-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
Ha Ubuntura rakod fel a különböző desktopokat, akkor a bejelentkezési képernyőn tudsz választani, hogy melyik felületet akarod használni. Ha csak próbálgatni akarod, akkor megfelelő így, de "élesben" már ajánlott majd választani egyet, és azt telepíteni tisztán.
Linux Minthez pedig a neki megfelelő desktop neveket kellenek (tehát a lubuntu arra nem jó). Ezek vannak Mintre: cinnamon, mate, kde, xfce. Például: mate-desktop. De a pontos neveket a csomagkezelőben (Synaptic) ki tudod keresni.
-
spammer
veterán
Semmi gond, ha kezdő vagy. Ha valami nem világos, kérdezz vissza nyugodtan. Csak furcsa volt, hogy többször megkérdezted ugyanazt, amire érkezett már válasz.
A Linux Mint is Ubuntura épül, és nagyon sok más disztró is. De erre az alapra lehet jól, és kevésbé erőforrás-igényesen is építkezni, így alapvetően nincs igazán gond az Ubuntu alappal, inkább az alapértelmezett Ubuntu (a Unity felülettel) az, ami kevésbé ajánlott. A Xubuntu és a Lubuntu kevésbé erőforrás-igényes (és stabilabb) felülettel ellátott variánsok, ezek az "Ubuntu család" részei. Gyengébb gépekre legfeljebb ezek valók.
A Linux Mint nem tartozik az "Ubuntu családba", csak Ubuntu alapokra építkezik. A Linux Mintből egyébként van Debianra épülő változat is, amit LMDE (Linux Mint Debian Edition) néven találsz meg. A Debian egy stabil alapot biztosít, szóval akár az is számításba jöhet a "sima" Linux Mint helyett. Csak ez utóbbi még kevésbé elterjed itt a fórumon.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
Gordiann #20883 üzenetére
Nem próbáltam, de talán ez ilyesmi: windowNavigator, vagy ez: Launch And Expose vagy keress rá az Overview szóra az extensions oldalán. Amúgy elementary OS alatt alapból van ilyen funkció, csak az nem Gnome, hanem Pantheon Desktop.
szerk: Unity alatt meg a Compiz tud ilyet, elvileg.
-
spammer
veterán
Ezekkel lehet próbálkozni: [link]
Nálam az volt, mint ennek a kommentelőnek [link], tehát nekem is csak az acpi_osi=Linux működött, de nálad lehet, hogy valamelyik másik javítja meg.
Az is lehet, hogy egyik sem fogja, mert most éppen nálam sem megy sehogy, kivéve az xbacklight-ot, azzal tudom állítani a fényerőt (nem az igazi, de megteszi). Konzolos, de billentyűkhöz rendeltem, szóval kényelmesen használható.
-
spammer
veterán
válasz
Dark Archon #20747 üzenetére
CompizConfig Settings Managert rakd fel, abban lehet kapcsolgatni mindent. De csodát ne várj, a Unity nem egy villám.
Már írtam, hogy Mintből inkább xfce (ez könnyebb).
Szoftvertár, Szoftver központ és hasonló grafikus cuccokkal nem érdemes foglalkozni, nem nehéz 1-2 terminálparancsot megtanulni, egyszerűbben és gyorsabban telepíthető úgy minden, ott tudsz felvenni "külső" tárolót (ppa), majd telepítheted az adott programot, ha nincs a gyári tárolókban, ami kell.
-
spammer
veterán
válasz
Dark Archon #20742 üzenetére
-
spammer
veterán
válasz
Máté94 #20723 üzenetére
/ partíciónak (root, rendszer) szerintem bőven elég a 20-25 GB is.
Swap akkor kell, ha hibernálsz (állapot hdd-re mentése és a gép teljes kikapcsolása), akkor a RAM méret + egy kis extra szerintem ajánlott (4 GB RAM esetén tehát mondjuk legyen 4,5 vagy 5 GB swap, és akkor tuti biztos). Illetve akkor is jól jöhet, ha memóriaigényes dolgokat akarsz végezni (fotók, videók feldolgozása).
Ha a fentiek nem szempontok, és csak alvó módot akarsz használni (sleep/suspend), akkor nem muszáj a swap (mert akkor úgyis a RAM-ot használja).
/home-nak meg tolhatod a maradékot.
-
spammer
veterán
válasz
student #20635 üzenetére
A nagyon lassúnál azért gyorsabbnak kellene lennie.
Virtuális gép beállításaiban a Display-t (kijelző vagy mi, 3. menüpont) keresd meg, és ott az első fül lesz a "Video", ott húzd fel a videó memóriát 128 MB-ra (vagy amennyi a max nálad) és engedélyezd a 3D gyorsítást (pipáld be lent), meg a 2D-t is (ha támogatja, ha nem, akkor úgyis jelzi alatta, hogy érvénytelen beállítás).
Ha nem jó, akkor érdemes másik disztrót is megpróbálni, vagy ahogy már előttem is írták, Virtualbox helyett a VMWare Playerrel is tehetsz egy próbát.
Azért a te gépeden nem kellene ennyire lassúnak lennie, nekem gyengébb gépen is egész elfogadhatóan megy a VB.
-
spammer
veterán
válasz
szundybence #20567 üzenetére
A Non-LTS verziókat 9 hónapig támogatják.
Itt vannak a dátumok: List_of_Ubuntu_releases#Table_of_versions
-
spammer
veterán
válasz
student #20557 üzenetére
2 mag 4 szál, ha jól látom. Nyilván nem lesz olyan, mint "natívban", de kipróbáláshoz szerintem elég lesz 1 mag 2 szál, és akkor nem zakkan meg az alaprendszer sem közben. RAM-ból meg van bőven elég, ahogy látom, adsz neki 2-3 GB-ot, aztán jó napot!
Egyszerűbb, mint pendrive-ra írogatni és gyötörni azt, na meg így gyorsabban ki is lehet próbálni több disztrót is. Aztán ha valamelyik megtetszik, akkor még mindig lehet pendrive-ról is próbálgatni vagy akár telepíteni.
-
spammer
veterán
válasz
student #20554 üzenetére
Azt, hogy az íróprogramban (pl.: UUI, Step 4), be kell állítanod a perzisztens módot (és kell, hogy maradjon elég szabad hely a pendrive-on). Ekkor megjegyzi a módosításokat. Vagy feltelepíted rendesen pendrive-ra, ahogy HDD-re is tennéd. De ha ismerkedés a cél, és elég erős a géped, akkor jobban jársz, ha Virtualboxban próbálgatod.
Ubuntu nem a legalkalmasabb, ha Windows kinézetet akarsz, akár már inkább Xubuntu, netán Linux Mint, de ha konkrétan a Windows kinézet számít, akkor Zorin OS (ez is Ubuntu alapú).
Total Commander alternatíva van szerintem több is, de Wine alatt lehet futtatni a TC-t is, úgy tudom. Ahogy az irfanview-t is, de utóbbit felesleges, mert milliónyi képnézegető program van linuxra.
-
spammer
veterán
sudo apt-get update
Ez a listát/adatbázist frissíti. Ha a programokat akarod frissíteni, akkor kell a sudo apt-get upgrade (ilyenkor az előzőleg frissített adatbázis alapján tudja elvégezni, ugyanis akkor tudja, hogy van-e frissebb változat a programokból/csomagokból).
Elsőre elég a sudo apt-get update, ebből kiderül. Frissíti a listát, a végén majd írni fogja, hogy melyikeket nem sikerült elérni. Utána tudunk okosabbat mondani. Az is lehetséges, hogy átmenetileg nem elérhető egy tároló. De a GUI-s frissítéskezelő ilyenkor már hülyeségeket rinyál, hogy biztos nem jó a netkapcsolat.
-
spammer
veterán
Milyen boot javító CD?
Próbáld ki ezt: Boot-Repair
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repairszerk: ja hogy a grub megjavult. Törölni kell a tárolókat, ha GUI-n nem írja ki, melyikek a hibásak, akkor terminálból futtasd az update-et (vagy upgrade-et). Amúgy szerintem jobb máskor is terminálból frissíteni.
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #20448 üzenetére
"Viszont a program folyamatosan futni szokott a háttérben és gyorsbillentyűvel indítok új felvételt és állítok le."
Akkor valóban nem jó ez a megoldás. De nem is értem, hogy akkor miért nincs a programban beállítási lehetőség, hogy felülírja-e a meglévőt vagy új fájlt kreáljon.
Hihetetlen, hogy erre nem gondolt a készítő. Háttérben futó fájl csekkoló script sem lenne az igazi szerintem, hiszen akkor folyamatosan, akár másodpercenként ellenőriznie kellene, hogy van-e ilyen fájl, hiszen akármikor megnyomhatod a gombot.
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #20439 üzenetére
Aha, szóval rögzítve van az output filename. Összedobtam egy ilyen bash scriptet, profik biztos szebben is tudnák oldani, de elvileg működik. Itt van: [link]
Csinálj egy üres szöveges fájlt, másold be, mentsd el mondjuk a ~/bin mappádba (ha van) vagy a /usr/local/bin -be (ide emelt jogosultság kell ugye, szóval előtte gksudo gedit) és tedd futtathatóvá: sudo chmod +x /eleresi/ut/a/scripthez
Aztán csinálj egy biztonsági másolatot magadnak a jelenlegi settings.conf-ról (bár ugye ott van a pastebin-en is).
Értelemszerűen ha valami nem stimmel a scriptben (elérési utak, a progi indítóparancsa), akkor ott írd át.
A script lényegében annyit csinál, hogy ha megtalálja a settings.conf fájlt, akkor abban a file=/home/peachman/Desktop/screenrecord sort átírja dátumos végűre, majd elindítja a programot, így mindig dátummal (és időponttal) ellátott fájl készül.Indítani terminálból tudod: scriptneve vagy bash /eleresi/ut/a/scripthez
Ha működik, akkor összedobhatunk hozzá egy .desktop fájlt és akkor ikonnal ellátva bekerülhet a menübe is. Ha kérdésed van, vagy nem világos valami, jelezd nyugodtan.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20401 üzenetére
Nincs szerencséd, nincs blokkolva. Viszont szerintem hiányos is a lista, legalábbis nálam 2 db wirelesst listáz:
0: phy0: Wireless LAN
1: acer-wireless: Wireless LAN
3: hci0: BluetoothNem tudom, szerintem lennie kellene nálad is egy másiknak, csak gondolom nem töltődik be a modul/driver még mindig.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20397 üzenetére
rfkill list
de lehet, hogy nem engedi, akkor sudo-val kell: sudo rfkill list
Utána látod a listában a rádiós eszközöket, hard blocked és soft blocked mutatja, hogy blokkolva van-e.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20359 üzenetére
Linux Mint is Ubuntu alapú, de szerintem tegyél vele egy próbát.
Egyébként pont most olvastam, hogy megjelent a 14.04.2, amiben már 3.16-os kernel van, tehát emiatt már nem is muszáj a 14.10-zel próbálkozni, érdemes az LTS miatt inkább a 14.04.2-t használni.
Ubuntu 14.04.2 LTS Released, Includes 3.16 Kernel
szerk: de ahogy linkeltem is itt [link], régebbi kernelt is meg lehet próbálni felrakni, és ha megy, akkor megúsztál egy rendszertelepítést.
Szóval vannak még lehetőségek.
-
spammer
veterán
válasz
lev258 #20354 üzenetére
Ezek már mind megvoltak, kivéve azt hiszem az ndiswrapper, de arra is azt írták, hogy "All failed to load".
A sudo modprobe rtl8723be paranccsal be kellene kapcsolnia, plusz az
echo "options rtl8723be fwlps=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf
beállítás pedig a wifi eldobáláson segít.
De ezek is megvoltak már. Nem is értem, mert több helyen is azt írják, hogy a 3.16-os kernel + a githubos driver + a fwlps=0 paraméter beállítása után már megy a wifi.
-
spammer
veterán
válasz
_Dumber_ #20352 üzenetére
Ez igaz, csak a régebbi kernel alatt meg a videó fagyással volt gondja. De meg lehet próbálni, vannak kész .deb fájlok csak le kell tölteni őket, pl. itt egy leírás: [link] Utána a GRUB menüben ki lehet választani a régebbi kernelt és lehet tenni egy próbát. Ha működik, akkor be lehet majd állítani alapértelmezettnek.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20347 üzenetére
Sajnos nem.
Ubuntu 15.04-ben még frissebb kernel van, ha nem is telepíted, egy próbát szerintem mindenképp tegyél vele live módban, hátha... Innen tudod letölteni [link] Ez még nem végleges, az majd ugye áprilisban jelenik meg, de próbának megteszi.
Valahogyan mennie kell annak a rohadt wifinek, másnál már működött, akkor nincs olyan, hogy "nem".
Szerintem ne add fel
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20344 üzenetére
Próbáld meg még ezzel a módszerrel, hátha:
cd ~/Letöltések
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential git
git clone http://github.com/lwfinger/rtl8723be
cd rtl8723be
git checkout 604aa9058fb9e5bb1cf571c99989d081f8fc8b9
make
sudo make install
sudo modprobe rtl8723beForrás: [link]
szerk: ha mindennel végzett, kiegészítésként még meg lehet próbálni ezt:
echo "options rtl8723be fwlps=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf
Forrás: [link]
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #20340 üzenetére
Ha van KODI-val tapasztalod, lehet, hogy tudnál segíteni a kollégának a másik topikban, innen indult a sztori [link], ha van időd, végigfuthatnád gyorsan, hátha te tudod a választ a kérdésére a kezdős topikban.
-
(#20341) szetcsuszott: meg vagyunk áldva ezzel a Realtekkel.
Pedig a kernel már elvileg megfelelő, és akkor elvileg a driver is rendben felment. Nincs véletlenül letiltva, azaz valamilyen billentyű kombinációval kikapcsolva (Fn+F valahányas gomb)? Vagy nincs valami kis kapcsoló, retesz, akármi a laptopon, amivel ki/be lehet kapcsolgatni a wifit?
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20337 üzenetére
A make és a make install lefutott rendben, hiba nélkül? Újraindítás megvolt? Ha igen, akkor próbáld meg megint ezt:
sudo modprobe rtl8723be
Mi a kernel verzió? Ezzel tudod megnézni:
uname -r
Elvileg a 3.16-os kernellel és az előbb installált driverrel mennie kellene.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20330 üzenetére
Nem nem, én szúrtam el, bocsi, elvileg így kellene:
cd ~/Letöltések/rtlwifi_new-master
makeeltart egy darabig, aztán ha végzett:
sudo make install
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20324 üzenetére
gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Nézd meg, hogy van-e ilyen sor:
blacklist rtl8723be
Ha van, töröld ki, vagy kommentezd ki, azaz tegyél kettőskeresztet elé (#blacklist rtl8723be).
Mentés és újraindítás.
Ha nem jó, akkor itt azt írják, hogy új driver kellhet még: [link], továbbá itt is azt írja valaki, hogy neki is ez oldotta meg: [link]
A leírás szerint csak le kell szedni ezt a .zip fájlt, majd installálni kell. Tömörítsd ki a zipet, majd a Terminálban navigálj a letöltés könyvtáradban lévő driver könyvtárába, például:
cd ~/Downloads/rtlwifi_new-master/rtl8723be
ha magyar nyelven használod, akkor valószínűleg ez lesz:
cd ~/Letöltések/rtlwifi_new-master/rtl8723beaztán:
sudo make install
Ha sikeresen lefutott, akkor kell egy újraindítás. Kipróbálni értelemszerűen nem tudom, de ott ennyit írtak.
szerk: javítva
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20302 üzenetére
sudo service network-manager restart
Ha nem segít, akkor a tálcán lévő indikátort/ikont is indítsd újra:
killall nm-applet
nm-appletHa ez sem segít, akkor tényleg kernel frissítést lehet megpróbálni, itt van egy viszonylag egyszerű leírás:
Install/Upgrade to Linux Kernel 3.16 in Ubuntu 14.04/12.04
De ahogy már írták előttem is, a 14.10-es Ubuntuban frissebb kernel van alapból, szóval ha a mostani Ubuntu nem akar működni, akkor szerintem egyszerűbb egy tiszta, friss 14.10-zel próbálkozni. Vagy Linux Mint.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20300 üzenetére
Elvileg akkor kellene lennie már wifinek.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20297 üzenetére
Ezt még csekkold le, mert elvileg betöltötte a drivert a második paranccsal:
dmesg | grep rtl
Erre mit ír?
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20294 üzenetére
Azért, mert az egyik disztróval (vagy annak verzióival) gondok támadnak, attól még nem biztos, hogy egy másik nem működhet. Ezért még nem kell feladni.
modprobe: ERROR: could not insert 'rtl8723be': Operation not permitted
Kell a sudo a modprobe elé is!
sudo modprobe rtl8723be
Az "Operation not permitted" azt jelenti, hogy a műveletet végrehajtását nem engedélyezi (sudo nélkül), mert emelt jogosultság kell hozzá (tehát sudo, mert anélkül csak a root, avagy a "rendszergazda" tudja csinálni).
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #20268 üzenetére
Nem tudom, hogy pontosan hogyan végzi a dolgát a boot-repair, annyira nem foglalkoztam vele. Mikor kellett, rányomtam, fixálta, aztán ennyi. Teszt gépnél volt csak szükség rá, mikor a GRUB a telepítő pendrive-ra került véletlenül, aztán kihúzott pendrive esetén nem akart bebootolni a rendszer.
-
spammer
veterán
Bővebb infó (hibaüzenet) nem ártana.
Esetleg tehetsz egy próbát ezzel: Boot-Repair, ez talán megjavítja a GRUBot (nekem már bevált más esetekben).
Bootolj be live módban az Ubuntu telepítővel, aztán terminálból telepítsd a programot:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair1. parancs hozzáadja a tárolót.
2. frissíti a listát.
3. telepíti a boot-repair programot, majd rögtön el is indítja, amikor végzett. -
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
morfondír #20173 üzenetére
Ja hogy már most is linuxot használsz. Unetbootin miért nem jó?
Vagy ott a Startup Disk Creator.
-
spammer
veterán
válasz
szundybence #20138 üzenetére
Valami a háttérben/rendszerben változhatott (folyamat, futó program), esetleg töröltél valamit azóta... Kismillió dolog lehet, nem kell egyből vírusra gyanakodni, mert kb. 0 az esélye.
Ha nagyon érdekel, próbálj a logokban utánanézni.
-
spammer
veterán
Használ valaki Ubuntu Minimál (14.04)+Openbox+Slim kombót? Ma 2 gépre raktam fel, dettó ugyanúgy, ugyanazokkal a csomagokkal (manuális), és az egyiken megy rendben, a Slimben még az auto login is be van kapcsolva.
A másik gépen valami gebasz van, mert a Slim random módon, de elég gyakran nem tud csatlakozni az X serverhez (log fájl szerint). Itt nem működik az auto login sem, úgyhogy nem lett bekapcsolva, kéri az belépési adatokat, megjelenik a login screen, de nem lehet gépelni a beviteli mezőkbe. Visszaváltva konzolra a startx paranccsal elindul az Openbox, de pl. egy pendrive-ot bedugva "not authorized", meg nem látja a hálózatot (wifi) és hasonló gondjai vannak. Ha a Slim működik, enged bejelentkezni, akkor minden oké. A probléma az, hogy gyakran nem működik.
Systembackkel lett csinálva visszaállítási pont a még működő állapotról, vissza is lett állítva, de nem segített. Már mindenfelé gugliztam, volt törölve és újrarakva is a Slim, újra lett húzva már az egész xorg is, de nem jutottunk előrébb.
A gép egy Thinkpad R61, de nem hiszem, hogy sokat számít, mert egyébként minden megy rendesen, ha enged bejelentkezni.
Holnap újra lesz húzva az egész rendszer, de ha valakinek van tippje, mire kellene figyelni a friss telepítésnél, azt szívesen fogadnám.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #19953 üzenetére
A top parancsot terminálban kell kiadni, és akkor látod a futó folyamatokat, terhelést stb. De szerintem jobb és átláthatóbb a htop. Ha nincs fent a htop, akkor, terminálba:
sudo apt-get install htop
SMART adatokat pl. a Disk Utility-vel tudsz ellenőrizni, ha nincs fent (Disks néven keresd), akkor ezzel tudod felrakni:
sudo apt-get install gnome-disk-utility
De lehet, hogy érdemesebb lenne frissítened 14.04 LTS-re (pl. így: [link]) vagy rakhatsz fel teljesen tiszta 14.04-et, azzal hátha nincs gond.
-
spammer
veterán
Ubuntuban/Nautilusban be lehet valahogy állítani, hogy a tabok (fülek) egy meghatározott méretben mindig látszódjanak, akkor is, ha csak 1 van? Ilyenre gondolok, mint a Pantheon Files-ban [link], ahol a tab mellé kattintva (vagy a + jelre) új tab nyitható (böngészőhöz hasonlóan).
-
spammer
veterán
válasz
BlackJapan #19894 üzenetére
Ubuntu USB, mármint pendrive-ra írtad ki? Ha igen, melyik programmal? Perzisztens módban kiírva meg kellene maradnia a beállításoknak/fájloknak. Írd ki pl. ezzel: UUI
-
spammer
veterán
Csináltam Virtualboxban egy installt Minimal CD-ről, feltoltam egy --no-install-recommends ubuntu-desktop paranccsal, így nincs sok szeméttel tele. Viszont a Nautilusban nincs semmiféle beállítási lehetőség. A fenti panelen nincsenek menüpontjai és a "fogaskerék" gomb menüjében sincs "settings" vagy ilyesmi. Most a minimál install miatt ilyen és kell még hozzá valami, vagy ez bug vagy feature, vagy mi a franc?
Például azért kerestem a beállításokat, hogy van-e opció arra, hogy mindig mutassa a tabokat és/vagy hogy legyen +tab gomb vagy valami. Ez így ebben a formában eléggé Thunar feeling.
Amúgy rettenet szarul fut Virtualboxban.
-
spammer
veterán
&(#19828) jFox
Nem tudom, de azt megpróbálhatod, hogy amikor nem magyar a kiosztás, akkor terminálban kiadod ezt a parancsot: setxkbmap hu
Ha működik (magyarra kiosztásra vált), akkor megpróbálhatod azt, hogy a /etc/rc.local fájl végére az exit 0 elé/fölé beírod ezt a parancsot, így rendszerindításnál elvileg beállítja magyar kiosztásra.
Esetleg megpróbálhatod újrakonfigurálni a billt: [link]
-
spammer
veterán
válasz
spammer #19769 üzenetére
sleep.d script témához kis fejlemény: az én rendszeremben lesz a bug, másik gépen 12.04 (eOS Luna) alatt minden probléma nélkül azonnal ment a scriptelt hdparm is, fájl kreálás is ébresztéskor. Szóval legalább most már tudom, hogy hiába szórakoztam annyit vele, nem a scriptekkel volt a gond.
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #19770 üzenetére
Egyelőre úgy tűnik, hogy siker! Köszönöm.
Amúgy úgy néz ki, hogy azonnal beállítja, mert egyből disabled, nem is kell várni rá.
Nagyon kivan az agyam már, fűznél egy kis magyarázatot amúgy a megoldáshoz?
Azt értem, hogy csekkolja "disabled"-re, aztán beállítja, de a 255 után miért /dev/null?
Amúgy most már csak arra kellene rájönni, hogy a sleep.d scriptes dolgok miért nem működnek.
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #19768 üzenetére
Sajnos így sem jó.
A HDD azonosítóját természetesen kicseréltem a megfelelőre. Megvolt a logout/login is, majd sleep-resume... De semmi, ugyanúgy visszaáll. Az rc.local amúgy lefut ébresztéskor is?
Lehet, hogy valami bug. Az is röhej, hogy semmilyen script nem fut le, akármi is van a sleep.d-be rakva. Mindegy, majd még próbálkozom azért, hátha... Addig meg marad a kézzel tökölés, vagy csinálok neki egy indító ikont. Röhej.
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #19765 üzenetére
Igen, nálam a gnome-disks van, be is állítottam, meg is jegyzi reboot után is, de sleep/suspend utáni ébresztéskor visszaáll az érték.
Resume után:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep level
Advanced power management level: 96A .conf fájlban is hiába van benne:
[ATA]
APMLevel=255Grafikus felületen is 255 (Disabled) -re van állítva.
De nem is konkrétan csak ez a probléma, hanem az, hogy semmiféle script nem működik, tökmindegy mit és hogyan rakok neki az /etc/pm/sleep.d -be. Direkt csináltam egy 00test nevű scriptet, gyakorlatilag annyi az egész, hogy a home könyvtáramba csinál egy fájlt és beleír egy sort. De az sem fut le. Semmi. Egyébként úgy tudom, hogy a sleep.d-be rakott scriptek root userként futnak le, azaz mennie kellene simán, sudo nélkül is a hdparm parancsnak.
Van ötleted, hogy mivel teszteljem még? Milyen scriptet rakjak a sleep.d-be, amivel lehetne tesztelni? Mi legyen a parancs? Egyszerűen lövésem sincs, miért nem megy, akármerre guglizok, ezeket írják és mennie kellene.
-
spammer
veterán
14.04 alatt (eOS Freya) hogy a jó Istenbe lehet laptop ébresztés (suspend-resume) után scriptet lefuttatni? Akárhogyan variálom, nem működik.
A lényeg, hogy a hdparm parancsot szeretném lefuttatni, mert resume esetén visszaáll az eredeti értékre az APM, és mindig kézzel kellene újra megadnom.
Tehát:
Advanced power management level: disabledDe ébresztés után:
Advanced power management level: 96És ha kézzel megadom neki, akkor jó:
sudo hdparm -B255 /dev/sda
Advanced power management level: disabledNa most. Ezt akarom automatizálni, de valamiért cseszik működni, hiába csinálok neki egy scriptet ide:
sudo touch /etc/pm/sleep.d/20-hdparm
sudo chmod +x /etc/pm/sleep.d/20-hdparm
sudo nano /etc/pm/sleep.d/20-hdparmÍgy sem megy:
#!/bin/bash
case "$1" in
hibernate|suspend|thaw|resume)
export DISPLAY=:0.0
hdparm -B255 /dev/sda
;;
esacÉs így sem:
#!/bin/bash
case "${1}" in
resume|thaw)
DISPLAY=:0.0 ; export DISPLAY
hdparm -B255 /dev/sda
;;
esacAkkor sem, ha kihagyom a DISPLAY sort. Akkor sem, ha a hdparm parancs elég sudo-t rakok. Az is tökmindegy, hogy milyen fájlnevet adok neki, hogy milyen számmal kezdődik, nem csinál semmit.
Volt egy másik módszer is, Arch fórumban: [link]
/usr/lib/systemd/system-sleep/hdparm_set
Na most nálam eleve nem is volt system-sleep könyvtár. Megcsináltam neki, futtathatóvá is tettem ezt a scriptet ahogyan ott írták:
#!/bin/sh
hdparm -B255 /dev/sdaDe ezzel sem működik.
Gugliztam tovább, a Fedora fórumban írtak alapján is megcsináltam [link] (+átírtam hdparm elérési útját, mert /sbin nem pedig /usr/sbin)
Mondanom sem kell, hogy ezzel sem működik.
Ötlet, hogyan lehetne működésre bírni?
-
spammer
veterán
válasz
csibor #19677 üzenetére
Hoppá:
"You cannot get Java to work on Chrome 35. Its because of the removal of the older plugin NPAPI." -- [link]
"NPAPI support was removed from Google Chrome 35 for Linux (and all the other platforms will soon follow!) - that means that Java (both OpenJDK/JRE and Oracle Java), Silverlight (Pipelight), the old Adobe Flash and any other NPAPI plugins don't work in Google Chrome 35 for Linux." -- [link]
Tehát a Chrome nem támogatja a 35-ös verzió óta. Azt mondjuk nem tudom, hogy azóta újra megy-e, vagy életre kelthető-e, mert én nem használtam.
Firefox alatt mennie kellene elvileg, itt van support oldaluk: [link]
De egyébként azon a sorozatos oldalon több forrásból is lehet választani, lehet, hogy egy másik forrásra kattintva nem rinyálna a java miatt, mert sima flash lejátszót töltene be.
__
(#19672) lev258 : nem-nem, már ez is (Opera 27 béta) az új motorra épül, szerkesztettem is utána a hsz-t, valóban van, amelyik rinyál a java miatt, Opera alatt is. Szóval marad a Firefox, elvileg. -
spammer
veterán
válasz
csibor #19670 üzenetére
Chrome-mal most nem tudom kipróbálni, de FF és Opera (ami lényegében Chrome) alatt nálam most ment rendben, egy videóval kipróbáltam. Jobb klikkre a videón JWPlayer lejátszó menüje jön elő, ami egy flash/html5 lejátszó, nem Java. A lejátszó megjelenik csak a videó nem indul el?
szerk: igazad van, másik videónál már a java miatt rinyált, ott másfajta lejátszó van.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
Mtbsrác #19634 üzenetére
sudo apt-get install rtmpdump
rtmpdump -r 'rtmpe://cp94682.edgefcs.net/ondemand/mtviestor/_!/intlod/hu/COMEDY/susogos/susogos-mackok-s07/cc-susogos-mackok-711_512x288_750_m30.mp4' -o ~/Downloads/cc-susogos-mackok-711_512x288_750_m30.mp4
A vége felé a -o utáni rész a kimeneti fájl elérési útja és neve, írd át magadnak, ahogyan akarod.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
gyulank #19583 üzenetére
A gugli csodákra képes
Linux USB boot disk error: Failed to load COM32 file menu.c32
-
spammer
veterán
válasz
Atlantisz48 #19533 üzenetére
14.10-re van csak, így ha nem frissítesz rá, akkor nem tudod felrakni. Egy elég részletes leírás amúgy 14.10-hez: [link]
-
spammer
veterán
válasz
aszti93 #19453 üzenetére
14.04, de lehet, hogy tényleg jobban járnátok egy Xubuntuval (vagy Lubuntuval). Ha még takarékosabb, sallangmentes, nagyon gyors disztrót akartok, akkor meg Crunchbang (70-80 MB RAM-ot eszik boot után üresben), bár utóbbit csak akkor ajánlom, ha nem teljesen kezdők vagytok (bár akkor sem nehéz, 1-2 config fájl átírásával személyre lehet szabni a felületet, semmi bonyolult).
Pendrive-ra írd ki valamivel: UNetbootin, Rufus, Universal USB Installer, Win32 Disk Imager (lehet választani
)
-
spammer
veterán
válasz
gyulank #19451 üzenetére
Disztrótól (vagy terminál emulátortól) is függ a beillesztés. Friss eOS Freya alatt már megy simán Ctrl+C és Ctrl+V is terminálban, régebbi verziókban nem ment. Középső egérgomb is jó, az 1 klikk.
Az mpv amúgy nagyon jó kis lejátszó, pár napja álltam át rá.
(Windowson én is PotPlayert használtam, ott meg az volt a best).
-
spammer
veterán
Nem konkrét válasz, csak jelzem, hogy nálam is ez a gond.
Szóval: Transmission 2.82 (14160), DIGI NET 50/30 Mbit, és ugrál a sebesség. Olyan 6.5 MB/sec-et képes kipréselni, de van, hogy visszaugrik 2-3 MB-ra egy pillanatra, aztán megint 5-6 MB. Kisebb sebesség esetében meg mondjuk 2-3 MB-ról 0.2-re esik vissza... Nem is téves kijelzésről van szó, mert System Monitorral (KSysGuard) is néztem a grafikont, amit a net sebességhez rajzolt, és hullámzott rendesen.
cache-size-mb be lett lőve már 8-ra és 16-ra is, a 8-as úgy tűnt az egyik torrentnél, hogy segített, de a vége felé annál is ugrált időnként a sebesség. Utána a többi torrentnél megint nem volt jó.
preallocation: 1 (Fast, default)
A router egy D-Link DIR-636L, kábelen jön a fenti sebesség (nem wifi), és deluge alatt stabilnak tűnt (meg Windows alatt is, szóval nem router gond). Egyszerre 1 torrentett futtattam, direkt, hogy minél pontosabb legyen a mérés.
Tipp valakinek?
Vagy próbálkozzak inkább rTorrenttel (ruTorrent)? Deluge-hoz nem szívesen térnék vissza, de a qbittorrent sem jött be annyira, Transmissionben pont az tetszett, hogy elég lightweight.
-
spammer
veterán
válasz
gyulank #19343 üzenetére
Nem tud kapcsolódni a sourceforge oldalához, ezért nem éri el a fájlt. Erről a hibáról itt is olvashatsz: [link]
Talán így jó lesz:
Eltávolítod, ha maradt valami:
sudo apt-get remove --purge ttf-mscorefonts-installerFelrakod ebből a .deb fájlból: [link]
Nyisd meg a .deb fájlt, elvileg szoftverközpontot vagy más csomagkezelőt nyit, azzal tudod telepíteni.
-
-
spammer
veterán
válasz
szundybence #19239 üzenetére
Igen, kicsit félreérthető. Úgy már egyértelműbb, hogy olyan letöltésvezérlőt keresel, amiben van lehetőség beállítani/megadni prémium (fizetős) accountot is a különféle letöltős oldalakhoz (tehát van login/pass a "prémium sebességű" szolgáltatáshoz, letöltéshez).
-
spammer
veterán
eOS Freya (Ubuntu 14.04 alap): akadályozhatja-e egy /etc/pm/sleep.d -be rakott script lefutását az, hogy alvó állapotból való visszatérésnél (suspend->resume) lock screenre dob a rendszer?
A problémám a következő: resume után a ~/.Xmodmap -et "nem olvassa be", vagy mondjuk úgy, hogy nem veszi figyelembe (előtte megy, mert be van rakva autostartba a parancs). Gugliztam, próbáltam beállítani tehát, hogy resume során lefusson egy script, ami kiadja az xmodmap ~/.Xmodmap parancsot. Próbáltam kiírni a teljes elérési utat, hardcode-oltam a usernevet, már próbáltam mindenfélét, szarik rá.
[link] [link] De ezeken kívül is olvasgattam még jó pár oldalt, eddig nem vezettek eredményre. A parancs jó, hiszen terminálban kiadva működik.
Továbbá a rohadt lock screent nem tudom kikapcsolni resume után, pedig az összes beállításban ki van kapcsolva, a dconf editorban is az org.gnome.desktop.lockdown disable-lock-screen is be van pipálva, továbbá bootolás után is automatikusa beléptet. De suspend-resume után mindig lock screen van.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Deadbeef Bookmark Managert szeretném belőni, innen leszedtem [link], kicsomagoltam és a userinstall.sh-t futtatva 2 könyvtár kreálása után ezt dobja:
/usr/bin/install: cannot stat `./ddb_misc_bookmark_manager.so': No such file or directory
Arra rájöttem, hogy a ddb_misc_bookmark_manager.so fájl nincs meg, de azt elvileg a scriptnek kellene elkészítenie és a helyére pakolnia. Én bénázok valamit, vagy a script hibás?
README.md fájl tök üres persze...
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #18783 üzenetére
-a kapcsolóval működik, köszi szépen, sok szarakodást megspóroltál nekem!
Tehát példa (az utókornak):
Exec=sh -c "cp -a %F /home/felhasznaloneved/tesztmappa ; notify-send -i icon-copy 'copying to tesztmappa'"
A végén notify szövegét idézőjelbe kell írni, de dupla idézőjel nem működik (mert ugye mindkét parancs az idézőjelek között kerül felsorolásra), így aposztróf jelek közé írtam a notify szövegét. Így működik, de szabályos-e, jó-e ez így, vagy érdemesebb másképp formázni?
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #18781 üzenetére
Hála!
Frankó, akármerre gugliztam, nem találtam rá megoldást, köszi!
Viszont könyvtárakat (és benne lévő fájlokat) nem másol, pedig ez van beállítva (másoltam):
MimeType=inode;inode/directory;application;audio;chemical;image;message;model;multipart;text;video;x-conference;x-epoc;x-world
Mit kellene megadni neki, hogy mindenre vonatkozzon, cakk-pakk másoljon könyvtárt is az összes benne lévő fájllal együtt, ha rányomok?
__
(#18780) percival64 Köszi, próbáltam azzal is, de %F-et nem dobta át a scriptnek, így nem találta a fájl(oka)t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házimozi haladó szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest