Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

őstag

LOGOUT blog

Lefrissítettem ma mind a két Tumbleweedes gépem, egyiken szépen lement, másikon hibaüzenet a frissítés végén. Újraindítottam a gépet, kaptam egy szép kis kernel pánikot.
    Oké, bebootoltam korábbi snapshotról, próbálnám beállítani snapperrel az alapértelmezett snapshotot egy korábbira, erre ilyen hibaüzentet kapok, hogy "btrfs_util_set_default_subvolume_fd() failed, errno=28: no space left on device", miközben volt még 2 gigabájtnyi szabad helyem.

Gemini segítségével tudtam megoldani. A gond az volt, hogy hiába volt helyem, a snapshotoknak fenntartott (metadata) hely fogyott el, mert volt több régi snapshotom még tavaly szeptemberről, amiket kézzel hoztam létre, és nem töröltem őket.
    A megoldás az volt, hogy ezeket kitörölgettem (sudo btrfs subvolume delete /.snapshots/500/snapshot), csináltam egy balanszolást: sudo btrfs balance start -dusage=0 -musage=0 / (ez átcsoportosítja a lefoglalt, de üres helyeket), így ezután azonnal használható a felszabadított terület. Utána már simán vissza tudtam állni korábbi snapshotra.

A Gemini még annyit javasolt, hogy csináljak egy ilyet: sudo btrfs balance start -dusage=10 /.
    Ez "azokat az adatblokkokat szabadítja fel, amik 10%-nál kevésbé vannak kihasználva, így több "nyers" hely marad a metaadatoknak", és hogy a snapper konfigjában vegyem lejjebb a megtartandó snapshotok számát. De ehhez nem nyúltam, mert nem ezzel volt a baj, hanem az általam készített snapshotokkal, amiket szépen elfelejtettem törölni. Ahogy töröltem őket, a 2 GB szabad helyből rögtön 12 GB lett :D

Új hozzászólás Aktív témák