Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt320i
senior tag
"A kérdésre adott válasz megértése, avagy egyáltalán értelmezni próbálása elég alapvető funkció lenne egy embernél
"
nem tudom hogy rám céloztál e ezzel?
Ha igen akkor inkább nem reagálnék, ha nem akkor azt tudom mondani, hogy a vendéglátós sajnos nem tudja megválogatni a vendégeit,és hát szerencsére nem minden ember (vendég) egyforma. -
zsolt320i
senior tag
ez kezd egy kicsit regényesen hosszúvá válni telepakolt idézetekkel, de ezért még válaszolok
Különösebben nem.
hát néha azért nem ártana, még akkor is ha neked minden jól működik, lehet hogy éppen jó dolgokat is olvasnál - aktuális téma-
Ennyi... De ha nem értenek az OS-hez, akkor miért hiszik azt, hogy a winnyózhoz értenek?
Nem attól lesz valamit könnyű használni, hogy a telepítés next, next...
nem gondolja, hogy ért hozzá, de ha fel kell telepíteni egy drivert elég nagy valószínűséggel meg tudja oldani maga, és elég nagy valószínűséggel működni is fog mindenféle fórumozás és googlizás nélkül.Haveromnál (asszem 4850-en) szintén voltak ilyen gondok
Hogy oldottad meg?
Érdekelne.Linuxon meg nem kell feltenni drivereket, mert beépítettek a kernelbe 90%-ban... a maradék 10% meg videokártya driver, ami azért nincs a kernelben teljes értékűen, mert a gyártók nem adják ki a forráskódot.
igen amit beletettek, de amit nem?
nyomtató, szkenner, webcam... csak szét kell nézni a fórumonOK hogy csak használni akarja, de egy minmális szinten az autóról és a számítógépről is kellenek ismeretek
Persze hogy kell teljesen igazad van, de nem mindegy, hogy milyen szintű tudás kell a megoldáshoz.
A töredezettség jogos, és igen az átlagfelhasználó nem tudja hogy ennek milyen hátrányai vannak, de legalább működik minden funkció, és nem az van hogy bizonyos része az PC nek nem működik rendesen vagy egyáltalán.Egyébként bármilyen formában utánanéztél, hogy mitől lehetett a driver hiba?
igen googliztam, és szavaztam a brainstormon is már volt bejegyzés róla
Nagyon hasonló az autóvezetéshez, mivel ott is kellenek minimális műszaki ismeretek ahhoz, hogy el tudj indulni (kuplung), meg a KRESZ-t sem árt ismerni.
Jogos, ezt nem vitattam fentebb sem, csak mondom nem mindegy hogy egy autónak a lámpája úgy van megcsinálva hogy csak szerviz tudja kicserélni, vagy egszerüen ki tudod te is.
Elég könnyen felismerhetőe azok, akik felfogják, amit mondasz nekik, meg azok, akik pl. nem. Utóbbiből egyre több van.
Kérdez valamit, válaszolsz, és mintha nem mondtál volna semmit.Én meg azon a véleményen vagyok aki nem tud kedves lenni az emberekkel ne dolgozzon vendégiparban..
-
zsolt320i
senior tag
nem állítottam hogy a win-ben nincsenek gondok, persze hogy vannak, semmi sem tökéletes.
de ha arányait nézed sztem a win sokkal jobban áll, főleg ha még hozzáveszed azt is, hogy mennyivel több minden fút a win-en.Ezt hívják favágó módszernek...
csak kérdezném a linux alatt nincs ilyen
és ha az Ubi bekrepál akkor mit csinálsz, milyen megoldást tudsz?Fura nekem soha nem volt gond ezekkel linuxon... főleg nem apám netezős gépén
ha soha nem volt ilyen problémád akkor nem értem a "főleg-et"
de akkor te szerencsés vagy, amig nekem is abit kn8sli-m volt és egy GF7600GS addig nekem is minden tökéletesen működött, és én sem értettem mi az a rengeteg probléma az Ubi fórumon. Számítógépváltás után (Giga MA 780G UD3H, Saphire 4670 Ultimate, Atlon x2 5600+, Ubuntu 9.04/64) sajnos én is megtapasztaltam hogy milyen az amikor bármennyi googlizés, és buherálás után nem sikerül normális működésre bírni a vasat.
Elég idegesítő.
De mindezek ellenére várom a 9.10-et, felrakom újból és remélem ott már kevesebb gondom lesz. -
zsolt320i
senior tag
Kifogytál az "érvekből"?
Elmondtam hogy mik az érveim, és maga a kernel írója is előbbre vagy utóbbra azt jósolja hogy gyökeresen meg kell változatni. nem tudom mit kell ebből ügyet csinálni.
gondolom mint ubuntu felhasználó szoktad látogatni a fórumot. ott is van erről vita -sokkal szakmaibb kevesebb sértegetéssel - sztem olvasd el, ott van rengeteg érv pro és kontra."Nekem is van egy csomó dolog, amit nem tudok megcsinálni"
Értse már meg a "kemény linux mag", hogy a felhasználók nagy része nem ért az OS-hez (ami nem baj, mi sem értünk az rakétákhoz), és ezt nem kell emgváltoztani.
Egy jó OS olyan, hogy könnyű használn/kezelnii, minden működik rajta.
Mig a winnél az estek 99%ban elég telepíteni egy drivert next next nextel, addig a linuxnál ennyi nagy valószínűséggel nem elég."Be is baszna ha egy 4870 nem menne Linuxon"
én is feltettem a tárolóból a drivert, sőt az ati oldaláról a legújabbat is de sajnos a filmek szaggattak, a cairo dock, a google earth villogott és nem tudtam megoldani.
véleményem szerint a linux mindig 1 vagy 2 lépéssel le lesz maradva driver szinten a hw-hoz lépest, mindaddig amíg a gyártók nem készítenek drivertJaja, aztán "női tulajtól" vett autóban meg 5 éve nem volt olaj cserélve, ugye?
igen, ez igaz, nem tartotta karban, de tudta használni.
ne keverjük össze a dolgokat!"ha bárki haver, szerviz összerak neked egy jó Linuxot, azzal bajod többet nem lesz."
ha összejön neki akkor lehet.
de ha össze is jön, és cserélsz egy videokártyát akkor mi van és a haver elutazott?
de nem is az itt a lényeg hanem a koncepció"Amúgy meg bonyolult? Anyám tudja használni. Ha te nem, hát...
"
Neked is felajánlom hogy gyere át csináld meg a fent említett dolgokat, vagy esetleg átjöhet anyukád is"És ahhoz is ugyanolyan hülye mint egy Linuxhoz. Ugyanolyan hülyeségeket csinál, ugyanolyan baromságokat kérdez"
Ezt nem vitatom hogy nem ért hozzá (de hülyének akkor sem nevezném, mert attól lehet hogy ő agysebész és ő ahhoz ért), és lehet csinál meggondolatlan dolgokat, de tud netezni, tud skyepolni, tud filmet nézni....
Az baj hogy lenézitek azokat az embereket akik nem értenek annyira számítógéphez, és ha más véleménnyel vannak mint ti akkor egyből lehülyézitek.
Nincs ez íg rendben... -
zsolt320i
senior tag
nem tudom, hogy mire és hogyan illetve milyen hw használod az xp-t de őszintén mondom legalább 3 év használat során sosem volt vele bajom, se lefagyás, se kék halál, se belassulás semmi.
az újratelepítést meg winnél meg lehet oldani kb 20 másodperc alatt ha mégis valami gond akadna, csak simán el kell menteni a aprtíciót.
nekem a 10Gb-os particiót amin kb 5 Gb adat volt 1,9 Gb-be mentette el.a használhatóság meg pont fordítva van mit ahogy írod, sztem a win sokkal több mindenre használható mint a linux, és épp a linuxnál jönnek elő ezek a problémák.
kezdjük a legegyszerűbbnél:hang, videó, a flash, stb stb. -
zsolt320i
senior tag
a kernel fikázása teljesen jogos, attól függetlenül hogy a csőlátásod miatt nem tudod felfogni, hogy a kernel miatt is nincsenek megfelelő driverek.
és a te 10%-od amikor nem működik valamid?!
jó nagy hülye lehetsz ha annak ellenére nem tudod megoldani hogy számtech guru vagy.
ya, de szeretném ha komoly képszerkesztéssel, vagy CAD rendszerekkel kéne foglalkoznod és linuxra lennél utalva.
a másik, bármikor átjöhetsz hozzám megcsinálni a 4670 működését, a skype hangját SPDIF-en, a dolbyt SPDIF-en, és UDV2-t full HD-ban.
szal lehet hőbörögni de semmi értelme mert sztem 95% a felhasználóknak nem tévedhet:.
vezetés közben a sofőr hallgatja a híreket: egy őrült a forgalommal szemben vezet, vigyázzon mindenki!
erre a sofőr, itt nem egy őrült hajt a forgalommal szemben hanem mindenki.
na kb te is így vagy!
sajnállak! -
zsolt320i
senior tag
jól elvitatkozunk mi itt az OS-ekről és a kernelekről, de ha felhasználói oldalról nézzük a dolgot sztem senkit/nagyon kevés felhasználót érdekel, hogy hogyan hívják az operációs rendszerét.
nekem is kb 1,5 évig dual boot volt a gépemen, xp és Ubuntu.
de amikor gépet váltottam és a radeon 4670 nem működött rendesen, a skype-ban nem tudtam megcsinálni a hangot akkor feladtam.
persze lehet jönni megint a megszokott dumákkal "miért nem néztél szét előtte, hogy milyen hw-t kell venni"; "google a barátod"; "a hw gyártók a hibásak hogy nincsen hozzá driver", "ingyen van ürüljek hogy használhatom" stb stb.
kit érdekelnek ezek a kifogások?!
a nagy többséget nem érdekli, hogy miért nem megy amit szeretne használni, ő azért veszi hogy használja élvezze és ne kínlódjon vele.
autókat sem csak forma1-es pilótáknak gyártanak, hanem az átlag mezei embernek is.
a köztudatban még mindig az él, hogy a linux bonyolult, és szerintem jogos.
sokat fejlődött az utóbbi időben az is igaz, jóval felhasználóbarátabb lett, de még rengeteg probléma van vele és ahhoz, hogy azokat megold elég nagy számítástechnikai ismerettel kell rendelkezned és még nem is biztos hogy sikerül
ilyenkor van az hogy a felhasználó felnyomja az XP-t, vagy esetleg már Win7-et és boldog mert minden megy. -
zsolt320i
senior tag
visszatérve az eredeti cikkhez 1 picit, az ilyen projektek sztem eleve halálra vannak ítélve, ennek csak az lesz a vége hogy mindig fognak rohanni az MS után aminek semmi értelme.
ha wines programot akarok használni akkor használom win alatt.
igaz nincs ingyen, de egyelőre komoly programok futtatására nincs más alternatíva, és néha szoktam játszani is.. -
-
zsolt320i
senior tag
sztem a te bajod meg az, hogy nem érted a mondanivalóját, nem elég csak olvasni, meg is kell érteni a mondanivalót
ez azt jelenit hogy elismerte hogy a monolitikus mag nem képlékeny, egy idő múlva nem tudod fejleszteni mert annyira bonyolult, nagy lesz, már nem lesz gyors nem lesz stabil túlburjánzik.
ezzel elismerte hogy a monolitikus magnak a "merevség" a hátránya
persze hogy óvatosan fogalmaz, te sem mondanád azt a "találmányodra" hogy xar.
érdekes a mikrokernelről miért nem mond ilyeneket?
és végül igen sztem vesztett, a tények is ezt igazolják (GNU/HURD), Win kernel (az tévedés hogy csak a jó menedzselés, és a "jó időben jó helyen" miatt ilyen sikeres a windows), de ha nem hiszed, még várj kb 10 évet, meglátod a a mostani linux kernel sehol sem lesz csak a céleszközökön. -
zsolt320i
senior tag
ilyen alapon én is mondhatnám hogy hülyeséget írsz!
(és nincs indok, olvasgass és rájössz hogy sok mindenben nincs igazad.
amiket felsoroltál kérdésként pont azért van mert az egyik monolitikus és alapból tartalmaz egy csomó drivert és hw kezelést, míg a hibrid csak a feltétlenül szükségeseket.
de ezt a vitát már lefojtatták anno, linket küldtem fentebb, és most Linus is lényegében elismerte hogy vesztett, link fentebb) -
zsolt320i
senior tag
leírtam a véleményem és nem hülyéztem le indok nélkül senkit.
ha lehülyéztelek volna nyugodj meg megmondtam volna hogy miért.
abban igazad van, a célgépeken nagyon jól mennek a Linuxok, mert beépítenek mindent a kernelbe, a hw nem változik és tökéletesen működik.
de ha gyakori hw csere lenne akkor a linux meg lenne halva, mert a monolitikus kernel nem túl rugalmas aminagy hátránya ennek a struktúrának.
illetve a pc-nél megint kiüt a monolitikus kernel hátránya, nem tudnak minden drivert berakni, illetve a friss hw-k nincsenek benne a fél éves kernelben szal egyszerüen nem fog tökéletesen működni.
míg a win-hez megírják a standard drivert, felnyomod és azonnal megy bármilyen friss a hw. -
zsolt320i
senior tag
1. igen, és a válaszodban megadtad a választ a kérdésedre: monolitikus.
2. a Windowsnak van kernele és ahogy írtad hybrid, ami sokkal korszerűbb mint a monolitikus
3. tőlem nem mert leírtam a véleményem, de ha cáfolni akarok akkor már kötelező alátámasztani, a "miérteket" megválaszolni, főleg ha startból lehülyézek valakit
4. nem azért könnyebb win-re driver írni hanem épp a felépítése miatt.
egy hatalmas monolitikus kernelt átlátni és abba beépíteni a drivert nagyon nehéz.
a linux kernel amit lehet kernelből old meg, és hw gyártók nem ismerik, és nem is akarják kibogozni a több milió sorból álló kernelt.
a win-él másképp működik, a kernel nem szól bele a magasabb szintű dolgokba, csak rendszerfolyamatokat irányítja, a magasabb szintű folyamatokért a mellékmodulok a felelősek. az ms közzétette a azokat az infókat hogy hogyan tudják portolni a driverket, ez szabvány, innentől kezdve a hw gyártó nem kell ismerje az MS több millió soros kerneljét.
egyszóval "szabványosítva" van a driver készítés.
5. sztem a linux egyáltalán nem stabilabb mint a windows, nézd meg meg bármely linux fórumot, vagy "reportbugs" oldalakat.
6. ebben a pontban egyetértünk, szem is a kernelszintű tűzfal előny, és jobb. -
zsolt320i
senior tag
kedves negyedes, bambano, envy, sanyix!
a stílusotok mindent elárul, amiből kiderül hogy legalább annyira nem értettek a os rendszerekhez mint én az agyműtétekhez
, de ez még nem is lenne annyira nagy gond.
a nagyobb gond az, hogy egy vitát nem ú gy kell lefolytatni mint az óvodások - hülye vagy, nem, nem én vagyok a hülye hanem te - , hanem érvekkel tényekkel alátámasztani.
no akkor megkérdezném hogy
- mi a különbség a két kernel között
- mi a különbség a felépítésben
- mi az előnye az egyiknek és mi a másiknak
- miért könnyebb a windowst portolni a változatos hw-ket tartalmazó pc-kre (gondolom a fenti kérdésekre adott válaszokból ki fog derülni, de biztos ami biztos rákérdek)
- mi a véleménye Linus T.-nak a linux kernelről?
Sztem értelmes és hozzáértő válaszokat fogok kapni mert az arcotok nagyon nagy, remélem a tudásotok is.
Várom az értelmes és tényekkel alátámasztott válaszokat! -
zsolt320i
senior tag
szerintem semmi értelme nincs!
semmilyen oprendszer nem fogja úgy futtatni a windowsos szoftvereket mint a windows, és érvényes ez a linuxra is, vagy a unixra is.
ha rajtam állna ugyanazt csinálnám mint a reactos, teljesen új alapokról, a legmodernebb technikákat, programozási rendszereket használnám fel egy teljesen új oprendszer építéséhez, de meg sem próbálnám utánozni se a linuxot, se unix-et sem a windowst!
meggyőződésem ha egy jó oprendszert sikerülne alkotniuk akkor az alternatíva lenne a windowsal szemben nem mint a linux!
a linuxnak egyetlen nagy baja van, amire épül, a kernel!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +GTX 1660 SUPER +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Asus TUF 16 FA607PI - 16" 2,5K 165Hz - Ryzen 9 7845HX - 32GB - 1TB - RTX 4070 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó Logitech G735 gyári dobozban, kiváló állapotban!
- Eladó RODE NT-USB Mini gyári dobozban, megkímélt állapotban!
- Eladó ASUS ROG FUSION II 500 + ASUS ROG THRONE QI gyári dobozban, kifogástalan állapotban!
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest