Hirdetés
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- A kézikonzolok teljesítménytrónjára pályázik az AYANEO és a GPD
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ASUS notebook topic
- A NEX üzletágat is leválasztaná az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
"Vezető gazdasági politikusok szerint a növekedésnek egy akadálya van: az MNB."
Bizonyára jót fog tenni a forintárfolyamnak, inflációcsökkenésnek és tőkebeáramlásnak ha a politika nyíltan nekiesik az MNB-nek amint az kivételesen felelős döntést hoz.
-
avl
senior tag
válasz
concret_hp #5897 üzenetére
18 évesen lehet kivenni és max. 24 évesig maradhat
18 éves kora után nem lehet rá befizetni
mi 2026 első felében kivehetnenk (azaz csak pár év = 2.5 és abból egyik 17.5, másik ~20.8%-on megy)
2024 dec2-től 2025 dec2-ig van ezen (2033/S) a 2023-ás infláció alapján a ~20.8% -
PredatorZoli
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
A hivatalos válasz erre az, hogy a TA ennél jóval bonyolultabb. A piac meg főleg.
A nem hivatalos, de használhatóbb válaszom pedig az, hogy figyed, hogy a különböző időtávokon mikor ér véget a "higher high - higher low" sorozat. Amikor jön egy higher high után egy lower low, akkor már kevésbé valószínű hogy lesz még higher high.
-
David89
tag
válasz
PredatorZoli #5893 üzenetére
Rantom arról szólt, mennyire lemaradt a momentum index a nasdaq ralliról, mert egyszerűen késve vásárolt be belőlük. Amúgy ez az index így is +70% usa, így furcsálom, hogy nem tartalmaz/tartalmazott nagyobb súllyal nasdaqot.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
David89 #5890 üzenetére
Idén azért nem emelkedtek annyit a faktorok, merthogy tavaly nem is estek... Így ha 2 évet nézel, akkor ugyanott vagy mint a másikkal, ami hasonlóan diverzifikált.
Az pedig hogy egy szűk szektort lefedő indexet összehasonlítasz egy szélesen diverzifikált faktorral, annak abszolút 0 értelme van. Ez az ábra csak annyit jelent, hogy ebben a periódusban a technológiai szektor piaci átlagot meghaladó hozamokat hozott. Ettől egy szektorálisan és földrajzilag is diverzifikált faktor természetszerűleg elmaradt. Senki soha nem mondta, hogy a faktoros ETF az mindig felül fogja teljesíteni az éppen legjobban teljesítő dolgot. Soha nem fogja a legjobbat felülteljesíteni egy diverzifikált dolog. A faktor alapú befektetések hosszú távon várhatóan a piaci átlaghozamokat meghaladják, és ennyi. A többségnek, így nekem is, ez kell. A piacinál alacsonyabb volatilitás mellett magasabb várható hozam.
Lásd éves átlaghozam 1994-től msci world vs msci world momentum: 7,6 vs 10,2 % éves hozam. Majdnem másfélszer annyi!!
[link] -
avl
senior tag
válasz
David89 #5888 üzenetére
szerintem csak sajattal lehet momentumot összevetni (szerintem Te is erzed pl. ACWI vs. kis szektor momentum santitasat)
azaz world a world momentum-mal [link]
acwi az acwi momentummal [link]a momentum nem a legjobb faktor elvben sem (elvben a small cap a legjobb es utana a value) - nekem nincs is, nem is tervezem
+ a faktorok nem bizonyitottan lesznek jobbak a jövöben
+irdatlan idötav kellhet hozzajuk+ momentum megvalositasa nagy turnover-rel jar, a fentiekböl 2.49 vs. 119.01 es 2.2 vs. 111.23, ez sincs ingyen
a szabalyok: [MSCI_Momentum_Indexes_Methodology] es [methodology_NDXDWA]
-
múltkor volt téma, hogy az SP 500 éppen melyik MA-kat vitte át, hát most már jóval feltte van a 20-50-100 napos átlagoknak is. milyen indikátort érdemes ezek után nézni, hol lehet az emelkedő trend vége? ahogy nézem a pre-market adatokat, ez nem a mai napon fog bekövetkenzi.
-
David89
tag
Elsősorban azoktól szeretnék kérdezni, akik az faktoros etfek világában járatosak, vagy legalábbis hisznek benne. Talán a legelvontabb, és talán a legnehezebben megérthető metodika a momentum, ami a közel múltban legjobban emelkedő részvényeket tartja az MSCI World kosarából. Összehasonlítva World Momentum és a Nasdaq 100 hosszútávú teljesítményét, azt látni, hogy az előbbi meg se karcolja az utóbbit.
Adja magát a kérdés, hogy honnan ez a több mint jelentős különbség, ha az momentum indexnek muszáj lett volna végig nagyrészt Nasdaqot tartania. -
avl
senior tag
a babakötveny lejarta/visszavaltasa utan nincs megtiltva, hogy ujra ANY-ba is menjen :-)
a kerdes, hogy annyiert amennyi babakötvenyben lenne belöle akkor több db ANY rv.-t tudnek-e venni
... van OTP rv. is egyik fordulo TBSZ-emen, ott is hasonloan 2 eselyesnek latom, mert siman mehet az is 2 ev alatt akar 40%-ot is (meg persze kevesebbet is)
-
avl
senior tag
válasz
concret_hp #5884 üzenetére
nekem van is ANY rv.-em, egy resze epp ev vegevel fordulo TBSZ-en,
amin gondolkozok, hogy az is menjen-e (inkabb az igenre hajlok) a babakötvenybe, ami ~42% "tuttira" -> vajon a mostani szintröl ANY (osztalekkal együtt) jobb hozamu ? plane: jobb hozam/riziko viszonyu ?
...hozamu esetleg, hozam/riziko a babakötveny "tuttija" miatt szerintem nem
-
concret_hp
addikt
állami nyomda jól megindult
-
Ixion77
Topikgazda
"Na ezért nincs még after hours +10%-ban"
Azért nem gondolnám hogy így van, mert ez egy jól ismert információ. A mérték is ismert régóta.
Volt egy kemény stop-loss vadászat 1 perc alatt le egészen 468-ig. Viszont az azt megelőző percben viszont volt egy kisebb begyűjtés felfelé is, 509-ig. Ha az nem lett volna, azt tippelném hogy holnap felfelé indul, de így nem tudom. -
j0k3r!
őstag
"Our sales to China and other affected destinations, derived from products that are now subject to licensing requirements, have consistently contributed approximately 20-25% of Data Center revenue over the past few quarters. We expect that our sales to these destinations will decline significantly in the fourth quarter of fiscal 2024, though we believe the decline will be more than offset by strong growth in other regions."
Na ezért nincs még after hours +10%-ban
Forrás: [link]
-
j0k3r!
őstag
NVIDIA Announces Financial Results for Third Quarter Fiscal 2024
Kemény lett, brutális az igény a chipekre
-
SzGee
aktív tag
Atyaisten, ez a mai "korrekció" de gyenge, mint a harmatos légyfing... Este meg az NVDA felrobbantja a Nasdaq-ot megint... Ha addig be nem zöldül minden...
-
Ringman
félisten
válasz
attiati #5877 üzenetére
ha a kutyáitól jó tanácsot kap, akkor nem lesz probléma!
Argentina Just Elected an Eccentric Populist Who Seeks Counsel From His Cloned Dogs
amúgy ez már tényleg a Hülyék paradicsoma (Idiocracy) szintje
-
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #5832 üzenetére
-
Ringman
félisten
Binance Founder Changpeng Zhao Agrees to Step Down, Plead Guilty
Zhao’s crypto exchange will also admit wrongdoing and agree to pay $4.3 billion in fines -
j0k3r!
őstag
Zárás után Nvidia Q3 jelentés, kíváncsi vagyok megugorják-e a lécet
-
avl
senior tag
nem a ksh-ra akartam utalni, hanem arra, hogy furcsan magas m3 árak jöttek sokaknak
nevetsegesen alacsony fogyasztas mellett is versenypiaci arat tükrözö m3 arakkal is lett elszamolva,
a szokasos duma ~1729m3/év-ig nem versenypiaci aru, hanem rezsicsökkentett a gaz, es 300-400-500m3-es eves fogyi melletti altaluk megallapitott reszfogyasztasra is
de a legujabb szamlakban ez figyelembe van veve
-
User_2
tag
köszönöm,
ezzel arra utalsz, a 26635 hsz -ből következtetve,
hogy ksh tudja azt amit az MVM ügyfélszolgálat még nem tud,
hogy a következő részszámlában a szeptemberre 767 ft-on már számlázott gáz árát MVM vissza fogja korrigálni,
és ezeket a számlajavításokat (azokat is amelyeket az MVM még ki sem állított) a ksh már figyelembe vette a szeptemberi átlagár számításakor?de mindegyis, a lényeg az hogy ügyesek a ksh fiúk és ksh lányok.
-
aAron_
őstag
válasz
Oppenheimer #5869 üzenetére
Én is tudom, hogy mi van benne, és szerintem igaza van, még úgy is, hogy csak felületesen számol. Csináltam mostanában DCF modelleket lakáskiadásra (benne van a bérleti díj, annak növekedése, lakásár várható növekedés, amortizáció, stb.), NPV államkötvény (nem PMÁP!) hozamokkal diszkontálva kb. nulla környékére jött ki több periódust vizsgálva is, paraméterek kisebb módosításával sem tért el ettől szignifikánsan semelyik irányba. És akkor arról ne is beszéljünk, hogy hitelkockázat-mentes hozammal diszkontálni lakáskiadást nem szabadna. Személy szerint minimum +3%pont hozamot várnék el, ami még mindig alacsonyabb, mint a historikus ERP.
Aztán persze bármi lehet, tudjuk jól.
#5868j0k3r!: Szerintem ez a téma teljesen jól illik ebbe a topicba.
-
j0k3r!
őstag
https://hold.hu/holdblog/lakasarak-budapest-ingatlanpiac-befektetes-balasy-zsolt/
Talán elfér, de ha nem, akkor nyugodtan törölhető!
-
User_2
tag
válasz
Ringman #5866 üzenetére
persze nem ide tartozik, de talán egy háttérinfó a ksh szerinti szeptemberi 155 ft-os átlagárhoz.
20 éve 500m3 alatti az éves gázfogyasztásom
hőmérsékletfüggő részszámlázásban idén szeptemberre 0m3-t engedélyezett mvm, így 767 ft-os átlagáron számlázott ki minden m3-t.
nagy valószínűséggel minden lakossági fogyasztónak, aki hőmérsékletfüggő részszámlázásban volt akkor. -
Ringman
félisten
A lakosságnak eladott minden köbméter gázon 30 forintot kereshetett az MVM szeptemberben
A Központi Statisztikai Hivatal inflációs számításában 155 forintos lakossági átlagárat vett figyelembe szeptemberben, ez alapján az MVM július óta minden köbméteren 30 forint körüli összeget kereshetett a lakosságnak értékesített gázon.
azt írták is korábban, hogy az infláció visszaesésében nagy szerepe volt az energiaáraknak is. -
attiati
veterán
válasz
concret_hp #5863 üzenetére
sőt! csak 0,45százalékpont
-
j0k3r!
őstag
válasz
concret_hp #5863 üzenetére
Jogos, estére már teljesen elhülyülök
Kössz
-
Ixion77
Topikgazda
A szép az, hogy ennek a piac örül, és megy új csúcsokra.
Holott nem a kínálat változott, hanem a kereslet. Azaz a kötvénybefektetők menekülnek állampapírba, lenyomva a hozamot még az óriási kínálat (kibocsájtás) ellenére is.Márpedig a kötvényeseket semmi más nem érdekli, mint a jövőbeli várható infláció és növekedés. A csökkenő hozamok azt mutatják, hogy infláció nem lesz, lassulás viszont igen.
-
válasz
WasabiTrsr #5858 üzenetére
persze, hogy van. csak nem kell leszűkíteni a lehetőségeket a tech startupokra: [link]
-
WasabiTrsr
csendes tag
Na, nem gondoltam, hogy ennyire rossz a velemeny Balogh Peterrol.
Amit en lattam belole, azert eleg szimpatikusnak tunt, bar befektetes ugyileg vannak ketsegeim, foleg, hogy Mo-n van-e lehetoseg tenyleg megtizszerezni barmilyen startupot is ami nem nemzetkozi.
Ha pl. megnezem, hogy ott van a "Martogatos" ami ilyen kaja kiszallitas (?) startup (?), akkor azert elgondolkodok. Vagy a "CleanGo" ami meg egy auto takarito ceg, egy masik meg babaruha keszito.Persze vegulis nem baj, hogy nem csak tech cegekbe fektet, es lehet a befektetett toke megsokszorozodik.
Mondjuk vannak jonak tunik is: Commsignia (jarmukommunikacio), nehany orvosi tech ceg.
Meg igen, amit ti is mondtatok, neki bejott a NavNgo-val, de azota nem tudom volt-e nagy dobasa.
A portfolioban pedig sok a "magyar" ceg, amibol en nem tudom, hogy lehet-e nagy ceg (nemzetkozi) valaha. (283. oldaltol van ez az info.)
Mar atfutottam a BET kiadvanyt, de majd meg atnezem: https://www.bet.hu/newkibdata/128978326/STRT%20Holding%20Zrt_Informa%CC%81cio%CC%81s%20dokumentum%20e%CC%81s%20melle%CC%81kletek.pdfEn mondjuk eddig azon az allasponton vagyok, hogy talan 100k-val megkockaztatom, aztan tenyleg megtudom milyen befekteto.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #5855 üzenetére
Én a görög esetből annyit fogtam fel, hogy csűrták-csavarták a statisztikai számaikat, hazudtak éjjel-nappal, ment a lazulás és nagyképűség, aztán jött az apály. Ha lehetett volna lehetőségük lazább fiskális politikára, annak csupán még nagyobb korrupció, még több lopás, még nagyobb populizmus lett volna csak az eredménye. Bármennyi pénzt el lehet lopni/égetni értelmetlenül.
Így viszont a csőd árnyékában kénytelenek voltak észhez térni, meglépni a szükséges megszorításokat, rendbe rakni az államigazgatást, fehéríteni a gazdaságot és visszább fogni a költekezést és populizmust. Évekkel később azt látjuk, hogy szépen haladnak az organikus fejlődés útján. -
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #5842 üzenetére
Ha van sajat monetaris politika, semmibe nem kerul penzt nyomtatni / kamatot csokkenteni es finanszirozni az allam tulkoltekezeset. Ha nincs sajat, akkor elso amit tenni tudnak, az a fiskalis megszoritas.
Ja, csak a fiskális megszorítás nem minden problémára megoldás. Vannak olyan kellemetlen helyzetek, amikor inkább csak tovább ront, negatív visszacsatolásban megfojtva a gazdaságot.
Nem kell se történelemkönyvekhez, se földrajzatlaszhoz nyúlni. 2008 pont ilyen szituáció volt, ráadásul itt, a tágabb kis szemétdombunk (EU) hemzsegett a jobbnál jobb példáktól. Az euróba fejest ugró EU periféria jó alaposan farokra lett húzva (a Görögöket szokás kiemelni de tulajdonképpen az EU déli fele kompletten beszopta). A németek által erőltetett fiskális fegyelem meg nem sokat segített.
Ez még úgyis erősen fájdalmas volt az érintett országoknak, hogy azért az EU-s gazdaságok teljesítménye (és az ehhez tartozó megfelelő monetáris politika) azért nagyrészt korrelál, közös a monetáris politika, az EU intézményein keresztül folyamatos a transzfer a tehetősebbek felől a kevésbé szerencsések felé a hátrányokat kibalanszolandó, ez utóbbi 2008 után igen jelentős volt ráadásul (gyakorlatilag a gazdag észak kimentette a szegényebb délt végül). Na most Argentina vs USA viszonylatban ezek egyike se áll fent. "Our currency, your problem"
-
Ringman
félisten
válasz
WasabiTrsr #5830 üzenetére
Balogh Petya, exitelt startupper (NNG), cápa, angyalbefektető, mentor;
Balogh-Mázi Mária, exitelt startupper, a DreamJo.bs és a Baconsult társalapítója (Petya felesége);
Kozma Andrea, jogász, a CEU InnovationsLab (iLab) alapítója, vezetője, korábban a HBO Europe jogi vezetője;
Langmár Péter, exitelt startupper, a Lab.Coop és a Green Fox Academy, valamint a SmartWare.tech befektetőtársaság társalapítója;
Molnár Ádám, startupper, technológus, álmodó;
Nagy István, startupper, korábban az NNG pénzügyi vezetője;
P. Tóth András, exitelt startupper, sorozatvállalkozó, a CodeBerry, a YearCompass alapítója.
technológus, álmodó, sorozatvállalkozó, ez valami paródia? -
Ringman
félisten
válasz
érdekes lehet, ha majd gyakorló elmebeteg vezet egy országot (szociopaták helyett, az már bevett szokás)
bár anarchokapitalista-populista vezetés még nem volt a 21.században (jó, lehet közép-afrikában van hasonló a hadurak vezette országrészekben)
-
válasz
Hi!King #5843 üzenetére
Pontosan erről van szó. Hívhatjuk Erzsébet utalványnak is akár.
És ez az államcsőd dolog sem 2 pillanat alatt történik, bőven látni előre a tendenciákat, amire fel lehet készülni.
Ha nincs sajat, akkor elso amit tenni tudnak, az a fiskalis megszoritas. Sajat penzt ujra bevezetni nem 1 csettintesnyi muveles, es mint irtam, nem is mukodne.
A valóság az, hogy az USD-hez kötés egy populista látszat intézkedés. Nem old meg semmit, hátránya viszont bőven akad. -
Hi!King
őstag
válasz
Oppenheimer #5842 üzenetére
Első körben ilyen helyzetbenc azt csinálnák, hogy nyomtatnának valamilyen saját pénzt, amivel kifizetnék a nyugdíjakat, az állami alkamazottakat és az állami beszállítókat, majd köteleznék a boltokat, hogy fogadják el. Közben meg menne a propaganda, hogy a szemét boltok nem akarják elfogadni.
Legalábbis én így képzelem el, amely képzelőerőmet élénkíti az itthoni populizmus is.
-
Oppenheimer
nagyúr
"Argentinában nem a peso miatt van államcsőd 20-évente, ezen az USD sem segítene egy centivel sem."
Agree to disagree. Ha van sajat monetaris politika, semmibe nem kerul penzt nyomtatni / kamatot csokkenteni es finanszirozni az allam tulkoltekezeset.
Ha nincs sajat, akkor elso amit tenni tudnak, az a fiskalis megszoritas. Sajat penzt ujra bevezetni nem 1 csettintesnyi muveles, es mint irtam, nem is mukodne.
-
válasz
Oppenheimer #5840 üzenetére
Mindkettő ex jugó háborús ország nagyon csoffadék gazdasággal. De például Kambodzsában is USD van gyakorlatilag használatban, a helyi pénz csak váltópénz. Viszont ez önmagában nem megoldás semmire, ettől nem lesz fejlettebb a gazdaság. Épp ellenkezőleg, a fejletlenség indikátora (még egy szaros saját valutarendszert sem képes működtetni). Argentinában nem a peso miatt van államcsőd 20-évente, ezen az USD sem segítene egy centivel sem.
Amúgy ékes bizonyíték erre az, hogy a lakosság ismét a helyi Trumpot választotta meg.
-
Oppenheimer
nagyúr
Boszniában mai napig német márka van, nem volt semmi speckó oka hogy bevezessék, csak annyi hogy közelebb vitte őket a német gazdasághoz.
Montenegróban az euró ugyan így.
Ellenben Argentínában van speckó ok: 20 évente államcsődbe mennek. Ideje kipróbálni valami mást, én szurkolok nekik.
-
válasz
Oppenheimer #5838 üzenetére
Ez nem mukodne, egy 100%-ig dollarizalt gazdasagot nem fognak tudni visszaallitani monopoly penzre.
Dehogynem. Például azért, mert nem tudnak nyugdíjat fizetni dollárban, csak pesoban. De említhetném a közalkalmazottak fizuját is. Mert itt most ez a tét. Egy külföldi valutához kötésnél ezt kockáztatja egy állam. Nem véletlen, hogy tényleg csak speckó esetekben csinálja ezt egy ország....kivancsi leszek vegrehajtja-e a programjat, mert eleg nagyot igert, es nem trivialis.
Erre írtam, hogy nem fogja. Vagy ha mégis, akkor se lesz semmi megoldva, mert pár év múlva ugyanúgy összeomlik a rendszer. Láttunk is erre példát. -
Oppenheimer
nagyúr
"No offense, de ez erős naivitás részedről.
Ha ilyen politikusaik lennének, akkor nem jutottak volna idáig."
Olvasd mar el a hozzaszolasaim ha reagalsz rajuk legyszives. De elmagyarazom ujra mit irtam: kivancsi leszek vegrehajtja-e a programjat, mert eleg nagyot igert, es nem trivialis.
"A valóságban ez úgy nézne ki, hogy az első komolyabb baj esetén szépen felfüggesztenék az USD rendszert, és kibocsátanák a saját pénzt"
Ez nem mukodne, egy 100%-ig dollarizalt gazdasagot nem fognak tudni visszaallitani monopoly penzre. Evtizedek tapasztalata benne van a tarsadalomban, tudjak hogy Peso = ertektelen wc papir. Mindenki uzletelne tovabb dollarban, az allamilag bevezett valuta meg csak kirakat lenne. Meg az allamnak is jobban kene a dollar adobevetel mint a sajat pesojuk.
-
válasz
Oppenheimer #5836 üzenetére
Pont ez az ertelme, hogy tudjak hogyha van sajat monetaris politikajuk es kozponti bankjuk...
No offense, de ez erős naivitás részedről.
Ha ilyen politikusaik lennének, akkor nem jutottak volna idáig. Ez egy sima populista ígéret, amivel jól be lehet fűzni az aljanépet, és választást lehet nyerni.
Ha dollarra atallnak, nem marad mas eszkozuk mint a fiskalis politikat rendben tartani.
A valóságban ez úgy nézne ki, hogy az első komolyabb baj esetén szépen felfüggesztenék az USD rendszert, és kibocsátanák a saját pénzt. Ez a külföldi valutához rögzítés/bevezetés még sehol sem oldotta meg a problémákat. Mert a probléma oka nem önmagában a saját fizetőeszköz.
-
Oppenheimer
nagyúr
Pont ez az ertelme, hogy tudjak hogyha van sajat monetaris politikajuk es kozponti bankjuk, akkor azt mindig einstandolni fogja a kormany es 20 evente hiperinflacioba toljak az orszagot.
Ha dollarra atallnak, nem marad mas eszkozuk mint a fiskalis politikat rendben tartani.
Ezert erdekes, hogy tenyleg vegrehajtjak-e, mert ha igen, ez egy fejlodesi lehetoseg az orszagnak. -
válasz
Oppenheimer #5834 üzenetére
Haha, Argentina menthetetlen. Szerintem ezek a Dél-Amerikai söpredék országok alkalmatlanok olyan szintű költségvetési fegyelemre, ami ehhez szükséges. Illetve ha alkalmasak lennének rá, akkor nem kéne átállniuk USD-re. Nem mintha bármi értelme lenne.
-
Oppenheimer
nagyúr
En az USD-set tartom kulonosen erdekesnek, mar magatol lezajlott a gazdasag egy reszeben a dollarizacio (ahogy nalunk is az euronizacio), es elvileg ez a lakossagi igeny is.
Szoval ne maradjon meg igeret szintjen hanem nyomassak.
Kerdes tovabba hogy a lakossag tenyleg el fogja-e a viselni a sokk-terapiat amire szavaztak, vagy egyszeruen csak kamu igeretek voltak (magas ra az esely...) -
aAron_
őstag
válasz
Két ígérete, amin jót nevettem BRICS plus okán:
Bevezeti a USD-t
Megszünteti Kínával való a kereskedelmet -
Oppenheimer
nagyúr
Argentínában nyert Milei, kíváncsi vagyok mit hajt majd végre a programjából
-
concret_hp
addikt
válasz
WasabiTrsr #5830 üzenetére
szerintem jó sztori, csak kérdés, hogy az értékeltsége reális lesz-e
-
WasabiTrsr
csendes tag
Esetleg van valakinek velemenye a STRT-rol? Hamarosan itt a tozsdei bevezetesuk. En kicsit elgondolkoztam rajta - hatha valami itthon is kialakul.
Persze kicsit olyan erzesem van hogy mi leszunk "bagholderek", tekintve, hogy mar maganbefektetoktol megvan a toke.
https://forbes.hu/uzlet/balogh-petya-strt-holding-tokeemeles-tozsde/
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
Oppenheimer #5821 üzenetére
Akkor teljesen másról beszélünk. Nálam a nobrainer azt jelenti, hogy nemhogy kockázatot kezelni nem kell benne de gondolkodni sem kell rajta .
Ami nálad nobrainer az az én fogalomtáramban a sejtésen alapuló stock bet ami úgy alakult hogy bejött, de az adott pillanatban olyannyira nem tűnt biztosnak hogy csak egy keveset mertem rátenni. -
aAron_
őstag
Ezek egészen biztos nem nobrainerek. REIT-ekre általánosságban kiszámítható CF jellemző, ezért könnyű DCF modellt alkotni rájuk. Azért estek ilyen nagyot a hozamemelkedés miatt, mert magas tőkeáttétellel működnek, ebből következően magas a bétájuk. Ha beindul a REIT rally, az is emiatt lesz, csak a másik irányba. Ha beleveszel, extra kockázatot vállalsz, nincs semmi ingyen ebéd.
Techcégekhez meg nem értünk egyáltalán. Vagy legalábbis én meg nem tudnám mondani, hogy pl. NVDA-nak mennyi a reális P/E-je. Ezt hogy számolod ki?
Miért gondolod, hogy bármi félre lenne árazva? Miért érnének többet, mint a piaci áruk?
OTP esetében legalább valami közeli rálátásod lehetett a dolgokra, szemben egy amerikai hedge funddal, ami vonja ki az egész térségből a tőkét kockázati szempontok miatt.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Oppenheimer #5825 üzenetére
Jó ez igaz, ha már eltartott kisujjal írkálunk, etf-et inkább befektetési céllal vesz az ember.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
PredatorZoli #5817 üzenetére
Az nobrainer volt. Ha eszembe jut vagy olvasom, hogy ezt csinálod vettem volna egy keveset én is. A jelenlegi világunkat a technológia hajtja, a mellett fogadni no brainer dolog, amikor az beesett.
Szerk. És szerintem most a reit szektor is hasonló. Ahogy az infla csökken elkezdett durván kilőni.
-
JoinR
őstag
válasz
Oppenheimer #5821 üzenetére
A nyilvánvalóságnak az lenne a lényege, hogy kockázatmentes.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #5820 üzenetére
Én meg azt állítom hogy vannak tradek amik nyilvánvalóan jók és hoztam rá példát. Más is hozott másikat, a UBS sztorit.
"Nyilván merül fel a kérdés hogy ha annyira nyilvánvaló volt miért nem az összes pénzeddel játszottad meg tőkeáttéttel megtámogatva"
Erre meg mindenki tudja a választ ezért inkább fel sem merül: kockázatkezelés.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
Oppenheimer #5819 üzenetére
Nyilván merül fel a kérdés hogy ha annyira nyilvánvaló volt miért nem az összes pénzeddel játszottad meg tőkeáttéttel megtámogatva, illetve hogy akkor mások miért nem csinálták szintén ezt. Mert a pár millás tét nem azt indikálja hogy annyira nyilvánvaló lett volna bármi is.
Azért is hoztam fel az én példámat mert ott is írhatnám hogy tavaly decemberre annyit estek a techek hogy nyilvánvaló volt hogy nagy emelkedés jön, de nem nyilvánvaló volt, hanem volt egy sejtés amit megjátszottak egy kis játékpézzel. Szerintem pont ugyanaz a kettő azt leszámítva hogy én nem confirmation biasolom a jó tradet. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Olvassátok már vissza a topikot, le volt írva (valszeg a másikban) az események közben is hogy milyen nyilvánvaló volt. A nasdaq vételed nem hasonlítható hozzá.
-
SzGee
aktív tag
válasz
He-he, ilyen tradeket én is be tudnék tenni az elmúlt időszakból...
(meg persze olyat is, ahol hasonló minuszok voltak...
)
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
Oppenheimer #5815 üzenetére
Eléggé confirmation bias szagú, nem pedig nobrainer.
Idén év elején a NYESZ számlámon eladtam mindent és betettem az egészet nasdaqba. +41% lett idén euroban mérve. Mondhatnám hogy nobrainer volt, de nem volt több mint büdösnagy szerencse. -
aAron_
őstag
válasz
Oppenheimer #5815 üzenetére
Grat hozzá, de azért be kell látnod, hogy elég nagy szerencséd volt. Ez a fel majd lepattanás akár ki is maradhatott volna az árfolyamból.
És most nézem, kb. pont a csúcson szálltál ki. Nice.
-
aAron_
őstag
válasz
Oppenheimer #5812 üzenetére
OTP sem volt no brainer, háború kitörése után fél évvel még lokális mélypontra ment, háború kitörését követő napok szintjénél nincs sokkal feljebb még most se.
Ezen felül mélypontról felpattanásában erősen közrejátszott egész EU, különösen Kelet-Európa jó teljesítménye, valamint a magas béta. Lehet ezen felül is volt valami extra hozama, de semmiképp nem nevezném egy egyszerű tradenek. Emlékszem, 10 EFt környékén gondolkodtak sokan beszálláson, aki ezt megtette, több hónappal később egy -20%-os poziban találta magát.
Ha már mindenképp kell valamit mondani, nekem most a UBS jutna eszembe. Credit Suisse felvásárlása utáni esést még most sem igazán értem. De biztos volt valami oka.
#5813Ringman: Jól van, ma is elgurult a gyógyszer, de legalább csak egy kicsit.
-
Ringman
félisten
[link]
Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz szombati kongresszusán tartott beszédében bejelentette: még idén elindítják azt a programot, amellyel állampolgári jogon biztosítanak kincstári értékpapírszámlát, és mindenki tetszőlegesen, bármikor vásárolhat állampapírt. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #5811 üzenetére
Néha tényleg vannak. Pl OTP pánik eladása a háború kitörésekor (ezt sokat emlegetjük). De ezekhez piaci ismeret és figyelem szükséges. Walmart esetében én speciel nem vagyok elég informált hogy ez az esés tradelhető-e, teljesen más egy amerikai gigacég mint a helyi mocsár egyik bankja
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Oppenheimer #5807 üzenetére
Alapvetően én sem swingtradelek, de egyszerűen néha vannak no brainer szituációk.
-
aAron_
őstag
"A forint-euró árfolyam átlaga ugyanakkor 2024-ben várhatóan a 393–403, 2025-ben pedig a 406–419 forintos sávban lesz."
Brutális forintgyengülést jósol az agytröszt - Forbes.hu
Jóslatuk kb. a határidős árfolyammal megegyező (eloszlása persze nem mindegy) =
úgy gondolják, hogy a forint gyengülés megfelelően be van árazva a magyar kötvény hozamokba.Mindez talán azért érdekes, mert nem éppen NER-es az Egyensúly Intézet, amennyire én tudom.
Cím kb. portfolio.hu szintű, de ettől most tekintsünk el.
Többi is egész érdekes: 2023_Q4_elorejelzes_v4.pdf (egyensulyintezet.hu)
-
j0k3r!
őstag
https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html
A jelenlegi kamatokhoz képest:
- a márciusi FOMC meetingen 28% esélyt adnak 25 bázispont vágásnak
- a májusi FOMC meetingen 47.8% esélyt adnak 25, valamint 12.6% esélyt adnak 50 bázispont vágásnak"Higher for longer"
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Oppenheimer #5802 üzenetére
Ti ezt meglovagoljátok, ha kieste már magát? Az ilyen nagy monstrumok hirtelen szakadásával mostanában jól lehetett keresni, pl. meta, atvi, tesla gyorsan ami eszembe jutott és nekem bevált.
-
travix
aktív tag
válasz
Oppenheimer #5802 üzenetére
A részvényeseknek maximum csak ideig óráig rossz, mert ahogy Powell lejjebb viszi az alapkamatot úgy fog egyre több pénz a részvényekbe áramlani. Szerintem nem lesz semmilyen összeomlás már, egyre nagyobb az esély a soft landingre
-
Oppenheimer
nagyúr
Vakmajom az inflaciorol:
-
válasz
Oppenheimer #5799 üzenetére
Akkor nem adócsalás, hanem pénzmosás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Path of Exile (ARPG)
- Elite: Dangerous
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Azonnali informatikai kérdések órája
- EAFC 25
- Alkoholista nevelde
- További aktív témák...
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest