Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
escie
őstag
ehh, mindegy majd újrahúzom, mert nagyon összegányoltam a rendszert.
találtam végül magyarítás-hogyant is a slackware.hu-n
nem adom fel. nem. adom. fel.
akkor is fogok játszani azon a v3-2000-en.
az miért lehet, hogy ha su-val átjelentkezek rootnak, akkor néhány parancsot nem tudok elérni?
---------------
körkérdés: mi a különbség a glx és a dri közt? egyáltalán egy célt szolgálnak? mi az a drm, a rövidítés feloldásán kívül? -
escie
őstag
nos, merult fel egypar kerdesem.
amint lathatjatok nincs magyar karakterem. mit tegyek? ja es kde alatt is jo lenne ugyanezt elerni. ugy remlik eleg trivialis dolog, de nem jut eszmbe.
azt hogy tudom elerni, hogy a kdm fogadjon, ha bebootolt?
elore is koszi! -
eddie303
őstag
Mindkettõ a /dev könyvtárban levõ eszközök létrehozásáért felel. A /dev könyvtár új disztribúciók esetén csak egy szinte üres könyvtár, a tényleges eszközök egy ramdisken vannak, ezeket az udev vagy a devfs démon hozza létre. Ezért van, hogy általában egy eszköznévre ha jogosultságokat adsz, elfelejti újraindításkor. Régebben a /dev-ben rendes fájlok voltak, de nagyon lassú módszer volt szerintem, lehet, hogy ez volt a fõbb ok a váltásért, ha bementél pl. Redhat 6.2-ben mc-vel a /dev-be, eltartott egy ideig

Hogy mi a különbség, nem tudom, asszem fõként az eszközelnevezések. Pl. Slack 10 udev-et használ, UHU és Gentoo is DevFS-t, Ubuntu is udev-et. A kernelforrásban azt írja, hogy devfs has been deprecated by udev. -
Grunya
aktív tag
Mi a különbség devfs és udev között? Egyáltalán mik ezek?
-
Grunya
aktív tag
Eddie! Nem telepítetted még az Archlinuxot?
Én a hétvégén sokat foglalkoztam vele és szerintem nagyon jó. Próbáld ki te is, ne csak egyedül legyek itt Archer...
Legalább lenne valaki, aki tudna segíteni. 
Kérdés: Milyen paranccsal lehet úgy ujraindítani a Linuxot, hogy a gépet ne lője le teljesen, csak a rendszer induljon újra? -
escie
őstag
válasz
eddie303
üzenetére
beállítottam hogy 16bit legyen a default. dri -t is beleírtam a xorg.conf -ba. mostmár sokkal hosszabb szöveget ír a glxinfo, de továbbra sincs sirect rendering.
amúgy olyan hülye vagyok e témában. mi a különbség a glx és a dri közt?
glxinfo írja:
libGL error: failed to load drm operation not permitted
libGL error: reverting to (slow) indirect rendering
[Szerkesztve] -
eddie303
őstag
Szerintem az hasból kell menjen, egyszer láttam RedHat 8-al Voodoo-3-at, és indulásból ment minden, gl is volt.
Bgs: Próbáltam én is slackpkg-t, s ha még valaha lesz Slack a gépemen (valószínũ, hogy lesz, valamelyiken a 3 közül (nem vagyok eleresztve, ebbõl a 3-ból egyet lehet gépnek nevezni, s az egy Duron1300, a többi P1
)) akkor kipróbálom a svaret-et és a slapt-get-et 
-
escie
őstag
tudnátok segíteni egy voodoo3 belövésében 10.0 alatt?
kéne a 3d gyorsítás, mert játékra lenne egy viszonylag régi masina...
nézelődtem sokat, de nem igazán sikerült dűlőre jutni ezügyben.
-
Bgs
senior tag
A twm egy jo oreg kis window manager, ma mar kevesen hasznaljak.
Ha mast akarsz hasznalni akkor allitsd at a default-ot a kovetkezo file vegen:
/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xinitrc
Masik lehetoseg, hogy csak a sajat user-edet allitod at, a $HOME/.xinitrc-ben. (Ha letezik, akkor folulbiralja a kozpontit). -
Grunya
aktív tag
válasz
eddie303
üzenetére
Azért az Arch-nak valahogyan mégis értelmesebben vannak összeállítva a csomagjai, amelyek az install CD-n vannak. Kiváncsiságból letöltöttem és telepítettem. Gyorsan lejött torrent-tel. Van minden rajta ami ált. kell.
Viszont ha elindítom az X-et akkor valami TWM nevű szörnyűség fogad és sehogyan sem tudom helyette Pl. az xfce-t indítani. Hogyan kell?
Ill. az xvidtune itt sem tárolja a beállításokat. Miért?
Ui.: Meg tetszik az Arch-ban az is, hogy i686 optimalizált, míg az Ubuntu úgy tudom, hogy nem.
[Szerkesztve] -
koffeine
csendes tag
a 10.1-es Slackware-ben van KDE és GNOME is. Pat az ez utáni verzióra igérte, hogy valószínűleg nem lesz benne GNOME, mert csökkenteni akarja a disztrib méretét, meg ahogy mondta, GNOME-ot fordítani eléggé macerás. tehát a GNOME megy, a KDE és az Xfce marad. a 11-es verzióra elég sok nagy változást ígér. van egy log egy IRC-n elhangzott beszélgetésről angolul: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
eddie303
őstag
Az ubunturól:
Debian alapú rendszer, tehát úgy is mũködik. Annak a legjobb, akinek van szélessávja hozzá. /etc/apt/sources.list -ben szét kell nézni a repository-k után, s ami ki van kommentelve, azt be kell tenni, majd parancssorban lefuttatni az apt-get update -t majd apt-get install mc -ez ahhoz, hogy legyen mc-d. Az arch is ehhez hasonlóan mũkszik, csak ott nem apt-get, hanem pacman, és nem install a parancs, amivel installálod
Az is netrõl tölti és installálja is. -
Grunya
aktív tag
Utánaolvasgattam az Arch Linuxnak és elég szép dolgokat írnak róla. Ráadásul még drivert is találtam a winmodememhez:
Bővebben: link
Csak azt nem tudom, hogy hogy kellene ezt installálni... Mert nem tar.gz csomag, hanem tar.bz2. Valaki esetleg tudna segíteni, aki használja az Arch-ot? -
-
eddie303
őstag
Azt mondjátok meg, hogy Slack 10.1-ben tényleg nincs Gnome? Vagy csak ígérik? Mert én pl. a Slack10-ben pont Gnome-ot használtam, nagyon hiányolnám 10.1-ben...
-
Grunya
aktív tag
válasz
eddie303
üzenetére
Már annyit telepítettem, hogy becsukott szemmel is megy a Xorg, lilo mplayer, stb. konfigurálás...
Persze ettől még időrabló lesz ujra beállítani mindent, de otthon nincs olyan gyors és olcsó netem, hogy upgrade-eljek.
Egyébként hogy van ez a dolog a csomagokkal? A 10.1 -re minden gond nélkül feltelepülnek a régi csomagok, amiket a linuxpackages-ről töltöttem le?
Grunya -
Grunya
aktív tag
Hoppá!!!
Bittorrenttel már leszedhető a Slackware 10.1!
Bővebben: link -
eddie303
őstag
ha eszközökre kell, akkor nézz be (Slack 10-en) a /etc/udev.d-be, itt megkapod azokat a konfigurációs fájlokat, amik után induláskor létrehozza az eszközöket, ott adja meg az engedélyeket is. Én egyszer már leszívtam Slack alatt az nVidia driverrel, nem ment a glx userként, mivelhogy a /dev/nvidia0-t s még valami mást is (mostmár nem emlékszem, de bár tudom, hova nyúljak
) 660-al hozott létre, s nem lehetett hozzáférni. -
Bgs
senior tag
válasz
zerothehero
üzenetére
Ha forditasz valamit akkor a configure kimenetet kell nezned, hiszen pont erre talaltak ki.
Ha binaris programot szeretnel megnezni, akkor a legegyszerubb az ldd nevu kis progi hasznalata. Vegignezi, hogy milyen library-kre van szuksege a futashoz es jelzi, ha valamelyiket nem talalja.
Ha most kezded hasznalni a slackware-t, akkor erdemes kiprobalnom a slackpkg nevu utility-t. Nagyban segiti a hianyzo csomagok telepiteset. (Ajanlott mirror: ftp://ftp.slackware.at/slackware-current/'' -
zerothehero
csendes tag
Hali!
Tudok függőségvizsgálatot végezni, mielőtt elindítanék egy telepítést? Csak mert nem igazán tudom mindig kibogarászni a ./configure után, hogy mit is hiányol. Gondolom, csak én vagyok ilyen balfék, de hát most ismerkedek ezzel a jószággal.
Előre is köszi -
eddie303
őstag
root@darkstar303 eddie303 # ls -l
total 536497
drwxr-xr-x 2 eddie303 users 128 Nov 25 13:12 Desktop
drwxr-xr-x 7 eddie303 users 2224 Dec 16 18:05 Dokumentumok
drwxr-xr-x 2 eddie303 users 296 Dec 22 16:51 Downloads
drwxr-xr-x 3 eddie303 users 1448 Jan 13 19:49 Film
drwxr-xr-x 2 root root 88 Dec 5 22:36 KnoppiXMAME
Na megpróbálom elmagyarázni.
A fenti példából jól láthatod a jogosultságokat a fájlokon. Jobban mondva ezek könyvtárak, de fájloknál is ugyanez van. Azért látod a d-t elõl, mert könyvtár, van még más is, pl. l az link (olyan mint a shortcut winben), van c ami a /dev kt-ban lévõ karakter-eszközöket jelöli (Character device) (a karaktereszköz olyan eszköz, amire az adatfolyam karakterenként megy, ilyenek a soros portok pl. (/dev/ttyS0), a terminálok, stb.) és van b ami szintén a /dev-ben lévõ block device-ok (A block device olyan eszköz, amire az adatok blokkokban íródnak, és úgy is olvasódnak, pl. lemezegységek). Most nem is ez a lényeg. Láthatsz egy felhasználónevet, és a csoportot, amelyikhez tartozik a felhasználó, jelen esetben az eddie303 a felh. és a users a csoport. Ezenkívül még láthatsz egy - lehet, hogy érthetetlen - karaktersorozatot, ami nagyjából így szokott kinézni: rwxrwxrwx, vagy r-xr-xr-x vagy hasonló. Itt van a kutya elásva. Amint már említettem, megvan, hogy az adott file melyik felhasználóé, és melyik csoporté (a felhasználó csoportjáé). Az elsõ rend rwx a fájl tulajdonosára vonatkozik, hogy mit csinálhat vele: r=read azaz olvashatja, w=write, vagyis írhatja, és x=eXecute, azaz futtathatja. A második rwx a felhasználó csoportjára szól, azaz ha te mondjuk nem vagy eddie303, hanem grunya vagy, de ugyancsak a users csoportban vagy (ami általában átlagos Linux rendszeren úgy van, mert a sima felhasználók belekerülnek a users-be.), akkor megadja, hogy te mit csinálhatsz az adott fájllal. A harmadik rwx pedig az összes többi felhasználóra érvényes, aki se nem grunya, se nem eddie303, s nincs benne a users csoportba. A jogosultságokra van pár parancs, amivel lehet változtatni, pl a chmod, amit többféleképpen is lehet paraméterezni, az egyik leggyorsabb mód, hogyha oktális számokkal adja meg az ember, így pl:
1 = 001 ---x - Ennek nincs értelme, mert ha nem tudsz olvasni egy fájlt, futtatni se tudod
2 = 010 -w- - Ennek sincs sok értelme
3 = 011 -wx - megint nincs értelme, mivel az elsõ dolog teljesül
4 = 100 r-- - Ennek már van értelme, sok is, mert csak olvasható lesz a fájl tõle
5 = 101 r-x - Ideális akkor ha nem szabad módosítani, csak olvasni és futtatni
6 = 110 rw- - Ez nagyon jó, ha írni-olvasni kell, és nem futtatni
7 = 111 rwx - Ez mindegyiket teljesíti
pl.
chmod 666 fajl.txt
a fajl.txt-re rw-rw-rw jogot fog adni, azaz mindenki fogja tudni irni/olvasni
chmod 755 sajat_progi
ez a saját progidat rwxr-xr-x-re fogja állítani, azaz te írhatot is a fájlt, a többiek csak olvashatják és futtathatják.
A másik: chown, azaz, hogy lehet egy fájllal gazdát cseréltetni.
Tegyük fel, hogy bemásolsz egy root által tulajdonított fájlot, vagy könyvtárat egy felhasználó könyvtárába, és azt szeretnéd, hogy egyúttal az õ tulajdonába kerüljön:
pl. az én merevlemezemen a saját home kt-mban:
ls -l
drwxr-xr-x 2 root root 88 Dec 5 22:36 KnoppiXMAME
Azt szeretném, ha ez a knoppixmame könyvtár átkerülne a users csoport eddie303 tagjának tulajdonába:
root@darkstar303 eddie303 # chown -R eddie303:users KnoppiXMAME
root@darkstar303 eddie303 # ls -l KnoppiXMAME
total 118860
-rw-r--r-- 1 eddie303 users 121591808 May 11 2004 KnoppiXMAME-1.3b19.iso
root@darkstar303 eddie303 #
Láthatod, átkerült a saját tulajdonomba. Ezen javaslom, próbálkozz egy félórácskát, és rájösssz, hogy nagyjából ki kivel van. Érdemes a programokat konzolból indítgatni, és figyelni, hogy milyen hibaüzeneteket adnak. pl ha egy progi azt mondja, hogy nincs jogosultságod a /dev/cdrom - hoz férni, akkor nézd meg ls -l /dev/cdrom-mal, hogy az melyik csoporthoz is van rendelve? Ha jól emlékszem, slack-nél disk vagy hasonló a csoport neve. Majd veszed a /etc/group fájlt, megkeresed benne azt a sort, amelyik a disk csoporté, majd a végére odaírod a userneved. Fejtágításnak egyelõre ennyi, bocs, ha nem voltam elég érthetõ, hány százalékát sikerült megérteni? (Ezt nem azért, mert nem nézlek értelmesnek, hanem mert én magyarázok rosszul
) -
Grunya
aktív tag
És a font problémámra mi lehet a megoldás?
Visszaolvastam és találtam valami lat2-16psfu akármit, ezt beírtam a megadott helyre, de semmi változás.... -
CsY
aktív tag
root/kuser menu...ott rakd bele magad csoportokba
-
Grunya
aktív tag
Sziasztok!
Ismét kellene egy kis segítség Slaki ügyben.
(Kipróbáltam 5-6 újabb disztrót, aztán csak visszatértem...)
Szóval:
1. Hogyan lehet elérni, hogy a böngészőben (Mozilla 1.7) közel azonosan nézzenek ki az oldalak, mint amikor windows alól netezek? Valami fontot kellene installálnom, ugye? De mit?
2. Szeretnék végre rendes user-ként ügyködni, de állandóan megtagad tőlem a rendszer mindent... (Mappák megnyitása, NET, CD-írás, stb.) Hol lehet beállítani a jogosultságokat?
3. A legújabb mplayer folyton kifagy, ha gui-val akarom indítani, ill. mintha az mpg-ket sem olyan szépen játszaná le, mint a korábbi verzió. Ez mitől lehet?
Előre is köszi: Grunya
Ui.: Előreláthatólag mikor jön ki a Slaki 11.0? -
Tersius
tag
Hallo!
Talaltam egy oldalt, ahol szepen leirjak, hogyan lehet ravarazsolni a 4db Slackware CD-t egyetlen DVD-re.
http://boncey.org/2004_12_23_make_your_own_slackware_10_bootable_dvd
Alapvetoen egyszeru, be kell masolni az osszes fajlt az ISO-kbol egy konyvtarba, es kiadni az
mkisofs -o /tmp/dvd-image.iso -R -J -V ''Slackware Install'' -hide-rr-moved -v -d -N -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table -sort isolinux/iso.sort -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/isolinux.boot -A ''Slackware Install CD'' .
parancsot (ez a fenti egy sor). Par perc alatt kesz a dvd image, amit mar irhatsz is lemezre. Es ekkor lesz egy DVD-d, ami bootol, es gyakorlatilag teljesen megegyezik a nyaron kiadott CD-kkel.
Ami viszont meg jobb, kiprobaltam, hogy mit csinal, ha az ftp-rol nem a Slackware-10.0 konyvtarat toltom le, hanem a Slackware-currentet, es hat bizony ezzel is tokeletesen mukodik. Epp most telepitettem fel a laptopomra a DVD-rol a teljesen friss slacket, 2.4.29-es kernellel, 3.3.2-es KDE-vel, meg meg sok mas mindennel. Nagyon kellemes
-
Bgs
senior tag
válasz
zerothehero
üzenetére
Milyen hibat kapsz a lilo futtatasakor? Onnan kellene kiindulni...
-
zerothehero
csendes tag
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni? Eddig UHU-t használtam, de már szeretnék valami komolyabbra váltani, a Slackware-re gondoltam. Winfos mellé akarom telepíteni, de az istennek sem tudom beállítani, hogy az indításkor rendszerindító menüből válassza ki az oprendszert. 2. amikor a Lilo-t akarom másolni a MBR-ra, akkor hibát ír ki, így kénytelen vagyok floppiról indítani. Tudna valaki segíteni, hogy mit rontottam el? Esetleg egy linket tudtok ajánlani, ahol utána tudok nézni ennek? Előre is köszi a segítséget. -
Bgs
senior tag
-
-
Grunya
aktív tag
Mi van akkor, ha a windows reinstall kiöli a MBR-ból a Lilo-t?
Hogyan lehetne visszaállítani? Gondolom valahogyan a 2. CD-vel
kellene bootolni ugyanis ez a rescue CD. De milyen paramétert adjak
meg neki? /dev/hda2-re van telepítve a slaki. -
nofene
aktív tag
Üdv!
Gondoltam elég a Suseból meg visszarázódtam a linuxba szóval irány vmi normális disztrib! A Slackware-re szavaztam csakhogy már a telepításnál elakadtam jó kezdet mi? Ugyanis a sata vinyóm sehogy sem ismeri föl! (via 8237-es déli híd + hitachi 80Gb sata vinyó) hiába indítom scsi.s, scsi2.s vagy scsi3.s -el nem ismeri föl! Valaki vmi ötlet? -
vtechun
veterán
squid-et honnan lehet leszedni a 10-es slackihoz?
-
Grunya
aktív tag
http://prdownloads.sourceforge.net/xcdroast/xcdroast-0.98alpha15.tar.gz
Nálam innen csak 14 Kbyte-ot tölt le. ??? Miért? -
eddie303
őstag
Itt: Bővebben: link van egy kis magyar leírás kernelfordításhoz, érdemes elolvasnod szvsz.

-
eddie303
őstag
Köszi! De ha nem konfigurálok semmit sem modulba, akkor nem kell a modules install, ugye?
Azért ne akarj mindent kernelbe fordítani, mert nem egészséges
Ami olyan, pl. hálókártya driverek, stb. mehet ki nyugisan modulba. Eleinte én is mindent kernelbe fordítottam, de nincs értelme szvsz.
Gnome-ban alapértelmezett cd-író frontend a nautilus-cd-burner, de nem használom. xcdroast-ot használok mostanában, múltkor is a KDE-t a K3B-ért tettem fel. xcdroast nagyon jó, csak érteni is kell vele a cd-íráshoz
-
Grunya
aktív tag
Nálam valamiért nem indul el a Grip. Csomagból telepítettem. Valami libid3-at hiányol. Azt honnan lehetne telepíteni? A KDE könyvtárból? Nem értem, hiszen ez a program direkt gnome-hoz készült, nem?
Még valami: Az új kerneleknél (2.6.8.1) a make parancs előtt kell a make dep ill. make clean?
[Szerkesztve] -
vtechun
veterán
tényleg! a halt parancsra miért nem kapcsol ki? mit kellene hova írni, hogy megtegye.. mert eljut a végéig, de nem kapcsolja ki a gépet, csak leállit mindent...
-
vtechun
veterán
berosálok, ujrainditottam a slack szerveremet és azóta bármit csinalok nemtudom aktivvá tenni az XP-s DC++ kliensemet...
-
vtechun
veterán
az rc.local -ba jo, ha beírom azokat amiket automatikusan inditani akarok? beírtam a iptables szabályokat, de nem veszem észre, hogy aktiv lenne a a dc-m, mindjart beírogatom kézzel...megnézem hogy mit változik... semmit valami miatt szarakodik...
-
vtechun
veterán
mégegy probléma, beizzitottam,hogy a samba automatikusan elinduljon (chmod 755 /etc/rc.d/rc.samba) el is indul a samba , kiirja a
Starting Samba: /usr/sbin/smbd -D
/usr/sbin/nmbd -D
üzenetet, de az nmbd nem fut, nem is tudok belépni a sambas megosztasra, a ps aux|grep bd re csak az smbd-t írja ki, de ha elinditom kézzel a sambat a /etc/rc.d/rc.samba start -al akkor mar jo lesz... Kérdésem:Alapból miért nem jó? -
vtechun
veterán
hello! Érdekelne, hogy az adsl kapcsolat mitől áll fel automatikusan, mert én beírtam a rc.S scriptbe az adsl-start - ot, indul is bootolaskor, meg kiirja, hogy kaocsolodott, de nincs kapcsolat mégsem, sót még az adsl-stop - ra is kiirja, hogyí killing pppd meg stb. tehát mintha futna, 2x kell beírnoim bootolas utan az adsl-sttop- ot emiatt, majd ezekutan, ha beiropm, hogy adsl-start akkor feláll a kapcsolat... szeretném ezt a tortúrát elkerülni. Más kérdés. Az /etc/rc.d könyvtárban, minden futtatható file lefut bootolaskor? vagy mik futnak le ott, mert arra rájöttem, hogy az rc.S az lefut, ha normalis üzemmodban lépek be... ezért is írtam oda amit akartam...
-
vtechun
veterán
én 2 imaget töltöttem le archlinuxtol, egy base-t meg egy masikat ami kb 500 mega volt... de visszetérve a slackre, mivel lehet csomagokat telepiíteni? valahol olvastam olyat, hogy van olyasmi, hogy slapt-get vagymi, ami hasonlo az apt-get-hez. van ilyen? informáljatok!!
-
Grunya
aktív tag
Valaki ajánlotta itt a fórumon az Archlinux-ot. Kérem, jelentkezzen! Lenne egy-két kérdésem, mert ki szaeretném próbálni. Miért csak 200 Mb az iso file? Kell még utána töltögetni csomagokat hozzá, vagy ez már tartalmazza a komplett rendszert?
-
Anubisz
csendes tag
Ha nem Hylafax, akkor talán Wifiscanner? Valaki?
-
vtechun
veterán
na már ez osztja a netet, jol van, felment, az rc.S fileba írjam amit automatikusan akarok majd elindítani?
-
vtechun
veterán
jól van, felrakta... huhh...
-
vtechun
veterán
Segítsetek! Telepítésnél az ''Install Linux KERNEL'' pontnál mit kell választani? bootdisk , cdrom, floppy, skip én cdről telepítem, de azt akarom , hogy majd winyóról bootoljon.... utána a root-ba vagy az MBR-be kell rakni, mindkettőnél azt írja ki, hogy: '' blablabla error #1'' van /boot particióm is, oda kell telepíteni? vagy a /-t kell neki megadni? Mindjárt szétverem a billentyűzetet....
[Szerkesztve] -
Anubisz
csendes tag
válasz
eddie303
üzenetére
Köszi! Később feljebb is megtaláltam, figyelmetlen voltam. A ZAxisMapping nem volt benne, hát bele írtam, működik is szépen. A felbontás váltás is megy, de ha 85Hz-n ketyeg, akkor meg valahogy nagyobb lesz a képernyő, és ez elég zavaró. KDE viszon rendesen megy. Esetleg Hylafaxos tapasztalatok?
-
vtechun
veterán
most telepítem a slackware 10.0-t a szerveremre, remelem beválik...
-
vtechun
veterán
én ezzel osztom a netet, ezt beírod az inditóscriptbe és akkor müködni kell(adsl-nél) neki:
iptables -A INPUT -i ppp0 -m state --state NEW,INVALID -j DROP
iptables -A FORWARD -i ppp0 -m state --state NEW,INVALID -j DROP
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
a ppp0 az az interface ami a netre csatlakozik, nálam ennyi van és müxik, de ha aktiv dc++ -t is akarsz akkor szolj es segítek...
[Szerkesztve] -
eddie303
őstag
na figy. ne haragudj, tegnap olvastam már a hozzászólásod, csak éppen Gentoo-t telepítettem, s links nem enged bejelentkezni ph-n valamiért. A megfelelõ részek nekem /etc/X11/xorg.conf-ban:
-=Az egérhez:=-
# **********************************************************************
# Core Pointer's InputDevice section
# **********************************************************************
Section ''InputDevice''
# Identifier and driver
Identifier ''Mouse1''
Driver ''mouse''
Option ''Protocol'' ''Auto'' # ide tehetsz auto helyett imps2-t is, csak kipróbáltam az auto-t, s így is megy
Option ''Device'' ''/dev/psaux''
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5 6 7''
-=A monitorhoz:=-
....
Section ''monitor''
....
HorizSync 30-69
....
VertRefresh 50-100
.....
Section ''Screen''
Identifier ''Screen 1''
Device ''Guillemot Maxi Gamer Xentor''
Monitor ''IBM 6547 G72''
DefaultDepth 16
Subsection ''Display''
Depth 8
Modes ''1024x768'' ''800x600'' ''640x480''
ViewPort 0 0
EndSubsection
Subsection ''Display''
Depth 16
ViewPort 0 0
EndSubsection
Subsection ''Display''
Depth 24
ViewPort 0 0
EndSubsection
EndSection
....
Ahogy rájöhettél, az elején a Depth a színmélységet jelöli, a defaultdepth az, hogy milyen színm,élységgel induljon el az xszerver alapból. A felbontásokat úgy kell sorbaállítani, hogy az alapértelmezett legyen az elsõ, CTRL+ALT+''szürke+'' illetve CTRL+ALT+''szürke -''-al tudsz váltani a felbontások között. -
Anubisz
csendes tag
válasz
eddie303
üzenetére
Az X megy, az XFCE-t probálgatom. Az egéret átállítottam imps/2-re, ZaxisMapping viszont nincs!
Többször lefuttattam az xorgsetupot, de sehogy nem volt jó. A képernyõt 1024X768 -ba szeretném állítani 85 Hz n meert így most szerintem 1200-ba van 60 Hz-n (kifolyik a szemem) -
vtechun
veterán
Hello! Azt szeretném kérdezni, hogy a slackware az üzleti linux, mint a redhat vagy teljesen free mint a debian?
Új hozzászólás Aktív témák
- Antivírus szoftverek, VPN
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- iPhone 15 Pro 128GB 100% (1év Garancia)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra - 12/256 GB Használt, karcmentes 6 hónap garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)