- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
hdsentinel
őstag
A két probléma minden bizonnyal összefüggésben van. Arról van szó, hogy a kérdéses szektor állapota alapján a merevlemez a legutóbbi felülvizsgálatkor még nem értékelte azt hibásnak (akkor még rendben volt), ám utána gyenge státuszt kapott. Ahogy a felület teszt is mutatta, sajnos ott gond van.
A kékhalál azonban valószínű nem ezzel van összefüggésben. Sokkal inkább tápellátás-zavar, túlmelegedés (nem csak a HDD-é), memóriahiba, overclock.
Erre utal, hogy mindig játék közben történt, ami a HDD-n kívül komoly terhet jelent a CPU, RAM, VGA kombinációra (a tápról ne is beszéljünk).Ezeket kellene ellenőrizni első körben. Könnyen lehet, hogy a merevlemez állapotának ilyen (egyelőre kis mértékű) változása is a fentiek miatt történt, a gyenge szektorok túlnyomó többsége szabálytalan leállítás / reset (bsod) / áramkimaradás során keletkezik.
A bsod-ból általában kihámozható, hogy mi a gond (pl. megjelenik valamilyen hardver illesztőprogramjához tartozó fájl neve, ami a hibát okozta).
Tudnál a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval riportot küldeni? Akkor ellenőrizni tudom a merevlemez teljes állapotát, más is kiderülhet (pl. táp/kontakthibára utaló jelek).
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
Amacs
aktív tag
válasz hdsentinel #951 üzenetére
Ez hogy játék közben csinálja, csak azóta van, mióta feltettem rá a játékot. Előtte szinte soha se játék közben fagyott, hanem csak szimplán windows alatt. Nem egyszer volt, hogy amikor állt le a windows, vagy éppen állítottam le valami programot, és akkor. Csinálom a dolgomat a gépen, egyszer csak megakad, majd már jön is a kék képernyő. De megesett már az is, hogy éppen gépnél se voltam, ment a torrent, majd csak annyit hallok, hogy indul a windows.
Egyébként egy laptopról lévén szó, ehhez képest nem volt semmi se túlmelegedve a kékhalálok idején (legalábbis a szenzorok szerint), vagy a fordított eset, amikor terhelem a cpu-t meg a vga-t, közben még egyszer se fagyott.
Egészen változatos hibaüzenetekkel találkozok, ha utánanézek(bár ennek tudom van külön topikja):
Persze, tudok majd küldeni, most viszont rohanok órára, mert már így is késésben vagyok
-
Kvazár
őstag
Sziasztok!
Hogyan/hol lehet azt beállítani, hogy csak 1 ikont mutasson a tálcán, és ne annyit amennyi vinyó van a gépben?
Thx. Üdv.
Eladó cuccaim: -
-
énvagyokAdam
tag
Üdv!
Mennyire megbízhatóak a Hard Disk Sentinel által nyújtott adatok? Van 6 DB HDD-m RAID-ben, 3 éve vásároltam őket és az óta megállás nélkül megy a RAID, szóval elméletben mindent együtt csináltak, de mégis a start/stop count és az üzemidő is mutat eltéréseket és nem igazán értem hogy miért...
(nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
hdsentinel
őstag
válasz énvagyokAdam #957 üzenetére
Teljesen megbízható: pontosan azokat az adatokat mutatja a Hard Disk Sentinel, amiket a drive-októl kap.
Az eltéréseket több minden okozhatja, pl. típustól függően lehet belső energiagazdálkodás, szabálytalan leállítás, de könnyen lehet, hogy az induló értékek sem voltak teljesen egyformák (általában a start/stop count nem 0 még egy teljesen új HDD-nél sem).Ha gondolod, küldj riportot a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval, így a típust és az eltérések nagyságát pontosan meg tudom vizsgálni.
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
Oliverda
félisten
Azt nem lehetne megcsinálni, hogy a RAID módban működű AMD déli hidakra kötött single meghajtók SMART adatait is kiolvassa a program? Gyakorlatilag a HD Tune-on kívül más nem nagyon képes erre azok közül amit próbáltam.
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
hdsentinel
őstag
válasz Oliverda #959 üzenetére
Hi elméletileg lehetséges, akkor meg lesz csinálva természetesen.
Eddig úgy nézett ki, nem lehetséges és az AMD is hivatalosan cáfolta ennek lehetőségét.De mivel a Sentinel-ben nagyon komoly hangsúlyt kap a RAID vezérlők és RAID tömbök támogatása, mindenképpen történik ilyen irányba is előrelépés.
Tudnál riportot küldeni azért, hogy a pontos AMD chipset-et és a jelenlegi állapotot meg tudjam nézni?
Edit: Bocs, elnéztem, úgy értettem RAID módban vannak a drive-ok.
Single módban természetesen a Sentinel-nek is ki kell olvasnia, kérlek küldj riportot![ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz hdsentinel #960 üzenetére
A vezérlő van RAID módban, és van egy RAID 0 kötet, plusz emellett van egy meghajtó amit szintén a RAID vezérlő kezel, csak az ugye nincs RAID-ben. A másik két HDD sima IDE módban működő portra van kötve.
Azt tudom, hogy a kötetben lévő meghajtók SMART értékeit jelenleg nem lehet kinyerni.
Elvileg elment a report.
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
hdsentinel
őstag
válasz Oliverda #961 üzenetére
Köszi a riportot, megjött !
Akkor ha jól étem, a WD10EARS állapota hiányzik.
Ami nekem furcsa, hogy ez úgy tűnik, mintha a Windows sem kezelné, azaz egyáltalán nem is lenne a rendszerben.
A Sajátgép (jobb gomb) Kezelés -> Lemezkezelőben ez hogyan látszik? Tudnál erről egy képet küldeni (akár e-mail-ben az info@hdsentinel.com címre)?Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
Oliverda
félisten
válasz hdsentinel #962 üzenetére
Azóta azt már lehúztam mert bedugtam helyette egy SSD-t. Bocs.
KINGSTON SS100S216G nevű meghajtót keress, mert ugyanaz ezzel is a helyzet és ugyanoda van csatlakoztatva mint a WD volt.
-
Oliverda
félisten
válasz hdsentinel #964 üzenetére
Rendben, köszi!
-
énvagyokAdam
tag
válasz hdsentinel #958 üzenetére
Köszi! Küldtem egyet, hátha lesz tipped.
(nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
jodován
tag
gariba kicserélték a vinyómat. eddig kezelte a hd sentinel, most ez van:
a weboldalukon nem találtam erre vonatkozó informácziót.
mi lehet vele?
Samsung HD103SJ
A merevlemez állapota ismeretlen.
A használt lemezvezérlő meghajtóprogramja (driver-e) nem teszi lehetővé a részletesebb információk felismerését. Javasolt ellenőrizni, hogy van-e a jelenleginél frissebb meghajtóprogram.Kérjük, használja a "Riport" menü "Teszt riport küldése a fejlesztőnek" opcióját. Ez segíthet, hogy több és pontosabb információ jelenhessen meg.
További információkért kérjük látogassa meg a "Hardver" és a "Támogatás -> GY.I.K." menüpontokat a www.hdsentinel.hu weboldalon.sanszos -> van rá esély, hogy ez a szó ne használódjon többé?
-
hdsentinel
őstag
Elég pontosan leírja, mi a teendő:
Kérjük, használja a "Riport" menü "Teszt riport küldése a fejlesztőnek" opcióját. Ez segíthet, hogy több és pontosabb információ jelenhessen meg.
Azért a merevlemez-vezérlő (alaplap) illesztőprogramját is érdemes megnézni, de a riport alapján már többet tudok mondani, hogy mi lehet a probléma.
-
jodován
tag
válasz hdsentinel #968 üzenetére
Az rendben van, de azt hittem ha nem észleli a lemez adatait, nem tud mit elküldeni.
Az illesztőprogin mit kellene megnézni?sanszos -> van rá esély, hogy ez a szó ne használódjon többé?
-
hdsentinel
őstag
Ebben az esetben is hatásos, mivel az ilyen teszt riport alapján kideríthető a pontos ok, hogy miért nem jelenik meg az állapot, a lekérdezés milyen hibakódot adott vissza ill. a vezérlő (és annak illesztőprogramja) milyen hibát jelzett, ami ezt okozza.
Más is lehet a háttérben, pl. mobil-rack, IDE merevlemez esetén kábel-csatlakoztatási gond, stb... ami az ilyen riport alapján ellenőrizhető.A merevlemez-vezérlőhöz (alaplaphoz) tartozó illesztőprogramot lehetne frissíteni, mivel sok esetben frissebb illesztőprogramokkal jobban működik a felismerés. Néhány ilyen szerepel a Driver Zóna oldalon bizonyos merevlemez-vezérlőkhöz, amelyekkel gond szokott lenni.
A riport alapján többet tudok mondani, hogy mit érdemes keresni és telepíteni.Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
NoOne1976
őstag
A segítségeteket kérném! Adott egy laptop vinyó, amelyről a sentinel segítségével az alábbi infóim vannak:
A hdd sentinelt, azt írta, hogy teljesítmény 100%, kondíció 0. Az olvasási teszt 70%-ig teljesen zöld volt, de akkor le kellett lőni a gépet, így nem tudott végigfutni. Viszont 533 hibás szektor került áthelyezésre a tartalék területre.
Szerintetek??? Ezek alapján elhalálozik a hdd? (Mikorra várható, ha egyáltalán meg lehet becsülni?)
-
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Az egyik ismerősömnek volna probléma a vinyójával, egy 80 gigás Samsungról van szó (a pontos típusa HD080HJ). A hibajelenség az, hogy pár napja a windows nem hajlandó elindulni, folyton azzal kezdődik a történet, hogy felajánlja, hogy hogyan induljon (normál, csökkentett mód stb.) Ebből valamelyiket kiválasztva a win elkezd betöltődni, és pár mp múlva újraindul. De gondolom ez egy reinstallal megoldható lenne, igaz addig még nem jutottam el, először kipróbáltam újabb környezetben, konkrétan az én gépemben.
És a mai tapasztalat, és főleg emiatt érdeklődnék: áttettem az én gépembe a jószágot, és ott a drive kondíciójára 99%-ot ír a Sentinel (1 gyenge szektorral, a teljesítményre 100-at). A rövid önteszt fél perc után leáll, "Sikertelen olvasó egység hibája miatt 0x79" üzenettel Ezen kívül a lemezt elérem, tökéletesen látom az adatokat, ami fontos volt, csont nélkül le is tudtam menteni.Mi erről a véleményetek, célszerű elkezdeni gyűjtögetni új vinyóra?
Nem tudom, mennyire szükséges infó, de minőségi táp (FSP 400CRG) hajtotta a gépét, a rendszer pedig Windows XP SP3, naprakészen tartva.
Köszönöm a segítséget
[ Szerkesztve ]
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
hdsentinel
őstag
Szia !
F8 -> Rendszerhiba esetén automatikus újraindítás tiltása.
Ekkor újraindulás helyett kiírja, mi baja a Windows-nak és azt kellene javítani.
Valószínű valamilyen driverrel van gond, erre fog hivatkozni.A HDD közel tökéletes, az egy gyenge szektort okozhatta egy szabálytalan leállítás (reset, fagyás, stb....) a Lemez menü Lemez felületének újrainicializálása opcióval valószínű ez is korrigálható.
Ha nem tökéletes az állapot, a rövid/részletes önteszt általában nem fut le, de ettől nem kell megijedni. Ez részletesen le van írva a weblapon a Gyakran Ismételt Kérdések alatt: [link]
--- Néha azonban viszonylag egyszerű hibáknál (1-2 gyenge vagy áthelyezett szektor) ez a teszt sem fut le, ez különösen néhány típusnál jellemző. Ilyenkor, mivel a teszt a hiba pontos nagyságáról és helyéről nem ad információt, érdemes alaposabb, ellenőrzött körülmények között indított felület ellenőrzést kérni. Ez a Lemez menü -> Felület teszt funkciója (3.00-ás verziótól) segítségével lehetséges. ....
-
acc200
tag
Sziasztok!
Tegnap felraktam a HD Sentinel 3.5ös változatát és szomorúan tapasztaltam, hogy az addig 100% kondinak örvendő Samsung HD502IJ típusú vincsim kondija lecsökkent 60%-ra!!, valamint a másik szintén Samu HD154UI típusúé pedig hirtelen 93%, majd pedig 83%.. Ez minek tudható be? Esetleg valaki találkozott hasonló jelenséggel??
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Igen, találkoztunk ilyennel. Ez olyan, mint amikor nem érezzük jól magunkat, és csak 83%-osak vagyunk. Ha linkelsz SMART képet is, akkor talán abban is lehet segíteni, hogy másnaposságról, gyomorrontásról, hasmenésről, esetleg megfázásról van szó, és nem csak 83%-ról.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
hdsentinel
őstag
A 3.50-es változat olyan dolgokat is számításba vesz a kondíció értéknél, amiket korábban nem. Ezek általában önmagukban nem tragikusak és keletkezhetnek hibás adatkábel, tápkábel miatt, de azért érdemes odafigyelni és főként további változás esetén beavatkozni.
Teljes riport alapján többet lehet mondani: javaslom küldj riportot a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval, így a jelenlegi helyzetet pontosan meg tudom vizsgálni és pontosat mondani a konkrét helyzet ismeretében.
-
acc200
tag
Upsz! Szarul mentettem itt van:
Tápellátás nem hiszem, mivel a táp 1 460-as giga táp, nem szokott vele gond lenni.. Eddig talán 1x ment el az áram így hirtelen, épp valamit másoltam, vagy csomagoltam ki, de gyakorlatilag nem jellemző.. Hőmérsékletek sem magasak, eddigi max hőmérséklet 35 fok volt, most olyan 17-20 fokosak, előttük van 1 venti, az küldi rájuk a hideget, meg a szobába sincs valami nagyon meleg..
+ az egész gépház az ablaknál van kint szal onnan is csak a hideg megy neki -
liksoft
nagyúr
Pedig van gond. Az 500-asnak adatátviteli hibái vannak. Ezt kompatibilitás, adatkábel, tápellátás, hűtés okozhatja. A 17 fokos drive számomra akkor sem hihető. Induláskor (mire OS bejön) a szobahőnél 2-3 fokkal illene többet mérnie 3-4 órás állás (teljes kihülés) után. A másik 1,5 terás (nem terra, mert az földet jelent) drive-on meg szektorhibák vannak, egy átviteli hibával fűszerezve. Felületi hibák meg a felület, tápellátás, hűtés hibájából szoktak keletkezni.
A tápellátás nem azonos a tápegységgel. Ugyanis ha a szomszéd hegeszt, és a számítógép tápegysége előtt egy valóban hatékony zavarszűrő nincs, akkor ott nem szeretnék winchester lenni, még akkor sem, ha 1000W hi-tech gyártóé van a gépben.
Szerk: Ja az 500-as drive 184-es attributuma kritikus lehet.
Majd Sentinel is elmondja mit lát.
[ Szerkesztve ]
-
acc200
tag
Megmondom őszintén, hogy ilyen szőlős, hobbis részen lakunk kint az isten háta mögött majdnem.. Állandóan körülöttünk max 6-7 házban laknakl.. Ezek közül max 1-2 ember olyan, hogy csinálna is valamit, gép leginkább d.u. van benyomva.. behoztam a hőmérőt 16 fok van bent Nincs meleg, de én nem is szeretek megsülni..
De hogy maradjunk a tárgynál.. Valamelyiket lehet/érdemes cserélni?? Esetleg várható, hogy valamelyik behal? Mert ha para, akkor veszek 1 2 TB-osat és akkor inkább átpakolom arra a dolgokat.. 500asat meg még lehetne cserélni gariba, mert még van rá.. Esetleg meg kéne előlegezni neki a halált? -
liksoft
nagyúr
Gyári tesztprogrammal nézd meg. Ha az ad hibakódot, akkor valószínűleg garis.
Olyan környéken meg nem 100-as legtöbbször a 230, így egy szünetmentes kéne a gép elé. Az elé meg betennék egy zavar és villámvédelmes elosztót.
-
acc200
tag
Valamint ez a szünetmentes dolog, meg zavar meg villámhárító dolog mennyibe fájna kb? Most így nyár előtt nem sok pénzem van, szóval valszeg ez a projekt el lesz napolva..
-
hdsentinel
őstag
Valóban, ami első ránézésre látható:
500-as drive-nál: komoly mennyiségű adatátviteli hiba észlelhető, erre a program figyelmeztet is a szöveges értékelésben (a riportot megnézve láttam )
Továbbá a 184-es és 187-es attribútumok értéke az, amire korábban utaltam: ezek önmagukban még nem jelentenek kritikus problémát (ezek változását is okozhatta az adatátvitel kapcsán jelentkező hibák sorozata), de érdemes figyelni rájuk.Az 1500-as drive-nál (azon túl, hogy van némi szektorhiba) szintén a 187-es attribútum, ami a kondíciót befolyásolja.
Érdemes lenne az adatkábeleket is ellenőrizni, cserélni.
Overclock esetleg? Szintén okozhat ilyen jellegű hibákat.Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
hdsentinel
őstag
Igen, ő lenne az.
A gyári tesztprogramokkal egy baj van: általában arra vannak kitalálva, hogy a garanciális tesztet, ügyintézést minimalizálják, nem pedig arra, hogy a tárolt adatokkal foglalkozzanak.
Érdemes megnézni mit mond, de valószínűleg nem fog hibát dobni (a kérdéses attribútumok egy része nem minősül kritikusnak a gyártó szerint valamint nincs megfelelő hiba-küszöb beállítva, azaz ezeknél akár sokkal több hiba esetén sem tartanák fontosnak a garanciális cserét).
Ahogy láttam, a Sentinel-ben a hardveres öntesztek is lefutottak az 500-ason (a másikon a szektorhibák miatt nem), tehát szerintük rendben van minden. De azért érdemes egy próbát tenni.
Az egyszerű túlfesz. védő aljzat eléggé olcsó (1-2 ezer Ft), ez a minimum, hogy legyen.
Pl. itt van néhány: [link]Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
liksoft
nagyúr
válasz hdsentinel #986 üzenetére
Én inkább zavarszűrős és villámvédelmes elosztót használnék. Esetleg ilyen csatlakozóból.
-
hdsentinel
őstag
Ilyen mértékben és önmagában semennyire nem aggasztó.
Reset, áramszünet, energiagazdálkodási módból való visszatérés okozhatja.
A grafikonon látható mikor változott az érték, ilyenkor történt valami hasonló ami kiváltotta.Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
gg72
veterán
válasz hdsentinel #989 üzenetére
OK, kösz a választ!
Ez egy 2.5-ös vinyó külső házban amúgy, adattárolásra használom. -
hdsentinel
őstag
válasz IRON STORM #991 üzenetére
Az alábbiak segíthetnek:
Érdemes lenne a fentiek alapján eljárni, a Lemez menü tesztjeivel "megnyúzni", hogy felszníre kerüljön minél több hiba. 3 napon belül kérhető csere elvileg akkor is, ha a hibák száma nem éri el a gyártó által szabott küszöbszintet.
-
sagvary
aktív tag
FS C1110-es kékhalállal szeret időnként újraindulni. A Sentinel szerint cseréljem ki az adatkábelt. Egyesek szerint ebben a notiban nincs adatkábel. Most akkor mi a helyzet?
"Hadrianus falának felhúzásához 750 milliárd köbméter követ mozgattak meg."
-
liksoft
nagyúr
válasz hdsentinel #992 üzenetére
A HDD témában is "rögzítette" a problémát. Szerintem inkább tápellátási gond.
-
liksoft
nagyúr
Akkor most a helyzet a szerviz, és ott kérdezni. (Lehet, hogy a tápellátása van gyárilag aláméretezve. Ha igen, akkor csak kevésbé éhes drive lesz használható a gépben. )
U.i.: FS C1110 ez milyen winchester? Ilyent nem ismerek.
[ Szerkesztve ]
-
sagvary
aktív tag
FS C1110-es ez a Fusi noti, ebben most egy Samsung 160-as ATA HDD van a régi 40 GB-os Hitachi, vagy Toshiba 1 db bad sectoros helyett.
Valószinüleg ez volt benne: HITACHI 40GB, DK23EA-40[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
Ha megnézed, kiderül ezeknél a típusoknál több mint kétszeres a felvett áram mennyiségének a különbsége. Keress olyan drive-ot, mely kevesebbel is beéri, hasonlóan az eredetihez. Arra terveztek anno ugyanis.
-
sagvary
aktív tag
Tanulságos, a Sentinel a régi vinyóval nem ezt írta ki, csak azt, hogy bad sectoros. Akkor is volt már kék halál az XP-ben 30 perc - 8 óra után.
Most a win stop hibaüzenet alapján a wireless-t letíltottam és várok.Vajon kezel-e ez a FUSI 160-as hdd-t, látszólag igen, de...
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
Ja. Volt egy idős, elkopott drive, mely alig kért enni. Most van egy jóval gyorsabb, de éhesebb helyette. Az első elöregedett, az újat a gép nem tudja kiszolgálni. Van ilyen. A Seagate és WD palettáján nézz alacsony fogyasztású drive után (mely újként kapható is). Remélem ez megoldhatja a gondot, de a gép öregedése (nem tökéletes szűrés - kondik) is okozhat problémát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake