- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Computex 2025: VGA-dömping az Acernél
- Azonnali fotós kérdések órája
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós kamerák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszönöm a tesztet! Szerintem ezeknek a meghajtóknak jelenleg nincs értelme. Max annak jelenthet előnyt, aki csak a számokra koncentrál. Mint mikor felhúzod a procit 4ghz-ről 4.2ghz-re. Ebből a gyakorlatban semmit nem veszel észre, mégis örülsz, hogy 4.2ghz-en fut a proci.
-
bteebi
veterán
Valós (formázott, igazából GiB) és a névleges. Ettől függetlenül tényleg furán néz ki
.
#44: Érdekes felvetés, de nem feltétlenül ad túl sok okot az aggodalomra. 10 év az informatikában az gyakorlatilag az örökkévalóság - 2007-ben már talán voltak Core2-es procik, valószínűleg még 65 nm-es csíkszélességgel, és valamikor talán akkor jött be a 8800 GTX, és ugye a "szifon 1" is 10 éve jelent meg. Azóta meg már elég sok víz lefolyt a Dunán. De még 5 év alatt is. Gondolom rájöttek, hogy hiába bírna akár 15 évet, vagy még többet is, azért csak elhullhat pár példány 5-10 évnél, szóval feleslegesen szívatják magukat (5-10 éves időtávban az eredeti tulaj jó eséllyel vagy eladja, vagy pedig "kidobja", az előbbi viszont többletkockázatot jelenthet nekik). Amúgy az 5 év is nagyon sok. Persze ha a következő generációnál már csak 2 vagy 3 év garanciát vállalnának, akkor tényleg kezdhetnénk aggódni
.
Régebben amúgy a HDD-kre is 3 év gari volt, most meg már talán a 2 évet se éri el az átlag, szóval arányaiban hasonlóan romlott a helyzet, ha nem nagyobb mértékben, a winchesterek viszont annyival tuti nem lettek rosszabbak, sőt egy ideje már talán megbízhatóbbak is, mint régebben voltak.
-
törölt tag
"nálam a megbízhatóság pont azt jelenti hogy nem döglik be"
Egyszer pedig be fog, csak nem mindegy, hogy mikor. Az az álláspontom, hogy ezeket a meghajtókat kiegészítő hűtés nélkül is előbb fogják lecserélni, mint hogy elromolnának, így élettartam szempontjából nem számít, hogy van-e rajta borda vagy ventilátor.
Amit idéztem tőled, az megengedi ezt az eshetőséget, a "munka közben döglik meg" viszont nem.
A linkelt hozzászólásom pedig erre vonatkozott. Az látszik, hogy minél magasabb hőmérsékleten üzemel a NAND, annál tovább tartja meg az adatokat. (Azt elfelejtettem odaszerkeszteni, hogy a minél nagyobb hőmérsékletkülönbség akkor baj, ha a tárolási hőmérséklet a magasabb. Fordított esetben az adattárolási időnek nem minimuma, hanem maximuma van.)
De ahogy írtam is, ez egy hasznos ciklusának végét elért SSD-t modellez, adatcenterek számára. Otthoni környezetben nem releváns:
“This all pertains to end of life. As a consumer, an SSD product or even a flash product is never going to get to the point where it’s temperature-dependent on retaining the data.”Szóval ezt a választ nem fogadom el.
(#46) Novo: Egyértelműbb úgy, hogy 512 GB, vagyis 476 GiB.
-
Novo
csendes tag
"... eszköz névleges mérete 476,97 GB, vagyis 512 GB ..."
-
2 eve vettem egy 950 pro 512gb m.2 ssd-t, nem mert szuksegem volna a teljesitmenyere, csak helytakarekossag celjabol....
Viszont oriasi, hogy jatekoknal kb nincs toltesi idom.
Bf1 multiplayer kb 5 masodperc alatt betolt es varok meg 10-20 masodpercet mindenki masra. Eszmeletlen jo cucc, aki megteheti ne is hezitaljon a megvetelen... -
Zotya84
őstag
válasz
Skynet258 #40 üzenetére
Hm, én sem a mostani lassúsága okán vettem az új deszkába NVMe-s SSD-t. Két oka volt: 1. Időtállóbb, és később jól jöhet (pláne, hogy mostanra néha kicsi a még üzemben levő 120G, 2. X370-es lapokon, amiket végigsasoltam, hogy mi lenne számomra az ideális - kb mindet végignyálaztam, hasonlítottam vétel előtt -, mihez kapok FC-blokkot, melyik a nem túl drága, azokon mindegyiken max 8db SATA van. Nekem meg most sem sok a 10db, ami elérhető, sőt, néha még kevés is. Így a másik ok az volt, hogy így legalább egy SATA-eszközzel kevesebb - és ugye ezen nem segített volna, ha m.2 SATA SSD-t teszek bele, mert egy portot az is elnyelt volna - azt hiszem - mindegyik lapon...
És remélem, hogy hosszútávon (5+ év, mint a mostani SSD-mnél) visszahozza azt a felárat, amibe fáj.
-
Béééla
őstag
válasz
#72042496 #35 üzenetére
Idáig nem erről volt szó, hanem egy jóval súlyosabb eshetőségről, miszerint mi van, ha bedöglik munka közben
Nem tudom, nálam a megbízhatóság pont azt jelenti hogy nem döglik be.akkor miért kéne attól tartani, hogy ez majd elromlik? Erre várnám a választ.
Elég pár perc és eszedbe jut magadtól is@Skynet258
Teleszemetelt-belakott SSD-nél jön ki a különbség. Jó ideig elvoltam alsó polcos Kingston SATA SSD-vel, amíg nem éreztem hogy belassult volna a rendszer - boot és programok egyaránt. Bepattintottam egy ugyanakkora nvme-s SSD-t és csodák csodájára sokkal-sokkal reszponzívabb a gép pedig ugyanaz van rajta. Lehet egy drága SATA-s is ugyanezt hozta volna de ha az alaplap támogatja akkor miért szórakozzon az ember 2.5" dobozzal? -
törölt tag
válasz
#72042496 #38 üzenetére
A Nand lapkákra való adat írásnak az egyenletesre szabályozott hőmérséklet lenne az ideális (legfeljebb 60 fok), mert ilyenkor a feszültséget sem kéne leszabályozni vagy nagy ingadozással alkalmazni. Ha magas hőfokon jár az SSD, ilyenkor az adatátviteli sebességet és a feszültséget visszaveszi a vezérlő. A Nand lapkáknak a folyamatos terhelés közben kialakult állandósult meleg meg nem használ. Prociknál és videókártyáknál is van egy thermal limit, ami nyilván egy SSD-re is vonatkozik. Memóriakártya és pendrive-ra inkább a hirtelen meghibásodás jellemző, ezért a Nand lapkák folyamatos romlása még igy is egy jobbik eset.
-
Skynet258
veterán
Tesztekben hozza a többlet sebességet, de nem annyival gyorsabb a való életben, mint a tesztek mutatják. Most az hogy eddig 18 másodperc volt a Win asztalra boot most meg 15... Hát nekem az rohadtul nem akkora feeling, hogy bárkit arra buzditsak, hogy márpedig adja el a mostani ssd-jét és szaladjon nvme csatisat venni mert hude nagy lesz a különbség. Persze nem bánom mert techbuzi vagyok és kellett egy ilyen is, de van akinek meg számít az az x ezer különbség (amit továbbra is tartok, hogy nem éri meg).
-
tecsu
addikt
Elég nagy pofátlanság "Pro"-nak nevezni ezt a throttlingoló, rézzel futtatott papírhűtéssel felszerelt nyákdarabot.
-
törölt tag
válasz
#00137984 #36 üzenetére
Minél magasabb a NAND üzem közbeni és kikapcsolt állapotban levő hőmérséklete közt a különbség, annál rövidebb ideig tartja meg az adatokat. Ebből, és egy szétírt SSD-re vonatkozó táblázatból jött az, hogy az SSD archiválásra nem jó, mert elveszti az adatokoat.
Más idevágót én nem tudok a hőmérséklettel kapcsolatban. De ha van olyan információd, hogy az NVMe SSD-ken károsodik emiatt a NAND, akkor linkeld légy szíves, mert szívesen veszem.
-
törölt tag
válasz
#72042496 #35 üzenetére
Hullik vagy nem hullik, de némelyik Samu SSD ideje korán elkezdi hullatni az életerejét. 3-4 hónapos PRO SSD-n a lapkák ne kezdjenek a meleg miatt idő előtt károsodni. Persze ez nem gond, ha 80-90%-ra beáll és csak hosszú hónapok múlva romlik lassú ütemben tovább. Viszont ha ennyi idő eltelte után havi 10%-ot esik, akkor ennek már nem örülünk. Igy már a meghibásodás és adatvesztés valószinűsége magas. A legjobb az lenne ebben, hogy ha a garanciaidő lejárta előtt tönkrevágódna a drága és gyors SSD.
-
törölt tag
"valamilyen borda is és/vagy egy jól irányzott venti nagyon jó hatással van a teljesítményre és megbízhatóságra, pont."
Idáig nem erről volt szó, hanem egy jóval súlyosabb eshetőségről, miszerint mi van, ha bedöglik munka közben. Erre föl kérdeztem, hogy ha
- 5 évet vállalnak rá,
- van benne védelem,
- az elődmodellek sem hullanak,
akkor miért kéne attól tartani, hogy ez majd elromlik? Erre várnám a választ. -
-
Skynet258
veterán
960 EVO-t vettem a 850 EVO helyére... Hát a mindennapok során kb. semmivel sem érződik gyorsabbnak.
-
Béééla
őstag
válasz
#72042496 #29 üzenetére
Az 5 év gari nem azt jelenti hogy 5 évig megállás nélkül fog menni, hanem statisztikai hókuszpókusszal kimatekozták hogy ennyit mernek rá vállalni. Nem garancia arra hogy nem fog a te gépedben elpukkanni, de persze még mindig ígéretesebb mint az 1 év gari, tény.
Szakmai oldalon vagyunk, megemlíthető hogy ennyiért ráférhetett volna valamilyen borda is és/vagy egy jól irányzott venti nagyon jó hatással van a teljesítményre és megbízhatóságra, pont. -
törölt tag
De miért döglene meg? Az az 5 év garancia nagy fegyvertény a megbízhatóság mellett. Nekem ez azt mondja, hogy a Samsung bízik a termékében, nekem pedig nem kell foglalkoznom az összeszerelés lelkivilágával. Védelem is van bennük a túlmelegedés ellen.
Az ennél gyorsabban melegedő SM951, 950 PRO sem kezdett hullani, pedig jó ideje piacon van mindkettő.
-
ViZion
félisten
+1
rohantam már -telefonálgatás után, h várjanak meg- szombat délben szomszéd városba noname tápot venni drágán, mert határidős melóm volt... És sem adatvesztés, se más nem volt baj, mégis "kellett" ez a túra, olyan nyugtatólag hat, ha hétfőre asztalra kell tenni a kész melót. A gariztatás is tök egyszerű és gyors folyamat, mit nekünk foglalkozni azzal, h az alkatrészeknek jó legyen? -
BiP
nagyúr
válasz
-=RelakS=- #19 üzenetére
Megnyugodtam, hogy nem csak nekem böki a csőrömet.
Nekem Toshiba XG3 van (az RD400 megfelelője), és néha úgy érzem, hogy kár volt elcserélni az SM951-esemet. Azóta mindig szemezgetek a 6-os Samsungokkal, de sajnos aránytalanul drágák még, és a tesztből az jön le, hogy annyira nem kell kapkodnom.
-
Spirit
őstag
Ha már 100e ft, lehetne még egy 5-össel több és igazán rádobhatnának egy 1-2cm magasságú, a teljes meghajtót lefedő hűtőbordát, rá egy mini ventillátort. Ilyen kicsi TDP mellett már az is segítene vagy 30 fokot. Igaz akkor nem minden foglalatba férne be, de ez miez?
-
icon
senior tag
válasz
LeslieG Jr. #8 üzenetére
Ez jelenleg minden M.2 NVMe SSD-t sújtó probléma, pont ez az, hogy a 960 Pro-nál nem annyira jelentős, hiszen a cimkében lévő hővezető réteg eleve teríti a hőt, így jóformán duplájára tehető a throttling eljövetelének ideje. Ráadásul kicsi a valószínűsége, hogy valaki a normál használat alkalmával olyan terhelésnek teszi ki a user mint a tesztprogramok. És a lassulás normál körülmények között sem volt jelentős, hűtve meg egyáltalán nem jelentkezett...
-
törölt tag
A 950 PRO-t itt tesztelték különböző hűtésekkel. A borda önmagában segített, de tartós terhelés alatt úgy is jelentkezett a throttling. Kérdés, hogy otthon, élesben is kap-e ilyen terhelést - szerintem a legtöb embernél nem, és idle elvan 40-45 fok körül, pár watt hőtermeléssel.
(A 960 PRO hatékonyabb azért, de tartós terhelés alatt szerintem ez is ugyanúgy viselkedik.)
-
-
-=RelakS=-
veterán
Nem lehetne, hogy a Prohardver cikkekben a Crystal Disk Mark-ból ne a Shizuku Editionből legyen kép?
Otthon jól mutat a kiscsaj, de itt azért mégis csak a számok a fontosak -
NomadND1
senior tag
Ki tudnátok egészíteni a tesztet, másik hasonló kategóriájú m.2-es csatlakozású SSD-vel? (Pl. Corsair MP500)
-
törölt tag
válasz
LeslieG Jr. #8 üzenetére
"Mert jól mutat néhány másodpercig az a 2.xxx MB/s sebesség de aztán jön a feketeleves meg a 100C fok azt grillcsirkét lehetne sütni az SSD-n."
Ahogy elnézem, egy ilyen meghajtó a legtöbb feladattal bőven végez, mielőtt ez bekövetkezne. De ha jön is a "feketeleves", az is többszörös sebességet jelent, bármilyen SATA SSD-hez képest. Úgy 10 wattnyi hőről lehet szó, ezért befűteni sem fog (ahogy a csirkesütés sem működne, maximum megégeti az ember ujját, ha hozzányúl
). Az élettartam miatt sem aggódnék. Van rá 5 év garancia, az adatokról pedig backup.
A 950 PRO-nál a tesztek szerint hatékonyabb egyébként, a következő verzió talán méginkább az lesz. A PCIe 3.0 4x maximális sávszélességét úgyis kezdik kihasználni. Így teljesítményben nagy mozgásteret nem látok, már ameddig meg nem érkezik a PCIe 4.0.
Az ára meg olyan, hogy megvenni persze, húzós lehet egyben. De ha évekig használja az ember, akkor napi szinten még a két terás is párszáz forintba került. Nem egy olyan drága hobbi ez, mint amennyire annak tűnik.
-
bteebi
veterán
Az árát leszámítva alapvetően tetszik. De nem ártana rá valami hűtőborda, meg esetleg valami légi támogatás, mert az a 98°C nem vicc... Nyilván nem gyakran éri el, és ha kell, throttlingol, de én azért megpróbálnám elkerülni az elvi lehetőségét is.
-
p87
senior tag
Már lassan 1éves ssd széria, lassan 970-eseknek kellene jönni, arról semmi infó még?
-
hemaka
nagyúr
Ha mar annyira PRO kategoria a hutessel kezdhettek volna valamit.
-
törölt tag
válasz
LeslieG Jr. #8 üzenetére
[link] A hűtésre lehetne valamivel nagyobb figyelmet szentelni és nagyobb bordákkal visszafogni a melegedést, mielőtt az fogná vissza a teljesitményt. Viszont némelyik NVMe foglalatos lapba a robosztusabb hűtésű SSD-k nem helyezhetők be. Itt viszont az alaplapok nem készültek fel erre a problémára időben, mert most jelentek meg az első NVMe SSD hűtésre felkészitett lapok. Jópáran nem használnánk a gépben ennyire kazán SSD-t, ha már eddig korszerűsitettük alacsony fogyasztású gyártástachnológiás hardverekkel.
-
ViZion
félisten
ehhh... megkérik az árát. Durván.
-
fanti
addikt
Nekem egy 256GB-os SM961-es Samsungom van.
Marginális különbségek vannak érzésre közte és egy ugyanabban a gépben levő SATA3-as Adata SP920 256GB között az átlagfelhasználás során. Pedig Win10 és a 2.2-es driver van fönt nekem is.
Nyilván lehet találni speciális felhasználásai területeket, ahol kamatoztatható ez az iszonyat sebesség, de egy átlagfelhasználónak teljesen fölösleges, inkább egy méretben kétszer akkora SATA3-as meghajtót! -
LeslieG Jr.
őstag
Azért az ultragáz egy ilyen eszköznél hogy ha nincs megfelelően hűtve akkor teljesítmény csökkenés lép fel. Persze tudom hogy megvédi az eszközt ez a Guard dolog de ne melegedjen már 70-90C fokra egy ilyen eszköz.
Jó lenne már ha a gyártók nem csak a kapacitást meg az árat strófolnák fel hanem a hőmérséklettel is lehetne már mit kezdeni....teszem azt csökkenteni hamár az ára horror.
Mert jól mutat néhány másodpercig az a 2.xxx MB/s sebesség de aztán jön a feketeleves meg a 100C fok azt grillcsirkét lehetne sütni az SSD-n.
-
Taranti
senior tag
Hát igen, jók ezek, de nekem még drágák. Marad egyelőre e 850EVO-Sata...
Melegedés: ismerősnek van ugyanilyen, és a két elülső házventiből az egyik pont arra fúj. Tesztelte megvételkor, throttling sosem jelentkezett (hőmérsékletre nem emlékszem). Szóval egy jól elhelyezett/szerencsés helyzetű házventilátor már sokat segíthet.
-
icon
senior tag
Logikus lenne, de több szempontból is "hibás" az elgondolás:
- a tesztet 512 GB-os modullal végeztem, a legdurvább hőforrás a vezérlő volt, nem tudjuk ezen a téren mit ment volna az 1-2 terás- bár a szenzor helyét nem tudtuk felderíteni, de tisztes távolságra volt a vezérlőtől, nyilván közelebb jönne kisebb méretben
-ha ugyanaz a hőtermelés is lenne, kisebb területre szorulna a hő terítése, de a leadása is
Az ár meg ha tárhelyet nézzük, igen drágának nevezhetjük, ha a sebességet, és azt az időt nézzük, amennyivel kevesebb idő alatt áll elő egy vágott videó, egy renderelt anyag, akinek ez komolyan szempont, annak megérheti beruházni rá, mert adott esetben visszahozza az árkülönbözetet egy hamarabb teljesített munka.
-
törölt tag
Ha már PRO modell a szoftveren keresztül hagyhatnák konfigurálhatóra a TDP limitet. Lehetne optimalizálni a felhasználási környezethez a meghajtó teljesítményét.
(#4) joghurt : csak a hőleadó felület /feleződne/ a controller terhelése (hőtermelése) nem, ha ugyan azt az I/O teljesítményt várod el az eszköztől, csak kevesebb nand-al ?!.
A kis teljesítményű /sata3/ vezérlőkkel nincs ilyen baj, ezért tudnak - csak - annyit a 2242-n. -
-
icon
senior tag
Több oka is lehet:
- nem könnyű akkora területre sűríteni az ehhez szükséges alkatrészeket
- ha sikerülne is, a hőtermelés fokozódna, elég komoly hűtések kellenének, amely agyonvágná a miniatűrizálási törekvéseket, vagy éppen az alaplapgyártók megoldásai kevesek lennének erre -
Bird
addikt
Nem mezei usernek készültek... Ár/érték arány lol kategória.
-
Jhonny06
veterán
Kicsit off, de M.2 2242-ből miért van ilyen gyér választék? Évek óta ugyanazt a 2-3 modellt lehet kapni, ugyanolyan kapacitással, ugyanannyiért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung 970 PRO 512GB M.2 PCIe SSD
- (új, bontatlan) 500GB Kingston NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2 (Foxpost:+1400Ft)
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.100-12.600 MBs - Eladó!
- Toshiba Enterprise Capacity MG09 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest