Hirdetés
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- A kézikonzolok teljesítménytrónjára pályázik az AYANEO és a GPD
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ASUS notebook topic
- A NEX üzletágat is leválasztaná az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
szabi__memo
nagyúr
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #4686 üzenetére
Ezen az ábrán - legalábbis a jobb oldalon - nem az alábbi cikkben írtakat látni inkább? [link]
Valami arbitrázs miatt (amit őszinte leszek, nem értek pontosan) megéri egyszerre megvenni az alapterméket (kötvényt) és shortolni a hozzá tartozó futures contractot, a vékonyka spread miatt jó nagy tőkeáttéttel ráadásul.
A cikk szerint hasonlóra volt már példa 2019-ben meg 2020-ban is, megváltoztak a margin lehetőségek amire behúzták a fundok a kéziféket, a kötvénypiac meg fejreállt (=hirtelen hozamemelkedés). Elvileg COVID alatt 2020-ban ez a bukkanó olyan jelentősre sikerült, hogy a FED-nek be kellett avatkoznia (csak akkor senki nem erre figyelt).
-
360xbox360
tag
-
attiati
veterán
1 éves futamidejű kötvényt megveszed 1%-os hozamnál
lejáratkor a várható cashflowja: 100 tőke +1% kamatVásárlásod másnapján felmegy 10%-ra az 1 éves hozam
Így a te 100+1% cashflow-d leértékelődik, mert vehettél volna 100+10%-osat is.
Magyarul beesik a kötvényed árfolyama.
A 100+1% cashflow-d diszkontrátáját 10%-os kamattal kell újraszámolni. -
válasz
attiati #4691 üzenetére
erdekes gondolatok, varok itt ezek alapjan egy megjobb beszallot
bar a korabban linkelt anyagokbol tovabbra sem ertem ezen kotvenyek mukodeset teljesen. szamomra az lenne a logikus, hogy ha a kamatszint emelkedik, ugy megy felfele az arfolyam is, mert tobbet lehet keresni ezen papirokkal. de ezen meg dlgotnom kell, hogy megertsem miert forditva mukodik pontosan
-
attiati
veterán
-
j0k3r!
őstag
válasz
attiati #4690 üzenetére
"Csütörtökön lesz egy munkanélküliségi adat.
Pénteken meg beszél valahol Powell."Holnap GDP, PCE és a szokásos munkanélküliségi adatok, illetve Powell is beszél tőzsde zárás környékén. Szerintem ennek szólt a nap végi felhúzás, hátha ezekből 1 vagy több pozitív löketet ad, lehet mibe kapaszkodni.
-
ngaba
aktív tag
válasz
attiati #4691 üzenetére
Én meg azt mondom, hogy Powell fog mondani valami galambot. Nem látom, hogy ez a hosszúhozam-elszállás kinek az érdeke... Se a rengeteg hosszú kötvény vevőnek, se az USÁ-nak nem érdeke (valahogy finanszírozni kellene az adósságot), se a bankrendszerének.
Ha mégsem mond Powell galambot, akkor mégiscsak ez az USA érdeke, és tényleg bizonyos országok ellen csinálják.
-
attiati
veterán
nah, szinte szóról szóra ezt írja Zsiday
-
attiati
veterán
válasz
Ixion77 #4686 üzenetére
Szerintem a chart is ezt mutatja, hogy a hozamemelkedés fáj mindenkinek = *többségnek (ennyit pontosítanék).
Nem tudom, hogy az asset managerek pozíciója a várakozásukat tükrözik?
Vagy az van, hogy dől be a pénz a kötvényalapokba és a bef.politika miatt kénytelenek kötvénybe fektetni a ^beáramló tőkét. De a kötvény árak mégsem akarnak elindulni felfelé.
Ez fáj a kötvényalapokba fektetőknek. Fáj az alacsony áron kényszerlikvidáló Kínának, Japánnak.Mindeközben a hedge fundok keze nincs megkötve, azt csinálnak, amit akarnak. És ők úgy döntenek, hogy inkább short pozit építenek.
^Elmúlt heti beáramlás kötvény alapokba:
Duration nem ismert, de valószínűleg a hosszú kötvény beáramlás lett a domináns. Látva az ábrádból is, hogy a 2Y long állomány nem tudott kimenni új csúcsra, de az 5 és 10 éveset veszik.
Elég rosszul néz ki a 10 éves hozam is, hogy 1 év után újra itt vagyunk 4,5% körül és elkezdett kimenni új csúcsra.
Csütörtökön lesz egy munkanélküliségi adat.
Pénteken meg beszél valahol Powell.
Ha ezek hatására még a héten beszakad a 10 éves hozam, akkor visszaszívom.#4688julius666
Jogos, torz az ábra, bár előtte meg volt egy sok-sok évtizedes alacsony hozam. Igazad van, nem lehet önmagában értelmezni az ábrát.
Amúgy nem számítok arra, hogy a világgazdaság tartósan elbír 5-6-7%-os USD hozamot. Ha USA el is bírja, a világ többi része nem.
De kellene egy hosszú kötvényből kirázós, hozamemelkedős szakasz. -
julius666
addikt
válasz
attiati #4675 üzenetére
Azért a Volcker-éra (illetve utána a "lecsengése") igen erősen torzít. Ha azt mondjuk, hogy az egy outlier volt, anélkül már nem igaz az állítás, de ez az ábrádon is elég látványos.
Emellett a konkrét kamat "csak egy szám". Nagyon nem mindegy, milyen eladósodottsághoz tartozik, vagy az éppen milyen struktúrájú. Illetve az se mindegy, milyen hirtelen az átmenet: nagyon sok olcsó hitel és alacsony hozamelvárások mellett működőképes vállalkozás körül fogyhat el a levegő akkor is, ha éppen a meglévő hitelei fixálva lettek alacsony kamatkörnyezetben még évekre. Csak ez lassabb folyamat annál, mintha hirtelen megugranának a kamatkiadások.
Volcker éra egy valamire jó példa: magas infláció és ennek következtében meredek kamatemelések. Meg is lett az eredménye.
-
KMT
addikt
A probléma akkor van, ha átfolyik a meleg víz a radiátoron (és közben hűl), mielőtt a másik lakóhoz kerül. Ha átfolyik a radiátoron, akkor az nem alul megy be, hanem annak fenti részén. Na most ha ez igaz, akkor amit te írtál, ott az elsőn bemegy fent a radiátorba a cső, majd a radiátor alján kijövő cső elindul felfele a másodikra. Szépen nézhet ki.
Vagy alul megy be meleg víz a radiátorba? Az meg nonszensz lenne.
Ha meg egy cső megy felfelé és arról ágaznak le a radiátorok, akkor gyakorlatilag ugyanazt a hőmérsékletet kapják az emeletek, max a csövön hűl felfele valamennyit. Azért ezt a hűlést még akkoriban is kompenzálhatták volna egyszerűen változó radiátormérettel mondjuk.Ja, egyébként a mostani hír nem is lakosságiról szól...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #4672 üzenetére
"hosszú hozamok megint szépet mentek"
Per pillanat US10Y +1.8%, US20Y +1.3%, US 30Y 1.1%.
Tudja valaki hogy lehet hogy TLT mégis csak -0.69%?
Esetleg a nagy TLT kereslet okozhat valami torzulást az elszámolásban? (Hasonlóan mint pár éve az USO negatív áraknál)Ugyanez a torzulás igaz hosszabb távra is. Pl. szeptember 1 napi mélypont óta 10y +13.9%, 20y 12.6%, 30y 12.5%. TLT mégis csak -7.9%
-
j0k3r!
őstag
válasz
attiati #4675 üzenetére
Oké, viszont emellé meg oda kell rakni az éves GDP, GDI növekedés ütemét, eladósodottsági rátákat, bérnövekedést, stb.
Én továbbra is azt látom, hogy a mostani kamatszint már össze fogja nyomni az USA-t. Ezt egyelőre azért nem látjuk, mert fiskális oldalról annyi pénz nyomtak bele GDP arányosan, hogy az ideig-óráig tud kompenzálni, megtéveszteni, de ettől még a hosszútávú trend szerintem adott.
-
attiati
veterán
válasz
Szerintem rossz a szemléletmód.
Túl vagyunk több 100 bp hozamemelkedésen USA-ban, de lényegében még csak most érintettük meg a hosszútávú átlagot.
Nem a mostani az extrém, hanem a 2010-es évek (vagyis a 2020 igazából).
Ha normálisként tekintünk a mostani kamatszintre, akkor mindjárt más a helyzet.
Innen akkor már meg kéne nézni az 5%-ot.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Most már fordulhatna végre...
Egyébként innen Magyarországról nézve még mindig nehezen tudom elképzelni, hogy az USA van akkora demokrácia, hogy az elnökválasztás évére a FED összehoz egy masszív recessziót.
Én a márciusi forgatókönyv megismétlődésére számítok, megrogyik néhány bank, aztán visszakoznak. Ami viszont nem tetszik, hogy kezd elszállni megint az energia ára. (Én amúgy ezt is jósoltam, hogy ha nem változik az alapfelállás - háború stb. -, akkor miért lenne jobb ez az esetleg keményebb tél, mint a tavalyi, de le lettem hurrogva.)
-
attiati
veterán
válasz
HussarF #4671 üzenetére
Pár napja írtam, hogy addig lejön és ott még pánik sincs.
De szerintem nem fogja meg az a szint, már csak amiatt is, mert sokan lesnek egy ilyen semmilyen szintet.
3900 körül érdekesebb lesz.zárójelben: eurusd 12 hete nem zárt pluszos napot.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #4667 üzenetére
Ez így már nem rossz, kevesebbre tippeltem volna. avl által posztolt chart egybevág azzal is, tőzsdén hogyan nyíltak szét árazásban a nagyok és a kicsik.
Más: hosszú hozamok megint szépet mentek. Olyan hozamra lehet fixálni 30 évre az ember pénzét, mint ahova a piac szerint jövő év végén a FED fogja vágni a kamatot. Ott majd megállnak valszeg és tartják 29 évig.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Oppenheimer #4669 üzenetére
Bírom ezeket a főcímeket is:
S&P 500, Nasdaq rise after previous session's thrashing; yields e
U.S. stocks are rebounding as Treasury yields ease back1 órával később már -0,4% mindkettő
jól öregszenek ezek a cikkek is
-
SzGee
aktív tag
Úgy látom most erős az elhatározás, hogy leverik az indexeket, egyetlen zöld napot sem engedélyeznek
Szeptember, de csodás...ezt a hónapot azt hiszem nem tesszük ki az ablakba
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #4666 üzenetére
MSFT 2022-re ismertek az adatok.
Non-Operating Interest Income: 2,994
Net Income: 72,361Tehát tavaly kb. 4.1%-a volt a bevételeknek kamatbevétel. Idén még több lesz.
Úgy is nézhetjük, hogy 21-22 közt a net income "növekedés" -377 volt. Az interest növekedés +900. Tehát anélkül több, mint háromszor akkora lett volna a visszaesés.
(Azt viszont csak most veszem észre, hogy az azt megelőző két évben milyen brutálisan nagyot nőtt az MSFT.)
-
julius666
addikt
-
Ixion77
Topikgazda
A bigIT kamatnyereségéről én is írtam egy hete, de így ábrázolva sokkal látványosabb.
A második ábrán látszik, hogy azért a top 10% finanszírozása is lassacskán elkezd drágulni. Sok idő kell hogy a kamatemelések hatásai igazán érzékelhetővé váljanak. Általában 6-9 hónap, de most úgy tűnik, hogy még több. Úgy tűnik, ez a recesszió sokkal lassabban fejlődik ki mint szokott. Kérdés, hogy ez mit jelent a lefutására/súlyosságára nézve.Egyelőre az emelkedett kamatok nem is a tőzsdei cégeket sújtják igazán, hanem a mikro- és kisvállalkozásokat. Az USA-ban is pl. a vendéglátó szektor már nagyon szenved.
Ráadásul olajár is megint új csúcson. Ha bejön a JPM jóslata az akár 7% alapkamatról, annak szerintem nagyon csúnya következményei lehetnek. -
avl
senior tag
[link] ebben ez érdekes: Rising rates make big companies even richer
persze a D-beli lakasarak vs. felhasznalhato jövedelem evek sorani a többi orszaghoz kepest igen jo lefutasa is erdekes lehet (mashol sokkal inkabb huzosa valt a lakashelyzet, ...pedig ahogy gondolom D-ben sem fenékig tejfelnek érzödik)
-
válasz
Ixion77 #4660 üzenetére
sok panelben egyszerűen szar soros fűtési rendszer van. azaz nem tudják beküldeni minden lakásba a 70 fokos előremenő hőmérsékletű vizet a fűtési rendszerben, hanem a földszintre bemegy a 90 fokos, és mire a földszinti lakáson végigmegy, már csak 80 fokos lesz az első emeleten, stb. ennek az eredménye, hogy kb. középen normális a fűtés, a földszinten-elsőn kurva melege van az embereknek, a negyediken meg fáznak. persze át lehet ezt alakítani, de aki élt valaha panelben, az tudja, hogy egy ilyen beruházást lehetetlen átverni a lakógyűlésen, így ezek sosem lesznek ésszerűen felújítva.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
tomazin #4658 üzenetére
Persze hogy lehet. A nyitva tartott ablakok, vagy az én (panelben felnőtt) tágabb családomban is megfigyelhető "legyen télen is 26 fok" megszokás mutatják hogy lenne miből visszavenni. A műszaki megoldások sem igényelnek űrtechnikát, csupán a megfelelő ösztönzés hiányzik. Annak hiányában elmaradnak a beruházások, marad a pazarlás. Ugyanaz a rossz út, amivel sikerült egész Magyarországot gázfüggővé tenni az elmúlt évtizedekben.
-
Ixion77
Topikgazda
Torzítsuk tovább a piacot:
Drasztikus távhőár csökkentésre készül a kormány
Eddig is olyan jól működött ez a módszer... Bizonyára nagyon ösztönözve lesznek ezáltal a kedvezményezettek hogy takarékoskodjanak / fejlesszenek / szigeteljenek...
Amúgy azt keresgélem épp hogy miért talált magára a forint ma reggel, de biztos nem ezért.
-
attiati
veterán
most komolyan belevettek a forintba erre a hírre 13 óra körül?
vakmajomról:
"Az euróbevezetés előszobájába való belépés lehetőségét a pénzügyminiszter nem vetette fel az előadásában, az esemény után kiküldött minisztériumi sajtóközleményben viszont az szerepel, hogy a miniszter elmondta ezt az eseményen."
gyönyörűen játszunk a török kártyákkal és Vargával szépen hozza a szerepét
-
szabi__memo
nagyúr
-
Vesa
veterán
Mi a béke és a fellendülés pártján állunk!
-
Ixion77
Topikgazda
Gondolom azért, mert az EU-ban kizárólag Németországban lesz recesszió... Az meg nekünk nem számít
-
Ixion77
Topikgazda
Az első félévben azt olvashattuk rengeteg US cég jelentésében, hogy 2023H1-ben visszaesés volt, de H2 már sokkal jobb lesz a növekvő kereslet által. Én azt is nagyon kíváncsian várom. Kb. pont annyira éreztem megalapozottnak, mint ezt.
Szerintem abból, hogy egy időszak gyenge, nem következik hogy a következő ne lehet még gyengébb.
De mivel nálam okosabb emberek állítják, ezért kíváncsi leszek hogy én tévedtem, vagy ők hazudtak.Inflation is transitory... ‘Feeling Very Good’ About Soft Landing... Customer is resilient...
-
Vesa
veterán
válasz
szabi__memo #4629 üzenetére
Biztos lemaradtam valamiről...az adót a MOL veti ki? Az üzemanyagár 44%-ka adó.
Persze a kedvencem megint az volt, amikor orbánnak kis híján káromkodni támadt kezdve, mert szerinte az irdatlan üzemanyagár valójában az Ukránok miatt van (tranzit díj emelése). Aztán kiszámolták, hogy a tonnánként elszámolt tranzitdíj emelés, az literekre vetítve 2-3Ft/liter. Az adó, ami kizárólag rajtuk múlik, meg 44%. Parádés megint...
Saját maguknak kéne ultimátumot adni.
-
Vesa
veterán
válasz
Oppenheimer #4585 üzenetére
"Tudom doomsayernek lenni nepszerubb, de 2024-ben visszater a novekedes es elkezd rendbejonni lassan az allamhaztartas es felporog majd a fogyasztas. "
Mitől??
-
szabi__memo
nagyúr
-
szabi__memo
nagyúr
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #4626 üzenetére
Ennyi?
Azért ez nem kicsit wishful thinking. Miért ne lehetne 2 évig is recesszióban egy ország? Mondhatod, hogy ritka, de egyrészt tippre nem az fejlődő országok esetében, másrészt meg múltbeli statisztika != jövőbeli valószínűség. Pláne hogy eddig még csak nem is mély recesszióról beszélünk.
-
szabi__memo
nagyúr
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa változatlanul 13 százalékon hagyta az alapkamat szintjét. Ugyanakkor a kamatfolyosóhoz hozzányúlt:
- Egynapos jegybanki betét (a kamatfolyosó alja): 12 százalék (0,5 százalékpont csökkentés),
- Egynapos jegybanki fedezett hitel (a kamatfolyosó teteje): 14 százalék (2,5 százalékpont csökkentés).Eközben: Összevissza beszél a gazdaságpolitikáról Nagy Márton és Varga Mihály
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #4620 üzenetére
"Szerintem recency biasban szenvedtek, de nem fog orokke tartani a recesszio."
Szerintem sem. A véleményünkben annyi a különbség, hogy szerinted már a vége felé tartunk, szerintem meg még el sem kezdődött igazán
Sok aggasztó folyamat látszódik (Kínai ingatlanválság, US hitelkártya-tartozások kimaximalizálása, államadósság-kamatok elszállása, diákhitelek újraindulása, dollárhiány, stb.), de szerintem ezek mind előjelek, nem pedig egy elmúlt recesszió utóhatásai. Tavaly volt az ijedtség, idén a remény a csodában ("jól alakul a vásárlóerő és a foglalkoztatás, meglesz a történelem első soft landingja"), és szerintem hátravan még a "ba**ameg" periódus. Az az időszak, amikor a kamatemelések hatása beérik, és elkezd fájni az ingyenpénzes buliból való kijózanodás.
Mo.-n ugyanez, csak itt az ingyen pénz nem (csak) a nyomdából, hanem az EU-ból jött. Lehet egy ideig húzni-halasztani a karbantartásokat, lerohasztani az közműveket, egészégügyet és oktatást, elvenni minden sikeres befektető profitját. De ahogy az idő telik, a károk egyre súlyosabbak lesznek ahelyett hogy visszatérnének az "emelkedős megatrendhez".
Kicsit olyan ez, mintha kigyulladna az autón a motorhiba jelző led, és hajtanánk tovább azzal, hogy "kicsit fura a hangja, de idővel majdcsak rendbejön". A recesszió nem így működik. Az magától csak egyre mélyül és romlik. Valami külső tényező (autószerelés / gazdasági ösztönzés) kell ahhoz, hogy változás álljon be.Mindazonáltal örülök a véleményednek, fontos hogy legyen itt valaki aki egészen máshogy látja a folyamatokat mint én. Igyekszem megérteni a logikádat, mert az idei események eddig nem igazolták az én várakozásaimat. Ha hibás az elméletem, akkor minél hamarabb jövök rá hogy miben tévedek, annál jobban járok.
-
szabi__memo
nagyúr
-
julius666
addikt
válasz
Nyilván senki nem arra számít, hogy itt már soha többé nem lesz reálbér-növekedés. Te viszont egészen konkrét állításokat dobtál be:
- iden mar pozitivba fordul a realberek valtozasa (varhatoan ebben a honapban)
- 2024-ben visszater a novekedes es elkezd rendbejonni lassan az allamhaztartas es felporog majd a fogyasztasEzeket mi alapján gondolod?
-
ngaba
aktív tag
válasz
"mert ez az orszag termeszetes alappalyaja."
Szerintem Te még nálam is fiatalabb lehetsz.
-
Ringman
félisten
válasz
az orszag termeszetes alappalyaja ez: [link]
és ebből vedd ki az eu-s pénzeket, meg rakd hozzá a minimális hozzáadott értékű akkugyár-boomot (dolgozók hazautalják a pénzt, nem Mo-n lesz elköltve jó része), amihez 1000 milliárdos nagyságrendű támogatás+infrastruktúra-beruházást adunk.
az adósságfinanszírozás jelentősen drágul, felesleges pénzelverés megmarad,
állami szolgáltatások forráskivonása tovább folyik.az ország nagy része még szegényebb lesz, az a topik jó részének a fizetése felső 3-5%-ba tartozik, és pl. tud váltani (akár országot is) az egy másik kérdés.
semmilyen tárgyalópozíciója nincs (és még kevésbé lesz a jövőben) a lakosság jó részének, aztán majd a gdp-számok szépek lesznek, átlagbér nőni fog, a medián vsz. kevésbé, ha egyáltalán, életminőség romlik.
-
Oppenheimer
nagyúr
En szemelyesen nem szamolgatok ilyesmit, de ha nem lesz ujabb inflacios sokk, akkor velemenyem szerint vissza kell ternunk a recesszio elotti realber emelkedos megatrendhez, mert ez az orszag termeszetes alappalyaja.
Ezzel nem azt mondom, hogy felzarkoznank az EU-hoz, vagy, hogy nem szakadunk le a regiotol, de azt tudni kell hogy a realber csokkenes minden gazdasagban inkabb atmeneti kivetelnek szamit, mint termeszetesnek.
Szerintem recency biasban szenvedtek, de nem fog orokke tartani a recesszio.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Oppenheimer #4613 üzenetére
Értékben, volumenben, vagy mindkettőben?
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #4613 üzenetére
Én a másik oldalról kötnék bele: miből gondolod, hogy reálbér növekedés lesz? A csökkenő inflációs pályát még talán értem (bár ez se feltétlen triviális, hogy nem akad meg útközben, akár adóemelések, akár forintromlás okán), de honnan tudod, hogy mekkora béremelés lesz átlagosan? 1 éve recesszióban dekkol a gazdaság, hiába nem mélyben, de közben az államháztartás is a lejtőn csúszik lefelé. EU pénzek meg továbbra se nagyon jönnek várhatóan. Egyelőre még nem látszik az alagút vége.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #4583 üzenetére
Vajon a hitelezés újraindítása alatt mit értenek? Ha jól értem nem államilag támogatott hitelezésről van most szó (lásd zöld hitel), mert arra nincs pénz meg nem az állam/jegybank dobott be ötletet, hanem a bankszövetségtől várják a csodát.
Azért nincs hitelezés, mert magasak a hitelkamatok, a bankoknak itt nincs túl sok mozgástere. Szvsz egyébként is meglepően olcsón hitelhez lehet jutni idehaza, 8-10% kamattal már simán, miközben USA-ban is már 7% fölé kúszott az átlag hitelkamat... Nekem irreális, hogy csak ennyi legyen a különbség, főleg ha a forint kockázatot is mellé tesszük, meg azt, hogy elérhető ennél jóval magasabb kamatra "biztos" befektetés még 1-2 évig biztosan forint alapon (PMÁP), ha meg nem lesz elérhető, akkor meg lesz olcsóbb hitel is és egyszerűen kiváltod hitelesként. A hitelezőnek még csak nincs is garanciája arra, hogy akkor most 10+ évre garantáltan fasza kamatokhoz jut. Hova lehetne még innen lejjebb menni?
-
Oppenheimer
nagyúr
Szerintem tulbonyolitjatok azzal hogy ennyire a reszletekbe mentek. Pedig egyszeru a modell, ha a realberek emelkedo trendben vannak, akkor a fogyasztas is. Ne mondd mar hogy 2024 kozepen amikor mar fel eve emelkednek a realberek, nem lesz tobb a fogyasztas mint 2023 kozepen!
-
j0k3r!
őstag
válasz
Oppenheimer #4606 üzenetére
"Iden novemberben nagyobb lesz a berek realerteke mint tavaly novemberben, mert realbernovekedes lesz. Ebben nincs semmi hamis. Tehat iden novemberben mar tobb elkoltheto jovedelme lesz a lakossagnak mint 12 honappal azelott."
Ez abban az esetben igaz, ha valaki ugyanazokra a termékekre és szolgáltatásokra ugyanolyan arányban költ, mint a KSH inflációs kosara. Nehéz ezt szétszálazni, mert mindenkinek más a kosara. El tudom képzelni, hogy a szegényebb háztartásokban, ahol élelmiszerre sok pénz (magas(abb) részarány) megy el, ott hiábavaló az inflációval egyenértékű béremelés, mégsem marad több elkölthető pénz, mint egy éve volt. Szerintem komplexebb a téma, mint két szám összehasonlítása.
-
pictigjis
őstag
válasz
Oppenheimer #4609 üzenetére
senki nem vitatja a definíciót, de azt például én is vitatom, hogy statisztikai vagy valós reálbér-növekedésről van szó. mert szép dolog, ha mutatnak a számok valamit, az viszont nem annyira szép, ha az emberek meg mást éreznek a pénztárcájukon, főleg nagy átlagban
valójában egyáltalán nem értem az optimizmusodat
-
Ringman
félisten
válasz
Oppenheimer #4598 üzenetére
ha a lakosság mondjuk 20%-ának nőtt érdemben a bére, akkor mekkora lesz a hitelezési fellendülés, ugyanakkora, mintha 60%-ának nőne, de kevésbé?
hogy lenne már mindegy a béremelkedés/csökkenés eloszlása?
-
axioma
veterán
válasz
Te az orszag gazdasaga szempontjabol beszelsz. Azzal van bajom ahogy ezt marketingelik az embereknek. Nem fog jobban elni (a korabbinal), csak egyetlen, tavalyi melypontnal, ami onmagaban nem erzekelheto, az elozo honap meg igen.
Fogyasztasnovekedes meg szezonalis hatas miatt lesz (illetve pszichologia miatt tavaly dec-hez viszonyitva is lehet), nem a realberek miatt... -
válasz
Többek között ezért sem hiszek a hatalmas ingatlanpiaci buktában. Növekvő reálbérek, csökkenő kamatszintek. Láttuk ennek az eredményét az elmúlt 10 évben.
-
Oppenheimer
nagyúr
Senki sem allitotta hogy abban a honapban amikor eloszor ujra realber emelkedest mutat ki a statisztika, azonnal noni fog a fogyasztas.
Az allitas az, hogy miutan visszater a realber emelkedes (marpedig idei ev vegetol visszater), onnantol vissza fog terni a fogyasztas novekedese is. Termeszetesen tobb honapos csuszas van a ketto kozott, de szerintem ez egyertelmu.
"Tehat egy hamis allitasnak tartom azt, hogy realber-novekedes lesz, amikor ez csak egy a valosagban nem relevans korabbi idotartamra szolo allitas."
Iden novemberben nagyobb lesz a berek realerteke mint tavaly novemberben, mert realbernovekedes lesz. Ebben nincs semmi hamis. Tehat iden novemberben mar tobb elkoltheto jovedelme lesz a lakossagnak mint 12 honappal azelott. Ez a trend fennmarad es megagyaz a fogyasztasnovekedesnek.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Oppenheimer #4601 üzenetére
Mindenki abból beszél
Elvégre, ha van egy jövőképed, akkor természetesen azzal szinkronban lesz a pozicionáltságod is, különben kognitív disszonancia gyanúja merülhet fel
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #4601 üzenetére
"Pozícióból beszélsz."
Ez igaz. Meg az is, hogy amiket felsoroltam, mind jól ismert tények, a piacot láthatóan mégsem zavarja egyelőre. Meglátjuk mi lesz. Álláspontunk innentől nyilvános, majd visszanézzük jövő év végén
-
axioma
veterán
válasz
Oppenheimer #4598 üzenetére
Mert attol hogy novemberben me'g realber-csokkenes volt, decemberben meg novekedes (az adott mutatok alapjan), a folyamatosan dolgozok _mindegyike_ _rosszabbul_ el decemberben, mint novemberben (nov->dec lesz pozitiv infla esetben, de ez eleg vszinu).
Tehat egy hamis allitasnak tartom azt, hogy realber-novekedes lesz, amikor ez csak egy a valosagban nem relevans korabbi idotartamra szolo allitas. Ennek majd akkor lesz jelentosege, amikor tovabbi 1 ev mulva vizsgaljak a trendeket, nem az adott pontban.
Nem a mutato letevel es kiszamitasaval van bajom, hanem a szandekosan hamis igeret latszatat kelto hiradasokkal. Mint amikor a jonep keveri az elso derivaltat a harmadikkal is aka'r (az inflacio novekedesi uteme csokken).
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile (ARPG)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Azonnali informatikai kérdések órája
- EAFC 25
- Alkoholista nevelde
- Okos Otthon / Smart Home
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest