Hirdetés
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- A kézikonzolok teljesítménytrónjára pályázik az AYANEO és a GPD
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ASUS notebook topic
- A NEX üzletágat is leválasztaná az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #5598 üzenetére
Pont az hogy még ennyi sem. Nagyon nem.
90%ban a lejárt üzemidejű vagy/és van xezer raktáron eszközöket adják át és lényegében teljes áron "írják fel".
pl háború első telén javelin ckkel lövöldöztek ukránok de volt még b is. 20-30éves atgmek amiknek kb lejárt az üzemideje.
A mostani sztár atacmsból is sima M39et kapnak. Onnan lehet tudni, hogy csak 160kmet repülnek. ~30éves rakéták amik üzemideje vége fele van vagy lejárt és 1000es nagyságrend ál belőlük raktáron.
M1, bradleyből detto 1000es mennyiség áll bone yardban amik sorsa a bontó lenne...Félreértés ne essék rengeteg dolgot kapnak amit amiknak pótolniuk kell de az nagyon nem 100milliárd$.
és hát az egész geopol is. pl adnak 5-8db 30éves m39et. Nekik kb semmibe se került. Evvel ukránok megsemmisítenek 3db K52őt 2db mi 17et meg komolyan megrongálódik még x db mi 17/k52t meg elpukkan egy orosz lőszerraktár. Megérte? geopolban nem is kicsit. Szerintem az EUs országok nagyja is ezért ad át kb mindent ami 20évnél idősebb. Csak sokkal többet kéne.
-
attiati
veterán
[Fed Update: Quantitative Tightening Goal Of Draining Liquidity Is Finally Working]
Jó hosszú cikk a fed mérlegéről (jó részét nem is értem).
A mérlegében vannak kamatozó és nem kamatozó kötelezettségek.
Ezeken keresztül szabályozza a likviditást.
Az új volt nekem, hogy a FED működése heti 2+ mrd $ veszteséget termel.
Emiatt is kell szűkítenie a mérlegét.Az látszik, hogy a Silicon Valley óta durvult el igazán a QT.
Akkor kezdte el visszavágni a kamatköteles tételeket a mérlegében.
1000+ mrd fél év alatt.
Éppen akkor kezdtek rallizni a kötvényhozamok.Lehet, hogy a FED 1-1 héten átmenetileg likviditást pumpál a rendszerbe ilyen-olyan eszközökkel, de összességében elég durván veszi el a bogyót a piactól.
A lényeg, hogy a FED mérlege összességében (zöld vonal) nem szűkül durván.
De a piros vonal a lényeg, az a bankok likviditása.Feltételezem, hogy azt vissza kéne pakolni a covid előtti szintre. Nem is abszolút értékben, de legalább GDP arányosan.
-
attiati
veterán
Színes szagos ábrákat még nem találtam a szeptemberben végződő 2023-as fiscal year-re. Jó lett volna összehasonlítást látni minden bevételi és kiadási soron, hogy mi változott meg 2022 vs 2023.
Az látszik, hogy a bevételek zuhantak össze előző évről.
[link]és a kamatkiadások ugrottak meg:
itt lehet nézegetni adatokat, ábrákat.
[2023]
[2022]
[wikipedia 2022-es ábra] -
j0k3r!
őstag
válasz
attiati #5585 üzenetére
"Nincs ok kételkedni a FED céljában: soft landing.
Figyelni kell, hogy mikor változik ez a kommunikációjukban."Soha nem fogják kimondani, hogy szándékosan recessziót akarnak csinálni és embereket az utcára küldeni, főleg nem egy választási évben. Múltkor ezt mondta:
HOWARD SCHNEIDER. So just to, to boil that down for a second—you know, we’ve gone from a very narrow path to a—to a soft landing to something different. Would you call the soft landing now a baseline expectation?
CHAIR POWELL. No, no—I would not do that. I, I would just say—what, what would I say about that? I’ve always thought that the soft landing was, was a plausible outcome—that there was a path, really, to, to a soft landing. I’ve thought that, and I’ve said that since we lifted off. It’s also possible that, that the path has narrowed, and it’s widened, apparently. Ultimately, it—this may be decided by factors that are outside our control at the end of the day. But I do think it’s—I do think it’s possible. And, you know—I also think, you know, this is why we’re in a position to, to move carefully again. That—we, we will restore price stability. We, we know that we have to do that, and we know the public depends on us doing that, and we know that we have to do it so that we can achieve the kind of labor market that we all want to achieve, which is an extended period—sustained period of strong labor market conditions that benefit all. We know that. The fact that we’ve come this far lets us really proceed carefully, as I keep saying. So I think, you know, that’s, that’s the end we’re trying to achieve. I wouldn’t want to handicap the likelihood of it, though. It’s not up to me to do that.Szerintem ennél erősebben nem fog fogalmazni, még ha változik is a véleménye.
-
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #5588 üzenetére
Covid + 2 frontos háború vitte / viszi a lóvét
Mondjuk ezeket az előrejelzéseket óvatosan kell kezelni, mert a konszenzust tükrözi. A valóság tuti nem ilyen egyenletes lesz.
#5587Segal
Szerintem nem emelnek, mert az inflációnál csak a kilengéseket utálják jobban.
Illetve nem szeretnek elébe menni az eseményeknek, inkább szorosan követik. -
Oppenheimer
nagyúr
Attól függ az előző negyedéves gigantikus növekedés minek volt betudható. Ha a FED-nek van prezentálható adata arról hogy ez valamiért egyszeri eset volt, akkor szvsz nem fognak emelni.
De tippem szerint nem lesz ilyenre bizonyíték ezért vagy kurvára hawkish közlemény lesz, vagy emelnek egy kicsit.
Szerintem a soft landing scenario esélye csökken, ahhoz nem ilyen extrém gazdasági kilengések kellenének, hanem fokozatos lassulás.
Inkább úgy tűnik hogy nagy sebességgel falba ütközés lesz ebből. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
attiati #5583 üzenetére
Jesus ez a költségvetési hiány, miközben alapból nem kis adósságszint van jelenleg is... Komolyan nem tudják kicsit megfaragni a kiadásaikat? Vajon min tudnának spórolni? Ez eléggé long signal a bitcoinnak.
Lakossági eszközök is durva, de kíváncsi lennék az eloszlására is jövedelmi decilisek között.
Mivel már a dollar general kereskedelmi forgalma is esik, azt tippelem nem túl egyenletes... -
Segal
veterán
válasz
attiati #5585 üzenetére
Na jo de ha ma nem emel es ezek utan marad az eros gazdasag akkor utana kemenyebben kene emelni, ha meg ma megis emel akkor a soft landing elmeletet kockaztatja.
Amugy mit gondoltok lesz ma 25 bazispontos emeles vagy nem?
Szerintem nem merik bekockaztatni, pedig lehet hogy be kene... -
attiati
veterán
Finomabb eszközeik vannak és több adatuk, mint régen, de így sem egyszerű.
Nincs ok kételkedni a FED céljában: soft landing.
Figyelni kell, hogy mikor változik ez a kommunikációjukban.A sikerességben már lehet kételkedni, mert hibáztak már egy nagyot ("csak átmeneti az infláció"), így benne van a pakliban, hogy fognak is még.
-
attiati
veterán
bulváros cím, egész jó gazdasági összefoglaló
két ábra:
[usa lakosság likvid eszközei]
költségvetési hiány előrejelzésolajár beesett az izraeli háború előtti szintre (!)
-
avl
senior tag
"Linkelt befalapoknál most sokan jól eltalálták a HUF-ra fedezést"
3-5 eves eredmenyük sem gyenge szerintem
termeszetesen nem akarok senkit rajuk beszelni, ev vegen adok is el belölük (de marad is), mert a 2032/S babakötveny (az van lanyom nevén) biztosan 17.5% (igaz abbol csak ~11 honap azaz kevesebb) +~20.5-21.0% -át jobbnak értékelem
-
Segal
veterán
válasz
szabi__memo #5579 üzenetére
Majd holnap Amerika elrontja a hangulatot
-
szabi__memo
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
europai szinte rekordmagas infla amit továbbra is tüzel a vezetés, baromi sérülékeny gazdaság, eus források hiánya mellett nagyon nem lehet elengedni a forintot.
Viszont bármikor jöhet pl egy külső hatás olaj/gáz ársok, eu beszigorít... és megint 500at kell emelni, hogy a 435 megfogja a forintot. Közben az állam szórja a 3%os hiteleket. -
aAron_
őstag
"nem annyira lényeges az egész (hogy komolyan bosszankodjunk)" Igen, ez egy fontos dolog. Semmi nem változna csak azért, mert mondjuk 25%-ot sikerül csinálni 5% helyett.
Linkelt befalapoknál most sokan jól eltalálták a HUF-ra fedezést, pozitív carry-n és a HUF erősödésen is nyertek. Legalábbis én ezzel magyarázom ezeknek a magas hozamát. Böjtje ennek csak nem lesz.
-
avl
senior tag
en recency miatt nem valtoztatnek komolyan semmin
szerintem a "strategiai nyugalom" rendkivül fontos !
no kapkodasPMAP: ugye fentebb irtam, hogy bef.alapjaim is vannak (itteni "fösodor-tanáccsal" ellentetben); ezek: [link]
es lehetne ezt is sokfelekepp megfogalmazni:
- most epp nem rosszak
- rommá verik a PMAP-ot
- lesz ennek böjtje is..dehat szerintem épp ez a diverzifika
mindig lesz, amiböl kimaradunk, és sosem lesz teljes veszteség
mindig lesz epp gyenge* eszköz, ..*mihez kepest gyenge ? idealizált reményekhez ? mostanság "véletlenül" (?) épp jobbhoz képest ?
szerintem ez is fontos kerdes; nem annyira lényeges az egész (hogy komolyan bosszankodjunk) !!
nyilván ha kenyérre kell akkor igen, de minden más esetben ez csak "pénz", és tudjuk, hogy anyagilag micsoda különbözö szinteken "lehet nyomorogni" és lehet "jól élni, jól érezni magunkat" -
aAron_
őstag
"Néha úgy érzem, hogy túl sok, néha úgy érzem, hogy túl kevés."
Hát, nem csodálom, ugyan az jelentheti a problémát mindkettőnknél. Egy ilyen, nem piaci alapon működő eszközt nehéz megfelelően kezelni. Bennem is a FOMO most azért jött elő, mert miközben a piaci HUF hozamok nagyon leestek, PMÁP még tartja magát, így a belső értéke emelkedett. Te az 50%-os aránnyal legalább biztos nagyon jól jártál elmúlt 1 évben.
Szerencsére én inkább rövideket vettem eddig, így még ha a 2033/I-be átsúlyozok részvényből, akkor sem lesz tragikus a duration.
Amit elrontottam valószínűleg, hogy csak a kötvény rész kb. felét (ez a HUF-ban denominált rész) tettem PMÁP-ba, ez lehetett volna az egész portfólió 1/3-a is, részvények kárára (PMÁP-ot egy mid risk, high return eszköznek sorolom be). Egész portfólióra vetítve ez kb. 15%-ot jelent, most úgy számolok, hogy ezt még 27%-ra tudom növelni.
Ami zavar, hogy nagyon nehéz kizárni a recency biast, és az alapvető befektetési filozófiámmal szembe mennek az ilyen variálások. De megint csak, PMÁP nem piaci termék, hanem egy anomália.
HUF gyengülése természetesen várható, ezzel nincs is baj. Ha egy év múlva 400 lesz az EUR, akkor is teljesen rendben van.
#5573avl: Fenti talán megválaszolja ezeket is.
#5574Drizzt: Én alapvetően devizamixben értékelem a befektetéseimet, ezen belül pedig az EUR hozam a legfontosabb nekem. Ebből következően 100%-ban kockázatmentes HUF eszköz arány számomra nem jelent kockázatmentességet, nagy része devizakockázat számomra.
-
Drizzt
nagyúr
Ha valaki alacsony kockazatu(lenyegeben kockazatmentes) portfoliot akar, akkor a PMAPot mivel kene diverzifikalni? Miert ne lenne jo otlet az all-in? Okes, nyilvan azert, mert legalabb egyfele kockazata van, a forintarfolyam, de igazabol az is megjelenik benne az abbol fakado inflacio formajaban idovel eltolva. Illetve en meg kockazatnak egy masik dolgot latok: adovaltoztatast. Nagyobb szivas lenne, mint a visszavaltasi bunti es jo esellyel konnyebben eladhato a nepnek. Akkor kerdem mashogy: ha valakinek csak minimalis kockazatu forint megtakaritasok jatszanak, akkor van-e barminek ertelme a PMAPon kivul jelenleg? En nem igazan latom, hogy lenne.
En egyebkent a topicban vallalom az egyetelen ellenkezo szerepet: szerintem nem lesz jovore gyengebb a forint. -
avl
senior tag
Miből FOMO ? (nem Te szoktad irni, jogy legyen strategia ?)
mindig van/lehet FOMO, de nekem/szerintem ez
1: termeszetes
2: nem erősdiverzifikaltak vagyunk/legyünk
ez pozitivan oriasi buktat segit elkerülni
negativan fogalmazva: valamink mindig gyengen fog menni(nekem vannak bef.alapjaim is, az utobbi evben azok jobbak PMAP-nal, ETF-eknel,… de nem lesz mindig igy, akkor majd mas lesz a jobb …meg a rosszabb is)
-
fogkefe21
csendes tag
Pont ilyen érzésem van egy ideje. Nem csak a magyarnál, de főleg az amerikainál. Párszor elérik az adósság plafont akkor pár hétig cikkeznek, hogy jaj mi lesz, aztán egyértelmű, hogy megemelik. Kb oda tart a világ, hogy már az a normális, ha 100% fölött van GDP arányos államadósság. Közben a görögöket dicsérik milyen ügyesek, hogy talán 150%-ig lemennek... Érdekes világ lesz, ha majd problémát fog okozni a kamatfizetés is és megszűnik majd az a jóvilág, hogy az állam úgyis fizet. Persze ez odébb van, de kb úgy költekeznek az államok mintha nem számítana.
-
ngaba
aktív tag
Ha FOMO érzésed van, akkor vegyél. Ennyi. Megfelelően divezifikálva.
Ahogy írtam előbb, nekem az össz portfólióm 50%-a PMÁP. Néha úgy érzem, hogy túl sok, néha úgy érzem, hogy túl kevés. Illetve azt is bánom, hogy túl elkapott a PH fórum "nem lesz szigorítva a bünti" optimizmusa, és noha korábban soha nem vettem a hosszabbik PMÁP-ot, amióta idejárok, a viszonylag nagy 2026/J állományom mellé csak a hosszabbakat vettem. Azt, hogy a 0.25% prémiumot adó, de júliusban forduló 2028/L helyett az 1% prémiumot adó, de májusban forduló, 2031/I-t vettem, azt egyenesen hibának tartom, akárhonnan nézem. (Nem fogom addig tartani, hogy ez a prémiumkülönbség számítson. Rövid távon a rövidebb papír későbbi fordulása miatt a +3 év kockázata meg nincs kompenzálva semmivel.)
Btw, a forint jövőre gyengülni fog. Ez nem tartható a végtelenségig szvsz, ami most van. Bár a 0%-os kamatok korából lehet, hogy átlépünk a jegybank akármekkora veszteséget csinálhat büntetlenül korszakba...
-
milyen nyugodtak ma a piacok és a ph!-s topikok is, mindenki november 1-re vár?
-
válasz
tomazin #5562 üzenetére
ebben teljesen. legalábbis így magyarázta el az ügyvéd, akinél a házassági szerződésünket írtuk.
D2L: ezt nem értem. ha az a 3-4 misi elment kajára, ruhára 1-2 év alatt, akkor nincs
ergo nincs miről osztozkodni váláskor. de ez nyilván lehet problémás, bizonyítani, stb, stb. ha az működik amit felvázoltál, akkor meg is van a megoldás.
-
Dare2Live
félisten
bizonyítani kell + ha direktbe megy pl 3-4misi simán elmehet 1-2év alatt kajára, ruhára... akármire és onnan sok sikert bizonyítani meg minek kockáztatni.
Ellenben ha kikerül a pldaban lévő számlaszámra akkor ha kell lehet utalni annyit amennyit kell a többi meg uugy anyukáé nincs kockázat.
-
válasz
Dare2Live #5560 üzenetére
nem szükséges ennyire túlbonyolítani. a szülőtől bizonyíthatóan kapott ajándék nem képezi a vagyonközösség részét, szóval nyugodtan átutalhatja neki a lóvét, ott az utalási bizonylat, hogy honnan jött. ha ezt a pénzt viszont beforgatja mondjuk egy közös ingatlanba, váláskor ez már nehezebben bizonyítható, hogy az ingatlant pont az anyutól kapott forintokból vették.
-
Dare2Live
félisten
Idős szülő szeretne lányának/fiának pénzt adni. Viszont lánya rossz házasságban él nem részletezem de ~99% 1-5éven belűl válás lesz kissebb csoda eddig nem jutott el a házasság idáig.
Hogy adhat neki pénzt úgy hogy annak ígyúgy egy jó része ne kerüljön válásnál a vagyon megosztásba. A legjobb ami beugrott, hogy nyit saját névre egy bank/állampapír számlát és oda rakja a pénzt és onnan az mehet pl állampaírba és megadja végrendeletében, hogy az adott számlát lánya másikat meg fia örökli.
Nem tudom mennyire érthető a kérdésem, mennyire jó megoldás ami hirtelen beugrott esetleg van e valakinek a problémára ennél jobb ötlete...? -
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #5556 üzenetére
"The relative game of fiat" + a következő 3 perces "Dollar Event Horizon" szegmens jó a témában (egyébként az egész videó jó)
-
julius666
addikt
Az már csak egy tőkepiaci anomália, hogy miközben a magyar 10 éves államkötvény ÁKK referenciahozama a cikk írásakor 7,72 százalék, az amerikai 10 évesé 4,9 százalék. Az ún. carry hozam közel 3 százalék (egyéves dollár forward eladás forinttal szembeni kamatkülönbözete), így forintból megvéve az amerikai dollárban denominált állampapírt, egy éves fedezéssel magasabb hozam hozható ki amerikai kötvénnyel, mint a magyarral (4,9% + 3% carry hozam = 7,9%>7,72%).
Oké, az tiszta sor, hogy nálunk minden rendben van, magas a növekedés, nincs államadósság, a költségvetés helyzete több, mint stabil, és szerencsére kristálytiszták a gazdaságpolitikai célok is. Meg itthon nem nyúl bele az állam permanensen a szabályozásba, nem születnek heti szinten olyan rendeletek, amik akár alapjaiban írják át a játékszabályokat. Hiába, a piacnak mindig igaza van. Ezek szerint a magyar államadósság finanszírozása sokkal biztonságosabb, mint az amerikai.
[link] -
attiati
veterán
[Özönlenek a vendégmunkások Magyarországra: drágábbak a külföldi munkások, de jobban dolgoznak]
110e munkás még nem olyan sok.
De biztos nagy szükség lesz rájuk, ha felfut itthon az akkumulátor gyártás. -
Ringman
félisten
válasz
HussarF #5551 üzenetére
tudtommal már elkezdték az új pályázatok kiírásának előkészítését, gondolom az sem véletlen, hogy most már az önkormányzatok helyett a központi pártbizottság fogja menedzselni az eu-s pénzből történő beruházásokat
-
Vesa
veterán
válasz
attiati #5552 üzenetére
"Szóban persze menni fog az EU elleni izmozás, folytatódik a propaganda ugyanúgy. Csak elfogytak mellőlünk a harcos pajtik."
Kivéve a nagy havert, az egyébként nettó magyarellenes fico-t, de hagyjuk is.
Akkor most egy darabig lehet venni megint EUR-t, amíg vissza nem kúszik ismét 400-ra.
-
attiati
veterán
válasz
HussarF #5551 üzenetére
Told ya' !
Ezért lett a lengyel választás utánra időzítve.
Ezért mondta a törpe putyinnak, hogy a gazdasági kapcsolatok nem tudnak úgy menni a jövőben, ahogy eddig (kvázi elnézést kért és rajta kívülálló okokra hivatkozott) -- egyébként benfenntes infó sem kellett, mert elmondta.
Ettől még nem lett a magyar kormány óriási EU fan.
Nem egyenlő a lengyelek EU-s elköteleződésével.
De a kényszer elérte célját itthon is.Szóban persze menni fog az EU elleni izmozás, folytatódik a propaganda ugyanúgy.
Csak elfogytak mellőlünk a harcos pajtik. -
Talán ezért volt erős a forint, mert már tudták a bennfentesek az infokat?
Befejezte a Fidesz brüsszeli akadékoskodását, most már tényleg jön a pénz
Ujhelyi írta, aki szoci EU-s képviselő (in case you didn't know) -
Mercutio_
félisten
válasz
360xbox360 #5547 üzenetére
TBSZ-en annak nincs hátránya, hogy kamatot fizet jól gondolom?
zoo8800: ibkr-nél tartok tőle, hogy valamit elb*szcsiznak, és utólag kiderül nem lett volna vehető tbsz-re az adott termék (nem ez a konkrét etf!), vagy maga a számla tbsz státusza bukik valami adminisztrációs hiba miatt ami csak később derül ki.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5541 üzenetére
Az, hogy a kamatkörnyezet változására mennyire érzékeny az adott kötvény, azt a duration adja meg, nagyjából azt jelenti hogy 1% kamatváltozás hány% árfolyamváltozással jár együtt
Nem hasonló kategória, minél hosszabb futamidejű a kötvény, annál nagyobb árfolyamváltozásokat szenved a kamatváltozás hatására
Ha megnézed a teljesítményüket, látszik is, a 7-10-éves sokkal kevesebbett esett, ezért egy esetleges felpattanásból is kevésbé venné ki a részét, ezért próbálunk a 20+ éves kötvényere spekázni, mert azok estek a legnagyobbat az utóbbi időben -
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #5536 üzenetére
+1. Ingatlanhitel az egyik legolcsóbb hitelfajta. Ha az ember élethelyzete megengedi a röghöz kötést és a kamatfizetés (+ az önrész elmaradt hozama!) akár csak megközelíti a bérleti díjakat itt a matek egyértelmű, hiszen az ingatlanárak hosszútávon emelkedő trendet mutatnak. Hogy pontosan mennyire volt jó döntés meg úgyis csak utólag derül ki attól függően, hogy milyen ingatlant sikerült kifogni, meg a rákövetkezendő évtizedekben milyen ingatlanár-emelkedés lesz.
USA részvény vs. ingatlanpiac kapcsán régebben olvastam statisztikákat, az összesített hozam nagyon hosszútávon hasonló. Részvényeknél árfolyam + osztalék vs ingatlannál árak + bérbeadásból bevétel (ilyet ugye saját ingatlannál is fizetsz igazából, csak magadnak, a zsebedben marad, ráadásul adómentesen - amíg törlesztesz lejön belőle a banknak fizetett kamat természetesen). Magyar ingatlanpiac persze ettől jelentősen eltérhet, de az egyéb, nehezen forintosítható hozzáadott értéke a saját ingatlannak itthon jelentősebb is mint USA-ban, ahol kiforrott bérleti piac van.
-
avl
senior tag
válasz
Oppenheimer #5536 üzenetére
szerintem sem egyszerü - mar penzügyileg sem, es tenyleg sokaknal a masik szempont fontosabb pl. a bérlés sokkal rugalmasabb, van-e megfelelö kulturaja, milyen az ingatlankinalat .... - epp ezert is erdekel több szitura
mar pár éve, de még éveken át "puhítom" lányomat ezen témában
-
Oppenheimer
nagyúr
Nem ilyen egyszeru amugy a matek, mert ha fiatal vagy es nincs lenyeges toked, akkor viszont tokeattetellel (hitellel) vehetsz lakast, ezzel szerezve egy realeszkozt.
Ha meg van toked, akkor sincs beszamolva a hitelfelvetel lehetosege az ingatlanvasarlasi oldalra. Megmaradhat a toked java es lehet lakasod is ezaltal.
-
avl
senior tag
válasz
HussarF #5533 üzenetére
(idözítés egyébként szerintem sikerülhet ...néha, de sosem mindig; akár többször is egymás után - lehet 6-ost is dobni 3szor is egymas utan - ..és persze idötáv kérdése is egy X1-kor megtett vétel lehet idöben X2 es X3 között jonak tünö, aztan X4 es X5 között nem, illetve forditva is ;-)
-
avl
senior tag
#5524ngaba: "elértem már azt a DTLA-arányt, amit akartam" az mennyi ? PMAP ? total kötveny vs. rv. ? kb-re (vagy pontosan ;-)
nálam: 0% ~4% ~ 7-10% 93-90%#5517PredatorZoli bérlés Grazban: ~9-12 €/nm
#5527PredatorZoli honnan jön az 5%-os szabály ? valaki vizsgálta széles körülménytartományra (hozam, amorti, ado, ...) ?
nem mostanra, hanem globalisan-elmeletileg érdekel
..persze érzelmi részét a lakásnak nem lehet kalkulálni, az egyenileg tök különbözöez nem olyan rossz, több szitut bemutat anyagilag: [link]
-
Olyan 15%-nyi volt, cash-ban, EUR-ban. De június óta nem nagyon akaródzott vennem ezeken a 100 feletti árakon (VWCE). Úgy voltam vele, hogy akkor is kivárom, hogy alámenjen. Ha meg nem fog, akkor így jártam, elfogadom a nem realizált profitot. De aztán csak lement
És annyira a héten még nem is ment a vásárlási árnak alá az árfolyam...
...de ez most úgy hangozhat, mintha jól tudtam volna időzíteni a piacot. De az igazság az, hogy még tavaly év végén fizettem be ezt a pénzt a 2022-es TBSZ-re, csak azóta sem költöttem el, mert nem tetszettek az árak (akkor 95-96 körül). Azóta volt márciusban megint 90 körül, de épp nem érte el a vételi megbízásomat, úgyhogy szépen végignéztem, hogy elmászik onnan különösebb megszakítások nélkül majdnem új ATH-ra. Akkor a 94 szarnak tűnt, mert hát "még most volt 90". Azóta persze már milyen jó lett volna, ha azon a "szar" szinten veszek.
Szóval ez is a DCA-t igazolja. Vége az esti mesének, gyerekek, a tanulság továbbra is, hogy ne próbáljátok időzíteni a piacot. Aludjatok jól
-
törölt tag
válasz
PredatorZoli #5517 üzenetére
Itt Münchenben az átlag négyzetméterár házaknál 8.700 körül van, az átlag bérleti díj 17,50, lakásoknál 7.800 és 18,50. De nyilván erősen szór mindkettő.
[link]De már érezhetően esnek az árak.
-
julius666
addikt
Nyilván ez kockázatos ügylet, spekuláció, kell egy limit, hogy max meddig megy el az ember. Az örök leátlagolás az lúzer dolog (bár megjegyzem azért az USA államkötvény az más kávéház mint az egyéni részvény vagy a hasonló csacskaságok, itt azért annak kevesebb esélye van, hogy lemegy 0-ba, vagy 0 közelébe és aztán örökre ott marad).
Én szerencsésnek mondhatom magam, óvatos voltam, én még a minimum célként kitűzött 20%-os portfólió arányt sem értem el, nekem még van hova leátlagolni.
-
j0k3r!
őstag
válasz
pictigjis #5526 üzenetére
Bottom fishing ritkán szokott sikerülni. Találd ki előre a pozi méretét, talán még azt is, hogy nagyjából hány tranzakció keretében szeretnéd elérni a kívánt méretet. Ha tetszik hozam/kockázat szempontból a jelenlegi ár, akkor vedd meg az első csomagot, ha meg nem, akkor találd ki azt az entry price-t, amivel nyugodtan alszol.
-
pictigjis
őstag
-
válasz
attiati #5522 üzenetére
nekem több a fizum, de egy meglepően jó dealt sikerült kötni. most nagyon high level megnézve az elmúlt egy évet (22 októberében költöztünk ki), kb az otthoni nettó fizum 85% megmarad itt. úgy, hogy mivel egyedül dolgozok, a költségeink 90%-kát én fizetem. ez majd azért remélhetőleg változik előbb-utóbb. illetve otthon volt céges autóm, itt szerintem még egy darabig nem lesz. az is egy 6-8k euró évente, így ez az arány kicsit csökkenni fog.
ebből a pénzből itt nyilván nem fogunk soha semmit venni, ha a csajom elkezd dolgozni, vagy felépíti a kis bizniszét itt, az a további 1-2 ezer eur szintén nem fog ingatlanhoz segíteni minket.
de ez annyira nem lényeg, amire kell, arra van/lesz (remélhetőleg), ha befigyel 1-2 gyerek még akkor is. hosszú távon meg a fene tudja mi lesz, szívesebben lennék itt nyugdíjas a hegyek között, mint a balaton parton. így mire oda jutunk, vidéken azért szerintem tudunk majd venni valami vityillót
addig meg szívesen bérelek 15 EUR/nm áron. Zoli, ezek a számok egyébként hogy jöttek ki?
-
ngaba
aktív tag
válasz
julius666 #5523 üzenetére
"Én nagyon örülnék ha még feljebb mennének a hozamok és tudnék még alacsonyabb árfolyamra átlagolni, de attól tartok nem így lesz."
Pont ezen gondolkodtam ma, hogy ez a hozzáállás valami bias. Nekem is van DTLA-m, persze bukóban, és csábító, hogy belevegyek most javítani az átlagot. Aztán arra jutottam, hogy miért tenném, elértem már azt a DTLA-arányt, amit akartam, ott van DTLA-ban annyi pénz, amennyit terveztem (- mínusz bukó). Ennél többet nem akartam berakni, ott van az befektetve. Játszhatok a szavakkal, hogy nem realizált veszteség, meg így, meg úgy, de az veszteség és kész. Az már a nem dicső múlt. Szerintem butaság nagyobbra növelni a pozíciót, mint amennyit _most_ 0-ról indulva építene az ember. Persze az is benne van a pszichológiában, hogy ahogy esik az árfolyam, úgy tűnik egyre vonzóbbnak a termék, pozíciótól függetlenül, és egyre nagyobb arányra hajlik az ember.
-
julius666
addikt
Szerintem is. De emellé elég medvés lett elmúlt 1-2 hónapban a hangulat, valszeg sokan várnak a partvonalon. Ezt a "6%-ig meg se állunk" jóslatot túl sok helyen olvasom mostanság, de csak ha ezt a topikot nézem is már olyanok is lesik a beszállót, akiktől távol áll a kötvényezés (Oppenheimer pl
). A treasury se fogja vélhetően örökké tartani az őrült tempót kötvénykibocsájtás terén, a hosszú oldal bedrágulásával nem is annyira éri meg nekik már.
Én nagyon örülnék ha még feljebb mennének a hozamok és tudnék még alacsonyabb árfolyamra átlagolni, de attól tartok nem így lesz. (Ma belevettem negyedéves GDP adatok publikálása előtt). Aztán persze én már 3.8-as hozamszint mellett is jó vételnek gondoltam, hátha megint tévedek.
-
válasz
én kb 15 EUR/t fizetek. azt hiszem 72 vagy 74 nm és 1100 EUR.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #5515 üzenetére
Mondanám, hogy megvolt a DTLA alja, de még mindig inverz a hozamgörbe. Már nem sokra vagyunk viszont attól, hogy 5.5% körül kilapuljon. Powell-nek volt pár meeting-gel ezelőtt egy olyan mondata az egyik újságíró kérdésre, hogy az akkori reálkamat szintjét tervezik tartani. Ebből én arra gondolok, hogy ha tovább esik az infláció, de ők kitartják a mostani kamatokat, akkor az még szigorúbb (magasabb reálkamat) lenne, amit nem feltétlen akarnak. Most persze nem mondhatnak mást, mint "higher for longer", de nem lennék meglepve, ha jövő Q1-ben már elkezdenének valamit finomhangolni 25 bázispontonként, ha úgy alakul az infláció. Ennek hatására lenne egy 5% körül induló 5.5% körül végződő nem invertált hozamgörbénk. Valószínűbbnek tartom ezt, mint hogy a hosszú oldal ugorjon fel 6% körülre. Csak hangosan gondolkodtam, #notafinancialadvice
-
User_2
tag
válasz
És hogy alakul a négyzetméterre vetített bérleti díj?
ezt tudod országos median netto bér %-ában?
hogy értelmezhető legyen a nm bérleti díjként megadott szám. -
válasz
Mercutio_ #5509 üzenetére
Nyugaton se jó üzlet amúgy.
#5505Vesa
Persze, én is ismerek ilyet. Viszont az a jajongás Nyugaton is megy, hogy a fiatal generáció nem tud ingatlanhoz jutni. Ha a bérlés annyira népszerű lenne, akkor szerinted problémáznának ezen? Egy frászt. Aki évtizedek óta bérel, az megszokta, van mögötte egy fasza szociális háló is. Itthon ez öngyilkosság lenne hosszú távon. -
attiati
veterán
Huf mögött kell, hogy legyen valami új fejlemény a háttérben (amiről nem tudunk vagy pont az ellenkezőjét nyilatkozza a hazai harcos politika).
HUF ma is látványosan tartja magát, miközben indexekben szintek esnek el, USD erősödik.
-
Hi!King
őstag
Az nem csak fétis, hanem a bérlakás piac állapota. Itthon én nem bérelnék (fiatalabb koromban béreltem egy ideig), mert egyszerűen létbizonytalanság, hogy bármikor elküldhetnek, meet kell unokaöcsinek a lakás, hogs a legtöbb tulaj mindenbe beleszól, egy szeget nem verhetsz a falba, hogy nagyon nagy az aránya a rossz állapotú, de bútorozott lakásoknak.
Ha Németországban élnék, nem törekednék saját tulajdonra, hanem igény szerint bérelnék, a megtakarításaim meg mehetnek mind értékpapír befektetésbe.
-
SzGee
aktív tag
USÁ-ban massziv GDP növekedés volt, talán a recesszió előtt utoljára (?)
öveket bekapcsolni -
Vesa
veterán
Nem kevés embert ismerek akik évek-évtizedek óta bérlakásban laknak nyugaton. A helyzet az, hogy nem is akarnak venni. Ennek oka a kiszámíthatóság! Egyrészt, nincs dolga az ingatlannal a berendezésen kívül. Bármi elromlik ami az ingatlan részét képezte kiadáskor, azt intézi a tulajdonos. Van olyan barátom, aki meseszerű házból költözött ki, és simán vehetett volna nagyjából bármit amit akart volna, mégis jelenleg is házat bérel mert nincs vele gondja, a befektetett pénze ki is termeli a díjat, így a munkából származó bevétele tisztán megmarad. Semmi értelme nem lenne vennie horror áron, hogy aztán röghöz legyen kötve, a pénze meg ne dolgozzon hanem csak álljon egy ingatlanban ami folyamatosan vinné a pénzt. Csak itt magyarisztánban van ez a tulajdonlás fétish.
-
Vesa
veterán
"akinek tíz litert fogyaszt a kocsija az vehesse féláron az üzemanyagot ahhoz képest akinek csak ötöt, mert szegény hátrányos helyzetben van."
Ne adj már ilyen kiváló tippeket az államnak, még a végén átveszik.
Mert egyébként tökéletes a hasonlat és illene a sok egyéb agyatlan intézkedés mellé 1:1-ben.
-
válasz
Hi!King #5502 üzenetére
A valóságban a "tehetős réteg" adóztatása valójában a középosztály nyírását jelenti, ugyanis a valódi tehetős (felső)réteget nem tudják adóztatni sehol a világon. Hiszen a pénzüket vagyonkezelő alapítványokba, adóparadicsomokba menekítik.
És ezt látjuk is, a középosztály lecsúszása főleg Nyugaton égető probléma. Nálunk meg ugye gyakorlatilag alig van.
-
Hi!King
őstag
Mert lehetőleg minél kevésbé kellene támogatni bárkit is, de ha már igen, a tehetősebbeknek újraosztani teljesen értelmetlen és konraproduktív, mert jobboldali szempontból nézve rontja a gazdasági versenyképességet, baloldali szempontból nézve pedig nem tett hozzá a társadami méltányossághoz, semleges szemszögből nézve pedig nem akadályozta meg senkinek sem a társadalomból való lecsúszását.
A tehetősebbek támogatása valójában arról szól hogy a támogatott réteget az államhoz kösd, függetlenség szempontjából ez gyakorlatilag a középosztály kivégzése, helyettük eg tehetős proli réteg kitermelése. -
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #5458 üzenetére
"elobb utobb ott is meg lesz huzva a nadragszij"
Tankönyv szerint igen.
A gyakorlatban ez úgy működik és fog működni (szerintem), hogy relatív és a többi országhoz képest kell nézni.
Ha ők is eladósodtak, akkor a legkevésbé eladósodottat keresed (akkor is, ha ő is tökig el van adósodva).
Vakok közt félszemű a király.
Új hozzászólás Aktív témák
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Path of Exile (ARPG)
- Elite: Dangerous
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Azonnali informatikai kérdések órája
- EAFC 25
- Alkoholista nevelde
- További aktív témák...
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest