- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
alfiboy
aktív tag
Sziasztok!
Cat.6 kábellel szeretném a hálózatot kiépíteni a lakásban.
Amit használok:
- saját router (szerencsére Digi-nél letudtam beszélni, h nem adnak szolgáltatóit)
- asztali PC
- laptop
- stb.A hálózat részben falon kívül megy, de holkerben-díszléc mögött és parkett szegély alatt.
A legnagyobb távolság 25 méter két végpont között, a többi ennél csak rövidebb lesz.Következő kábeleket néztem:
[link]
[link]Van vkinek vmi tapasztalata a kábelekkel?
[ Szerkesztve ]
...
-
inf3rno
Topikgazda
A kábelekkel az a lényeg, hogy amire ráteszed az RJ45 anyát az tömör rezes fali kábel legyen, nem patch kábel, ami sodort rezes, mert az utóbbit megtéped a beszerelésnél, és totál elcseszi a jelet. Legalábbis ezt mondják. Ennél amit linkeltél nem írják, hogy milyen típusú.
(Valaki valamelyik fórumban rossz minőségűnek bélyegezte az ilyen kábeleket, amikben középen műanyag vezető fut. Nekem nincs annyi tapasztalatom velük, hogy alá tudjam támasztani vagy cáfolni tudjam ezt.)
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
Topikgazda
Próbáld meg ezt: [link] A kábelfutáron kívül nem tudok más céget, ami webshopos és adna 100m-nél rövidebb darabokat. Ha beszélsz velük, biztosan meg tudják mondani, hogy miből tudnak kimértet adni, általában abból, ami van raktáron. Árnyékoltat nem érdemes venni az eddigiek alapján, ha nem akarsz bajlódni pluszban a földeléssel is. Egyébként megkérdezheted ezt a fibrain-t is, hogy falba való e a kábelük, meg hogy milyen kiszerelésben adják.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
alfiboy
aktív tag
Beszéltem közben ismerőssel (szomszéd), munkahelyén sokat dolgoznak az említett Fibrain kábellel, elégedettek vele. Mutatott is a linkelt falkábelből. Tud hozni kimérve is, némi kedvezménnyel.
Köszi szépen a segítséged! Elkészülök mindennel, írok rövid tapasztalatott.
...
-
inf3rno
Topikgazda
Hajrá! Beépítés előtt azért érdemes lenne egy próbát tenni vele a biztonság kedvéért. Elég annyi, hogy szétvágod egy kis darabon, aztán megnézed, hogy az érpárok, amik benne futnak tömör rézből vagy sodort rézből vannak e. A sodort nem jó. Gondolom azért azzal is össze lehet tákolni működőképesre, de nem véletlenül nem ajánlja senki falba. Amire még azt mondják figyelni kell, hogy ne tépd meg a kábelt, hanem óvatosan bánj vele, mert azt mondják könnyen megtörhetnek benne a vezetékek. Szóval nem egy nagy ördöngősség ez az egész UTP kábelezés. :-)
Én mondjuk már franc tudja mióta tökölök a keystone modulos fali aljzattal, de még mindig nem akar összejönni. https://www.gali-na.hu/webshop.html innen rendeltem most szögletes kötődobozt, amit be tudok gipsszel ragasztani a falba, mert amit az Obiban vettem kereket, arról kiderült, hogy nem kompatibilis a cuccal. Az egyik rendben is van, a másikból meg valaki valamikor valahogyan kiolvasztott egy darabot. Lehet, hogy gyártási hiba, buborékos lehetett a műanyag, amikor belefröccsöntötték a formába, aztán azért hiányzik belőle. Meg tudnám tákolni a hézagot, de ha már ennyit költök rá, akkor legyen tökéletes. Íme:
Buliban hasznos! =]
-
Draken
őstag
Sziasztok! Remelem jo helyre irok. Tul hosszu a koax kabelem, rovidebbre szeretnem. Hol/milyen eszkozoket kellene neznem? Egy allalomra azert nem draga eszkozt szeretnek beszerezni
Koszonom! -
inf3rno
Topikgazda
A legolcsóbb talán az lehet, ha bemész vele egy hiradástechnikai boltba, hogy tegyenek neked f csatit a végére. Én kompressziós fogót vettem, 6 pénzbe fájt, az alatt nincsen. Vehetsz krimpelőt, azt 4 körül lehet kapni, vagy vehetsz olyan F csatit, amit csak fel kell csavarni a kábel végére, nem kell hozzá szerszám. Minőségben is ugyanez a sorrend. Egyébként hogy jön ez az UTP kábelekhez?
Buliban hasznos! =]
-
Lever90
újonc
Sziasztok!
Van egy kis problémám, amire szeretnék tőletek megoldást kérni:
Ahova jelenleg befut nekem az internet onnan 120 méterre van egy másik helyiség ahova szeretném elvezetni a netet.
Eddig, akit kérdeztem azt ajánlotta, nagy hatótávolságú Wifi eszközökkel oldjam meg a dolgot, mivel elég jó a rálátás egyik pontból a másikba. Ez nekem annyira nem játszik mert ez 100 ezer forinttól kezdődik.
Keresnék valami más megoldást.
Ami rendelkezésre áll:
1. 50 méter Utp kábel
2. Asus RT-N18U 600Mbps router
3. UPC új(fehér) router 500Mbps
4. 500-as net csomag a UPC-nél.
5. Kb. Fél úton a mostani és az új hely között van egy áramforrás.Elmondom nekem mi jutott eszembe (csak ne nevessetek ki)
1. Veszek 130m Koax kábelt és simán leviszem a UPC-s routert.
2. Veszek egy UTP elosztót és még 50 méter kábelt ezzel elég közel kerül az ASUS modem hogy fogjam a netet. 20 méterről csak menne.
3.???(ötletek)
Szerintetek mi az ami kivitelezhető?
Plusz infó: egy hónapban kb 1-2 alkalom amikor kell ez a hely netezésre (elő közvetítést akarok sugározni és fogadni egy időben fontos a stabil kapcsolat, de nem kell 500-as net)Nagyon köszönöm előre is!
-
inf3rno
Topikgazda
Ha nem kell oda folyamatosan net, akkor a koax-al jársz a legjobban.
A wifi-t felejtsd el, ha stabil kapcsolat kell, mindenképp használj UTP kábelt ott helyben is. Ha az UTP mellett döntesz, akkor kell UTP toldó, a két kábel közé. Tudsz olyat csinálni, hogy 70m kábelt vágatsz és szereltetsz. Elméletileg hiradástechnikai boltban megcsinálják neked, gyakorlatilag én még nem jártam ott. Lehet UTP krimpelőt venni meg RJ45 csatikat, szóval te magad is meg tudod otthon csinálni. A másik lehetőség, hogy veszel még 50m-t közé teszel egy toldót, a végére a routert meg még 20m kábelt a géphez.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Alf25
tag
Sziasztok! Kellene egy kis segítség. Házunkba utólagosan cat6 kábelt raktam és az egyik helyen 1gbit helyett csak 100mbit látszik.
Röviden, úgy van felépítve a rendszer, hogy van egy switch, amiből 3 felé megy a kábel, 2 helyen megvan az 1gbit, a 3.-on viszont csak 100mbit.
A harmadik kábel, ahol csak 100mbit van, ott a kábel hossza kb 20 méter (ez a leghosszabb).
Megnéztem UTP teszterrel és az látszik, hogy a master-en rákötött dugónál szépen végig megy 1-től 8.-ig, de a slave részen rákötött részénél 1-6-ig egyesével majd a 7. és 8.-as egyszerre gyullad ki.
Gondoltam rövidzár van a 7. és 8.-asnál, ezért raktam rá egy új dugót. Újra leteszteltem, de most megcseréltem és erre kötöttem a master részt és a másik felére a slave tesztelőt. Simán végigment 1-8.-ig, míg most a másik felén gyulladt ki egyszerre a 7. és 8.-as.
Rájöttem, hogy tökmindegy melyik felére van rádugva a tesztelő slave része, ott a 7. és 8.-as egyszerre gyullad ki, a Master része viszont mindig végig megy 1.-8.-ig. Teljesen tanácstalan vagyok.
Tesztelő típusa: WH-468A
Kábel típusa: UTP Belden Cat6Esetleg valakinek valami tipp, hogy hol a hiba?
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
Topikgazda
Nehéz követni, amit írsz.
Normál esetben úgy kéne, hogy felépüljön a dolog, hogy a falban tömör rezes kábelek futnak, amiknek mindkét oldalára szerelsz keystone modulokat. A keystone gyakorlatilag az anya, a patch kábel végére szerelt csatlakozó meg az apa, ha így nézzük. Lehet kapni olyan fali aljzatot, amibe a keystone bepattintható, meg olyat, is, amibe fixen bele van építve, és úgy tudod valahogy rászerelni a kábelt. Én az előbbit szeretem. Amikor számítógépet akarsz rákötni, akkor a fali aljzat keystone-jába dugod a patch kábelt, ami összeköti a géppel. A másik oldalon meg ott a switch, ami elé bepattintod egy patch panel-be a keystone modulokat, aztán ugyanúgy össze tudod kötni a kettőt rövid patch kábelekkel.
Gondolom te valami olyasmit csinálhattál, hogy áthúztad a patch kábelt a falon, aztán közvetlenül kötöd össze a gépeket a switch-el. A gond ezzel az, hogy a patch kábelben a sodort réz huzalok elég könnyen szakadnak, ha rángatod őket. Elképzelhető, hogy ez történt most is, de az is lehet, hogy csak szimplán gyártási hibás a kábel. A másik lehetséges probléma, hogy a fenti fali aljzatos megoldásra nem alkalmas a patch kábel, mert a sodort réz huzalok miatt nem lehet normálisan rászerelni a keystone modult. Szóval ha csak simán áthúztad a patch kábelt a falon, akkor első körben megnézném, hogy a switch-nek az a port-ja tényleg normálisan működik e, és ha igen, akkor cserélném a kábelt egy másikra.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Alf25
tag
Igen, igazad van, tényleg kicsit nehéz követni amit írtam. Jelenleg a falon kábelbilinccsel van rögzítve a kábel. Megvettem, de még nem raktam fel a fali aljzatot, csupán mindkét végére dugót raktam. De jó ötlet, hogy mindkét végére keystone modulos fali aljzatot szerelek.
Köszönöm a tippeket, megnézem a switch másik portját is. Ma rakok fel új dugókat mindkét végére hátha azzal van gond.
-
inf3rno
Topikgazda
Ha esetleg szükséged van fali aljzatra, akkor nekem van 4 új 4-es, meg 1 használt 3-as. Ilyenek:[link] [link]. 4-eset nem lehet kapni itthon, csak ebay-ről rendelve, 3-asat is csak 45°-osat találtam, ami, mint utólag kiderült arra nem jó, amire nekem kellett. Egy falat véstem át, de annyira kicsi volt a hely (kb 15cm), hogy a 45°-os nem működött úgy, hogy mind a két oldalára tenni kellett. Egyszerűen nem voltak annyira hajlékonyak a koax meg S/FTP kábelek, hogy bele tudtam volna erőltetni őket a falba. Muszáj volt 90°-osat rendelnem kintről, azt meg kénytelen voltam oldalast felszerelni, mert így voltak a csavarok a szerelődobozon, de nekem megfelel így is. Még talán veszek kábel rögzítőket az UTP-hez is, egyelőre viszont jobb szeretném elfelejteni ezt az egészet. Te hogy én mennyit szoptam ezzel... Ilyen lett festés nélkül:
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Alf25
tag
Na megoldódott a problémám. Másik végére raktam egy dugót és akkor se volt jó, viszont elkezdtem gyanakodni, hogy mi van ha nem a kábellel van a baj... Odaraktam egy másik asztali gépet, és lám az megy gigabiten. Vettem egy olcsó tp-link-es pcie gigabites kártyát és láss csodát, megjavult. Én is mennyit szoptam mire erre rájöttem, pedig ezzel kellett volna kezdenem.
Nincs szükségem fali aljzatra, szépen bevásároltam mindenből..
Vettem 3 legrand cat6 fali aljzatot kiemelő kerettel (ronda lesz, de ez van), és majd szépen bekötögetem később. Most még élvezem, hogy jó a hálózat! :-) 90mbyte/sec-el tudtam másolni a NAS-ra. Ez nekem már boldogság!Szerencsére nekem csak fali tömör Belden Cat6 UTP kábelem van, ami eléggé hajlékony!
Te viszont szépen megoldottad. Gratula! :-) -
inf3rno
Topikgazda
A PoE-ről tud valaki valamit? Érdekelne, hogy milyen kábel a tuti hozzá. Kellene 100m körüli, video jelet vinne kamerából.
Buliban hasznos! =]
-
cd930
aktív tag
Sziasztok!
Milyen kábel ajánlott új építésű kétszintes ház bevezetékeléséhez?
Hosszú távra tervezek, minden helységbe szeretnék kábelt, hogy később minél okosabb otthonunk lehessen.
Cat6 van tervbe véve. Az utóbbi pár hozzászólást olvasva tömör rézből.
Legyen árnyékolt vagy fölösleges? Ha árnyékolt, akkor páronként / egyben / páronként ÉS egyben?
Jó eséllyel a villanyvezetékek közelében fogja behálózni a házat, nem tudom, milyen esetben ajánlott az árnyékolás.
Tudnék venni egy tekercs Fibrain CAT6 sima UTP (árnyékolás nélküli) kábelt 50 Ft/m áron, ami jó vételnek tűnik, de ha hosszabb távon szükségem lehet az árnyékolásra, nem veszem meg.Előre is kösz!
20+ éve a Prohardveren
-
inf3rno
Topikgazda
Szia!
Amennyire én tudom, nem javasolt villany mellett vinni. Szóval ha még csak tervben van a dolog, akkor jobb, ha csinálsz külön csatornát, amiben megy a TV meg a net. Ha nagy teljesítmény megy át a villany kábeleken, akkor még egymást is tudják zavarni. Írta valaki azt hiszem ezen a fórumon, hogy a nagy teljesítményű elektromos kemence bekapcsolása vágta haza a szerverét, mert egymás mellett ment a kettő elektromos vezetéke.
Az árnyékolás elméletileg megoldaná a problémát, csak nagyon macerás, azért szokták csak cégeknél csinálni. Kell egy fém rack szekrény, aminek az alján beversz a földbe egy 10-15 centis réz tüskét, és összekötöd a kettőt. A rack szekrényben lesz a switch-ed, a switch panel-ek, amikbe meg bekötöd a kábeleidet fémből vannak, és szépen levezetik a földeléshez az árnyékolásból jövő áramot. Ha visszakeresel linkeltem be leírást hozzá jópár hozzászólással ezelőtt.
Ha úgy érzed van energiád rá, akkor próbáld meg, én személy szerint inkább maradnék az UTP-nél és a külön vezetett gyenge elektromos kábeleknél az árnyékolás helyett. Jóval egyszerűbb, és nehezebb hibázni vele. Ha nagyon a jövőre készülsz, és nem sajnálod a pénzt rá, illetve amúgy is árnyékoltat akarsz, akkor meg lehet próbálni komolyabb kábeleket is [link]. Szerintem 10G-set érdemes venni, mondjuk cat7, cat6a, ilyesmik jók. Egyelőre durva áron vannak a 10g-s eszközök, de 10-20 éven belül elérhetőek lesznek, és a kábelek annyira nem drágák 200Ft/m vs 100Ft/m a sima cat6-hoz képest. Persze csak ha tényleg vacakolni akarsz az árnyékolással.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
tomi5244
őstag
Üdv!
Léteznek esetleg speciális utp kábelek, amik szűkre szabott erezettel és burkolattal készülnek? Szűk keresztmetszetű kábelre gondolok. Adott egy fali cső - viszonylag szűk - ráadásul sima felületű, tehát nem az új villanyszerelési gégecső. Ahol most egy koax van, amire már nem lesz szükség. A koax az a régi zöld még a 90'-es évekből. Talán valamelyest vastagabb mint a mostaniak. Ennek a helyére kéne befűznöm három utp kábelt!
Ötleteket szívesen fogadom.
T
-
cd930
aktív tag
Szia!
Köszönöm a választ, akkor lemondok a macerás árnyékolásról.
A villanyvezeték csövéhez mennyire mehet közel a koax-UTP párost rejtő cső?
Ki kell számolni, mennyi kábelre van egyáltalán szükség, aztán kiderül, árban melyik kábeles megoldás mit jelent összesen.Akkor ne gondolkodjam Cat6-ban, inkább Cat6a vagy Cat7 a befutó?
Az UTP nem árnyékolt, az kiesik? Legalább FTP legyen? Vagy STP-nek lesz valamikor értelme?
Egy központi helyről legyen csillagpontos a hálózat?
20+ éve a Prohardveren
-
inf3rno
Topikgazda
Igen úgy szokták, hogy egy központi helyről osztják szét, és ott földelik az árnyékolást is, ha van. Most nézem viszont, hogy van cat6a-ból is árnyékolás nélküli: [link] szóval az is lehet, és akkor az árnyékolással sem kell foglalkozni. Annyit még megjegyeznék, hogy huzamosabb ideig (min 10 év) biztosan nem fogod kihasználni a 10g-t, most az 1g van elérhető áron, egy 10g switch néhány százezer ft, egy 10g router meg néhány millió. Ez nyilván változik az idővel, de így gondold meg, hogy anyagilag van e értelme ebbe több pénzt tenni, vagy elég a cat6, aztán ha 10-20 év múlva fejleszteni akarsz, akkor újrahúzod az egészet.
Ha csak keresztezik egymást, akkor 3.5cm a minimum, ha párhuzamosan haladnak, akkor 30cm a minimum távolság árnyékolás nélkül. Érdemes valami tömörebb elektromos szigetelőt közéjük rakni, hogy ne csak levegő legyen, mert akkor gyorsabban gyengül a térerő a távolsággal. Egyébként is viszonylag gyorsan, négyzetesen függ a távolságtól. Itt vannak részletek: [link] Szvsz. jobb a minimumnál több távolságot hagyni, mondjuk fél métert.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lufi7
aktív tag
Sziasztok!
A tegnapi nappal aktiválták a 120-as netet, de mint kiderült a router kevés hozzá.
Tp-link wd741 vagy a SAGECOM F@ST 3864 wi-fije is. (5GHz nem játszik.)
A laptopban egy Qualcomm Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter van. Mint kiderült ez is karcsú.
Kábelen tökéletes. Vennék egy 10 m-es utp kábelt hozzá, de nem tudom, hogy melyik legyen.
[link]
Előre is köszi!"Csak szóljatok mindig 5 perccel a gól előtt"
-
inf3rno
Topikgazda
-
zamo
csendes tag
sziasztok
kb 5m-t kellene áthidalnom utp kábellel, de olyan kellene amelyik bírja a gyűrődést (csavarodik, rátaposnak, stb)
van ilyen? -
inf3rno
Topikgazda
Tömör rezes fali kábel jobban bírja, mint a sodort, ami általában patch kábelben van. Viszont szereltet ilyet nem nagyon lehet kapni, esetleg megkéred a boltot, hogy szereljék rá neked az rj45 csatikat, hátha megoldható valahogy. Nem tudom, hogy rámegy e, mert a fali kábel alapból vastagabb, bár az érpárok ugyanakkorának tűntek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
malor
aktív tag
Sziasztok
Van bármilyen gyakorlati haszna, ha a Telekomos HGW-t és a fali utp csatlakozót ilyen kábellel kötöm össze? Most sima RJ11-es csatlakozós telefonkábellel vannak összekötve.
Nézelődtem, de nem nagyon találtam gyári szerelt kábelt, aminek az egyik vége RJ11-es lenne, de a HGW-be az kell. Ha valaki tud szerelni jó kábelt, nekem az is
Előre is köszönöm a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
csab2
veterán
Sziasztok!
Nagyon hülye vagyok a témában.
A munkahelyemen ma volt sávszélesség bővítés. A router és a gép között Cat5-ös UTP kábel van. Neten néztem, hogy a Cat5 100mbps sebességre képes. Hogy lehet az, hogy én a speedtest.net-en 155mbps sebességet mérek akkor, ha csak én használom a netet? A router és a gép között kb. 8-10 m kábel lehet.Asus Vivobook 14 X413EA, iPhone 13 mini, LG 50LF652V, PS4 slim
-
malor
aktív tag
Ha a társasházban lévő telefonszekrényig utp kábelt húzok be, a képen látható fehér telefonvezetékkel össze tudom kötni mondjuk úgy, hogy RJ45 csatlakozót teszek rá, az utp kábelre meg egy RJ45 aljzatot? Azt nem gondolnám, hogy az utp kábelt simán rá tudom kötni a fehér kábel helyére, de sosem lehet tudni
[ Szerkesztve ]
-
Cirax
csendes tag
Sziasztok!
Digi 500megás netem van,egy Gigabites routerhez szeretnék venni valamilyen utp kábelt de nem tudom melyik lenne számomra a legmegfelelőbb.Panelházban élek,az egyik szoba elég árnyékolt,ott a wifi is lassúbb. Valami tanácsot tudnátok adni?
Hálásan köszönöm. -
inf3rno
Topikgazda
Nem tudom, gondolom attól függ, hogy mire kell. Itt van hasonló kérdés angolul: [link] Elméletileg lehetséges UTP-t telefonra használni, viszont ha netezni akarsz róla, akkor kelleni fog modem, vagy a számítógépen valami modem program. Nem tudom ennek a részleteit, én a modembe dugom a telefont (most már koaxot), aztán abba meg az UTP-t, nem bajlódok ilyesmivel.
Buliban hasznos! =]
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Részben kapcsolódik csak az UTP kábelezéshez a kérdésem,vannak analóg kamerák hozzá DVR emeleteként pach panelek ide van bevezetve a kamerák jelle és utp kábelen megy a DVR-ig.Na most az UTP kábelnek a 6 vezetékből csak 2 van bekötve a rj45 csatlakozóba,itt van jelentősége melyik lábat kössük össze az analóg kamerán levő balnun csatlakozóval és rj45 csatlakozóval? -
inf3rno
Topikgazda
Szia! Nekem fogalmam sincs. Angol fórumokon lenne érdemes rákeresni, ha tudsz angolul, magyaron valahogy kevés esélyt látok rá, nagyon talán gyakorikérdéseken [link], esetleg hobbielektronikán [link], hátha. Angolul twisted pair wire UTP, meg amihez kötöd, amilyen kulcsszavak működhetnek, de amilyen hülye a google, biztos rámegy egy-két napod a keresésre. Őszintén szólva én ilyen mélységeiben nem ismerem az UTP-t, de ha találsz választ, akkor osszd meg itt légyszi, hadd tanuljunk mi is belőle.
Buliban hasznos! =]
-
malor
aktív tag
8 ér van benne, 4x2. Most elírás vagy tényleg 6 vezetékes a kábel, mert szerintem csak 2, 4 és 8 eres kábelek vannak...aztán simán tévedhetek.
Amúgy van egy standard színsorrend utp kábelnél, mindig kék és a hozzá tartozó fehér ér van középen (2 ér esetén ezeket használjuk), ha megnézel egy gyárilag szerelt utp-t. A kábel mind a két oldalán ugyan azon az oldalon legyen bekötve a két ér. Gyárilag szerelt, standard kábeleknél, az RJ45 csatlakozón nézve a fehér a bal, a kék a jobb oldalon. Ez persze felcserélhető, de akkor a mind a két oldalon fel kell cserélni.
2 napja szórakoztunk ilyesmivel éppen. Utp kábel egyik oldalán mind a négy érpár volt használva, a másikon viszont csak 1 érpár.
[ Szerkesztve ]
-
beamen
tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék milyen kábel lenne a legmegfelelőbb a következőre: Egyik épületrészből a másikba kell átvinni a netet, max 30-40m viszont egy része a szabadban menne, ahol hideg és eső is éri. Milyen kábel illetve megoldás lenne a legjobb véleményetek szerint? -
inf3rno
Topikgazda
Cat5e elég szokott lenni a mai netekkel. Érdemes lehet tekercsben venni külön a kábelt meg a csatikat, illetve szerszámokat: egy blankolót, krimpelőt és tesztert. Úgy emlékszem 6-tól már lehet ilyen UTP barkács szettet venni, és akkor olyan a kábel hossza, amilyet szeretnél (max 100m). Persze ha nem akarsz szórakozni vele, és pénzed sincs túl sok rá, akkor megkéred számtech boltban, hogy szereljenek neked egy 40m-eset, vagy veszel egy eleve szereltet, ami ilyen hosszú. Vannak toldók, de jobban jársz ha egy kábellel oldod meg.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest