- Milyen TV-t vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen notebookot vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rica
senior tag
válasz
tajner10 #42853 üzenetére
Csak azert kerdezetem, mert a Samsung, amiben szinten 4GB RAM van - aminek boven elegnek kellene lennie - folyton memoria hianyra panaszkodik netezes kozben, ami nonszensz, de lehet, hogy tipushiba, mint az is pl, hogy ultra fos minosegu a kijelzo, ami megint csak nem Samsung jellemzo. raadasul nem is teszko gazdasagos vetel volt annak idejen.
ON: Laptopot tuningolni altalaban nem ajanlott (hacsak nem valami horror aru gamingnek csufolt atveresrol van szo), mert nincs helyed a hutest korrektul megoldani. masreszt ezt a procit dobta a gep, semmi ertelme 200 MHz-t ratenni. A masfajta proci valszeg nem csak gyorsabb, de az architekturaja is fejlettebb. -
Rica
senior tag
válasz
tajner10 #42848 üzenetére
Milyen laptopod van? A lanyome Samsung NP300V5A, ahhoz nem ajanottak ilyen progit. Egyebkent en mar hosszu evek ota azt csinalom, ha nem boldogulok valami hasonlo problemaval, hogy ujra huzom a winfost. Eddig meg mindig bejott. A keretlen szemetek elkerulesehez pedig itt jo tanacsokat lehet kapni.
-
Rica
senior tag
válasz
Kiskokó #30132 üzenetére
Szia! Valami gáz biztos van a BIOS-od korül, ha 1,4 Voltos Videt mutat, illetve ekkora feszt nem droppol sztem a deszkád. Mindenképpen kérdezz be a deszkád topikjába ezzel kapcsolatban.
Én BIOS-ból tuningoltam világ életemben, a Giga lapok ráadásul ezen a téren nagyon királyok, felejteném az easy tune-t egyelőre.
Az Everest eléggé megbízható, ott is látod a procid VID-jét, de egyébként, igen, az lenne a cél, hogy valos 1,20-1,25 Volt között kapjon.Nem mondtam, hogy a VGA hibas, csak ha el kezdesz tuningolni, akkor haladj szépen sorban, először célszerű a CPU-t megnézni, meddig stabil, addig minden mást alapon kell hagyni, hogy ne kavarjon be.
Én sem látom sok értelmét a RAM tuningnak, nem hoz sokat játékban, nem is ezt mondtam, hanem azt, hogy nézd meg a RAM modulon magán a gyári feszültség értéket, mert ha az jóval magasabb, mint 1,8 V (mint például nálam), akkor már is meg van az oka, hogy miért nem indul a géped. Ugyanez igaz a procidra, és az a legvalószínűbb oka a problémádnak, hogy a CPU nem kap elég feszt.
Még egyszer: a legfontosabb, hogy a deszkádról tudd meg, miért mutat a BIOS ennyire fals értékeket.
Most nézem, hogy 6-os szorzó
Biztos, hogy C2D E8400 a procid? Ha igen, BIOS-ban CPU Multiplier-t állítsd manualra, és fel 9-re a szorzót.
-
Rica
senior tag
válasz
Kiskokó #30113 üzenetére
Bocsi, nem néztem meg a korábbi kérdéseidet. Először is nézd meg a deszkád topikjában, hogy milyen BIOS-t ajánlanak a többiek hozzá. E8400-as procinak biztos, hogy nem lehet 1,4 Volt a VID-je (gyári alap feszültség), nekem 1,25-ös, és ha jól tudom ez a legmagasabb, általában, 1,20. BIOS-t akkor is frissíts, ha az ajánlott verzió van fenn. Utána először a procit nézd meg, hogy mennyire húzható. 10-20 %-os húzást a gyári venti is tud kezelni, a tied valszeg azért melegszik, mert nem szellőzik rendesen a házad. Ideiglenes megoldásként vedd le a ház oldalát, később nézz körül a hűtés topikban. Valszeg az Everest mutatja a valódi feszt, 1,1 Volt E8400-ashoz van, hogy elég meghúzva is, de lehet, hogy el sem indul. Tedd 1,25-re, abból nem lehet baj ( a Giga deszka úgy is kevesebbet fog adni neki). A Geil RAM-ok van, hogy többet kérnek feszültségből, nézd meg a RAM modulokon, hogy mennyi a gyári érték (nekem pl. 1,8 helyett 2,2 kell egy 2*1 GB narancs 1066-os párnak alapon). Ha ezt is beállítottad, és van rendes BIOS-od, akkor PCI-E frekvenciát tedd fix 100-ra. CPU szorzó maradjon 9, CPU host-ot emelgesd 333-ról, az elejeén nyugodtan 20-asával, szerintem 400-ig nem nagyon kell több fesz a procinak. RAM beállításokat hagyd mind auton, kivéve a feszt, amit már írtam. VGA beállítások is alapon. Szólj, hogy mit sikerült elérned a CPU-val első körben, utána mondom a többit. Stabilitási tesztnek töltsd le az IBT-t, de jó lesz a jó öreg Orthos/Prime95 is. Nem kell félned, hogy elfüstöl a proci, ha nem feszeled túl, általában 1,35-ig mehet neki. A linkelt hűtőt nem ismerem, de ennyiért vehetsz később CM Hyper TX3-at is, de valszeg ez is teszi majd rendesen a dolgát.
-
Rica
senior tag
válasz
Kiskokó #30113 üzenetére
A cuccaidnál nem látszik a deszka. Milyen? Próbáltál mindent alapon hagyni és egyenként megnézni, hogy mi stabil és mi nem? CMOS reset? Bios frissítés? Más probléma is lehet, nekem akkor csinált ilyet, mikor zárlatos volt a 3870-es VGA-m. Ha ilyesmi, akkor baráti segítség, kölcsön konfigba egyenként kipróbálni az alapvető cuccokat, de a táp fontos, hogy jó minőség legyen.
-
Rica
senior tag
válasz
HUNNIA1920 #20322 üzenetére
Jo az Orthos is most erre a celra, a lenyeg, hogy tedd 9-es prioritasra. Ha csak a CPU-t nyuzod, akkor small ftt/stress CPU, ha mind a kettot, hogy a RAM-ok is dolgozzanak rendesen, akkor tedd Blend-re, ami. Es menjen legalabb egy orat (ha valami nem tetszik neki, azt ugyis kivagja az elso 5 percben, szoval nem kell 20szor egy orat jaratnod), de kozben mondjuk Everestttel azert nezd a magok hofokat. Jobb teszt program a Prime vagy az IBT.
Elofordulhat az is, hogy a deszkaban a procit jol tudod huzni, a ramokat meg nem szeresse. Nekem volt egy Asus A8NE deszkam 200→330-on porgott stabilan, de a legtutibb ramokkal sem ment tobbet 240-nel. -
Rica
senior tag
válasz
HUNNIA1920 #20318 üzenetére
Meg is csak egy masik lap. Sztem nem tudsz mast csinalni, mint visszavenni, es alacsonyabb fokozatban stabilitast tesztelni. En visszavennem a ramot amennyire csak lehet, es eloszor megneznem kulon a proci stabil veget. Utana blendelnek RAM-ot huzva. A VGA mennyire van megrantva?
-
-
-
-
Rica
senior tag
válasz
Telegdy #20242 üzenetére
Nezd meg a #20230-as hozzaszolasnal a kozepso kepet. Gondolom AMD foglalattal is M.I.T. (Mother Board Intelligent Tweaker) -nek hivjak a tuningos reszt a BIOS-ban. Ha addig eljutsz, akkor mar fogod latni a DRAM Timing-ot, amit atallitasz manualra. A CAS Latency-n kivul nincs sok ertelme massal jatszani. A command rate-et azert kerdeztem az elobb (ezt mondjuk megnezhetned a deszkad topikjaban), mert kettovel ezelott AMD konfigom volt, K8-as, es ott ha ra tudtad birni a ramokat 1T-re, az volt az egyetlen, ami mondjuk gamerkedesnel hozott egy keveset, de a memoknal altalaban igen sokat gyorsulasban.
-
Rica
senior tag
AMD K10-nel van meg Command Rate? Ha meg van, Telegdy-nek mondjuk nem lenne mindegy, hogy 1T vagy 2T.
-
Rica
senior tag
válasz
laacika #20214 üzenetére
Nyugodtan osszerakhatod a konfigodat hasznalt alkatreszekbol (kiveve tap es vinyo), de ezt a listat itt nezd meg, mielott vasarolsz, es en mondjuk csak szemelyes atvetelt javasolnek. Nem mindegy, hogy a 80-as keretedben benne van-e a monitor. En kb 6 eve nem csereltem monitort, de amig nincs ra egy kulon 75-os keret, addig nincs is ertelme. Szal korul neztem itt az aprok kozott, hogy milyen arak vannak pl. egy agyonhuzhato Giga (E)P35 DS3-ra epulo konfig eseten:
a deszka: 15
proci E5400 hutessel egyutt: 15
2*1 GB 1066 DDR2 RAM : 10
VGA: pl 4850 hutessel egyutt: 20
maradt egy uj tapra es egy vinyora 20
az egyebek meg fillerek
Es azert ez mar nem egy K8 -
Rica
senior tag
válasz
laacika #20205 üzenetére
Nem ezt irtam. Annak idejen nekem is stabil 1600-on jart egy 1,2-es tua cerka. Asszem annyit ertem el vele, hogy eggyel (vagy kettovel) magasabb felbontasban futott az NFS Underground, ami akkor tok nagy kiralysag volt. Ez egy eleg ritka stepping volt es valamiert csak a malaj gyartmanyt lehetett rabirni. Volt meg 1,4-es, jol huzhato feher hollo, de ugy emlexem, hogy az 1,3-asokkal nem sok mindent lehetett csinalni. Ja, es akkoriban kb. mindenki az Asus TUSL2C deszkajat hasznalta erre a celra. Masik kerdes, hogy veszel most egy 64 bites agp-s video kartyat plusszba? Ha neki allsz ezeket a cuccaidat tuningolni, csak kudarc elmenyed lesz, es elmegy a kedved egy eletre egy tok jo hobbitol. A K8-at azert javasoltam, mert mar fillerekert ossze lehet rakni, es ott mar van mivel jatszadozni tuning teren. Ha akarod, osszerakok neked egy listat, hogy kb. mi mennyi.
-
Rica
senior tag
-
-
Rica
senior tag
válasz
The DJ #20149 üzenetére
Attol fugg milyen alkalmazashoz kell. Nehany kiveteltol eltekintve (pl. fajl tomorites) nem sokat profitalsz RAM tuningbol. Ha jol nezem (gamer szemmel) a konfigodban a VGA lesz a szuk keresztmetszet. Ha csak kicsit eljatszanal a masinaval, akkor eloszor nezd meg a procid stabil veget, majd hangold ossze a ramokkal, utana GPU.
Mustarmag: eloszor a deszkad kezikonyvebol es leginkabb a topikjaban megtanulod a BIOS beallitasokat, majd a procid topikjaban megnezed, hogy a tobbieknek milyen beallitasokkal hogyan hasit. -
Rica
senior tag
válasz
TommyJ #20028 üzenetére
Eloszor ebben a topikban megkerdezed a konkret problemadat. Utana nekiallsz a CPU-t nyuzni, majd ha meg van a stabil vege, osszehangolva a memoriaval, nyalazd vegig szepen a fenti topikot, tedd fel a megfelelo drivert, es nezd meg eloszor szintetikus vacakokkal, majd jatek kozben, hogy hol a stabil vege a GPU-nak. VGA memoria legyen masodlagos.
-
Rica
senior tag
válasz
EgyGábor #19949 üzenetére
Hat rendesen tartja az arat, de ha jol emlexem a tesztre, 80 % folotti hatasfoka es a 12 Voltos agon 400 watt folotti leadasa van. Erdemes jo nehany erosebb konfignal megnezni a tudosabb kollegaknal, sok helyen ott figyel.
MAxxYD: Taprol: ha itt nincs benne az #1 hsz-ban az mar nem jelent jot, es sztem a 12 Voltos agon 13 Amper edes keves. -
Rica
senior tag
válasz
Rocko66 #19935 üzenetére
Proci szorzo 8
FSB: 400 (a kombo deszkad nem lesz valszeg tuning bajnok, de ennyit vinnie kell azert)
Memoria szorzo: 2x
Feszt valszeg nem kell emelned, de lehet, hogy egy minimalisat a procinal.
Stabilitas teszt pl. Orthos nevu programmal, 9-es prioritason, Blend, legalabb egy ora.
Ha jatekhoz kell a tuning, akkor sokat ne foglalkozz a memoriaval (idozitesek). -
Rica
senior tag
-
Rica
senior tag
válasz
lucky07 #19893 üzenetére
Hali! A lenyeg, hogy a RAM szorzot tedd 2-re. Utana eljatszhatsz vele, hogy milyen mas beallitasok mellett tetszik a legjobban. Pl. proci 7x500=3,5GHz, akkor a Ramok 1000-en futnak. Az Asus deszka nem biztos hogy tud ennyit, ez lehet a szuk keresztmetszet, de akkor pl. 8x450→proci 3.6GHz, RAM-ok 900-on.
-
Rica
senior tag
Igen, ez az! Koszi szepen!
triklin: En mikor huztam a procit, azt figyeltem meg, hogy a stabilitas a hutesre nagyon erzekeny (ja, feltalaltam a spanyol viaszt). A 3003-at rosszul irtam, ugyan ugy 1,41 Volttal ertem le, de kb 10 fokosra kihutottem a szobat. A huto nem mindegy, ha megenged a penztarcad 4500 Ft-t, akkor tegyel ra egy CM Hyper TX3-at (azert nezd meg, hogy kompatibilis-e 939-el). Amugy azt mondanam, hogy nem fika az a proci, csak nem egy tuning bajnok darabot fogtal ki. A lenyeg, hogy milyen alkalmazashoz kell a tulhuzas. Nezd meg a kedvenc jatekodban is (ha ahhoz kell), ne csak szintetikus tesztekben. Hoz-e egyaltalan tobblet FPS-t, ha fust hataron hajtod a procit. -
Rica
senior tag
-
Rica
senior tag
válasz
triklin #19760 üzenetére
Szia! Az nagyban függ a steppingtől. Annak idején HERR Z-nek volt egy kurva jó logout-ja erről, de már nem találom. A lényeg, hogy általában az E4-esnek több fesz mehet, az E6-osokkal ovatosabban. Mondjuk nekem pont egy E6-om volt, ami 1,39 Volttal 2920-on stabil volt, 1,41-en 2950, és kihűtött szobában ez volt a stabil vége 1,44-gyel. Ez mondjuk egy előválogatott darab volt, 2700 fölött már vigyázni kell mindegyikre, de 24/7-re én semmi képpen nem ajánlanék 1,5 Voltot
Es ha jól emléxem az enyém nem nagyon ment 40 fok fölé.
-
Rica
senior tag
válasz
darál0w #19720 üzenetére
Mindkettonknek igaza van
. Visszaneztem jo par hozzaszolasomat, vagy 10szer linkeltem be P35-os kerdesre valaszolva. A gond az, hogy ez az uber faszantos oldal mar sehol sem erheto el, pedig nem keves embernek valna hasznara. Jo lenne valahogy a tartalmat a PH!-ra beilleszteni.
-
Rica
senior tag
válasz
aeroxr #19700 üzenetére
Latom, kozben kaptal valaszt a deszka topikjaban. Ha segit, ha nem, sztem ne temessel el P35-os Giga lapot. Mondjuk a kombok talan annyira nem, de az en ds3-am tuning bajnok. 550-et vitte minimalis fesz emelessel, tovabb nem probaltam. Gorneck mesternek van valahol egy kurva jo giga P35 tuning oldala az osszes bios beallitassal egyutt, de most nem talalom, valaki be tudja linkelni?
-
Rica
senior tag
Bocs, lejárt az időm a szerkesztésre, a bömbölős smiley véletlen hiba.
-
Rica
senior tag
válasz
lettyke #12668 üzenetére
Ez a processzor (katt ide) nem gyenge Sims3-hoz.
A Sims játékok szeretnek összeveszni a különféle meghajtó programokkal (driverekkel). Nekem is hasonló gondom van egy erősebb gépen (amiben éppen Blaze71 segített egy másik topikban
) Milyen jellegű az akadozás? Nem a kurzor áll meg néha egy fél percre? Próbáltál más játékot? Ha igen milyet, és az akadozott-e?
-
Rica
senior tag
A vas úgy rendben lesz. Ami még javasolt, az egy hűtő a procira, pl. CM Hyper TX3, és esetleg egy kis ház szellőztetés, amit 2 venti megold. Asus deszkával kapcsolatban nem szeretnék hülyeséget írni. Általában úgy láss neki, ahogy fentebb olvasod pár sorral: először nézd meg a proci stabil végét, aztán azt, hogy a ramok mit tudnak mellette, utána GPU és esetleg vga mem (én ez utóbbival nem szoktam foglalkozni, szerintem csak a villany számlát növeli, a teljesítményt nem).
-
Rica
senior tag
Először is vegyél egy rendes tápot! Isten mentsen codegennel tuningolni, mert szétvághatja az egész konfigodat!!!! Egy jó öreg FSP PNF 400 pl. 7500 Ft, vagy ha van rá 17k körül, akkor egy Corsair VX450, vagy nézz körül itt.
FeW: itt nézhetsz pár konkrét példát. Ha jól látom, a ramok a fontosabbak neked. Magas FSB-ével (alacsonyabb proci szorzóval) gyorsabbak lesznek, de nem fogják tudni ugyanazokat az időzítéseket. Egyébként én is mindig úgy csinálom, ahogy yolan, lebutítok mindent, és megkeresem először a proci stabil végét. Más kérdés, hogy én gémekre hajtok.
-
Rica
senior tag
Én már annyit szívtam MSI és Asus deszkákkal tuning során, hogy tavaly, mikor újítottam, nagyon körülnéztem, és hála Gorneck-nek és sok más fórumtársnak, kifogtam életem első teljesen problémamentes lapját. Annak, ellenére, hogy nem egy bonyolult jószág, a Giga (e)p35 ds3 nekem a csúcs idáig.
-
Rica
senior tag
válasz
HollyBoni #12285 üzenetére
A ramok mennyi feszt kapnak? Nekem pl. az 1066-os Geil Ultrának + 0,4 Voltot kell adnom alaphangon, mert az a gyári értéke (DDR2 általában 1,8 alapon).
Érdemes először a tuning beállításokat tesztelni játék helyett prime-mal vagy orthos-sal, külön a procit először, aztán egyben a rammal. Ha valami gáz van, hamar bevillog pirossal, így jobban be tudod azonosítani, hogy hol kell állítanod.
Milyen játék, milyen felbontáson, milyen grafikai beállításokkal? Ma már elég sok játékhoz kevés lehet a videó kártyád magasabb beállításokkal. -
-
Rica
senior tag
Bocs, lejárt az időm. 1152-őt mennek stabilan 4-5-5-15 2,3 Volttal. Tovább nem próbáltam, de 2,5 Volttal biztosan vinnék az 1200-at (a gyári ajánlás 2,2-2,4).
Látom a cuccaidnál és Gorneck oldalán is itt a MIT menü magyarázatánál, hogy érdemes a tRD-ét is lejjebb küzdeni. Nekem nincs ilyen sor kifejezetten a biosban. -
Rica
senior tag
Igazából nem mentem rá a ramokra, csak úgy btw, ha már téma volt. Az fsb érdekelt egy próba erejéig. Januárban csinálok rendes szellőzést a házikónak, akkor megtépem végre a procimat. Így már látom, hogy a deszka nem lesz akadály
Szerinted játékoknál a ramok tudnak pár fps-t hozzáadni? Én eddig nem tapasztaltam. Ha igen, akkor freki, fsb, vagy az időzítések? -
Rica
senior tag
Csináltam próbaképpen egy FSB tesztet hasonló deszkával: EP35 DS3. 333-ról mindjárt 533. Semmi extra hűtés, FSB-nek és MCH-nak is csak 0,1-0,1 Volt, ramoknak +0,6 (tehát gyári értéken belül. Procit 6-os szorzóra tettem, a ramokat, 2-esre. Simán ment és nem melegedett jobban (igaz stabilitás tesztet nem csináltam). Sztem ebben is van még tartalék bőven, de azt majd rendes hűtéssel.
Ez konkrét válasz a nem régen felmerült RAM írási sebesség növelése FSB emeléssel című kérdésre is: ugyanúgy 1066-os frekin mentek, de 4-5-5-15 helyett autón hagytam az időzítéseket (5-7-7-20). Az írási sebesség változása: 6940→11140 -
Rica
senior tag
válasz
remzy18 #12182 üzenetére
Ennél a procinál nagy a szórás tuning potenciál szempontjából. Van olyan, amit 2400 fölé sehogy sem tudsz küldeni, néhány válogatott darab pedig megy 3G-ét. Két féle maggal is gyártották. A későbbieknél két stepping volt, E4 és E6. Az előző volt az, amelyiknek több feszt lehetett adni. Nekem is volt egy ilyenem, de eladtam és egy X2 3800-at meg tudtam húzni stabil 3G-re (az modjuk pont E6-os volt). Az alaplapod sztem gáz. Ne legyen igazam, de, sztem 5 % tuningot jó ha bír.
Mit jelent az alap hűtés a procin? -
Rica
senior tag
válasz
Dyingsoul #12154 üzenetére
Dram Timing Selectable → Manual, először 5-5-5-15. Ha ok, akkor 4-5-5-15.
Egyébként szvsz felesleges a 6GB RAM, 4 pont elég lenne. A 2 GB-os modulok általában lassabbak, mint ugyanolyan kisebb társaik. Adhatsz 1066-on is +0,5 Voltot, ha nem karja vinni.
Saját véleményem: a játékoknál a memória sebessége és az időzítések nem sok pluszt adnak hozzá a teljesítményhez. Ezzel proccal először nézd meg alapon, vagy 3,6-on, hogy a vga-d viszi-e egyáltalán az 1920*1080-at (ne adj isten 2x élsimítással) a kedvenc játékaidban. -
Rica
senior tag
válasz
Dyingsoul #12141 üzenetére
Én 1280*1024-en tolom a Crysist és társait. A 4870-esem 800-as GPU frekvencián van. Így ad játék közben négyszeres élsimítással 30 körüli fps-t. Ha akarod, segítek szívesen VGA tuningban is, mert még egyszer mondom, hogy a full HD mellett ez lehet (játéktól függően) a szűk keresztmetszet. Szal nekem alapon, 3G-én elég ehhez a proci, a 2*1 GB RAM pedig 3,2-es (System Memory Multiplier) szorzóval pont 1066-ot ad (333*3,2).
Kép1: A Sytem Memory Multipliert Auto helyett (fejből úgy emléxem, hogy 2,4 és 3 között nincs más érték, szóval 400-on pont 960-at ad majd megint a 2,4, de más a feeling
) állítsd be te.
PCI Express Frequency-t Auto helyett állítsd fix 100-ra (csak a biztonság kedvéért)
Később Dram Timing Selectable lehet Maual, és CAS Latency Time 5 helyett 4 majd javít egy kicsit a gyorsaságon (ezek a késleltetési értékek)Kép2 és 3:
CPU Voltage Control: 3,6-hoz valszeg elég lesz a gyári érték, tehát 1,225 Volt, de vigyázz, mert te egy egész volttal többet állítottál be!
DDR2 Overvoltage Control: +0,4 Volt. Ne ijedj meg a rózsaszín, vagy később piros villogástól további fesz emelésnél (ki lehet próbálni a 3-as szorzóval az 1200-at +0,6 Volttal, de szerintem a 3*2 GB nem fogja bírni), ddr2-nől elég ritka a gyári 2,2-2,4. -
Rica
senior tag
válasz
Dyingsoul #12138 üzenetére
Sima office alkalmazásokhoz, netezéshez nem kell tuning egyáltalán. A kérdés, hogy mennyit játszol, és akkor első sorban az, hogy mit tud a videó kártyád ilyen nagy felbontáson. Nézd meg a topikját. Persze, fotózd le, és mondd meg, hogy hogyan kell, mert nekem nem sikerül
.
sinya85: nincs több ötletem, várnod kell valakire, aki Asus-ban járatos. -
Rica
senior tag
válasz
sinya85 #12132 üzenetére
Amit írtam, vitko Gigabyte alaplapjára vonatkozik.
A CPU szorzót tedd 9,5-re, hogy ne a deszka kínlódjon, lehet, hogy annak az Asus lapnak sok ez a freki. Fogadjunk, hogy 450-en vígan fog dalolni, a procid meg 4275-ön lesz.
A RAM szorzót pedig vedd vissza. Az fsb:dram arány tök mindegy.vitko: ha játszani akarsz, ezek az értékek tökéletesek, de azért lesz még jobb is. A deszka alapértelmezett RAM feszültsége 1,8 Volt→ tehát +0,4-et adjál neki.
Azt, hogy 4 G vagy 3,6, vagy akár még kevesebb akkor fogod meg tudni, ha majd méred az fps-eket játék közben és látod a különbséget. Szerintem a VGA lesz inkább a szűk keresztmetszett full HD-ban, szóval azt kell először kitapasztalnod. -
Rica
senior tag
válasz
Dyingsoul #12127 üzenetére
Kérdés, hogy mennyit játszol és mit. A 4870 full HD-én izzadni fog rendesen Crysis alatt. Meg van húzva a GPU? Ajánlás 4GHz (sztem elég lesz később 3,6 is):
MIT menü:
CPU Host Clock Control: Enabled
CPU Host Frequency: 444
System Memory Multiplier: egyelőre hagyd 2-esen, ha stabil a rendszer, ráérsz a RAM-okkal játszani
DRAM Timing Selectable: Auto
A procinál lejjebb emelj némi feszt. Nézd meg a legalsó sorban, hogy 1,20 vagy 1,25 a gyári érték. Ahhoz adjál 0,01-0,03 Voltot. A valós CPU feszültséget állítgatás közben a BIOS-ban nézd meg mindid a PC Health Status menüpontban.
Szvsz 6 GB RAM felesleges, 4 bőven elég. -
Rica
senior tag
válasz
sinya85 #12124 üzenetére
Tökéletes. Fogadni mernék rá, hogy a 2*2GB RAM kit fogja vissza a procidat.
vitko: Ha a procid 333-on van, akkor: a menüben a MIT (motherboard intelligent tweaker), azon belül System Memory Mulriplier-nél az érték legyen 3,2. Adj neki egy kis plusz feszt is az 1,8Volt alaphoz képest attól függően, hogy mi a gyári javaslat alsó értéke.
-
Rica
senior tag
válasz
sinya85 #12120 üzenetére
Sztem vedd külön a dolgokat. Érdemes külön megnézni a procid végét visszafogott ramokkal. Nem hiszem, hogy egy 8500 megáll ekkora plusz fesszel 4G-én. És töltsd ki léci a cuccaid című rovatot.
Abban tud valaki segíteni, hogy hogyan fényképezzem le a BIOS-t? Printscreen nem működik, a mobilom meg elmosódott képet csinál.
-
Rica
senior tag
válasz
Vigilante #12107 üzenetére
Szia, szerintem sok (ez a magoké?), de azt gondolom, hogy fekvő házban nehéz lesz egészséges hőmérsékleti viszonyokat kialakítani. Nekem mondjuk még nem volt, nézz körül ebben a topikban.
Szerintem 1,28 Volttal van még benne potenciál bőven. Mennyi a VID-je (a gyárilag megadott alap feszültség, a BIOS is kiírja, asszem a legalsó sorban) a procidnak? Nekem 1,25, ami leszűkíti a mozgásterem, mert a 8400-asoknak általában 1,20, de még így is megy 4320-at 1,28-cal. -
Rica
senior tag
válasz
Jakab66[hun] #12072 üzenetére
Igen, minden rendes RAM-on van egy kis címke, ahol a gyártó feltünteti az ajánlott értékeket. Nálam ez 2,2-2,4 Volt. 2,2-őn szépen viszi az 1066-ot, 2,3-at próbáltam, ott 1150 fölött stabil, tovább nem érdekelt. (És tavaly ilyenkor vettem 9000 Forintért a párost
) Nagyon megy fel a DDR2 ára.
Szeretném a BIOS-t lefotózni vitko-nak, de nem műxik a printscreen. Hogyan lehet képet készíteni? -
Rica
senior tag
válasz
zoolii #12070 üzenetére
Mindkettő (négy, stb) a magasabb órajelen megy (elvileg).
vitko: ne foglalkozz az Everest-tel. Nekem alapon megy a proci (9*333 =3000MHz), ehhez a biosban 3,2-es RAM szorzót állítottam be (333*3,2=1066). Alapfeszültséget kapnak a ramok, ami nálam 2,2 Volt a gyári ajánlás szerint. 4-5-5-15-re állítottam. Ha ramokat húzni akarod, a CPU frekijéhez keress egy megfelelő szorzót, pl. 400*3= 1200 MHz. Nézd, meg a gyári ajánlást, hogy mennyi feszt adhatsz neki, nekem a 2,4 Volt a max.
-
Rica
senior tag
Az a tapasztalatom, hogy ha a GPU órajelét emelem, sokkal többet ér plusz fps-ek tekintetében, mintha a (vga) memóriával küzdenék. Nálam fontos, mert most is a 30-as átlag körül játszom, szal +/- néhány fps sokat számít. Tehát ugyanazt mondanám, mint a CPU/RAM esetében gémekhez: memória legyen elég mennyiség és jó minőség, de külön nem küzdök magasabb frekiért és alacsonyabb időzítésekért, mert nincs gyakorlati haszna (persze kíváncsiságból megnézem).
KaraDani: én eddig azt hittem, hogy az Orthos ugyanaz, mint a Prime. Nem sokára visszajön a garcserés TX2-őm + alakítok rendesen a szellőzésen, kipróbálom a procim végét.
Még mindig a jó öreg 95-öst használod, vagy van újabb verzsön? -
Rica
senior tag
válasz
Tubica #11989 üzenetére
Gémer beállítottsággal azt tanácsolnám, hogy ha tuningolsz, akkor először keresd meg a CPU stabil végét. (2 óra és nem fél perc orthos vagy prime cpu sterss 9-es prioritáson). Ha ez meg van, megnézném, hogy mit tud a videó kártya. Én úgy tapasztaltam, hogy ott is inkább a GPU húzása növeli a teljesítményt mérhetően, és nem a memória.
CC (amit mindig szeretnék hangsúlyozni): nyálazd végig az adott hw darab topikját, mielőtt bármit csinálsz vagy kérdezel. Kurva sokat lehet tanulni belőle. -
Rica
senior tag
válasz
Tubica #11987 üzenetére
Csak a visszaosztással tudsz játszani. Meg van már a procid stabil vége? szvsz addig ne foglalkozz a ramokkal. Ha meg van, akkor is előbb nézd meg inkább , hogy mit tud a VGA-d.
Ribinek is: Amikor AMD-és konfigom volt, az volt az általános tapasztalatom, hogy a ramok fogják vissza a tuningot (ez persze deszka függő, de nálam nem járt olyan, ami szerette volna a gyors ramokat). HT 800 és 1000 között volt optimális k9-nél. -
Rica
senior tag
válasz
princeygor #11964 üzenetére
Általában nehéz ügy a laptopok húzása. A szűk térben nem tudod megoldani a hűtést. Egyedül a télen kihűtött szoba marad, illetve a szabad ég.
-
Rica
senior tag
válasz
matthew95 #11948 üzenetére
Basszus, elfelejtettem, hogy AMD másképp működik. Bocs. Amíg nem érkezik értelmesebb hozzászólás, addig nézd meg a bios-ban, hogy vissza tudod-e osztani a ramokat, kell, hogy legyen egy olyan menüpont, hogy ram frekvencia, ott kell eggyel, vagy extrém esetben kettővel lejjebb állítani. Nekem régen volt AMD konfigom, ott azt csináltam, hogy a 400-as freki helyett, 333-at, aztán később (50%-os húzásnál) 266-ot állítottam be, és az időzítéseket hagytam a alap frekinek (akkkor 400) megfelelő szinten. Mikor meg volt a proci stabil vége, utána állítottam be, hogy ott mennyit tudnak a ramok.
-
Rica
senior tag
válasz
matthew95 #11946 üzenetére
Általában azt javasolnám, hogy először nézd meg, mennyit tud a procid. (A gyári hűtő viszont max 20 %-os tuningig ajánlott, az pedig nem sok, szóval proci hűtő: ár/értékben CM Hyper TX3 a legjobb).Ezalatt fogd vissza a ramokat, azaz hagyd alapon (frekit és időzítéseket) vagy autón. Mikor már meg van a proci stabil vége, akkor próbáld hozzá ki, hogy mit tudnak a ramok. Konkrétumokhoz erősen ajánlott mindennek a saját topikját végignyálazni (deszkának is).
Ha játszol is, nem árt először a vga-t kiválasztani, én azzal kezdeném. -
Rica
senior tag
Szerintem brutál gyors ramokra gémerkedéshez nincs szükség (csak éppen annyira, hogy ne fogja vissza a cpu tuningot (pl. egy 800-as ddr2 a közkedvelt 8400-ast), csak jó minőségre és elég mennyiségre. Vannak persze alkalmazások, ahol ez a fontos (fájl tömörítés pl.), de tuningban a proci és a vga nyúzás az igazi egy jó deszka segítségével (magán vélemény). Volt egy időszakom nekem is, amikor egy brutális ddr1 A-Data 566-os párossal töltöttem pár éjszakát, hogy mennyit megy 2-2-2-5-1T, de gyakorlati haszna nem volt semmi.
KaraDani: Gyorsabb voltál
-
Rica
senior tag
válasz
Vigilante #11940 üzenetére
A drop értékét ugye a biosban látható adatokból számolod? Everest (és a többiek) csak hozzávetőlegesen mér. 12 órát felesleges gyötörni. Ha biztosra akarsz menni, akkor 2 óra bőven elég 9-es prioritáson. Hőmérsékletnél a magokét nézd. Bár most tanultam meg én is, hogy úgy sem tudom elfüstölni
KaraDani: Ha fontos a ramjaid sebessége, el lehet azt boltolni, hogy 4 egyformád legyen. A chip számít, de ezt gondolom Te is tudod. Nekem DDR1 OCZ Platinum-ban volt olyan szériám, ami viszonylag lassú volt, de nem érdekelt.
-
Rica
senior tag
válasz
#98593280 #11934 üzenetére
Ne olvassatok iponos teszteket! Korrekt eladók, de annyi hülyeséget tudnak írni, hogy az borzasztó. Itt a PH!-án mindent megtaláltok. Főoldalon gyakorlatilag minden cuccnak meg van a tesztje, ha még sem, akkor ott a topikja.
KaraDani: Azok bizony jó kis ramok! Ha nem akarsz xp-ről váltani, sztem felesleges a 4gb, attól lassul le (de azért érdemes bekérdezni a deszka totyikjában). Ha eladsz egy párost most, többet fogsz kapni érte, mint amennyiért vetted.
-
Rica
senior tag
válasz
#98593280 #11930 üzenetére
Persze, hogy jó, ha kellő meleget fúj ki hátul. Én még nem tudom, hogy oldom meg a 3 db 5,25-ös helyére való rögzítést elöl. Az asszony gyurmaragasztót ajánl. Kipróbálom, de a Scythe-kért úgy is el kell mennem a Computer Modding-ba, ott van mindenféle apró kütyü. Ilyen is lesz biztos.
Sztem nézd meg a deszád topikját is, de azt mindenképpen, hogy a gyártó mennyi feszt javasol a ramoknak (rá kell, hogy legyen írva). Az enyém elég brutális (ddr2 Ultra Geil 1066 narancs 2*1) A gyártói ajánlás 2,2 - 2,4 Volt. 2,3-on stabil 1152 (4-5-5-15). De most alapon van (3,2*333) a procival együtt (9*333), mert a vga-nak nem kell több.
-
Rica
senior tag
válasz
Vigilante #11927 üzenetére
Jó választás, ár/érték arányban a legjobb, az enyémen egy TX2 van. Attól, hogy C0-ás, még ne becsüld le, bár nem hiszem, hogy 4,5-re szükséged lesz folyamatosan.
ShellKretor: én is most szerelek egy-egy 12 centis Scythe-t, egyet előre, 3 5,25 slot helyére, egyet hátra. Az első kicsit erősebb.
-
Rica
senior tag
Igen, a 8400-ast már nem lehet (állítólag) elfüstölni, de nem tudom, hogy melyik szériától van az Intel procikban ez a védelem. Nekem egy finom kis E0-ás van és 60 fok fölé még nem sikerült meleg szobában sem vinnem (a magokat), igaz, csak 4,3 fölött valamivel próbáltam egyelőre 1,28 V-tal. Nincs is nagy szükség feljebb húzni, alapon hajt egy meghúzott 4870-et.
fahrii: van Gorneck23 mesternek egy kifejezetten p35-ös Giga deszkákról szóló oldala. Kurva jó. Már nem találtam meg neked, próbáld meg góglival, vagy nyálazd végig a topikot, és ott biztosan meg lesz.
Mika1229, LeGo89: ha a procid végét akarod tudni, vedd vissza a ramok ferikéjét és az időzítéseket alapra, vagy még lejjebb, vagy egyszerűen csak hagyd autón. Az Asus deszkák nem nagyon szeretik a ram tuningot. Én mondjuk nem is foglalkozom vele gémerként, mert sokat nem ad pluszban a játékoknál, csak legyen jó minőség és elég mennyiség.
-
Rica
senior tag
Igen, érdemes a tuningot azzal kezdeni, hogy végig nyálazza az ember a procija topikját (ha nem tette meg vásárlás előtt). Ott pl. választ kaphat arra, hogy milyen hőmérsékletig mehet el. Én azt csinálom, mikor a vége felé járok a teljesítménynek, hogy nyitva van egymás mellett az Orthos és az Everest. Az utóbbiban nézem folyamatosan a magok hőmérsékletét, és ha para, akkor stop a terhelésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest