- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- OLED TV topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
julius666
addikt
De en nem hinnem, hogy lenne olyan ember a bolygon, aki egy ilyen hirtol azt hiszi, hogy BTC-ben lesz valaminek tenylegesen meghatarozva a napi ara.
+1, a feltételezést sem értem. Ez crypto fanboy körökben is inkább max arról szól, hogy egyre több mindenre használható "közvetlenül" fizetőeszközként a BTC, egyre inkább megkerülhető a fiat, nem arról, hogy BTC-hez mérnék bárminek is az árát. A gyakorlatban meg inkább tényleg csak kis napi színes a dolog, esetleg adócsalás miatt lehet relevanciája crypto újgazdagok számára. -
Drizzt
nagyúr
válasz HussarF #5794 üzenetére
A cikkben is benne van, hogy a Ferrari arszabasa tovabbra is a megszokott penznemekben van, amikor valaki vesz, akkor a megfelelo eppen aktualis arfolyamu BTC-t fogja tudni kifizetni a vasarlo. A Ferrari nem fog kriptot kapni, hanem a kivant devizat, a kivan mennyisegben. Szoval kb. annyi, hogy nem kell elore atvaltanod a BTC-det egy szatyor dollarra, hanem valamelyik szolgaltato(BitPay) ezt megteszi neked virtualisan - jo penzert.
De en nem hinnem, hogy lenne olyan ember a bolygon, aki egy ilyen hirtol azt hiszi, hogy BTC-ben lesz valaminek tenylegesen meghatarozva a napi ara.
I am having fun staying poor.
-
válasz Oppenheimer #5789 üzenetére
Mindig azon gondolkozok, hogy vajon mi lehet egy ilyen dolog mögött? Mármint az egyszeri olvasó, valószínűleg a cikkíró meg mindenki más sem érti, hogy hogy működik ez.
Az emberek azt hiszik, hogy arról van szó, hogy na, most már lesz a árcédula egy Ferrarin, hogy 10 bitcoin. Aztán ha felmegy a bitcoin ára, nyer a Ferrari, ha meg le, akkor olcsón lehet piros autót venni.Sztem szó sincs erről. Ha tippelnem kéne, akkor a Ferrari mindenképp pénzénél lesz és nem is neki fontos annyira ez a dolog. Biztos van egyrészről benne egy jó kis adóelkerülés. Másrészről, azt tippelném, hogy a bitcoin tőzsdét futtatók lobbiztak ilyesmiért (nem csoda, hogy itt sem a Ferrari mutatja be ujjongva, hogy lehet ilyet, hanem a CoinFlip CEO-ja), gondolom fizetnek egy csomót a Ferrarinak, mert nekik viszont szükségük van a reklámra.
Ezzel majd minél több embert be tudnak húzni a saját tőzsdéjükre és sikerül ezzel további tőkét szerezniük (és épül szépen tovább a Ponzi (amíg úgy nem járnak végül, mint az FTX ))
-
acsati
aktív tag
-
Segal
veterán
válasz Oppenheimer #5789 üzenetére
Konkrétan évekre előre le van foglalva a gyár a Ferrarinál annyira nem veszik...
Tehát ha holnap nyernél a lottón is éveket kéne várnod egy kocsira ha tőlük vennéd,
de ez itt nagyon off..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
TCr
veterán
-
Oppenheimer
nagyúr
Kis szines: Ferrari elfogad BTC-t mostantol
Lehet meguntak a memet hogy a hodlerek lambot akarnak?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Ringman
nagyúr
-
Ringman
nagyúr
válasz szabi__memo #5785 üzenetére
Gumicsont, 2025-tol indulna, atirjak meg 100-szor
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
válasz Ixion77 #5783 üzenetére
szerintem nem (kormányfüggetlenül), ha mégis sikerült volna, akkor dec. utolsó hetében kiszórnak egy csomó pénzt.
tavalyi kv:
Hatvanszor írta át a kormány a 2022-es költségvetést, fillérre pontosan átnéztük, hogyan
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Ringman #5782 üzenetére
Tehát a kormány igyekszik előadni a bűvésztrükköt, az EB meg leleplezi. Bosszantó lehet
Amúgy nem is tudom hogy teljesült-e már valaha a tervezett hiány alatt maradni. Amikor valamelyik évben kb. májusban bejelentették hogy már kész az atombiztos költségvetési terv a következő évre, nem is tudtam hogy most sírjak vagy nevessek. Aztán persze kb. minden hónapban módosították. Olyan ez mint a kb. tízszer módosított "végleges" alkotmányunk. Rossz vicc az egész.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
kapcsolódó:
Európai Bizottság: A magyar kormány kudarcot vall a saját költségvetésével
2023-ban a GDP 5,8 százaléka lesz a magyar államháztartás hiánya, majd 2024-ben 4,3 százalék, 2025-ben 3,8 százalék – írja friss előrejelzésében az Európai Bizottság. Vagyis a bizottság szerint a kormány nehogy az eredeti idei hiánycélját (3,9 százalék), de az emeltet (5,2 százalék) sem lesz képes tartani. Ahogy 2024-ben is magasabb lesz a hiány a kormány által a költségvetésbe betervezettnél (2,9 százalék) és az EU által elvárt 3 százaléknál.
Az államadósság 2023-ban – a rendkívül magas inflációnak köszönhetően – 69,9 százalékra mérséklődik, ám a 2024-re várható magas hiány miatt 71,7 százalékra nő abban az évben.
[...]2024-re 5,2 százalékos inflációt vár a bizottság, 2025-re 4,1 százalékosat éves átlagban.
-
j0k3r!
senior tag
Régi receptet vesz elő Nagy Márton: Magyarország jövőre visszatér a magas nyomású gazdasághoz
Magas nyomással fog sejthetően, akkor a forint is romlani?
some men just wanna watch the world burn...
-
Drizzt
nagyúr
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #5772 üzenetére
értem a hasonlatot és köszi mindenkinek a fejtágítást nekem kicsit azt volt nehéz összerakni, hogy egyébként valaminek akkor alakul ki az ára, ha történik kereskedés is. ami ez esetben valóban történik, csak egyre alacsonyabb árakon. azt esik nehezemre megérteni, hogy a nagy összeomlásban, mégis miért vásárol valaki, illetve milyen volumenekre lehet itt számítani? az árak esése mellett ugyanúgy tűnik el a likviditás a piacról, nem?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
avl
senior tag
[amerikai-munkaeropiac-segely-konjuktura]
"azt látjuk, hogy az 50-ből már 40 tagállamban jelentősen nő a tartósan segélyért folyamodók száma. Vagyis egyre nehezebb munkát találni az Egyesült Államokban, egyre tovább tart kikerülni a munkanélküli státuszból. Érdekes, hogy hasonló számokat korábban csak a gazdasági visszaesések időszakaiban lehetett látni."
-
Hi!King
őstag
válasz attiati #5765 üzenetére
De egy súlyos válságban konkrétan a pénz is kevesebb, amíg a monetáris stimulus meg nem teszi a hatását. Mert akkor visszaesik a hitelezés, esetleg bankcsődök is történnek, a rendszerben lévő pénz nagyobb része pedig a banki tőkeáttételen keresztül keletkezik, nem monetáris pénz, azaz ha csökken a bankok mérlegösszege, csökken a piacon lévő pénzmennyiség is, ami miatt nyilván az értékpapírok ára is csökken, illetve az erre irányuló várakozások miatt is.
-
Hi!King
őstag
válasz Ixion77 #5763 üzenetére
Ezekkel a várakozásokkal az a baj, hogy nyilván egyszer lesz medvepiac, de nem csak hogy azt nem tudod előre, hogy mikor, hanem azt sem tudod honnan fog indulni. Pl. tavaly év végén több elemző is olyanokat jósolt, hogy idén be fog nézni 3000 alá. Ok, tévedtek abban hogy idén, de ha a következő években nagyot esik, nem mindegy honnan, 5000 felettről sokkal brutálisabb esésnek számítana 3000 alá esnie, mint 4000-ről. Ha valaki arra alapozza a stratégiáját, hogy innen nagyot fog esni, simán bukhatja azzal, hogy pár év múlva egészen más szintről lesz az az esés.
-
ngaba
aktív tag
Ez olyan kérdés, mint hogy hová tűnik a pénz, amikor megveszel egy Porschét 20 millióért, kiderül, hogy motorhibás, és már csak 3 millióért tudnád eladni: A nálad lévő eszközért kevesebbet hajlandók fizetni mások, mint amennyiért te megvetted. Mert... csak... Van ilyen.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Drizzt
nagyúr
El. Ugyanezt a kerdest fel lehet akkor is tenni, amikor ugranak az arfolyamok. Nyilvan egyik esetben sem tortenik kozel sem annyi penz mozgas se befele, se kifele, mint amennyivel a tozsde osszes piaci kapitalizacioja megvaltozik. Szoval csak a South Parkot lehet erre idezni:
I am having fun staying poor.
-
attiati
veterán
Attól függ, hogy miért omlunk össze.
Össze lehet omolni (omlani?) normál recesszióval, ahol a fed rögtön elkezdi locsolni a pénzt és kamatot csökkent.
Vagy pont az infláció kiújulás és kamatemelés miatt omlunk össze.
Nagyon más a kettő.Egyébként annyi történik egy normál összeomlásnál, hogy egyik nap még 1000-et ér a cucc a kezedben.
A másik nap meg 500-at.
Persze nem csak a te kezedben.
Olyankor egy kicsit jobban újragondol mindenki mindent.
A fiktív nyereségek eltűnnek, kevésbé megy a habzsidőzsi.
A vállalatok újraszámolják a munkaerő igényt / kirúgást.
A bankokat fel kell tőkésíteni, mert a hitelek egy része elúszik.
Állami költségvetési hiányok elszállnak, mert nem jön annyi adóbevétel.Ha egyáltalán összeomlunk
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz pictigjis #5761 üzenetére
Nincs itt semmi újdonság, a tőzsde mindig halál idegesítő és irracionális(nak tűnő) volt.
Soft landing eddig soha nem volt a történelemben, így statisztikai alapon most sem lesz.
Recesszió előtti brutál rallyk viszont sokszor voltak, így most sincs semmi akadálya hogy legyen.
Az én koncepcióm jelenleg egy dupla csúcs (S&P >= 4800), amivel elbúcsúztatjuk az elmúlt 14 év bikapiacát. Amikor kellően magasan leszünk hogy mindenki elfogadja hogy sikerült a soft landing, és irány a hold, akkor lehet majd végre normálisan összeomlani."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
Ez legyen a legnagyobb baj, hogy a kivárás (invertált hozamgörbe "megoldódása") időszak alatt rövid kötvénnyel 5-5.5%-ot, PUT kiírásokkal meg gondolom a dupláját is megkeresed egy év alatt dollárban. Nem tudom mennyi a részvény kitettséged, de ha mégis sikerülne a soft landing jövőre, akkor meg maximum lemaradtál a következő 6-8-10-akárhány éves bikapiac elejéről. Na bumm, nem gondolom, hogy élet megváltó hatása lenne annak az egy "kihagyott" évnek, de nem ismerem a helyzeted, szóval tévedhetek.
Nekem van egy Excel-em, amiben fél évente felírom, hogy mennyit "érnék", ha ma kellene mindenem likvidálni (ingatlan nincs, szóval elég pontos szám). Na, én csak ilyenkor forintosítok (bár lehet ennek sincs értelme?), mert alapjáraton nem nagyon mozgat meg az USDHUF árfolyam negatív, vagy éppen pozitív hatása. Több évtizedes távra tervezek, és ez aztán tényleg olyan dolog, amivel nem akarok spekulálni, meg idegeskedni rajta.
Szerk.: Illetve még persze adóbevallás készítésekor forintosítok
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
12.29-re kiírtam a TAN ETF-re is 40-es strike-ra PUT-ot, erre az is +10%-on van
12.29-es LABU-ra 2-es strike-ra PUT az +15%-on van ma
12.15-ös REMX-re 52-es strike-ra PUTerre az is +4% maHacsak össze nem szarja magát minden Karácsonyig, akkor ezeknél is bezsebelem az opciós díjat
A TMF-el együtt nagyjából 2.500 dollárt hoznak ezek az opciók, ami nem rossz, bár ha poziba lennék sokkal többet is lehetne keresni... Igaz veszteni is
Mindegy, ha meg szar lett volna az infla ma, akkor meg esne minden, mint a kő... Rohadt kaszinó lett a tőzsdézés a sok robot meg algó miatt, utálom már komolyanIf you leave me, can I come, too?
-
SzGee
aktív tag
Hát, én a 4-es TMF PUT-jaimmal eléggé ráfáztam, lassan 5 az árfolyam
Okés, hogy elteszem a prémiumot, de jobb lett volna egy 25%-os árfolyamnyereség inkább...
Mondjuk én még mindig úgy érzem, hogy semmi nincs megoldva, és várom a piaci összeomlást, de csak nem akar eljönni S&P-t 3000 alá várom jövőre...Na mindegy, kiülöm az opcióimat, 11.24, 12.15, 12.29 és 2016.01.16-i lejáratú opcióm is van TMF-re , aztán meglátjuk mi lesz addigra, nem kerget a tatár, az biztos, hogy az S&P-be nem veszek bele ilyen magas értékeltségi szinten
Mondjuk amit ma hozott nekem a piac, azt a forinterősödés el is vitte, egy nagy büdös 0 a mai nap forintra átszámolva...
If you leave me, can I come, too?
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #5755 üzenetére
Ha a SPY ezzel a lendülettel, "komolyabb" korrekció nélkül a héten betölti a $451-454 közötti rést is, akkor lehet, hogy veszek játékpénzzel pár hetes lejáratú PUT opciót. Még aludnom kell rá. Egyelőre nincs erős véleményem azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az év hátralevő részében. El tudok képzelni év végén $420-as meg $480-as SPY-t is
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #5753 üzenetére
fantasztikus, múlt hét pénteken gondoltam belőle venni, de még inkább arra voksoltam, hogy várok még, hogy több pénzt tudjak mozgósítani hónap második felében, de már bánom az odázós döntést.. )
-
donat_sz
senior tag
válasz PredatorZoli #5753 üzenetére
És még emelkedik, valamint ZPRX +2.85%!
-
SzGee
aktív tag
USA CPI 3,2%
S&P azonnal ugrott 1+%-ot 1 perc alatt
USD meg -1% szintén 1 perc alatt[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
"Ezzel sem tudok vitatkozni. Csak a magas inflációt kell számszerűsíteni."
Környékbeli átlaginfláció + 2%
#5749 attiati
Ezért hasznos a hó/hó inflációs adatokat, valamint az aggregált inflációt is nézni. Sajnos nem találtam hirtelenjében hó/hó összesítést a magyar adatokról.[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz Ixion77 #5746 üzenetére
A miniszterelnökről az az anekdota, hogy ami működik, azon nem szívesen változtat, "a buszt akkor kell lecserélni, amikor elromlik". Miért változtatna az eddigieken (különadók, lakástámogatások stb.), amikor működik, hiszen a népszerűségük meg sem rezzent.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
aAron_
őstag
Szuper cikk volt, de szerintem BPÁ sem igazán tudja, hogy ezek mégis mi a francot fognak csinálni pontosan. Döntéshozatal is volatilis (Marciminiszter vs. MNB-ből mi lesz pl.?). Stagflációból kijönni kemény menet lesz, az biztos.
9.9% csak a bázis hatás miatt ilyen magas. Valójában február óta jóval alacsonyabb, ~5%. Ez szerintem most többet mond, és igen, ez már lehet nekik elfogadható. Ki tudja. De ahogy BPÁ is írja, számos kockázat van ennek fenntarthatóságában is.
Egyébként itt is részben hasonló volt a téma (csak számunkra kevesebb releváns információval): Ha értelmes dolgokra költenénk, nem lenne ilyen infláció: Pogátsa Zoltán és László Csaba a válságról
#5746Ixion77: Ezzel sem tudok vitatkozni. Csak a magas inflációt kell számszerűsíteni. Azért azt gondolom senki nem várja, hogy 10% fölé fog menni megint.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
Természetesen hagyni fogják. Ez a gazdasági koncepció 10+ éve, és nem is látszik különösebb ok ami miatt változnia kellene. Populista politika, amelyben a nép kenyeret és cirkuszt kap (krumpliosztás, térköves főtér, stadion, ellenségkép, stb.), ami elég ahhoz hogy a többség ne vegye észre hogy kisemmizik, és a holdudvar nyerészkedik rajtuk. Az ország és a társadalom nem futja ki ugyan a potenciálját, de ez lassú leszakadást eredményez, ami rövidtávon észrevehetetlen. Alias békafőzés.
Amennyire én látom, nem történt semmi újdonság, ami miatt változásra lehetne számítani. Továbbra is cél lesz a forint folyamatos leértékelődése, az infláció magasabban tartása a környéken tapasztalhatónál, a közszolgáltatások minimális szintre züllesztése és az újraosztás mértékének maximlizálása."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Mercutio_
félisten
-
bernel
tag
Azzal, hogy Márton döngeti a mellét, hogy leverték az inflációt (9,9% neki már elfogadható?), jövőre megint hagyják elszállni?
Bod Péter Ákos: rizikós útra téved Magyarország - Újabb inflációs lufit fújnak? - Portfolio.hu
-
Ringman
nagyúr
Beleszállt az MNB a Revolutba, nem tetszik neki, amit a fintechnél lát
A pénzügyi szektor lakossági ügyfelei ellen szaporodó csalási esetek és a Revolut Bank növekvő hazai ügyfélköre miatt különösen fontos lenne, hogy a hitelintézet a továbbiakban itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, az MNB felügyelete alatt végezze tevékenységét - hívta fel a figyelmet sokadjára is a magyar felügyelet. A bank hazai ügyfelei ma változatlanul nem tudják itthon rendezni jogvitáikat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott betéteikre - hangsúlyozzák.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
avl
senior tag
nekem tovabbra is ~4% a PMAP (kb. vesztartalekkent tekintek ra)
...de babakötvenyt kezdtem feltolni (most dec.-töl megy a 2032/S 17.5%-ra es 2025 közepen akár ki is vehetnénk)
valoszinü PMAP-bol nem igen adok el hozzá (vagy semmit, vagy ~5-6%-at), de a 2051/G es 2032/G-t is babkötvenybe teszem at (persze ezekben csak 0.4%-nyi van)
-
j0k3r!
senior tag
Ez kicsit meglepett, úgy emlékeztem, hogy csak 1-2 negyedéve "oldalazunk":
Mindezt olyan környezetben, amikor a vállalatok tudtak árat emelni (magas infláció + magas GDP növekedés). Teljes thread sok egyéb érdekes charttal itt: [link]
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Egyszerűség kedvéért (pl. ne legyen köztes CF) úgy számoltam, hogy a 2033/I következő kamatperiódusa már most kezdődik, és 1 évig tartom. Képlet szerint 396 lesz az EURHUF. Ha már korábban bele kell ülni a mostani kamatperiódusba, az még kicsit változtathat a dolgon, de nem hiszem, hogy jelentősen.
What is your ikigai?
-
Köszi!
-
PredatorZoli
senior tag
válasz HussarF #5730 üzenetére
Rossz volt az alapfeltételezésed, egy új, a kikerülőnél nagyobb méretű cég bekerülése nem növeli az index pontszámát, ez ennyire egyszerű, azt hittem már túltárgyaltuk.
Igen, ez kevesebb részvényszámot jelent egy új nagy bekerülése esetén, de ez az egész nem darabra hanem értékre megy, továbbá ez a hatás jellemzően elhanyagolható ahhoz képest, milyen gyakoriak a bent levő részvények stocksplitjei, így nem kell attól tartani hogy "elfogyna a darabszám".
Az index pontszám gyakorlatilag egy distributing ETF (vagyis az osztalékokat nem számolja és csak akkor nőhet a pontszám, ha nő a kosárérték, cserebere esetén szigorúan nem!) -
aAron_
őstag
válasz HussarF #5730 üzenetére
Nem volt kapacitásom rá, utána meg megfeledkeztem róla.
Legtöbb index célja pont az, hogy az index árfolyam növekedését csak az összetevők hozama adja. Részvények esetében árfolyam emelkedés + osztalék. Index árfolyama pontosan ugyan annyi kell, hogy legyen csere előtt és után, minden mást változatlannak véve.
BUX esetében az AF korrekciós tényező felel ezért, ha nem tévedek. S&P500-at nem ismerem ennyire, de feltételezem, hasonló.
#5732attiati: Így is átülök, csak kevésbé.
Igyekszem minél kevesebb spekulációt belevinni, tehát olyanokat, mint az a) nem figyelek.
Főképp azt nézem, hogy a PMÁP kamata/hozama mennyivel van a normál piaci felett. Ez alapján jelenleg a 23-as infláció szerint kamatozó kamatperiódus végéig érdemes tartani felülsúlyozva. Onnantól meg valószínűleg csak HUF kötvény normál súlya szerint. Valakinek ez 0%, másnak 100%, nekem 10%.
Kiszálláshoz még tervezem figyelni a PMÁP állományváltozását, ha nagyon csökken, 99%-os vételi árfolyam tartása veszélybe kerülhet. Ebben az esetben lehet 24Q1 előtt eladom.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #5731 üzenetére
erre gondolsz?
ez a rövidtávA hosszabb távról itt írtam, csak nem jött rá reakció és nem beszéltük ki, hogy rosszul látom e.
Az alsó ábra piros vonala a lényeg.
1000+ mrdszerk: javítottam a linket
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Mennyi időre ültél volna át?
A pmáp kiszállót keresem majd.
a) 3900-as indexeknél, de a mostaninál rosszabb USDHUF árfolyamon
b) mostanában
c) mégis maradna a pmáp egy ideig még, indexek mennek 10-15%-ot ATH-ig, novemberi választásokig. HUF árfolyam kérdéses, pmáp kamat 18+%Ilyen huf kamatok mellett nehéz jó döntést hozni. Vagy máshogy nézve: nehéz rossz döntést hozni.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz attiati #5728 üzenetére
De ha úgy nézzük, hogy mennyi likviditást vont ki a fed az elmúlt 1 évben, ahhoz képest nem is estek az indexek.
Nem az volt, hogy más csatornán viszont tolta a forrást a piacnak?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
válasz HussarF #5687 üzenetére
Erre már nem érkezett válasz, csak kíváncsi vagyok miért:
a) Olyan triviális dolgot kérdeztem, hogy ezek szerint az alapjait sem értem, szóval kár nekem magyarázni
b) valid a felvetés, de ennyire senki nem ment bele vagy nem érdekli a dolog. Ha tudni akarom hogy működik, olvassak magam utána
c) Egyéb -
aAron_
őstag
Ha bárkit is érdekel, PMÁP FOMO-t elűztem többnyire.
Kicsit számolgattam: ETF eladás -> HUF vétel -> PMÁP vétel -> PMÁP 99%-on eladás + kamat -> EUR vétel -> ETF vétel kör végére PMÁP hozama kb. 10%-os EUR hozamnak felel meg.
Ez már nem sokkal több, mint amit a részvényektől várok (8%). Kicsit így is tervezem felülsúlyozni még, de a nehezen számszerűsíthető egyéb kockázatok miatt biztos nem sokkal (17%->~25%).
What is your ikigai?
-
attiati
veterán
válasz julius666 #5726 üzenetére
Igazad van, a szétterítés csak ámítás.
A fed heti veszteségéről pár hete tettem be egy chartot, elég tetemes.
Nagyon hiányozni fog a 2010es évek pénzbősége.
De ha úgy nézzük, hogy mennyi likviditást vont ki a fed az elmúlt 1 évben, ahhoz képest nem is estek az indexek.#5727: jahogy 50%-os kamaton nice
Kíváncsi leszek a hamarosan sorra kerülő Biden-Hszi találkozóra, hogy lesz e valami enyhülés.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Más: ez megvolt? [link]
Kínában fiskálisan akartak beavatkozni, állam illetve önkormányzati adósságból pörgetni a gazdaságot, kisebb likviditási válság lett belőle. Kisebb (gondolom kockázatosabb) bankok 50%-on jutottak már csak forráshoz a rövid oldalon. A nyugat kihúzta a dugót (ZIRP vége, szankciók, tőkekivonás) és azonnal elfogyott a levegő.
-
julius666
addikt
válasz attiati #5724 üzenetére
Én se azt írtam hogy a bankoknál áll az egész. A jelzálogkötvény ugyanaz az adósság csak újracsomagolva, ami valakinek ugyanúgy ott csücsül a zsebében. Ez a "szétterítik" dolog jól hangzik, az a baj, hogy 2008 előtt is jól hangzott.
Illetve nem is csak ingatlanhitelekről van szó. Egy súlyos bukóban ülő szereplő pl. a FED maga is. Kevesen tudják, de 2008 után a FED komoly befizetője volt az államnak (ott ugye a nyereség nem vesztette el közpénz jellegét). Ez a pénz nyilván a gazdaságban landolt végül. A mostani bukót ha nem is kell közvetlenül az adófizetőknek állniuk, a FED nagyon sokáig nem fog egy centet se befizetni, az tuti. Egy ösztönző láb (minimum) kiütve.
-
buherton
őstag
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
attiati
veterán
válasz julius666 #5723 üzenetére
A hosszú hitelek egy részét szerintem le kell fedezni hosszú forrásokkal (jelzálogkötvény), így szinkronban van az eszköz-forrás oldal lejárata. (legalábbis egy része).
Utána pedig adják-veszik a jelzálogkötvényeket és rajta keletkező árfolyamveszteséget szétterítik a szereplők.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz julius666 #5713 üzenetére
Zsiday cikk pont ezt kiegészítendő, a ZIRP időszakból beragadt hosszú kamatok hatásáról: [link]
Szerintem egyébként nem teljesen helyes az érvelése, hirtelen nagyot is eshetnek akár a hitelkamatok, nem feltétlenül kell apró 1-1%-os csökkenéssel visszakúszniuk alacsony szintre. A szereplők újonnan, már magas környezetben felvett hitelei meg nem feltétlenül, olyan hosszú kamatperiódusúak, mint a ZIRP-es hitelek, szóval a másik irányba változás nem feltétlenül lesz ilyen nyögvenyelős.
Szerintem sokkal komolyabb probléma, hogy a két görbe (narancssárga és kék) szétnyílását hitelezői oldalról "fizetik meg".
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Hétfőn lehet jó beszálló lesz a DTLA/E-be
tegnap piaczárás után:
[link]
Kíváncsi leszek, lesz-e fekete hétfő[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Az alján eleve nem tud bejelezni vételre, mert pont azt mutatja, hogy a részvények hány százaléka emelkedik (magyarul mennyire széles az emelkedés) és az az arány mikor éri el a 0,66-ot.
Tehát általában brutál emelkedés után jelez be.
A mutatóra dobtak egy módosítást:
"Others over the years have modified the indicator's buy signals to be when the 10-day exponential moving average of stocks rising tops 61.5% after having been below 40% within the past two weeks.""Ha a mutatóból a 10 napos mozgóátlagot figyelik, akkor szerintem csak éles váltáskor jelez be - vagy akkor, ha folyamatosan emelkedik a piac, de az elég ritka - úgyhogy inkább azt jelzi, amikor szélesen túladott piacból széles emelkedés jön.
November 3-án jelzett be (~4350es szintnél). De itt is lehet azért játszani, hogy EMA-t, vagy SMA-t nézel mozgóátlagból.
"On Nov. 3, the EMA calculated measure reached 63.5%, according to respected technician Mark Ungewitter on "X," formerly Twitter. "Egyébként ha a sáv alját éri el, ott meg eladási szignál van elvileg. 2015-ben augusztus végén el kellett volna adni a piac alján? Jó lenne látni statisztikát az eladási szignálok találati arányára is.
A forgalmat csak azért írtam, mert a cikkben írják, hogy Follow trough nap is volt pénteken, ami elvileg megerősítené az emelkedést.
Ez az, amikor durva emelkedés után megpihen a piac és 4 napon belül jön egy magas forgalmú további emelkedés kitörés.
Na ez a magas forgalom nem teljesült pénteken.De az tény, hogy a FED kommunikáció megváltozott (amikor, azt hangsúlyozza, hogy az amerikai gazdaság potenciális növekedése feljebb tolódott), vagy a piac nagyon bele akarja látni. Ebből jött egy éles váltás és széles emelkedés.
Egyelőre arra kevesen gondolnak, hogy a FED tévedne. Vagy hogy időnyerés céllal dobta be ezt a gumicsontot.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
Ringman
nagyúr
A reptér megvásárlására fordíthatja a pénzt az állam, amit Erste-tulajdonrésze eladásáért kap
csodálatos, akkor marad tez a sajátrepteres agymenés.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Real M2-ből szép lassan elszublimált a COVID extra pénzesője, kb. elérte a COVID-ot megelőző ZIRP/QE trendvonal meghosszabbítását.
M2/GDP hasonlóképp, bár itt talán inkább szintekről lenne érdemes beszélni, de ilyen GDP növekedés mellett 1 éven belül kb. a COVID előtti szint meglehet.Az extra pénz hatása szép lassan eltűnik a gazdaságból, maradtak még a hosszú időre beragadt közel 0 kamatú adósságok (meg az ezekhez tartozó bukók hitelezői oldalon) változatos hatásai. Na meg a brutálisan elszállt költségvetési hiány, de az nem sokat számít (hogy aztán majd egyszer ki tudja mikor csak az számítson )
-
Ixion77
Topikgazda
Megvan:
"US 30y yield spiked higher after a sale of $24 billion in bonds received far less demand from investors than the govt is used to. Primary dealers, big banks who are obligated to finance whatever portion of a Treasury auction isn't purchased by other investors, bought nearly a quarter of the issuance--more than double their avg in recent 30y auctions. (DJ)"
(Forrás)"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #5709 üzenetére
Nincs konkrét chart a fejemben, illetve ha lenne, akkor is csak saját magamat szórakoztatnám vele. Nem értek annyira hozzá, hogy befektetési döntést hozzak erre alapozva El tudok képzelni egy Head and Shoulders szerű csúcsot 10Y yield-ben, de az is lehet, hogy 2 héten belül megcáfol a piac. DTLA pozim bővítgetem tovább, még van neki hely.
#5710 Ixion77: Volt egy U.S. 30-Year Bond Auction
Más: Az IMF-es előadások közül Gita Gopinath-é tetszett a legjobban
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Kora és beosztása ellenére Powell ilyen. Tud laza lenni
Ma hallottam egy podcastban hogy tegnap vagy azelőtt valami közgazdászok éves nagy gyűlésén tartott beszédében mondott olyat, hogy kb. "kiváló modelljeink vannak, de azért tudjuk, hogy rendszeresen történik olyasmi, amit azok nem jeleztek előre. Például egy járvány, egy háború, vagy egy recesszió."Amúgy mi történt ma 19:00-kor? A kötvénypiac azt mondja, hogy valami történt.
-
j0k3r!
senior tag
20 órától, ha valakit érdekel: LIVE: Federal Reserve Chair Jerome Powell speaks at monetary policy discussion panel
-
axioma
veterán
Itt irnak az ETU-valtozasrol, de me'g mindig nem kesz jogszabalykent.
[link] -
j0k3r!
senior tag
Én is abban a táborban vagyok, miszerint végzett a FED. Tavaly egyébként voltunk -10%-nál távolabb is ATH-tól ősszel (reálban meg még több), illetve szerintem a többség jelenleg nem tart a recessziótól. Én inkább azt látom, hogy jön a soft landing, sikeresen megúsztuk 2 gyengébb negyedévvel a dolgot 2022-ben. Jövőre 12% EPS növekedést várnak az elemzők az S&P500-tól, ez biztosan nem recessziós forgatókönyv.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Call of Duty: Black Ops 6
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- nVidia tulajok OFF topikja
- Akvarisztika
- Háztartási gépek
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla