeték, az sem biztos, hogy normálisan el lehetne egyáltalán húzni a kábelt a viszonylag vékony védőcsőben.
Arra gondoltam, hogy egy átalakítóval átmennék optikára, az vékony vacak, biztos elfér a villany mellett, nem zavarja a hálózati feszültség, stb. Nézelődtem átalakítókban, és az alábbi megoldások kerültek a szemem elé. A kérdésem, hogy ezek jók lehetnek-e, illetve milyen optikai kábel kellene, mennyire könnyű azokat házilag csatlakozózni (de szép magyar szó), stb, bármi, amire figyeljek?
Átalakítók:
Ilyenből 2db?
Vagy ilyen páros?
Vagy teljesen más cucc kellene hozzá?
Próbáltam az összefoglalóból kiindulni, de ott csak a kábelről van szó, így inkább írtam.
Köszi a válaszokat előre is! -
lood55
tag
Sziasztok!
Nem találtam jobb témát, ezért ide írok. Egy netkábel van vezetve az asztalomhoz, de szeretném megosztani, hogy az asztali gép és egy laptop is kapjon róla netet egyszerre.
Erre elég egy párszáz Forintos RJ45 splitter? pl.: [link] -
kisskd
tag
Úgy értettem a hitvitát, hogy gyakorló/tanult szakemberektől is hallottam már mindkét megközelítést. Nem szerettem volna kétségbe vonni a tudásod (de igazán azét sem tudom, aki szintén hasonló "meggyőző" háttérrel állítja az ellenkezőjét), szerintem is jeleztem is, hogy lelkes amatőr vagyok, így csak vázoltam a két irányt, meg az azokat támogató érveket.
Onnantól megint elgondolkodtató a hova földeljünk/hányszor kérdés, ha kevésbé jól szabályozható, mi van a végponton. Az még erősen remélhető talán, hogy az informatika felelősön kívül más nem rak be switchet, az meg keres kettős szigetlésűt, ha külön szondára, és csak 1x akarod földelni a cuccot. Viszont az elég nagy veszélyforrásnak tűnik, hogy egy kliens végponton a user önállóan beköt pl. egy PC-t, és az alaposság jegyében épp egy árnyékolt patchkábel akad a kezébe, rögtön megvan a 2. földelési pont, egy másik földelési hálózatra ahogy én látom. Nem tudom, ezt hogy lehet jól kezelni.
-
Essejó
veterán
Részemről nem hitvita, bő 40 éve híradástechnikai műszerészként érettségiztem, tananyag volt. Aztán más irányba ment az életem és nem dolgoztam a szakmában.
Ezen én is töprengtem egy sort, hogy egy AC tápos switch esetén, ha a patch panelt külön födnyársra kötjük, akkor ugyanúgy kialakulhat a földhurok. Viszont ha meg egy vagy több TL-SG108 link switch-et használunk, ami ugyan fémházas, de szintén kettős szigetelésű, tehát nem kapcsolódik a védő földre, ott jól jöhet a patch panel földelése, akár külön földnyárssal is.
Sajnálom, hogy ezt a fentit nem írtam be az előző hozzászólásba. -
-
kisskd
tag
válasz
Forza_JUVE #1770 üzenetére
Nem tudom, a sokból melyikre válaszoljak
Földhurok: kb. ezt írtam le én is szerintem "konyhanyelvibben", mint az egy végén földelünk párt érve. Ellenérv általában az szokott lenni, hogy ha egy jól kiépített (!) EPH/földelő hálózatra kötöd rá mindkét végét, akkor úgysem az árnyékolás lesz a legjobb út (pl. itt is), onnantól meg visszakanyarodunk a több rézkeresztmetszet = jobb érvrendszerre.
TV: amit én láttam eddig, azok kettős szigetelésűek voltak, azt hiába kötöd földelt aljzatba, a kis lapos dugvillán nincs is "pöcök" a földelésnek. Ahol ez jobban felmerülhet az egy AC tápos fém házas switch, vagy egy PC. Ilyen esetben, ha az egyvégén földelős tábort erősíted, használhatsz árnyékolatlan patch kábelt a végponti eszköznél, így elkerülöd, hogy találkozzon a falba épített hálózat árnyékolása az végponti eszköz földelt árnyékolásával.
Keystone: nem próbáltam, de szerintem igen, AWG26-ot fogad mindkét keystone, a kábel kívülről meg vékonyabb, mint a szokásos Cat6a (ez esetleg a biztosító rögzítésnél lehet gond, de ezt ebben a formátumban keveset fogod cibálni) , a két kérdéses pont ez szokott lenni. A legjobb, ha megkérded a kabelfutar-t, tudni szokták mit árulnak.
Külön szonda: van aki szerint ez a tuti, ne tévedjen vissza smi AC irányból az árnyékolásra, mások szerint viszont pont így ágyazol meg az (óvatlan) földhuroknak. Őszintén nem tudom, hol az igazság / mi a hitvita.
Szerelvénydoboz: csináltam már bele "retrofit" esetben keystone modult + klasszik 7,5mm-es Cat7 SFTP-t egy normál mélységű dobozba, megoldható, de nem élmény (+ megint nem felelsz meg sztem a minimális hajlítási sugár kérdéskörnek).
Cat7 vs. optika: 10Gbit rézre már hobbistaként lehet szerezni eszközöket "drága hobbi" áron, nem? Nem vagyok benne biztos, hogy 10 éven belül szeretném szétszedni annyira a lakást, hogy biztosan (!) újra tudjak húzni mindent (+ nem vagyok képben, falban húzott optikához milyen csövezési feltételek vannak). -
Essejó
veterán
válasz
Forza_JUVE #1770 üzenetére
Ezt nem jótól kérdezed.
Itt az albiban mikor beköltöztünk, csak falon kívüli kábelezésre volt lehetőség. Patch kábelből viszont, égen földön csak Cat5e CCA-t kaptam. És kellemes a csalódás, mert semmi problémát nem okoz az átvitelben, pedig több kábel is elektromos hosszabbító mellett fut 3-5 méter hosszan. Egyébként mire kell a Cat7 kábel? Otthoni környezetben a Cat5e 60-100 méter hosszan átviszi a 2 Gigát, mire az e fölötti sebességek elérhető árúak lesznek itthonra, lehet 1xűbb lesz optikát szerelni. -
Forza_JUVE
aktív tag
Értem, köszi. Magyarul akkor vagy B verzió, vagy hagyom a földelést a francba.
Még 1 gyors kérdés, mert itt kezdek elbizonytalanodni ...
Cat6a STP keystone tudja fogadni a Cat7 S/FTP fali kábelt?
Egyfelől 7-es keystone-t nem találok, másfelől néztem egy 24 db-osat, elég jó áron, de a leírásnál itt az van, hogyKompatibilis kábelek: CAT6a - 22-26 AWG
-
Essejó
veterán
válasz
Forza_JUVE #1768 üzenetére
Mintha az okos tv kettősszigetelésű lenne emlékeim szerint, és a hálózati áram csatlakozója nem földelt. Azon kívül elég kicsi az esélye, hogy a lan csatlakozója földelt lenne.
Egybként a B verzió az egészségesebb, nem illik a lan hálózat földelését az elektromos rendszer földjére kötni.
Az meg a dolog mások fele, hogy a Soho redszerekben nem is találsz olyan csatlakozót ami tudna mit kezdni a bekötött árnyékolással. -
Forza_JUVE
aktív tag
Köszi az újabb segítséget, most is sok hasznos infót mondtál.
Pl. a mély doboz. Egy db. HDMI aljzatot terveztem, oda ezt a 66 mm mélyet raktam, de az UTP-khez nem!Oda csak a sima 45 mm mély Kaiser dobozokat, és épp nézem, hogy egy keystone modul min. 30mm mély, szóval nem sok hely marad a kábelnek, de remélem azért befér ...
Földeléssel kapcs. 1 kérdés, bár lehet h hülyeség:
Pl. adott 1 okosTV, ami egy földelt konnektorba van dugva. Kap egy árnyékolt S/FTP hálókábelt, ami a patch panelben végződik. A patch panel földelő vezetékét rákötöm egy másik, szintén földelt konnektor zöld/sárgájára ("paraszt" megoldásként), ami aztán elmegy a kismegszakítókig, onnan ki a villanyórához, majd le a földbe egy földelőszondán keresztül.
Nem erre gondolt Essejó a hsz-ében, hogy így lesz az ún. földhurok?
Vagy ez tökmás szitu?B. verzió: a patch panel zöld/sárgáját rákötöm a rack szekrény oldalára, majd innen egy másik zöld/sárga vezetéket kihúzok a házból és a fal tövében leverek egy másik földszondát és ezt az egy szálat kötöm rá. Így a 230V és a LAN hálózat külön lenne földelve egymástól elég távol. Vagy ez is hülyeség?
-
Essejó
veterán
Ha egy árnyékolt kábel mindkét végét földeled, akkor kialakul az úgynevezett földhurok. A hurokban a külső mágneses tér hatására áram indukálódik, és ez zavart okozhat. Ez rádiótechnikában ismert jelenség, pl a hangszóró a bekapcsolás pillanatában elkezd búgni, ezért is nevezik ezt brumm-nak. Ha csak egyik végén földeled az árnyékolást, nem alakul ki a földhurok, és nincs brumm.
-
kisskd
tag
válasz
Forza_JUVE #1765 üzenetére
Patch: én megbántam, ahova nem raktam, most újítunk fel 3 "saját" ingatlant, a kutyaházban is patchpanel lesz kb., "tisztább, szárazabb érzés". Esetleg néz fel apróra, sokszor van bagóért fenn, elromlani nem tud, meg nem romlik.
Földés: na ebben én nem vagyok guru, és közepesen megbízható forrásokat találtam, amikor én kerestem (ha tud erre vki tuti "szakmai" forrást, arra kíváncsi lennék). "Tankönyvileg" van aki szerint az a tuti fogod a földelőszondát, és leföldeled szépen a patch mellett
Ennél reálisabba, hogy bekötöd egy EPH pontra, ha van közel, ha nincs, akkor meg "paraszt" megoldásként lopsz egy földelést egy közeli dugaljból. 1 végén, vagy 2 végén földeljünk megint jó hitvita: "2 végén csapat" azt mondja, az a tuti, minél több a réz a föld felé, annál kisebb az ellenállás, "1 végén csapat" szerint viszont ha nem hegesztőkábelekből építettél EPH hálózatot, és kellően messze van a 2 vége, akkor lehet a 2 közt potenciálkülönbség, amikor is az árnyékolásod gyorsan erőátviteli vezetékké válik, amit nem szeretnénk ...
SZERINTEM (nem vagyok szakavatott, se "hozzáértő", csak olvasgattam, és próbálom kilogikázni magamnak), ha 1 végén sikerül, az már elég jó, ha mindkettőn, az sem rosszabb.
Kábel: örülök, hogy bejött, nem rég fedeztem én is fel, ráadásul szuper jófej/hatékony a bolt is. Nem mennek jól fejből a méretek, de épp azért szóltam, mert a Cat5e UTP vs. Cat6a-7 S/FTP nagyon más érzés behúzni, ezt saját káromon tanultam meg
Keystone: elvileg épp az a lényege, hogy ha van keystone keret a szerelvénycsaládban / keystone kompatibilis a patch "panel" (ami itt inkább szintén keret), akkor onnantól abba bármilyen keystone modult bepattinthatsz / cserélheted is később. Minél tovább árnyékolt, annál jobban örülünk (de megint, nem hiszem, h nálad most ezen múlna a teljesítmény). Modulból ilyet használtam, de ha keresgélsz, találsz olcsóbbat, vagy akár nézhetsz alacsonyabb minősítésűt is most, ha hagysz a végén kábelt, ezt relatíve egyszerűen tudod cserélni. Van amúgy pl. F-csatlakozó is (az egyetlen eddig általam talált értelmes, és kb. esztétikus kábelTV végződtetési megoldás), meg USB, HDMI, stb. is. Ha a keret volt a kérdés, akkor az szerelvénycsalád függő, általában a belépő fölött már van, jobb esetben dupla is. Pl. Suno, Niloé Step, Sedna Design (utóbbi kettő csak szimpla), Valena. Menj a gyártó oldalára, keresd ki a katalógust, és annak a végén szokott cikkszám lista lenni, úgy már megleled a webshopokban is. Még egy tipp: extra mély doboz nem árt alá, ha a fal elbírja (bár más alá sem).
-
Forza_JUVE
aktív tag
Nagyon köszi a részletes választ, és hogy alaposnak tartasz.
Ami azt illeti, természetesen lesz egy saját router is a Telekomos "biszbasz"és a switch között, csak rövidíteni akartam a hsz-t.
Sőt, eredetileg patch panelt is terveztem bele, de az utóbbi időben spórolósabbra akartam venni a tervezést, így kezdtem magam meggyőzni, hogy az nem kell. De ezek szerint mégis, és örülök, hogy tőlem függetlenül írtad, mert ez csak megerősít.
Amit már hónapok óta kinéztem, szerencsére éppen árnyékolt is. /még nem 100% h ez lesz, de vmi ilyesmi/Hasonlóan ha árnyékolt patch panel van az egyik végén, azt is tudod "könnyen" földelni.
Ezt még 1 picit ki tudnád fejteni, hogy hogyan? Ehhez láma vagyok. Azt látom, hogy ennek hátul fut egy zöld/sárga, de azt hova kötöm? És ha itt oldom meg a földelést, akkor mondhatjuk, hogy a teljes hálózatom földelt?Leginkább a linkelt kábelt köszi, mert nem csak hogy vékonyabb és könnyebb lesz húzni, de Cat7 S/FTP, és még olcsóbb is mint amit én linkeltem! /egyelőre beérem azzal, hogy a falban a kábelek tudják a 10G-t, az eszközöket, csatikat majd évek múlva tudom cserélni/
A kábelezést és a villanyszerelést is mi csináljuk majd, villanyban Fater a szaki, én "csak" egy elcseszett IT-s (pontosabban desktop támogató) vagyok.
A szobákban ahol 2 UTP lesz, ott 20-as gégecső, ahol többnek kell futni ott 25-ös, elvileg el kell férnie benne, előtte kipróbáltam, igaz, sima UTP 5e-t vagdostam több darabra, és 5 simán elment egy 20-as gégecsőben.Említed a keystone aljzatot a kiállásokhoz (nyilván ez is árnyékolt legyen akkor, igaz?). Még ugyan nem eldöntött teljesen, de vmi Legrand/Schneider fali aljzatokat szeretnék, ezekbe szerelhető keystone-ról tudsz esetleg?
Köszi!! -
R1200GS
aktív tag
-
kisskd
tag
válasz
Forza_JUVE #1760 üzenetére
Sorban (?):
1) Ha már ennyire alapos vagy, én lehet raknék egy rendes routert is be a telekomos biszbasz után.
2) Ha alapos vagy, a falkábelt szerintem így se, úgy se végződteted dugóban. A kiállásokhoz (keystone) aljzat, a csillagpontba pedig (árnyékolt) patch panel, elegánsabb, és hosszabb távon praktikusabb is így. Amúgy ez az általad linkelt kábel (se) megy bele egy alap dugóba. Ha feltétlen dugózni akarsz, akkor kereshetsz direkt vastagabb, Cat6-7 fali kábelre való spec. dugót, hozzá való fogóval, de nem az igazi megoldás.
3) Jó-e az árnyékolás földelés nélkül, vagy nem ér smit, vagy rosszabb kérdésben én még "tudományos" bizonyítékot nem találtam. Elméleti tankönyv szerint földelni kellene, gyakorlatban meg sokak tapasztalata, hogy mindenképp jobb, mint a semmi.
4) Ha árnyékolt kábelhez legalább árnyékolt keystone modult raksz, és árnyékolt patch kábelt raksz, és bekötöd a linkelt switchbe, akkor érzésem szerint könnyen meg is oldódik a kérdés, mert ennek ott a hátán a földelőcsavar. Hasonlóan ha árnyékolt patch panel van az egyik végén, azt is tudod "könnyen" földelni.
5) Álmennyezetben keresztezésnél az MBCu 2x szigetelt, szóval ott a gégecsőhiánynak nem kéne gondnak lennie.
6) Kell-e árnyékolt: elméletileg szerintem kellene, gyakorlatilag ÉN nem tapasztaltam ebből gondot gigabiten (majd a tapasztaltabbak cáfolnak) ilyen környezetben. Minél magasabb kategória, és minél árnyékoltabb, annál nagyobb az esély, hogy a hosszabb/zavaroknak jobban kitett ágakon is stabil 10G-d legyen később.
+1) nem tudom, te húzod-e, vagy mennyire ér el a pofon a villanyszerelőtől, de a cső nem tűnik (innen) túl vastagnak, elgondolkodnék karcsúbb kábelen. Dugóba még ez sem jó, de húzni könnyebb lehet ezt a "karcsúsított" verziót (Cat7 S/FTP, 5,7mm átmérővel, szemben a te Cat6a S/FTP-del, ami 7,3mm). -
kisskd
tag
Elméletben igen. Gyakorlatban meg sokak szerint érzékelhető előnnyel nem jár a földelés.
Viszont ez kültéri vezeték, nem fali, és jó vastag is, húzni sem feltétlen lesz nagy buli + nekem komoly kétségeim vannak, a korábban linkelt, süllyesztett, fali aljzatba be tudod-e majd szuszakolni. Ha nem, és falon kívüli megoldást raksz a helyére, akkor egy ilyen + 2 ilyen és meg is oldódik a földelés, ha földelt végponti eszközbe köted.
-
R1200GS
aktív tag
Köszönöm a válaszod!
Külön csőben fog menni mindenki. Viszont akkor ennél a típusú kábelnél a földelésről még gondoskodni kell?
-
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
Segítségre/tanácsra lenne szükségem kábelezéssel kapcsolatban. A házamat építem és a köv. lépés a kábelezés lesz nemsokára (villany + utp), valamennyi álmennyezetben fog futni, falakban vakolat alatt külön gégecsőben, viszont az álmenyóban MBCu és UTP-k csak magukban, de lehetőleg távol egymástól. Viszont keresztezni tutira fogják egymást itt-ott ugyebár a villany és az UTP.A hálózatot így tervezem:
Telekom 2 Gigás optikai net bejön (de már most a 10G lehetőségét tervezem a falakba) -> utána mondjuk egy ilyen TP-link switch -> innen meg az álmennyezetben és falakban elmegy a fali aljzatokig.
Az UTP-ket minden helyiségben külön gégecsőben fogom vinni, amennyire lehet távol a 230V-tól. Két esetben viszont csak kb. 20-30 cm-re mennek egymástól a falban, de itt pont nem lesznek nagy fogyasztók a konnektorokon. Meg is mutatom ...
egyik másikElső körben leginkább az érdekelne, hogy az én esetemben kell-e az árnyékolt kábel (eredetileg ilyenre gondoltam.), vagy elég a sima UTP cat.6A is? Esetleg okosabb lenne a cat7? Csak ennél olvastam valamit, hogy már nem RJ45-ös csati kell rá ...
Ha árnyékolt lenne mégis, akkor kell-e földelnem, mert olvastam itt olyat is, hogy csak akkor van értelme, ill. földelés nélkül talán még rosszabb az árnyékolt.
Ha kell földelni, akkor azt hol és hogyan tudnám? (mert hogy engem ez aggaszt leginkább)
Mivel fali kábel lenne, és ezáltal merev vezeték, mi a helyzet a kötéssel a switchnél, nem lesz-e gond itt a merevség?
Hirtelen ennyi, és előre is köszi a segítséget!! -
kisskd
tag
válasz
R1200GS #1758 üzenetére
Röviden: semmilyen ajánlásnak/szabványnak nem fog kb. megfelelni, de 95%-os valószínűséggel semmi panaszod nem lesz, ha fogsz egy szerű Cat5e/Cat6 fali UTP kábelt, bekötöd, és örülsz.
Hosszabban, az alábbiakkal tudod közelíteni az ideálist, nehézségi sorrendben:
1) legalább annyi elkülönítést csinálsz, hogy egyik védőcsőben megy az áram, a másik védőcsőben az UTP/koax (ez azért szokott elvárás lenni, mert az UTP-nek a szigetelése nincs minősítve 230V-ra, így ha az erősáram vezetéke sérül, elvileg átüthetne, és kivezetődhetne az UTP-n)
2) árnyékolt STP/FTP/SFTP kábelt választasz (itt van álláspont, aki szerint ha nem földeled az árnyékolást, akkor csak ront, többek tapasztalat azonban ezzel ellentétes)
3) az árnyékolt kábelhez hozzá való aljazatot is raksz fel (de akkor másik szerelvénycsaládból kell választani, amiben van FTP csatlakozó, vagy keystone keret, esetleg falon kívüli megoldással kell élni) --> ekkor ha árnyékolt patch kábelt használsz, és van vmi földelt végponti eszközöd, egyúttal a földelés is megoldódhat -
R1200GS
aktív tag
Szeretném a falban elvezetni az UTP kábelt.
A kábelcsatornákat már kivágtam. Sajnos csak most olvasom, hogy nem ajánlott a villamos vezetékek mellett behúzni. Védőcsőben fog minden menni, viszont elég hosszan kb. 20 m-en.
Az internet a helyi víztoronyról jön, a sávszélesség 11 Mbps / 1 Mbps. Később lehet váltok a legnagyobb csomagra 44 Mbps / 4 Mbps (max. 88 Mbps / 8 Mbps). A lényeg, hogy elég halovány a net, és valószínű később sem lesz ennél sokkal acélosabb.
A ház amit felújítok az egy kb. 22 m hosszú parasztház. Úgy nézne ki a dolog, hogy az épület egyik végén lejön az antennáról a vezeték, a szobában bele megy egy kettes RJ45 Cat6 UTP aljzatba. Innen az antennához szükséges eszközbe, amiből tovább halad a ruterbe. Ruterből vissza az aljzatba és onnan egészen a ház másik végéig menne a falban, és a másik szobában egy szimpla RJ45 Cat6 UTP-ben végződne.
A kérdésem az lenne, hogy milyen UTP kábel lenne ehhez megfelelő? -
perempe
veterán
How to Repair - Fix a Damaged Ethernet Port
Papírral ékeltem ki, most működik. Hasonló problémám lehet? -
Motar
tag
Köszönöm, még csak nem is 3 fázis, hanem 1. Tényleg csak addig mennének együtt amíg a falon átérnek. Cat6-ot vettem, de kiderült hogy arnyekolatlan... Most csúsznak a melósok, lenne időm ujjat húzni. Még nem tudom mi lesz, de legalább van időm gondolkodni. Árral se akarok nagyon túl szaladni. Körül nézek, köszönöm.
-
Essejó
veterán
Ezzel van valakinek tapasztalata? link
-
inf3rno
Topikgazda
Szia! Az összefoglaló elavult, de nem volt időm még frissíteni. Azóta kiderült, hogy többen próbálták és max csomagvesztés van. Extrém esetekben 5-10kW mellett hosszan futó vezetéknél okoz komoly gondot. Egyébként ajánlott ilyen célre az S/FTP, az fullos szigetelésben. Én személy szerint cat6a-t, vagy afeletti kategóriát ajánlom, mert ahhoz nem kell egy jó darabig hozzányúlnod, ha fejleszted a netet 10Gbps felé, igaz olyan vastag, mint a koax a falkábel.
-
Motar
tag
Hali, olvastam az összefoglalóban, hogy villanyvezeték mellé nem túl jó behúzni az internet kábelt. Sajna már nincs idő kialakítani külön helyet a falban neki, ezért azt szeretném kérdezni, hogy milyen szigetelesű kábel kellene, ami nem zavarodik össze a villanykábellel? Amúgy rövid szakaszokon lenne csak együtt a falban, legtöbbször fal tövében menne el parketta alatt külön. Kis zajosodás nem zavarna, nem vagyok pro gamer, csak nem szeretném ha használhatatlan, vagy veszélyes lenne akár.
Köszi -
sony309
őstag
Sziasztok!
Köszönöm inf3rno-nak, Essejó-nak és korcsi-nak, akik segítettek!
Szóval 20 m CAT6 kábelt toldottam meg 6 m-rel forrasztással.
Azért kellett forrasztanom, mert nem találtam olyan kis méretű toldót, ami elfért volna a fal tövében levő kábelcsatornában. Nézegetni meg nem szeretem a kábeleket.Az 1 Gbps kapcsolat szépen felépült, tökéletes.
Köszönöm!
-
pityaa23
senior tag
Köszi!
Végül lett vésve még egy cső a falba, szóval nagyjából megoldva a probléma! A Switchet szerettem volna elkerülni, hogy legyen rend, fussanak be egy szekrénybe a kábelek, de az lett volna a megoldás, ha nem módosítanak utólag.
@infernó A többi helyre ahol ugyan úgy kevés volt a cső, oda így lett megoldva vékony árnyékolatlan kábellel. Remélem nem okoz különösebb gondot.
Későbbiekben meg lehet már optikára kell váltani mire ez elavult lesz, az meg csak befér.
üdv: pityaa23
-
korcsi
veterán
Ha nagyon rövid szakaszon (1cm) szakítod meg a sodrását a kábelnek jó lehet?
-
sony309
őstag
Üdvözlet mindenkinek!
Toldanom kell 6 méterrel mindenképp a CAT6 UTP kábelt.
Toldó lenne a legegyszerűbb módja, de az nem fér be a kábelcsatornába.Összeforraszthatom a két kábelt?
Köszönöm a választ!
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok!
Egy kontár villanyszerelői munka után
, sajnos szükségem lenne a legvékonyabb minimum cat6 fali kábelre. Tudtok esetleg valamit ajánlani?
Köszönöm!
UI. : 2023-ban fele annyi gégecsövet rakott nekem a végpontokhoz mint kértem, mert úgy gondolta a 8 érpár elég 2 rj45-höz. A top ami miatt felrobbanok, hogy 4 végponthoz rakott 1db 20mm-es csövet.. Le van már betonozva minden..
Üdv: pityaa23
-
inf3rno
Topikgazda
Az sem igaz szerintem. A modemig nyilván ők húzzák az optikát vagy a koaxot, az utána lévő részt meg nem ellenőrzik, ha gond van, mert az a te felelősséged. Vagy max külön fizetsz érte. Ha nincs szakadás, sérülés, amit egy olcsó teszter általában kimutat, és nincsenek 100 méter feletti hosszak, akkor nincs vele gond.
-
Kolen
csendes tag
válasz
inf3rno #1720 üzenetére
Tegnap össze kötöttem közvetlenül a kábellel a switchet a géppel és lefutattam pár speedtestet viszonyítási alapnak, ma meg bekötöttem a fali aljzatot és úgy is csináltam pár speedtestet. Úgyan olyanok lettek az eredmények kb, talán a download latency kicsit több lett, de nem tudom ezalatt a pár teszt alapján számít-e szóval sikeresnek tekintem a beszerelést.
(Egyébként másik indoknak azt mondták, hogy sok szolgáltató nem fogadja el, ha ez igaz is gondolom csak azért mert azok nem akarnak vele foglalkozni és egyszerűbb csak simán behúzni a kábelt.) -
inf3rno
Topikgazda
Ha találsz olcsót, akkor de, viszont én most 1000 alatt nem látok, akkor meg inkább pár filléres csati meg egy fogó. Várj még, hátha más is ír, én mostanában nem szereltem ilyeneket.
B megoldás, hogy elviszed egy számtech boltba, hátha rákrimpelik neked, vagy keresel valakit helyi fórumon, akinek van.
-
-
vacs
veterán
Sziasztok.
Még korábban Cat5e kábel lett a szobákba behúzva, helyi boltban vettem, gigabitet tudja, ezekre tennék csatlakozókat.
Krimpelő fogóm nincs, szerelhető csatlakozót keressek, vagy vegyek "pattintós" filléres csatlakozót fogóval együtt?
Illetve kellene egy darab "anya" csatlakozó (bocs nem tudom a nevét), hogy egy másik utp kábelt tudjak bele dugni.
Mit ajánlanátok és honnét rendeljek?
Ja és mindegy hogy A vagy B szerint kötöm, csak mind egyforma legyen? -
kisskd
tag
Én ilyen elméletet (és gyakorlatot) még csak az antenna aljaztokról hallottam/láttam, ott ez szokott lenni az általános bölcsesség, UTP szerelvénnyel még nem volt gondom. Nem mértem sosem ki szofisztikáltan az Asfora aljaztot, de gyakorlati tapasztalatok szerint ment, ahova bekerült.
-
Kolen
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a véleményetek a Schneider Asfora cat6-os fali aljzatról?
Egy gipszkarton fal folyosó oldalán van egy szekrény amiben van a switch és onnan szeretném bevezetni a netet a karton fal másik oldalán lévő szobámba. Erre gondoltam, hogy a switchből menne a kábel vagy közvetlen mögötte (akár felelül a kartonban és a másik oldalán alul kivezetve a fali aljzattal, akár mindekét oldalon alul) vagy a felül a mennyezet alatt az ajtó mellett átvezetve a fali aljaztba (ahogy a lila csík van).
Mivel még nem döntöttem el, hogy az asztal marad-e ott ahol most van (és úgy nyilván jobb lenne ott kivezetni mellette) vagy helyet cserél a bal oldalon lévő szekrénnyel (úgy meg azon az oldalon célszerűbb ugye kivezetni) ezért vacillálok még, hogy melyik oldalon legyen. De pont ezért is gondoltam a fali aljzatos kivezetésre mert akármelyik oldalon is lesz, ha az asztalt később át teszem akkor már csak onnantól kell hosszabb kábel és nem újra húzni vagy eleve jóval hosszabbra hagyni a kábelt.
Viszont mikor itt voltak ma a villanyszerelők ők azt mondták nem túl jó ez a fali aljzat mert sok lesz a jelveszteség inkább direktbe kéne a kábelt.
Szerintetek is sok lenne a veszteség és inkább direktbe legyen hosszabbra hagyva a kábel vagy jó az az aljzat? -
inf3rno
Topikgazda
Ja én még az optikai kábelnél tartottam. Az USB nem ide tartozik, egeres topikban vannak, akik értenek hozzá. Láttam én is olyat, hogy UTP kábelből csináltak USB-t, de már nem emlékszem mivel kapcsolatban vagy mikor. Hanyagoljuk itt a témát, és térjünk vissza a hálózati kábelekre!
-
gyulank
addikt
Ez az egész baromság. Nem kaptam választ arra, hogy milyen kábel kell hozzá. Neked lehet, hogy jó bármilyen, nekem az adatátvitel a szempont nem a harisnya. De az előző hozzászólásban már ezt leírtam, erre belinkelsz nekem egy pont olyat, amilyenre írtam, hogy nyilván nem arra való. Akkor se, ha te olyat vettél. Működhet is, bármilyen kábel, de ez az ethernet kábelre is elmondható, mégsem olyat használnak hozzá, amilyet linkeltél, pedig 8 eres. Sőt a lassabb meg a gyorsabb is 8 eres... És a másik, hogy én csak ezt az egy dolgot kérdeztem. Ha már azt állítod, hogy helyettem keresgélsz. Arról meg megint nem beszélve, hogy nekem sima USB kell, a másikhoz tán nem is elég, hogy 8 eres legyen, külön áramkör van a csatlakozóba építve. De lehet ez csak töltéshez kell.
-
Essejó
veterán
válasz
gyulank #1707 üzenetére
Az első link amit küldtem ott van 1 kép a lábkiosztás és színsorrendről, csak meg kellene nézned. Az utolsó linken meg egy kábel készítő topikot linkeltem. Vagy 4 éve, akartam egy harisnyázott egérkábelt készíteni, de az egérfelöli csatlakozó és a szerelhető usb csatlakozó nem jött meg Kínából, a bontatlan 100m kábel meg valamelyik dobozomban pihen azóta is. Ráadásul az az egér tönkre is ment és kidobtam. De kicsit gugliztam, hogy ne neked kelljen bepötyögni, hogy: diy usb cable a kábel tipusa 30AWG flexible wire. Ugyan nem innen, de pont ilyet vettem anno az aliról link
Persze ez a kábel nem burkolt, behúzhatod valami vékony müanyag csőbe, vagy ha hajlékony is legyen akkot harisnyázod. A keresés varázsszava: diy paracord cable
Persze rögzíteni se árt az usb csatlakozóhoz a harisnyát, erre jó akár több rétegben felhúzott hőre zsugorodó cső.
Azt hiszem mindenre válaszoltam, ha valamire nem kerestem rá helyetted csak szólj. -
Essejó
veterán
válasz
gyulank #1703 üzenetére
Szereltet szinte bárhol.
Ha magadnak kell, akkor kérdés, hogy mennyire tudsz precízen forrasztani?
USB2-nek 4 eres kábel kell USB3-nak tán 8. link De ugyanakkora helyed van hozzá. Na persze ha nem egérhez akarod gyártani, amit úgy is harisnyázni kéne, akkor külső szigetelésű kábel kell. Forrasztható csatlakozók és kábel tán aliexpressről beszerezhető.
link -
gyulank
addikt
Hol lehet venni USB kábelt? Milyen kábel az USB kábel?
-
gyulank
addikt
Már nem azért, de nem azt firtattam, hogy működik-e, hanem, hogy kell-e. Úgy is csinálhatnád, hogy előtte bukvencezel kettőt, úgy is működne. Akkor derülne ki, hogy kell-e, ha nem bukvenceznél, és akkor nem működne. De akkor ezek szerint egy vágó korong próbálja derékszögbe vágni, és esetleg abból keletkezhet őrlemény, por, plusz az enyém körül vannak valami szövetszálak is, (ez többb helyen vagy centi szélesen látszik, úgy, hogy a köpeny nem is tartja, véletlenül vissza is hajlott, mikor húzgáltam). Ezeket a nedves cucc könnyebben összeszedheti. De nem vagyok biztos abban, hogy van-e, és nagy-e a jelentősége ennek, vagy a vágónak. Megnéznék egy tesztet egyik-másik, és mindkettő nélkül, és mindennel. Pár km-el lehet megrövidíti a hatótávot, de pár méteren nem biztos, hogy befolyásoló tényező. A tiszta alkohol nem szennyezi, és gyorsan elpárolog. De nem gondolom, hogy mondjuk szerepe lenne oldószerként. És szerintem nem off, hogy mit csinálnak a szerszámok.
-
korcsi
veterán
válasz
gyulank #1700 üzenetére
Mivel Essejó az én hozzászólásomat linkelte, gondoltam hozzászólok.
Kell blankoló fogó amivel a 125 mikronos szálat meg tudod csupaszolni, mindenhol lemossák a szálat alkohollal, biztos van jelentősége, én is így csinálom, és működik.
A legfontosabb a száltörő, az optikai szál végének a kiképzését egy ilyen eszközzel lehet csak megfelelően kivitelezni. Mindegy, szerintem ez ilyen minimum követelmény a csatlakozó szereléshez.A stream karikázás nem ettől lehet, tekerd körbe finoman a sérülést szigetelő szalaggal, és tégy valami az egerek ellen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- Milyen autót vegyek?
- Hővezető paszták
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elden Ring
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autóhifi
- További aktív témák...
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest