Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Home server / házi szerver építése
- Apple asztali gépek
- Vezetékes FÜLhallgatók
- RAM topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja, de nincs errol szo egyelore. Nyilvan az internetes forumokon kizarolag az a ket veglet letezik, hogy 'eddig haver volt, mostmar ellenseg'. Nyilvan nem ez a helyzet, az USA termeszetesen ma is Europa legfobb szovetsegese, es epp egy krizis kozepen vagyunk, de integralt gazdasagunk es vedelmi rendszerunk van, es ezt Trump nem fogja harom honap alatt felboritani. Ennel reziliensebb a vilag.
Ha mar tozsdei topicban vagyunk: ha az USA kibekithetetlenul osszeveszett volna Europaval, akkor nem 15%-ot esett volna a tozsde, hanem 80%-ot.
-
Pá
addikt
Sokáig én sem vettem komolyan az oroszokat, mert gdp és hasonló mutatók alapján tényleg nem tényezők. De el kell ismerni, hogy a titkosszolgálat és social médiás dezinformációban messze a legerősebbek és komolyabb pusztítást tudnak végezni ezzel, mint hadseregekkel. Vagy hát saját szempontjukból eredményeket elérni.
Természetesen nem fogják elvinni egész Europát, elég ha megosztják és bénítják/gyengítik, miközben lassacskán bedarálják Ukrajnát, aztán szemezgetnek a kicsikből, mint Grúzia, Moldávok, Baltikum stb Meg persze magukhoz ölelik, akik nyitottak erre, pl Balkán, Szlovákia, jómagunk. Volt NDK? -
Wn2tl
aktív tag
Nekem is van IQSA-m, de nem követem, hogy mit mikor hova pakol. Btw. msft, elég érdekes szitu. Egyértelműen a virágkorát a desktop és on-premise rendszerek viharos elterjedésének az időszaka jelentette. De most a cloud éra jön, ahol viszont óriási verseny van, valamint a mobil készülékeken sem hódít már az MS. Nem temetem, csak szerintem a jövőt tekintve már nem az a különleges egyedi brand, mint régen.
-
"Akkor az volt a mondás, hogy a kisbüfi itthon költi el a kamatot, ÁFÁ-n és hasonlókon visszajön."
Ebben van valami. És ugye nagyon sokan a kamatozott megtakarításból ingatlant vesznek, a fúvódó ingatlanlufi is az államkasszát gyarapítja egészen a durranásig.
#16019: Full jogos
. Nekem itt adott az ISA, nulla adókomplikációval, bevallási cirkusszal kis túlzással azt vehetek rá, amit akarok - ill a font kp-re évi 4% körüli kamatot adnak úgy, hogy bármikor kivehetem. Ha jól rémlik, voltak sztár PMÁP kamatok egy időben, de ugye árfolyamot és az adott időpontot kell nézni, ami most 7.9% gugli szerint. Önmagában az átutalgatás + revolutos(!) devizakonverzió ktge leviszi annyira, mint amennyit itthon kapok.
-
lemusz
addikt
A tetőzés utáni 2023-ról beszélünk ugye, szerintem az hogy még lehetett kapni 0,5 majd 0,25% prémiumos visszatekintős PMÁP-ot sokat segített az infláció leszálló ágában, nélküle lassabban normálizálódott volna, ugye ebben az időszakban még ilyen 10-15%-os inflánál jártunk, ami messze van a normálistól.
-
aAron_
őstag
"Tudom, ezt a vitát már sokszor lefolytattuk, sokak szerint nincs is index/befalap bubble, de szerintem van."
Én csak azt tudom, hogy én nem tudom. Ez az alapja a MCW szerinti befektetésnek is. Megbékélsz azzal, hogy nem vagy egy befektetési zseni, aki ki tudja választani a végtelen befektetési stratégiából azt a párat, amivel meg lehet verni a piacot.
#14666Ixion77: Lélektani határnak nincsen pénzügyi jelentősége.
-
ngaba
aktív tag
Na, a mai napon a portfóliómban az OPEN (nem realizált) nyeresége végre lenyomta a JPGL-ét, pedig az OPEN-t magasabb tőzsdei áraknál vettem. (De legközelebb akkor is JPGL-t veszek.)
Persze amíg ez nem így volt, addig nem írtam ide ezt a kommentet (megerősítési bias, vagy mi), de nagyon együtt mozogtak.
És tényleg úgy gondolom, hogy valami randomszerű portfólió a legjobb, minél kevesebb felesleges tranzakcióval. Az islamic investing ETF-eket is nézegettem, ellenpontnak.
A market cap ETF-fel az a bajom, hogy a Mari nénik pumpálják fel vele az árakat, a rationalreminderes SCV, value stb. faktoros ETF-eket meg a profik. Ha egy "képlet" "működik" a tőzsdén, az azon nyomban saját maga ellenségévé válik, amint széles körben ismert lesz.
Tudom, ezt a vitát már sokszor lefolytattuk, sokak szerint nincs is index/befalap bubble, de szerintem van.
-
Sisco2
tag
Sokminden lehet, most nem tudom épp mit áraznak kap e 10% -ot az EU a nyakába vagy sem, hamarosan megkezdődnek a béketárgyalások Trump és Putin között vagy sem,
de ha a 2019 -óta tartó felgyorsult HUF gyengülő trendet nézzük szigoruan technikai alapon még visszatérhetünk 400 alá -
Dare2Live
félisten
Közeledés lehet de a 2000es évek "EU/Berlin-Moszkva... tengejének" vége.
Sajnálom mert ami van/lesz az se EU, se Oonak nem jó de így döntöttek a Kremlbem. Fontosabb volt az orosz imperializmus mint az, hogy jól éljenek.Az egész linux egyik fő átka a csillió különböző disztro. Nem hude részletezve itt Red Hat, ott Suse amott debian, emitt Ubuntu, deott Arch, elemitt Mint és hamár akkor Pop..... és hogy mégjobb legyen ezek rendszeresen forkolva. Aztán ezen támogatva van ez. Amon az...
Mindha a fenti disztrok egy cégnél lennének csak sokszoros EU méretben. Agyrém.
Miután ez megvan a teljes átállás a korábbi tapasztalatok alapján 5-10évben lenne mérhető.Az adóztatásról már leírtam a véleményem.
@tomazin
Nekem meg at OvhCloud. Mikroszereplők. 5+éves távon kellene beleölni az eur milliárdokat, hogy csak EUban valamennyire ki tudják váltani az AWS, Azure, Google... vonalat.Ennek az egésznek 20 de min 10éve kellett volna nekiállni. Akkor most a 25%os BigTech vám érne valamit. A jelenlegi helyzetben kiröhögik. Nem mellékesen most is neki lehetne állni. Én nem látom, hogy bármi mozogna a témában. Akkor miről és minek beszélünk?
-
concret_hp
addikt
a 2012-2020 közti időszakot leszámítva, mikor volt kevésbé nyomasztó?
szeptember 11, afganisztán, irak, vagy a válság, ahol sok helyen 30%-ra ugrott a munkanélküliség?
a 90-es évek inflációs hulláma, vagy picit nyugatabbra, ahol az írek, baszkok heti szinten robbantgattak?
a 70-80-as évek nem utazhatsz sehova, mindent a párt mond meg világa egy kis olajválsággal?
az 50-60-as évek igazi szegénysége?
a 2. vh? -
avl
senior tag
ma EKB vagott is 0.25%-nyit: 3.0-rol 2.75%-ra
...ugyanakkor nem az aktualis esemeny mozgat, hanem inkabb az, hogy az aktualis valosag "hogyan volt már beárazva", hogan viszonyul a korabbi varakozasokhoz
a mai kapamtcsökkentes hatasa €/$-ra épp:
nyilvan, ha 2%-ot vagtak volna, akkor nem ez lett volna, vagy ha megnövelik 2%-kal :-)
-
> Ez igaz, amit írsz, de valahogy a jelenlegi társadalmi és politikai berendezkedésben az etika nem igazán szempont.
Egyebkent szempont, legfeljebb nem annyira, mint amennyire te vagy en szeretnem. Tehat ha bemesz egy Mekibe vagy Starbucksba, akkor szinte minden papir ujrafelhasznalt, nincs muanyag szivoszal (LOL, tudom), a kavek utja visszakovetheto a termeloig. Szoval csomo helyen van fejlodes.
-
ennek egyéni befektetőként nem kell feltétlenül így lennie szerintem. a cégek feladata, hogy rohadt sok profitot termeljen a részvényesnek, aki azt majd oda teszi ahova akarja. a kormányok, szabályozó hatóságok feladata meg az, hogy a profittermelés közben igyekezzen az általuk/választók által helyesnek vélt irányba terelni a cégeket a játékszabályok irányításával, lásd pl. az esg reporting mániát.
szerintem teljesen rendben van, ha te egyéni befektetőként figyelembe veszel soft dolgokat, amik a saját értékrendedbe beleférnek. pl. nem ülsz rá a rheinmetall rallira, mert nem támogatod a fegyverkezést, vagy igen, mert szerinted európának meg kell tudnia védeni magát egy közepes csecsen hadsereg ellen. én pl. ezért vettem némi dax indexet, mert nem éreztem annyira jónak, hogy európában élek és szinte csak az usa-ba tolom - az egyébként jelentéktelen - tőkém. ha ez kevesebbet hoz, mint a vwce, azzal együtt tudok élni, de nyilván nem vettem volna bele, ha totálisan szar kilátásai lennének. a boltban is el tudod dönteni, hogy kell-e neked a termék. én pl. már egy ideje nem veszek semmi hétköznapi ruhát, ami nem természetes anyag, és azt is igyekszem használtan (pl. gyapjú, kasmír pulcsik). de ez csak a saját példám, a lényeg, hogy van a kezedben döntés, és attól még, hogy a cégeknek nincs szaglásuk (ami szintén nem teljesen igaz), neked még lehet
ez egyéni döntés.
-
julius666
addikt
Én nehezen hiszem, hogy _hosszú távon_ megmarad ez a monopolhelyzet.
Mi számít neked hosszútávnak és mennyi értelme van róla beszélni ezen a területen?
Az mindenesetre szerintem nem túl jó jel, hogy Kínában, ahol elemi érdeke lenne a versenyzőknek, hogy ne a nehezen beszerezhető nVidia gyorsítokra építkezzenek is inkább régebbi zöld logós volt bányászgépeken meg becsempészett zöld kártyákon trainelnek, inkább máshol próbálják behozni a hátrányt.
De egy AMD-nek szerintem ez nem megugorhatatlan.
Ez most vicc akart lenni? Az AMD-nek tizensok éve megugorhatatlan, hogy érdemben utólérje a zöldeket GPGPU vonalon.
Engem inkább az érdekel, hogy az AI-nak milyen hatása lesz a többi (nem tech) cégre. A small cap faktorban amúgy is egyre kevésbé hiszek, de ha bejön valami új, forradalmi dolog, azt először a nagyok tudják hatékonyan beépíteni az üzemmenetbe, így inkább a big cap cégekre fogadnék első körben.
Szerintem ez nem triviális. Nagy cég nagy szervezeti overheadet is jelent, nehezebben mozdul.
AI-ra épülő szolgáltatások terén már van 1-2 évnyi tapasztalat, ott is vegyes a kép. Hyperscalerek durva mérethatékonysági előnyök és magas belépési költségek miatt nyilván ott maradnak a lánc végén, de pl. 2 éve valszeg mindenki úgy gondolta szoftverfejlesztésben, az OpenAI modelljeire épülő Github Codepilot rajtmezőnél nyerte meg az AI coding versenyt. Ehhez képest most egyértelműen az Anthropic féle Sonnet + Cursor editor a többség favoritja.
-
attiati
veterán
Mert addigra jóárasítják
Nem fundásan gondoltam.#14393emvy
"Nem biztos, hogy akartam az en eletemben."Pont ezen gondolkodtam.
Olyan lehetek az AGI-nak, mint nekem a kutyám (Ők kb. egy 2-3 éves gyerek fejlettségi szintjén vannak). Annyi különbséggel, hogy az AGI-ban nem lesz érzés, ragaszkodás (hacsak bele nem programozzák). -
Ixion77
Topikgazda
A piac alapvetpen a monopolhelyzet felé tendál. Épp azért van szükség a monopolellenes törvényekre, mert különben idővel automatikusan kialakul. Néha még azok ellenére is, lásd ASML.
Az AMD ügyesebb taktikát választott minthogy szemtől szembe nekimenjen az NVDA-nak. Inkább ráfeküdt az interference oldalra, és a traininget nem erőlteti. Szerintem az elmúlt heti események még inkább megerősítik hogy ez egy jó taktika hosszú távon. Közép és hosszútávon nagyobb növekedési potenciált látok benne mint az NVDA-ban.
-
-
julius666
addikt
Az a baj, hogy ez csak egy elem abból, amit emvy is felsorolt. A felsorolásnak ráadásul van olyan eleme (ökoszisztéma) ami nem is csak az adott piaci szereplőn múlik, meg network effect miatt egyre nehezebben is tudna igazán megváltozni.
Pl. mennyivel találsz egyszerűbben CUDA-ban/PTX-ben büfé programozót (vagy coding AI-t!) mint olyat, aki/ami valami egyéni design chipre tudná optimalizálni kódot? Lehet magasabb szintű frameworkoket/nyelveket használni amik adott esetben elfutnak/lefordulnak pl. AMD vasra is (megfelelő driveres támogatás mellett), de pont a mostani DeepSeek sztori mutatta meg, ezeknél a teljesítményigényes feladatoknál mennyit számít ha közel vagy a vashoz.
Ezen túl meg az nVidia egészen brutál marginokkal dolgozik, aminek a nagy része megy vissza R&D-be, így megint csak nem lesz könnyű beérni a konkurenciának. Majd ha elkényelmesednek úgy, mint anno az Intel.
-
Vicc amúgy a HVG is. A cikkben szó sincs az MNB-ről vagy Matolcsy-ról, de azért oda kell egyet rúgni. Mint a vegánok, akiknek dülled az ér a fejükön, ha 1 órán keresztül senkinek sem magyarázhatják el, hogy ők vegánok. A HVG-nél ugyanez van, ha nem éreztethetik minden sorban, hogy utálják a kormányt. Vártam legalább valami összehasonlítást, hogy mik a kilátásai az aranynak a bitcoin-nal szemben, ha már így megpendítette ezt a cikk címében, de természetesen semmi. Professzionalitás látszatára sem adnak, nem is szoktam ezekre kattintani.
-
Valkolaci
újonc
Megint én 😊.
>Ha USA államkötvényt akarsz, akkor venned kell USD-t
EUR-ra váltottam a forintot, hiba volt?
HUF > EUR romlott 1 év alatt ~8%
HUF > USD romlott 1 év alatt ~15%
Gondoltam nem most vásárlok be USD-ből.
Valami ilyenekből szeretnék majd felépíteni a portfóliót:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF (Acc)
meg valami „defense etf” de ilyenből nem találtam semmilyen normálisat.
Kicsit Mad Max portfólió lehet, hogy finomítok rajta. 😊
Mivel európai tőzsdéken szeretném elkölteni, úgy gondoltam EUR-ban vásárolható USD alapú papírokat veszek majd.
justetf.com-on minden EUR-ban van megadva (abból gondoltam, hogy EUR a jó választás) akkor a fenti papírokat nem tudom majd EUR-ban megvenni?
Tudom EUR > USD keresztárfolyam kockázatot futom majd.
> IE kezdetű ETF-et vegyél, LU kezdetűt ne, az többet adózik a háttérben.
Köszi, erre majd figyelek. -
gedikart
aktív tag
Nézegetem én is a kötvényeket... Itt van pl egy Román kötvény.
Ezt jelenleg 101,21%-on lehet venni, éves szinten 6,375%-ot fizet. Vagy egy amerikai
Ezek ugye lejárósak...
Viszont az ETF-kötvények kevésbé tiszták számomra. Pl a 3-7 (vagy a 20 éveset) csak spekulációra lehet tartani? Hogy hosszú távon alacsony lesz a FED kamat? Mert a legutóbbi csökkentések az árfolyamon nemigen látszanak.
Matury Bond ETF esetén pedog látom az árfolyamot, de honnét tudom, hogy mi az éves meghirdetett kamat? -
Moltiszanti
újonc
Azt szeretném ha kamatozna a pénzem, de nem szeretnék túl nagy arfolyamingadozást mert a cél az, hogy ha történne egy komolyabb korrekcio akkor egy részből ETF-t vásárolnék. Ez a 24TBSZ-en lévő vagyonkám. A közben keletkezo megtakaritasaimbol terveim szerint vásárolni fogok majd folyamatosan ETF-t.
-
Moltiszanti
újonc
Köszönöm szépen!
Ezek az ETF-ek hasonloan a magyar DKJ-hoz futamidő közben árfolyamingadoznak majd az év végi "lejáratkor" elérik az US alapkamat szintjét és hozzak az "elvártat"?
Azután ujra meg kell venni oket?
Vagy nem kell ujra vásárolni őket, hanem beépul a kamat az árfolyamba a kovetkező 1 éves periodus magasabb szintrol indul? -
Blaymoira
tag
Az elején általában nem szokta egy cég dominálni az egyes technológiákat. Egy technológia érettségének a végére kezd el monopolizálódni a helyzet. Az egész AI kiaknázás még leginkább a ciklusnak az elején van.
Persze hardver szintjén vehetjük úgy, hogy az NVDA az monopol helyzetben van már most is, de az se garancia, hogy végig így marad, ahogy újabb versenyzők jöhetnek be.
-
A szokasos 24.hu-s penteki podcastban jol osszefoglalta az egyik srac: a "nemnovekedes" a szuper-privilegizalt tarsadalmi retegek hobbija es statusszimboluma. Az, amikor valaki azt mondja, hogy 'elmenyeket szerezz, ne targyakat', szinten arrol szol, hogy o mar biztonsagban van.
Azert hajszolja az emberiseg a fejlodest, mert az elet tele van szenvedessel, es mindenki kevesebbet szeretne belole.
-
törölt tag
"Mire fel hajszolja az emberiség ennyire a fejlődést"
Lehet hogy neked elegendő az az életszínvonal, ami neked jutott. Van néhány milliárd ember a földön, akinek meg nem elegendő.
Namost vagy növekedünk, és akkor több jut mindenkinek, vagy leadsz a te életszínvonaladból a nálad szegényebbek javára.Melyiket választod?
-
Dare2Live
félisten
"az EU nagy piac, és nem fordítva."
150b$os az EU export szuficite. Ha tetszik az EUnak az USA nagyobb piaca mint fordítva.
De szerintem ez EU fele egy nagyon keménynek tűnő de valójában nem túl komoly csiken gém lesz. Az EUnak amúgy is kell sok gáz, USA felpörgeti azt. Majd veszünk a szuficitből LNGt. Trump a szavazónak előadhatja, hogy mekkorát nyert...
az EUnak meg tipikus win-win [link]btw blikkre elég jó redneck Trumpista szavazó lennél ha USben élnél. Zabálod a Trumpi "agitpropot".
-
Ixion77
Topikgazda
Nem csak joguk nincs, de az optikája sem lenne túl jó annak, ha az USA saját szövetségeseit kezdené molesztálni. Az meg főleg nem, ha katonai erővel lépnének fel egy másik NATO tag ellen. Finoman szólva is aláásnák ezzel saját megítélésüket a világban. Én ugyan bármit kinézek Trumphból, de azért csak maradt még ott a környéken valaki aki látja legalább a legnyilvánvalóbb következményeket.
-
Simia
junior tag
Azt is minden elemző elmondja, hogy jaj, hát a marakodó európai országok nem tudnak összefogni, közös hadsereg sincs. De ha valami külső hatalom benyögné, hogy akkor én most elfoglalom az EU-t, és látnánk, hogy mittudomén Görögországon keresztül nyomul be az ellenség, mint kés a vajon, mindjárt mindegyik ország odacsoportosítaná remegő térddel, amije van.
Sajnos ebben nem vagyok biztos.
Előszöris, nem az EU-t támadják meg, hanem egy konkrét államot. Mondjuk kiharapnak egy darabot Bulgáriából. Ha el lehet hitetni a néppel, hogy ez egy "szláv testvérháború" (TM) mint bölcs vezetőnk mondogatja. Meghalni senki sem akar, főleg nem "másokért". Ezért lenne fontos egy közös Európatudat, hogy ne "másoknak" érezzük a többi európait, hanem a "mieinknek". (de azt hiszem ezt már írtam régebben, szóval redundáns)
Ahogy annakidején odaadták Hitlernek Moráviát meg Csehországot, ahogy senki nem szólt amikor Oroszország annektálta a Krímet, ahogy bénultan néztük a balkáni népirtásokat, egyáltalán nem vagyok biztos hogy az EU összefogna.
-
Ixion77
Topikgazda
az EU kénytelen lesz összekapni magát
Képes lenne rá? Mi lenne az alapja?
Nyersanyag nem, demográfia nem, gyártás (alacsony energiaárak hiányában) nem, bérgyártás (olcsó munkaerő híján) nem, IT&AI nem, munkaerő kizsákmányolás nem, vállalkozásbarát liberális világkép nem, masszív környezetszennyezés nem... Milyen kitörési lehetőség maradt?Az oroszok szerintem mattot adtak Európának és saját maguknak is. Háború helyett pont hogy össze kellett volna fogniuk Európával. De az ukrán lépésükkel lebénították a német gyártóipart (ezzel behozhatatlan hátrányt képezve Kínával szemben) és a közös kutatás-fejlesztési lehetőségeket egyaránt.
-
Én nem úgy ítélem meg. Ha valaki úgy csinálja, az önmagát korlátozza.
Amúgy miért nem lehet azt elfogadni, hogy a régiek inkompetensek voltak, a mostaniak meg simán szociopata tolvajok? Nyilván az lenne az üdvözítő, ha kompetens, és független emberek ülnének ezekben a székekben, de szemmel láthatóan nincs erre igazán igény.
Erről is beszéltünk már sokszor. Szerintem fogalmunk sincs arról, hogy mik a képességei, mert minden a lopásnak és az uradalomépítésnek van alárendelve. Az egész rendszert ez mozgatja. Persze ehhez olyan embereket találtak, akikkel ezt meg lehet csinálni, de ez inkább erkölcsi, mint képességbeli kérdés. Amúgy ennek a haszonáldozatát minden pillanatban láthatjuk a számokon.
Csak arra akarok ezzel kilyukadni, hogyha NM helyére beraknád a világ legfaszább közgazdászát, akkor se változna semmi. Az egész rendszert kell elsöpörni. Ezért nem látom értelmét NM/bárki más lehülyézésének 2-naponta. Ez nem róla szól, ez egy ökoszisztéma, aminek ő egy fogaskereke.
-
avl
senior tag
"beindítani a kiemelkedők fognak"
ez egy erdekes kerdes; közepfoku oktatasban pl. HU-ban ezen a teren mas a helyzet es talan a törekves is, mint A-ban, D-ben, pláne matekban; ott inkabb "legyen egyforma"; HU-ban pedig van gimi ranglista, igen nagy különbsegek, spec. matek osztalyok, ...melyik milyen a társadalomnak, az egyénnek, ...
-
evilskati
aktív tag
Érdekességképpen egy ilyenről tudok: Starschema
-
És ebben állítom, hogy helyzeti előnyünk volt, szerintem az egy főre eső kockák számában valahol az élvonalban lehettünk, és még mellé az akadémiai matematika (számítástudomány) tudás is megvolt. AKKOR.
Egészen biztos vagyok benne, hogy ez nincs így. Eleve nagyon kevés embernek volt pénze akkor számítógépre, miközben az USA-ban már előtte 10 évvel tömegessé vált a használata. Oké, Romániához képest helyzeti előnyünk volt, de Ny-Eu-hoz képest 100%, hogy nem. És akkor még mindig ott van a tőkehiány problémája, amivel még az EU se nagyon tud mit kezdeni az USA-val szemben.
Akadémiai vonalon valahogy mindig sikeresek voltunk, de arra a 100 emberre nem lehet ipart/gazdaságot építeni. A magyar oktatási rendszer hírhedt amúgy erről még ma is.
#13088concret_hp
Hát, azért nem úgy van az. Ezek se állami cégek, csak kormányközeliek. Anno a Samsung is így indult, Dél-Koreában erre még külön kifejezés is van. De mondhatnám Németországot is, ahol az autóipari multik kezében van a fél politikai osztály. Most érted, nyilván nem tetszik nekem se ez a 4IG, MBH, meg társai maffia vonal, de ne állítsuk be úgy a dolgot, mintha magyar sajátosság lenne. Nem az. -
Dare2Live
félisten
Nézz rá egy pl PISA... felmérsére ahol a NER azért figyel arra hogy jobb középiskolában legyen az a felmérés. Kifejezetten gyengék vagyunk matematika vonalon (is). Van pár elitképzőnk... ahonnan joggal a felsőoktatás is lezüllött egyre több (aki tud) diák külföldi egyetemre megy.
Összeszerelő üzembe lesz ember. Magas hozzáadott értékű IT/szolgáltatás vonalra nem.
Ez (meg az EÜ) meghatározza és kb eldönti MO lehetőségeit, jövőjét a köv ~20évre."Utólag mindig könnyű okosnak lenni. Ha nem jött volna az inflációs sokk, akkor a Matolcsy-éra zéró közeli kamatpolitikája is hibátlan lenne."
5-15évente mindig jön egy sokk. Ha a szép időkben szórjuk a pénzt, nyomjuk a gázt akkor amikor jön a sokk azt nagyon nehéz/nem lehet jól kimanőverezni. Így utólag a csak tavalyi 1700+milliárdos veszteséggel amit majd valaki kipótol... én ott tartok, hogy az elmúlt 20év legrosszabb MNB vezetése a jelenlegi. És azért vannak erős versenyzők...@attiati
Ezekkel a grafikonokkal jól összefoglaltad. Talán soha nem volt ennyire szerencsés a csillagok állása MO számára és ez sikerült belölle.
@Tapsi
A GDPt KEUs szinten nézve sok eredménye nem lett a forint gyengítésnek. Politikia előnyei nem kétségesek, jövőre is jön 7% minimálbéremelés... miközbe a forint már most esett 6%ot.
Mondjuk annyi eredménye biztos van, hogy mára a konditeremben is egyértelmű, hogy aki épeszű EUR/USDben takarít meg. Forintban /magyar állampapírban csak a hülye lúzerek tartják a pénzüket. Nagy siker. -
Dare2Live
félisten
Nem feltétlen. De ha a vége megint az, hogy az MNB elmegy a falon túlig majd emel 200-500BPt akkor igen.
A fő gond az viszont ezen a két ábrán van, főleg a másodikon.
A lakosság egyre nagyobb része teljes joggal nem hisz abban, hogy a forint értéktartó. Ami pár éve ritka volt, pl itt csinálták egyesek, hogy megjön a fizu váltás eur vagy usdre és megy akárhova az felém mindennapos téma lett munkahelyen, kondiban...
Ebből az egyre szélesebb rétegből ki az aki finanszírozni fogja a magyar államot ld fenti ábra 1% hozamfelárért? -
Vesa
veterán
A konteósokat nem lehet megzavarni semmivel a hitükben, pl. kifejezetten a tényekkel és a valósággal sem. trumpot konkrétan 30k esetben factcheck-elték hazugságra, most is bemondta lazán a rendezvényein, hogy az USA-ban 45% a munkanélküliség a migrácsok miatt, amit minden követője elhitt neki, annak ellenére, hogy nyilvános adat van a valóságról (az 5%-ot sem éri el). Kutya evésről, a hipó befecskendezéséről az emberekbe Covid elen, vagy a szerinte robbanó fákkal teli erdőkben élő osztrákokról ne is beszéljünk. Szerintem nem zseni, hanem agyhalott. Azért választották meg, mert úgy tűnik az emberek többsége is ezen a szinten van.
-
Sajnos nem független a kettő. Én is hasonlóan vélekedem/vélekedtem, de a tapasztalat sokszor azt mutatja, hogy aki még akkor sem képes valami normális stílust felvenni, amikor ott a beteg, akkor azt annyira nem érdekli, hogy nem attól fogod a megváltást kapni. Szóval van ennek a empirikus, népi "ehhez a dokihoz nem megyek, mert bunkó" dolognak alapja.
Pedig nekem is nagy kedvencem volt anno a Doktor House, de a valóság nem igazán azt másolja -
Hát igen, de ettől ez még káros magatartás.
"ehhez a dokihoz nem megyek, mert bunkó"
Azt gyanítom, hogyha a gyomorrák diagnózis lenne a kezében, akkor leszarná a doki stílusát, és a legjobbhoz akarna bekerülni. Csak arra akarok utalni ezzel, hogy a tét emelkedése gyorsan tudja erodálni az ilyen kifogásokat. A gond az nálunk, hogy az emberek politikai elitbe vetett bizalma nulla (megdolgoztak érte!), ezért nem érzik, hogy a választásuknak valóban lenne tétje. Ezért hasít Trump meg az egyéb antiestablishment erők. -
Az aranynak amúgy van belső értéke is, hiszen az ipar aktívan felhasználja. E mellett az ékszeripari felhasználás sem spekulatív, hanem használati céllal történik (és nem is feltétlenül van alternatívája).
Valójában a spekulatív felhalmozás egészen alacsony részesedés is lehet a nagy egész szempontjából.
-
julius666
addikt
Én amúgy tényleg nem értem, hogy az emberiség miért van ennyire ráfüggve az aranyra.
Azért ha a technikai szempontokat nézed, eléggé logikus választás. Korlátos mennyiség, örökké eláll magában és szó szerint nehéz ellopni (főleg ha aranytartalékokról beszélünk, nem otthon tartott aprópénzről)
Eddig a legígéretesebb valódi alternatívája (úgy értem ami nem másik nemesfém) az a BTC, de úgy istenigazán mindegyik ponttal van valami bibi. Korlátos mennyiségre ott van ellenérvként a forkolás (vagy akár más cryptok), a hálózat üzemeltetése nem kicsit költséges, a biztonság meg csalóka: hiába matematikailag bizonyíthatóan biztonságos rendszeren belül, ha azon kívül meg baromira nem az. Értsd: ha lenyúlják a kulcsot a walletedhez (vagy akár csak elveszted valahogy, akár hardveres meghibásodásból/szoftveres bugból kifolyólag) akkor annyi a pénzednek.
Valszeg jóval több üzleti horror sztori volt kripto vonalon az elmúlt 10, mint arannyal kapcsolatos az elmúlt 100 évben.
Disclaimer: én nem vagyok gold bug, de évek óta van aranyam (meg ezüstöm), kizárólag ETF-ben, kb. a portfólióm 10%-a az nemesfém. Nyilván az elmúlt időszak emelkedése után jobb lenne, ha több lett volna.
-
Ixion77
Topikgazda
Ugyanaz mint mindig: nem lehet elinflálni. Mindig mindenki elfogadja ugyanakkora értéknek.
Jól látható a pénzpiacokon, hogy mindenki az (állam)adósságok elinflálására számít, mivel nincs más lehetőség. Ezért emelkednek a részvényárak, ingatlanárak, nyersanyagárak, arany, ezüst, BTC, stb. Valójában nem ezek emelkednek, hanem a pénz lesz egyre értéktelenebb, ahogy a háttérben a jegybankok és kormányok egyre csak növelik a likviditást.
Itt tévedtem én is óriásit, hogy azt gondoltam pár éve hogy a QE végével jön a nagy összeomlás. Ami ugyan továbbra is igaz lehet, csakhogy a QE azóta sem ért véget, csupán más formában történik. -
Ixion77
Topikgazda
-
Amúgy ez a kilakoltatás dolog a bankok esetében is több év után következik be.
Nálunk amúgy tuti nem lenne lepapírozva, meg ilyesmi, senki sem akarja átverni a másikat....Én sem kérek/kérnék családok belül senkitől.
Ez összegfüggő. Amikor adtam egy havernak 1 millát, azt se papíroztuk le. De 50-et senki sem adna oda neked puszira, papír nélkül, ebben biztos lehetsz. Oké, a szülőknél ez még működik talán. -
De most ott tartunk még mindig 2024-ben Magyarországon, hogy emberek rácsodálkoznak a kapitalizmus legalapvetőbb törvényszerűségeire? Oké, ez sok mindent megmagyaráz, de akkor is.
Ha tehetném, inkább a családtól kérnék kölcsönt.
Az miért lenne jó? Szerinted azt nem kell visszafizetni? Ráadásul kamatostul? -
axioma
veterán
Ha tobbet veszel fel, van befektetesed, elmesz 1 ev fiz.nelkulire mert csak [ne kidolj], fizeted a kulonbozet _tokejebol_. Meg mindig jobb mintha fele hitel nulla tartalek es nincs ez a rugalmassagod.
En vettem volna fel tobbet csak az RSU nem jovedelem sajna sehol... hiaba szja-bevallas resze mint jovedelem. -
Simia
junior tag
Én teljesen érzelmi alapon azért kezdtem el tözsdén befektetni 2017-ben, hogy ne pénzem legyen (amiben egyre kevésbé bízom), hanem valami konkrét, a valóság egy szelete.
Persze ha összeomlik a világgazdaság akkor minden mindegy, de ha a pénz el is esik, remélem a cégek egy része azért megmarad... -
> Szerintem már ott tartunk, hogy a befektetők sem gondolják, hogy itt bármelyik állam vissza akarja fizetni az adósságát, hanem ez a normális, hogy új kötvénykibocsátással fizetik vissza a régit, sőt, ugye növelik is az adósságot.
Gondolj bele, hogy ez teljesen logikus, ha 1 dollar uj adossag tobb, mint 1 dollar erteket teremt a gazdasagban. Ha megnezed, csomo megaceg eleg komoly hitelekkel rendelkezik, merthogy penzugyileg az a racionalis, hogy ha 100 forinton keresel 10 forintot, de csak 5 forint a kamat, akkor felveszed a hitelt.
-
Dendytv
senior tag
"Szerintem már ott tartunk, hogy a befektetők sem gondolják, hogy itt bármelyik állam vissza akarja fizetni az adósságát, hanem ez a normális..."
Ez azért nagyon olyan mintha akkor ennek az egésznek semmi értelme nem lenne, (nesze neked 20 dollár, azt 40-et kell vissza adj.
-ja hogy nem tudsz vissza adni ? Nem gond csinálok még több pénzt és megint itt van 20 dollár, már 80-al tartozol s.t.b...) -
PredatorZoli
senior tag
-
Dare2Live
félisten
Kifutnak a beruházások az építőipar kezd beszakadni. A Dubaj is ezért van pusholva.
és a bejelentett 600 milliárod semmi értelme nincs sztrádaépítésnek is szerintem ez az egyik oka. Állnak az emberek, gépek... és nem csinálnak semmit.Ezeknél is folynak el a 100milliárdok... Tessék hozzácsapni a 4000milliárdhoz...
-
PredatorZoli
senior tag
Én nem hiszem, hogy ezt az használná ki akinek a kifizetett adón múlik hogy tud-e venni vagy sem. Ezt az fogja kihasználni, akinek a szíve inkább az ingatlanbefektetés/vásárlás felé húz, de le van kötve a pénze és a megfizetendő adó miatt amúgy nem annyira érné meg feltörni. Nagy kérdés lesz hogy ki lesz-e kötve és ellenőrizve lesz-e a saját célú felhasználás, mert ha okosba befektetési célra is lehet ezt, akkor több tőkét meg fog mozgatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ !! 16.2" MacBook Pro M4 MAX - 16C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 1 TB / 1 ÉV APPLE GARANCIA
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- 150 ezerre ár alatt !új 0km-es garanciás Dell G15 gamer laptop rtx 4060 i7 13650hx
- BOMBA ÁR!! MacBook Pro Retina 16" M4 Pro 14CPU / 20GPU / 24GB / 512 SSD / Magyar - ÚJ!!
- UTOLSÓ darab - 2024 MacBook Pro Retina 14" M4 PRO - 12C / 16C / 24 GB RAM / 512 SSD / BONTATLAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- APPLE Macbook Pro 14" (2023) - M3 - Asztroszürke - 16GB/512GB - 110 Ciklus - 2 év Garancia - MAGYAR
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest