Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Aktív témák
-
Major Major
senior tag
killall nautilus után mi történik? (utána indítsd újra alt+f2, nautilus párossal)míg nem kezdett el telepíteni, elvileg nem lehet gond akár egy újraindításból sem, ha minden igaz letölteni is csak onnantól fog, ahol megszakadt
(#18092) v.attis
mi ez a mount manager? terminálból indítva mit mond?(#18090) cellpeti
a megjelenés beállításai között elég széles skálán tudod a kinézetet módosítani
programozásra ajánlom a geany nevű progit, nekem tetszett, de én amatőr szinten nyomom
virtualbox elég jó
msn protokollt ismeri a pidgin, ami alapból fent van. vagy tedd fel az emesene-t, az kinézetre jobban hasonlít -
Major Major
senior tag
ácsi, ácsi. attól, hogy root jelszót adtál meg, a lenry felhasználó jogai nem csökkentek. ehhez a sudoers fájlt kell szerkeszteni, meg eltávolítani a megfelelő csoportokból
ez viszont nem túl elegáns megoldás szerintem, jobb lenne ha csinálnál külön ssh usert és/vagy csoportot, kizárva lenryt. ha nem csinálsz külön usert, akkor egyszerűen add hozzá a rootot az ssh csoporthoz, és akkor csak ő fog tudni bejelentkezni.
támpont -
Major Major
senior tag
az ubuntun az openssh-server, a debianon az openssh-client csomagnak kell fent lennie
alapból a 22-es portot kell a routeren megnyitni a gép felé, de ezt meg tudod változtatni a config fileban
kellően hosszú és erős root jelszó mellett én azt csinálom, hogy csak akkor megy az ssh szerver, ha tudom, hogy szükségem lesz rá, esetleg ezt parancsikonnal meg tudod oldani szüleid gépén. persze vannak egyéb, mindenféle hitelesítős-ujjlenyomatos eljárások, de ezekben nem tudok segíteni -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
nem értek wubihoz, de annyit hozzátennék, hogy közvetlen frissítési út csak lts-ek között van, sima kiadásokat csak az egyel újabb verzióra lehet frissíteni, tehát 8.10-ből először mindenképpen 9.04 lesz
-
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
a linux arra készült, hogy huzamos ideig (éveket akár) menjen restart nélkül. ez alól az ubi sem kivétel, csak kicsit nehezebb kivitelezni a csábító frissítések miatt

a venti pörgés suspend alatt: biosban át kell állítani S1-ről S3-ra, és akkor jó lesz
én a laptopomat szinte mindig hibernálom, így onnan folytathatom ahol abbahagytam, és nem is tud lemerülni közben (elég gyenge már az akksija sajna)(#17973) róland
valszeg estére lesz, mindig akkor jönnek ki az aznapi megjelenések -
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
szerintem ne csinálj külön home-ot, az adatpartícióra úgyis le tudod majd menteni a felhasználói könyvtárad reinstall esetén
szóval én 4 partíciót csinálnék, win, ubi, adat, swap (vagy 3-at, ha van elég memória és nem akarsz hibernálni, akkor nem kell a swap)
ha windows alól is akarod olvasni a linuxos adatokat, akkor inkább ext3 legyen, ezzel van kompatibilis filerendszerdriver vagy total commander plugin is.(#17949) Speeedfire
tapasztalatból mondom, hogy megéri a legújabb ubikat tenni a régi gépekre is, mert a 9.04-ben debütált boot optimalizálások miatt sokkal kevesebbet kell majd várni rá
9.10-ből lesz már hivatalos könnyű ubuntu is, Lubuntu néven
crunchbanget szintén csak ajánlani tudom
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
body007
üzenetére
most lehet hogy tévedek, de én úgy tudom, hogy ntfs-nél a jogosultságokat a felcsatolásnál kell megadni az egész partícióra, mert amúgy a filerendszer nem kezeli (legalábbis a linuxosokat)
v.attis:
nekem a legritkább esetben kell a root jogosultságú helyeken matatnom, pedig én aztán 24/7 az ubuntut használom. lehet, hogy valamit nem úgy csinálsz mint ahpgy tervezve vagyon, és ez okozza a problemát(#17825) sheratan
nekem csak a pc-speaker szól jaunty alatt, mondjuk e-mail érkezésekor is, tehát elég sokat hallom, de már megszoktam
itt van egyébként a fórumtémája -
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
nem jó módszer terminálból indítani grafikus programokat root jogokkal: root jogosultságokkal indít, de felhasználói beállítói fájlokkal. előfordulhat, hogy megváltoztatja ezeknek a fájloknak a jogosultságát rootra. szélsőséges esetben ki is tudod zárni magad a rendszerből
itt van egyébként a cikk
grafikus programok root jogú indításához ajánlott a gksu
és ahhoz sem kell terminál, hogy gépelve indíthass, erősen ajánlott gnome-on a gnome-do (fel kell telepíteni, aztán super+space-re indul), kde-n az alap krunner (alt+f2) használata(#17813) didros
a /boot/grub/menu.lst-ben, a legfelső ubuntus bejegyzésben a kernel sorból, pl.kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=fe88e92a-b434-4ce9-bed7-4c3966d468d8 ro quiet splash
töröld ki a quiet splash opciót
-
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
a kicsomagolt könyvtárat tedd be a felhasználó/.icons könyvtárba, és már ki is tudod választani a megjelenés beállításoknál
(#17787) csibor
nagyon nem normális. milyen addonok vannak telepítve? milyen oldalakon csinálja?(#17782) pohár
bejelentkezés gondolom ssh, legutóbbi bejelentkezések szerintem last, greppel rá tud keresni az ip-re, a teljes neveket meg finger segítségével tudja megnézni
mivel terminálban mindent meg lehet csinálni, ezért a háttérváltás is megoldható, persze ez attól függ, hogy milyen rendszerről van szó(#17780) szaszayanou
a gond az, hogy egyáltalán nem fut az ablakkezelő. mintha elszállt volna a videodriver, vagy ilyesmi. compizt használtál, vagy metacityt? régebbi kernellel sem jó? -
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
az apt-get install kde sokkal kevesebb mindent tett fel, mint a kubuntu-desktop
most bebootolotam a teszt kde koalámat, ez eléggé magyar, néhány angol szó maradt csak itt-ott (language-pack-kde-hu fent van?)
a hálózatkezeléshez fent kell lennie a plasma-widget-networkmanagement csomagnak, és hozzá is kell adni a panelhez(#17771) didros
vindózon is érdemes külön partícióra tenni a lapozófájlt, mer az nem töredezik össze, és elvileg gyorsabb maradhat -
Major Major
senior tag
válasz
Gerisz
üzenetére
ezt írja a hogyan alatt a fórum:
Nagyon jó a leírás, csak az a baj, hogy Ubuntu 9.04 alatt nem működik. A .deb csomagból raktam fel és nincs avggui, illetve nem is tudom elindítani az avg deamont, mert nem találja. Elég gatya…szóval ezzel szöszölni kell valamit, rögtön utánanézek
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
akkor következő lépés, ezt követjük:
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
végére ezt beírod
options snd-hda-intel model=acer
aztán hangrendszer újraindítás:
killall pulseaudio
sudo alsa force-reload
pulseaudio -Dlehet, hogy a killall és a pulse elé is kell sudo, meglátod majd
remélem így jó lesz
-
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
ilyen kicsivel szerintem nem érdemes szórakozni, akkor inkább ne adj neki külön partíciót. ha netán újratelepíted, akkor csinálj majd egy mentést a home-ról
tehát inkább a home-ra szánt mérettel növeld meg a root méretét
amit számolj bele, mint nagy adatmennyiség:
-amit az asztalra kipakolsz cuccok, főleg ha ide tölt a firefox is mondjuk
-ha wine-t használsz, akkor ő az egész virtuális c:\ könyvtárat a felhasználói könyvtárba teszi, ez több giga is lehet ha játékot telepítesz -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
1. a home tartalmazza a személyes beállításaidat az egyes programokhoz, plusz a dokumentumokat, képeket, videókat. a méretének csak a vinyód szab határt
telepítés közben a kézi partíció szerkesztést kell választani, és ott tudod beállítani, csatolási pontként. alapesetben az ext4 filerendszer jó választás rá.
2. ehhez hibaüzenet kéne. de amúgy a skypeot fel lehet telepíteni csomagkezelővel is, én inkább ezt javaslom. ezt a tárolót kell hozzáadni.(#17679) Wlac
ha adsz egy lspci kimenetet terminálban, akkor utána tudunk nézni, hogy mi okozhatja a problemát. -
Major Major
senior tag
válasz
dany27
üzenetére
Na ja. Ez a gond a régi gépekkel. Az oprendszer általában elmegy gond nélkül, - akár egy régi windows is - de a net nagyon nem így nézett ki akkoriban (már ha volt egyáltalán), ezért nem bírják azt a terhelést, ami ma általánosnak számít. És ez tapasztalatom szerint kevésbé a processzor, inkább a memória "sara".
-
Major Major
senior tag
válasz
dany27
üzenetére
ez mindenképp egy könnyűsúlyú rendszernek lesz csak elég
amiket. ez jelen esetben az LXDE asztali környezetet jelenti
a lehetőségeid:
-ubuntu cli install, aztán parancssorból magadnak teszed fel a csomagokat
-chrunchbang linux
-a 9.10-ebn debütáló lubuntu, LXDE alapú hivatalos Ubuntu változat: de ehhez még várnod kellvan némi tapasztalatom a 7000-es szériás radeonokkal, 16 biten kell őket hajtani, és akkor teljesen elfogadható sebességet produkálnak
viszont böngészéshez a 256 MB ram nagyon kevés lesz -
Major Major
senior tag
A liveCD meg nem enged ext3-ra telepíteni
úgy látom redhaték is a felhasználói szabadság élharcosai![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#17645) v.attis
a magyar elnevezésket nem tudom, bocsi. asszem rendszerezközök, ott meg valami figyelmeztetések vagy ilyesmi
hány hangkártya van a gépben? vagy egy olyan a beállítások között, ahol ki lehet választani, hogy a hangrendszer melyik eszközt használja. lehet, hogy rossz eszközt állítgatsz -
Major Major
senior tag
válasz
bandras0226
üzenetére
én is csatlakozom a kórushoz: a kedvenc lejátszóddal
job klikk a filmen, társítás -> archívumcsatoló, és már bent is van, mintha CD lenne -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
hát megint csak azt tudom javasolni, hogy próbáld ki a másik skype verziót. ha dynamic van fent akkor a staticot, és vica versa.
-
Major Major
senior tag
válasz
Babetta-X
üzenetére
bebootolsz a windowsba, és megformázod a vinyót NTFS-re. (előtte mentsd le a fontos adataidat
)
ha szerencséd van, és az ubi telepítésnél a grub a 320-asra került, akkor a windows betöltője a 80-ason sértetlenül maradt, tehát gond nélkül indulni fog.
ha nem, akkor windows install lemez be, javítókonzol, és fixmbr parancsamúgy ha tényleg mezei userek, és nincsenek windows only programjaik, akkor lehet, hogy jobban járnának egy jól működő ubuntuval
(#17572) MaCrocy
cat /proc/cpuinfo |grep ht
és
cat /proc/cpuinfo |grep processor
mit ad? -
Major Major
senior tag
válasz
Bikkrom
üzenetére
NTFS töredezettségmentesítés nem fog menni ubi alól. szóval szerintem inkább az ext3-at csökkentsd. mindazonáltal nem tudom mire lesz elég 5GB...
bootolj be ubi liveCD-vel, indítsd el a gpartedet, jelöld ki az ext partíciót, majd menj az átméretezésre. az üres helyet hagyhatod partíció nélkül, majd a windows install beteszi magának a partíciót. a grub el fog tűnni, tehát azt újra kell majd csinálnod, ha az ubuntuba be akarsz bootolni. -
Major Major
senior tag
annyi a lényeg, hogy az uxa újabb és gyorsabb, de instabilab is (a 9.04-ben)
érdemes lenne kipróbálnod egy karmic alpha 6 liveCD-t, elvileg minden teljesítmény gondod megszűnik(#17481)
jobb klikk a panelen, hozzáadás, egyedi alkalmazásindító
név, ikon tetszés szerint
parancs: nautilus /host -
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
azon az adott vinyón sda 1,3,4 hiányzott, tehát ilyen nevű primaryt lehetett volna csinálni
a kérdés itt meg az, hogy az ubuntu az alaplapi dugók sorrendje alapján osztja-e ki a sorszámokat, vagy az elsődleges a boot vinyó, utána a többi. illetve hogy a telepítő a grubot alapértelmezésben a primary masterre teszi-e rá, vagy arra a vinyóra, ami a biosban az első boot HDD. szóval ezért ajánlottam inkább a kézi megadást.
-
-
Major Major
senior tag
válasz
Major Major
üzenetére
és még ~/.config/menus
-
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
én nem látok sda1-et. (én vagyok a vaksi?)
Kephamos, rendezgesd át a partíciókat, hogy az extended elején legyen az üres rész, akkor az extendedet is le tudod csökkenteni, és így kapsz majd egy partícionálatlan területet a vinyó elején. ezt majd a win megformázza magának installnál(#17394) TrollBalint
szerintem nincs rá garancia, hogy a bios boot sorrend átírása elég ahhoz, hogy a választott vinyót érzékelje elsődlegesnek. szerintem egyszerűbb, ha a haladó opciót kiválasztva a véglegesítés előtt, a telepítőn belül magad határozod meg a Grub helyét -
Major Major
senior tag
válasz
mob_zzz
üzenetére
nem tudom neked melyik pidgin van fent, de nálam alapból látszik az ellenfél avatarja (mondjuk a sajátom nem)
notification pluginen keresztül érhető el, ha nics alapból felinstallálva, akkor keress rá a csomagkezelőben a pidgin szóra, lesz jópár csomagemesene-ből az 1.5-öt tetted fel?
-
Major Major
senior tag
válasz
mob_zzz
üzenetére
próbáld ki az emesene-t, az új, 1.5-ös verzióban már van kísérleti webcam support
sajna az instant messenger helyzet eléggé gyalázatos még mindig linux fronton, már ami a fejlettebb funkciókat illeti.szerk: meg most futottam bele a mercury messenger nevű progiba, ez java alapú, de azért megér egy próbát szerintem
-
-
Major Major
senior tag
válasz
mob_zzz
üzenetére
laptop? mert az aksi ikonra kattintva is lehet választani. az ikon alapból csak akkor látszik, ha tölt/fogy az akksi, bedugott állapotban nem. de az energiakezelés vagy ilyesmi nevű menüpontban be lehet állítani, hogy mindig látszódjon. szerintem asztali gépen is előhozza az ikont
ha ez sem akar menni, akkor parancssorból próbálhatsz egy
sudo pm-hibernate-et -
Major Major
senior tag
válasz
Votyesz13
üzenetére
a jelenlegi "stabil" fedora, a 11 ha jól emlékszem, még nem támogatja az ext4-ről bootot. ha a rendszerpartíciónak is ext4-et akarsz, akkor kell külön csinálnod egy (célszerűen) ext2-es boot partíciót. ennek elég párszáz mega.
(#17352) sheratan
mert a 8.04 előtt gond volt a hardveres kapcsolóval?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Major Major
senior tag
válasz
Crytek
üzenetére
jól értem, hogy egy otthoni hálózaton vagytok? linuxon az MSN-ben sajna még nincs közvetlen kapcsolat, a központi MS szerveren keresztül kezdi el küldeni, azért olyan lassú. de ha egy hálón vagytok, a normál windowsos fájlmegosztást használhatjátok, ubuntu teljes mértékben kezeli. az elérhető mappákat megtalálod a helyek/hálózat menüpontban
-
Major Major
senior tag
válasz
grabber
üzenetére
az erőforrás zabáló programokat a powertop nevű intel progival tudod megnézni
KDE-t is érdemes megnézi, főleg a 4.3-at
ahol azt írja, hogy install kubuntu desktop, teheted inkább mondjuk a kde-core csomagot, az nem hoz magával annyi mindent
a belassulás pedig valami videó probléma lesz. gondolom effektek engedélyezve
glxinfo |grep direct és cat /var/log/Xorg.0.log |grep EE mit ad?
multiverse -
Major Major
senior tag
válasz
Gerisz
üzenetére
crunchbanget próbáld meg
(#17302) Tea'lc
ez nekem driver gondnak tűnik. mit használsz? -
Major Major
senior tag
válasz
Studiossrác
üzenetére
a hálózatkezelő ikon, ha minden igaz, az értesítési területen ül, tehát azt kell hozzáadni
amúgy valszeg indul rendesen rendszerindításkor
egyébként nm-applet a neve -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
hogy konkrét választ is kapj a kérdésre, nyomj egy alt+f2-t, és úgy indíts egy gksu nautilus-t
nem ismerem ezt az xbmc cuccot, de ha valami elszúródott benne, amit nem tudsz visszaállítani, mert lefagy, akkor a home-ban keresd meg a beállításokat tartalmazó könyvtárat, és töröld
az, hogy miért fagyott le a képek mappájától, jó kérdés. ékezet/szóköz volt az elérési útban? -
Major Major
senior tag
válasz
Votyesz13
üzenetére
felteszed valamelyik fent nevezett virtuális gép programot, majd azon belül installálod a linuxot, mintha egy külön gépre tennéd. az installálás pontos menete a virtualizáló programtól függ
(#17104) Votyesz13
a kettő nem befolyásolja egymást, illetve nincs közük egymáshoz. ha csak virtuálisan akarod használni az ubit, akkor le is törölheted a wubival feltett ubuntut -
Major Major
senior tag
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
próbáld meg a ~/.purple/accounts.xml-t törölni, abban vannak a fiókok (meg a jelszavak, kódolatlanul
) -
Major Major
senior tag
válasz
csibor
üzenetére
a gnash a flash gnu remake-je. gyakorlatilag használhatatlan. ha nem direkt tetted fel, szerintem szedd le. flash-sel emúgy minden rendben?
(#17029) dany27
ott vannak a megfelelő könyvtárak a /media-ban?
valami logot kéne kereseni, de most hirtelen nem tudom melyikben vannak a vonatkozó részek -
Major Major
senior tag
válasz
csibor
üzenetére
látszik, hogy ntfs-re töltesz torrentet, az elég sok cpu időt megeszik (jobban járnál ha natív linuxra töltenél, és mondjuk beállítnaád, hogy a letöltés végeztével másolja át az ntfs mappádba)
a másik delikvens: gnash. azt hittem ezt senki nem használja. mit csinál a gépeden?
-
Major Major
senior tag
válasz
butyiba
üzenetére
Total Commanderhez van sftp plugin, inkább azzal próbálkozz mint sambával
ha viszont minden áron ragaszkodsz hozzá: akkor lenne a legkisebb sebezhetőség, ha tudnál 3 dedikált mappát csinálni az bin-be, etc-be, var-ba, és azokat tennéd mindenki számára elérhetőnek. így max a feltöltött fájljaidat tenné tönkre az első adódó, a lokális hálódra csatlakozó user
ja és ha ssh-t állítsz be, erős jelszót használj
Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Revolut
- Gumi és felni topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Suzuki topik
- Robotporszívók
- Fejhallgatós találkozó
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lightyear - befektetési app
- További aktív témák...
- Humble szökevények 500-2500Ft
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Honor 200 Lite / 8/256GB/ Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 512GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Keresek Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)