- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Letisztult külsejű, "lopakodó" alaplapok a Gigabyte égisze alatt
- Középkorian pokoli lett az új GeForce driver
- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Fujifilm X
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Hobby elektronika
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nord_
veterán
válasz
macskajancsi #944 üzenetére
A lineáris polárszűrő (analóg gépekhez volt használatos) zavarhatja meg a digit gépek AF-át
Ez így nem teljesen igaz. Digitális gép a kontrasztérzékelős (kompakt és MILC kategória) és fázisérzékelős rendszerű (DSLR kategória) is.
A fázisérzékelőjű AF rendszert zavarhatja a lineáris polár, a kontraszt-elven működőre bármelyiket felteheted. -
ziggi_zug
aktív tag
válasz
macskajancsi #944 üzenetére
Hm... köszi
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
ziggi_zug #943 üzenetére
Szia!
1.: "digit géphez felesleges Cir. polar, mert a digit érzékelő nem tesz különbséget"
Ez így nem igaz. A lineáris polárszűrő (analóg gépekhez volt használatos) zavarhatja meg a digit gépek AF-át. A pontos tudományos magyarázatot (egyelőre) én sem tudom.2.: "sehogy sem találja el az élességet és manuálisan sem sikerül." - Mivel a polár levesz a fényerőből, így valószínűleg a kevésbé fényerős objektíved tele állásában már nem működik az autófókusz. Ha manuálisan sem tudod ezt beállítani, akkor vagy a gépeddel, vagy veled van a gond.
3.: Idővel a polárszűrők tönkremennek, jóval hamarabb, mint a többi. Nem szűri normálisan a polarizált fényt -> többet enged át -> van rendes AF-ed. Szerintem.
-
ziggi_zug
aktív tag
Hölgyek! Urak!
Olvasgattam a topikot, de egyelőre nem találtam hasonlót, ami választ adna a problémámra:
1) Azt mondják egyes helyeken, hogy digit géphez felesleges Cir. polar, mert a digit érzékelő nem tesz különbséget... hát, nem tudom... van ebben a témában tudományos magyarázat?
2) Van 2 cir polar szűrőm is. Az egyik egy új dHD Digital Filter CPL (slim). Tele állásban vagy közelében (kb. 150-felett és végállásban 250mm) az AF nem működik, pontosabban sehogy sem találja el az élességet és manuálisan sem sikerül. Mi lehet az oka?
3) A másik egy nagyon régi, még analóghoz vett Hama PL circular (IV) és úgy tűnik minden ok, csak a hatást mintha nem látnám. Hogy lehet ez? -
aleister
veterán
válasz
macskajancsi #941 üzenetére
Király!
Nagyon szépen köszönöm! -
aleister
veterán
válasz
macskajancsi #939 üzenetére
Időközben eljutottam a wikire én is, de azért jár a köszi.
Esetleg azt meg tudjátok mondani, hogy mi különbség van a Hoya sima, HD sorozat és a Pro polárszűrők között?
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
aleister #938 üzenetére
Szia!
Szerintem vidd ki a megfelelő időben a gépet, mérj fényt adott rekesszel, és számold ki.
A hosszú záridő mértékét neked kell kitalálnod (hogy már ne legyen a képen ember), a fényt le/meg/kiméred, innen már jön, hogy milyen szűrő kell.
(tippre szerintem 15-30mp minimum fog kelleni, de lehet több is)
Innen ki lehet kukkolni az NDx-ekhez tartozó időtényezőket.
1 f-stop kétszerezi az időt, 2 f-stop négyszerezi, és így tovább. -
aleister
veterán
Urak!
Épületek fotózásánál szempont lenne, hogy ne legyen rajta emberalak, ezért hosszú záridővel (perc vagy fölötte) fotóznék f2.8-as nagylátóval.
A kérdésem az lenne, hogy nyár és ősz esetén, napsütéseben, a hajnali és késő délutáni órákban ehhez hányas ND szűrőre lenne szükségem?
ISO100 a fényérzékenységem alja, természetesen rekeszelném az obit. -
Mukk
tag
válasz
macskajancsi #936 üzenetére
köszi!
este indítom a tranzakciót
-
macskajancsi
aktív tag
Szia!
- UV szűrőt nem vennék, mert feleslegesnek tűnik
- protector szűrőt vennék, mert biztonságban tudnám az obit
UV kvázi egyenlő a protektorral, csak UV ellen is véd.Kérdés, hogy ennek mennyi értelme van ~4-5000m-es szintmagasság alatt. Itt én azt venném, amelyik olcsóbb/szimpatikusabb.
- canon eos 550D kitobikkal: melyikből milyet érdemes venni? mennyire éri meg a HD/Pro1/Zeta (Hoya és Kenko kapcsán ezek voltak a legjobbak és legdrágábbak asszem)
Kitobira szerintem felesleges méregdrága szűrőt venni, max. ha van ugyanakkora átmérőjű normálisabb obit, amitől feltehetőleg nem fogsz megválni a közeljövőben.- szűrő mellé napellenző is felmegy?
Igen, szűrő mellé felmegy a napellenző is.- sokan ebayről szerzik a be a cuccokat. tudnátok ajánlani megbízható és olcsó partnert? mire érdemes figyelni?
Ne legyen pl. ilyen a nevében: "like Hoya"
Viccet félretéve: sok csillaga legyen az eladónak, ne kerüljön 50%-ába, mint az összes többi, és akkor nagyon nem érhet meglepetés. Mondjuk ez minden íbéjes vásárlásra igaz. Elméletileg védve vagy, szóval pl. ha egy féltéglát kapsz az űberszuper szűrőd helyett, visszatérítik az árát.Szubjektív vélemény: gyakorlatilag a Kenko=Hoya, én ilyet vennék kitobira, forintban számolva pedig max 4-6k-ért.
Privátban mentek konkrétumok, itt nem akarok hirdetni senkit.
-
Mukk
tag
Sziasztok! Visszaolvastam, de nem tudom teljesen összerakni a képet...
Szóval szűrővásárlásban gondolkodom, és a következő a terv:
- UV szűrőt nem vennék, mert feleslegesnek tűnik
- protector szűrőt vennék, mert biztonságban tudnám az obit
- polár szűrőt szintén vennék, mert tetszenek az azzal készült képek
- esetleg egy nd4 mégKérdéseim:
- canon eos 550D kitobikkal: melyikből milyet érdemes venni? mennyire éri meg a HD/Pro1/Zeta (Hoya és Kenko kapcsán ezek voltak a legjobbak és legdrágábbak asszem)
- szűrő mellé napellenző is felmegy?
- sokan ebayről szerzik a be a cuccokat. tudnátok ajánlani megbízható és olcsó partnert? mire érdemes figyelni?Köszi!
-
geprombolo
őstag
válasz
macskajancsi #933 üzenetére
Köszi
, írtam neki, remélem tud segíteni.
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
geprombolo #932 üzenetére
félreértettél: a szabvány szűrőket _csak_ tekerve, egy már eleve menetes cuccra lehet rátekerni.
halvány lila fingom sincs, hogy mit lehetne kezdeni a tieddel.
azaz mégis. egy ilyesmit kellene beszerezned, majd utána erre mehet a 72mm-es szűrő.
esetleg konzultálj ezzel a kollégával. -
geprombolo
őstag
válasz
macskajancsi #931 üzenetére
Menet nincs rajta, csak két fülecske, amik mögé esetleg be lehetne fériszteni egy vékony peremet. És hova lehet menni? Gondolom Esztergom kizárva, nem tudok ilyen boltról a városban. Mondjuk Óbudán van ilyen üzlet valahol? Csak mert az van legközelebb.
A válaszodat meg köszi. -
macskajancsi
aktív tag
válasz
geprombolo #930 üzenetére
ez alapján nincs csavaros menet az elején, így nem tudom mivel tudnál ráapplikálni valamit.
ha mégis van, tudni kellene hogy hány mm-es belső átmérőjű, és ez információ ismeretében már tudsz rá venni szűrőt. -
geprombolo
őstag
Fuji S1500-asra vennél polárszűrőt, szétnéztem a neten, alig találtam valamit. Létezik hozzá egyáltalán? És ha létezik, milyet ajánlanátok és hol lehetne kapni? Köszi
-
ClintEastwoo
tag
ilyen szűrőszettet hol tudok venni ? Mindenhol csak magát a szűrőt találom, a tartóját sehol :S ( am nem tudom mi a ragasztószalag rajta
)
-
Vrtboy
tag
Sziasztok,
Erről a polár szűrőről mi a véleményetek?
Ebben az árban esetleg tudtok Kenko szűrőt javasolni? (Vagy Hoya?
)
Köszönöm az ötleteket
-
kiraly.andra
aktív tag
Hopp, csak most veszem észre, hogy elírtam az elején! Nekem nem az ULTRA kellene, hanem a z alapcucc, a "Fader ND mark II", ami 2 és 8 stop között állítható. Ez szerencsére kapható a fent nevezett német boltban, és szerintük "shipping within 24 hours", ami sokkal jobb a 40 napnál.
Ugyanakkor sírok, mert onnan 60EUR a postaköltség, azaz 29.200 HUF helyett 45.200 HUF az ár. Hongkongból meg csak 17.700 (ingyenes szállítással). Ez így nem igazán versenyképes.
-
nord_
veterán
válasz
kiraly.andra #923 üzenetére
Én is gondolkodtam variable-ND szűrőn, én is megtaláltam az LWC-t. Inkább maradtam a 10 stoppos B+W mellett, mert a 9-12 állíthatóságot közel se találom annyira rugalmasnak, mint a SinghRay duplaakkora "átfogását". Ez utóbbi pedig ha nem csúszik át a vámon, akkor még plusz 30% költség, ami már horrorisztikus végösszeget ad.
Ezek miatt mertem ajánlani a B+W-t.
(Ha pedig kevés a 10stop, rátekerem 'á-la-variable' a polárszűrőt pluszban.
)
-
csakb
őstag
válasz
kiraly.andra #923 üzenetére
Tessék, európai (német) forgalmazó, és raktáron is van:
Egy bibi van vele, hogy 77 mm-es. Step-up gyűrűvel tudod használni, vagy marad az ebay, HK-ból, és az esetleges cumizás a vámmal.
A nem ultra verzióból van nekik 67 mm-es, Esetleg egy sima ND-vel kombinálva az is használható lehet.
-
kiraly.andra
aktív tag
Ugyanarról beszélünk? Én nem látok állítható/változtatható sötétedésű ND szűrőt a Schneider Optics idevágó oldalán. Sokféle van nekik, töbek között átmenetes is, de nekem nem az kell.
Tudomásom szerint ilyet csak a Singh-Ray, az LWC és a Polaroid csinál. Az első baromi drága, az utóbbit nem ismerem, míg az LWC-ről jókat írnak, és nem olyan vészesen drága. Csak nem kapni itthon. Hong-Kongból lehetne rendelni, csak most esetleg valaki ajándékba venne nekem, és nincs annyi idő, amíg ideér (akár 40 nap is lehet), valamint ilyen esetben nem szívesen vállalja az ember annak kockázatát, hogy nem kapja meg a csomagot, mert megeszi a postás (az ünnepelt meg kap egy kinyomtatott visszaigazoló emailt).
-
nord_
veterán
válasz
kiraly.andra #921 üzenetére
B+W nem jó? Azt itthon is lehet kapni.
-
kiraly.andra
aktív tag
Keresek Light Craft Workshop (LWC) Fader ND ULTRA mark II szűrőt, 67 mm átmérőjű lencsére, ilyet. Akár új is érdekelne, de nem látom nyomát hazai forgalmazásnak.
-
válasz
macskajancsi #917 üzenetére
Ezért tettem off-ba.
-
macskajancsi
aktív tag
én meg azt olvastam, hogy pl. japánban nincs olyan, hogy hoya, csak kenko-t adnak mindenhol.
szerintem elhanyagolható a hoya-kenko különbség, főleg ha nem a legolcsóbb darabok között nézelődsz.krisi047: a lényeg, hogy _ne_ 2000Ft-os soligor legyen, hanem kicsit jobb. az előttem szóló kollega szavaival az utolsó mondatot kivéve én is tejesen egyetértek.
-
válasz
krisi047 #915 üzenetére
Elsősorban érdemes "multi-coated" többrétegű bevonatos lencsét keresni, mert a többi megtöri a fényt, és elkerülendő becsillanásokat generálhat. A 2k-s Soligor tudtommal nem ilyen.
Én egy Hoya digital multi-cote 77mm-es szettet vettem (teljesen meg vagyok vele elégedve), de van több 77mm-es lencsém is...és a CP és ND is benne volt, nem csak UV.
Azt kell eldöntened, mennyit akarsz rászánni.
ha jól emlékszem, valahol olvastam, hogy a Kenko a Hoya corporation low end brandje -
krisi047
senior tag
Üdv! Úgy látom nem nagyon pörög a topic, de hátha segít valaki. 18-105 VR-re vennék egy 2000 forintos Soligor UV szűrőt kizárólag lencsevédelmi céllal. Fog ez valamit befolyásolni minőségben, ill. fénymérésben? Vagy erre a célra megteszi a legolcsóbb is? Ahogy látom egy Kenko protektor 6 ezer, egy Hoya UV mégtöbb.
-
Gonosztörpe
csendes tag
Nincs senkinek Sony H50 gépe,aki segiteni tudna olcsobb szűrő dologban??Ha vki segiteni tud,priviben üzenjen!Köszi előre is
-
macskajancsi
aktív tag
szerintetek egy használt, karcmentes 49mm-es Sun (made in Japan) skylight szűrőért mennyit illik elkérni?
-
sz_b3nc3
csendes tag
Köszi a választ,
Lehet, hogy a HD is hasonló képminőséget ad? Csak mert azt olvastam róla, hogy valamivel ellenállóbb, és könnyebben tisztítható, mint a Pro1 D, és kicsivel több fényt enged át.
De ez a pár dolog csak a mérleg egyik fele. A másik oldalon a képminőség áll, és ha az jobb a Pro1 esetében, akkor valószínűleg inkább azt választom.
-
sz_b3nc3
csendes tag
helló,
Milyen polárt ajánlanátok D90 + 18-105 obihoz, ami nem fog láthatóan rontani a minőségen és nincs csillagászati ára? Kicsit olvasgattam, és egyelőre úgy tűnik, hogy az árak miatt kb. a Hoya/Kenko Pro1 digital, és HD szériák közül választanék, de azt még nem találtam meg, hogy ezek között mi a különbség, és hogy melyik lenne jobb választás.
Nincs erről egy kicsit bővebb infója/tapasztalata valakinek?
Ha van ezeknél jobb javaslat (akár más márkából) hasonló árban, az is jöhet.Köszi előre is,
Bence -
Zozzant
addikt
válasz
macskajancsi #906 üzenetére
A válasz: Kenko PRO1D protector
-
macskajancsi
aktív tag
mint ahogy egy jobb minőségű UV is felületkezelt, esetleg karcálló, és nem befolyásolja a képet/színeket (csak minimálisan, minőségtől függően), csak az UV tartomány egy részét szűri. (ezt meg úgysem látjuk, ha direktbe nem UV képre gyúrunk)
a protektor meg véd, képet nem befolyásol (jó esetben), UV-t nem szűr. ami nem feltétlenül baj, mert a gépeknek úgysem lesz baja az UV-től.
szóval szerintem még áll az eredeti kérdés.
-
Gonosztörpe
csendes tag
Sziasztok!!Segitséget kérnék, SONY H-50-em van.Keresnék hozzá szürőket,de úgy látom a "gyári" kicsit drága,lehet venni hozzá olcsobbakat esetleg párositani más fajtával?Ha igen hol és mennyiért??Köszönöm szépen ha kapok valami tippet.
-
Throme
veterán
Én Kenko CPL-el próbálkozom. Meg vagyok elégedve vele. Hozzáteszem nem vagyok annyira hozzáértő és nincs összehasonlítási alapom...
Pár videót nézegettem a neten szűrőkről.Ez a Kenko az eget szépen sötétkékké "varázsolja" és a felhők is szép kontrasztosak lesznek. Ház/autó ablakon a tükröződést mérsékli, el is tünteti.
A komolyabb bevonatú szűrők, biztos jobban teszik mindezt, de többet is kell fizetni értük.Az eladó ezt preferálta a Hama-val szemben, persze ez lehetett üzleti érdek is, mivel csak Kenko-ja (még jó hogy nem más....
) volt....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest