- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Gaming notebook topik
- Zászlóshajót avatott a Lexar SSD-kben utazó divíziója
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Valóban érdekes lenne... 10 k meg nem a komplett ház, de a tervezés költségeire is alig elég. Nekem a ház alapanyag-költsége kb. 10-12k eddig, és nincs meg minden. Utána a lézer, a hegesztés, hajlítás... Persze ezeket lehet otthon is, de az sincs ingyen. És a rtajzot én készítettem, munkatársak segítenek igaz, ami pár Snickersbe fáj csak... De amúgy 3000 Ft/h -tól indul.
-
Livio
tag
válasz
Engineer086 #2092 üzenetére
Nem is teljesen értem, mi értelme volna egy olyan házat újra elkészíteni, amit meg is vehetsz kereskedelemben.
Ez ilyen okos lány buktája - csináltam is valami újat meg nem is.
-
ViZion
félisten
Bár a gyártó nem teszi közzé, egy "mezei" gépészmérnöknek egy házat körbemérni, CAD-ban megrajzolni pár óra (azért nem 1-2). Bonyolultabb dolgokat megrajzolnak nálunk a "habokból", volt itt skiccelt tolólap (felfüggesztésekkel, etc.), de mindenféle egyéb gépek is.
Sketchup-ban rengeteg modell fent van már. Van saját gyűjteménye, a Warehouse és van sok egyéb gyűjtemény is. Kiindulásnak jó, a baj az, hogy a CAD export fizetős...
Amit ajánlani tudok, az a Solid Edge. 45 napos a teljes értékű trial. Trükközni lehet virtualboxal, nem is lopás, inkább kiskapu...
Sajnos a free CAD progikból amiket próbáltam kimaradt a sheet metal, a plugint valamiért a freeCAD-hoz és a LibreCAD-hoz sem fejlesztik, érthetetlen.
. Sketchupban is szopó a gépház tervezés, inkább szilárdtest-modellezésre jó, ráadásul ha kész, akkor annyi, lehet nézegetni, de abból nem lesz marás, újra fel kell vinni... Sketchup ingyenes változat így csak egy jó játék, de nem tervező eszköz. Pro-ról és a tudásáról nincs személyes tapasztalatom, nem tudom milyen terítéket készítene.
A Medusa profi CAD program, otthoni használatra ingyenes, de ez sem olyan egyszerű lemezekhez, mint a SolidEdge. Viszont ez legális, nem kiskapu meg ilyesmi. Ilyen a lemezalkatrész benne. Hátránya, hogy nem túl elterjedt, pl. nálunk Autocad, Inventor, Solid Edge és Catia szakik vannak, ezt senki nem ismeri - ha elakadok akkor lehet netezni...
Remélem tudtam segíteni. -
Drizzt01
őstag
válasz
jones965 #2094 üzenetére
Igazad van , nem is a szokványos kocka házra gondoltam , hanem valami egyedire . Mint tudod , már beszéltük , elég korlátozottak itthon a lehetőségeim . Igaz megpróbálom ehhez képest a legtöbbet kihozni a házakból , de nagy segítség lenne pl nekem ha néhány elem ki lenne marva .
-
Atke
senior tag
válasz
Ez szerintem nem visszatartó erő.... Minden dolgot aminek "szabványnak" kell lennie, letudsz mérni.
(alaplapi furatok, bővítőkártya helyek, és ezzel kb ki is fújt, mert a többi dolog vinyó,táp teljesen fantázia kérdése)
Csak baromi időigényesen és rengeteget kell rajzolgatni, méregetni. -
jones965
Modder
válasz
Hát igen!
Nekem a legidősebb fiam az ország egyik legnagyobb és legjobban felszerelt cnc gépén dolgozik. Bármit képes lenne megcsinálni, de nekem mégsem kell ez a fajta dolog, mert akkor már az nem én lennék, és számomra az nem lenne modding.
Ezzel természetesen nem ítélem el azokat, akik ezt használják, ez az én privát véleményem. Ettől függetlenül csodálattal nézem ezeket a műalkotásokat is, amik ilyen eljárással készülnek. -
Drizzt01
őstag
válasz
Engineer086 #2089 üzenetére
Gyakorlatilag az egész . Lenne egy ismerős , aki ki tudja sajtolni , marni az elemeket csak össze kell állítani , mint a caselab házakat .
-
-
szab.tam
nagyúr
találtam egy érdekes üveg alapanyagot.
-
Drizzt01
őstag
Sziasztok , hátha tudtok segíteni . Olyan oldalt keresnék , ahol gépház van szétbontva , méretezve . Olyasmire gondolok , ahol minden oldal egyesével van méretezve és az alapján le tudnám gyártatni az elemeket .
-
Drizzt01
őstag
Egy kicsit próbáltam haladni . Csináltam alaplapi tálcát , távtartót és a vezetékelés próbáltam egyediesíteni . Az utolsó 6 fénykép .
-
mpierre
veterán
Egy szárnypróbálgatás. [link] Hátha érdekesre sikeredik.
-
CheGhost
aktív tag
válasz
Ramses07 #2073 üzenetére
A nyákokat elsődlegesen a csatlakozók megfogására szánom, így első körben egy használt, majd letisztított műanyag lapba ültetem az usb-ket. Ha nem jön össze, akkor megpróbálkozok a maratással is, de azt még könnyebb elrontani...
(#2072) Drizzt01, (#2073) Ramses07
Most jutott eszembe, hogy egyszer már felvázoltam a koncepciómat: Itt van néhány vázlat is, de azért a hétvégén lehet fényképezek is majd. -
CheGhost
aktív tag
válasz
viperabácsi #2070 üzenetére
(#2069) Ramses07 és (#2070) viperabácsi köszönöm a bíztatást.
Jelenleg a látványosabb részek csak cad-rajzon vannak meg. De le fényképezhetem az összefilcezett lemezt, hogy hol kell elvágni, és a csatlakozókat zacskóban.Na jó lehet, hogy a papírmintákat is le lehet, mert abból is látszik valami.
szerk.: Ja tényleg, majdnem elfelejtettem, a nyáklap már ki van fúrva. Ez lesz az előlapi csatlakozóknak. -
-
Ramses07
Modder
-
CheGhost
aktív tag
válasz
Ramses07 #2062 üzenetére
Ja ja. Ott csak olyanok vannak, akik megveszik a gépeket, összerakják oszt jóó van.. Az már nagy dolog nekik, ha a kábeleket el tudják rejteni a gyári helyeken...
Nekem ledegradálták a gépem
Kb én is valahogy így gondolom. Abban a topikban csak az számít (kicsit kisarkítva), hogy hány titan van a gépedben, meg ha már havonta nincs új 50 ezres gépházad, akkor nem is szólnak hozzád...
Egy ideje olvasgatom azt a topikot is, és csak azt látom, hogy néhány embernek olyan gyakran változik a gépe, mint más a ruhát váltja...De hajrá srácok, eléggé tetszenek ezek a házak és gépek, amiket csináltok.
Néha, amikor nem haladok a sajátommal, egy kis lelkesedést és lendületet sikerült gyűjtenem nézegetve az itt bemutatott képeket.
-
feco72
Modder
Kéne majd 1-2 hét múlva egy kis napsütés csapadék nélkül, mert így nem lehet festeni. Alakulok én is, bár csak lassan.
-
Ramses07
Modder
válasz
viperabácsi #2060 üzenetére
Ja ja. Ott csak olyanok vannak, akik megveszik a gépeket, összerakják oszt jóó van.. Az már nagy dolog nekik, ha a kábeleket el tudják rejteni a gyári helyeken...
Nekem ledegradálták a gépem
jones965: én iparkodom, csak nem túl gyorsan
Köszönjük az elismerő szavakat!
-
jones965
Modder
Srácok nyomjátok ezerrel, hamarosan itt a veletech, minél több gép legyen kiállítva!
Elismerésem minden előttem hozzászóló munkájához.
Külön nem emelnék ki senkit, hisz mindenki kimagaslót alkot a maga műfajában és lehetőségeihez mérten.
Bravó, csak így tovább! -
viperabácsi
addikt
Az kemény.Belinkeltem a gépházat a "hogyan néznek ki a gépeink" topikba és összesen 1 azaz 1 hozzászóló volt.Nem akarom minősíteni de elég gáz.
-
Andrew_31
Modder
válasz
viperabácsi #2055 üzenetére
Jól néz ki.
-
csabi112
Modder
válasz
viperabácsi #2055 üzenetére
Akkor majd vàrjuk a bejegyzést. Meg idén is lesz Veletech!
-
csabi112
Modder
válasz
viperabácsi #2052 üzenetére
Jól néz ki! A munkafolyamatokról is szívesen olvasnánk.
-
Ramses07
Modder
válasz
viperabácsi #2052 üzenetére
Na végre a várva várt képek
Nagyon állat!!
-
Ramses07
Modder
Frissült egy picit a logom.. Utolsó 4 kép.
-
feco72
Modder
-
csabi112
Modder
Sziasztok!
Készültök a Veletech-re? Jó lenne ha idén is sokan lennénk, ezért arra biztatok minden gépét átalakító, egyedi pc-vel rendelkező moddert, bátran nevezzen be a versenyre. Aki még nem volt ilyen versenyen, nyugodtan szánjon rá egy napot, jó buli, megéri!
Hosszú kihagyás után én is haladtam a gépemmel: jelenleg "csak" itt tartok -
feco72
Modder
Ilyen hülye nem lehetek
. Átszúrtam csavarral a gép ide kábelét. Ami nem is volna gond, ha nem 90 cm-esről lenne szó. Lehet még ilyet kapni lapos változatban?
-
Drizzt01
őstag
válasz
jones965 #2034 üzenetére
Értem mit szeretnél sugallni .
Az egyik kör úgy nézne ki , hogy a külső tartály-->plexilap-->pumpa-->plexilap-->vga-->plexilap-->480-as radi-->tartály .
A másik kör :
Belső tartály-->plexilap-->pumpa-->plexilap-->proci-->360-as radi-->tartály .
Nem tudom esetleg ezzel segítettem-e ? A kábelezés majd az alaplapi tálca mögött lesz . -
jones965
Modder
válasz
Drizzt01 #2033 üzenetére
Nyilvánvalóan lehet módosításokkal hatékonyabbá tenni a rendszert, de valahogy az egész koncepció nekem nem jön át.
Hangsúlyozom, nem hátsó szándékkal mondom ezt, de nem tudom logikusan összerakni a vízhűtés elemeit úgy, hogy azzal el is érjem a célomat.
Remélem én nézek/értek valamit félre. Sokat segítenél, és talán azzal én is vissza, ha láthatnám az egész gép szerkezeti elrendezését, metodikáját. (vízhűtés útja,hátsó oldalfal, kábelek helyei)
Ezek mind olyan dolgok, amik megkönnyíthetik, de meg is nehezíthetik a munkánkat az összeépítés során.
És még a működés az első bekapcsolás után hozhatja a nem is kalkulált problémákat.
Ezekre próbálok rávilágítani, és jobbító szándékkal kritizálni.Csak egy saját példa: amit legutoljára építettem gépet ( antec P280), abban 1db 240 dual slim, és 1db 280/60 radiátor van. Mindez hűt egy 500 rpm-en forgó ventikkel 2db Titan sli-t és 3770K procit, 7V-ra leszabályozott DDC-vel. Csend is van, hatékonyság is.
Bár lehet ezt az utolsó bekezdést már nem is kellett volna ide írnom, de ha már bepötyögtem, úgy gondoltam itt hagyom. -
Drizzt01
őstag
válasz
jones965 #2032 üzenetére
Nem gondoltam másképp . Ha így jött át sajnálom .
Tényleg minden véleményt , javaslatot megfontolok . Az alsó átszellőzést esetleg úgy is meg lehet oldani , hogy az elválasztó plexit úgy alakítom ki , hogy a folyadék csatorna mellett egyéb vájatokat alakítok ki , amin keresztül lentről tud szívni a venti .Ha már így alakult a ház , próbálom kitalálni hogy tudom praktikusabban megoldani azt a problémát amit felvetettél és én nem gondoltam rá .
-
jones965
Modder
válasz
Drizzt01 #2031 üzenetére
Nem tudok jobb tanácsot adni.
Egy ilyen volumenű munkánál azért alaposan végig kell gondolni/tervezni a munkafolyamatokat, és nem utolsó sorban szem előtt tartva azt, hogy a folyadékhűtéssel azért hűteni is szeretnénk, nem csak látványosságot elérni.
Ha Te ezt másként gondoltad, akkor elnézést kérek. -
jones965
Modder
-
jones965
Modder
válasz
Drizzt01 #2025 üzenetére
Gondold végig: betolsz a házba 3x valamennyi levegőt, azt el is kell vezetni. Ezt 1 db i/o panel mellé kialakított nyíláson lehetetlen, ráadásul úgy, hogy a levegő áramlását akadályozza a benne lévő hardverek.
Oda olyan légszállítású ventilátor kellene, ami a betolt levegőt kitudná szívni. Ehhez viszont nem akármilyen statikus nyomású és fordulatszámú ventilátor kellene, ami valljuk be minden lenne, csak nem csendes.
Mivel a házon már gondolom nem akarsz/tudsz változtatni, javaslom hogy a tetőrészben lévő ventilátorok a gépházon keresztül szívják a levegőt, akkor elég lehet az i/o panel mellé kialakított nyílás, illetve a ház kisebb nagyobb nyílásai. A radiátorról is könnyebben tud leválni a meleg levegő, ha nem lefelé akarjuk erőszakolni. -
jones965
Modder
Nem kerülte el a figyelmemet.
Gondold végig, akár azon keresztül jut be, vagy távozik a levegő, illetve az alatta lévő 3 db nyíláson szívja-fújja, akkor is zárt gépházba megy-jön a levegő. Innentől kezdve a hőcsere egyre nehézkesebb, lévén a meleg levegőt valahol csak ki kell paszírozni a házból, vagy fordított esetben valahonnan szívni kell levegőt.Ugye ez csak oldallappal felszerelt verziónál érvényes.
Szándékosan nem akartam a zacskó effektust példának felhozni, de elég jól demonstrálja a helyzetet.
-
feco72
Modder
Nincs benne tapasztalatom, ezért érdekelne a véleményetek. Van egy Powermac G4 , ami alapból erősen zárt. Ebbe kerülne még +15 W teljesítény. Érdemes + ventit belerakni, vagy esetleg nyílások vágása is elég lehet?
-
-
jones965
Modder
válasz
Drizzt01 #2016 üzenetére
Nehogy kötözködésnek szánd, amiket írok, csupán a segítő szándék, amiért ezeket kérdezem.
A gép zárt lesz, vagy sem. Amennyiben nyitott, mint már írtam gond nincs. Ellenben ha zárt, akkor ugyan az a szitu mintha kifelé fújna. A meleget bepréseli a házba. amitől az egész rendszer kezd folyamatosan melegedni.
-
-
jones965
Modder
válasz
Drizzt01 #2009 üzenetére
Alapszabály, hogy közel azonos méretű nyílás, vagy legalább akkora légszállítású ventilátor kell egy vízhűtéses aktív rendszernél, mint amennyi levegőt átmozgatok rajta.Ez akkor igaz, ha a levegőt házon befelé fújatom. Házon keresztüli megszívásnál már nem kell azonos méret, de zárt nem lehet, mert radiátor felülettől függetlenül nem fogja tudni megfelelő hatásfokon leadni a hőt.
-
Drizzt01
őstag
válasz
jones965 #2006 üzenetére
Levegőt mind 2 radi kintről kapja majd , a 480-as mögött is lesz majd rács , de fémből . A 360-as az befelé fújja majd , azért van 3 db kerek rács , amiben elvileg uv ledek leszek . Az aljában a plexicsatorna még tervezet alatt van , azon gondolkodok , hogy 1db 25mm plexibe legyen marva , vagy 2db 12mm tükrözve . A festés az valószínű a változatosság kedvéért sárga-fekete lesz . Fekete alapon sárga rácsozat . Ahhoz szereznem kell öntapadós hálót is . Az is megfordult a fejemben , hogy a tartályok is rácsosak lesznek.
Az egyik géped , a Pure Cosmos , nagy nyomot hagyott bennem . Többször is elolvastam a worklog-ot róla .Köszi mindenkinek a biztatást , remélem sikerül amit elterveztem .
Sokat nézegetem KIER gépeit , nagyon tetszenek azok is . -
jones965
Modder
válasz
Drizzt01 #2004 üzenetére
Érdekes koncepció.
Próbálom képzeletben a hardvereket belerakni, de arra nem jövök rá, hogy a fronton lévő 480-as szellőző mögötti radiátor honnan kap friss levegőt, hacsak nem lesz hasonló nagyságrendű nyílás a hátulján is. De ugyanez igaz a tetejében lévő radira is. Nekem túl zárt a ház ahhoz, hogy megfelelő légáramlat legyen a hűtéshez. A kinézet az rendben van, gondolom festést fog kapni.
Megtisztelő hogy valamilyen szinten példaképnek hoztál fel. -
Andrew_31
Modder
Drizzt01.:Nyugodtan nevez be vele.
-
Drizzt01
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Battlefield 6
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen autót vegyek?
- Új telefont és tabletet mutatott be a Telekom
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Gyúrósok ide!
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- 120GB / 250GB 2,5" SATA SSD
- HP Elitebook 840 G8, I7-1185G7, 32 GB RAM, 512 SSD (MAGYAR VILÁGÍTÓ BILLENTYŰZET)
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- HP 840 G3 Laptop 14" FHD/i5-6Gen/DDR4 8Gb/256GB SSD M2/Bluetooth/CAM 6hó Gari
- HP 840 G3 Laptop 14" FHD/i5-6Gen/DDR4 8Gb/256GB SSD M2 + 250 GB HDD/Bluetooth/CAM 6hó Gari
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Tisztelt Érdeklődő! Jelenleg kínálatunk frissítés alatt áll.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest