Hirdetés
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- A kézikonzolok teljesítménytrónjára pályázik az AYANEO és a GPD
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ASUS notebook topic
- A NEX üzletágat is leválasztaná az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman #7597 üzenetére
Szerencsétlen munkavállaló nem fog jól aludni egy ideig... Én azt nem értem, hogy olyan cégnél ahol ekkora összegek mozognak, miért nincs olyan rendszer, amiben legalább három vezető digitális aláírása szükséges ahhoz, hogy egy ekkora utalás kimenjen. A másik amit sosem értettem hogy hova lehet úgy utalni 25 millió dollárt, hogy annak a rendőrség a bankokkal együttműködve ne tudjon utánamenni. Ekkora összegért szerintem sehova nem lehet bemenni és felvenni készpénzben. Sőt, átmenni sem szokott azonnali utalással. Persze nem vagyok szakértő a témában, bűnözői gyakorlatom sajnos nincs
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
attiati #7594 üzenetére
Én úgy látom, hogy a réz négy napja zuhan, JNK szintén, US kötvények óriásit emelkedtek két nap alatt, dollár szintén. SPY-nek mindegyik esetén esnie "kellene". Ennek ellenére tegnap megint új csúcsra ment, ma is csak piszlicsáré visszahúzás volt (brutális non-manufacturing prices adatra) amivel még a tegnapi napkezdetig sem sikerült visszamenni, és már fordult is felfelé. Úgy tűnik képtelen esni a részvénypiac, mindegy mi történik. Főleg a bigcap/tech része, NVDA-val az élen.
-
j0k3r!
őstag
válasz
attiati #7594 üzenetére
Attól függ mi az elvárásod
Ha az SPX esik, viszont mellette a 10Y hozam emelkedik (tehát az árfolyama esik), akkor nem funkcionál hedge-ként a kötvény a részvény mellett. Gyakorlatilag ez volt 2022 sztorija, ha jól emlékszem. Talán még linkeltem is anno a videót, amiben arra jutott az előadó, hogy bizonyos inflációs szint felett historikusan nem működik a 60/40 kötvény lába hedge-ként.
-
attiati
veterán
Mintha változás lenne, régen volt már ilyen együttmozgás, hogy spx esik, huf (és pln) gyengül, 10y us hozam emelkedik. Mondjuk ilyen együttmozgás lenne a normális.
-
Ixion77
Topikgazda
Kína nem azért adja ezeket a hiteleket, mert úgy gondolja hogy vissza lesznek valaha is fizetve, hanem azért mert nemfizetés esetén olyan zálog van mögöttük, amelyikre Kínának fáj a foga. Kikötők, erőművek, repülőterek, stb.
Másodlagos nyereség, hogy szinte minden pénzt amit "ad" vissza is kerül egyből Kínába, mert a beruházásokat szinte teljes egészében kínai cégek hajtják végre zenés-táncos felárral.
Az már csak az ocsmányság netovábbja, hogy pont azért a legszegényebb országokban lehet ezt az undorító taktikát végrehajtani, mert ott olcsón meg lehet venni a vezető politikusokat, hogy adják el az országot Kínának. Az egyszeri ember meg örül, ha tud mit enni aznap, nem ér rá azon töprengeni hogy saját kormánya hogy lopja el még a gyerekei jövőjét is. -
WasabiTrsr
csendes tag
Eleg sokan csinaljak ezt, hogy ha az az elvaras, hogy valami todo-val jonnek el a meetingrol, vagy kihatassal van a meeting a munkajukra.
En is ezt csinalom, pedig en meg csak CEO sem vagyok.Amugy en a Huberman podcastokban vettem eszre, hogy O nagyon csinalja.
Bar a kerdesed eleg fura, ki tudja mit csinal, lehet csak beallitottak vegokepezni.
-
User_2
tag
egy alkalommal bejött a CEO egy átlagos meetingre, kb 10+ személy volt jelen, mindenki ült csendben és figyelt az épppen beszélőre.
csak a CEO firkált valamit papírra, fura, mert nem figyelt, nem vett részt a meetingen. gondolnám elsőre, pont a főnök szegi meg a szabályt.
közben ráláttam a firkálására, és hát ő mivel ő is felszólalt ott helyben vázlatot írt, pontokba szedve és a táblára írandók elhelyezési tervével.gondolhatom itt is azt, hogy azért nincs se PC se laptop az asztalon, mert épp felkészül egy olyan helyen, ami nem a saját irodája?
-
julius666
addikt
Minden bizonnyal, mindenesetre mostanság realizálódnak a bukók, az meg azért nem biztos, hogy amikor ezeket a hiteleket felvették akkor a jelenlegi kínai gazdasági helyzettel is kalkuláltak.
A cikket egyébként ajánlom, nem kicsit megnehezíti a hitelezőkkel való megegyezést gond esetén ha Kínai is ott van közöttük, ami nyilván jelentősen nehezíti az újabb hitelek felvételét.
-
julius666
addikt
Napi Kína:
Paris club = gyakorlatilag a nyugat.
Ez csak az adósság legveszélyeztetettebb része, 1.3 billió (trillion) dollárral lógnak a fejlődők összességében Kínának. Csak hogy legyen hova tenni az összeget: Kína kormányzati adóssága ~$14t.
Eredeti cikk arról, milyen "jó ötlet" harmadik világbeli országként eladósodni Kína felé, ha aztán csődbe mész: [link]
-
aAron_
őstag
válasz
jagermester #7580 üzenetére
Valamiért azt hittem nort_on is erre gondolt, nem az Szja mentesség hiányára. Plusz ISIN országkód megzavart, miközben egyébként nem szükséges, hogy amerikai entitáson keresztül menjen bármilyen pénzmozgás, európai tőzsdékre is be van vezetve.
-
avl
senior tag
válasz
jagermester #7577 üzenetére
ha (!) igy van, az erthetö: a kulcsszo hianyzott: évente 2szer kifizeti
viszont a "2x fizeti ki" az nagyon nem ezt jelenti (az évente szó nélkül)
-
jagermester
csendes tag
válasz
PredatorZoli #7579 üzenetére
Igen, én is így gondolom, ezért is kérdeztem rá aAronnál, hogy ő miért gondolja, hogy forrásadó köteles. TBSZre venném, ha venném.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
jagermester #7578 üzenetére
Nem forrásadó köteles ugyanis magyarországon nincs forrásadó. Ugyanakkor nem élvezi a magyar állampapírok adómentességét. A kifizetett kamat után kamatadót kell fizetni, plusz ha van árfolyamnyereség akkor az után is kell adózni. Ez persze TBSZ-el szerintem kikerülhető
-
jagermester
csendes tag
Nekem ez a papír rajta van(volt?) a figyelőlistámon eddig. Gondoltam jó lehet még magyar kötvénynek egyszer. Viszont ha forrásadó köteles akkor gyorsan le is veszem róla. Erre egyébként mi a legtutibb mód, hogy megtudd?
Mert Issuer-ként itt a Magyar Köztársaság van feltűntetve... -
avl
senior tag
válasz
360xbox360 #7575 üzenetére
hogy érted, hogy "Dist(ributing) pedig 2x fizeti ki a kamatot DTLE eseteben" ?
azt is mondod evvel, hogy ez elönye a distr.-nak ? (hozza teve, hogy a kifizetessel tudunk mit kezdeni, es nyilvan TBSZ-en belül erdemes ezt is tartani)
-
-
Ringman
félisten
‘Uninvestable’: China’s $2tn stock rout leaves investors scarred
Some global fund managers fear government efforts to stabilise the market are too little, too late -
student
őstag
Li Xunlei, egy állami tulajdonú kínai brókercég elemzője, megjelentetett egy statisztikát, miszerint a kínai lakosság 70%-a, 960 millió ember kevesebből él, mint havi 2000 yuan, 280 dollár (!), és az ő elégtelen fogyasztásuk tartós probléma lesz a kínai gazdaság számára. Pláne, ha az ingatlan- és részvénypiac összeomlása miatt mindenki tartósan takarékoskodni fog, hiszen elégtek a befektetéseik, a kínai megtakarítók vagyonának 70%-a ingatlanban volt. Huss, nyugdíjra félretett vagyon, nem fognak költeni.Nos, a posztot felkapta a kínai közösségi média, top trending volt - egy napig. Aztán mindenhonnan kitörölték. Li Xunlei is elérhetetlenné vált. Reméljük, nem csukták le.Így próbálja a nyilvánvalóan súlyos gazdasági gondokat, növekedési-tervutasításos csapdát, megoldani a kommunista diktatúra, totális médiakontrollal és cenzúrával. Szarul megy, de legalább minél kevesebben tudják, hogy milyen szarul megy. Ez lesz innentől az új kínai modell. És még vannak, akik erre ácsingóznak, mint követendő példára, balról-jobbról ájuldoznak tőle és ajnározzák az etatisták. Miért nem költöznek oda?
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #7568 üzenetére
Még a végén ki tudom építeni a teljes DTLA pozim
Köszi Yellen!
Sajnos a cikket nem tudom elolvasni, mert fizetős
Munkaerőpiac erősnek tűnik, gyorsan átfutottam a számokat. Ezt az egyet látom gyengének: U.S. Average Weekly Hours - maximum időtávon nézve a grafikont, amikor 34 körül van az érték, akkor általában nehéz időket élünk (pl.: 2020, 2008-2010). Aztán lehet fals adat, vagy kap egy revisiont pár hónap múlva. Elég gyakran látok egymásnak ellentmondó adatokat a munkaerőpiaccal kapcsolatban a különböző metodikák miatt.
-
nort_on
senior tag
Kicsit csálé ez a C&H, de olyan 99 körül lenne talán a fülecske.
Érdekes szinteken vagyunk (leszünk remélhetőleg), wMA50 egy sóhaj innen, többször tesztelte már, de valahogy nem sikerült meglépni, talán most. Utána 100, ez szintén érdekes a 104-106 közötti szintekkel 2023-ban ez is többször visszadobta. Ilyet meg ritkán látni, 200/300/400 egy helyen olyan 128 körül. Izgi időszak lesz.
-
Oppenheimer
nagyúr
Következő 7 évre megelégszem a 44% felével is.
-
-
avl
senior tag
válasz
Oppenheimer #7549 üzenetére
hasonloan AMD
en magam annyira nem foglalkoztam vele, nem szoktam ilyet nezni, egy baratom irta meg (nekem ez valoszinü "zaj": nincs ilyesmi rv.-em, OTP-m, ANY-m van, legfeljebb ha "rendes" korrekcio/eses van, akkor veszek tovabb széles rv. ETF-eket)
-
avl
senior tag
Már közel lehet a piaci tető, most kell óvatosnak lennünk - Concorde blog
erre akár rimelhet is a Google, Microsoft zaras utani mozgasa
...aztan mjad kiderül mi merre mennyit
-
nort_on
senior tag
Ezt néztétek esetleg? Ez az egyik magyar USD kötvény. Tudom stingy2 nagy kötvény szakértő, ez talán érdekes lehet.
US445545AF36 – Hungary, 7.625% 29mar2041, USD vásárlása
Elvileg IBKR-nél TBSZ-re is vehető, van ASK/BID. Lehet rá kéne próbálni egy vétellel.
-
válasz
PredatorZoli #7465 üzenetére
És, ránézve 2022-es ZPRV, JPGL vagy akár WVAL-ra... : ) szemléletes
-
válasz
buherton #7537 üzenetére
nekem mindkettő global-nak tűnik. az utóbbi megjegyzésed elgondolkodtató, de nem tudom elképelni, hogy akkora tőkekivonás legyen a tágabban vett energiaszektorban (ide értve a fosszilis erőműveket, olaj, gázberuházásokat), hogy negatívba fordítson 1800 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást. főleg úgy, hogy az egész zöldítésre nagy ívben tesznek a legnagyobb szereplők (usa, kína) és csak európa zár be atomerőműveket, meg szénerőműveket. szóval valamelyik ábra nem jó. én inkább a bloombergnek hiszek.
-
attiati
veterán
válasz
julius666 #7532 üzenetére
Egy darabig valóban így volt az elmúlt hónapokban, hogy a PLNHUF keresztben a PLN láb volt a domináns. Mivel Lengyelo-ban volt történés. De aztán megváltozott valami az elmúlt hetekben.
Három fázis volt a lengyel választás után.
1. pln erősödik, vele a forint is, de jóval kevesebbet
2. pln erősödik, a forint már nem
3. pln erősödik, a forint gyengül --> szétnyílásKötvény portfóliómanagerek között is bevett szokás a pln kamatpályához nézni a magyart. Ez a régiós benchmark.
Egy darabig én is azt gondoltam, hogy a pln megszűnt jó benchmark lenni, mert megváltozott a lengyel politikai környezet és többé már nincs elegendő hasonlóság.
De erre lehet azt mondani, hogy tessék a magyaroknak is utánuk csinálni.
Vagy akkor több kamatot villantani.
A régióba áramló tőkéért folytatott harcban mindegy, hogy mi az oka a szétnyílásnak.
A leválást és a magyarspecifikus mozgást jelzi.
Amit az eurhuf nem mutat meg önmagában. Ez a lényeg. -
válasz
Ixion77 #7533 üzenetére
ez azt mutatja, hogy összesen mennyi tőke áramlott, vagy vonódott ki az adott iparágból? azaz 50 milliárd ment a tech részvényekbe, és 20 milliárdot vontak ki az eneriaiparból?
ez utóbbira van szorosabb rálátásom, ha a fenti igaz, és a lenti is igaz, akkor ez azért mondjuk a kerekítési hiba szintjén mozog. ha a többi szektornál is hasonló a helyzet, akkor ez a tőkeáramlás-változás igazából sok hatással nincs magára az iparágra, inkább csak a befektetők várakozásait reprezentálja. pl egész eddig nekem sem volt nasdaq-om, pár hónapja vettem először
és ebből hiányzik bármiféle piszkos investment, mint gáz, olaj, szén.
-
aAron_
őstag
Maradt a 75 bps-es vágás, kifejezetten a EU-s balhé miatti pénzpiaci turbulenciával indokolva. Virág Barnabás elmondása szerint a következő ülés is ennek figyelembevételével fog dönteni. HUF erre elég jól reagált. MNB egyelőre józan szereplő marad.
Háttérbeszélgetésen feltett kérdések egyébként borzalmasak voltak, prezentációban már elhangzott dolgokra kérdeztek rá újra. Ezeket ki küldni be?
-
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #7523 üzenetére
Ezeket nem én találom ki, hanem a régiót egyként kezelik.
Illetve amikor regionális beruházásért verseny folyik, vagy a meglévő ipari/szolgáltatási kapacitás versenyképességét nézed, akkor ez is szempont.
Másrészt adottak a feltételek sok szempontból, hogy egy regionális országgal felvedd a versenyt.
Ezek miatt van létjogosultsága a regionális összehasonlításnak. -
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #7515 üzenetére
-
julius666
addikt
válasz
Ő PLNHUF-ról beszélt. Szerinte a régióhoz képest csúszunk le, ráadásul igen meredek ütemben. EURHUF ábrán ezt azért nem látod, mert a PLN erősödött az EUR-hoz képest.
Szerintem annyiból csalóka most PLN-hez mérni a forintot, hogy ott politikai irányváltás történt, a piac kevésbé áraz "sorstársaknak" minket mostanság.
-
válasz
stingy2 #7513 üzenetére
ő már bizonyította, hogy éles helyzetben nem annyira hülye, mint amilyennek kinéz
Itt konkrétan melyik eseményre gondolsz? Mert nekem meg pont az maradt meg, hogy nagy kamatemelés után bemondja, hogy ennyi volt, több nem lesz, aztán Virág Barnabásnak kellett menteni a menthetőt egy 18%-ra ugrással.
Itt a trendvonal rajzolgatásokról hirtelen ez jutott eszembe
-
nort_on
senior tag
válasz
Ez log skála? Nyilván nehéz ráilleszteni, de az látszik, hogy az utóbbi 4-5 évben mászott el.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Én pesszimistább vagyok:
Esetleg lehet reménykedni hogy 2023 óta ismét vízszintesben vagyunk, de az ország és Európa kilátásai alapján kétlem hogy egy konjunktúraciklus elején lennénk. -
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #7507 üzenetére
Trend feletti +10% gyengülés van és némi exponenciális gyorsulás.
Ha globál sokk nélkül megy ki új csúcsra, azt egyértelműen a magyar döntéshozók okozzák. -
j0k3r!
őstag
válasz
Dare2Live #7511 üzenetére
A fenegyerek megkapta feladatul, hogy GDP-t kell hajkurásznia bármi áron, szóval muszáj neki bizonyítania. Nem teljesítés esetén meg jön a helyére egy másik fenegyerek (ugye emlékszünk Erdogan-ra és a török jegybank elnökök "fluktuációjára")
-
Oppenheimer
nagyúr
Diverz részvény ETF-et sosem szabad eladni, csak ha teljesült a megtakarítási cél és fel kell vmire használni, PMÁP-ot meg lehet amellett tartani kockázatvállalási hajlandóság függvényében. Én nem éltem meg döntési helyzetnek.
Nekem inkább a kurva árfolyam ingadozások okoznak gondot, amiatt könnyű szar időpontban EUR-t venni.
-
aAron_
őstag
Holnap lesz az MNB kamatmeghatározó ülése is. Ha jól tudom, bizonytalan, hogy mi lesz, 75 vagy 100 bps vágás. HUF fog még táncolni ide-oda.
Szavazással kapcsolatban én nem vagyok ennyire optimista. Egyre nehezebb korrigálni, mert akkor összedől az egész kártyavár, lebuknak a blöffel.
#7506julius666: Plusz népszerűség is nagyon magas
#7507Oppenheimer: PMÁP kellemetlen döntési helyzetet okozott itt is, inkább ne lett volna egyáltalán.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
attiati #7505 üzenetére
10-12% lemaradas amugy 2020 eleji szintekhez kepest nem olyan durva, az kb a 2020 elotti gyengulesi utem folytatodasa. Kripto szeru kilengesekkel de marad a trenden a forint ha igy megy tovabb.
Mennyivel egyszerubb dolgunk van mint a cseheknek. Mi tudjuk hogy a devizank gyengulo megatrendeben van, es erdemes atvaltani, illetve nemzetkozi tokepiacon befektetni.
Egy cseh befekteto ezzel szemben milyen dontesi helyzetbe van kenyszeritve? Erosodik a nemzeti valuta, lehet jobban megeri neki Cseh tozsdeindexet venni mint mast.
-
julius666
addikt
válasz
attiati #7505 üzenetére
Energiapánikos külker hiány megszűnt, infla beesett, lehet már vagánykodni a forint árfolyamot kockáztatva.
De nézhetem saját zsebbel is, amíg a PEMÁP-ok jól hoztak erősödött a forint, most hogy már az utolsó nagy kifizetések ketyegnek és a PMÁP indulna be komolyabban, itt az idő átbillenteni a pályát.
-
attiati
veterán
válasz
Ixion77 #7502 üzenetére
A korábbiakhoz képest azért kényszerül erre, mert egyedül maradt ÉS fajsúlyos a kérdés az EU-nak.
A magyar fél azt mondja, hogy ők kompromisszumra törekednek, pedig valójában csak fenn akarják tartani, hogy később is rugózhassanak a kérdésen. Több körös szavazást és vétólehetőséget akarnak + ne EU szinten történjen a hitelfelvétel (ezzel kvázi drágítva a forrásbevonást).
A forint erős, így bátran izmoznak.
De valójában relatív gyenge, mert plnhuf ATH közelében van.Ez az a pont, ahol a magyar döntéshozóknak észre kell venni, hogy magyarspecifikussá válhat a forint mozgása és pont ezt kéne elkerülniük.
Sokkok esetén nem tudnak mit tenni, de ez ellen tudnának.PLN közben ledolgozta a covid és az ukrán háborús gyengülést és 2020 eleji szinten van.
Kvázi a forint 10-12% lemaradásban van, sokkal magasabb kamatkiáramlás mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile (ARPG)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Azonnali informatikai kérdések órája
- EAFC 25
- Alkoholista nevelde
- Okos Otthon / Smart Home
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest