-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
válasz
Zola007 #14869 üzenetére
- a 2gép + 2 monitor együtt fogyaszt 300W-ot? vagy 1gép +1 monitor?
- mivel mérted, fogyasztásmérővel?
- mennyit szánnál rá?
- miért csak szinuszos jöhet szóba?A legolcsóbb szinuszosak ezek:
- PowerWalker VI 800 SW
szinuszos, és van rajta 4 schuko konnenktor -
- Kstar Microsine 1000VA LCD
tiszta szinusz de ehhez lehet átalakító kell (egy átalakító 600 forint) 41k, vagy ugyanebből a 2000VA-es nagytesó 53k-tól: [link] (1400W tartásra képes kicsit overkill) -
válasz
Zola007 #10140 üzenetére
Közvetlen villám esetén csak a tényleg jól átgondolt többlépcsős védelem fog 99.999% valószínűséggel megvédeni (ugye mindíg lehet erősebb villám...), ezt a komponensek speckói alapján lehet méretezni.
A backup és a lakásbiztosítás amúgy sem árt, olvastam már márkás UPS-ekről amik kigyulladtak, meg egyéb nyavaja is érheti a rendszert (betörés, ransomware, egyéb eredetű lakástűz).
Nálunk is ez a szitu amúgy, régi társasház kint villámhárítóval, dobozba nemigen fér semmi, ráadásul nem tudom, hogy a TV/net-kábelen nem jöhet-e fel a veszedelem. Utóbbira is létezik védelem, de r=1 user által telepíthetőt nem találtam, uis a földcsatlakozó, ami levezetné a villámot a legtöbb cuccnál szabadon van, kösse be a szaki oda, ahova tudja. Nálam ez úgy van megoldva, hogy a modemrouter - ami a szolgáltatóé - nincs levédve, de az onnan kijövő egyetlen lan-kábel igen. Ha a modem megmurdel mert a szolgáltatótól a net mellé kapott egy 10kV-os löketet is, akkor majd eltakarítják a saját szemetüket.
-
válasz
Zola007 #10138 üzenetére
Nekem van egy combosabb Brennenstuhl 60kA-re hitelesített elosztóm D-szintre, de ha bejön a 60kA, akkor annak valamin le is kéne vezetődni, azt meg kétlem, hogy a földvezeték elvinné, úgyh amikor lehet kihúzom az egész brancsot vihar/nyaralás idején. Relatív biztonságérzetnek sztem jó 5let egy ilyet berakni a szünetmentes elé - azért ahhoz, hogy két jobbféle D-lépcsőn is áthúzzon a cucc már tényleg közvetlen csapás kell. (mondom laikusként, ha van villanyszerelő topictárs majd kijavít)
Amit linkeltél, az a kapcsolószekrénybe megy, a konnektorosnál a fő probléma a dugalj és a falban futó földvezeték teherbírása, tudtommal a szekrényből azért combosabb kábel megy lefelé.
-
válasz
Zola007 #10135 üzenetére
Közvetlen villámcsapás ellen nem véd, arra háromréteges védelem kell (villámhárító, a kacsolószekrénybe épített nagyfesz-védelem és a fogyasztónál a túlfeszvédős elosztó), csak így lehet a villámláskor keletkező 1 millió Volt/Amper környéki áramot elintézni.
Persze ha "csak" a szomszédban csapott le valahova a ménkű és "csak" párezer voltnyi túlfeszt kell megfogni, abban egy jobbféle túlfeszvédővel is ki vagy segítve.
A szünetmentes a villámtól ugyanúgy nem fog megvédeni, csak az áramkimaradás negatív hatásaitól (=winyók abajgatása). Az APC eléggé ismert név a piacon, tőlük válogatnék.
-
canniball
nagyúr
válasz
Zola007 #1834 üzenetére
"Elég sok helyen reklámozzák úgy ezeket a cuccokat, mint "villámvédős" eszközök."
Ja, de lehet (biztos?), hogy ezeket a reklámokat az USA-ból vették át, és könnyen előfordulhat hogy ott még a legeldugottabb tanyán is megfelelőbben kábeleznek mint nálunk sok helyen..."...igazán jó védelemhez kb az egész falut át vezetékelni, nemcsak a ház kábelezését."
Ilyesmire akartam utalni. -
canniball
nagyúr
válasz
Zola007 #1830 üzenetére
Ha nem tévedek nagyot ezek nem villám, hanem túlfesz. (apróbb kiugrások) ellen védenek.
A villámot már korábban itt kifejtette valaki: valami olyasmi a lényeg, hogy ahhoz megfelelő kábelezés kell legyen a házban, valamint a villanypózna és a ház között...vagy valami hasonló, de én nem vágom a témát, csak emlékeim homályában turkálok, ha komolyabban érdekel keress vissza. Villám ellen legtutibb módszer a konektorból kihúzott dugalj.
Új hozzászólás Aktív témák
- APC UPS hálózati kártya AP9617
- APC BX1400UI szünetmentes tápegység, új aksikkal!
- Effekta MTD 1500 1500VA 938W valós szinuszos szünetmentes eladó új aksikkal
- Eladó Eaton 5S700 szünetmentes tápegység (UPS) Új akkumulátorral!
- szünetmentes táp /nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / 2aksi / Schuko
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest