- 3D nyomtatás
- Notebook hibák
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gaming notebook topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- UHD filmek lejátszása
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
Swap-ot eleve nem csináltam , ezt eltaláltad, de ennek nincs köze az SSD-hez. 8 GB RAM mellett fölösleges, ráadásul a ZRAM nevű funkciót szoktam használni.
cigam-mal értek egyet, fölösleges a böngésző gyorsítótárat tiltani, azzal elvesszük az SSD előnyét.
Szerintem két dolog elég:
- A már említett "fstrim -v" parancsot időnként le kell futtatni (az fstrim.timer service tudja ezt).
- "noatime" flagat érdemes beállítani az SSD-n lévő partíciókra (/etc/fstab-ban , vagy telepítéskor/partícionáláskor), hogy az access time-ot ne írogassa felül mindig az oprendszer.Egy harmadik lehetőség az, hogy a "/var/log" és a "/tmp"-t TMPFS fájlrendszerre lehet mountolni. Ezt én régebben akkor csináltam, amikor egy USB flash pendrive-ról futtattam NAS-ként OpenSUSE-t, de most az SSD-nél nem tartom szükségesnek. Hátránya, hogy a /tmp-be írott fájlok, valamint a logok elvesznek minden shutdown esetén.
Mást nem kell szerintem beállítani.
SZERK: amúgy marha gyorsan bootol az OpenSUSE az SSD-n. XFCE GUI-t használok. A boot menü kiválasztása után kb 2 másodperc, mire az XFCE login screen bejön. Utána még kb 1 sec mire belép a user.
-
cigam
titán
Eh... Nem azért vetted hogy kihasználd? Ennyi erővel egy lassú merevlemezen is létrehozhatnál swap-et, stb...
Ez éppen olyan mint azon izgulni, hogy a 8GB RAM-ból mennyi marad üresen.
Nem azért vetted ezeket a cumókat, hogy (ki)használd?Évek óta használom különösebb odafigyelés nélkül, és köszöni szépen jól van.
-
-
Vladi
nagyúr
Írtam róla, nem triviális.
-
beleszólok
senior tag
-
wetomi
aktív tag
-
wetomi
aktív tag
Jaaa, így már értem, elsőre telepítésre gondoltam.
Úgy gondolod, hogy minden hibaüzenet nélkül végül egy-egy fájl nem másolódik át? Mert elsőre még valamilyen jogosultság problémára gondolnék, ha más rendszerről másolnád, vagy véletlenül áthelyeznéd a fájlokat. De nekem még nem volt bajom olyannal, hogy valamit csak simán nem másolt át.
Azt viszont rendszeres, hogy a pendrivera másoláskor lényegesen nagyobb másolási sebességet ír ki a rendszer, mint ami USB-n jellemző, majd jelzi, hogy befejeződött a másolás, de valójában még az adatmennyiségtől függően akár percekig másolja az adatokat.
-
wetomi
aktív tag
Újraírható lemez, vagy jobb esetben, ha a gép már tud pendrive-ról bootolni, akkor arról próbáld meg, még gyorsabb is, bár gyanítom elég régi ehhez.
Amúgy első körben a régi hardver miatt lesz már eleve kérdéses a támogatás, a jóval frissebb rendszerből (kernel, xorg) már lehet, hogy kidobálták a szükséges részeket. De biztosan át lehet verni valahogy. Egyelőre új rendszerhez használható anyagot nem találtam és nem vagyok a saját gépemnél, hogy legalább ott belenézzek, hátha valami...az egyébként mitől van, hogyha az openSUSE néhány fájlt az istenért sem hajlandó áthelyezni vagy másolni az egyik háttértárról a másikra?
Ezt eddig a wifihez szükséges iw és az adsl kapcsolatos pppoe, vagy smpppd csomagnál vettem észre. Nem tudom miért nem telepíti, holott live rendszeren fut simán. Korábban így volt legalábbis.
-
wetomi
aktív tag
Megáldott Téged valaki ezzel a csodával
Utánanézek, hátha találok valamit, de nem ígérek semmit. Pillanatnyilag nincs ötletem. Esetleg az indítási paraméterekbe kellene belenyúlni, de inkább kérdezz utána kezdő linuxos topicban, hátha hamarabb jár arra valaki, aki találkozott már ilyen ritka állattal.
Esetleg Live CD alól működik rendben, vagy úgy sem?
-
wetomi
aktív tag
Picit bővebbet tudnál írni a gépről, milyen videokártya van benne? Csak az alap Intel, vagy van benne valami "komolyabb"?
Nem mai gép, valószínűleg a régi grafikus chip (nem) támogatása is benne lehet a pakliban, ami a kerneltől is függhet.
Esetleg a KDE-t frissítetted? Ha jól gondolom a Kwin kezelné az esetleges második kijelzőt. A kijelző beállításoknál nem tudod külön beállítani a két monitor felbontását? -
update:
rákötöttem egy 12801024-es monitort, majd újraindítottam a gépet, az eredmény:
- a monitor felbontását használja, (azaz 1280x1024) de ebből levágja a felső 800 sort, mivel a notebook natív felbontása ekkora, majd mindkét kijelzőre az 1280x800-as képet küldi. wtf?
print screen esetén egyébként látszik a teljes képernyő.
-
ludla
őstag
Kiválasztod a HDA ATI SB vezérlőt.
Ott vannak a gondok látni isalul a Master hangnál az MM nem aktivált ezt az m gombbal tudod aktívvá tenni, ha aktív akkor zöldre vált és 00 lesz benne.
Ha minden jó, nyitol egy úl lapot a terminálon és itt már SU jogokkal kiadod a alsactl store parancsot és elméletileg kész is. -
wetomi
aktív tag
Ebből a sokból valamelyik analóg kimenetet helyezd előre a sorrendben. Alul a próba gombra kattintva hallani fogod amikor hallasz hangot, vagy sem.
Ha az Alsa helyett felraksz egy Pulse audiót, akkor sokat egyszerűsödhet a helyzet, akkor ebben az eszközlistában lényegében csak a Pulse audio szervert fogod látni, ő pedig intézi a többit.
(Személy szerint mindig volt vele valami nagyon apró kényelmetlenségem, de műkszik ettől még rendben.) -
wetomi
aktív tag
Esetleg a KDE rendszerbeállításoknál a multimédia menüpontban az eszközök sorrendjét beállítottad?
Bár a második képen látható állapot nálam csalóka, mert hiába a digitális kimenetek látszanak, az analóg kimeneten keresztül jön csak a hang. Az első, fenti képen látható állapot kell neked szerintem, tehát sorrendben az a második legyen a digitális kimenet.
-
ludla
őstag
A repot hagyhatod fent nem oszt nem szoroz neki, nálam a http://download.opensuse.org/update/13.1/ forrásból frissíti a Firefoxot.
-
wetomi
aktív tag
Honnan frissítenél? A frissítések között nem biztos, hogy benne van a kért frissebb csomag, mint függőség.
Ha átváltasz az openSUSE Mozilla repójára és mindent onnan telepítesz, talán rendben lesz. -
cigam
titán
A yast-nak tényleg nincs párja. Grafikus felületen pár kattintással megold olyan dolgokat ami más rendszeren csak root által módosítható szöveges fájlok turkálásával lehetséges.
Ez egy olyan felhasználónak aki csak használni szeretné, megfizethetetlen. Minden másra ott a mastercadTippem szerint inkább a ATIdriver a gond. Állítsd vissza VESA-ra, és úgy próbáld ki. Ha elmúlik, akkor egyértelműen ez a ludas. Akkor már lehet próbálkozni megint felrakni az 1-2 verzióval régebbi kiadást, esetleg lecserélni egy támogatott VGA-ra
-
Shrike7973
senior tag
Ubuntu-val is beállítható, hogy a Skype magától induljon. Pontosabban ez a környezet 'session manager'-től függ. Feltételezem, hogy a KDE variánst használod. Kubuntu-val is használható az AutoStart opció. De tudja ezt minden más környezet is, legyen az Unity, Gnome, LXDE, vagy XFCE.
A Skype integráció meg az új 4.3-as verzióval jött, nem az OpenSuSe érdeme.
Az előzőre: biztosan X.Org-t használsz, mert a Wayland-t még mindenki csak csomagolja. Az előfordulhat, hogy az xorg.conf-d nem a legmegfelelőbb, de a legtöbb esetben már nincs is ilyen konfigurációs fájl. A 'sudo aticonfig --initial' paranccsal lehet generáltatni ilyen fájlt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Macska topik
- Wise (ex-TransferWise)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Fogyjunk le!
- 3D nyomtatás
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Eladó szinte karcmentes Samsung S21FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Bomba ár! HP EliteBook 735 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W10 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3177, 95% Akkumulátor
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest