Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Sajnos kezd megint elegem lenni a Slackból

-
Cathfaern
nagyúr
Kettes probléma: fel próbáltam rakni egy programot (winex3), na most ennek egy csomó minden hiányzott. Most ezeket mind egyesével vadásszam le a netről?
Hajjaj.... -
Cathfaern
nagyúr
Miutűn beállíottam jó pár dolgot, újraindítottam az X-et, hogy megnézzem, OK-e minden. Nos nem az. Ugyanis nem hajlandó elindulni
A legrosszabb az egészben, hogy semmi hibaüzenetet nem ír ki, csak annyit, hogy Failed to start display server several times in a short pediod ; disabling display :0. Amit karakteres módban kiír, abban sincs semmi, ami hibára utal. log-ot meg nem találok 
Ja, startx-el a KDE elindul. Illetve a gdm-et sem engedi elindítani, mert az már el van indítva (szerinte). Hogy lehet a startx-el mást elindítani? Mert nekem azzal mindig a KDE-t indítja. -
Polesz
addikt
Na bővebben. Wines particiódról a fonts alkönyvtárból jelöld ki a ttf fontokat majd másold át a /usr/X11R6/lib/fonts/TTF alá őket. Ezután futtasd le az fc-cache parancsot. Ez a /usr/X11R6/bin alatt van.
/usr/X11R6/bin/fc-cache
vagy
/usr/X11R6/bin/fc-cache /usr/X11R6/lib/fonts/TTF
Ezután egy X restart és már vannak is szép fontok. Persze így csak azok a progik látják amik gtk2-öt használnak. -
Cathfaern
nagyúr
ÉS IGGGGGGGEEEEEEEEEEEENNNNNNNNNNNNNNNNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Működik a hang, működik a net (ezt is onnan írom)

Közben rájöttem, hogy egy idióta barom voltam, hogy eddig KDE-t használtam (ugyebár átállítottam a runlevelt 4-re, még legutóbbi leállításkor, és nem néztem, hogy mit indít magától: a gnome jött be). A gnome gyorsabban betöltődik, meg gyorsabb, meg minden
Szóval ennyit a KDE-ről (meg már untam is
) -
Polesz
addikt
Kicsit elmegyek offline.
-
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Valóban nincs ott. Itt viszont fent van és gyors:
ftp://ftp.slackware.at/slackware-current/slackware/a -
Cathfaern
nagyúr
Sajnos ott nincs fenn
(vagy én vagyok nagyon vak)
Újabb kérdés: miért nincsenek ékezetes betűim? Márint én írni tudok, de pl. a könyvtárnevekben ékezetek helyett csak ilyen-olyan karakterek vannak. -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
ftp://ftp.sunet.se
Jó kis gyors tükör szerver. Nézd meg ott is. -
Polesz
addikt
Na szóval ballagás ide:
ftp://ftp.slackware.com
Ezen belül is:
/pub/slackware/slackware-current/slackware/a - ide
Innét szedd le a
kernel-ide-2.4.21-i486-1.tgz
kernel-modules-2.4.21-i486-1.tgz
fájlokat.
Ezeket kell majd a linux alatt feltelepíteni.
installpkg kernel*
Ezután a lilo.conf-ban (/etc/lilo.conf) le kell ellenőrizni, hogy a kernel rendesen a helyén van-e amit felrakott. Ha minden igaz akkor a kernel neve /boot/vmlinuz-ide-2.4.21 vagy hasonló lesz.
Ha ez kész akkor egy
lilo -v
parancs a helyére rakja a kernelt és ha hiba van akkor szólni fog. Ha nincs akkor reboot és új kernel használ modulokkal együtt. -
Cathfaern
nagyúr
Látom Polesz megérkeztél

-
Cathfaern
nagyúr
Nos, megpróbáltam a hangot...
Ugyanis keresi a 2.4.21-es mappát(és abban a modul). Na most ilyen értelemszerűen nincs. Próbálta megerőszakolni (átneveztem a 2.4.20-at 21-re), de akkor meg a 2.4.20-at kereste (akkor már a modul ''megvolt'', hanem valami más kellett neki, de az már a 20-as mappából)
Gyanítom ez lehet az ADSL baja is, nem? Szóvalmost mit tegyek? -
Cathfaern
nagyúr
Ó, eszembe jutott még valami:
A Slack-nek nincs valami rendszerbeállító menüje? Mert mind a MDK-nak, mind az UHU-nak van egy szép külön kis menüje (hasonló, mint pl. a KDE vezérlőpultja), ahol meg lehet ejteni a rendszerbeállításokat. Slack alatt még csak utalást sem találtam ilyenre
Ha viszont nincs, akkor hogyan tudok bármit módosítani? -
Polesz
addikt
Ha erre jársz szólj valamit
Addig is UP 
-
Cathfaern
nagyúr
Nos itt vagyok, és újfent jó és rossz híreket is hozok

Jó hír:
- még mindig fenn van a HDD a Slack
Meg megy is.
- A lilo-t röhögve összehoztam. Tudnám ezt miért hívják ''expert'' módnak
Egyébként rájöttem: azért nem ismerte fel alapból, mert a Win-es partícióm NTFS-es, míg ő csak FAT-ot keres
Viszont az a szöveg, amikor azt mondja, hogy adjunk nevet a bootolandó part.-nak, az nagyon tetszik
''Linux might not be a bad choice''
Rossz hír:
- net nuku. adsl-setup lefut, beállít, adsl-start-ra meg connection time out (illetve egyszer valami más hibát írt ki). Próbálkoztam mindkét IP címmel is.
Nem tudom, hogy az ide tartozik-e, de azt tudom, hogy az installálás közben a ''network'' rész beállítása eléggé kínai volt nekem
Itt mindent alapon hagytam...lehet, hogy itt rontottam el valamit? (a hálókártyát felismerte)
- hang nuku. majd felrakom a saját drivert a hangkártyához, csak ahhoz meg kéne a kernel. Ugyebár az most a floppyn van. Ezt kéne valahogy összehozni. Az a baj, hogy már a floppyt sem tudtam bemountolni. Nem tudom /dev/mit írjak? (a kernel más miatt is fog kelleni, pl. joystick, vmware szóval ezt mindenképp összekéne hozni)
- Illetve van az a 2. Slack CD. Arról mit is kell felrakni (ha jól emlékszem a KDE-hez a magyar cuccokat? Melyik package-ek ezek)?
Egyelőre ennyi
-
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
installpkg csomagneve
meglévő csomagot újabbra esetleg régebbire cserélni:
upgradepkg csomagneve
csomagot törölni:
removepkg csomagneve
A slack alapvetően .tgz kiterjesztésű csomagokkal dolgozik. A http://www.linuxpackages.net-en találsz hozzá csomagokat. Mondjuk én szinte mindent forrásból rakok fel hozzá. Szerintem egyszerűen jobb így
-
Cathfaern
nagyúr
Jé, nézd már mit találtam az axelero weboldalán: http://www.axelero.hu/infokozpont/linux.shtml
Egyébként elképzelhető, hogy ez az IP cím: 195.228.240.248 ? -
Polesz
addikt
PACKAGE NAME: rp-pppoe-3.5-i386-1
COMPRESSED PACKAGE SIZE: 80 K
UNCOMPRESSED PACKAGE SIZE: 220 K
PACKAGE LOCATION: /var/log/mount/slackware/n/rp-pppoe-3.5-i386-1.tgz
PACKAGE DESCRIPTION:
rp-pppoe: rp-pppoe (Roaring Penguin PPPoE client)
rp-pppoe:
rp-pppoe: PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet) is a protocol used by
rp-pppoe: many ADSL Internet Service Providers. Roaring Penguin has a free
rp-pppoe: client for Linux systems to connect to PPPoE service providers.
rp-pppoe:
rp-pppoe: The client is a user-mode program and does not require any kernel
rp-pppoe: modifications. It is fully compliant with RFC 2516, the official
rp-pppoe: PPPoE specification.
Tehát n szekció rp-pppoe -
Cathfaern
nagyúr
Nos első probléma:
Én ezt anno megpróbáltam. Beírtam neki, hogy ''adsl-setup'' eredmény: command not found
Két dolgot tudok elképzelni:
- anno elgépeltem
- anno newbie módban telepítettem és lehet, hogy az ADSL-es részre pont ''no''-t nyomtom (bár ezt nagyon kétlem)
esetleg van harmadik lehetőség?
4. pont: ide mindegy mit írok? Mert ha nem, akkor megyek megkeresni az axelero-ét (mert én ott vagyok) -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ez egy PCI-s karesz akkor szerintem felismerte, de ne vedd 100%-nak
Ennek utána nézek, de van egy olyan rész amikor a hálózat adatait kell megadnod. Ott beindul egy hálókártya kereső modul és kidob egy nevet. Ha ez tetszik akkor a /etc/rc.d/rc.netdevices fáljban szépen bemountolja majd az elején. A hálózati címnek nem kell semmit beállítanod. Maradhat 127.0.0.1-en alapból, mert gondolom helyi hálót nem csinálsz.
Ezután jöhet az adsl-setup
1. belépőnév
login név - ez egyszerű valami@axelero.hu pl
2. alapértelmezett interface
ez eth0 lehet nálad
3. Ez egy hosszú kérdés a válasz no
4. dns szerver ipcime (ha fejből nem megy akkor legyen 62.112.192.3 enterneté)
5. Jelsző asszem egyértelmű 2x is rákérdez, úgyhogy egyformát írjál
6. Tűzfal típusa. Itt az alap NONE a megfelelő választás. Ha már lesz neted majd egy scripttel megvédünk jól
Ha ez mind meg van rákérdez, hogy elmentse-e nyomj rá egy y-t, ha valahol elrontottad akkor n-t és kezdheted előlről. Ha minden kész akkor adsl-start és kapcsolódni fog szépen
-
Cathfaern
nagyúr
Ja, egyébként a Knoppix az itt van kiírva, szóval ha valamiért jobb lenne, ha Windows alatt lennék, akkor csak szóljál

-
Cathfaern
nagyúr
Nos olyan hálókártya van benne, amilyet beleraktak, amikor megvettük a gépet

.D-Link DFE-530TX legalábbis a win szerint (nem integrált). Hogy a Slack felismerte-e? Arról sajnos lövésem sincs
Ahhoz túl rövid volt a találkozásunk
Bár nekem úgy rémlik mintha felismerte volna, de ezt ne vedd készpénznek. -
Cathfaern
nagyúr
Hhmmm...nos én az mbr-be kértem anno, ebben biztos vagyok. Én inkább a következő verziót próbálnám ki (ha nem gond): megpróbálom manuálisan beállítani a lilo-t, ha ez nem jön össze, akkor jöhet az fdisk.
hülye kérdés ON:
Honnan szerezzek win98-as boot floppy lemezt (azaz fdisk-et)? Mert nekem olyanom nincs. Viszont van (eredeti
) Win98-as CD-m. Az nem jó? Ha nem, akkor vajon a Partition Magic meg tudja csinálni? (gyanítom igen). -
Polesz
addikt
Rájöttem a megoldásra, hogy miért hullott szét a lilod a slackware telepítése után. Szerintem a slack telepítésekor a lilo-t a superblockba kérted, hogy telepedjen ezért a master boot recordban ott maradt az mdk bootmanagere. A lilo nagyon érzékeny a vinyón lévő kernel és egyéb dolgokra. Ezért is van az, hogy pl új kernel telepítése után le kell futtatni a lilo-t. Egyik megoldás, hogy a master boot recordot törlöd (pl win98 boot lemezről fdisk /mbr paranccsal, bár ez nem tudom, hogy XP-t nem küldi-e haza. Vagy pedig a slackware telepítésekor kéred, hogy az a master boot recordba telepedjen. Elvileg intelligens módon kitalálja, hogy ha van windózer a gépen és azt felajánlja majd a bootmenüben ráadásul első helyen. (Na ezt szoktam kidobni de gyorsan
) Van egy haladó módja is a beállításoknak, ami ugyan angol de elég jól fel lehet telepíteni vele a lilo-t testreszabva. Ha ezt nincs kedved vagy túl bonyinak találod az egyszerű módszer még akkor is rendelkezésre áll.
Szerintem próbáld meg első körben a mostani master boot recordot hazavágni (letörölni ahogy már írtam) és így igaz, hogy csak a wint tudod bootolni de azt biztosan, ekkor elég ha a slackot boot cd-ről indítod. A többit, ha már működik a net akár távolról is meg tudjuk hegeszteni
-
Cathfaern
nagyúr
Ehem: az MDK grub-ot akart telepíteni. De nem hagytam
lilo van fenn
(de az is lehet, hogy alapból lilo-t telepít
Na mindegy: az a lényeg, hogy lilo van fenn). Szóval telepítés közben, csak simán mondjam azt neki, amikor rákérdez a bootmanagerre, hogy ''húzzá az anyádba?'' 
-
Cathfaern
nagyúr
Slack telepítésekor? Rábíztam a rendszerre. De szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha mindent hagyna úgy ahogy van, ugyanis a Slack ugyanoda fog menni, ahol eddig az MDK volt, tehát ha a bootman. úgy marad ahogy van, akkor elvileg be kell bootolnia a linuxnak, nem? (ezen akkor nem igazán filóztam el, mert nem gondoltam volna, hogy rosszul csinálja
) -
Cathfaern
nagyúr
Nos úgy néz ki, hogy akit várok chat-en, az nem fog jönni, úgy hogy részemről kezdhetjük

Először is talán annak a két kérdésnek a megválaszolásával
-
Cathfaern
nagyúr
Megint itt vagyok...Szóval a következő történt: tényleg elég furcsa volt az rpm kezelése az MDK-nak, gondolom na akkor frissítsünk egyet. Láttam, hogy van frissítés az egész MDK részleghez, mondom neki, hogy akkor frissíts mindent...na ez volt a hiba
Ugyanis a frissítés csődbe fulladt (gyanítom az rpm hiba miatt), viszont a hülye meg már letörölte a régi cuccokat (hiszen a telepítést elkezdte, csak befejezni nem tudta). Eredmény: lényegében teljesen használhatatlan operációsrendszer. Mivel amúgy is voltak gondok vele (Amit nagyon nem értek, hogy miért
), meg mivel ígyis, úgyis újra kéne rakni, úgy döntöttem megpróbálkozom mégegyszer a Slack-el.
Szóval ezek lennének a kérdéseim, amíg ezekre nincs válasz, addig nem kezdek neki a telepítésnek: (a kérdésekre úgy kérem a választ, mintha olyan tenné fel, aki ezt se tudja, hogy eszi-e vagy isszák-e a linux-ot. Köszönöm)
- valószínűleg megint szét fogja tűrni a bootmanager beállításait. Mit tegyek, hogy ezt elkerüljem, vagy hogy tudom a jelenlegit visszaállítani?
- hogy kell beállítani a Slackware alatt a netet. Igen, tudom már le lett írva topicba, de nekem az alapján nem sikerült
Szóval ennyi. Holnap egész nap nem vagyok, tehát lehet addig nyugodtan írkálni a megoldásokat
Előre is kösz. -
Cathfaern
nagyúr
Persze, tudom én, hogy türelmetlen voltam, tudom, hogy beállítható lett volna a hang, a betűk, a net, az stb. Valószínűleg, ha át tudok jönni Windows-ba, akkor nem is lett volna törölve semmi. De nem tudtam. Így viszont nem tudtam kérdezni, azt se tudtam, hogy indíthatnám el a Windowst. Egy dolgot tudtam: eddig a Mandrake telepítéskor mindig normálisan megcsinálta a bootmenűt
(jelzem most is ez történt).
Ez kicsit olyan volt, mint amikor az ember egy RPG-s játékban egy főellenség előtt agyontápolja magát, beszerez minden gyógyító cuccokat, úgy gondolja, hogy odamegy és szemberöhögi a főellenséget. Gyakorlatilag meg egy ütéstől meghal
-
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Izé. Ha utána olvasol a régebbi írásaimnak akkor felkészülhettél volna, hogy a slack nem talál ki semmit helyetted
Mindent meg lehet oldani szépségesen.
Türelmetlen voltál. Ami nem baj ugyan, de a slacknál inkább hátrány
Jó linuxozást mandrake-kel és ha úgy döntessz, hogy neki ugrassz akkor kérdezz előtte, és leírom, hogy mit mikor minek és miért
Nekem érdekes módon kegyetlen szépek a betűk, megy az egérgörgő és még hang is van. Sőt még tv-t is nézek. Szóval királyság az egész, persze ezt nem adta ingyen. Sok-sok időmbe került mire szépen leírások alapján bekonfigoltam, de legalább tudom, hogy mit és hogyan lehet csinálni.
Sok sikert a linuxozhoz, bármilyen disztrib is legyen az. -
Cathfaern
nagyúr
Nos van két jó hírem, meg egy rossz. Kezdem a jókkal:
1. Sikerült problémamentesen felrakni a Slackware-t!
(leszámítva, hogy kikopott az enter gombon, mire a newbie telepítést végignyomkodtam)
2. Ezt most linux alól írom!
és a rossz:
3. Igaz, hogy ezt most linux alól írom, csakhogy ezt Mandrake-nak hívják
A következő történt. Mint már fentebb is említettem, sikerült tényleg gond nélkül felrakni a Slack-ot. El is kezdtem vele próbálkozni és finomhangolni. A következő problémákba ütköztem bele:
- milyen ilyen rondák a betűk? (nem is találtam jobbat)
- a hang nem megy. Beállításokat nem találom.
- nem találom, hol lehet utólag csomagokat felrakni (kpackage tudom, de valahogy nem volt OK
)
- nem tudok semmit bemountolni (acces denied. root-ban voltam)
- nem tudom az ADSL-t összehozni. Próbálkoztam azzal, amit Polesz itt a fórumban írt, de alapból nem ment, az ADSL-es részt meg nem tudom hol lehet felrakni (lásd fentebb)
- miért nem megy az egér görgő, amikor Mandrake alatt ugyanezzel a X beállítással ment
-miért nincsenek ékezetek, amikor Mandrake alatt ugyanezzel a beállítással voltak (hhmmm...lehet, hogy ez a nem magyar KDE miatt van? Ugyanis szöveges felület esetén van ékezet)
Miután ez mind felgyülemlett, gondoltam átjövök Windows alá és felteszem a kérdéseimet. Nagy nehezen kiléptem (bár a power down már nem hajtódott végre, csak kiírta). Ott a lilo, választom ki a Windows-t (hhmmm...vajon miért DOS van ideírva
), és nem indul. Anyád! Itt kattantam be, formáztam le a Slack-et és tettem fel a Mandrake-et.
Szóval sorry mindenkitől, könnyen lehet, hogy csak egyszerűen rossz passzban vagyok és ha pl. tegnap vagy holnap próbálkoznék, akkor nem törölném le a Slack-et. De most ez történt és ez megmásíthatatlan. Én már csak ilyen vagyok
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Nos, elindul a telepítés

Igaz először, amikor beraktam az install.1-es floppyt, akkor olyan CRC hibákat írt ki, hogy öröm volt nézni
Végül kiderült, hogy rossz volt a floppy. Azt kicsérelve egy másikra (bár alig van floppym itthon, szóval mire összekapartam ezt a hármat...), teljesen OK minden. -
Cathfaern
nagyúr
Semmi gond. Végülis nem vagy 0-24-es linux support

Na most gyorsan kiírom a két floppyt, aztán megnézem, hogy OK-e. Sajnos majd csak este fogok tudni a telepítésnek nekiállni, mert most nincs időm (illetve elvileg van 1-2 órám, de hátha valami nem OK, és nem akarom félbehagyni a dolgot). -
Polesz
addikt
-
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Bocsánat. Este nagyon fáradt voltam és eldőltem, mint egy liszteszsák. Ha nincs a cd-n az install.1 és install.2 akkor az ftp://ftp.slackware.com címről le tudod húzni. Ott biztos, hogy bent van a rootdisks alkönyvtárban, de közbe kirakom magamhoz is és leszedheted. Azt is ugyanúgy rawrite progival kell kiírni floppyra.
-
proximus
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ugy látom tényleg a kernel volt a ludas

Bizony-bizony ha már a root -ot ill. init -et keresi akkor nagy gond nem lesz.
Nos az a ''root floppy disk'' lenne az ami egy ''vinyós'' linuxnál a ''/'' és alkönyvtárai. Ezt szeretné létrehozni a MEmóriábAN, majd ebben keresné az init -et több helyen is, de nem talál, ezért pánikol jogosan
Szerintem jól jönne az az install.1
Egyébként ha van egy partíciód Linuxal, és bebootolsz egy ''házi'' floppy -s kernellel ami mondjuk tartalmazza a ''/'' partíció eléréséhez szükséges drivereket, akkor ugyanúgy bent találod magad mondjuk a Mandrakéban mintha vinyóról bootoltál volna. Kipróbáltam
Amúgy sok disztrib is a ''floppy -s''-hoz hasonlatos módon tudja megcsinálni, hogy pl. bebootolsz, nyomogatod a Next -eket
, és ha az utolsó ''Nextre'' nem nyomsz rá, akkor érintetlen marad a vinyó (SuSe).
Ügyes kis valami az a Ramdisk

-
Cathfaern
nagyúr
helyzet jelentés:
Az bare.i-s floppy bebootol. Semmi gond egészen addig, amíg a következőt nem írja ki:
VFS: insert root floppy disk to be loaded into RAM disk and press enter
ha itt enter nyomok:
RAMDISK: Couldn't find valid RAM disk image starting at 0
majd megint a fenti VFS: -es szöveg
ha megint entert nyomok, akkor továbblép, kiír egy pár dolgot, majd ezzel behal:
kernel panic: no init found. Try passing init=option to kernel
Vagy itt kéne beadnom neki az install.1-es floppy-t?
(amit nem találok) És ezt az install.1 (vagy akármit) csak másoljam fel egy floppyra? -
Cathfaern
nagyúr
Ezeket az install.1 és install.2 fájlokat nem találom. Sőt, nekem rootdisks alkönyvtáram sincs. A rawrite az isolinux\sbootmgr alkönyvtárban van. Az isolinux tartalma:
README.TXT
f2.txt
f3.txt
initrd.img
iso.sort
isolinux.bin
isolinux.boo
isolinux.cfg
message.txt
network.dsk
pcmcia.dsk
Új hozzászólás Aktív témák
- iking - Apple iPhone 14 Pro Graphite ProMotion 120 Hz, 48 MP kamera, Dynamic Island 128 GB
- 185 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra - 12/256 GB Használt, karcmentes 6 hónap garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4082, 90% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A legrosszabb az egészben, hogy semmi hibaüzenetet nem ír ki, csak annyit, hogy Failed to start display server several times in a short pediod ; disabling display :0. Amit karakteres módban kiír, abban sincs semmi, ami hibára utal. log-ot meg nem találok 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Linux forever
Gyanítom ez lehet az ADSL baja is, nem? Szóvalmost mit tegyek?
(leszámítva, hogy kikopott az enter gombon, mire a newbie telepítést végignyomkodtam)