Új hozzászólás Aktív témák
-
hugi0
őstag
Nekem ahany asztali VIA-s lapom volt annyiszor kivantam oket a pokolba.
- szoval az emlekek negativak.DE ! a jovot megjosolni nem lehet.
- azt viszont tudom, hogy a kozeljovoben nem veszek semmit ami VIA. -
Tamás9x
őstag
A ciripelést más okozza a mostani videókártyák is dalonak néha lapokon Intel/Amd fronton is ha rosszul választja meg a gyártó az induktív tekercseket. A kis HP2510P-m is teljes teljesítményen énekel nekem este miközben dolgozom, lehet le kellene cserélnem 1-2 tekercset, hogy elhallgasson.
-
válasz
Jim Tonic #53 üzenetére
Nem tudtam az előbb befejezni:
Az alacsony fogyasztású szegmensbe beült az ARM (és nem gyengén jön a MIPS is). Én nemrég kezdtem bele egy RPI projektbe. Régi, bizonyos szempontból gyenge, ugyanakkor borzasztó sok dologra elég, és bitang olcsó.
Az ARM és a MIPS pedig egyre több helyre kerül be, autóipari fejlesztők szerint lassan mindenhová bekerülnek.
Egyébként az utóbbi időben a mikrokontrollerek teljesítménye is óriásit ugrott, pl. a PIC32 már MIPS maggal rendelkezik. Elég izmos, és hihetetlenül kicsi a fogyasztása.Ezért írtam, hogy ahol eddig a VIA volt, oda most megérkezett az AMD és az Intel is, így aztán nem tudom, piacon tudnak-e maradni.
-
Hintalow
senior tag
Meh, megint megváltják a világot, aztán majd fű alatt piacra kerül belőle minimális darab, ami nem is úgy működik mint kellene, de cserébe drága és nincs támogatása.
csak a szokásos... -
Abu85
HÁZIGAZDA
A Haswellek kétmagosak, illetve elég alacsony órajelen is mennek. Bármilyen furcsa, de az összesített teljesítményben elmaradnak a kis magoktól, ha ezekből négy van a lapkában.
Azért érdemes figyelembe venni, hogy a mai kis magok teljesítménye egy egy Nehalem mag szintjén van azonos órajelen. Ezt persze sokan nem tudják és úgy tekintünk rájuk, mintha még mindig valami lebutított bénaságok lennének.
Amúgy a pici magok fejlődése vezetett oda, hogy az AMD és az Intel is ezekre fókuszál inkább, mert lehet hogy képesek a nagyobb magokból azonos órajelen +10%-ot hozni, de sokkal több tranyó beépítése mellett, vagyis kicsi magok egyszerűen jobban megérik. -
Tamás9x
őstag
50-140W-ig játszunk a processzorokkal, engem ez a fejlődés zavar a legjobban. A fogyasztás sunyi módon nő, a teljesítmény arányában.
Méreg drága a semmi, nekem is van 1-2 Via lapos rendszerem, még az 1000-es sorozatból nem vagyok tőle elragadtatva, de attól még támogatni kell a fejlődést ahogy hígul a piac, úgy bővülnek a versenyfrontok és fellendül a fejlődés, hígul a termékpaletta, csökkennek az árak, ha alapul vesszük a hamisított termékek árát ugyan ez vonatkozik mindenre. Szerintem.. -
Cathulhu
addikt
Érdekes, hogy szinte a VIA kezdte el leghamarabb az integrációhoz vezető utat, az évezred elején elég sok olcsóbb, de azért használható komponenst gyűjtve maga alá (chipsetek mellé jött ugye a cyrix CPU, S3 GPU, ICE audio), mindene megvolt házon belül, és máig képtelen volt előállni bármivel, sőt az a kezdeti lendület (envy hangkártyák, Chrome dVGAk) is teljesen elhalt, pedig a maguk korában azért versenyképes megoldások voltak. Évtized közepe óta szinte semmit nem hallani róluk, őszintén meglep, hogy még élnek. De visszatérve az integrációra, értem én hogy nincs erőforrás, de cserébe ezt lehetett volna kompenzálni idővel. Több mint tíz év alatt még egy belépő szintű APUra sem futotta, ez azért szomorú, sajnálom, hogy ekkora neveket hagyott leépülni a cég...
-
Bár Te valószínűleg a teljesítményt értetted a fejlődés alatt, de lehetne egyéb irányba fejlődni. Fogyasztás, teljesítmény/fogyasztás, stb. A teljesítményre amúgy a piacnak sincs igénye, az Intel is "feladta" ezt az irányt, rágyúrtak arra, amit említettem. Az AMD sem, amúgy is feladta az Intel hajkurászását, és más irányba indult el. Ebben az irányban meg még nagyot kell fejlődni.
-
ngabor2
nagyúr
Egy eretnek kérdés: minek ennyire erőltetni a fejlődést? Otthonra már nagyrészt mesterségesen generáltak az igények, az iparban meg ha hirtelen 100x-os lenne a fejlődés, az is kevés lenne. A jelenleg meglévővel kellene gazdálkodni, és nem rablógazdálkodni.
A VIA procikhoz/rendszerekhez: van otthon 2 via alaplapom, az egyik egy pico-itx. Egy router házában csücsül, kb. 3x volt beindítva. Szép és jó, csak épp nincs hozzá támogatás. Elszüttyögtem vele pár napig, hogy életre keltsem, készült néhány fotó, hogy igen, működik, aztán szétbontottam és pihen. Ezért nagyon nem érte meg az annak idején kiadott 72kFt a lapért...
Úgyhogy a VIA valós teljesítményben gyenge, de legalább brutálisan drága.
-
Tamás9x
őstag
válasz
sz.balazs.95 #48 üzenetére
Igaz én inteles vagyok, de ahogy beragadt ezt az "iparág" az elég gáz
-
ricsi99
addikt
Cpu Fronton sajnos sehol sem voltak anno... több procijuk volt de eléggé felejtös.
Chipset-böl viszont volt nekik müködö verzoik. Azokat szerettem ,kompatibilisek voltak szinte mindennel (lásd elsö szériás combo asrock lapok),aránylag kevés nyüggel stabilan mentek. -
-
gghrtz
őstag
Szerintem a kompatibilitas es szabvanyok szempontjabol nem is baj, hogy csak ez a ketto van...
-
Tamás9x
őstag
Én drukkolok neki kevés ez a 2 gyártó..nagyon gyartra...
-
alpha_2
csendes tag
Az egészet az ár dönti majd el.
-
nyunyu
félisten
Azokkal sem tudott versenyezni a Via.
2004. vegen kezdtem ettermi fogyatekosok automatizalasaval foglalkozni, akkor sikerult bensoseges kapcsolatot kiepiteni a Via Epia 500 alaplapjaival. (passziv hutesu C3 533MHz volt rajtuk.)
Akkor "osztogatta" oket az itthoni viszonteladojuk 20+afa kornyeken.2008. nyaran meg mindig 17+afa volt a 2-3 atnevezesi hullam utan Epia 5000 fedoneven futo alaplap, de SDRamot mar alig lehetett kapni bele, igy a DDR ramos Epia ME6000-et vettuk helyette 21+faert.
Mig az akkori legmodernebb 1600MHz-s C7-eket 50-60+faert probalta elsozni az InterBoard.Ekkor kerult piacra az Intel D945GCLF, alig 10+faert...
14k+fa volt a videokimenetes, ketmagos D945GCLF2.Mas kerdes, hogy az Intel consumer lapjai nehezen birkoztak meg azokkal a nomad korulmenyekkel, amiket a Via lapjai csotany modra rohogve tuleltek.
Mondjuk az sulyos volt, amikor 10 frissen vett D945GCLF lapbol egyet eleve be se lehetett kapcsolni, aztan 2 masik is megadta magat a kovetkezo 3 napban, pedig akkor meg az irodaban alltak osszelegozva, nem kerultek terepre.
-
bambano
titán
válasz
sz.balazs.95 #37 üzenetére
a wibrain egy jó cucc volt akkoriban, amikor tabletnek még híre-hamva sem volt. jó volt megfogni, egy tömör, rendesen összerakott, sokol rádió méretű tégla volt az egész. volt rajta wifi, lehetett hozzá usb-s ethernet interfészt dugni, összelőttem bt-s gps-sel, parádés cucc volt. csak kipukkadt benne valami és azóta nem tölti az akksit és vezetékről sem megy, úgyhogy tégla.
-
ViZion
félisten
Fizetett tesztek, preparált videók vagy akármi. Én is "független" oldalon olvastam, meg YT viddeót néztem, etc... a fogyasztás miatt vettem meg, fel voltam készülve, h kevés lesz, de arra nem, h linuxot sem bírja, mert nincs driver, illetve csak pár disztró némelyik kernel változatához van valami, amit sehogy nem tudtam ráhegeszteni, amikor mégis, akkor meg kiderült, h nem vagyok beljebb, sokat nem gyorsult. Ha vállalod a 30-40 % bukót, akkor játéknak elmegy, én is továbbadtam, kész.
-
arn
félisten
a 6x nem volt rossz, ha nem fpus penyakodot akartal rajta futtatni. anno 64k introval teszteltuk csomot, haver probalt ra optimalizalni. pentiumon ugyanugy megfekudt akkor vicaversa. persze akkor sem foglalkozott senki a kisebb gyartokkal, igy a kezdeti lelkesedes utan mentek a sulyesztobe. a 6xet mar en is penya mmxre valtottam, eg es fold volt addigra (mintahogy a 486 - 6x86 valtas is). hihetetlen, hogy akkor 1-1.5 even belul siman 2-3x gyorsabb masinak voltak a piacon, raadasul ki is voltak hasznalva.
-
-
SylverR
senior tag
Személy szerint nem volt szerencsém VIA termékhez, - kivéve a régi AMD-s alaplapokat, amikből sorra két VIA chipsetes lap halt meg 1 nap alatt
- viszont nem a VIA tesztjei alapján gondoltam, hogy jók. Ha jól emlékszem valami komolyabb oldalon láttam róla tesztet. Persze emlékezhetek rosszul is.
VIA procira nem szánok perpill semmit. Csak írtam, hogy én a magam részéről támogatnám. Ha jó. Bár enyhe túlzásnak érzem a róla alkotott véleményed. De saját tapasztalat híján elfogadom.
@nyunyu: Nem is mondtam, hogy megfelelő alternatíva lett volna valaha is a VIA. Csupán a régi tesztekből úgy emlékeztem, hogy a legutolsó Chrome megfelelő tempót tudott, megfelelő fogyasztás mellett. És valljuk be, irodai munkára nem kell teljesítmény.
@gghrtz: Igen. Lassú az atom. Ha saját itthoni használatra kéne gépet vennem, a legalja az AMD-nél a legutolsó LP széria lenne a Jaguar magokkal. De az is csak éppen hozná a kellő teljesítményt. Úgyhogy maradnék inkább az A4-nél.
-
bambano
titán
válasz
sz.balazs.95 #31 üzenetére
technikailag semmilyen
fizikailag először volt egy ilyen gigabájtom, de ebben megadta magát a tpm, azóta téglának jó. Utána lett az előző hsz-emben emlegetett wibrainom, annak a tápja pukkadt el.
úgyhogy de jure van két umpc-m, de facto egy se
-
bambano
titán
-
LordX
veterán
-
-
-
nyunyu
félisten
Akar tetszik, akar nem, kb. 2005. ota leszalloagon van a Via.
De mostanaban megritkultak a "kovetkezo nagy dobasukrol" szolo hirek is.
Volt olyan idoszak par eve, amikor minden honapra jutott egy kamu Via hir itt a PHn.
Aztan eltelt 3-4-5-6 honap, es a beharangozott termeket meg mindig nem lehetett kapni, vagy nem azon az aron -
ViZion
félisten
Fentebb pont azt írtam. Mutatnak teszteket és jó! Juhééé... majd kiderül, h fake az egész, nincs driver, etc. GPU nem segít be, minden "izomból" megy, idle is pörög a proci. És minden ba****ott lassú. Nem tudom mit szólnál, ha gépeléskor nem látnád amit írsz, mert nem tud követni a gép. Maradjunk annyiban, h inkább fagyizd el amit VIA procirra szánsz, jobban jársz. Brazos ezek mellett egy féktelen halálosztó
Mellesleg van sok cucc, ami keveset fogyaszt, de ha kell, akkor van benne kraft.
-
nyunyu
félisten
Utobbi 15 evben nem sikerult nekik semmi epkezlab alternativat felmutatniuk, ami a piacon el is adhato lenne.
Gyakorlatilag az Intel kigolyozta oket a laptop bizniszbol az elso mobil Pentiumokkal, amik joval nagyobb szamitasi teljesitmenyt nyujtottak egysegnyi fogyasztasra nezve, mint a Via elavult, hosszu evekig toldozott-foldozott architekturaja, amit meg a korabban felvasarolt Centaur meg a Cyrix cuccainak tovabbfejlesztese volt.
(Halk megjegyzes: nem remlik, hogy a Cyrix barmikor is komoly procikat gyartott volna, 5x86 szeriajuk egyenesen szanalmas volt.)Amikor lejart a Pentium buszrendszer licenszuk, akkor kenytelenek voltak attervezni a C3 procit sajat buszrendszerukre, ebbol lett a C7, de az alapjaiban nezve ugyanaz volt, mint az elozo 3-4 generaciojuk.
Ekozben az Intel P3-rol Netburst architekturara, majd Core szeriara valtott...Igy maradt a Vianak az alacsony fogyasztasu celgepek piaca, de ott meg 2008-ban rugta ki aloluk a samlit az Intel az Atommal.
Az mar mas kerdes, hogy az Intel azota hogyan amortizalta le az Atom markanevet a nemletezo supporttal.
-
gghrtz
őstag
Lassú az Atom? Nem tudom, nekem van egy Asus T100 Win 8.1-es tabletem 2GB RAM-mal, ráadásul csak z3740 van benne, és úgy fut rajta az OS, a Word, meg a böngészés, hogy az valami csuda. (játékok is. Pl Heroes V pöpec nagyon)
Na már most egy z3795, ami kb. dupla olyan erős, mint a z3740, 4 GB RAM-mal még brutálisabb lehet akkor. -
SylverR
senior tag
Használni nem használtam, de láttam teszteket. Oké. Egy Atom is borzasztó lassú. De még egy Brazos is. Tudom. De egyszerű irodai munkára minek több? Otthon tessék facebookozni, vagy max a mobilján.
Igazság szerint a gondolatom alapja, hogy én támogatnám a VIA-t. Nem rossz amit csinál. Csak tudni kell mire való.
-
nyunyu
félisten
Rosszul emlekeztem, 650MHz-s Celeron ULVket hasznaltunk, amik Tualatin magosak voltak.
Viszont az szintetikus tesztekben masfelszer gyorsabb volt, mint a Via Eden/C7 1GHz.
-
SylverR
senior tag
Jó reggelt! Ha lenne egy saját IT cégem, a nem teljesítmény-orientált irodai gépek száltól szálig mind VIA rendszerek lennének. Már a korábbi Chrome CPU-k is verték az Intel Atomját. Egyedül az AMD-hez nem értek még fel, de egy irodai géphez nem is kell akkora teljesítmény.
Szóval hajrá VIA! Kéne egy kis s.ggbe rúgás a piacon...
-
gghrtz
őstag
Bakker, ez a cég még létezik!?
-
nyunyu
félisten
Anno sokaig Celeron ULV 400-zal szerelt AIO PCket hasznaltunk, de amikor a gyarto beszuntette azt a szeriat, akkor Eden 1GHz-seket probaltak ranktukmalni.
Komolyan kiutest kaptam az Esthertol, annyival lassabb volt az uj gep Win alatt, raadasul a VX700 chipset miatt DOS alatt sem nagyon birtam beuzemelni a celszoftvert rajtuk.Atomnak amugy nem lett volna rossz a fogyasztasa, azt inkabb csak a melle passzintott osregi 945G chipset vagta haza.
Na meg az, hogy tizbol nyolc D945GCLF bedoglott fel even belul, ugyhogy vehettunk helyettuk Viakat dragaert. -
bambano
titán
egyrészt a celeron 400 pont nem [link], másrészt meg a kutyát nem érdekli, hogy mennyivel gyorsabban vár egy proci, mint ez. amire használom, arra elég. mivel lennék beljebb, hogy a feladatát nem 20% terhelésen csinálja meg, hanem 10%-on, és akkor nem 80% idle, hanem 90% ?
semmivel. viszont a fogyasztása akkor fényévekkel jobb volt, mint bármi, amit az intel kiadott a kezéből. prescott magos p4, rotfl.
-
nyunyu
félisten
Letezik meg a Via?
Hogy nem mentek csodbe ennyi nem kaphato paperware utan?
-
bambano
titán
cat /proc/cpuinfo
model name : VIA Esther processor 1000MHzls -l /var/log/installer/
-rw-r--r-- 1 root root 30665 2006-11-30 20:04 hardware-summary
-rw-r--r-- 1 root root 147 2006-11-30 20:04 lsb-release
-rw------- 1 root root 163812 2006-11-30 20:04 partmancat /proc/version
Linux version 2.6.18.6.xxxx (root@xxxx) (gcc version 4.1.2 20061028 (prerelease) (Debian 4.1.1-19)) #1 Sat Dec 30 18:54:19 CET 2006 -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az asztali és a mobil BayTrail annyira fantomcucc, hogy a Z3770-es a legerősebb Silvermont magos termék a SiSoft adatbázisában. Viszont a Z3770 közel azon az órajelen megy, amin az asztali verzió, szóval az ilyen szintetikus tesztekben szinte ugyanazt az eredményt mutatja, mint a legjobb Bay Trail-D.
-
vinibali
őstag
low-end végfelhasználói szegmensben lehetne is esélyük, csak gyártani, támogatni és integrálni kellene a egy lapkába mindent...
-
ViZion
félisten
+1
Korábbi nagy-nagy üdvöskéjükről van tapasztalatom... Se linux, se win driverek. A YT videóban demózott teljesítményt meg sem közelítette a procijuk anno, levelekre meg ccsak vakarták a fejüket, vagy sablon duma, vagy nem is írtak. Terméktámogatás 0, driverek 0 és ki merem jelenteni, h vevőket megtévesztették a fake tesztekkel és review-ekkel, mert fórumokon egészen más volt, mint a tesztben. Via oldalon meg lelkesen ki is pucolták ami nem tetszett nekik...Szal. VIA-tól bármit (igen, beleértve bármilyen alaplapi audio vagy más chipet is! Igen, rákereshetsz, egyik cuccomba sincs.) majd akkor, ha csillámpónikat lövök a holdba a seggemből...
-
bambano
titán
már majdnem vettem az új cpu-ból...
-
arn
félisten
Azaz intel proci par w, az amd 25, de inkabb egy 35 wattos ts procival van pariban. Hogy jott ez ossze?
-
Gdi
senior tag
Nem sok VIA x86 CPU-t ismerek kiugróan jó teljesítmény/fogyasztás mutatóval. Ha az egyik kellően kevés, akkor a másik is. Viszont abban reménykedek, hogy ezt a szintet tartva az FM1-nél (is) kevesebbet eszik majd, illetve olcsóbb lesz.
Headless home-szerverbe keresek valamit, hátha ez nyújt annyit hogy elég legyen.
-
lev258
veterán
Ez most Linuxos hozzászólás lesz.
Tudtommal se teljesítményben, se drivertámogatásban nem jeleskedtek korábban (mintha ez Windows-on is így lett volna). Bevallom, azt hittem róluk, már eltűntek a süllyesztőben. Így nem nagyon tudom, mire számíthatunk tőlük. Remélem ezt a véleményt senki sem veszi rossz néven, aki használja. -
Mahrenburg
őstag
válasz
sz.balazs.95 #2 üzenetére
+1
-
HeadKnife
csendes tag
Ha e mellé a teljesítmény mellé kedvező fogyasztás társulna tuti vevő lennék
-
én örülnék, ha a desktop proci piac bővülne egy újabb szereplővel.
Szóval hajrá VIA! -
Nem rossz, de kicsit telítettnek tűnik már a piac.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged