Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- 3D nyomtatás
- Utánajártunk, hogy melyik memória mennyire drágulhat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
Ok, te vagy az okosabb nem ellenkezem tovább! Igazad van, majd tanulok!

de az ubi megcsinál mindent alapból

Megy a netem meg a bill. is magyar lett, de nem tudok sem ff-ből sem konquer-ből hsz-t küldeni. Megáll valami hibával.
( lehet,hosszú a hsz. )
Szerk: Most már biztos,hogy hosszú mert innen se küldte el a teljes fájl tartalmat, ezért töröltem az elejét.Átmentettem pendrive-on az xorg.conf-om. Megnéznéz, hátha látsz benne valami érdekes dolgot ill. visszaírhatnád ,hogy mit és hova másoljak be a felbontás beállítás véget.

# **********************************************************************
# Monitor section
# Any number of monitor sections may be present
Section "Monitor"
Identifier "My Monitor"
# HorizSync is in kHz unless units are specified.
# HorizSync may be a comma separated list of discrete values, or a
# comma separated list of ranges of values.
# NOTE: THE VALUES HERE ARE EXAMPLES ONLY. REFER TO YOUR MONITOR'S
# USER MANUAL FOR THE CORRECT NUMBERS.
HorizSync 31.5 - 50.0
# HorizSync 30-64 # multisync
# HorizSync 31.5, 35.2 # multiple fixed sync frequencies
# HorizSync 15-25, 30-50 # multiple ranges of sync frequencies
# VertRefresh is in Hz unless units are specified.
# VertRefresh may be a comma separated list of discrete values, or a
# comma separated list of ranges of values.
# NOTE: THE VALUES HERE ARE EXAMPLES ONLY. REFER TO YOUR MONITOR'S
# USER MANUAL FOR THE CORRECT NUMBERS.
VertRefresh 40-90
EndSection
# Graphics device section
# Any number of graphics device sections may be present
Section "Device"
Identifier "VESA Framebuffer"
Driver "vesa"
#VideoRam 4096
# Insert Clocks lines here if appropriate
EndSection
# Screen sections
# Any number of screen sections may be present. Each describes
# the configuration of a single screen. A single specific screen section
# may be specified from the X server command line with the "-screen"
# option.
Section "Screen"
Identifier "Screen 1"
Device "VESA Framebuffer"
Monitor "My Monitor"
# If your card can handle it, a higher default color depth (like 24 or 32)
# is highly recommended.
# DefaultDepth 8
# DefaultDepth 16
DefaultDepth 24
# DefaultDepth 32
# "1024x768" is also a conservative usable default resolution. If you
# have a better monitor, feel free to try resolutions such as
# "1152x864", "1280x1024", "1600x1200", and "1800x1400" (or whatever your
# card/monitor can produce)
Subsection "Display"
Depth 8
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubsection
Subsection "Display"
Depth 16
EndSubsection
Subsection "Display"
Depth 24
EndSubsection
Subsection "Display"
Depth 32
EndSubsection
EndSection
# ServerLayout sections.
# Any number of ServerLayout sections may be present. Each describes
# the way multiple screens are organised. A specific ServerLayout
# section may be specified from the X server command line with the
# "-layout" option. In the absence of this, the first section is used.
# When now ServerLayout section is present, the first Screen section
# is used alone.
Section "ServerLayout"
# The Identifier line must be present
Identifier "Simple Layout"
# Each Screen line specifies a Screen section name, and optionally
# the relative position of other screens. The four names after
# primary screen name are the screens to the top, bottom, left and right
# of the primary screen. In this example, screen 2 is located to the
# right of screen 1.
Screen "Screen 1"
# Each InputDevice line specifies an InputDevice section name and
# optionally some options to specify the way the device is to be
# used. Those options include "CorePointer", "CoreKeyboard" and
# "SendCoreEvents".
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection -
doc
nagyúr
Meguntad a hülyeségem és kitolásból.

Jó jó ,persze enter enter ,de észlelhetné a hardverek környezetét és beállíthatna egy alap konfigurácíót nekik és ha majd nem tetszik a felhasználónak akkor az majd beállítsa magának tetsző módon.
pontosan ezt teszi, beallit egy alapkonfiguraciot
a VESA az a mod, amivel gyakorlatilag a vilag osszes videokartyaja kepes mukodni, igy biztos hogy menni fog a graf. felulet
megprobalhatna okoskodni persze, de mi van ha nem talalja ki jol hogy mi van, vagy eppen olyan kartyad van, ami a driver bugja vagy barmi mas miatt mashogy mukodik? akkor mukodeskeptelen graf. feluleted lesz kapasbol.
igy minden megy, es ha tobbet akarsz mint a VESA, akkor beallitodpl. ha fel let volna csatolva telepítéskor egy nyomtató azt észre se vette volna ?
a nyomtatok kezelesehez ott a cups, abban par clickkel tudsz nyomtatot hozzaadni, lenyegeben fuggetlenul attol, hogy a gepre van-e kotve vagy valahol a halozaton log. alapbol szerintem semmilyen nyomtatot nem ad hozza onkenyesen, ha neked kell, akkor megcsinalod
Igen ott van a dvd-n a nyelvi csomag, megtaláltam és ekkor jön képbe a " new language gomb vagy install gomb " híánya. Miért nincsenek ilyen gombok a vezérlőpult / nyelvi és terület beállítás ablak alján,hogy egyszerűen a dvd-ről telepíthető legyen ?
Miért csak a konzolból lehet feltenni ?azert, mert a vezerlopult az beallitasokat valtoztat, nem csomagkezelo. ha mas nyelvet akarsz felrakni, azt a csomagkezelobol kell telepiteni. nyilvan nem lehet elvaras, hogy egy ablakkezelo beallitopanelje a letezo osszes disztribhez tartalmazzon egy csomagkezelot ami kitalalja hogy neked mi es honnan kell.
miutan a szukseges nyelvi csomagot felraktad, nyilvan valaszthato lesz a beallitopanelrol is
es termeszetesen nem csak konzolbol lehet csomagot telepiteni, van ra sok grafikus megoldas, megprobalhatsz duplaklikkelni ra a filekezelobol, hatha hozza van rendelve vmi programhoz
annak, hogy Linuxos forumokon erosen elonyben reszesitik/juk a parancssort, ket oka van: egyreszt ez a "biztos" megoldas, hiaba mondom el hogy kde-ben hol a csomagkezelo/halozatkezelo/akarmi, ha te gnome-ot vagy xfce-t hasznalsz, nem beszelve arrol hogy ha masik verzio van felrakva, es tok mashol van az a menupont vagy ujabb/regebbi az adott program, es mashogy kell kezelni. a parancssoros megoldas lenyegeben tutibiztosa masik ok meg annyi, hogy parancssorba bemasolni vagy akar beirni par karaktert max. par masodperc, ide-oda kattintgatni szazszor tovabb tart

-
zodo
nagyúr
a lilonak semmilyen parametert nem kell beallitani, jo az anelkul is
Nem tudtam, gondoltam ez is valami finnyás jószág.

a 'Linux 3'-at meg nem veletlenul irtam, ha ugyanaz lenne mint a sima enter akkor miert mondtam volna?
Meguntad a hülyeségem és kitolásból.

Összetett:
a felbontasod persze hogy nem jo, tegnap mar megbeszeltuk hogy a videokartya driveret kell beallitani.a telepito szerintem teljesen egyszeru, lepesrol lepesre vegigvezet, annyi a kulonbseg egy ubuntu-stilusu telepiteshez kepest, hogy nem grafikus a felulet, es tobb mindenbe beleszolhatsz, de lenyegeben enter-enter az a egész.
Jó jó ,persze enter enter ,de észlelhetné a hardverek környezetét és beállíthatna egy alap konfigurácíót nekik és ha majd nem tetszik a felhasználónak akkor az majd beállítsa magának tetsző módon.
pl. ha fel let volna csatolva telepítéskor egy nyomtató azt észre se vette volna ?
Másik összetett:
a kdei biztos hogy ott van a dvd-n, a kdei konyvtarba nezz bele, kell ott lenni *hu*txz (vagy tgz) file-naknew language gomb? nem ertem mire gondolsz...
ha felrakod a megfelelo kdei csomagot, ki tudod valasztani a kde-ben a magyar nyelvet
Igen ott van a dvd-n a nyelvi csomag, megtaláltam és ekkor jön képbe a " new language gomb vagy install gomb " híánya. Miért nincsenek ilyen gombok a vezérlőpult / nyelvi és terület beállítás ablak alján,hogy egyszerűen a dvd-ről telepíthető legyen ?
Miért csak a konzolból lehet feltenni ?
Szóval azt a csomagnevet adtam meg amit találtam .tgz végződéssel és nem rakta fel valamiért. Sajnos nem érteni angolul , plusz még netem sincs, hogy belinkeljem.a halozat beallitasa meg nagyon egyszeru
Ezt rögtön ki is fogom próbálni. Köszönöm.

-
doc
nagyúr
a lilonak semmilyen parametert nem kell beallitani, jo az anelkul is
a 'Linux 3'-at meg nem veletlenul irtam, ha ugyanaz lenne mint a sima enter akkor miert mondtam volna?

nyilvan tobb/mas cucc van az aktualis kiadasban, mint egy evekkel ezelotti verzioban

a felbontasod persze hogy nem jo, tegnap mar megbeszeltuk hogy a videokartya driveret kell beallitani
annak, hogy a telepitoben beallitod a konzol kiosztasat magyarra, nincs koze az ablakkezelokhoz/X-hez, azt kulon be tudod/kell allitani a kde-ben, ahogy azt meg is talaltad
a kdei biztos hogy ott van a dvd-n, a kdei konyvtarba nezz bele, kell ott lenni *hu*txz (vagy tgz) file-nak
a telepito szerintem teljesen egyszeru, lepesrol lepesre vegigvezet, annyi a kulonbseg egy ubuntu-stilusu telepiteshez kepest, hogy nem grafikus a felulet, es tobb mindenbe beleszolhatsz, de lenyegeben enter-enter az egesz

new language gomb? nem ertem mire gondolsz...
ha felrakod a megfelelo kdei csomagot, ki tudod valasztani a kde-ben a magyar nyelveta halozat beallitasa meg nagyon egyszeru. szerintem alapbol dhcp-vel mukodik, ha nem, akkor el kell inditani (rootkent) a netconfig nevu programot, ami sorban a kovetkezoket kerdezi:
szamitogepnev (mondjuk zodo-slackware)
domain nev (ezzel nagyon nem kell foglalkozni, legyen mondjuk zodo.hu
)
utana a configuralasi mod, ez alapbol DHCP-n van, vagyis siman ENTER
DHCP hostname gondolom nem kell, szoval ENTER
utana megkerdezi, biztos jo-e igy, tehat ENTERlenyegeben egy sima next-next-finish megoldas, egyszerubb mint windowsban

a Slackware valoban nem a leg "kattintgatosabb" disztrib, nem is azert ajanlottam, hanem mert "letisztult", nem indit el feleslegesen minden sz@rt, ennek megfeleloen az egyik leggyorsabb (modern) disztro amit ismerek
-
zodo
nagyúr
Közben lefutott a telepítés, tényleg kb. ugyanaz a cd cserét leszámítva + a Lilo paraméterezhetőség menüpontnál nem mutat egyetlen példát sem.
Pl: hdc=ide-scsi -t ezt beírtam neki a mostani telepítéskor is.Lehet, hogy tulbonyolítom a lice cd-s kérdést.
Lilo üdvözlő képernyőjén ha nem választok semmit ,mert általa ki van jelőlve a linux és entert nyomok akkor elindul a karakteres felület, de a start up X11 session manager -nél megállt a betöltés. Amit te ajánlasz ( Linux 3 ) annak ugyanez lesz a végeredménye vagy nem ?+ eltérés szerintem a cd-s telepítéstől még a választható szoftverek menüpontban lehetséges ( bár nem görgettem át csak ok nyomtam ) ,mert a telepítés során sokáig ( kb.20 perc ) a fontconfig update futott amiből arra következtetek,hogy sikerült feltenni a különleges betűkészleteket is.

A lényeg:
Betöltés síma lefut , lilo kapott egy háttérképet (előzőben nem volt )
kde felület is magához tér természetesen a tegnapi nap koppintása alapján 640x480 -on a képernyő felbontás és jó esetben ennél a verzíónál is csak a 600x400 -as lehetőség van a beállító progiban. Magyar billentyűzet beállítására fittyet hányva csak angol kiosztást kezeli. Persze át lehet állítani , de miért kell amikor már beállítottam telepítéskor.
Netkapcsolat zéro , kdei csomagot nem sikerült feltenni ( pedig figyeltem mit írók a parancsba, telepítő dvd-t is átnyálaztam a csomag neve útán kutatva ) ezért még mindig az angol nyelv a rendszer alapértelmezése.Hát nem tudom, nincsenek jó tapasztalataim.
Tudom, hogy ez a slackware egy nagyon más rendszer ,de azért egy egyszerű telepítést végrehajtást beiktathattak volna közel 4 gb-ba amivel egy kezdő is kibékül.
Nem azt mondom, hogy olyan legyen mint a Suse vagy az Ubuntu telepítője, de azzé valami csak jó lenne, mert ugyanilyen vagyis hasonló jellegű telepítést már végeztem aminek a végeredménye egy szinte működő rendszer lett amit nem kelett babrálnom ,hogy ez vagy az menjen.Csak magamnak: akármelyik kicsi ( kb. 50-300mb ) live -os mini rendszer alapból hozták az általam elvárható minimális szintet,mint kezdő. Beállították önállóan vagy be lehetett( egyszerű ,grafikus menüben ) pár kattintásra állítani a monitor felbontást ,net kapcsolatot ill. nyelv és terület beállítások alatt az anyanyelvet ( ebben a rendszerben és ezen menüpontban még azt sem lehet hogy rányomok az new language vagy install gombok valamelyikére ,mert nincs. Miért ? ) És még nem is mentem beljebb. Szóval láttam már szinpatikusabb rendszert is így elsőre.
Senki ne vegye a szívére!

-
doc
nagyúr
a telepites ugyanaz a cd es dvd verzioknal, leszamitva a lemezcsereberet

amugy tegnap felraktam egy currentet probakepp, lenyegeben semmit nem valtozott a telepito a 10-es verzio otalive cd meg nem kell, durvan tulbonyolitod a dolgokat

ha siman karakteres modban akarod inditani, akkor lilo-nal csak annyit kell csinalni, hogy nyomsz egy tabot, es beirod a lilo labelt (alapesetben Linux) meg utana a parametereket, vagyis text-only inditashoz:
Linux 3 -
zodo
nagyúr
Dvd-s telepítés is egy az egyben ugyanaz ,mint a cd-s kiadásoknál ?
-
zodo
nagyúr
miert kene live cd? ,hogy eljussak a /var/log/Xorg* -ig.
Bíztos arra gondolsz,hogy be lehet menni a rendszer sűrűjébe valahogy a karakteres betöltő képernyőről, de ahhoz aztán már tényleg 4x kellene,hogy szülessek.
Igen a 10.2 -t telepítjük.
Jól van akkor letöltöm,de ha megroskad alatta a gépem akkor aztán....

-
doc
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Jól van, megtettem.
Holnap folytatom, ha feláll egyáltalán a rendszer live cd-ről, mert most megáll a betöltési ennél a folyamatnál:
Start up X11 session manager ....
Viszont megcsináltam a magyarosítást csak némi különbségel a verzíó eltérés miatt.
Megkerestem a második cd-n a nyelvi fájlt tartalmazó .tgz csomagot és egyeztettem a kettőt és mindössze egy szám volt az eltérés.
Ezt írtam a terminalba:mount /mnt/cdrom
installpkg /mnt/cdrom/slackware/kdei/kde-i18n-hu-3.4.2-noarch-1.tgzMondjuk a netet is segíthetnél beállítani, mert az nagy segítség lenne a kábelek miatt.
Cikkben csak annyi áll ,hogy netconfig parancs lesz a barátunk.
De nekem egy hét kelett, hogy a routert beüzemeljem nemhogy netconfig.Bocs, hogy fárasztalak.

-
zodo
nagyúr
Bocs telefonom volt közben.
Amit láttam belőle az valami ilyesmi ,sajna még nincs netem se azon a gépen.
Driver: vesa
Videoram: 4096Remélem erre gondoltál ,mert bemásolni nem tudom.
Kicsit lejebb még felsorolja,hogy tudja kezelni a 1024x768 , 800x600 , 640x480-at 16 ,24 ,52 bit-en

-
zodo
nagyúr
ugyanolyan filekezelo mint az utobbi 15 ev osszes ketpanelese, nem lesz vele gondod
a szovegszerkesztoje meg szinten teljesen konvencionalis (F2 a mentes, stb)Aha értem, csak egy a baj ,hogy az elmúlt 9 évben windows-t használtam.

Végül megoldottam. Gyorsan elmentettem és ki is léptem.
Betöltödött szépen a kde-s felületen a rendszer csak az a baj, hogy megint szerkesztenem kell. Cseverből-vederbe.
A monitor beállítást kellene helyrepofozni, mert csak 2 mód létezik:
640x480 vagy 640x400 /85hz1440x900 / 60hz -re át tudjuk varázsolni ?
Szerk:
Azt gondolom,hogy az X11 config fáljába kellene valami ilyesmit tennem.
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1440x900"
EndSubSection
EndSectionDe hol is találom ezt a fájl ?
-
doc
nagyúr
ja, ertem
ugyanolyan filekezelo mint az utobbi 15 ev osszes ketpanelese, nem lesz vele gondod
a szovegszerkesztoje meg szinten teljesen konvencionalis (F2 a mentes, stb)ja, azt nem mondtam hogy ha magat a rendszert is magyar nyelvure akarod, azt is meg lehet oldani (tehat pl. az mc es a parancssori kiirasok is magyarok legyenek)
-
zodo
nagyúr
miert, van modem a gepre kotve? Igazából, nincs ha a router előtt levőt leszámítsuk.
Persze,hogy nem raktam fel rendessen ,mert átugrottam vakon azt a részt. (szerintem)
cfdisk alatt kell megadni a hda1 linux particíónak a boot flag-et ? Ez az vagy a telepítőben kell beállítani amihez még nem értem el vagy átugrottam ?Harmadik azért ,mert tegnap volt az első, ma a második és tudtam,hogy azt fogod javasolni amit meg is tettél.
"bebootolsz a telepitorol, kivalasztod a setup menujebol a loadert, es felrakod""a grub error azt jelzi, hogy meg mindig grub van az mbr-ben, vagyis vagy kihagytad ezt a lepest, vagy nem az mbr-be raktad"
Itt még tuti nem jártam.
Na most kell betennem a 2. cd-t úgyhogy mindjárt kiderül ,hogy minek is kelett volna jönnie.
-
doc
nagyúr
miert, van modem a gepre kotve?
a grub error oka meg az, hogy a boot loadert nem raktad fel rendesen
hogy erted hogy "harmadik nekifutas"?
nekifutni nem nagyon kell, bebootolsz a telepitorol, kivalasztod a setup menujebol a loadert, es felrakoda grub error azt jelzi, hogy meg mindig grub van az mbr-ben, vagyis vagy kihagytad ezt a lepest, vagy nem az mbr-be raktad
-
zodo
nagyúr
Te írtad.

"A következő kérdés a modemre vonatkozik. Ha van már ilyen eszköz a géphez csatlakoztatva, a helyének megfelelően válaszoljunk."
Egyenlőre storno a kérdés, mert előbb mikor ide írtam volna a másik klaviaturát ütöttem ami ugye a telepítésre váró gépé és így átugrottunk egy pár menü pontott.

Jeleztem,hogy visszatért a grafikus telepítő az ablakkezelő választásáig ez meg is történt.
Aztán a root új jelszavát megadni.
Már csak újra kelett indítani a gépet. Grub error 17.Jön a harmadik nekifutás.
( Érdekel a végeredmény. ) -
-
zodo
nagyúr
Nincsen csak az ok.
Végignyomtam az összes gombot , de semmi. Remélem nem valami "supermágja" billentyű leütés kell neki.
Szerk: Lehet, hogy csak várnom kelett volna ( jó pár percet ) visszadugtam a monitorkábelt ( mert csak egy monitorom van és hiába van rajta d-sub ill. dvi-i csati is ennek ellenére csak egyett kezel egyszerre ) és mostanra már az ablak kezelőt kellene kiválasztanom.

-
zodo
nagyúr
Ajaj... betettem a második cd-t , elértem a 4 menü pontból álló kérdés sorhoz, de véletlen rányomtam az első pontra ami a bootlemez készítése.
Hogyan tudok vissza lépni ebből a képernyőből az előzőre?
Ha " ok "-t nyomok ugye nem történik semmi, mert floppym sincs.
-
zodo
nagyúr
Előzőekben javasoltad az új kiadás használatát.
Tudom,hogy az új mindig jobb mint a régi,de nekem csak második rendszerként használatos valami kellene erre a kis gépre.
Nincsenek nagy igényeim a rendszert illetően csak annyi ,hogy ne döcögjön az Operát fel tudjam tenni ( amit elvileg lehet már megnéztem ) esetleg zenét vagy videokat nézzek rajta.
Mikor megvettem elsőre letöltő gépnek szántam, talán arra is rávehető valahogy komunikáljon a win-es gépel ezügyben. kb. ennyi ezért nem annyira fontos számomra az új, de ha az is elszaladgál a gépemen akkor nincs ellenvetésem.(#657) ZCoyote
Az szép kis bug.
Legalább hárman lettünk hirtelen, bár én még nem használom.
-
doc
nagyúr
a billentyukiosztast valoszinuleg azert adta be ketszer, mert megkerted ra

a fomenuben levo menupontokon csak szepen sorban vegig kell menni
a felugro ablakokat el kell olvasni, altalaban egyertelmu a valasz (segit is hogy ki tudd valasztani mi kell neked), de ezeket kesobb is beallithatod (pl. halozatot, stb)
a cd-t meg lehet azert nem talalta, mert mas telepitesi forrast adtal meg neki (halozat, stb)a wikit majd meglatjuk, egyelore igy is baromi keves idom van, dolgozom, most vallaltam be egy maszek melot, meg Battlestar Galacticat is kene neznem

Zcoyote: hm, erdekes, ilyennel meg nem talalkoztam, pedig egy-ket Slackit telepitettem mar...
IDE-s vagy SATA-s az olvaso? utobbival nem probalkoztam meg, elkepzelheto hogy van vele valami bug... -
zodo
nagyúr
Szia doc !

Igen tudom, hogy létezik másik ablakkezelő is mint a kde, de nekem az tetszik alapból.
Talán a 3.5-ös verzíó még fekszik a gépemnek is és jobban bejön ,mint az új 4-es ami szerintem már túl csilli-villi.
Na ja, észrevettem, hogy nem kapok egyből grafikus telepítő felületet.
Szóval leszedtem végül mindkét cd-t az elsőről ( amit d1-nek jelőltek ) indítottam a gépet.
Sajnos nyomtatópatron híányából nem tudtam az írásodat kézhez venni, mint segítség ezért önállóan vágtam a hírhedt rendszer telepítésébe.
Kiválasztottam a billentyűzetkiosztást aztán a cfdisk-re ugrottam.
Ennek használata már majdnem rutin feladat. Beállítottam a particíókat ahogy gondoltam.
Néztem bután a karakterekre, nem jöhet más mint a setup
Örültem, végre "grafikus felület"-en megyünk tovább , de miért megint a billentyűzetkiosztásal. Túlléptem ezen az apróságon és innentől kezdve elvesztem.
( de holnap a melóhelyen kinyomtatóm az írást és akkor talán egyszerűbb lesz )
Tehát elkezdtem válógatni a menüpontok között nagyjából mindegyiken végig szaladtam:
fomáztunk , csomagokat választottunk, stb.
Install bla-bla.. menüpont: megkereste a lemezt megtalálta ahogy montad.
Elkezdődött a telepítési folyamat ( szerintem ) és error 1 fejléces felugró ablak üzenet szinte mindenre. Ajaj.Második nekifutás: Mindent megcsináltam amit az első körben ekkor meg nem talált semmijen jellegű cd meghajtót.
Előbb még volt.
Itt feladtam, mára.Úgyhogy az első ismerkedés megtörtént: kudarc.
Holnap több ídőm lesz, mert nem kell a letöltés(ek)re várnom és a telepítési folyamatok is gördülékenyebben mennek majd az írásod segítségével.Wiki-re kitérve: szerkesz rajta ,ha úgy érzed. Tuti, mások is örülnének neki.
-
doc
nagyúr
frissitettem 12.2-re

egyelore mukodik minden, az uj kernelnek hala a webcam tamogatas fenyeveket javult! -
doc
nagyúr
az egérkérdést érdekes oldottam meg: átdugtam usb-be, így egyből beindult
hogy ps2-vel miért nem megy, passz... pedig a billentyűzetem is ps2-es, és az működik tökéletesenna mind1, már csak az nvidia driver van hátra, és ismét teljes értékű a slackim

azért eddig zökkenőmentesebb volt a váltás
-
doc
nagyúr
na, akkor élesszük fel a totyikot

tegnap upgrade-eltem a 12.0-mat 12.1-re, és vannak kisebb gondjaim
az egyik az, hogy az nvidia driver nem akar felmászni, lefordítja a modult, de nem tudja behúzni, valami összeakad az smp-nem smp kernellel (a sima, nem smp-s huge-ot használom)a másik, nagyobb gond hogy nem megy az egér! próbáltam az xorg.conf-ban turkálni, átírni az eszköz útvonalát másra, de hiába, meg sem moccan

-
zsoi
senior tag
A Slackware 10 ingyenes, és használható Vállalati környezetben?
-
doc
nagyúr
nagyon nagy a csend, pedig lassan jön a Slacki 11!!!
-
zLegolas
őstag
Üdv!
Nekem pár napja mén egy Slackware 7.0 egy (486/33MHz, 12MB RAM, 2GB HDD) öreg laptopon!
Sajna az X még nem fut, de rajta vagyok erősssen !![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Na, hogy már panaszkodjak is

Próbáltam Samba-t telepíteni és configolni, azonban sajna nem jött össze.
láttam mindent windows-ból, de eltérő user/pass kellett volna. Egyenként, ill a timeout kivárásával tudtam is csatlakozni, de amíg nem telt le az idő, addig nem adott a win új bejelentkezési ablakot.
Amúgy Winxp-ről van szó...
Ez nem is lényeg, ezzel még szenvedek
Hogy tudok service-t buherálni? pl: service smbd start nem megy. Helyette a smbd start-ot próbáltam, hibár nem dob, szvsz működik is, de ez járható?
A runlevels.d merre található? -
törölt tag
Én most telepítettem egy slackware-t. A 8.1-re esett a választás, ugyanis egy P1-es gépre telepítődött. majd zaklatlak titeket a kérdéseimmel

-
ReJim
őstag
oké, köszi.. majd megpróbálom...
arra esetleg nincs ötleted, hogy miért nincs hálózat?
szóval router osztja dhcp-vel a címeket, van még közben egy switch... minden gépnél megy a hálózat, de valahogyan a slakin nem tudom belőni a realtek 8139-es hálókártyát... a drivert betölti (8139too) de nem lövi fel dhcp-vel, kézzel meg nem megy fel... (ipconfig eth0 -up; dhclient...)
de eddig egyik rlt kari sem működött.... a desktop gépben is sajna egy 10-es 3com van... -
ReJim
őstag
10.1-es slackware-ben az alap mysql inuláskor döglik.... gyógyítható, vagy mit lehet vele kezdeni? (nem hiszem hogy csak nekem lenne ilyen)
-
-
warn!ng
tag
-
escie
őstag
próbáld a szkriptet lefuttatni ''kézzel'', és nézd, hogy mit ír...
tanulságos lehet. mert lefut, az ziher, csak épp valamin fennakad.
(tényleg, van futási jog beállítva a rc.local-ra? ha nincs, akkor le sem fut. rootként: chmod +x rc.local, természetesen az rc.local könyvtárában. ezzel futtathatóvá teszed.)
[Szerkesztve] -
warn!ng
tag
mydns.hu -n Bővebben: link fentlévő init scriptet, hogyan lehet beállítani a slakiban, hogy az indításkor mindig lefusson?
a leírtak szerint nem fut le
-
doc
nagyúr
valakinek tapasztalat a 10.2-rol?
-
escie
őstag
nem igazán látom át a problémád, az az igazság.

de talán segíthet az, hogy ha alsát használsz(mi mást), akkor a /dev/adsp az eszköz. mondjuk a dsp is erre mutat asszem.
nemtom, nem igazán tudok segíteni, sajna.
próbáld a ''nagy'' topikban, nem igazán disztróspecifikus a kérdés... -
ReJim
őstag
nah, nem dev/null, hanem dsp..
(elolvastam az előző postot)
csak nem tudom, hogy miként kellene a proginak megadni a hangkártyát..
meg ez a rohadt K
(az instabil programok mind K val kezdődnek ;g vajon mé'...)
szóval hiába állítok be alsanak, oss nek /dev/snd- ot, nem megy... vagy mit kellene beállítanom? -
ReJim
őstag
^
|
u
p -
ReJim
őstag
help mí.... mindig a vacak hanggal szenvedek..

addig okés, hogy jól működik a hang, pl xmms-el, vagy egyébbel (alsa)
de van egy progi mait szeretnék használni: k3guitune
csak a sound beállításainál nem talál hangkártyát, mert /dev/dsp-t, vagy default van megadva device ként...
de mégis mit állítsak be?
ha alsa-t állítok, nemtalálja... még ha irok neki .asoundrc-t akkor sem.. 
nincs ötletem... nektek?
mindig ilyenkor kell elhangolodnia..
-
escie
őstag
ahhoz, hogy feltegyek újabb kde-t, ahhoz le kell szedni a régebbit? ha igen, hogy?
előre is kösz a segítséget! -
escie
őstag
mennyiben hasonlít/különbözik a feltelepített slax a slackware-től?
úgyértem, tudom-e használni a sima slack csomagokat? -
ReJim
őstag
slax még a kernelnéninél szokott befagyni... meg login ig sem jut el, ami ugye nem is x-es hanem szöveges...
kde-t meg véletlenül sem próbálnám... inkább fluxboxot vagy mit!?!
...
akkor aszem majd próbálkozok a 486tal..
de most akkor melyik slakit?
10.1 nem lesz jó, igaz?!?
(esetleg valami linket, mert állandóan csak torrentesset találtam...) -
ReJim
őstag
hát talán megoldható azért még a cd... csak nem tudom hogy az ide hány csatornás

lehet hogy csak 1
és akkor nem fél fel rá a cd...
a vinyó természetessen megoldható, de lehet sikerül a floppy kábelét bedugni...
(valami laptophoz hasonlító mini floppy fólia kábellel...)
( ez a gép: Bővebben: link )
a slx még p1 en is befagyott...
ez remélem azért működni fog.... -
escie
őstag
igen slaki volt 10.0-ás.
a telepítés lassan megy, de utána elfogadható sebességel működött az os.
háát, mi cd-ről telepítettük, igen szép trükkel bebootolva a 386-ost(!), ami nem bootol gyárilag cdről...
szóval egy cdrom, floppy nem ártana.
de ha belegondolunk, lehet, hogy az is működik, hogy kiveszed a vinyót, és egy másik gépen rátelepíted a slakit, aztán be a célgépbe a vinyót. ha megoldható...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
oh, valszeg megoldom már freescoval, annak van legalább webes felülete...
netmegosztáshoz kell...
csak abban is elakadtam, de azt majd freesco fórum táján elintézem
azért köszi.. 
egyébként csak p1ről van szó
meg lehet, hogy a másik gépre slakit dobok, hamár így megszerettem a slaxot, a maga 180mb-jával
Új hozzászólás Aktív témák
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Lexus, Toyota topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- iPhone topik
- Futárcégek
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
- iKing - Apple iPhone 15 Pro Natural Titanium ProMotion 120 Hz, A17 Pro, USB-C 128 GB
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

( lehet,hosszú a hsz. ) 

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(az instabil programok mind K val kezdődnek ;g vajon mé'...)