- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Nem hibáztattam semmit sem. Valaki egekbe dicsérte a Gparted NTFS kezelését, és azt írta 100%-os. Erre írtam én is, hogy nem 100%-os, mert már nekem voltak vele gondjaim.
Át lehet fájlostul formázni valamivel a FAT32-ket?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Értem én, de én közös írásra akarok használni olyat, amit, ha Linux alól átméretezek úgy, hogy vannak rajta fájlok, minimális eséllyel vesszenek el az adatok. Bár úgy látom, exFAT-ot csak Pendrive-on tudok választani. Pedig exFAT, és FAT+ kezeli a nagyobb fájlokat is. De ha le tudnám formázni exFAT, vagy FAT+-al, azt jobban kezelné a Linux, mint az NTFS-t?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
törölt tag
Tömörítés kezeléséről, fájlrendszer hibajavításról nem tudok nyilatkozni, azzal még nem használtam, nem volt tapasztalatom. I/O sebesség tapasztalat alapján is lassabb. EXT4-et viszont lehet olvasni Win alatt. Van külön fájlkezelő (explorer) hozzá, illetve TotalCommander-hez is van plugin és olvassa közvetlen.
Inkább az a kérdés mire fogja használni. Mert, ha többet lesz win-es gépen a partíció és problémás lehet plugin, fájlkezelő használat, akkor maradjon az NTFS. Ha linux-os gépen lesz többet és nem gond a plugin/fájlkezelő akkor szerintem EXT4-re érdemes formázni.
Utóbbit tettem én a napokban. -
gyulank
addikt
Én mindent frissítek, de erről nem írt ki frissítést, de beírom akkor ezt a parancsot, hátha.
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.[ Szerkesztve ]
-
elttiL
senior tag
Megy. Bent voltak a csatolások még, amikor átdugtam a hdd-ket és ezért görcsölt. /jogosan/. Kivettem a mount-okat, újraindítottam és ment a rendszer, visszacsatoltam és megy minden. Megj.: amiért csináltam, az nem javult meg, de megoldottam. A rendszert lassítja, ha nem az alaplapi sata-ra van kötve a rendszer hdd, hanem egy pci-os sata raid kártyában van? /letöltés, tvnézés a dolga a gépnek/
-
elttiL
senior tag
KIpróbáltam, nem ment. De unmount-olom a másik 2-őt, és ha felálla a rendszer a jó helyén, akkor vissza mount-olom őket, ert mintha azon görcsölt volna indulás helyett /hogy más helyen vannak a dolgok/. középen ubuntu felirat, alatta a pöttyök, esc-re szöbveges képernyő és az sda-n szenvedett.
-
-
eternam
tag
Az MPlayer is csak akkor viszi a WMA Losslesst, ha telepítem a Fluendot, higgyétek el. De maradok a FLAC-nál, ugyan egyformán szól a kettő (matematikailag veszteségmentes mindkettő), mert a FLAC az igazi linuxos nyílt forráskódú kodek, és ráadásul ez van elterjedve az okosságos oldalakon is. De még windowsos koromban WMA Losslesst használtam, amit FLAC-ból konvertáltam át.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
Most hazudok én, b@sszátok? Most nem tudom bebizonyítani hogy nálam a wma-t nem játssza le a VLC, ugyanis nincs wma a gépemen. De nekem azt írta ki mikor kipróbáltam hogy nem támogatott kodek ezért nem játssza le és ez ellen nem tehetek semmit.
De jó hogy ennyien meghazudtolok. Mondjátok már meg, miért állítanék olyat ami nem igaz?
SZERK: Lehet azért nem játszotta le mert wma losslesst használtam ugyanis veszteséges zenét nem tűrök a gépemen.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
Egyébként az egyik legjobb linuxos alkalmazás a tied, köszönöm szépen hogy ingyen a közösség javára közkinccsé tetted. Az ilyen emberek mint Te, teszik a lehető legjobb operációs rendszerré az Ubuntut és társait, ezzel együtt a Linuxot.
-
eternam
tag
Szia Kendek!
Visszaraktam a 3.2.0-29-es kernelt (mert az új kernelt nem szeretik a winera telepített játékok) és ezzel megszűnt a Systembackkal a probléma, mindent szabályosan végigcsinál. Csak gondoltam szólok.
[ Szerkesztve ]
-
-
eternam
tag
sudo apt-get autoremove --purge
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Tehát ez is hibátlan és a probléma változatlanul fennáll, szerintem tuti hogy a programodban van valami bug, nem a rendszerben. Mondom a MATE 1.4-et és a 3.4-es pae kernelt telepítettem és azóta van ez a Systembackkal.
-
Laybee
őstag
-
eternam
tag
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?Ezt írja, de csomószor egymás után.
-
eternam
tag
-
eternam
tag
sudo dpkg --configure -a:
Erre nem ír semmit.
sudo systemback systemupgrade 2>/kimenet:
Erre ezt írja
bash: /kimenet: Engedély megtagadva
Miközben megy a Systembackból a frissítés. Egyébként könnyű elolvasni hogy mit ír ki ugyanis pár szó, azt írja hogy:
A rendszer frissítése közben hibák léptek fel!
A frissítés újrakezdése (visszaszámol 3 mp-ről és újrakezdi és újrakezdi)
A CTRL+C kombinációra annyit csinál hogy abbahagyja a frissítést. Nekem az a véleményem hogy ez a Systemback bug vagy a MATE 1.4-el, vagy a 3.4-es kernellel van kapcsolatban, ugyanis azóta csinálja mióta frissítettem.
-
eternam
tag
sudo apt-get update:
Letöltve 1.118 kB 11mp alatt (94,4 kB/s)
Csomaglisták olvasása… Kész%sudo apt-get dpkg --configure -a:
E: --configure parancssori kapcsoló értelmezhetetlen
sudo apt-get install -f:
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.sudo apt-get dist-upgrade:
Frissítés kiszámítása… Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Igazad van, nem Rendszermentről van szó, hanem a Systembackról. Leírom a problémát pontosabban: Amikor elindítom a frissítést a Systembackból végignézi a tárolókat rendben, hibátlanul telepíti is a frissítéseket, csak amikor ahhoz a részhez ér a frissítés végeztével hogy törölje a hátramaradt fájlokat azt írja ki hogy a rendszer frissítése közben hibák léptek fel (pedig nem léptek fel hibák) és újrakezdi, amit nem tud befejezni, majd megint újrakezdi és megint. Mi a gond?
Egyébként Linux Mint 13 LTS-t használok, az új MATE 1.4-el és a 3.4-es kernellel. A frissítések a frissítéskezelőből, vagy a terminalból hibátlanul települnek csak a Systemback kakiskodik..
-
eternam
tag
Szia Kendek!
Az a problémám, ha frissítem a kernelt a 3.4-es verzióra és törlöm a régi alapértelmezett 3.2-es kernelt, akkor a Rendszerment hibát ír frissítéskor és nem csinálja végig. Pedig már újratelepítettem a Rendszermentet, de az sem segített. Az apt-nak semmi baja. Lécci csináld meg, mert nagyon jó program!
-
z0d1AK
nagyúr
Először azt gondoltam, hogy a Linux egészen könnyen használható bárki számára, bár ha ennyi mindent meg kell csinálni ahhoz, hogy egy sima tabletet felismerjen, akkor mondjuk egy nem hozzáértő ember pillanatokon belül megutálná. Pl húgaim ha rádugnák a telefont....
Ha hazaértem megpróbálom megcsinálni valami módon, bár így nem tűnik egy egyszerű dolognak még számomra.
| Nem én vagyok bezárva közétek. Ti vagytok összezárva velem. |
-
St3ven
addikt
Köszi a segítséget, végigpróbálgatva az X11 videokimenettel tökéletes a dolog!
Már csak az ad-hoc wifi hálózatra csatlakozás problémáját kell megoldanom, és van egy rendszerem, ami tökéletesen kiváltja a WinXP-t (arra amire nekem kell persze)!
[ Szerkesztve ]
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
Persze, hoztak egy X éves notit reinstallra, dobok bele SSD-t. Na ezt kell akkor úgy, h a megrendelő is megértse ...és kifizesse
Gyanítom marad a bootidő. bár dual 1,8 GHz procitól 2 GB rammal nem ezt vártam, mondjuk panaszkodnak is páran, h lassúb az LTS boot. Viszont másik disztrót nem akarok, mert így is para, h Vista (szintén retek lassú...) után mit szólnak bár így legalább minden működik rajta. Amúgy boot ha megvan, akkor egyáltalán nem lassú, persze progi betöltés nem egy vadállat, de jobb, mint volt.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
gyulank
addikt
Telepítettem ezt, de nem vettem észre különbséget. A tűz effekt alatt nem a Paint fire on the screen-re gondoltam, hanem az Animations-on belülki lehetett választani, hogy ablak megnyitáskor, és bezárásakor tűz effekt legyen, ezek közt kevesebb a választható effekt, és nincs fire. Az Alt+jobb gomb semmit nem csinál, és nincs olyan gombom, hogy Super.
-
gyulank
addikt
Kipróbáltam a GNOME, és GNOME Classicot is, de egyik sem olyan, amilyet szeretnék, a Compizban még az ablakra sincs tűz effekt, fele annyi effekt sincs, mint amiben be tudtam állítani, ráadásul abban nem találok, és eddig sem találtam beállítást a tálcára vonatkozóan. Eddig, ha rákattintottam, elérhetők voltak a beállításai.
-
gyulank
addikt
Köszönöm, de de ez még mindig nem egyből mutatja, csak ha rákattintok egyet bal gombbal, aztán rákattintok egyet jobb gombbal, aztán rákattintok bal gombbal az Alkalmazásokra, aztán rákattintok bal gombbal a többi megjelenítésére. Másrészt nekem emellett olyan kéne, ami rendszerezve van, és nem olyan, mint a W8-as Metró menü, hanem rákattintok a menüre, kijönnek olyanok, abc sorrendben egymás alatt, pl., hogy Libre Office, és azon belül rá lehet menni a Word, vagy Calc-ra. Plusz a tárcát akkor meg lehet csinálni olyanra, amilyenre szeretném? Attól, mert nem így akarom, még nem is a legsilányabb egyszínű sávot akarom, csak olyasmit, mint ami Win7-ben van, illetve, mint amilyen akkor, amikor alkalmazom rajta ezt a témát. Az áttetszőséget lehet állítani, és be lehet állítani, hogy automatikusan előjöjjön, és ha bal oldalra teszem, akkor is rajta van az idő.Na, eddig minden Linuxban másféle volt, és mindegyikben mást tudtam beállítani. Ti biztos jobban tudjátok, hogy milyet lehet csinálni, hogy, és milyet nem. Hibák szempontjából eddig a legjobb az Ubuntu, mert még minden működik, és mivel a többi is Ubuntu alapú volt, de hibáztak benne dolgok, akkor inkább ezt alakítanám olyanra amilyenre szeretném. És megjegyeztem, köszönöm a felvilágosítást! Tálca.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Én már rég letöltöttem a sötét témát disztrókkal ezelőtt, csak alkalmazni nem tudtam. Kipróbáltam már sok mindent, de ha Ubuntut teszek fel, azt írjátok, tegyek fel mást, ha mást teszek fel, azt írjátok, hogy az Ubuntuban is beállíthatok mindent amit akarok.
-
Mukorka
addikt
Rendben. Csodálkozom hogy erről sehol se láttam infót pedig 2 órát legalább vesződtem vele.
szerk: Kellene a hardveres gyorsítás mivel szeretnék open gl-t tanulni és jelenleg ahhoz elvileg kellene ez is.
[ Szerkesztve ]
Mukor#2214 --- "Ezt nem én gondolom így, EZ EGY TÉNY!"
-
Mukorka
addikt
Dehogynem hiszem, csak feltételeztem hogy nem az bár jobb lett volna megnéznem inkább. Tehát ezzel a bumblebeevel próbálkozzak?
(#2842) PuMbA : nem rémlik hogy azon belül van ilyen lehetőség de meg fogom nézni. Most win-en vagyok itthon a laptop meg pihen.
[ Szerkesztve ]
Mukor#2214 --- "Ezt nem én gondolom így, EZ EGY TÉNY!"
-
St3ven
addikt
Odanavigáltam a letöltési könyvtárba, kiadtam a parancsot, de most ez fogadott:
tar -jxf yawp*
tar: yawp_themes_pack-0.2.tar.bz2: Nem található az archívumban
tar: Kilépés hibaállapottal a korábbi hibák miattSzerk.: kicsomagoltam inkább Dolphin-ban, és a terminálban a megfelelő könyvtárban állva kiadtam az install parancsot, erre:
./install.sh
DEBUG: -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release
UNITTESTS:
LOGLEVEL: -DDEBUG_LOGLEVEL=Debug
LOGFILE: -DDEBUG_LOGFILE=/tmp/yawp.logPrepare build directory...
Run cmake...
./install.sh: sor: 215: cmake: parancs nem található
CMake failed. Your system probably does not meets all requirements.A 0.4.1-nek megfelel a rendszerem, de a 0.4.3-nak már nem?
[ Szerkesztve ]
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
St3ven
addikt
Elolvastam, de semmit nem értettem belőle. Azt sem, hogy "Nincs ilyen fájl vagy könyvtár", ugyanis én eddig mindig úgy telepítettem Kubuntun, hogy beírtam a parancsot, és telepített.
Tehát vagy másold be abba a könyvtárba ahol állva kiadod a parancsot, vagy lépj a terminálban oda.
Mit másoljak be hova?
Szerk.: Ja, és én nem telepíteni akarok, hanem frissíteni...
[ Szerkesztve ]
-
St3ven
addikt
Igen, addig eljutottam én is, de ezt kapom eredményül:
tar -jxf yawp*
tar (child): yawp*: a következő függvény meghiúsult: open: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar (child): Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting nowVan élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aha, így már világos. Amúgy most rájöttem mi történt. Ez a gép valaha Vista-s volt, és a recovery partíciót én nem gyalultam le valamiért anno. Na a grub meg Vista loadert talál a recovery partíción, és azt is hozzáadja a listához.
A gép tulaja tudta, hogy a Win7 loadert kell indítani, de a lánya meglátta az első Windows szót és rögtön indította a recoveryt, ami meg magától megölte a grubot, csak aztán valahol negált így később kézzel raktak fel egy Win7-et, de szerencsére oda, ahol korábban is volt.Most azt hiszem itt az idő a rec. partíció formázására, mert a grub mindig betenné a menübe. Az a 6Gb pont megfelelő lesz eltárolni egy rendszer mentést.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
gyulank
addikt
Így kéne? Csak mert a korábbi Linuxon, és Windowson működött,, úgyhogy lehet, hogy én írok rossz parancsot.
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo hdparm -B1 /dev/sdb
[sudo] password for gyulank:
/dev/sdb:
setting Advanced Power Management level to 0x01 (1)
HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error
APM_level = not supported
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo hdparm -B5 /dev/sdb
/dev/sdb:
setting Advanced Power Management level to 0x05 (5)
HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error
APM_level = not supported
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$
Az előbbi problémához visszatérve, ezekkel bombáz.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
elttiL
senior tag
A cél az lenne, ha elmentek valamit egy particióra, vagy mappáram akkor a másik merevlemezen is megjelenik ugyanaz az anyag.
**
A másik nagyobb bajom: van valami olyan, hogy eseménynapló ubuntira? megáll gép mint a szög. feltételezem, hogy magas hőmérséklretre. A cpu hömérsékletem egyik pilanatról a másikra akár 20fokkl is alacsonybbat, magasabbat mutat. pedig aztán minden lagyos. /pl. egyzer 106 utána 60? ki érti ezt./
nforce 4 csipszet, 6100-es igp. bár ha ugy vesszük a bios-ban is 60 fok a proc, ubuntuban viszont 30 körül, na moindegy ez kiderítendő, hogy mia farok van vele. -
...ot kevesen vagyunk, nem csak saját tapasztalat, hanem a pletykák is érdekelnek
De ha Ubuntun jöttök, h nem műXik, akkor 99% hogy Fedorán sem. Ha itt igen, akkor előbb-utóbb ott is. De azt mondják nVidia az problémamentes... meglátjuk.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
fedorával még nem tudtam beüzemelni... HD 4770-van, cserélem nagyobbra, elvileg
De lassan feladom, veszek konzoltCsak gyűjtöm az infókat, hátha itt vannak páran akinél működik. Még angolul sem találok kapaszkodót sajnos, vagy sz@rul kerestem rá...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
Az oldalon ahonnan a drivert töltöttem ez van. Te is megnézheted
sajnos ennél a 10.04-es drivernél lehetetlen frissebbet találni....
Mutatnék képeket a terminálról de ha kimentem őket Live alól akkor windows alatt nem tudom megnyitni a fájlokat.......
[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS