- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
Új hozzászólás Aktív témák
-
kodmen
aktív tag
Hm... NAgyon mélyen kell kutakodnom az emlékeimben, de láttam 3.1-et: Általános iskolai osztálytársamnál. (innen üdvözöllek Braun Laci! :-) )
Hát igen, az emlékek... Mások osztálytársnál 486-oson W95 és Diablo, de vártam már a saját gépet. 1997-ben P 100MHz-em, volt, talán 4MB VGA és 16MB ram Quantum Fireball 1,5 GB HDD, 3,5" Floppy. 1 évre rá cd meghajtó, majd 1 évre kb cd író (40.000,- be került, és 2X ill. 4x sebességgel írt. Visszahozta az árát, mire megváltam tőle...). A hűtője egy vicc a maiakhoz képest :-) DOS (NC, SEA, Dos NAvigator) volt a kezdet, hamar felment a W95, és csak 2006-ban UHU linux-al sikerült a függetlenedés az MS-től, persze nem teljesen, hála a driver gyártóknak... XP még fent van/ lesz egy darabig, újabbra már nem érzem nyitottnak magam.
Egyébként azért is olyan örömteli visszaemlékezni, mert letűnt ifjúságunk szabadságára emlékszünk (a nehézségekre nem). Mondom ezt még a 3. X előtt
Ja, és volt még valami órás képernyővédőm is DOS vagy NC / DN alatt. Nagy mutatókkal... Nem emlékszik ilyenre valaki?
Még annyiban egyetértenék az alőttem szólókkal, hogy az IT fejlődést a közgazdaságtani "csökkenő hozadék elvéhez" hasonlítanám, ahogy igazából minden fejlődését. Amíg a termelési / fejlődési görbén nem változtatunk, addig előre haladva, egyre kisebbek a "durranások". A nagy durranás az, amikor új pályára áll a fejlődés egy új, meredekebb görbe / görbe szakaszra kerülve.
Meg is nézem, mit tudnék dosbox-ban kipróbálni. A Settlers II-ben nem sikerült a 6. pályán túljutnom, ezt még mindenképpen szeretném megtenni ebben az életben!
-
Touch-ko
őstag
Elolvastam a cikket es nagyon tetszett. Sok emleket visszahozott a gyerek korombol. A DOS parancsosorok egy reszere ma is emlekszem amire apam tanitott minden hetvegen:
Cd..
Dir
Dir/p, es a tobbi. Aztan jott a Windows 3.11. Szurke hatter nelkuli egyszeru OS. Apam sokat hasznalta, mar nem emlekszem mire. Az akkori gepunk egy 46Mhz-es 386-os gep volt, 2 MB Ram, es egy 40 MB HDD-vel nah meg az akkoriaban nagynak szamito SVGA monitorral.
Mennyit jatszottam az Accolade ceg motoros es F1es jatekaval, a Prince of persia, stunts, cd-man, bumpy, kesobb a coolspot es az X-Wing nevu jatekokkal.
A Johnny Castaway nevu kepernyovedot pedig volt, hogy csak neztem mint egy rajzfilmet.Regi szep idok, sok emlek visszajott.
-
droland1978
csendes tag
Megnyugtatok mindenkit a registryvel kapcsolatban, mert a programdata mappa pont ennek kiváltására jelent meg, de amíg a visszafelé kompatibilitást biztosítani kell, addig a registrynek is ott kell maradnia.
-
VIC20
őstag
válasz
gyáliSanyi #94 üzenetére
Broáf! A ,,Magyar" és a ,,Labdarúgó-válogatott" mitől nagy kezdőbetűs?!
-
Exian
addikt
válasz
whitezo88 #91 üzenetére
Tényleg más világ volt, na. Persze biztos benne van a nosztalgia faktor, de nem hiszem, hogy annyira nagyon. Jobb világ volt és kész
A modemes korszak sípolásáról ne is beszéljünk, meg amikor a Linux router úgy volt belővel, hogy 18:05-kor automatikusan fellépett, aztán reggel 6-kor (vagy 7-kor??) meg lelőtte a netet, amíg tartott a MindenkiNet telefoncsomag kedvezménye. Na meg az IRC... de hagyjuk, lehetne nosztalgiázni reggelig
Lényeg, hogy én úgy 2000-ig éreztem varázsát az egész PC témának, utána kezdett egyre lankadni a dolog és vált egy szükséges nyűgnek az egész.
-
VIC20
őstag
válasz
whitezo88 #91 üzenetére
,,és az a vicc, hogy amire kellett, arra sokkal gyorsabb volt, mint a mai gépek"
Ebben teljesen igazad van. A Wfwg 3.11-gyel tudtam azt megcsinálni, hogy a win+enter után még fel sem emeltem a kezem az enter bnillentyűről, már ott volt előttem a munkaasztal, teljesen betöltve. (Illetve egyszer még Win95 OSR2-vel sikerült ugyanez.) Jó, előtte betöltődött a DOS is, de akkor is nagyon meggyőző és kényelmes volt.
-
whitezo88
nagyúr
mennyi emlék
én nagyon szerettem. és az a vicc, hogy amire kellett, arra sokkal gyorsabb volt, mint a mai gépek. fél perc alatt felállt C:tól a windows és azonnal töltött minden. minden minimális helyet foglalt, és az egésznek megvolt a varázsa. kezdve a bekapcs utáni HDD és FDD ellenőrző kattogásától is
elég sok játékunk volt 3.1-re, pipe dream, kyr, meg még 30 féle. normál játékokhoz meg ott volt a NC. mindezt persze 14" már sárguló bézs CRT monitoron. -
törölt tag
Nem a "swappelés"-t kellett volna zárójelbe tenni, hanem inkább "pagefile-ozás"-t írni.
A swappelés miatt ritkán zörög a merevlemez.
Registry: nem akarják, vagy inkább nem merik meglépni. Sanszos, hogy komolyabb galibát okozna, mint a UAC, vagy az a törekvése az MS-nek, hogy a netes szabványokat használja a sajátjai helyett.
"a Windows szép lassan népszerű kiadványszerkesztő..." pótló "...platformmá válhatott"
Így helyesebb."Újra a kevés szín a divat"
Ez sem igaz. Ezt is csak az MS erőlteti, mint modern és innovatív lépést. Ráadásul szánalmas, hogy a Bingben a kevés színű egyszerűség mögé gyakorlatilag pixelről pixelre váltakozó színű háttérképet (egy akármilyen fotót) raknak. -
Exian
addikt
És még annyit, hogy még én is bőőőven a DOS-os korszakban nőttem fel, amikor még Windows nem is volt (elterjedve), és valahogy sokszor visszasírom. Épp azok miatt a dolgok miatt, amik miatt utáltam is: hogy nem volt minden olyan egyszerű, mint manapság. Jó, persze, használtunk Norton Commandert, de azért csak-csak használtam/használtunk csak parancssort egy egyszerű másoláskor vagy bármilyen dologra. Win3.11-et meg csak nagyritkán vettem elő, amikor muszáj volt, mondjuk Word/Excel miatt. Aztán jött a Win95 és megszűnt a DOS-os világ, sokáig hiányoltam. Mondjuk teljesen nem élek parancssor nélkül, az általam karbantartott/üzemeltetett Linux szervereken nem sok grafikus felület van
Szóval, azért él még tovább a DOS-os hangulat, csak épp Linuxon...
-
Воланд
titán
válasz
VaniliásRönk #82 üzenetére
kimesz a desktop-ra win8 alatt, "megfogod" felul az egerrel, lehuzod kozepre es bezarodik. ugy mint a modern app-ok. ugyan ezt a start kepernyovel nem tudod megtenni.
-
Exian
addikt
Mintha megéreztem volna a cikket előre
Épp pár nappal ezelőtt vettem elő az egyik 386-os (!) Toshiba laptopomat (!), amin DOS 6.22 és Win3.11 fut, mai napig tökéletesen, hiba nélkül (!)
Azóta csak az a bajom, hogy a kislányom (6 éves) nem hagy békén, mindig ezzel a géppel akar játszani és pl. a PreHistorik játékkal. Gondolom sokan emlékeznek rá. Meg persze fent van a Lemmings is, arra pláne emlékezünk sokan.
Nah szóval még jó, hogy van egy ilyen csoda gépem, amin teljesen eredeti állapotban, élethűen feltudom idézni a cikk mondanivalóját
-
nyunyu
félisten
A bat meg hasznos dolog, pl. van egy olyan cucc, amit minden reggel életre kell rugdosnom a cégnél : miért tenném kézzel? Már az is gáz, hogy rdp-vel kell bemásznom egy gépre, mert teljesen sajnos nem lehet automatizálni a dolgot.
Nem lehet betenni a scheduled tasksba a batot?
Ha jol remlik, csak olyan felhasznalo neveben futtathato valami idozitetten, akinek van jelszava.
Ures jelszoval hiaba idozitettem pl. a TV tuner felvevo progijat, nem indult el. -
Miután kijött desktopra is... Volt belőle szerver is, persze.
A bat meg hasznos dolog, pl. van egy olyan cucc, amit minden reggel életre kell rugdosnom a cégnél : miért tenném kézzel? Már az is gáz, hogy rdp-vel kell bemásznom egy gépre, mert teljesen sajnos nem lehet automatizálni a dolgot.
Ja, meg újabb windózokban powershell. Hogy is?
@ceia : Leírod, mennyi mindent utáltál a windózban, és még mindig az előtt ülsz
-
proci985
MODERÁTOR
Régi szép idők
.
Win8 viszont nekem továbbra is kimarad, egy érintős tabletre lehet jó, de egy többkijelzős setupra viszont nekem az eddigi tapasztalatok (HTPCn kísérletileg felraktam de nem az igazi, win8.1ből csak VMem van) alapján nem igazán jó megoldás.
Vicces, de úgy néz ki az ME után a 8 lesz a második desktop win OS dos5.0 óta, amit gyakorlatilag kihagyok (htpcn is gondolkodok visszarakom a hetet, mert amennyire keveset van használatban nem éri meg a tanulására fordított időt).
Mäsik oldalról viszont egyik excsoporttársam freeBSDről váltott win8ra, és elégedett.
-
< CyberBob >
őstag
Tényleg úgy néz ki, hogy körbeért a nagy fejlesztés-visszafejlesztés az összehasonlítás adja magát. A Win8/8.1 egy igazi retro kiadás. A forradalom elmaradt legalább is az elmúlt bő egy év alatt nem sok vizet zavart a modern, találóbb nevén retro ui.
-
nyunyu
félisten
A 3.1 és a 8.1 totálisan különböző szerepet kaptak, míg a 3.1 egy új, hálózatos felületet hozott, addig a 8.1 egy sima facelift
Ha jol remlik, novelles halozat kezeles csak az egy evvel kesobb megjelent Windows for Workgroups 3.11-ben volt, sima 3.1-ben nem.
Emiatt allt eggyel tobb 3.5" HD floppybol az install csomagja.
(Angol 3.1: 7, 3.11: 8, magyar valtozatok 8 es 9) -
nyunyu
félisten
hat, akkor igy 15 ev utan van szerencsem kozolni Veled hogy VOLT multitaskingos DOS, ami raadasul teljesen ingyen elerheto volt
ez volt a DR-DOS 7, amihez raadasul egy komplett Novell halozatkezelest is adtak (szinten ingyen)Ahhoz kepest, hogy elso melohelyemen evekig hasznaltam DR-DOS 7.03-at a DOS alatt futo tapikepernyos terminal alapjaul, az az info eddig nekem sem volt meg, hogy tudott multitaskot.
De a halozatkezeleset ezerrel hasznaltuk.
Emlekszem, mit ossze szivtam, mire sikerult beuzemelni az elso Atomos lapokat TCP/IP-vel.
(Hogy aztan par honap mulva visszacsereljuk Via Epiara, mert azok legalabb mukodtek is.)
-
SzaboZE
addikt
A 3.1 és a 8.1 totálisan különböző szerepet kaptak, míg a 3.1 egy új, hálózatos felületet hozott, addig a 8.1 egy sima facelift. A 3.1 szerintem kb akkora durranásnak számíthat akkoriban, mint az XP-nek egy Win7 vagy Win8. A windows 3.0-ról hiányolom a terjedelmet, pedig az volt szerintem az első igazi grafikus felületű Windows, a 3.1 is javarészt az ebben található megoldásokat alkalmazza.
-
doc
nagyúr
nekem kellett a sok parancssoros eszkoz, ezert volt a c:\system konyvtaram tobb tiz megas, ott megvolt nagyon sok tool
inkább örültünk volna egy 32 bites, esetleg multitsakingos! új DOS-nak
hat, akkor igy 15 ev utan van szerencsem kozolni Veled hogy VOLT multitaskingos DOS, ami raadasul teljesen ingyen elerheto volt
ez volt a DR-DOS 7, amihez raadasul egy komplett Novell halozatkezelest is adtak (szinten ingyen)
tobb shellt kezelt egyszerre, ami fejleszteshez baromi jo volt (az egyikben ment a fejlesztokornyezet, a masikban a programot futtattam, a harmadikban a filekezelo, stb)
sajna addigra mar mindent elontott a windows, es ennek a zsenialis DOSnak nem volt eselye elterjednizseko:
en pontosan ugyanezeket a programokat hasznaltam, zenelejatszasra meg a Cube playert ha jol emlekszem, mindent vitt, es sokat tudott -
-
drkbl
őstag
-
BDave
őstag
Sikeres Windows így, sikeres Windows úgy, mégsem lett volna sikeres ha nem nyúlja le az Apple-től (ők pedig a Xerox-tól) az ablakos grafikus felületet.
Amúgy nagyon jó cikk, jó volt egy kicsit nosztalgiázni (Generális Falióra
).
-
drkbl
őstag
Ezt vitatnám, hogy teljes mértékben így lenne. Az OS/2 egy billentyűzet és egér sort tartott fent az összes alkalmazásnak, így ha egy program lefagyott, a többi ablak hiába működött technikai értelemben, nem kapott inputot. A Warp x. szervizcsomagja hozott egy piros keretet a nem válaszoló alkalmazás ablakszegélyére
-
nyunyu
félisten
Pár barátommal együtt inkább örültünk volna egy 32 bites, esetleg multitsakingos! új DOS-nak, mint a Win95-nek
Azt OS/2-nek hivtak, csak eppen a Win 3.0 megjelenesevel a Microsoft nekiallt latvanyosan hanyagolni az addig IBMmel kozos projektet+szponzoralta a nagy szoftvercegeket (Pl. Adobe), hogy ne fejlesszenek ra.
Technikai szempontbol az OS/2 3.0 fejlettebb volt, mint az egy evvel kesobb megjeleno Win95.
-
ceia
őstag
Én is szerettem a DOS-t. Igaz, hogy nem volt annyi eszköze mint a Linux terminálnak, de nem is volt rá szükség. Sőt, még volt is mit kigyomlálni belőle, és így lett a 6MB-os mappából 2MB alatt valamivel. Csak egy jobb egérmeghajtót és fájlkezelőt kellett beszerezni hozzá.
Valójában nagyon is jó volt, pillanatok alatt "felállt" a rendszer a Norton Commanderrel együtt és már lehetett is használni. Épp úgy kezeltük az állományt, mint ma a Total Commanderrel, csak a programokat, játékokat is abból indítottuk. A dos4gw-vel védett módban is futhattak a programok, és a Voodoo kártyákkal a 3D gyorsítást is megoldották. Pár barátommal együtt inkább örültünk volna egy 32 bites, esetleg multitsakingos! új DOS-nak, mint a Win95-nekEleinte tényleg utáltuk a Windowst, mert ha egy játékot csak arra írtak meg, lassú volt, és tudtuk, hogy DOS-on sokkal jobban menne. (ha mindkettőre kijött, akkor rendre így is volt) A 3.11-et kipróbáltam, de teljesen haszontalannak találtam. Nem volt rá ok, hogy használjam. A 95 nekem is fent volt a Winamp és a Paint miatt. A Win98-cal változott a helyzet, a DirectX és Direct Sound tényleg jól jött a játékokhoz.
A registryt természetesen utálom kezdettől fogva. Ez a legnagyobb parasztság, amit elkövettek a felhasználók ellen. Mennyivel jobb lenne, ha minden szoftver a saját mappájában, ini-be mentené a beállításainkat! Ha újra kell telepíteni, utána csak a kimentett ini-t kéne visszamásolni, nem kéne mindig újra átrágni magunkat az options beállításokon! Sőt, az installálás is a registryhez kapcsolódik. Tulajdonképpen simán lehetne minden "portable". Nem csodálkozom azon, hogy a 8.1-ben is ott van ez a rendszerromboló összetevő. Sosem fognak tőle megválni.
A 8.1-gyel kapcsolatban romlott a véleményem. A desktop felület végre letisztult, de a metrot még mindig alig tudom elhinni. Ehhez kellett vastag bőr.. A Store és Skydrive integráltság sem pozitívum, miért nem lehet választani? A MS mindig is szeretett integrálni, és ránk erőltetni. A Start menü hiánya illetve a Start gombra visszatérő csempés felület pedig a legnagyobb pofátlanság a felhasználók egyértelmű kérésével szemben. Szívesen kihagynám a 7-et, mert az sem tetszik. De a most kijött 8.1-ről is annyi rosszat olvastam.. hát nem éppen csábító. Én egyelőre várok. -
Lejárt a szerk. idő.
@nyunyu, a Win9x-ek nem tudtak maguktól elindulni. Hiába használja a saját kernelét, ha nem tudja betölteni... -
Hm. Kicsit meredek a 3.1-hez hasonlítani a nyócat. Főleg hogy a cikk nagy része egyszerűsített nosztalgiázás
És nem Oprendszer az, ami önmaga képes működtetni a gépet. A Windosok közül a NT3.51 volt az első oprendszer, asztali Windózok közül meg a 2000. A többi alatt DOS volt, csak a ME jól titkolta.
@ceia : DOS alatt is jó volt. Én szerettem.
Sőt, windóz alatt is sokszor kell.
(Pingelni hogy pingelsz? Win8 alatt hogy állítasz wifi sorrendet?)Azt max. a cikkíró állította, hogy elavult volt. Hát, az ő baja.
Különben vesd össze a DOS-t egy Linux terminállal.
- többfeladatosság?
- parancskiegészítés?
- scriptelhetőség? -
Rickazoid
addikt
Nemhogy körbeértünk, a "Modern" UI az ablakkezelés elhagyásával a Windows első-második verziójához nyúlik vissza. Bár jobban megnézve az akkori képernyőképeket és összehasonlítva a "Modern" UI lehetőségeivel, inkább a Windows előtti időkre, bő 30 évre tenném a visszalépést.
Azt csak a nagyon fanatikusok nem látják be, hogy a kézi eszközök érintőkijelzőihez fejlesztett felület nagyon nem logikus az asztali megjelenítőkhöz. -
Godefroy
senior tag
Win 3.1 kooperativ multitask volt, nem preemtiv.
Ha lerohadt egy task rántotta magával az egész rendszert.
Ezért volt Amigám -
nyunyu
félisten
Szerettem én a WIN 3.11-et. Végül is ez még nem volt kifejezett opre, mert a DOS alól lehetett elindítani a win paranccsal (vagy az AUTOEXEC.BAT fáljba beírása esetén "automatikusan" elindult).
Ennyi erovel a Win98 sem volt oprendszer, azon is a DOS toltodott be eloszor, aztan vette at a helyet a Win kernel.
Tényleg elgondolkodtató, hogy (ezt is figyelembe véve) a Win95 oprendszer volt vagy sem, illetve hol a határ, amikor már azt mondhatjuk, hogy önálló oprendszer valami...
Mivel a Win a memoria+eroforrasok szetosztasara a sajat kernelet hasznalta, nem a DOSba epitett himem.sys/emm386.exe-t, igy a definicio szerint nem csak egy grafikus shell volt (mint most Linuxokon a KDE/Gnome), hanem komplett oprendszer.
Pont ezert kellett minimum 286 a Win 3.x-nek, mert azon jelent meg eloszor a vedett mod, ami lehetove tette az oprendszer folyamatainak elkuloniteset az egyeb felhasznaloi programoktol, meg lehetove tette a memoria menedzsmentet. (virtualis memoria, stb.)
DOS egyaltalan nem tudott ilyet, minden valos modban futott. -
Samus
addikt
Találkoztam régebben még olyan problémával, hogy Win95-98 alatt ha elindítottál egy DOS alapú alkalmazást, és közben véletlen áramszünet volt, vagy újraindítottad a gépet, utána a Windows elfelejtett elindulni, mindig csak a DOS felületet kaptad. Gondolom ismeritek. Létezett erre megoldás?
-
janos1988
addikt
Sok minden változott ezalatt a 24 év alatt, de az örök klasszikus szinte semmit sem. A jegyzettömb
-
zseko
veterán
Én jobban bírtam a DOS-t akkoriban (meg még most is
) mint a win-t
DosNavigatorral, Norton Disk Doctorral, SEA képnézegetővel, és a zenelejátszó neve most nem jut eszembe, legtutibb volt
MDK, Quake, Duke Nukem...
-
doc
nagyúr
-
Ice&Lime
veterán
válasz
antikomcsi #34 üzenetére
Arra még én is emlékszem.
Hű, de nagy szám volt akkor. -
-
antikomcsi
veterán
Annyira mégsem lehetett jó a 3.1, mert a Vágási Feri is alig várta, hogy 95-re tudjon váltani!
-
Geller72
veterán
válasz
VaniliásRönk #29 üzenetére
Hmm, pedig határozottan emlékszem egy 16 bites winampra, ami akkor futott a 3.x alatt..
..bár ennyi idő távlatából elképzelhető, hogy tévedek és a korai NT volt..
.
-
kovsol
titán
Windows 3.1 -t mihez kell hasonlítani a 3.0 hoz? 1.0 hoz? Vagy a DOS?
Win8.1 -t a 8hoz? 7?
Csak, mert hogy arról van szó melyik hozott nagyobb újdonságot, de mihez képest.
Azért manapság már elég nehéz új dolgokat kitalálni. -
VIC20
őstag
,,Valaki azt is írta, hogy a Win 95 már valódi oprendszer volt. Nem, sőt a Win 98 és ME sem. Csak jól elrejtették maguk alatt az MS-DOS-t. Kis buherálással simán elő lehetett hozni a parancssort, sőt az egész grafikus felületet ki lehetett gyomlálni belőlük."
Hát, erre írtam én azt, hogy hol is kezdődik az, hogy operációs rendszer?
Úgy rémlik, hogy már a Win95 is csak DOS-szal bootolt be, de amint elindult ő maga, onnantól szinte minden DOS-hívást a saját kódjával cserélt le, tehát nem igazán támaszkodott a DOS-ra. -
kispx
addikt
Ott mutatkozott be. Kb így nézett ki. Kép a 2. cikkből.
Mivel a registry az INI fájlok leváltása is hozták létre ÉS a 3.1-ben debütált, ezért elég szép számba kellett még az INI fájlokban kotorászni, mivel az új eszközt nagyon sokan nem adaptálták. Ettől függetlenül még létezett, csak alig használták. -
wzoli78
csendes tag
Nem tudom, honnan veszitek, hogy a Windows 3.1-ben volt registry...
Elég sokáig használtam, és win.ini és system.ini fájlok voltak, amiket szövegszerkesztővel kellett módosítani. Végül is nevezhetjük ezt is registry-nek...
De az a fajta registry, ami a mostani windowsokban van, csak jóval későbbi verziókban jelent meg.
Valaki azt is írta, hogy a Win 95 már valódi oprendszer volt. Nem, sőt a Win 98 és ME sem. Csak jól elrejtették maguk alatt az MS-DOS-t. Kis buherálással simán elő lehetett hozni a parancssort, sőt az egész grafikus felületet ki lehetett gyomlálni belőlük.
Az igazi oprendszer a Windows NT vonulat volt, majd Windows 2000, és az XP, mikor a ME és 2000 egyesült... -
VIC20
őstag
,,Apropó! A Fájlkezelő kimaradt, amit szintén meg kellett volna említened."
Úgy gondolom, hogy az csak egy alkalmazás - bár tény, hogy nagyon jellemző a Windows-ra.
ceia: Hát, akkor inkább nyilatkozzon olyasvalaki, aki otthon van mindkét rendszerben.
Én csak annyit mondhatok, hogy annó DOS-ban eredményesebbnek éreztem magam ugyanazon feladat megoldásában, mint Windows alatt. (Hmm... Na most, ha Norton Commander is használtam, az ér még?
)
-
hallador
addikt
Húúú én ezen a rendszeren kezdtem a grafikus oprendszerekkel foglalkozni, és abban az időben bizony, nagyon nagy szó volt a Windows 3.11 1993-ban. 386-os masinákon hasítottak. Szerettem a Windows-t. Érdeker egészen Windows XP SP3-omig nagyon meg voltam elégedve a Windows-okkal. De utána eddig a Windows 8.1 tűnik a legjobb Windows-nak, gyors, viszonyleg kevés helyet foglal, és egészen gyorsan boot-ol. Jó rendszernek tűnik. Remélhetőleg e akezdeti hibákat kijavíták.
Én már áttértem Linux-ra, de a Windows 8.1 tettszik. -
dtracer
tag
Eleinte nem túl sok mindenre lehetett használni a Win3.1-et. Játékok kizárólag DOS-ra készültek. Egy nagy húzás volt a Win-ben a beépített MIDI rendszer, úgyhogy egy idő után a Win-es MIDI szerkesztők is megjelentek, én akkor kezdtem igazán használni.
Aztán lassan a játékoknál is változott a helyzet, amikor megjelent a Win32 API. Space Cadet, bárki? És az volt a csodálatos, hogy Windows 3.2-ből is lehetett 32-bites Windows varázsolni a Win32s segítségével.
-
ceia
őstag
Érdekes, a parancssoros felület ha DOS-ról van szó, a sötét múlt elavult módszere, míg Linuxon a legjobb, leggyorsabb módja annak, hogy valamit elintézzünk
-
A Zéé
addikt
3.11 telepítőnk mai napig megvan. Azt hiszem 11 floppy
-
Könnycsepp ;-)
-
-
-
VIC20
őstag
Érdekes módon ha a Win95-ben a WIN.COM fájlban átírt az ember pár bájtot (akár a jó öreg, hozzá adott DEBUG-gal), akkor az is teljesen így működött: boot, COMMAND.COM- os apancssor, aztán WIN-re indult a win95, majd leállításnál visszajött a prompt. (Ja, és persze ott figyelt a win-könyvtárban a régi jó PROGMAN.EXE is, tehát megkaptuk vele a nagyjából 3.1-es kinézetet is...)
Tényleg elgondolkodtató, hogy (ezt is figyelembe véve) a Win95 oprendszer volt vagy sem, illetve hol a határ, amikor már azt mondhatjuk, hogy önálló oprendszer valami...
-
Geller72
veterán
Még '98-ban is sok olyan önkormányzat volt, ahol nemhogy W98, de még W95 sem volt, hanem a jó öreg 3.11. Igaz, ekkor már egy rakás programot írtak rá, így volt winamp is, amivel legalább zenét lehetett hallgatni, mert ugye már javában volt mp3 is. Azért a mai napig csomót kötnék annak az embernek a farkára, aki a W95-öt floppyn adta el.
. Mondhatjuk úgy, hogy régebben gyűjtöttem az operációs rendszereket, így található nálam éppen úgy eredeti 5.0-s magyar(!!!) dos is, 6.22 (Ez baromira népszerű volt és az utolsó mohikánok egyike) W3.11, W95/98..etc. Az XP-ig még érdekelt is a téma, de azóta sok mással együtt, ez is elmaradt. Úgy, ahogy a W95-ből, a W98-ból is volt second edition, így én már a W8.0 vs. 8.1-en meg sem lepődöm.
.
-
tornas
őstag
Szerettem én a WIN 3.11-et. Végül is ez még nem volt kifejezett opre, mert a DOS alól lehetett elindítani a win paranccsal (vagy az AUTOEXEC.BAT fáljba beírása esetén "automatikusan" elindult).
A passziánszban meg azt bírtam, hogy milyen lassan potyogtak le a kártyalapok a játék végén. Nem úgy mint mostanában...
-
Cathulhu
addikt
Sokan emlékezhetnek a képernyőket nem igazán védő képernyővédőket övező őrületre, a beépített néhány darab mellett rengeteg alternatív csoda is piacra került. A gyáriak közül a Marquee (Fényújság) egy saját magunk által megadott szöveg animálásával már segített is mindenkinek kipróbálni a pixelesedés nélkül méretezhető fontokat és próbára tehettük vele a CPU erejét is (akkoriban az energiatakarékosságra szinte senki nem ügyelt).
Egyreszt azert igen jol vedte a CRT monitorokat a beegestol, masreszt akkoriban a CPUk sem tamogattak semmifele energiatakarekos modot, teljesen mindegy volt fogyasztas szempontjabol, hogy most eppen 100% vagy csak 1% porog.
Kedvencem abbol az idobol a Johnny Castaway volt, orakig lehetett mozizni a hulye a kepernyovedo elott
-
kispx
addikt
-
Ice&Lime
veterán
válasz
cskamacska #2 üzenetére
Az igaz, de a kornak megfelelően nézd a két oprendszert és úgy már más a helyzet, ne mostani szemmel nézd a 3.1-et.
A 8.1 jó lett, de nem durratott olyan nagyot, amilyet kellett volna. Főleg, hogy végtére is egy javításról van szó. (Ezt a 8-cal kellett volna eléri tavaly és nem most 1 évvel később egy javítócsomaggal). -
VIC20
őstag
,,Kettős megítélés alá esik a registry, azaz a rendszerleíró adatbázis, mely szintén a Windows 3.1-ben debütált."
TESSÉK?! Ha mutatsz nekem Win3.1-es registry-t, fizetek egy sört.
-
Ice&Lime
veterán
"Vajon az idén huszonegyedik életévét betöltött Windows 3.1 vagy legfrissebb utódja a nagyobb durranás?":
Szvsz. röviden: a Windows 3.1 volt.
(A 8.1 elég jó lett, de nagy durranásnak már nem nevezném).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Bittorrent topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Bővebb Google-támogatást kap sok Garmin óra
- Hobby rádiós topik
- Xbox Series X|S
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest